Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Survival kit
+100
Posa
Delete
Inspektor
acika
gorky
kengur32
remez
Frenky
cutlass
maxina
Ivo Maček
vens
poljičanin
urbana_gorila
ivo
lonewolf
maxx
Stribog
goxxon
ZIPPER1
UrchinStar47
JillValentine
lololorenzo
grizzly_ck
Mije
markonvs
yasko
RubberDuck
mahapirot
hankok
Igsy
orao
Branimir76
Nemanja81
dkclaymore
Koaksijalac
Migach
brynhild
Sandman
Elp
Mate
Olimp
Guru
Medo Gradela
amiklic1
mrvica
Login
snajps
jratko30
sTip3
Target
Šimun
SoLoSaroman
Cave Bear
sgt bear
Bansek
neon
Zokac
NAVIGATOR
damjan
Pathfinder
Drvo
girdeaux
cole_os
meduza
Ikarus
Boris P
domac
Aries
Mraz
Damien
tigi
avantura
nebeskavidra
elvin
neven
Psychotic
Nahualli
Mile
MI666999
dman
Almedin
Strider
senban
stribor
Knife_maniac
Stoney
M5
antun
ficovk
Mladen
Stermotich
LEGION66
( . Y . )
Ivan
Mshai
LUKSA
mariobab
Stule
bowhunter
104 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: OPREMA :: INDIVIDUALNA OPREMA :: SET ZA PREŽIVLJAVANJE (Survival kit)
Stranica 17 / 18.
Stranica 17 / 18. • 1 ... 10 ... 16, 17, 18
Re: Survival kit
il ih hitit u prijateljev sator da te ne muce komarci .. hmmm
jbt, pa siroka je primjena , a ja fantaziram ... vis vis .... hm
jbt, pa siroka je primjena , a ja fantaziram ... vis vis .... hm
cutlass- guru
- Broj postova : 3949
Datum registracije : 16.04.2011
pa dobro katles ne žesti se.
naravno da nije u pitanju neko strmopižđavanje u andama, ali evo dečki si slažu ono kaj bi im moglo zatrebati u nekoj prilici, recimo ozbiljnijeg planinarenja.
neki to rade iz hobija, vole to, slagat opremu u kutijice.
ustvari, ovdje se na forumu naglasak baca na opremu, a ne na znanje, koje je puno bitnije..
naravno da nije u pitanju neko strmopižđavanje u andama, ali evo dečki si slažu ono kaj bi im moglo zatrebati u nekoj prilici, recimo ozbiljnijeg planinarenja.
neki to rade iz hobija, vole to, slagat opremu u kutijice.
ustvari, ovdje se na forumu naglasak baca na opremu, a ne na znanje, koje je puno bitnije..
Frenky- spikač
-
Broj postova : 905
Godine : 69
Datum registracije : 18.10.2012
pa ima tema o znanju a ima i o opremi, ovo je tema o opremi, kliknuli ste je i sad se čudite, ne odnosi se samo na tebe Frenky.
ja slažem slične kitove od 6-7 godine od kada sam stripove počeo čitati.
nekada sam ih i ja zvao survival kitovima ali sada mi je draži i primjereniji naziv EDC- kit i da budem iskren puno sam puta bio u poziciji da mi je takav dio opreme možda ne spasio život ali spasio dan i meni i drugima. no biom sam i vrlo blizu situacija kada me je samo trenutak djelio da mi možda jednom spasi i glavu.
ja slažem slične kitove od 6-7 godine od kada sam stripove počeo čitati.
nekada sam ih i ja zvao survival kitovima ali sada mi je draži i primjereniji naziv EDC- kit i da budem iskren puno sam puta bio u poziciji da mi je takav dio opreme možda ne spasio život ali spasio dan i meni i drugima. no biom sam i vrlo blizu situacija kada me je samo trenutak djelio da mi možda jednom spasi i glavu.
NAVIGATOR- master
-
Broj postova : 7021
Godine : 49
Datum registracije : 05.04.2010
o EDC kitovima postoje 2 odlicne teme , i to je nesto sasvim drugo ..
a i na zadnja 2-3 "mini susreta" si ti Navi upravo iz svojih torbica izvlacio korisne stvari koju su nam zatrebale ...
tako da mislim da je to drugi par cipela , kao sto i naslov kaze ..
al ovo mi nekak zvuci prenapuhano i pre extremno .. a i kad vidim sadrzaje ...
pa i Sport Billy bi nekima pozavidio ...
a i na zadnja 2-3 "mini susreta" si ti Navi upravo iz svojih torbica izvlacio korisne stvari koju su nam zatrebale ...
tako da mislim da je to drugi par cipela , kao sto i naslov kaze ..
al ovo mi nekak zvuci prenapuhano i pre extremno .. a i kad vidim sadrzaje ...
pa i Sport Billy bi nekima pozavidio ...
cutlass- guru
-
Broj postova : 3949
kad sam plovio na hrvatskoj čigri dobio sam nadimak sport billy, baš mi je drag bio taj crtić u djetinjstvu.
možda je podsvjesno utjecao na moj kasniji interes za ovakve teme.
možda je podsvjesno utjecao na moj kasniji interes za ovakve teme.
NAVIGATOR- master
-
Broj postova : 7021
Datum registracije : 05.04.2010
a ko su bili Lilly i willy
cutlass- guru
-
Broj postova : 3949
pa bigaje survival kit je survival kit, edc je edc.
Frenky- spikač
-
Broj postova : 905
Godine : 69
Datum registracije : 18.10.2012
maxina je napisao/la:
A što se tiče uložaka-tamponi su puuuno bolji za pripalit vatricu!Ak su rabljeni možeš i neki čaj iskemijat i sl.Ima more mogućnosti!
remez- tipko
-
Broj postova : 61
Godine : 40
Datum registracije : 28.09.2012
Meni je čitanje, razmišljanje i smišljanje takvog kita više bitno od samog kita jer po mom mišljenju čovijek nauči puno stvari sa kojima si može pomoć u "nedaj Bože" situaciji, znači nije samo kit važan tolko koliko znanje o istom pa da u slučaju da ti treba nešto tako odma znaš šta ćeš potražit ili iskoristit ako nemaš već kod sebe...
Kit kao takav nisam slago u jedno posebnu torbicu ali kad nosim ruksak onda više manje standardne stvari imam raspoređene po ruksaku pa principu ono šta mi može najviše zatrebat da je i najbliže...
Tema će bit pročišćena od spamova...
Kit kao takav nisam slago u jedno posebnu torbicu ali kad nosim ruksak onda više manje standardne stvari imam raspoređene po ruksaku pa principu ono šta mi može najviše zatrebat da je i najbliže...
Tema će bit pročišćena od spamova...
Ikarus- ADMIN
-
Broj postova : 2149
Godine : 42
Datum registracije : 06.03.2010
maxx je napisao/la:sastavi i jasvoj survival kit nakon sto prositah temu
Sastav :
pribor za prezivljavanje:
1.kanap 20m(nosivost 70 kg )
2.noz
3.izolir traka
4.bic upaljac
5. kompas
6.kresivo
7.3 kesice (omiljenog caja)
8.kutija sibica
9.gumice (10ak komada )
10.potpala za kresivo (sunjer natopljen u alkohol)
11.papir i olovka
12.dve bombone
13.telefon
Pribor za ribolov:
1.dva plovka
2.dva tvistera (varalica)
3.tri razlicita tipa velikih udica
4.jedno veliko olovo
5.deset metara najlona
6.oko 15ak manih olova
Pribor za sivenje:
1.jak konac
2.pet ziherica
3.set igala ( 5 igala razlicitih velicina)
Prva pomoc:
1.sterilna gaza ( dimenzije 96cm * 96cm* 135cm)
2.astro folija ( dimenzije 96cm * 96cm* 135cm)
3.krema za suncanje ( kolicina za jedno mazanje)
4.krema protiv komaraca(kolicina za jedno mazanje )
5.hanzaplasti ( 5 kom)
6.jedan mala zavoja
7.hidrogen 3% (75ml)
8.bele plasticne rukavice
9.alchol pad (jedan komad)
10.bzk antiseptic sab (jedan komad)
11.sterile gauze pad compresses de gaze steriles
12.smestar(prasak za proliv )
13.febricid (tablete za temperaturu i glavobolju )
14.panadol ( za glavobolju i temperaturu)
15.andol (lek za bolove,temperaturu...)
16.upustva za koriscenje tableta (onih koje imam u survuval kitu)
17.prva pomoca za vstacko disanje .
Dobrodosle su sve kritike
Naucio sam da svi zele ziveti na vrhu planine,
zaboravljajuci da se istinska sreca skriva u samom nacinu
penjanja na vrh !!!
Ne morate planinu da cistite, dovoljno je da je ne prljate !!!
Niko tako nezno ne miluje, kao planinski vetar !!!
Nego kako te sluzi onaj kompas zeleni veliki.....Ja imam isti men se cini da laze malo
JillValentine- spikač
-
Broj postova : 676
Godine : 34
Datum registracije : 23.04.2012
a zašto sk gledate kao sk? zašto ga nebi tumačili kao kutijicu koja sadrži najneohodnije za nadomjestiti eventualno izgubljenu ili oštečenu opremu... moj sk je uvjek u rancu kao back up za takve situacije!
maxx... pitanjce... dali ti je ovaj dio prve pomoči u sk jedino što imaš za pp?
kengur32- MODERATOR
-
Broj postova : 2825
Godine : 50
Datum registracije : 06.08.2010
Ovo je zapravo prva pomoć kao ona iz auta. Svi je imaju i nose sa sobom a da to i ne znaju. Kad ne daj bože zatreba ni ne sjetiš se da je imaš
Ustvari ja kad idem u šumicu uvijek nosim ponešto iz raznoraznih ovdjeviđenih kolekcija.
Npr.
- Maramice obavezno
- Upaljač
- Nožek
- Remen oko pasa
- Vezice na obući
- Sat na ruci
- I na kraju boca vode i nešto slatko(čoksa)
Ustvari ja kad idem u šumicu uvijek nosim ponešto iz raznoraznih ovdjeviđenih kolekcija.
Npr.
- Maramice obavezno
- Upaljač
- Nožek
- Remen oko pasa
- Vezice na obući
- Sat na ruci
- I na kraju boca vode i nešto slatko(čoksa)
gorky- mr.spika
-
Broj postova : 1400
Godine : 48
Datum registracije : 19.11.2012
kengur32 je napisao/la:a zašto sk gledate kao sk? zašto ga nebi tumačili kao kutijicu koja sadrži najneohodnije za nadomjestiti eventualno izgubljenu ili oštečenu opremu... moj sk je uvjek u rancu kao back up za takve situacije!
Ne. imam i jedan malo veci komplet prve pomoci.
maxx- bomber
-
Broj postova : 161
Godine : 25
Datum registracije : 06.05.2012
JillValentine je napisao/la:
Nego kako te sluzi onaj kompas zeleni veliki.....Ja imam isti men se cini da laze malo
Znam da kompas malo laze zato kad sam to svatijo zamenuo
sam ga sa jednim mnogo manjim i prakticnijim.
penjanja na vrh !!!
maxx- bomber
-
Broj postova : 161
Godine : 25
Datum registracije : 06.05.2012
maxx je napisao/la:JillValentine je napisao/la:
Znam da kompas malo laze zato kad sam to svatijo zamenuo
sam ga sa jednim mnogo manjim i prakticnijim.
penjanja na vrh !!!
Pu majke mu ga .... A i glomazan je dosta..
JillValentine- spikač
-
Moj survival kit za prvu ruku u urbanim sredinama koji je baš uvijek uz mene
acika- tipko
-
Broj postova : 59
Godine : 53
Datum registracije : 11.09.2013
Acika, sviđa mi se kit, a pogotovo pristup organizaciji i ne pretjerivanju sa skupim markama! Moj prijedlog bi bio da negdje dodaš barem metar ili dva paracorda, kit za šivanje, pincetu, grickalicu za nokte i super ljepilo. To su neke stvari koje ja imam u mom EDC-u i koje baš često koristim. Ne toliko za survival, koliko za svakodnevne situacije, ali dobro dođu, a ne zauzimaju puno mjesta.
Inspektor- lingua
-
Broj postova : 424
Datum registracije : 10.04.2012
Sperljepilo je po meni jedan od bitnijih stvari u kitu, na terenu se s njim mogu činiti čuda, od stvari za koje je namjenjen poput ljepljenja opreme, do sanacije rana (iako sam i dalje pomalo skeptican prema tome) i pomoci pri paljenju vatre...
Delete- lingua
-
Broj postova : 294
Godine : 30
Datum registracije : 09.01.2012
Hvala svakako na lijepim prijedlozima bit će ubačeno pozzzz
Inspektor je napisao/la:Acika, sviđa mi se kit, a pogotovo pristup organizaciji i ne pretjerivanju sa skupim markama! Moj prijedlog bi bio da negdje dodaš barem metar ili dva paracorda, kit za šivanje, pincetu, grickalicu za nokte i super ljepilo. To su neke stvari koje ja imam u mom EDC-u i koje baš često koristim. Ne toliko za survival, koliko za svakodnevne situacije, ali dobro dođu, a ne zauzimaju puno mjesta.
acika- tipko
-
Hvala svima na sugestijama i predlozima nikad nije kasno da se nešto poboljša-usavrši lijep pozzz
acika- tipko
-
Delete, ja sam superljepilom najnormalnije lijepio razne rane, posjekotine i slično. Jako je dobro za rane na nezgodnim mjestima, npr. prstima. Također, nedavno mi je jedan liječnik rekao da su za vrijeme rata na fronti najnormalnije krpali vojnike običnim superljepilom, pa čak i unutarnja krvarenja. Kaže on "ja ga zalijepim i znam da će do bolnice izdržati".
Inspektor- lingua
-
I ja isto....Dobro je za pregibe i mjesta koja tesko zarastajuInspektor je napisao/la:Delete, ja sam superljepilom najnormalnije lijepio razne rane, posjekotine i slično. Jako je dobro za rane na nezgodnim mjestima, npr. prstima. Također, nedavno mi je jedan liječnik rekao da su za vrijeme rata na fronti najnormalnije krpali vojnike običnim superljepilom, pa čak i unutarnja krvarenja. Kaže on "ja ga zalijepim i znam da će do bolnice izdržati".
JillValentine- spikač
-
Sve je ok dok lijepiš kožu tako da se rana zaustavi.
U slučaju da ti ljepilo uđe u krvotok ako su teže rane,e onda ćeš imati problema.
Mislim da nekima treba prezentirati prvu pomoć i zaustavljanje i dubljih rana.
U slučaju da ti ljepilo uđe u krvotok ako su teže rane,e onda ćeš imati problema.
Mislim da nekima treba prezentirati prvu pomoć i zaustavljanje i dubljih rana.
Šimun- guru
-
Broj postova : 2747
Godine : 29
Datum registracije : 26.06.2010
Cijanoakrilat - opasno: Lijepi kožu i oči u sekundi. Držati dalje od dohvata djece. Nadražuje oči, dišne puteve i kožu. Ne udisati isparenja. Izbjegavajte kontakt sa kožom i očima. U slučaju dodira sa očima, odmah isperite velikom količinom vode i potražite pomoć liječnika. Ako se proguta, odmah potražite liječničku pomoć i pokažite pakiranje ili naljepnicu.
Šimun- guru
-
Vodila se rasprava, tu na forumu, oko toga... Znam da postoje med ljepila za takve sanacije rana, sa ovim obicnima ja moguce sanirat manje ozljede(ako je za takve ozljede uopce potrebno), prvi glas da su na terenu za vrjeme dr bolnicari radili tako nesto..niti vidio niti cuo, mozda netko drugi je?
Inspektore, moze neki detalj kako ti to odradjujes?
Inspektore, moze neki detalj kako ti to odradjujes?
kengur32- MODERATOR
-
Pitao također starog,s njima je bio kirurg Bujas u sjp,pitao me jesam normalan.
Poneseš lijepo prvu pomoć i amen
Poneseš lijepo prvu pomoć i amen
Šimun- guru
-
Zaboravih spomenut da sam na psima znao tako skrpat posjekotine na sapama..
kengur32- MODERATOR
-
Ako se ne varam, mislim da sam ja to već davno spominjao, vezano za ljepljenje rana...
A to sa ratom i korištenjem ljepila sam još davno davno čuo ili gledo negdje a ono šta se zna je da je korišteno tijekom rata u Vijetnamu, koristili ga ameri za krpanje nabrzinu do bolnice...
A to sa ratom i korištenjem ljepila sam još davno davno čuo ili gledo negdje a ono šta se zna je da je korišteno tijekom rata u Vijetnamu, koristili ga ameri za krpanje nabrzinu do bolnice...
Ikarus- ADMIN
-
Broj postova : 2149
Datum registracije : 06.03.2010
Evo, ja ću se raspitati kod dotičnog doktora prvom prilikom. Što se moje upotrebe tiče, ja sam lijepio dublje posjekotine po prstima, na pregibima, ma u biti gdje god su one rane koje se stalno otvaraju. Očistio bih prvo ranu, onda bih držao na njoj barem 10-ak minuta gazu s alkoholom ili betadinom, nakon toga stisnuo ranu taman toliko da ljepilo ne dolazi baš u direktni kontakt sa mesom, ali opet ciljano dovoljno otvoreno da uđe u samu ranu i zalijepi gornji sloj i kožu. Znači ako je posjekotina oblika slova V, ja bih stisnuo da dobijem oblik Y. I onda samo ljepilo duž rane, pa sušenje, pa preko toga još jedan sloj ljepila. Naravno, za takvu sanaciju morate biti sigurni da je rana skroz očišćena, dakle, ako je čist rez nožem ili skalperom, onda isprati ranu od nečistoća i nema problema. Ako ste se oderali na nekakvu bodljikavu žicu ili granu ili nešto slično, što je puno teže očistiti, onda ne bih to preporučao.
A ovo što kaže ikarus, mogu se kupiti medicinska ljepila, ali su strašno skupa. Isto tako trebam iskreno reći da se pri ljepljenju sa ovim običnim ljepilima zaista može osjetiti blago pečenje i iritacija kože, ali nije ništa dramatično i definitivno ne bih rekao da je to nešto opasno. Ulijepio sam prste super ljepilom hrpu puta, malo pecka koju minutu i gotovo.
Inače, to što piše na samom ljepilu je samo način da se proizvođač ogradi od eventualnih tužbi. Činjenica je da cijanoakrilat pri stvrdnjavanju proizvodi kemijsku reakciju koja generira toplinu. Od tuda dolazi osjećaj pečenja ako je u kontaktu s kožom. Isto tako je istina da se tijekom stvrdnjavanja ispušta formaldehid i cijanoacetat, ali to su spojevi koji iritiraju oči, kožu, sluznice. Nisu smrtonosni, niti posebno opasni, nećete krepati ako si zalijepite posjekotinu, budite sigurni. U najgorem slučaju možete dobiti blagu iritaciju kože.
Ali, postoji rješenje da dobijete i ovce i novce, a to je ista stvar kao i sa onim brzo-koagulirajućim prašcima: veterinarsko ljepilo. To je ista stvar kao medicinsko ljepilo i možete ga s potpunom sigurnošću koristiti na sebi, a košta PUNO manje od ovog što je namijenjeno ljudima. Firme koje proizvode ljepila za životinje ne moraju plaćati skupa klinička testiranja na ljudima i lijekovi su automatski puno jeftiniji, a kemijski sastav je jednak. I još jedna prednost: možete ih dobiti bez recepta! Tako da možda nije na odmet provjeriti u veterinarskim ljekarnama da li imaju...
A ovo što kaže ikarus, mogu se kupiti medicinska ljepila, ali su strašno skupa. Isto tako trebam iskreno reći da se pri ljepljenju sa ovim običnim ljepilima zaista može osjetiti blago pečenje i iritacija kože, ali nije ništa dramatično i definitivno ne bih rekao da je to nešto opasno. Ulijepio sam prste super ljepilom hrpu puta, malo pecka koju minutu i gotovo.
Inače, to što piše na samom ljepilu je samo način da se proizvođač ogradi od eventualnih tužbi. Činjenica je da cijanoakrilat pri stvrdnjavanju proizvodi kemijsku reakciju koja generira toplinu. Od tuda dolazi osjećaj pečenja ako je u kontaktu s kožom. Isto tako je istina da se tijekom stvrdnjavanja ispušta formaldehid i cijanoacetat, ali to su spojevi koji iritiraju oči, kožu, sluznice. Nisu smrtonosni, niti posebno opasni, nećete krepati ako si zalijepite posjekotinu, budite sigurni. U najgorem slučaju možete dobiti blagu iritaciju kože.
Ali, postoji rješenje da dobijete i ovce i novce, a to je ista stvar kao i sa onim brzo-koagulirajućim prašcima: veterinarsko ljepilo. To je ista stvar kao medicinsko ljepilo i možete ga s potpunom sigurnošću koristiti na sebi, a košta PUNO manje od ovog što je namijenjeno ljudima. Firme koje proizvode ljepila za životinje ne moraju plaćati skupa klinička testiranja na ljudima i lijekovi su automatski puno jeftiniji, a kemijski sastav je jednak. I još jedna prednost: možete ih dobiti bez recepta! Tako da možda nije na odmet provjeriti u veterinarskim ljekarnama da li imaju...
Inspektor- lingua
-
Pozdrav, Želio bih nabaviti jednu od onih vodootpornih vrečica manjih, one od jakog materijala šta imaju dobar sistem zatvaranja, ali na ebayu tako nešto nemogu pronaći ispod 100 kuna, mislim da je to preskupo, i sada neznam dali bi još kada sve strpam u tu vrečicu, stavio sve to u jednu kutijicu ili torbicu, dajte prijedloge i linkove gdje ima dobrih kutijica/torbica i po dobroj cijeni. Hvala!
Posa- tipko
-
Broj postova : 69
Godine : 28
Datum registracije : 18.09.2013
Posa je napisao/la:Pozdrav, Želio bih nabaviti jednu od onih vodootpornih vrečica manjih, one od jakog materijala šta imaju dobar sistem zatvaranja, ali na ebayu tako nešto nemogu pronaći ispod 100 kuna, mislim da je to preskupo, i sada neznam dali bi još kada sve strpam u tu vrečicu, stavio sve to u jednu kutijicu ili torbicu, dajte prijedloge i linkove gdje ima dobrih kutijica/torbica i po dobroj cijeni. Hvala!
Sve zavisi koliki ces kit.
JillValentine- spikač
-
Stranica 17 / 18. • 1 ... 10 ... 16, 17, 18
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: OPREMA :: INDIVIDUALNA OPREMA :: SET ZA PREŽIVLJAVANJE (Survival kit)
Stranica 17 / 18.