Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Da ih se ne zaboravi
+5
lonewolf
Elp
kengur32
Luftwaffe
Olimp
9 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: FOTO I VIDEO GALERIJE :: MOJA FOTO GALERIJA I PODFORUM :: OLIMPOVE PRIČE
Stranica 1 / 1.
Da ih se ne zaboravi
Živimo "na brdovitom Balkanu", raskršcu raznih puteva, vjetrometini burnih dogadaja. Predjelu zemaljske kugle gdje vec vjekovima jedna generacija ljudi nije imala uvjete da se rodi, odraste i umre u miru. Ratovi su ostavljali pustoši, krv je natapala zemlju, ljudi umirali davno prije nego im je priroda odredila da umru. Iz generacije u generaciju ljudskoga naraštaja promicala se ideja medu ljudima o ujedinjenju, zajednickom životu, miru. Ništa od toga trajno nije ostvareno. Kada smo trebali biti najviše složni, najviše smo se istrebljivali, kada smo trebali u miru živjeti dlanovi su nam "svrbjeli" za ratom.
Toliko je krvi proliveno da kada bi prodavali zemlju uracunavajuci cijenu te krvi koja zemlju natopi, svaka gruda zemlje vrijedila bi više nego "suho zlato", više nego dijamanti. Po takvoj je cijeni nitko ne bi mogao kupiti. A mi umjesto da cijenimo tu zemlju krvlju natopljenu, prema njoj se macehinski odnosimo, uništavamo je i zagadujemo, skrnavimo za buduca pokoljenja.
Koliko se sjecamo znanih i neznanih koji su za tu zemlju živote dali. Koliko cuvamo uspomenu na njih. Koliko cijenimo cinjenicu da mladi živote položiše za buducnost za koju su maštali da ce biti srecna i pravedna.
Kada je bilo aktuelno nekima spomenike podigosmo, uredismo okolinu spomenika, a onda ih zaboravismo. A onda u divljaštvu i barbarstvu te spomenike urušismo, kao da ih se sramimo, ili nam oni toliko opteretiše savjest koja nam govori da grešimo, da rušenjem spomenika pomislismo da ce nam se savjest umiriti. Ali nije. Da li ih se možda sramimo, što položoše živote za nas, a mi iznevjerismo njihova ocekivanja.
Zapitati cete se kakve veze ima ova tema sa nautikom. I u pravu ste, nema direktne veze, ali i ima. Da njih nije bilo i slicnih njima sada bi stranputicom plovili po našim rijekama, skrivali bi se u obali i raslinju a drugi bi slobodno plovili i uživali u njima.A ovako rijeke su nam slobodne, nocivamo na njima i uz njih bez straha i brige za sebe i svoje bližnje. Uživamo u miru uz njih.
Moja (udebljana) malenkost visine jedva 170 cm, ne želi da se neke stvari zaborave. Nedam zaboravu ono što i nije za zaborav, nego za sjecanje i primjer generacijama. Nedam, a vi mi sudite.
Ali prije osude razmislite, treba li ih se sjecati, njihove primjere hrabrosti isticati, znamene na njih cuvati. Padoše, živote dadoše, ali ne umriješe, ostaše u nama živjeti...Neka im je vjecna slava i hvala...
Re: Da ih se ne zaboravi
ja se izvinjavam ako je pitanje neuljudno...ali neznam cirilicu bas najbolje....za koga je to spomen polca?
Luftwaffe- spikač
-
Broj postova : 666
Godine : 30
Datum registracije : 30.03.2011
Spomen obiljezje poginulim vazduhoplovcima u 6 aprilskom ratu 1941 god....
i onda ti dalje pise tko je obnovio
i onda ti dalje pise tko je obnovio
kengur32- MODERATOR
-
Broj postova : 2825
Godine : 50
Datum registracije : 06.08.2010
Spomen obiljezje poginulim vazduhoplovcima...
Heheh, pretekao me Kengur
Heheh, pretekao me Kengur
Elp- lingua
-
Broj postova : 491
Godine : 38
Datum registracije : 25.02.2011
Malo sam "zahrđo" ali ide, jos uvjek
I da, svakako treba cuvati i odrzavati spomenike, pogotovo spomenike vojnicima koji su dali zivot za one koji ostaju......
Jedino je malo problem sa spomenicima iz NOB-a.... previse ih je, skoro pa je dizan spomenik na svakom mjestu gdje se neki partizan pomokrio.
I da, svakako treba cuvati i odrzavati spomenike, pogotovo spomenike vojnicima koji su dali zivot za one koji ostaju......
Jedino je malo problem sa spomenicima iz NOB-a.... previse ih je, skoro pa je dizan spomenik na svakom mjestu gdje se neki partizan pomokrio.
kengur32- MODERATOR
-
ohoh....2.svj. rat...a gdje se to nalazi...pretpostavljam u Srbiji ili negdje blizu na granici...?
vjerojatno se radi o partizanskoim zracnim sangama...nazalost nisu imale nikakve sanse protiv luftwaffa(da,znam to mi je nick...ali to nema veze zasto sam odabrao bas taj!)...njemci su onodobno imali najjacu vojsku na svijetu...ukljucujuci i zracne snage....mada su partizani imali neke od ,meni,najljepsih dvokrilaca i propeleraca...u svakom slucaju treba ih se spomenuti jer su se snazno borili protiv nadmocnog neprijatelja...i na kraju ga pobjedili!
vjerojatno se radi o partizanskoim zracnim sangama...nazalost nisu imale nikakve sanse protiv luftwaffa(da,znam to mi je nick...ali to nema veze zasto sam odabrao bas taj!)...njemci su onodobno imali najjacu vojsku na svijetu...ukljucujuci i zracne snage....mada su partizani imali neke od ,meni,najljepsih dvokrilaca i propeleraca...u svakom slucaju treba ih se spomenuti jer su se snazno borili protiv nadmocnog neprijatelja...i na kraju ga pobjedili!
Luftwaffe- spikač
-
Broj postova : 666
Godine : 30
Datum registracije : 30.03.2011
6 aprilski rat.... napad Njemaca na kraljevinu Yu, partizani su dosli malo kasnije.... 22.lipnja 41 osovan 1 partzanski odred u sumi Brezovica kod Siska.
ne znam di se nalazi ovaj spomenik, mislim negdje u okolici Novog Sada, pise da je u obnovi sudjelovala rafinerija NS.
ne znam di se nalazi ovaj spomenik, mislim negdje u okolici Novog Sada, pise da je u obnovi sudjelovala rafinerija NS.
kengur32- MODERATOR
-
Prva partizanska eskadrila je osnovana mislim negdje 43?
kengur32- MODERATOR
-
Luftwaffe je napisao/la:ohoh....2.svj. rat...a gdje se to nalazi...pretpostavljam u Srbiji ili negdje blizu na granici...?
Partizanski avioni su u to doba bili oteti njemacki avioni, uglavnom tipa BF109 i JU87, poznatiji kao "Štuka". E sad koliko su se "braca" saveznici pruzili pa donirali "Spitfire" ili "Mustang", ne znam...
*Sorry na offtopic... Odosmo daleko
Elp- lingua
-
Broj postova : 491
Datum registracije : 25.02.2011
ne postoji ni jedna domovina, ni jedan narod, ni jedna ideologija za koju se treba boriti..!
Dom je tamo gdje odložiš svoj šešir..!
lonewolf- lingua
-
Broj postova : 496
Godine : 54
Datum registracije : 26.04.2010
lonewolf je napisao/la:ne postoji ni jedna domovina, ni jedan narod, ni jedna ideologija za koju se treba boriti..!
Ima dana kada mislim tako, ima dana kada ne mislim tako..... sve u svemu ovisi kakvog cu misljenja biti dana kada dođe do toga, a do tada ,,,,,,zivi i pusti druge da zive!
kengur32- MODERATOR
-
ovdje definitivno nije mjesto spomenicima palim borcima,i još k tome na ćirilici.
bez uvrede Olimp,ako si se već vodio za onom "da se ne zaboravi" zašto nisi stavio spomen obilježja iz Domovinskog rata kojih ima zaista puno?
bez uvrede Olimp,ako si se već vodio za onom "da se ne zaboravi" zašto nisi stavio spomen obilježja iz Domovinskog rata kojih ima zaista puno?
skyrunner- lingua
-
Broj postova : 323
Godine : 45
Datum registracije : 01.01.2011
Bit je u tome sta je covjek zelio istaknuti a ne kakve je spoenike uzeo za primjer.....
poginuli vojnik je poginuli vojnik bez obzira kojoj vojsci pripadao i tako je sve dok se ne dokaze da je postupao suprotno pravilima!
poginuli vojnik je poginuli vojnik bez obzira kojoj vojsci pripadao i tako je sve dok se ne dokaze da je postupao suprotno pravilima!
kengur32- MODERATOR
-
Target- honoris
-
Broj postova : 1242
Datum registracije : 05.09.2010
Još jedna u nizu tema koje se otvaraju iz ne znam kojih razloga.
Valjda ljudi gledaju previše ratnih filmova pa se užive.
Jedino čemu ovakve teme doprinose je da se pola foruma posvađa po političkoj i nacionalnoj osnovi.
Sad samo možemo brojati minute kad će ova tema biti zaključana kao što i treba biti jer ovo nije ratno-povijesni forum niti nas ne zanima tko je i kako poginuo na Galipolju.
Tik-tak-tik-tak-tik-tak.......
Valjda ljudi gledaju previše ratnih filmova pa se užive.
Jedino čemu ovakve teme doprinose je da se pola foruma posvađa po političkoj i nacionalnoj osnovi.
Sad samo možemo brojati minute kad će ova tema biti zaključana kao što i treba biti jer ovo nije ratno-povijesni forum niti nas ne zanima tko je i kako poginuo na Galipolju.
Tik-tak-tik-tak-tik-tak.......
Surfer- lingua
-
Broj postova : 335
Godine : 56
Datum registracije : 23.05.2010
e pa evo onda i od mene jedna slika da Ga se nikad ne zaboravi!
Mornar- lingua
-
Broj postova : 342
Godine : 39
Datum registracije : 02.10.2010
Target- honoris
-
Broj postova : 1242
Datum registracije : 05.09.2010
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: FOTO I VIDEO GALERIJE :: MOJA FOTO GALERIJA I PODFORUM :: OLIMPOVE PRIČE
Stranica 1 / 1.