Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Moje paljenje vatre kremenom
+5
Login
Mije
Dravman
djomla
Migach
9 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: ZNANJA BORAVKA U PRIRODI, SURVIVAL I BUSHCRAFT :: STARA IZVORNA ZNANJA
Stranica 1 / 1.
Moje paljenje vatre kremenom
Ovog vikenda je u Lepoglavi održano 1. Druženje ljubitelja prirode , preživljavanja i bushcrafta , te da vam prikažem nešto od naučenog. Zahvalio bih mariobab-u na instrukcijama, stvarno je čovjek enciklopedija znanja.
Paljenje vatre pomoću kremena. Znači kresanje u ovom slučaju komadića turpije o kremen , a na kremenu pougljenjena tkanina.
Priprema je polovica posla, tak sam bar čuo. Za početak sam na koru drveta stavio suhog lišća, iglica i još svakavih "otpadaka" koje sam našao oko ložišta.
Zatim stavio pougljenjenu tkaninu na kamen i ....
Kresanje počinje dok nisam dobio..
Iskre koje su zapalile tkaninu, te sam ju stavio..
u na suhe "otpadke" i počeo lagano puhati ...
dok nisam vidio dim, onda mi je već bilo vidljivo da sam uspio jer kako se kaže - Gdje ima dima ima i vatre
I nakon nekoliko trenutaka evo nam vatre. O samoj vatri i zadaćama vatre mislim da netreba pisati, samo da se zahvalim fotografu Bošku koji je ovaj moj pokus popratio.
Paljenje vatre pomoću kremena. Znači kresanje u ovom slučaju komadića turpije o kremen , a na kremenu pougljenjena tkanina.
Priprema je polovica posla, tak sam bar čuo. Za početak sam na koru drveta stavio suhog lišća, iglica i još svakavih "otpadaka" koje sam našao oko ložišta.
Zatim stavio pougljenjenu tkaninu na kamen i ....
Kresanje počinje dok nisam dobio..
Iskre koje su zapalile tkaninu, te sam ju stavio..
u na suhe "otpadke" i počeo lagano puhati ...
dok nisam vidio dim, onda mi je već bilo vidljivo da sam uspio jer kako se kaže - Gdje ima dima ima i vatre
I nakon nekoliko trenutaka evo nam vatre. O samoj vatri i zadaćama vatre mislim da netreba pisati, samo da se zahvalim fotografu Bošku koji je ovaj moj pokus popratio.
Migach- ADMIN
-
Broj postova : 2566
Godine : 34
Datum registracije : 17.10.2010
Re: Moje paljenje vatre kremenom
Svaka čast! Fotke su super i baš mi izgledaju nekako profesionalno snimljene... :migg:
Hvala, recimo da sam imal profesionalnog fotografa koji je to ovjekovječio , tako da i jesu profesionalne
Uskoro možda osvane i video ako bude čovjek za snimanje
Uskoro možda osvane i video ako bude čovjek za snimanje
Migach- ADMIN
-
Pretpostavljam da je uhvaćeno kroz Navigatorov fotić? Samo tako nastavi, kvalitetnih i poučnih materijala nikada dosta. btw skidam kapu na organizaciji druženja, malo je takvih entuzijasta koji provode svoje ideje u dijela! :bog:
hehe, nije Navi, Božidar Breški je autor, fotograf tu iz Lepoglave.
Ima dosta planova koje želim ostvariti i za koje se nadam da ću uspijeti.
Hvala ti , nadam se da se vidimo na sljedećem druženju, ipak moramo potaknuti ljude da aktivno i sigurno borave u prirodi , a ne doma zatvoreni u 4 zida.
Ima dosta planova koje želim ostvariti i za koje se nadam da ću uspijeti.
Hvala ti , nadam se da se vidimo na sljedećem druženju, ipak moramo potaknuti ljude da aktivno i sigurno borave u prirodi , a ne doma zatvoreni u 4 zida.
Migach- ADMIN
-
bravo uspio si , a sad u potragu ya kremenom
mislim da bi se nasel u Ocuri
mislim da bi se nasel u Ocuri
Dravman- lingua
-
Broj postova : 416
Godine : 53
Datum registracije : 19.01.2011
Cestitam na paljenju, fotografije su super, kao da stojim ispred tebe i sve to gledam.!
Mije- spikač
-
Broj postova : 694
Godine : 33
Datum registracije : 30.09.2011
Hvala.
Dravman, bude kamenja, to nije problem mislim u Lepoglavi .. hehe
Dravman, bude kamenja, to nije problem mislim u Lepoglavi .. hehe
Migach- ADMIN
-
Super fotke i prikaz pokusa. Možeš li reći samo malo više o ovom komadu turpije? Da li je strana s kojom si udarao po kamenu nazubljena,tj. hrapava ili glatka? Ja sam nekidan upravo sa turpijom pokušavao ali zbog hrapavosti nije išlo baš.
Login- mr.spika
-
Broj postova : 1136
Godine : 38
Datum registracije : 17.07.2010
Login, zbrušena je , tak da je glatka. To je VUK pripremio sve, a ja sam samo znanje upijao i poslije ga proveo u praksu.
Migach- ADMIN
-
Znači poravnato.. to sam i pretpostavio da moram napraviti a sad sam i dobio potvrdu. Tnx!
Login- mr.spika
-
Broj postova : 1136
Godine : 38
Datum registracije : 17.07.2010
Migach pojasni malo ljudima kak se dela pougljena tkanina,dobro je znati postupak ako neznaju neki.
nordfjord- lingua
-
Broj postova : 261
Godine : 57
Datum registracije : 28.06.2011
Nord, bit će pojašnjeno u nastavku teme, ako ne stignem ovaj tjedan onda sljedeći bude sigurno. Želim sa slikama objasniti tako da ću napraviti cijeli postupak kak se dobiva i staviti na forum .
Migach- ADMIN
-
Hvala Luksa, ali toga nebi bilo da nema VUK-a i MARIOBAB-a koji su me naučili kak to raditi.
Sutra idem na područje ugaslog vulkana u Lepoglavi tražit kamenje pošto sam danas čuo da se nešto odronilo, pa možda nađem nekih zaliha za daljne demonstracije
Sutra idem na područje ugaslog vulkana u Lepoglavi tražit kamenje pošto sam danas čuo da se nešto odronilo, pa možda nađem nekih zaliha za daljne demonstracije
Migach- ADMIN
-
@nordfjord
Izrežeš kvadratiće tkanine (ja režem otprilike 3x3, 4x4 cm i koristim jeans-pokazao se najbolji) te ih staviš u metalnu kutijicu (npr. od nivee, dijabola, kreme za cipele) na poklopcu kutijice čavlom promjera otprilike pola centa probiješ rupu da dim može izlaziti. Nemoj gusto nabiti tkaninu u kutijicu jer se vrijeme pougljenjivanja jako poveća.. posloženu tkaninu zaklopiš i staviš na laganu vatru, ja koristim plinsko kuhalo (obavezno ovo radi vani jer se jako puši).. tada prati dim koji izlazi, dimit će se nekih 10-25 min -ovisi o jačini vatre i količini tkanine.. kada se prestane dimiti tada uzmi prethodno pripremljeni drveni štapić kojim ćeš začepiti rupu na poklopcu te ga odmah zabij u rupu da ne ulazi zrak (ovo je jako bitno! ali pazi da ne držiš kutijicu na vatri sa začepljenim poklopcem, da ne pukne ko ekspres lonac!) nakon 10-ak min kad se ohladi to je to, treba biti potrpuno crno, ako je smeđkasto ponovi postupak 5-10 min dok ne pocrni... sad nisam kući, ali poslikam malo da da vidiš kad dođem.
Izrežeš kvadratiće tkanine (ja režem otprilike 3x3, 4x4 cm i koristim jeans-pokazao se najbolji) te ih staviš u metalnu kutijicu (npr. od nivee, dijabola, kreme za cipele) na poklopcu kutijice čavlom promjera otprilike pola centa probiješ rupu da dim može izlaziti. Nemoj gusto nabiti tkaninu u kutijicu jer se vrijeme pougljenjivanja jako poveća.. posloženu tkaninu zaklopiš i staviš na laganu vatru, ja koristim plinsko kuhalo (obavezno ovo radi vani jer se jako puši).. tada prati dim koji izlazi, dimit će se nekih 10-25 min -ovisi o jačini vatre i količini tkanine.. kada se prestane dimiti tada uzmi prethodno pripremljeni drveni štapić kojim ćeš začepiti rupu na poklopcu te ga odmah zabij u rupu da ne ulazi zrak (ovo je jako bitno! ali pazi da ne držiš kutijicu na vatri sa začepljenim poklopcem, da ne pukne ko ekspres lonac!) nakon 10-ak min kad se ohladi to je to, treba biti potrpuno crno, ako je smeđkasto ponovi postupak 5-10 min dok ne pocrni... sad nisam kući, ali poslikam malo da da vidiš kad dođem.
Hvala na objašnjenju Djomla, stavi kad budeš mogao i koju fotku, vidio sam i tvoju temu o ovome , stvarno svaka čast, tak da ako želiš možemo ju i dalje zajedno nadopunjavati sa zanimljivostima.
Migach- ADMIN
-
Ja postupak znam samo sam spomenul da se objasni radi oni koji neznaju.
nordfjord- lingua
-
Odlično prikazano. Ako bude sreće ja drugi tjedan snimam video o ovome tako da ćemo imati i takav tip prezentacije.
Migach- ADMIN
-
djomla je napisao/la: treba biti potrpuno crno, ako je smeđkasto ponovi postupak 5-10 min dok ne pocrni... sad nisam kući, ali poslikam malo da da vidiš kad dođem.
Upravo tako-uz malu napomenu- dobro pripremljen materijal je kompaktan, lako se trga ali ipak pruža otpor, ako se raspada ne valja.
Hlađenje spremnika je bitno jer, otvara li se vruće, može doći do samozapaljenja.
Još jedna sitnica, sa pougljenjenim pamukom prije paljenja ne treba previše petljati po rukama, jer naši dlanovi "dišu" i ispuštaju dosta vlage (stavite ruku na staklo pa se uvjerite), znači treba ga držati najbolje u najlon vrećici sa zatvaračem, te komadić izvaditi neposredno pred paljenje, držeći komadić samo za jedan rub...
hvala na savjetima djomla.
Ja sam sad napravio jednu probnu rundu pougljene tkanine i zadatak je uspješno obavljen. Probao zatim s fire steelom da upalim i lovi od prve.
Ja sam sad napravio jednu probnu rundu pougljene tkanine i zadatak je uspješno obavljen. Probao zatim s fire steelom da upalim i lovi od prve.
Migach- ADMIN
-
super slike,Boško je stvarno uhvatio svaki trenutak.@Migach pohvala za prezentaciju.ko da sam uživo vidio
Ris- spikač
-
Broj postova : 509
Godine : 36
Datum registracije : 22.12.2010
Migach je napisao/la:hvala na savjetima djomla.
Kakvu si tkaninu koristio? meni obična bijela pamučna majica nikako nije šljakala, kontao sam možda je neki kineski škart pa nije 100% pamuk? Ali zato jeans radi odlično
Hvala Ris.
Djomla , neka majca je u pitanju, ali malo deblja od onih kineskih bijelih ... možda i je neki veći postotak pamuka nutra.
Imam i jedne jako podrapane traperice , tako da ću i s njima kad mi bude trebalo.
Ali ovo sad s majcom pali. hehe
Djomla , neka majca je u pitanju, ali malo deblja od onih kineskih bijelih ... možda i je neki veći postotak pamuka nutra.
Imam i jedne jako podrapane traperice , tako da ću i s njima kad mi bude trebalo.
Ali ovo sad s majcom pali. hehe
Migach- ADMIN
-
Jutros sam napisal jedan post al ga ne vidim.Ukratko manje više sve starije tkanine bez previše sintetike mogu se koristit.Probaj stare štonfe koristit.Sam postupak možeš naći u knjigama iz predmeta rudarsko metalurški smer.Istim postupkom nastaje i ugljen jednostavno rećeno onaj koji koriste za kovaćke vatre.Kak i goriva imaju svoje oktanske velićine tak i ugljen drvo ima svoju kalorijsku velićinu.Gustoća i ćvrstoća tkanja tkanine uvetuje i materijal koji buš koristil za ovaj postupak ak ne grešim to je jedna vrste KREKE. kREKOM NASTAJU UGLJENI I OSTALE trajnije molekularne tvorevine.Eto.
nordfjord- lingua
-
Similar topics
» Paljenje vatre kresom
» Paljenje vatre u prirodi
» Paljenje vatre saproizvodima iz ikea-e
» paljenje vatre u otezanim uvjetima
» Paljenje vatre u prirodi
» Paljenje vatre saproizvodima iz ikea-e
» paljenje vatre u otezanim uvjetima
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: ZNANJA BORAVKA U PRIRODI, SURVIVAL I BUSHCRAFT :: STARA IZVORNA ZNANJA
Stranica 1 / 1.