Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Finska
+7
martin
Mladen
bobrok
Ikarus
ray45
girdeaux
zb17ghost
11 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: FOTO I VIDEO GALERIJE :: MOJA FOTO I VIDEO REPORTAŽA
Stranica 1 / 1.
Finska
Od 12.05. do 22.05. proputovao sam dobar dio Finske, pa da podijelim svoje iskustvo s vama. Finska je prekrasna zemlja, pretežno ravna, šumovita i ima 187 888 jezera (nisam brojao).
Pogled iz zraka
Šume su neobična kombinacija crnogorice i breze. Ponegdje prevladava breza, ponegdje crnogorica, no mix je najljepši
začudo, ispod sloja zemlje je kamenje, ponegdje proviruje iz zemlje
Jezera su prekrasna, manja su relativno plitka
dok su velika stvarno ogromna i izgledaju kao more, na ponekim otočićima su i svjetionici
voda je ledena, još prehladna za kupanje
rijeka Kemijoki u Rovanijemiju
i patke
ova se iz nekog razloga popela na drvo
ima i močvara, pogotovo na jugu
malo životinjskog svijeta
beba sob
i roditelji
tu je bilo nekakvog čerupanja
a ovdje je netko grebao (medo? žderonja?)
Baltik u kiši
i ptica na obali
vjeverica
topček na Suomelini (skandinavski Gibraltar, otok - tvrđava pred Helsinkijem, u vrijeme bitke s Rusima imali su 733 cijevi)
jedno ludo vozilo - amfibija, finske proizvodnje
drvenjare za spavanje
i borovnice
Ljudi su vrlo susretljivi i ljubazni, ali nenametljivi. Razgovarali smo s puno ljudi i svi do jednog govore dobar engleski, tako da problema s komunikacijom nije bilo. Zemlja je vrlo sređena, sve piše i toga se drže. Vlakovi ne kasne, nego dolaze prije vremena.
Na cestama izvan gradova nigdje nikoga, rijetko se sretne pokoji auto. U gradovima prometa ima, no nema gužvi i vozači su tolerantni. Ograničenje brzine je 100 van grada, 30 ili 40 u gradu.
Problema sa sigurnosti nema, policajca je jako teško vidjeti. Razgledavajući Helsinki, lagano smo ušetali u neku veliku zgradu, pogledali po predvorju i pitali čovjeka unutra šta je ta zgrada. Čuđenju nije bilo kraja kad nam je rekao da je to finski parlament – nikakvog osiguranja, nitko nas nije zaustavio ni pitao bilo što...a dvije ženske u odorama ispred zgrade uredno su pod brisače svakog auta parkiranog na prilazu stavljale uplatnice – kazne za parkiranje...
Cijene su dosta visoke – kutija Camel-a 5,10 eura, čaša pive 4 eura....
Radno vrijeme im je od 10 do 18 sati, i u to doba na ulicama je vrlo malo ljudi.
Iz Helsinkija smo išli na sjever, iznad Rovaniemija ušli u polarni krug i Laponiju.
Tamo se snjeg tek otopio, još ga je bilo na hrpama.
Vegetacija još nije krenula, lišća nema, a trava se tek počela oporavljati od snjega. Polarni dan je već nastupio, tako da noći uopće nije bilo. Sunce zađe dosta kasno i to je to – ostane dan; tek oko pola jedan po horizontu se proširi crveni krug. U ponoć s rejbanicama, haha.
Na povratku sa sjevera stali smo u Tampereu, pa krenuli na zapad u Turku na obali Baltika. Otuda smo otišli na istok do jezera, pa nazad u Helsinki.
Vrijeme nas je dobro poslužilo, jutarnja temperatura par stupnjeva u plusu, po danu 12 do 15. Tek dva dopodneva padala je kiša, oštra i pikava za lice. Kad puše vjetar, probija kroz odjeću i tu se windstoper jakne iskazale. Na suncu je bilo toplo, i skidali smo se u kratke rukave. Iako temperature nisu bile visoke, mlađarija je hodala
prilično goluždrava
priroda je već pripremila mjesto za šator
a i potočić je blizu
materijala za kukse ima...
Gore stvarno vrijedi otići; ja se nadam uskoro opet . Od polovine svibnja do polovine kolovoza je najbolje vrijeme, samo kažu da su komarci ljeti nesnosni. A i za vrijeme polarne noći mora biti čudno; mjeseci mraka...idući put cilj mi je Karesuando na krajnjem sjeveru, i to zimi..hoću vidjeti polarnu svjetlost.
Pogled iz zraka
Šume su neobična kombinacija crnogorice i breze. Ponegdje prevladava breza, ponegdje crnogorica, no mix je najljepši
začudo, ispod sloja zemlje je kamenje, ponegdje proviruje iz zemlje
Jezera su prekrasna, manja su relativno plitka
dok su velika stvarno ogromna i izgledaju kao more, na ponekim otočićima su i svjetionici
voda je ledena, još prehladna za kupanje
rijeka Kemijoki u Rovanijemiju
i patke
ova se iz nekog razloga popela na drvo
ima i močvara, pogotovo na jugu
malo životinjskog svijeta
beba sob
i roditelji
tu je bilo nekakvog čerupanja
a ovdje je netko grebao (medo? žderonja?)
Baltik u kiši
i ptica na obali
vjeverica
topček na Suomelini (skandinavski Gibraltar, otok - tvrđava pred Helsinkijem, u vrijeme bitke s Rusima imali su 733 cijevi)
jedno ludo vozilo - amfibija, finske proizvodnje
drvenjare za spavanje
i borovnice
Ljudi su vrlo susretljivi i ljubazni, ali nenametljivi. Razgovarali smo s puno ljudi i svi do jednog govore dobar engleski, tako da problema s komunikacijom nije bilo. Zemlja je vrlo sređena, sve piše i toga se drže. Vlakovi ne kasne, nego dolaze prije vremena.
Na cestama izvan gradova nigdje nikoga, rijetko se sretne pokoji auto. U gradovima prometa ima, no nema gužvi i vozači su tolerantni. Ograničenje brzine je 100 van grada, 30 ili 40 u gradu.
Problema sa sigurnosti nema, policajca je jako teško vidjeti. Razgledavajući Helsinki, lagano smo ušetali u neku veliku zgradu, pogledali po predvorju i pitali čovjeka unutra šta je ta zgrada. Čuđenju nije bilo kraja kad nam je rekao da je to finski parlament – nikakvog osiguranja, nitko nas nije zaustavio ni pitao bilo što...a dvije ženske u odorama ispred zgrade uredno su pod brisače svakog auta parkiranog na prilazu stavljale uplatnice – kazne za parkiranje...
Cijene su dosta visoke – kutija Camel-a 5,10 eura, čaša pive 4 eura....
Radno vrijeme im je od 10 do 18 sati, i u to doba na ulicama je vrlo malo ljudi.
Iz Helsinkija smo išli na sjever, iznad Rovaniemija ušli u polarni krug i Laponiju.
Tamo se snjeg tek otopio, još ga je bilo na hrpama.
Vegetacija još nije krenula, lišća nema, a trava se tek počela oporavljati od snjega. Polarni dan je već nastupio, tako da noći uopće nije bilo. Sunce zađe dosta kasno i to je to – ostane dan; tek oko pola jedan po horizontu se proširi crveni krug. U ponoć s rejbanicama, haha.
Na povratku sa sjevera stali smo u Tampereu, pa krenuli na zapad u Turku na obali Baltika. Otuda smo otišli na istok do jezera, pa nazad u Helsinki.
Vrijeme nas je dobro poslužilo, jutarnja temperatura par stupnjeva u plusu, po danu 12 do 15. Tek dva dopodneva padala je kiša, oštra i pikava za lice. Kad puše vjetar, probija kroz odjeću i tu se windstoper jakne iskazale. Na suncu je bilo toplo, i skidali smo se u kratke rukave. Iako temperature nisu bile visoke, mlađarija je hodala
prilično goluždrava
priroda je već pripremila mjesto za šator
a i potočić je blizu
materijala za kukse ima...
Gore stvarno vrijedi otići; ja se nadam uskoro opet . Od polovine svibnja do polovine kolovoza je najbolje vrijeme, samo kažu da su komarci ljeti nesnosni. A i za vrijeme polarne noći mora biti čudno; mjeseci mraka...idući put cilj mi je Karesuando na krajnjem sjeveru, i to zimi..hoću vidjeti polarnu svjetlost.
zb17ghost- lingua
-
Broj postova : 279
Godine : 62
Datum registracije : 06.02.2011
Re: Finska
Prekrasna zemlja! Hvala ti na ovoj reportaži! =)
girdeaux- honoris
-
Broj postova : 1077
Godine : 37
Datum registracije : 21.10.2009
- moje iskustvo sa putovanja u finsku...
kada sam gledao iz aviona zemlju Finsku... činilo mi se kao da svak kuća ima svoje jezero.
ray45- zelembara
-
Broj postova : 30
Godine : 79
Datum registracije : 27.02.2011
Svaka čast za trud stavljanja slika! sigurno je doživljaj bio neprocijenjiv (za sve drugo tu je mastercard )
Predivan izlet
Predivan izlet
Ikarus- ADMIN
-
Broj postova : 2149
Godine : 42
Datum registracije : 06.03.2010
Odlično.
Ne štedi fotke:P
Amfibija izgleda ko iz batmanove garaže
Kako ste se navikli na cjelodnevno sunce? Spavače naočale?
Ja sam radio na brodu sjeverno od Nordkappa par mjeseci ali se nekako navikneš,bit če zbog posla;)
Kolibe su im fantastične.
Grebanje na stablu, nisko ili visoko? Medvjed ili možda rosomah?
Ljepo putovanje. Hvala ti za reportažu.
Ja sam radio na brodu sjeverno od Nordkappa par mjeseci ali se nekako navikneš,bit če zbog posla;)
bobrok- tipko
-
Broj postova : 52
Godine : 47
Datum registracije : 06.07.2010
sve te zemlje su mi zanimljive ...
na tvojim fotkama primjetio sam detalje koji svaki puta kad vidim slike sjevera učine me tužnijim jer ponekad treba biti i sretnik da se uživo nešto takvo ostvari ..usporedba naše zemlje i sjevernih zemalja ..ipak mislim da mi imamo različitiju prirodu i bolju klimu ..ali sjever je sjever ..uvijek iznova nešto vuče..
hvala što si priču podjelio na forumu ..
na tvojim fotkama primjetio sam detalje koji svaki puta kad vidim slike sjevera učine me tužnijim jer ponekad treba biti i sretnik da se uživo nešto takvo ostvari ..usporedba naše zemlje i sjevernih zemalja ..ipak mislim da mi imamo različitiju prirodu i bolju klimu ..ali sjever je sjever ..uvijek iznova nešto vuče..
hvala što si priču podjelio na forumu ..
Zadnja promjena: vuk; 09.06.11 12:57; ukupno mijenjano 1 put.
Mladen- honoris
-
Broj postova : 2442
Godine : 56
Datum registracije : 15.02.2009
bobrok je napisao/la:Odlično.
Hvala vam svima na komentarima, drago mi je da vam se slikovnica svidjela.
A sad redom odgovori:
- slika imam oko 600, ali nema smisla da zatrpam forum
- amfibija je stvarno luda, ali je u biti malo vozilo/plovilo..Finci su ih proizvodili sedamdesetih i osamdesetih godina, ali je teško naći podatke na netu
- sa spavanjem ja nikad nisam imao problema, ni po danu ni po noći, tako da sam i gore spavao kao beba (jedino se nisam upišao ujutro, hehe)
- grebanje na stablu je otprilike u visini moje glave, tako da može biti i medo i žderonja (rosomah, gorska kuna, wolverine) na zadnjim nogama
Usput, vidio sam žderonju rano ujutro, ali ga nisam stigao snimiti; stvarno neobična životinja..nije bio raspoložen za poziranje, prebrzo je šmugnuo..nažalost.
Nisam ništa rekao o hrani (a volim finu papicu) - svakako treba probati soba u svim oblicima. Odličan je i sušen, i salama..poseban ali odličan okus. Dimljeni losos mi je isto sjeo
zb17ghost- lingua
-
Finska - najljepša zemlja na svijetu. Mislim da kad jednom odem tam da se više ne vraćam
martin- zelembara
-
Broj postova : 39
Godine : 34
Datum registracije : 15.11.2010
lijepa reportaža,imam frenda finca,kuka da zašto je rođen tamo jer kad vidi naše more,raznolikosti,otoke,planine,a tek hrana...neusporedivo.imamo,a da ne znamo šta imamo.dosta stranaca mi je reklo da je jedino Novi Zeland ljepši od Hrvatske,a ljudi dosta putuju.Uvijek je voće u susjedovom vrtu slađe.
glock- mr.spika
-
Broj postova : 1128
Godine : 61
Datum registracije : 31.01.2011
Divim se i zavidim Vam,svaka čast =)
Šimun- guru
-
Broj postova : 2747
Godine : 29
Datum registracije : 26.06.2010
Hvala za reportažu... i meni je također velika želja posjetiti Finsku.
Igsy- honoris
-
Broj postova : 2412
Godine : 35
Datum registracije : 12.03.2010
Da, ovisi o svakome individualno. Meni su recimo more, sunce, plaža užasno dosadni i bezveze, dok su mi s druge strane ona jezera i šume zakon. =)glock je napisao/la:lijepa reportaža,imam frenda finca,kuka da zašto je rođen tamo jer kad vidi naše more,raznolikosti,otoke,planine,a tek hrana...neusporedivo.imamo,a da ne znamo šta imamo.dosta stranaca mi je reklo da je jedino Novi Zeland ljepši od Hrvatske,a ljudi dosta putuju.Uvijek je voće u susjedovom vrtu slađe.
martin- zelembara
-
Broj postova : 39
Godine : 34
Datum registracije : 15.11.2010
@Glock NZ je predivan, na žalost ne govorim iz prve ruke jer još nisam uspio otič dolje ali imam dosta prijatelja koji su bili ili su trenutno dole i kažu da je predivno...
U drugu ruku kad god mi neko priča kako je vani lijepše i takve stvari moj komentar je uvijek isti...
Hrvatska je zemlja koja živi najviše od turizma pa zar mislite da su tisuće ljudi koji svoj dragocijeni godišnji odmor svake godine potroše u Hrv budale???
A dolaze sa svih strana "kugle"
U drugu ruku kad god mi neko priča kako je vani lijepše i takve stvari moj komentar je uvijek isti...
Hrvatska je zemlja koja živi najviše od turizma pa zar mislite da su tisuće ljudi koji svoj dragocijeni godišnji odmor svake godine potroše u Hrv budale???
A dolaze sa svih strana "kugle"
Ikarus- ADMIN
-
Broj postova : 2149
Godine : 42
Datum registracije : 06.03.2010
Gospon B, hvala
kengur32- MODERATOR
-
Broj postova : 2825
Godine : 50
Datum registracije : 06.08.2010
kengur32 je napisao/la:Gospon B, hvala
Ma kakav ''gospon'' , pusti to; svi smo mi isti u prirodi znaš ili ne znaš, pa pitaš
zb17ghost- lingua
-
to ja iz milja
kengur32- MODERATOR
-
i poštovanja, ipak si mi bio jedan od šefova
kengur32- MODERATOR
-
Ma hvala, cijenim to ali zaista nema potrebe svi smo mi isti..nadam se skorom susretu na tvom terenu a i ja imam neki komadić brda između Budičine i Klinca, pa mislim tamo napraviti kolibu u stilu finskih kopača zlata..stvarno sam vidio genijalnu repliku u Finskoj, a imam nekih planjki i tako...teren je dobar, dođeš autom, blizu je usjek gdje smo moj pokojni otac i ja davno napravili nadstrešnicu, potok je blizu a iza šuma...divota. Ima kestena, gljiva, borovice, u potoku je nekad bilo rakova..blizu nam je a prava divljina. Moram još samo provjeriti za mine, iako na karti HCR-a nema ništa...ali frend mi je u Budičini nastradao od mine (postavljene naknadno, dugo nakon rata i nakon što je voćnjak kosio par godina), tako da moram provjeriti.
zb17ghost- lingua
-
Taj teren (između Budićine i Klinca) sam pregazi prije 2-3 god... budem se i ja raspitao...
a šta se tiće posjete mom terenu... kad god, ja sam uvjek za. Baš sam stigao sa dvodnevnog izleta odozgora prije 3-4 sata. I ako zatreba par spretnih ruku za ispomoč u gradnji
a šta se tiće posjete mom terenu... kad god, ja sam uvjek za. Baš sam stigao sa dvodnevnog izleta odozgora prije 3-4 sata. I ako zatreba par spretnih ruku za ispomoč u gradnji
kengur32- MODERATOR
-
Ma svaka je pomoć dobrodošla, a najvažnija je dobra volja. Ja sam isto gazio po tom terenu, ali sam postao sumnjičav nakon tog incindenta..PROM-ovka ga je sasjekla, jedva je ostao živ..a voćnjak je kosio i uređivao par godina prije. Ma tamo smo i gasili par puta, ali JBG..budem ja to pročešljao i detektorom; teren je super, tamo je i kamenolom koji su mi oduzeli, pa vratili..namjera mi je tamo napraviti neku kolibu za boravak bez ''blagodati civilizacije'', da se odmorim od bedastoća svakodnevnog posla i ugostim prijatelje istih sklonosti.
zb17ghost- lingua
-
Volja je tu....
kengur32- MODERATOR
-
kengur,
Upravo sam se vratio sa svog brda, gore je izrasla prava šuma, džungla..napravio sam kukrijem prolaz kroz trnje, malo očistio prostor za logor, procunjao okolo..sad mi se još više sviđa, mislim da ću često biti tamo
Upravo sam se vratio sa svog brda, gore je izrasla prava šuma, džungla..napravio sam kukrijem prolaz kroz trnje, malo očistio prostor za logor, procunjao okolo..sad mi se još više sviđa, mislim da ću često biti tamo
zb17ghost- lingua
-
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: FOTO I VIDEO GALERIJE :: MOJA FOTO I VIDEO REPORTAŽA
Stranica 1 / 1.