Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Održavanje zippo upaljača
+12
franciscus
Eldin Luboder
Igsy
JillValentine
lololorenzo
Fratt
miles
sttomost
rozi zippo D08
NAVIGATOR
Elp
Mali
16 posters
Stranica 1 / 2.
Stranica 1 / 2. • 1, 2
Održavanje zippo upaljača
Potaknut izdajom benzinskog upaljača, odlučih se na redovno održavanje istog. Pa sam malo posliko da i ostali vide kako ja to radim. Savjeti i kritike su dobrodošle.
Pa krenimo:
- Treba vam upaljač (koji mislite dovesti u red), benzin za upaljače (meni se najbolji pokazao original od zippa), kremen (isto zippo), nož, grickalica, vata (za čišćenje) i pinceta
- Rastavite zippo, nadam se da to svi znate, pincetom nježno izvucite vatu
- Od stalnog korištenja, košuljica zippača se malo začađi, uzmete vaticu, natopite ju sa benzinom za upaljače i sve zamazane dijelove očistite
- Očišćena
- Slijedi izvlačenje nove špagice (ne znam kako se tehnički ona zove). S njom polako da ju ne izvučete skroz van, jel ćete ju onda teško vratiti natrag. Izvučete ju koliko je potrebno i odrežete onaj istrošeni (izgoreni) dio pomoću grickalice
- Slijedi sastavljenje i punjenje. "Špagicu" i vaticu slažite u slojevima, vatica->špagica->vatica->špagica, itd. Ubacite kremen, nemojte ga pretegnuti, zippo mora upaliti nježnim kresanjem (kamena od kremen, da ne bi neko pomislio na nekaj drugo). Natočite ga, opet nemojte pretočiti jel ćete imati benzina po svukud.
I to je to! Onda slijedi fotkica za dušu
Pa krenimo:
- Treba vam upaljač (koji mislite dovesti u red), benzin za upaljače (meni se najbolji pokazao original od zippa), kremen (isto zippo), nož, grickalica, vata (za čišćenje) i pinceta
- Rastavite zippo, nadam se da to svi znate, pincetom nježno izvucite vatu
- Od stalnog korištenja, košuljica zippača se malo začađi, uzmete vaticu, natopite ju sa benzinom za upaljače i sve zamazane dijelove očistite
- Očišćena
- Slijedi izvlačenje nove špagice (ne znam kako se tehnički ona zove). S njom polako da ju ne izvučete skroz van, jel ćete ju onda teško vratiti natrag. Izvučete ju koliko je potrebno i odrežete onaj istrošeni (izgoreni) dio pomoću grickalice
- Slijedi sastavljenje i punjenje. "Špagicu" i vaticu slažite u slojevima, vatica->špagica->vatica->špagica, itd. Ubacite kremen, nemojte ga pretegnuti, zippo mora upaliti nježnim kresanjem (kamena od kremen, da ne bi neko pomislio na nekaj drugo). Natočite ga, opet nemojte pretočiti jel ćete imati benzina po svukud.
I to je to! Onda slijedi fotkica za dušu
Mali- zelembara
-
Broj postova : 46
Godine : 36
Datum registracije : 17.07.2011
Re: Održavanje zippo upaljača
Kratko, jasno, no cemment
Elp- lingua
-
Broj postova : 491
Godine : 38
Datum registracije : 25.02.2011
korisno!
ona špagica se zove "fitilj"
super mi je logo na tvom zipu "Purgerski"
odlična zadnja fotka, i nož mi se sviđa!
ona špagica se zove "fitilj"
super mi je logo na tvom zipu "Purgerski"
odlična zadnja fotka, i nož mi se sviđa!
NAVIGATOR- master
-
Broj postova : 7021
Godine : 49
Datum registracije : 05.04.2010
Hvala na ovom fitilj, bilo mi je na vrhu jezika
Logo, samo kaže tko si
O nožu više drugom prilikom :bog:
Logo, samo kaže tko si
O nožu više drugom prilikom :bog:
Mali- zelembara
-
Imam jedno pitanje: sto napraviti kada se zaglavi kotacic na zippu???
rozi zippo D08- bebač
-
Broj postova : 2
Godine : 39
Datum registracije : 20.12.2011
Kad se zaglavi kotacic na zippu,znaci da si ostao bez kremena.
sttomost- tipko
-
Broj postova : 86
Godine : 45
Datum registracije : 08.12.2011
Ja sam zamrzio zipače...
Imam jednog starog kojieg sam dobio od svog starog, nije radio pa sam kupio kremene, novi benzin, fitilj, stavio sam novu vatu unutra i tak sam ga očistio da se sjajil ko cucku jajca...i onda još uvjek ne pali...za pare mi tolko nije žao kolko mi je za živce koje sam zgubil dok sam sve to pokupovao...
Da ga šaljem u Njemačku na popravak?
Kakav sam pehista vjerojatno bi se zapalil sam od sebe putem...
Imam jednog starog kojieg sam dobio od svog starog, nije radio pa sam kupio kremene, novi benzin, fitilj, stavio sam novu vatu unutra i tak sam ga očistio da se sjajil ko cucku jajca...i onda još uvjek ne pali...za pare mi tolko nije žao kolko mi je za živce koje sam zgubil dok sam sve to pokupovao...
miles- lingua
-
Broj postova : 200
Godine : 33
Datum registracije : 15.10.2011
Čudim se da ne pali,ak je kremen u doticaju sa kotačičem i ima benzina moral bi kresnuti iz prve,mehanizam je smiješno jednostavan.
Pogledaj da ti nije možda feder u doticaju sa kotačićem a izgleda kao da je kremen.
Pogledaj da ti nije možda feder u doticaju sa kotačićem a izgleda kao da je kremen.
Fratt- MODERATOR
-
Broj postova : 4003
Datum registracije : 30.09.2010
Kotačić se već istrošio, ne vidim neko drugo logično objašnjenje.
Inače baca iskru ali jako slabo...
Inače baca iskru ali jako slabo...
miles- lingua
-
Ak je kotačić izlizan do kraja onda nema druge nego izmjena ali ak nije možda da samo bolje pritegneš na šarafu pritisak kremena.
Fratt- MODERATOR
-
Broj postova : 4003
Datum registracije : 30.09.2010
Svaki zippo ima doživotnu garanciju, nađi nekog ko zastupa zippo u RH i dogovori slanje zippa ne restauraciju, to ti je besplatno...
Mali- zelembara
-
Hvala svima na odgovorima i idejama, ali dogodilo se to da se mali komadic starog kremena zaglavio ispod kotacica. Trebalo je ponovno odsarafit, malo gurnut cackalicom i onda stavit novi kremen. To su mi savjetovali u tbm-u, onu su zastupnici za Hrvatsku.
rozi zippo D08- bebač
-
Broj postova : 2
Godine : 39
Datum registracije : 20.12.2011
Ovako,ako imate probleme kao Miles probajte malo rastegnuti feder(naglašavam malo).
Također može bit da imate probleme sa parama(ne novac-nego benzinske pare),pa ga prije paljenja malo prozraćite tj.prozraćite kamin(dio Zippa u kojem je fitilj).
A što se tiće slanja u Njemačku plaća se samo poštarina,jer Zippo kao što je i navedneo ima doživotnu garanciju,ako je orignal.
Također može bit da imate probleme sa parama(ne novac-nego benzinske pare),pa ga prije paljenja malo prozraćite tj.prozraćite kamin(dio Zippa u kojem je fitilj).
A što se tiće slanja u Njemačku plaća se samo poštarina,jer Zippo kao što je i navedneo ima doživotnu garanciju,ako je orignal.
lololorenzo- mr.spika
-
Broj postova : 1027
Godine : 27
Datum registracije : 23.01.2012
Ajde kad si već digao temu iz pepela
Već sam ja rasteguno feder (oprugu)
nije palio
Onda sam učinio sljedeće
Skinio sam kotačić dolje i odmastio ga u acetonu (industrijskom acetonu, a ne onome za nokte )
Ni to mi nije bilo dovoljno pa sam prošao svaku udubinu žiletom i dubinski ga pobrisao papirom...
Sad pali otprilike 1:20 puta...i moram jako kresnuti!
Ponovio sam postupak čišćenja i žiletiranja i usput izgubio orginal zakovicu :facepalm:.
Sad mi umjesto zakovice služi neka bakrena spojnica za kontakte.
Kasnije sam forsirao fitilj tako da sad izgleda ravno i tanko (veća površina na koju pada užareni kremen)...nije bilo nekog većeg uspjeha.
Primjetio sam da kad pomaknem kremen da onda mnogo lakše pali.
Kad mu primaknem vanjski plamen odmah se zapali.
Taj Zippo je tolko toga proživel da me sve sram slati ga u Švabiju od toga da je moj stari nalijal eurosuper95 unutra pa do toga da sam ja skršil i zaljepil onu pločicu iznad koje je kremen i izgubil zakovicu.
A kaj se tiče garancijskog lista...mislim da je neko vrijeme dedek si zamatal špek u nju.
Već sam ja rasteguno feder (oprugu)
nije palio
Onda sam učinio sljedeće
Skinio sam kotačić dolje i odmastio ga u acetonu (industrijskom acetonu, a ne onome za nokte )
Ni to mi nije bilo dovoljno pa sam prošao svaku udubinu žiletom i dubinski ga pobrisao papirom...
Sad pali otprilike 1:20 puta...i moram jako kresnuti!
Ponovio sam postupak čišćenja i žiletiranja i usput izgubio orginal zakovicu :facepalm:.
Sad mi umjesto zakovice služi neka bakrena spojnica za kontakte.
Kasnije sam forsirao fitilj tako da sad izgleda ravno i tanko (veća površina na koju pada užareni kremen)...nije bilo nekog većeg uspjeha.
Primjetio sam da kad pomaknem kremen da onda mnogo lakše pali.
Kad mu primaknem vanjski plamen odmah se zapali.
Taj Zippo je tolko toga proživel da me sve sram slati ga u Švabiju od toga da je moj stari nalijal eurosuper95 unutra pa do toga da sam ja skršil i zaljepil onu pločicu iznad koje je kremen i izgubil zakovicu.
A kaj se tiče garancijskog lista...mislim da je neko vrijeme dedek si zamatal špek u nju.
miles- lingua
-
Garancijski list ti netreba.A kad posaljes Zippo u Njem. dobiješ besplatni insert
lololorenzo- mr.spika
-
Budući da nemam garancijski list ne znam jel orginal 100%...izgleda ko orginal i star je 13 godina (stari ga je kupil na Ininoj benzi)
Ne vrijedi mi bome tih novaca za poštarinu i blamaže...sada stoji na polici kao ukras i nek se neko igra s njime ko ima živaca i kože na palcu...
Ne vrijedi mi bome tih novaca za poštarinu i blamaže...sada stoji na polici kao ukras i nek se neko igra s njime ko ima živaca i kože na palcu...
miles- lingua
-
Slikaj ga od isprid i od ispod i reči ću ti jeli original
lololorenzo- mr.spika
-
Nemam dobru kameru...
miles- lingua
-
Nema veze samo ti pokušaj šta ljepše slikati na svjetlosti bez blica
lololorenzo- mr.spika
-
miles je napisao/la:Ja sam zamrzio zipače...
Ja sam sa svojim zippom imao isti problem...U pocetku je palio kao zmaj...Samo sto malo pokrenem kotur za paljenje...Kupljen je u Crnoj Gori ( Podgorici) 73 evra.Al kad sam odlucio malo da ga ocistim i povadio svu vatu iz njega dozivio sam pad....Bio je odnos paljenja 1:20. Vrlo brzo sam skontao u cemu je problem....Fitilj,kremen i benzin a bgm i vata....Moras imati original fitilj....Pakovanje ''zlatnih kremena'' ne onih crnih il crvenih i original zippo benzin... (nikako onaj apotekarski sto vjetri ko 100 % alkohol i smrdi ko djavo) . Isto tako bitno je da kad vraces vatu ne nabijas je previse...Nego blago koliko da stane u komoru za vatu,ali vodis racuna da ti nigdje nema ''koljena'' pregiba fitilja to je jako bitno nego da stoji sto pravije...Tek pri vrhu u ravni gdje je saraf od kremena mozes ga savit ono sto ti pretekne kao rezerva...I obavezno ga punis tako sto podignes sundjerasti pravougaonik (ja to naj bolje radim iglom i spricam jer kako punim polako izvlicm iglu i ravnomjerno se napuni i traje danima... I izbjegavaj ''mafijasko'' paljenje o gacama i sl...i ako je zippo zippo nije svemoguc.... Isto tako kad fitilj nagori nemoj ga niukom slucaju rasklapati (moj primjer gluposti) nego ga spic kljestima izvuci a visak odsijeci....Toliko od mene...Pozdrav
JillValentine- spikač
-
Broj postova : 676
Godine : 34
Datum registracije : 23.04.2012
bemti "istekle" su fotke s uvodnog :S
Igsy- honoris
-
Broj postova : 2412
Godine : 35
Datum registracije : 12.03.2010
NazalostIgsy je napisao/la:bemti "istekle" su fotke s uvodnog :S
JillValentine- spikač
-
Imam zippo upaljac, ali mi se kotancis izlizao. Ako neko zna gdje bi mogao da ga zamijenim. Teritorija Podgorice. Hvala unaprijed.
Eldin Luboder- bebač
-
Broj postova : 1
Godine : 32
Datum registracije : 13.01.2013
Crnogorci, koliko to pušite pa uspijete potrošit kotačiće na Zippu? Biće da ima duhana pojeftino?
franciscus- spikač
-
Broj postova : 943
Godine : 62
Datum registracije : 29.07.2012
Šala na stranu, ako ti je Zippo riginalni, pošalji ga na servis, nije ta poštarina tako skupa. Ako ti se to ne da, možeš probati da igličastom trokutnom dijamantnom turpijom (ne pokušavaj sa HSS, nema efekta) prođeš kroz svaki poprečni utor na kotačiću. Kad to završiš, onda prođeš i kroz dijagonalne utore. Ne pritišći pretjerano, nema potrebe, samo moraš biti temeljit i ne fulat utore.Eldin Luboder je napisao/la:Imam zippo upaljac, ali mi se kotancis izlizao. Ako neko zna gdje bi mogao da ga zamijenim. Teritorija Podgorice. Hvala unaprijed.
franciscus- spikač
-
franciscus je napisao/la:Crnogorci, koliko to pušite pa uspijete potrošit kotačiće na Zippu? Biće da ima duhana pojeftino?
Stvarno mi nije jasno kako to neko uspjeva? O.o
JillValentine- spikač
-
Pa nije to tako nemoguće. Šta misliš odakle meni ovaj štos sa turpijom?JillValentine je napisao/la:franciscus je napisao/la:Crnogorci, koliko to pušite pa uspijete potrošit kotačiće na Zippu? Biće da ima duhana pojeftino?
franciscus- spikač
-
franciscus je napisao/la:Pa nije to tako nemoguće. Šta misliš odakle meni ovaj štos sa turpijom?JillValentine je napisao/la:franciscus je napisao/la:Crnogorci, koliko to pušite pa uspijete potrošit kotačiće na Zippu? Biće da ima duhana pojeftino?
Ne znam iskreno ja ga imam sad ce 5 ta godina i nikakvih promjena nema na tockicu ali koristim samo originalne stvari za njega..zlatni krenem...
JillValentine- spikač
-
Ovaj moj je sa mnom prošao rat, a u ta vremena baš i nisam mogao insistirati n originalim stvarima. Ma dobar je on. Kad zagusti, boljeg nema, barem za mene.
franciscus- spikač
-
Sry za necro stare teme, ali spada tu.
ZIPPO kantica benzina je a) limena b) točne veličine/oblika za nosit alkohol kao gorivo.
Međutim, kaj god da delam ne mogu odšarafit kapicu/čep sa prazne limenke, a bojim se oštetit jer nisam napravil niš.
Savjeti?
ZIPPO kantica benzina je a) limena b) točne veličine/oblika za nosit alkohol kao gorivo.
Međutim, kaj god da delam ne mogu odšarafit kapicu/čep sa prazne limenke, a bojim se oštetit jer nisam napravil niš.
Savjeti?
Redneck- bomber
-
Broj postova : 165
Godine : 64
Datum registracije : 08.01.2014
Stranica 1 / 2. • 1, 2
Stranica 1 / 2.