Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Španciranje u Varaždinu
5 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: FOTO I VIDEO GALERIJE :: MOJA FOTO GALERIJA I PODFORUM :: OLIMPOVE PRIČE
Stranica 1 / 1.
Španciranje u Varaždinu
Širom zemlje, ali i u zemljama u svijetu, sve više se nastoji organizirati manifestacije u kojima se obnavljaju stari običaji, prikazuju stare djelatnosti i zanati, prate određene svetkovine važne za to mjesto, regiju ili čak cijelu državu. U tim manifestacijama učestvuje veliki broj samih mještana, ali sve više na njih dolazi i veliki broj turista tražeći zabavu, odmor i provod. Koristi od njih su obostrane.
Jedna takva manifestacija prešla je granice ne samo kontinenta gdje se održava, već je poznata u cijelom svijetu. Ove godine po 13. put u Varaždinu organizira se Špancirfest.
Za njega sami organizatori kažu da je Špancirfest festival dobrih emocija. Jedinstvena mješavina glazbe, teatra, uličnih zabavljača, tradicionalnih zanata te bogate gastronomske ponude povijesnu jezgru Varaždina pretvara u grotlo zabave, smijeha, užitka i - dobrih emocija.
Ove godine sam po prvi puta imao prilike jedno popodne provesti na Špancirfestu. One koji nisu u prilici da ga posjete "provesti" ću u slikama i riječi koje slijede:
Očuvanu i uređenu staru gradsku jezgru grada Varaždina preplavljaju štandovi sa ponudom raznih jela, pića, suvernira, prikaza starih zanata ili starih načina prerade namirnica . . .
Re: Španciranje u Varaždinu
Laganom opuštenom šetnjom kroz prekrasan ambijent stare jezgre grada može se svašta lijepoga vidjeti, susresti se sa poznanicima i prijateljima koje već duže vrijeme nismo vidjeli, upoznati nove ljude, čuti novosti sa svih strana, aktuelne domaće i inozemne tračeve . . .
. . . dobiti informacije o načinima izrade odjeće, obrade drveta, uzgoju pčela . . .
. . . može se posjetiti Anđelinjak, grad u kojemu borave anđeli, ali i vidjeti ih kako promatraju gužvu na ulici . . .
. . . može se i kupiti "efikasno oružje protiv mačaka i cucaka" kako sam oružar tvrdi ...
. . . uljepšati lice predivnim crtežima čemu se djevojčice najviše raduju . . .
. . . prekrasno uređena gradska jezgra odiše mirom i spokojom unatoč gužvi koja u njoj vlada . . .
. . . na ulicama se može uživati u svirci raznih uličnih svirača koji se svojski trude da svojom svirkom privuku što više gledalaca . . .
. . . uočio sam i stari vergl koji je u punom svom sjaju svirao prekrasnu melodiju . . .
. . . a najviše me oduševila raskoš starinske odjeće u koju su bili obučeni neki sudionici Špancirfesta. Nisam odolio i sa nekima sam se i fotografirao . . .
. . . veliki broj španciraša zaustavio se pogledati ovaj simpatični par uličnih zabavljača . . .
. . . malo licitarskih srca i rakijice koja se mogla degustirati . . .
. . . sa ugla jedne zgrade sve je pažljivo motrio oklopnik sa svoga podesta . . .
. . . pomalo i dan prođe. Puno toga je viđeno, doživljeno degustirano. Noć se polako spustila nad gradom.
Vrijeme da se oprostim od Špancirfesta. Mnoge stvari nisam mogao postaviti u ovu pričicu. Umjesto njih vam ostavljam poziv da se odlučite posjetiti i da posjetite Špancirfest u Varaždinu, da u mirnoj šetnji prošećete opušteno kroz ulice stare jezgre grada, da vidite i doživite atmosferu koja je prekrasna. Sigurno ćete donesti odluku u sebi da će te ga i iduće godine posjetiti, kao što sam sam sebi to obećao .
Jako lijepo opisani doživljaj ...subota ..koliko vidim po događanjima na slikama
Ja sam večinu svojeg vremena provodio na mjestu koje nije na slikama..
u zdravoj zemlji ili vindilandu na starom gradu i u uskoj ulici na paleta festu sa starim frendovima..
Vindiland je igraonica sa puno sadržaja a sponzoriran od vindije..
baš u subotu gosti su bili hokejaši medveščaka.. odrađivali su dečki sponzorstvo..
nama varaždincima je špancirfest dio svakodnevnice..
zato ljudi koji dolaze stvaraju pravu sliku o španciranju, doživljaju i emocijama...
Ja sam večinu svojeg vremena provodio na mjestu koje nije na slikama..
u zdravoj zemlji ili vindilandu na starom gradu i u uskoj ulici na paleta festu sa starim frendovima..
Vindiland je igraonica sa puno sadržaja a sponzoriran od vindije..
baš u subotu gosti su bili hokejaši medveščaka.. odrađivali su dečki sponzorstvo..
nama varaždincima je špancirfest dio svakodnevnice..
zato ljudi koji dolaze stvaraju pravu sliku o španciranju, doživljaju i emocijama...
Mladen- honoris
-
Broj postova : 2442
Godine : 56
Datum registracije : 15.02.2009
Predivan grad i odlična atmosfera.
Naša mala expedicija (moja malenkost, žena i dvije kčeri Nika 4 g. i Sara 5 mjeseci) smo ga posjetili jučer. Krenuli smo ranije radi dječjih predstava ( u 11 sati) i ostali do kasno poslijepodne.
Problem je jedino predstavljala vručina kojoj smo pokušali pobjeći u park iza Katedrale i ubod ose (na sreću ja sam stradalnik) koji smo riješili oblogom od kisko octa, koji nam je "posudila" simpatična konobarica u jednom od kafića.
Opušteni i simpatični prodavači, svi sa osmijehom na licu, predivna stara jezgra i štandovi prepuni boja, okusa i mirisa su oduševili i moju stariju kćer, ali i mene i suprugu, dok je najmlađa uživala najviše u pažnji kojom su je svi odreda obasipali.
Na žalost, naša mala sidra nam nisu "dopustila" da se malo vratimo i u mlađe dane i ostanemo na nekopm od odličnih koncerata, ali biti će prilike i za to.
Za idući puta sam im obečao i da ćemo skoknuti do Pribislavca (porede Čakovca)u kojem sam proveo lijepih ljetnih dana u posjeti rođacima po baki)
Svakako preporučam...
Lijepi pozdrav,
Neven
Naša mala expedicija (moja malenkost, žena i dvije kčeri Nika 4 g. i Sara 5 mjeseci) smo ga posjetili jučer. Krenuli smo ranije radi dječjih predstava ( u 11 sati) i ostali do kasno poslijepodne.
Problem je jedino predstavljala vručina kojoj smo pokušali pobjeći u park iza Katedrale i ubod ose (na sreću ja sam stradalnik) koji smo riješili oblogom od kisko octa, koji nam je "posudila" simpatična konobarica u jednom od kafića.
Opušteni i simpatični prodavači, svi sa osmijehom na licu, predivna stara jezgra i štandovi prepuni boja, okusa i mirisa su oduševili i moju stariju kćer, ali i mene i suprugu, dok je najmlađa uživala najviše u pažnji kojom su je svi odreda obasipali.
Na žalost, naša mala sidra nam nisu "dopustila" da se malo vratimo i u mlađe dane i ostanemo na nekopm od odličnih koncerata, ali biti će prilike i za to.
Za idući puta sam im obečao i da ćemo skoknuti do Pribislavca (porede Čakovca)u kojem sam proveo lijepih ljetnih dana u posjeti rođacima po baki)
Svakako preporučam...
Lijepi pozdrav,
Neven
Ima na festu kakav tradicionalni obrtni štand tipa lončarija ili kovačnica? To mi je najbolji dio svih ovakvih kulturnih mitinga
Strider- honoris
-
Broj postova : 2611
Godine : 31
Datum registracije : 18.06.2009
eno i moke sa praćkama!
Cave Bear- spikač
-
Broj postova : 700
Godine : 26
Datum registracije : 31.05.2010
Strider je napisao/la:Ima na festu kakav tradicionalni obrtni štand tipa lončarija ili kovačnica? To mi je najbolji dio svih ovakvih kulturnih mitinga
Ima, pogledaj gore od Olimpa slike (4. i 5. i 8. odozgora), a ima i drugih...
Lijepi pozdrav,
Neven
Ma pitam za aktivne radione, gdje gledatelji sudjeluju, npr u Kumrovcu smo sami mogli tuć po nakovnju i radit glineno posuđe ili nešto što se tako naziva.
Strider- honoris
-
Broj postova : 2611
Godine : 31
Datum registracije : 18.06.2009
Odgovor prepuštam Varaždincima. Umjesto brčkanja po blatu i željezu osobno odabrah PAN. (u umjerenoj količini)
Špancir fest je masovno okupljanje ljudi , na ulicama su velike gužve ..
tako da radionice takvoga tipa teško su izvedive..ranijih godina je to bilo ..
kovalo se , plelo , tkalo, radilo za glinom, štrikalo . tesalo , pjevalo i plesalo ..
ove godine nisam vidio da toga ima , samo puno štandova sa gotovom robom..
nekad smo kao ulični slikari naveliko mazali uljanim bojama , djeca su uživala ,
bitna je bila zabava i druženje..danas je bitna prodaja...
ne velim da nema radionica ali one su više po dvorištima ..a to više nije ulica ..
špancir fest od prije deset godina i špancir ove godine su različite manifestacije ..
tako da radionice takvoga tipa teško su izvedive..ranijih godina je to bilo ..
kovalo se , plelo , tkalo, radilo za glinom, štrikalo . tesalo , pjevalo i plesalo ..
ove godine nisam vidio da toga ima , samo puno štandova sa gotovom robom..
nekad smo kao ulični slikari naveliko mazali uljanim bojama , djeca su uživala ,
bitna je bila zabava i druženje..danas je bitna prodaja...
ne velim da nema radionica ali one su više po dvorištima ..a to više nije ulica ..
špancir fest od prije deset godina i špancir ove godine su različite manifestacije ..
Mladen- honoris
-
Broj postova : 2442
Godine : 56
Datum registracije : 15.02.2009
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: FOTO I VIDEO GALERIJE :: MOJA FOTO GALERIJA I PODFORUM :: OLIMPOVE PRIČE
Stranica 1 / 1.