FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Latest topics
» Tradicionalni preklopni noževi
Splavom u avanturu  Empty04.10.24 14:27 by Lawman

» Divlji kamp Drava 2024
Splavom u avanturu  Empty31.08.24 7:16 by NAVIGATOR

» chris reeve sebenza folder
Splavom u avanturu  Empty31.08.24 7:14 by NAVIGATOR

» 24 sata divljine
Splavom u avanturu  Empty16.07.24 0:39 by Mladen

» Kožni strop
Splavom u avanturu  Empty09.07.24 12:12 by oetzi

» Fallkniven noževi
Splavom u avanturu  Empty28.06.24 12:22 by laredo

» Garmin GPSMAP 66S
Splavom u avanturu  Empty22.04.24 11:59 by La vita e Bella

» Sretna 2024.godina
Splavom u avanturu  Empty01.01.24 23:27 by Lawman

» ako nekome treba ideja za kuću..
Splavom u avanturu  Empty18.12.23 9:19 by NecaPereca

» Ćao, ćao
Splavom u avanturu  Empty14.12.23 10:00 by NecaPereca

» Nije bilo preživljavanje ali je bilo stresno :)
Splavom u avanturu  Empty14.12.23 9:53 by Lawman

» Baterijske lampe
Splavom u avanturu  Empty24.11.23 8:29 by neven

» Utsch & Gierse Tools / UG-Tools
Splavom u avanturu  Empty23.11.23 19:08 by dux aeron

» Laser u survival kitu?
Splavom u avanturu  Empty22.11.23 20:56 by dux aeron

» Dosta je bilo zajebancije, dogodine tko živ , tko mrtav...
Splavom u avanturu  Empty21.11.23 12:20 by Lawman

» Stari novi hobi
Splavom u avanturu  Empty25.10.23 22:29 by neven

» Gitara & planinarenje
Splavom u avanturu  Empty24.09.23 11:48 by Strat04

» Izrada noza od turpije
Splavom u avanturu  Empty21.09.23 22:04 by Hobi majstor

» sta je najvaznije za prezivljavanje?
Splavom u avanturu  Empty20.09.23 11:34 by Strat04

» Mine na Papuku
Splavom u avanturu  Empty20.09.23 11:32 by Strat04

» prsluk, torbica ili ranac?
Splavom u avanturu  Empty20.09.23 11:10 by Strat04

» Prestavljanje
Splavom u avanturu  Empty20.09.23 9:45 by neven

» P: Chris Reeve Small Sebenza MAGNACUT
Splavom u avanturu  Empty30.08.23 9:03 by NAVIGATOR

» EDC- sitnice koje pojednostavljuju život
Splavom u avanturu  Empty09.08.23 16:48 by NAVIGATOR

» Svega ima,ničeg nema.. [CHAT TEMA]
Splavom u avanturu  Empty18.07.23 13:08 by Drvo

» Pozdrav svima
Splavom u avanturu  Empty03.06.23 14:28 by Shaman95

» Nocna zima ljeti u Gorskom Kotaru
Splavom u avanturu  Empty03.06.23 11:16 by DrAnte

» Koji nož kupiti?
Splavom u avanturu  Empty29.05.23 15:41 by Lawman

» "patiranje"karbonskog čelika?
Splavom u avanturu  Empty28.05.23 23:59 by ness

» SkeletoDon Alpha
Splavom u avanturu  Empty28.05.23 23:48 by ness

bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Forum Preživljavanja© Facebook Icon

Splavom u avanturu

+7
urbana_gorila
Koaksijalac
Elp
Šimun
glock
kengur32
Olimp
11 posters

Go down

Splavom u avanturu  Empty Splavom u avanturu

Postaj by Olimp 05.07.11 18:47

Šta je to što nas tjera da dobrovoljno poduzimamo aktivnosti koje rijetko tko poduzima. Aktivnosti koje nam i nisu potrebne u životu, aktivnosti koje mogu biti zabavne, dosadne ali i opasne. Neki takve aktivnosti zovu avanture.

Kada se spomene avantura odmah nam srce brže proradi, krv poteče brže venama, a mašta nam proradi predočavajući nam kojekakve vanredne zgode i nezgode.

Šta je to što nas svjesno tjera u avanturu? Šta je to što nam želi uzburkati mirnu, uhodanu, svakidašnjicu nečime što inače nema mjesta u njoj? Da li je svi volimo ili je ona svojstvena samo nekima ljudima?

Splavom u avanturu  P6240962

Po mome mišljenju svi mi volimo malo izmjeniti kolotečinu života, više ili manje se "očešati" o nekakvu avanturu na koju će nam spomen u budućnosti donositi srse i žmarce u tjelo, oči nam se zakrijestiti, a ako je budemo nekima prepričavali, narastiti ćemo odmah par centimetara.

Zašto nam je avantura važna u životu iako nam često i nije potrebna?

Splavom u avanturu  P6240964

Vjerojatno to imamo u sebi od rođenja a prenosi se genetski. Želja za nečime izvanrednime, nečime što će nas uzdignuti nama samima, a i okolini u kojoj živimo. Nečime čime ćemo sebi dokazati da nešto možemo uraditi, nešto što mogu i drugi, ali nemaju petlju za to. E ta spoznaja nam daje još veći poticaj da se upustimo u avanturu. A avantura ima svakojakih.

Evo vam jedne od bezbrojnih.

Splavom u avanturu  P6240965

Dugo plovim rijekama na kojima sam puno toga susretao, vidjeo i doživio. Susreo sam i ljude srednjih godina koji su u Zagrebu izgradili drveni splav u namjeri da se njime spuste rijekom Savom do Beograda (Zemuna kako oni kazaše). Splav su sagradili prema svojim zamislima i idejama, na njega će postaviti šator, nabavili mali pomoćni motor, pokušali izazvati medijsku buku o svojem poduhvatu, a kako im baš to nije uspjelo u željenom intenzitetu otisnuli su se nedavno niz rijeku.

Splavom u avanturu  P6240971

Prva riječna teškoća pojavila im se nakon par kilometara riječne plovidbe kada su došli pred slap, odnosno riječne kaskade kod toplane gdje rijeka preko kaskada u dužini od pedesetak metara spušta svoju razinu za oko 8 metara. Kaskade su bile neprolazne za splav pa su ga morali izvlačiti, tegliti nizvodno do pogodnoga mjesta koje im omogućuje povratak splava nazad u vodu.

Splavom u avanturu  P6240966

Izgubiše na to više od pola dana, a onda se konačno prepustiše vodenoj matici i otploviše. I sada dok ovo čitate plove i dalje rijekom.

Pokušao sam, kao "stari" poznavaoc rijeke Save koji sam prije par godina proplovio taj put kanuom, stupiti u kontakt sa njima, malo popričati, možda im neki koristan savjet dati, kontakt prema ljudima uz rijeku kojima se mogu obratiti u slučaju situacije "nedaj bože".

Splavom u avanturu  P6240967

Rekoh pokušao. Ali mo to nije uspjelo. Bio sam u blizini splava, susreo dio društva koje se namjeravalo spustiti rijekom nizvodno . . . i na tome otade. Jedva da su mi na pozdrav odgovorili, a od nekakvoga nespontanog razgovora rijekoljubaca ne dogodi se ništa.

Splavom u avanturu  P6240968

Začahurili se u sebe, odbili bilo kakav kontakt sa okolinom nekoliko dana prije nego će zaploviti. I mada su znali za mene i da sam preplovio taj cijeli put nisu ispoljili nimalo radoznalosti, nisu imali niti jedno pitanje o putu koji je pred njima. Kao da sve znaju, a prvi puta plove ovako rijekom. Prvi puta su na rijeci Savi u dužoj plovidbi.

Splavom u avanturu  P6240970

Ovakvo njihovo ponašanje postavi mi pitanja. Šta oni uopšte traže na rijeci? Zašto kreću na takav put?

Putovanje ovakvim načinom daje nam šansu da upoznamo razne krajeve, ljude, običaje i navike. Trebalo bi nas "obogatiti" takvim spoznajama. Svi ljudi uz rijeku na koje naiđu su rijekoljupci, ljudi prirode, druželjubljivi, dobroćudni i razgovorljivi. Srdačno prihvaćaju kontakte i razgovore.

Ukoliko i dalje ostanu pri svojim stavom zatvorenosti prema okolini puno toga će propustiti. Puno toga što čini bogatstvo putovanja. Ako se toga lište onda su okrnuli svoj put, uskratili si puno toga. Neće upoznati Ljude sa velikim slovom LJ.

Splavom u avanturu  P6240961

Neovisno o svemu kao ljubitelj rijeka, prirode i ljudi uz i na rijekama želim im lijepo vrijeme, ugodnu plovidbu i dobar provod.

Splavom u avanturu  393492 Splavom u avanturu  393492 Splavom u avanturu  393492
Olimp
Olimp
mr.spika
mr.spika

Male
Broj postova : 1399
Godine : 65
Datum registracije : 19.01.2011

http://www.panoramio.com/user/2299965

[Vrh] Go down

Splavom u avanturu  Empty Re: Splavom u avanturu

Postaj by kengur32 05.07.11 20:01

Mislim da sam već pisao da su veliki dečki dok sam ja bio klinac ponovili slićan pothvat nekoliko puta..... od tada maštam da ću i ja jednom tako!
kengur32
kengur32
MODERATOR
MODERATOR

Male
Broj postova : 2825
Godine : 50
Datum registracije : 06.08.2010

[Vrh] Go down

Postaj by glock 05.07.11 23:05

šta je.Olimpe,neće se ekipa igrat s tobom?pa vidiš da su stari rječni vukovi dovoljni sami sebi i zauzeti važnim razgovorima,pusti ih nek se bahate i uživaju na svom plovilu.Znam taj osjećaj,oš pomoć nekom,a on neće iliti,ti ga krstiš,a on prdi.

glock
mr.spika
mr.spika

Male
Broj postova : 1128
Godine : 61
Datum registracije : 31.01.2011

[Vrh] Go down

Postaj by Šimun 06.07.11 0:42

U svakom slučaju zanimljiv splav!
Šimun
Šimun
guru
guru

Male
Broj postova : 2747
Godine : 29
Datum registracije : 26.06.2010

[Vrh] Go down

Postaj by Elp 06.07.11 8:57

Sto ljudi, sto ćudi, stari moj. Nemaš za čime žaliti, ljepše je čovjeku i samom uživati u prirodnim ljepotama, nego se sa nekim snobom natezati i slušati gluposti. Splav im je dobro ispao, razmišljao sam o sličnom projektu sa starim, upravo ovaj sistem pontona od buradi sa drvenom platformom, ali problem je gdje ga ostaviti kada nismo tu. Huligana i stoke na svakom koraku, spalili, iscijepali ili otuđili bi ga prvom prilikom, a onda zalud trud.

Nek' si ti nama živ i zdrav, a naći će se sagovornik na putovanju kao što i sam znaš, kada se najmanje nadaš. Ove i ovakve zaobilaziti u širokom luku, da im ni face ne gledaš...
Elp
Elp
lingua
lingua

Male
Broj postova : 491
Godine : 38
Datum registracije : 25.02.2011

[Vrh] Go down

Postaj by Olimp 06.07.11 10:59

Krivo ste shvatili. Ne žalim ja niti sam povređen ovakvim njihovim postupkom. Naučio sam na mnogo gore stvari u komunikaciji sa ljudima.

Nego kako sam napisao:. . . "Ovakvo njihovo ponašanje postavi mi pitanja. Šta oni uopšte traže na rijeci? Zašto kreću na takav put?

Putovanje ovakvim načinom daje nam šansu da upoznamo razne krajeve, ljude, običaje i navike. Trebalo bi nas "obogatiti" takvim spoznajama. Svi ljudi uz rijeku na koje naiđu su rijekoljupci, ljudi prirode, druželjubljivi, dobroćudni i razgovorljivi. Srdačno prihvaćaju kontakte i razgovore.

Ukoliko i dalje ostanu pri svojim stavom zatvorenosti prema okolini puno toga će propustiti. Puno toga što čini bogatstvo putovanja. Ako se toga lište onda su okrnuli svoj put, uskratili si puno toga. Neće upoznati Ljude sa velikim slovom LJ." . . .

To je ujedno i bit ove teme. Ako idemo u prirodu moramo se prema njoj otvoriti, ali i prema ljudima koje sretnemo.

Splavom u avanturu  481349 Splavom u avanturu  393492 Splavom u avanturu  393492
Olimp
Olimp
mr.spika
mr.spika

Male
Broj postova : 1399
Godine : 65

http://www.panoramio.com/user/2299965

[Vrh] Go down

Postaj by Koaksijalac 06.07.11 12:23

Sve ovisi od osobe do osobe.

Ljudi bjeze u prirodu od drugih ljudi.
Ponekad je to jedini nacin oporavka od urbane okoline, kosnice u kojoj se zivi i bijelog suma ljudske pozadine.

Ja dosta vremena bas na rijeci ili moru kada odlazim kajakom zelim biti sam i nije mi bas do komunikacije niti socijalizacije.
Vrijeme za mene i prirodu.
Naravno, popricati koju, pozdraviti i razmijeniti informacije o okolisu u kojem se krecem, to mi je bitno koliko god sam u raspolozenju za samovanje.

Koliko ljudi, toliko cudi.

Pozdrav

Koaksijalac
lingua
lingua

Male
Broj postova : 243
Godine : 48
Datum registracije : 19.03.2011

[Vrh] Go down

Postaj by Elp 06.07.11 12:55

Mislim da je ipak došlo do nesporazuma među nama Olimp, jer ja u potpunosti podržavam ovu posljednju konstataciju. Izbor riječi mi možda nije bio najbolji, ali sam otprilike htio da kažem isto.

Mada, ostajem pri ovoj svojoj posljednjoj rečenici. Ako su se zatvorili u sebe i ne žele širiti prijateljstva i vidike, na volju im. Ja bih bio sretan da sjednem sa tobom i poslušam o tvojim avanturama uz jednu-dvije 'ladne... Splavom u avanturu  393492
Elp
Elp
lingua
lingua

Male
Broj postova : 491
Godine : 38
Datum registracije : 25.02.2011

[Vrh] Go down

Postaj by urbana_gorila 06.07.11 14:37

Mislim da je Đole sve rekao:

"Za sve je kriv Toma Sojer
takve knjige ne bi smele da postoje
U, to je bilo iskušenje
On je tako dobro terao po svom

Za sve je kriv i Misisipi
O kom smo sanjali na našoj staroj lipi
Kad smo gledali krog krošnju
Kako nebom sve do zvezda plovi Tom
Na onom splavu svom..."
urbana_gorila
urbana_gorila
mr.spika
mr.spika

Male
Broj postova : 1505
Godine : 41
Datum registracije : 09.02.2010

[Vrh] Go down

Postaj by Dravman 06.07.11 16:11

jutarnji portal je objavil da je policija zaustavila splav kod Slavonskog broda- veli da su prebrzo vozili
svaka čast dečkima na splavu
Dravman
Dravman
lingua
lingua

Male
Broj postova : 416
Godine : 53

[Vrh] Go down

Postaj by davor77 25.07.11 1:13

Nedavno sam prošao tu dionicu uzvodno... Vidio sam taj splav na samom ušću u Dunav iako nisam znao o čemu je riječ. Rekli su mi ljudi u Mitrovici da se neka ekipa spušta iz Zg i da su se zadržali dva dana (moguće zbog carine ili policije). U Županji mi je policija rekla da su bili jedan dan i da su čitali o njima u novinama. Navodno im je namjera bila doći do Beograda, pokušat prodat splav i vratit se doma.
Mi smo se dobro zabavili, a vjerujem i oni.

davor77
bebač
bebač

Male
Broj postova : 4
Godine : 47
Datum registracije : 25.07.2011

[Vrh] Go down

Postaj by NAVIGATOR 25.07.11 12:17

ekipa je uspješno stigla do cilja, jedan iz ekipe je velebitaš PDS VELEBIT, sreo sam ga neki dan u klubu, ma to su fosili iskusnjare, valjda su bili u nekom svom filmu pa im zato nije bilo do priče. samnom je bio dosta pričljiv. i moji su roditelji bili prije više od 30 godina dio projekta "Vila Velabita" kada je također izgrađen u dvorištu jedne kuče u zagrebu brodič kojim je grupa entuzijasta odplovila do crnog mora i dalje!
NAVIGATOR
NAVIGATOR
master
master

Male
Broj postova : 7021
Godine : 49
Datum registracije : 05.04.2010

[Vrh] Go down

Postaj by Fratt 25.07.11 13:22

Potpisujem Koalsijalca,nije svakom uvijek do pive i laprdanja dok je u prirodi,dosta toga ima u urbanim uvjetima koji nas okružuju...time taj "šutljivac" nije ničim manje vrijedan ili iskusan.
Fratt
Fratt
MODERATOR
MODERATOR

Male
Broj postova : 4003
Godine : 45
Datum registracije : 30.09.2010

[Vrh] Go down

Postaj by Sponsored content

Sponsored content