FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Latest topics
» Tradicionalni preklopni noževi
Prva vatra sa kamenom i čelikom - Page 2 Empty04.10.24 14:27 by Lawman

» Divlji kamp Drava 2024
Prva vatra sa kamenom i čelikom - Page 2 Empty31.08.24 7:16 by NAVIGATOR

» chris reeve sebenza folder
Prva vatra sa kamenom i čelikom - Page 2 Empty31.08.24 7:14 by NAVIGATOR

» 24 sata divljine
Prva vatra sa kamenom i čelikom - Page 2 Empty16.07.24 0:39 by Mladen

» Kožni strop
Prva vatra sa kamenom i čelikom - Page 2 Empty09.07.24 12:12 by oetzi

» Fallkniven noževi
Prva vatra sa kamenom i čelikom - Page 2 Empty28.06.24 12:22 by laredo

» Garmin GPSMAP 66S
Prva vatra sa kamenom i čelikom - Page 2 Empty22.04.24 11:59 by La vita e Bella

» Sretna 2024.godina
Prva vatra sa kamenom i čelikom - Page 2 Empty01.01.24 23:27 by Lawman

» ako nekome treba ideja za kuću..
Prva vatra sa kamenom i čelikom - Page 2 Empty18.12.23 9:19 by NecaPereca

» Ćao, ćao
Prva vatra sa kamenom i čelikom - Page 2 Empty14.12.23 10:00 by NecaPereca

» Nije bilo preživljavanje ali je bilo stresno :)
Prva vatra sa kamenom i čelikom - Page 2 Empty14.12.23 9:53 by Lawman

» Baterijske lampe
Prva vatra sa kamenom i čelikom - Page 2 Empty24.11.23 8:29 by neven

» Utsch & Gierse Tools / UG-Tools
Prva vatra sa kamenom i čelikom - Page 2 Empty23.11.23 19:08 by dux aeron

» Laser u survival kitu?
Prva vatra sa kamenom i čelikom - Page 2 Empty22.11.23 20:56 by dux aeron

» Dosta je bilo zajebancije, dogodine tko živ , tko mrtav...
Prva vatra sa kamenom i čelikom - Page 2 Empty21.11.23 12:20 by Lawman

» Stari novi hobi
Prva vatra sa kamenom i čelikom - Page 2 Empty25.10.23 22:29 by neven

» Gitara & planinarenje
Prva vatra sa kamenom i čelikom - Page 2 Empty24.09.23 11:48 by Strat04

» Izrada noza od turpije
Prva vatra sa kamenom i čelikom - Page 2 Empty21.09.23 22:04 by Hobi majstor

» sta je najvaznije za prezivljavanje?
Prva vatra sa kamenom i čelikom - Page 2 Empty20.09.23 11:34 by Strat04

» Mine na Papuku
Prva vatra sa kamenom i čelikom - Page 2 Empty20.09.23 11:32 by Strat04

» prsluk, torbica ili ranac?
Prva vatra sa kamenom i čelikom - Page 2 Empty20.09.23 11:10 by Strat04

» Prestavljanje
Prva vatra sa kamenom i čelikom - Page 2 Empty20.09.23 9:45 by neven

» P: Chris Reeve Small Sebenza MAGNACUT
Prva vatra sa kamenom i čelikom - Page 2 Empty30.08.23 9:03 by NAVIGATOR

» EDC- sitnice koje pojednostavljuju život
Prva vatra sa kamenom i čelikom - Page 2 Empty09.08.23 16:48 by NAVIGATOR

» Svega ima,ničeg nema.. [CHAT TEMA]
Prva vatra sa kamenom i čelikom - Page 2 Empty18.07.23 13:08 by Drvo

» Pozdrav svima
Prva vatra sa kamenom i čelikom - Page 2 Empty03.06.23 14:28 by Shaman95

» Nocna zima ljeti u Gorskom Kotaru
Prva vatra sa kamenom i čelikom - Page 2 Empty03.06.23 11:16 by DrAnte

» Koji nož kupiti?
Prva vatra sa kamenom i čelikom - Page 2 Empty29.05.23 15:41 by Lawman

» "patiranje"karbonskog čelika?
Prva vatra sa kamenom i čelikom - Page 2 Empty28.05.23 23:59 by ness

» SkeletoDon Alpha
Prva vatra sa kamenom i čelikom - Page 2 Empty28.05.23 23:48 by ness

bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Forum Preživljavanja© Facebook Icon

Prva vatra sa kamenom i čelikom

+11
nordfjord
Mije
Drvo
minehunter
kengur32
Strider
Fugitive
Login
boletus
Monkey_Bussines
djomla
15 posters

Stranica 1 / 2. 1, 2  Next

Go down

Prva vatra sa kamenom i čelikom - Page 2 Empty Re: Prva vatra sa kamenom i čelikom

Postaj by Login 30.09.11 0:28

Baš lijepo kreše. Hvala za fotke i video Prva vatra sa kamenom i čelikom - Page 2 747986

Login
mr.spika
mr.spika

Broj postova : 1136
Datum registracije : 17.07.2010

[Vrh] Go down

Prva vatra sa kamenom i čelikom - Page 2 Empty Re: Prva vatra sa kamenom i čelikom

Postaj by Drvo 30.09.11 14:14

@Djomla:Hvala na odgovoru.
Drvo
Drvo
mr.spika
mr.spika

Male
Broj postova : 1663
Godine : 44
Datum registracije : 13.03.2010

[Vrh] Go down

Postaj by Mije 01.10.11 16:17

Bravo na svemu..sve si ljepo pokazao.
Mije
Mije
spikač
spikač

Male
Broj postova : 694
Godine : 33
Datum registracije : 30.09.2011

[Vrh] Go down

Postaj by Login 06.10.11 19:53

Prenio bih vam jedan post koji sam sastavio za jedan drugi forum. Razlog iz kojeg neotvaram novu temu već ovdje u djomlinoj je taj što bez njega nebi bilo niti mog posta Prva vatra sa kamenom i čelikom - Page 2 478256 , hvala još jednom za iskovano kresivo. Evo ga u punoj radnoj snazi...

(na kraju citata/posta se nalazi video link na proces paljenja vatre)

Tkz. flint & steel, ili po našem kamen i željezo ,način na koji su palili ljudi nekada, ovaj komplet i način paljenja se često mogao vidjeti kod kauboja ,slične inačice i verzije su se koristile u ruralnim krajevima i kod nas do šire upotrebe upaljača i šibica (do cca 19-poč.20st.).

Prva vatra sa kamenom i čelikom - Page 2 Flintsteel

Dakle potreban je komad željeza, navodno najbolje pali visokougljični čelik od recimo turpije, najjednostavnije je staru turpiju pokidati na manje komade i izravnati (da bude glatka) stranu kojom čemo tući po kamenu. To je najjednostavniji način, može se i kovati pa napraviti malo oku ugodniji komad ili čak ruci prilagođen. Kamen što čvršći to bolji, treba ga se razbiti da se dobiju oštri rubovi koji če skidati "meso" sa čelika i time stvarati iskre. Što je čvršći kamen to će duže držati rub oštar i nećemo ga morati mjenjati svako malo. Kao treći sastojak je nužna pougljena krpica od 100% pamučnog vlakna (najbolje šljaka stari jeans). Pougljena krpica (char cloth) se dobije na način da se tkanina nareže na manje kockice i stavi u nekakvu metalnu kutijcu (tipa od nivea kreme ili kreme za cipele) , poklopac od kutijce se probije (promjer rupice 2-3mm) i sve to skupa ide na laganu vatru. Ubrzo iz kutijce kroz rupu počinje izlaziti bijeli dim, treba pratiti 20ak minuta proces i kada prestane dimiti treba čepom (drveni štapić) začepiti rupicu i ostaviti sve da se ohladi. Kada otvorimo krpice moraju biti crne ,tj. pougljene. Takve će hvatati i najmanju iskru što čete uskoro dolje vidjeti i na mom videu.

Prva vatra sa kamenom i čelikom - Page 2 Dsc03379lz
Prva vatra sa kamenom i čelikom - Page 2 Dsc03380v

Dakle krpicu stavimo na vrh kamena ,kamen i krpicu držimo lijevom rukom, desnom udaramo (i pomalo stružemo) čelik od kamen, stvaraju se iskre, treba ponekad više puta udariti da iskre pogode krpicu. Krpicu dirajte što manje prstima da se ne navlaži od ruke, mora biti 100% suha. Kada iskra pogodi krpicu raspušemo da se žar što više razgori i žar prenesemo u gnjezdo. Gnjezdo i to kvalitetno je nužno napraviti prije cijelog procesa i mora biti spremno. Kvalitetno gnjezdo u srediti sadrži najfinije i najsuše materijale zatim idu malo grublji pa na kraju s jedne strane malo grančica. Kada smo žar prenijeli u gnjezdo raspušemo ga da se on uhvati na fini materijal gnjezda, zadim stežemo gnjezdo i sve jače pušemo da se stvori što više žara i što jača temperatura kako bi od žara buknio plamen i vatra se uspješno pripalila. Svaki dio procesa je jako osjetljiv i nužno je sve izuvesti savršeno, što više vježbe i iskustva to je lakše paliti i hvata se rutina.

Prva vatra sa kamenom i čelikom - Page 2 Dsc03398g

Cijeli set za flint & steel sam stavio privremeno u jednu plastičnu kutijcu koju uskoro planiram zamjeniti nekakvom rustikalnijom da sve bude malo više "starinski"
Prva vatra sa kamenom i čelikom - Page 2 Images?q=tbn:ANd9GcSS-zvgnvT55FKz-vYiEOo41umWTBRM1yC_psXF2znzQuX-0u7F4aaBptr0Lw

Prva vatra sa kamenom i čelikom - Page 2 Dsc03399sm
Prva vatra sa kamenom i čelikom - Page 2 Dsc03400fn
Prva vatra sa kamenom i čelikom - Page 2 Dsc03401gb
Prva vatra sa kamenom i čelikom - Page 2 Dsc03402d
Prva vatra sa kamenom i čelikom - Page 2 Dsc03392vs

Prva vatra sa kamenom i čelikom - Page 2 Dsc03393e
Čelik

Prva vatra sa kamenom i čelikom - Page 2 Dsc03394b
Kutijca za pripremu pougljenih krpica i čep od štapića

Prva vatra sa kamenom i čelikom - Page 2 Dsc03395z
Pougljene krpice je dobro čuvati u zip vrečicama zbog vlage

Prva vatra sa kamenom i čelikom - Page 2 Dsc03396h
Kamenje

Video prikaz kako se stvaraju iskre. Snimao sam u polumraku da se bolje vidi.

https://www.youtube.com/watch?v=EKeDvneqYcg

Video procesa paljenja vatre (baterije mi je nestalo baš kad se vatra trebala razgoriti ali vidi se da je uhvatio plamen)

https://www.youtube.com/watch?v=KWkFu8_kKRM

Login
Login
mr.spika
mr.spika

Male
Godine : 38

[Vrh] Go down

Postaj by djomla 06.10.11 21:13

Odličan post! Prva vatra sa kamenom i čelikom - Page 2 393492 Pogledao sam video, nema šta brzo si se izvještio, dobio si iskru nakon par udaraca :migg: . btw tek sam sada skužio kako se još naziru tragovi turpije na jednoj strani Prva vatra sa kamenom i čelikom - Page 2 747986 , valjda kako je pravljeno od polukružne turpije pa su se rubovi preklopili na jednoj strani. eto možeš i turpijati s kresivom Prva vatra sa kamenom i čelikom - Page 2 747986 . Baš mi je drago vidjeti da šljaka! dobro i dugo iskrenje želim! :bog:
djomla
djomla
knjižničar
knjižničar

Male
Broj postova : 977
Godine : 36
Datum registracije : 12.04.2010

https://habilisurvival.wordpress.com

[Vrh] Go down

Postaj by nordfjord 06.10.11 22:10

Moj pokojni tata je navek govoril kak je bil tri godine u KNOJ-u na granici z Bugarskom bla bla i da je kamenom palil Ibre cigarete kakti da je kvrcnul kamenom-kremenom po železnom završetku kundaka i to je kakti bilo to.Ma niko mu ne veroval,i onda je on našel med šodrom dravskem dopeljanim za temelj veći oblutel i poćel kresati z blankaćom.Jebate život to su bile iskre plavo sive velike ko zvezde na šapkama od milicije.Taj prikaz je platila glavom babina ambasadorka koju je ona ostavila na stolćecu na kojem je tata sedel.Mi smo dugo imali štofa za šale na njegov prikaz.

nordfjord
lingua
lingua

Male
Broj postova : 261
Godine : 57
Datum registracije : 28.06.2011

[Vrh] Go down

Postaj by Drvo 06.10.11 23:45

nordfjord je napisao/la:Moj pokojni tata je navek govoril kak je bil tri godine u KNOJ-u na granici z Bugarskom...
Ispričavam se na skretanju s teme ali što je KNOJ?
Drvo
Drvo
mr.spika
mr.spika

Male

[Vrh] Go down

Postaj by djomla 07.10.11 0:03

Bit će da je Korpus Narodne Obrane Jugoslavije
djomla
djomla
knjižničar
knjižničar

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Drvo 07.10.11 0:05

@djomla:Hvala na odgovoru
Drvo
Drvo
mr.spika
mr.spika

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Login 07.10.11 9:15

Nekoliko puta sam čuo da je moguće dobiti iskru i udaranjem kamen od kamen. Nedavno sam probao i naravno bude iskri, ne toliko ko s ovim nacinom sa čelikom, ali bude. Neznam da li je tko tako šta pokušavao?

Inače za kamenje; dobro kamenje se moze naći na prugama, treba potražiti oblo i tvrdo kamenje, malo strpljenja i nađe se, ovo na slikama sam našao jučer na pruzi.. jedan tamnosmeđi kamen ima staklenastu jezgru ,neznam jeli to baš kremen ali oštar rub odlično i dugo drži, tj i nakon svih ovih udaranja i isprobavanja nije se istupio.
Login
Login
mr.spika
mr.spika

Male

[Vrh] Go down

Postaj by djomla 07.10.11 10:54

Morat ću se i ja dati u potragu za dobrim kamenom, ili možda čak kremenom na pruzi, iako koliko sam vidio tamo je pretežno jedna vrsta kamenja- neko bijelo Prva vatra sa kamenom i čelikom - Page 2 69343
djomla
djomla
knjižničar
knjižničar

Male

[Vrh] Go down

Postaj by mariobab 07.10.11 11:35

Login je napisao/la:Nekoliko puta sam čuo da je moguće dobiti iskru i udaranjem kamen od kamen.

Je bude iskri, ali ne dovoljne temperature i intenziteta. Ali ukoliko se radi o piritu iskre su velike i vruće i taj se i koristio za kresanje prije čelika.

Inače, kamen za kresivo ne mora nužno biti kremen, rade dobro svi kvarciti i nije problem naći dobar kamen u potoku ili uz rijeku. Bitna je tvrdoća kamena jer iskre čestice čelika koje otkrhnute oksidiraju pri visokoj temperaturi (zato kada fleksate feder platu iskri, a po betonu ne-osim sporadično).

U Lepoglavi oko kampa je bio problem s kamenom jer je bio sve neki vapnenac i škriljevac.
mariobab
mariobab
mr.spika
mr.spika

Male
Broj postova : 1910
Godine : 60
Datum registracije : 28.01.2009

http://bushcraft-forum.findtalk.biz/

[Vrh] Go down

Postaj by Login 07.10.11 11:44

djomla je napisao/la:Morat ću se i ja dati u potragu za dobrim kamenom, ili možda čak kremenom na pruzi, iako koliko sam vidio tamo je pretežno jedna vrsta kamenja- neko bijelo Prva vatra sa kamenom i čelikom - Page 2 855911

Tako je.. i to kamenje nevalja ništa. Dakle sve što je zdrobljeno nevalja, to bijelo i plavo kamenje ono kojeg najviše ima, to je šrot. Treba na pruzi tražiti okruklo/oblo kamenje, što veće to bolje. Bude žutog/svijetlo smeđeg tog se može naći več nakon par minuta i ok je, daje iskre. Ali probaj si dati truda pa naći tamnosmeđe, to je super. Inače svakako nemojte se ufurati u potragu pa da vas vlak pregazi, pazite. I bolje po starijim i zapustenim prugama, em ima boljeg kamenja em sto nema opasnosti od vlaka ako je van upotrebe pruga. (recimo na kolodvoru odes na neku prugu koja se koristi za parking).

@ mariobab - hvala za pojašnjenje oko kamen-kamen iskri
Login
Login
mr.spika
mr.spika

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Login 11.10.11 16:57

Evo još par fotki i u upotrebi. Išao sam danas uhvatiti par fotki za članak o vatri, malo testirati opremu za trodnevni izlet koji mi predstoji uskoro i odmoriti glavu malo od fax-a. Ovaj načim paljenja mi postaje sve draži, firesteel mi je jedno vrijeme bio super, ali ovo je još zanimljivije.

Prva vatra sa kamenom i čelikom - Page 2 Dsc03439eg

Prva vatra sa kamenom i čelikom - Page 2 Dsc03440ij

Prva vatra sa kamenom i čelikom - Page 2 Dsc03442e

Prva vatra sa kamenom i čelikom - Page 2 Dsc03444k

Prva vatra sa kamenom i čelikom - Page 2 Dsc03445e

Prva vatra sa kamenom i čelikom - Page 2 Dsc03446qc

Prva vatra sa kamenom i čelikom - Page 2 Dsc03449u

Prva vatra sa kamenom i čelikom - Page 2 Dsc03450p
Login
Login
mr.spika
mr.spika

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Migach 11.10.11 17:21

Odlično, željno očekujem taj članak, a i slobodno baciš koju recenziju od opreme.
A i čeka se reportaža onda s izleta .. hehe

Inače, slažem se s tobom oko načina paljenja vatre, zanimljivije je nego s firee steelom, ima nekaj u ovom načinu, a još me samo interesira s bow-drillom i onda mi bude srce na mjestu..
Migach
Migach
ADMIN
ADMIN

Male
Broj postova : 2566
Godine : 34
Datum registracije : 17.10.2010

[Vrh] Go down

Postaj by . 11.10.11 19:11

pozzz svima!! dali tko zna što je "guba"?? mala gljiva,nametnik. dade se naći na skoro svakom drvetu u slavoniji. nekad se osušena koristila i za palit cigarete!! kamen,kremen pa usmjeriš iskru na "gubicu"!!!

.
bomber
bomber

Male
Broj postova : 172
Godine : 55
Datum registracije : 09.10.2011

[Vrh] Go down

Postaj by djomla 11.10.11 21:27

Chaga (Inonotus obliquus), ne sjećam se da sam je ikada kod nas vidio, ali mislim da je ima po brezinim stablima, znam da se koristi za hvatanje iskri..

Prva vatra sa kamenom i čelikom - Page 2 11042010178

Prva vatra sa kamenom i čelikom - Page 2 5054036

Prva vatra sa kamenom i čelikom - Page 2 10505057_11

Prva vatra sa kamenom i čelikom - Page 2 035
djomla
djomla
knjižničar
knjižničar

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Login 12.10.11 11:17

mornarmornar je napisao/la:pozzz svima!! dali tko zna što je "guba"?? mala gljiva,nametnik. dade se naći na skoro svakom drvetu u slavoniji. nekad se osušena koristila i za palit cigarete!! kamen,kremen pa usmjeriš iskru na "gubicu"!!!

Ja sam to prošle godine probao. Našao sam na drvetu tu gubu, odrezao je, pa sam ubrzao proces sušenja tako što sam ju stavio u rernu na najslabije da se dobro osuši. Onda sam ju skuhao, pa dobro istukao da omekša, pa opet osušio na isti način. Onda manje komadiće sam kidao i prstima "rasčerupao" ,i hvatala je dobro iskre od firesteela.
Login
Login
mr.spika
mr.spika

Male

[Vrh] Go down

Postaj by stefan.j 13.10.11 22:27

Pozdrav svima na ovoj temi!

Pokusao sam da upalim vatru, nasao sam i kamen i jednu celicnu oprugu, ali kad nece, nece.
E sad, pokusao sam i kamen o kamen i utvrdio sledece:
kamen koji ima Fe u sebi ( oni braon) i Si, kvarc hoce da varnice pri udaru (varnice su izuzetno male ),
svo ostalo kamenje bez ovih elemenata nece da varnici

Celik nisam uspeo da nadjem, ali mi nije jasno da li celik mora da bude cist (bez korozije )
da bi varnice pri trenju oksidisale ili mora da bude termicki obradjen ili kamen kamen varnici?

Interesuje me da li bi eventualno vata mogla da se koristi jer dobro hvata varnice.

Sta da radim?
stefan.j
stefan.j
tipko
tipko

Male
Broj postova : 68
Godine : 29
Datum registracije : 02.07.2011

[Vrh] Go down

Postaj by djomla 13.10.11 22:39

Nađi negdje staru turpiju za željezo, napravi si pougljenjeni tekstil jer ćeš bez toga teško uhvatiti iskru, nađi negdje kamen kao što je prikazano par postova ranije te ga razbij čekićem da dobiješ oštar rub (pazi na oči kad razbijaš kamen). Ako turpija ne treba nikome, onda si odreži komadić ili je možeš razbiti jer krhka je kao staklo. Tada bočnu stranu turpije koja je glatka koristiš za udaranje o oštri rub kamena na koji staviš pougljenjeni tekstil, trebalo bi ti raditi.
djomla
djomla
knjižničar
knjižničar

Male

[Vrh] Go down

Postaj by stefan.j 14.10.11 15:23

hvala

pokusacu da nadjem
stefan.j
stefan.j
tipko
tipko

Male
Broj postova : 68
Godine : 29
Datum registracije : 02.07.2011

[Vrh] Go down

Postaj by Sponsored content

Sponsored content

[Vrh] Go down

Stranica 1 / 2. 1, 2  Next

[Vrh]

- Similar topics