Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Pravljenje predmeta od kore drveta
+12
Fili
djomla
elvin
rinos
LUKSA
mimir
LEGION66
Mladen
mariobab
Stule
bowhunter
bushman
16 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: ZNANJA BORAVKA U PRIRODI, SURVIVAL I BUSHCRAFT :: STARA IZVORNA ZNANJA
Stranica 4 / 4.
Stranica 4 / 4. • 1, 2, 3, 4
Re: Pravljenje predmeta od kore drveta
sta ces napraviti od te breze? za sto posluzi trula breza?, aha pardon nije trula vec ostecena
hvala ti za koru onda
hvala ti za koru onda
Gost- Gost
ali naprimjer sta?
ne pada mi na pamet kaj bi mogel od toga napraviti , kuzis?
ne pada mi na pamet kaj bi mogel od toga napraviti , kuzis?
Gost- Gost
Npr. luk, koplje, držalicu za sjekiru, metlu, dršku za nož, štap za bacanje, svašta druga, a ako ništa drugo, drva za potpalu...
malo zabave
rinos- spikač
-
Broj postova : 668
Godine : 59
Datum registracije : 28.09.2009
ohoo! super! iii kako lijep to meni.no vidim imas i alat za to..ono zavinuto ko upirnik to si moram ja nabaviti da salicu napravim, dolazi zima, duge su noci, pa je prava prilika da se igra sa time, a ti vidim imas bas smisla za to, fino obradis i drske, vilicu bi ja objesila na zid za ukras tako je lijepa
Gost- Gost
nije kora a nije ni breza,korijen masline =) ,baš zavšen,zakrivljeni nož Mora Frost(spoon knife ili crooked knife)je nekih 8-9 eura,ostali su također poslužili pri izradi.
rinos- spikač
-
jako lijepo...jel se to na kraju smirgla da se dobije tako glatka povrsina?
Gost- Gost
samo nož,maslina ostaje sakoro polirana,malo se i struže..
rinos- spikač
-
vidim ova dva noža pa me interesira jesi ih sam izradio ili samo drške?
ako nije problem da staviš više slika tih noževa da pogledamo kakvi su,a volio bih i proceduru oko izrade drške da postaviš jer mi je stvarno potrebno pošto trebam otići po jednu oštricu bez drške,a nisam iskusan oko izrade i gdje si nabavio one mesingane dijelove na krajevima rške?
ostalo mislim da i nije potrebno komentirati odlično je.
ako nije problem da staviš više slika tih noževa da pogledamo kakvi su,a volio bih i proceduru oko izrade drške da postaviš jer mi je stvarno potrebno pošto trebam otići po jednu oštricu bez drške,a nisam iskusan oko izrade i gdje si nabavio one mesingane dijelove na krajevima rške?
ostalo mislim da i nije potrebno komentirati odlično je.
elvin- spikač
-
Broj postova : 594
Godine : 48
Datum registracije : 17.07.2009
Drške i sve što ide uz njih radim sam a oštrice su iz Finske(većina).
Evo za sada nešto slično http://imageevent.com/paleoaleo/makingabirchbarkknifehandle;jsessionid=vsst6p7231.buffalo_s?p=2&w=4&z=9&c=3&m=45&s=0&y=1&b=2&l=5
Evo za sada nešto slično http://imageevent.com/paleoaleo/makingabirchbarkknifehandle;jsessionid=vsst6p7231.buffalo_s?p=2&w=4&z=9&c=3&m=45&s=0&y=1&b=2&l=5
rinos- spikač
-
cuvaj rinose stvari, druge godine na sajam da ih poneses, ozbiljno mislim:)
Gost- Gost
Evo dobrog tutoriala za izradu korpe kakvu je Bushman izradio..
http://www.jonsbushcraft.com/coil%20basket.htm
http://www.jonsbushcraft.com/coil%20basket.htm
Ovakav rog moj deda zna napravit! al nakon par dana kad s osusi vise nerad
Fili- tipko
-
Broj postova : 71
Godine : 30
Datum registracije : 15.05.2010
bushman je napisao/la:Sa grane bez spoljnih cvorova,precnika oko 5 cm,urezes spiralu tako da rez od reza bude oko 5 cm.Na pocetku i kraju opseces skroz okolo drveta i zatim skines koru.
Dobijes traku kore sirine 5 cm,i savijas je u trubu,tako da jedan kraj bude siri a drugi uzi.
Uzi kraj da ima rupu promera 1 cm.
Pisak pravis od vrbove grane promera 1 cm.Obrezes koru okolo na razmaku 3 ili 4 cm.
Zatim je lagano lupkas drskom noza naokolo i pazljivo skines.Dobijes cevcicu od kore.Zatim jedan kraj lagano stiskas zubima dok ne omeksa i ne pocne da svira kada duvas kroz nju .Zatim je uguras u tanji kraj trubice.
Nisam rekao da siri kraj moras fiksirati travom ili bagremovim trnom dok se ne osusi,inace se razmotava.
Takodje pisak moras praviti novi kada se rasusi.
Cuje se kilometre daleko.
Nisam temu procitao do kraja.Primetio sam ovaj deo gde se pominje pisak.Pa resih da podelim sa vama kako se kod mene pravi,tj.kako sam ga ja pravio kad sam bio mali.Doduse nije bas samo od kore ,al i ona se koristi,tj.nemoze jedno bez drugoga.Drvo za pisak,moze biti bilo koje,sa koga se moze lako skinuti kora i kome je ona glatka.I to je najbolje u prolece kad krece vegetacija i kada sokovi koji su se zadrzali u korenu preko zime ,krenu u grane i krosnju.Mada to nije pravilo,kad god se kora moze skinuti,moze i da se pravi pisak.Najcesce se koristi vrba,topola i sl.Odsece se grancica precnika otprilike do 15mm i proizvoljne duzine.Nesme biti previse dugacka jer se kora nemoze skinuti.Takodje ako ima neke kvrzice ili slicno(da bude glatka i lepa)nemoze se lako skinuti.Negde otprilike na sredini tog drvceta(to nije bitno)se zareze grancica u obliku trougla(kako kada se zeli preseci) i to otprilike do polovine grancice(i to nije striktno).Posle toga se lupka drskom noza ili necim drugim po kori da bi se odvoila od drveta i lakse skinula.Kada se kora skine sa grancice koja je ostala i od ivice trouglastog zareza se skine jedna traka ivera otprilike debljine 1-2mm ne vise i kora vrati na mesto.To jest da prorez na njoj legne na prorez na drvetu.I to je to.Pisak gotov.Pisti dosta dobro.Neznam koliko dugo moze al mislim da moze bas dugo.Prilicno jednostavno,a radi.
zlatko1- spikač
-
Broj postova : 827
Godine : 43
Datum registracije : 28.10.2010
Zlatko, imaš li kakvog iskustva u izradi vabilica za srnjaka, lisicu, divlju patku...? Mislim, ja sam znao koji put nešto dovabiti travkom i puhanjem u nju između dva palca, ali sam više puta rastjerao i ono što bi možda naišlo da nisam "vabio". Ove vabilice po dućanima su dosta skupe, a znaju zvučati kao da srna ima proljev, a ne da je uspaljena ili uznemirena. Znam da si ti velemajstor drva, pa ako imaš kakvih spoznaja....
ivo- guru
-
Broj postova : 3335
Godine : 61
Datum registracije : 05.10.2011
Hvala,Ivo na pohvali.Ali nazalost nemam iskustva po tom pitanju.Nevolim da ubijam zivotinje sem kad moram,pa se nisam interesovao za tako sta.Mada mi deluje interesantno za probati,cisto iz zezanja,al imam suvise nekih interesovanja koja tek treba da ispunim,pa tesko da cu se aktivirati.Mislim da nije to neizvodljivo i previse tesko,mozda ako bi se pronjuskalo po netu,se nadje neki primer pravljenja toga.Pozdrav
zlatko1- spikač
-
Broj postova : 827
Godine : 43
Datum registracije : 28.10.2010
Kod nas se ovo zove borija .Ona se mora stavljati u vodu jer sa vremenom se osuši i onda nema dobrog zvuka.A ima unikatan zvuk kad se svira u ovaj instrument.Gost je napisao/la:tuljac je od vrbe
a od kojeg drveta se radi "pisak" (ono u kaj se puse)
azur.jahic.5- zelembara
-
Broj postova : 33
Godine : 28
Datum registracije : 29.09.2013
azur.jahic.5 je napisao/la:Kod nas se ovo zoveGost je napisao/la:tuljac je od vrbe
a od kojeg drveta se radi "pisak" (ono u kaj se puse)
borija .Ona se mora stavljati u vodu jer sa vremenom se osuši i onda nema dobrog zvuka.A ima
unikatan zvuk kad se svira u ovaj instrument. Izrađivao sam je iskružio sam koru pa onda se umota u spiralu onda da bi se sve držalu u mjestu da se spirala ne bi odmotala probode se i proturi se trn da drži.Onda se nađe taka grančica od koje se napravi pisak.Ali ja mislim da ovakav instrument nema dug vijek trajanja.Ode mu sok a najbolje se prave u proljeće kada u drvetu ima soka iza sloja kore.
azur.jahic.5- zelembara
-
Broj postova : 33
Godine : 28
Datum registracije : 29.09.2013
možeš koristit i koru od breze (birch bark) a dobra je i za paljenje vatreGost je napisao/la:jednom sam radil nesto od vrbe
sjecam se da je bilo lako izravnat
od oraha mi je pukla kod ravnanja
bushcraft survivalist- bebač
-
Broj postova : 15
Godine : 23
Datum registracije : 07.03.2014
Stranica 4 / 4. • 1, 2, 3, 4
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: ZNANJA BORAVKA U PRIRODI, SURVIVAL I BUSHCRAFT :: STARA IZVORNA ZNANJA
Stranica 4 / 4.