Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
URBAN BUSHCRAFT
+5
Mladen
Elp
Freeman
kengur32
NAVIGATOR
9 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: FOTO I VIDEO GALERIJE :: MOJA FOTO I VIDEO REPORTAŽA
Stranica 1 / 1.
URBAN BUSHCRAFT
već se par vikenda nemam prilike maknuti u divljinu a lijepo vrijeme i proljeće mi ne daju mira. iako mi je makar maksimirska šuma na svega par minuta, ipak sam sunčano prijepodne odlučio provesti u vlastitom dvorištu i skinuti zimsku patinu s nekih svojih alata. proljetno čiščenje moje urbane đungle u devorištu bilo je prava prilika za to.
iako živim samo 6 tramvajskih stanica od trga bana, dakle skoro u centru grada(10 minuta biciklom do trga) imam sreće da ipak imam okučnicu i pokoju biljku.
majka i supruga se uglavnom brinu za šarene botaničke ukrase, ja sam više fizikalac, kad treba nekaj zrušit, spilit i to.
e pa vele da drveče nije dobro da je blizu kuće, a meni se baš sviđa da je blizu, pa mi je pogled s balkona ugodniji i štiti od paklenih vrućina. tako i štedim struju jer manje palim klimu.
dakle da to drveće koje raste vrlo blizu kuće ne bi za nju postalo stvarno opasno ja svake godine odfikarim suvišne grane. ove je godine na redu bio još neprolistali bagrem. od alata glavnu su ulogu imali Bacho laplander fantastična preklopna ručna pila i Ka-barova kratka cuttlas mačeta. oba alata su zbog svojih malih dimenzija ali i vrlo funkcionalnih osobina odlična za rad u krošnjama.
drvo je nekih 15 metara visoko, a bagrem je u ovo proljetno vrijeme još jako krt dok ga ne natope proljetni sokovi prvih kiša. zbog toga i deblje grane lako, pod opterečenjem, pucaju, pa mi se majka križala dok sam ih uz drmusanje cijele krošnje cvikao. sva sreća da sam lakši jedno 5-6 kila nego zimus.
na koncu sam završio sa punim dvorištem što debljih i tanjih grana. dobro če poslužiti za roštilj. one tanje sam sasjeckao i složio u snopove i pripremio za odvoz za smetlare, a one malo deblje kojih je na koncu bilo poprilično, sam nacjepao za već spomenuti roštilj.
evo i još nekih alata koje sam koristio i malo uspoređivao djelotvornost
na red je došla i priprema vtre za dan ranije upecanog šarana
zadnji sam se tren sjetio roštlja iako je šaran već bio narezan za pohanje, tako da sam ga pekao u fetama.
uopće nije bio loš.
iako su mi duga i daleka putovanja u krvi, nije me sram priznati da mi koji puta i ovakvi jedva sat veremena dugi izleti makar u vlastitom dvorištu koji puta čine neprocjenjivo zadovoljstvo.
na neki neobičan način mi je i drago i ponosan sam da iako dakle živim u centru grada iz vlastitog dvorišta, iz vlastite urbane đungle, si mogu nacjepati drva za roštilj
iako živim samo 6 tramvajskih stanica od trga bana, dakle skoro u centru grada(10 minuta biciklom do trga) imam sreće da ipak imam okučnicu i pokoju biljku.
majka i supruga se uglavnom brinu za šarene botaničke ukrase, ja sam više fizikalac, kad treba nekaj zrušit, spilit i to.
e pa vele da drveče nije dobro da je blizu kuće, a meni se baš sviđa da je blizu, pa mi je pogled s balkona ugodniji i štiti od paklenih vrućina. tako i štedim struju jer manje palim klimu.
dakle da to drveće koje raste vrlo blizu kuće ne bi za nju postalo stvarno opasno ja svake godine odfikarim suvišne grane. ove je godine na redu bio još neprolistali bagrem. od alata glavnu su ulogu imali Bacho laplander fantastična preklopna ručna pila i Ka-barova kratka cuttlas mačeta. oba alata su zbog svojih malih dimenzija ali i vrlo funkcionalnih osobina odlična za rad u krošnjama.
drvo je nekih 15 metara visoko, a bagrem je u ovo proljetno vrijeme još jako krt dok ga ne natope proljetni sokovi prvih kiša. zbog toga i deblje grane lako, pod opterečenjem, pucaju, pa mi se majka križala dok sam ih uz drmusanje cijele krošnje cvikao. sva sreća da sam lakši jedno 5-6 kila nego zimus.
na koncu sam završio sa punim dvorištem što debljih i tanjih grana. dobro če poslužiti za roštilj. one tanje sam sasjeckao i složio u snopove i pripremio za odvoz za smetlare, a one malo deblje kojih je na koncu bilo poprilično, sam nacjepao za već spomenuti roštilj.
evo i još nekih alata koje sam koristio i malo uspoređivao djelotvornost
na red je došla i priprema vtre za dan ranije upecanog šarana
zadnji sam se tren sjetio roštlja iako je šaran već bio narezan za pohanje, tako da sam ga pekao u fetama.
uopće nije bio loš.
iako su mi duga i daleka putovanja u krvi, nije me sram priznati da mi koji puta i ovakvi jedva sat veremena dugi izleti makar u vlastitom dvorištu koji puta čine neprocjenjivo zadovoljstvo.
na neki neobičan način mi je i drago i ponosan sam da iako dakle živim u centru grada iz vlastitog dvorišta, iz vlastite urbane đungle, si mogu nacjepati drva za roštilj
NAVIGATOR- master
-
Broj postova : 7021
Godine : 49
Datum registracije : 05.04.2010
Re: URBAN BUSHCRAFT
Po izgledu tvog dvorista nikad ne bih rekao da zivis u centru Zg, svaka cast mami i zeni na trudu oko uređenja!
I naravno tebi na domisljatosti oko ideje za reportazu
I naravno tebi na domisljatosti oko ideje za reportazu
kengur32- MODERATOR
-
Broj postova : 2825
Godine : 50
Datum registracije : 06.08.2010
Freeman- bomber
-
Broj postova : 131
Godine : 36
Datum registracije : 23.08.2010
istina, roštilj smo pekli i dan ranije pa mi se nije dalo ponovno fotkati, imaš oko za detalje!
ali mi je neobićno da ti je od svih kadrova to baš bilo najbitnije za prokomentirati. neobićan sklop u glavi
ali mi je neobićno da ti je od svih kadrova to baš bilo najbitnije za prokomentirati. neobićan sklop u glavi
NAVIGATOR- master
-
Mogu reći da ti zavidim NAVI... Jedini vrt koji ja imam je žardinjera na balkonu (ne računam vikendicu), tako da 5 dana u sedmici gledam u beton. Komplimenti supruzi i mami na uređenju. Jedno pitanjce:
Bagrem ispred kuće, stvara li probleme u vidu razmnožavanja, puštanja korijenja svuda unaokolo i sl? Imam ih par baš dole na vikendici, muku mučimo da ih heb, jer su se raskotili k'o korov. Kroz cijeli vrt su žile, napast prava...
Bagrem ispred kuće, stvara li probleme u vidu razmnožavanja, puštanja korijenja svuda unaokolo i sl? Imam ih par baš dole na vikendici, muku mučimo da ih heb, jer su se raskotili k'o korov. Kroz cijeli vrt su žile, napast prava...
Elp- lingua
-
Broj postova : 491
Godine : 38
Datum registracije : 25.02.2011
Bome covjek stvarno ima oko.... ja ni za 100g promatranja nebih skuzio!
Ja sam pokusao na terasi (oko 60m2 na 5 katu) napraviti neki vrta sa ukrasnim biljem al cucki mi sve razruju.
Ja sam pokusao na terasi (oko 60m2 na 5 katu) napraviti neki vrta sa ukrasnim biljem al cucki mi sve razruju.
kengur32- MODERATOR
-
Broj postova : 2825
Godine : 50
Datum registracije : 06.08.2010
NAVIGATOR je napisao/la:istina, roštilj smo pekli i dan ranije pa mi se nije dalo ponovno fotkati, imaš oko za detalje!
Daleko od toga da je to najbitnije, ali to je prvo što sam zapazio.
Slike se vrhunske, ugao je dobar, priroda u svom punom sjaju. Bravo!
Freeman- bomber
-
Broj postova : 131
Godine : 36
Datum registracije : 23.08.2010
Elpenor je napisao/la:
I ja sam jedan od dvorišnih bushcraftera..tak da mi ovo nije novost..
Bagrem o kojem se puno zna je jako dobro bushcraft drvo..kod nas je ulica zasađena bagremom i čini drvored..da se ne širi previše treba ga obrezivati i voditi brigu o stablu ..jer ako se zapusti u slobodan rast onda postaje prava invazija ..inače ja bagrem volim radi cvjetova i stabala koje brzo raste i u velikoj večini slučajeva jako ravno u vis , tako da se može iskoristiti u razne graditeljske svrhe ..uz to je i jedna od nekoliko vrsta drveta koje koristim za ogrijev...
Mladen- honoris
-
Broj postova : 2442
Godine : 56
Datum registracije : 15.02.2009
Elpenor je napisao/la:
raste tik uz garažu jedno metar i pol od kuće i za sada nismo imali nikakvih problema s korjenjem a krošnju redovito režem.
NAVIGATOR- master
-
bagrem ima plitko korjenje i kratki vijek trajanja,upravo to može biti malo frkovito nakon 3o g starosti jer ga onda onako natrulog vjetar lako sruši,korjen je preslab i preplitak da drži relativno veliku masu stabla.Zato kad se primjeti da trune dolje kod tla ili ima šupljine,najbolje ga skinuti.Nije ko npr. orah čiji duboki korjen ide i u širinu,traži vlagu pa i diže zidove kuće.
glock- mr.spika
-
Broj postova : 1128
Godine : 61
Datum registracije : 31.01.2011
stari ljudi su sadili odmah uz kucu sta bi kasnije razvaljivalo zidove ili podove. kod babe smo rusili "cibor"-ja bi to opisao kao primorsku sljivu,manji okrugli plod cvrno zute boje(i rakija se moze kuhat od tog). cijeli zid je ljuljalo od balkona kad bi bura puhala,kod susjeda sam pod razbijao i nasao korjenje od oraha i cempresa koji su cca od zida 3 m rasli..
nego malo o temi : )
fremanu je upala frizura u oko a meni kako lozis sa tim drvima jer u mom kraju tako "debele" grane se niti ne skupljaju kad se ide po drva,svjestan sam da je to iz dvorista al ja bi to samo frknuo u rupu ili spalio na lomaci bez razmisljanja da koristim
nego malo o temi : )
fremanu je upala frizura u oko a meni kako lozis sa tim drvima jer u mom kraju tako "debele" grane se niti ne skupljaju kad se ide po drva,svjestan sam da je to iz dvorista al ja bi to samo frknuo u rupu ili spalio na lomaci bez razmisljanja da koristim
Mornar- lingua
-
Broj postova : 342
Godine : 39
Datum registracije : 02.10.2010
Jako ljepa reportažica
sandro.sverko.3- zelembara
-
Broj postova : 20
Godine : 26
Datum registracije : 19.07.2012
Imam ja pred kućom 5 borova iste visine, pa se dogovorimo da ih riješimo. HHHHHHHHHHHAAAAAAAAAA HHHHHHHHHHAAAAAA.
Šala, šala.
Šala, šala.
roby71- bomber
-
Broj postova : 115
Godine : 53
Datum registracije : 12.04.2012
Similar topics
» DIY / Custom - Urban EDC Torbica + moj Urban EDC
» Urban Gadgette - EDC tematika
» Bushcraft Australia
» bushcraft glazba
» Urban Gadgette - EDC tematika
» Bushcraft Australia
» bushcraft glazba
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: FOTO I VIDEO GALERIJE :: MOJA FOTO I VIDEO REPORTAŽA
Stranica 1 / 1.