Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Kosir, pa šta...
+38
Molokai
urbana_gorila
Ikarus
orao
DoomsdayST
lololorenzo
Koaksijalac
Elp
maniac
wild bill
Olimp
zlatko1
hankok
Šimun
jratko30
robert
bojadva
fero
Target
Mad Max
goxxon
boletus
Aries
Marko
rinos
mariobab
pinco
NAVIGATOR
Panonsky
Strider
Nino G
LEGION66
WILLY
Mrki Medo
Mladen
Adept
LupusREBEL
lonewolf
42 posters
Stranica 1 / 5.
Stranica 1 / 5. • 1, 2, 3, 4, 5
Kosir, pa šta...
Ostala sječiva i alati
dakle. njegovo veličanstvo - kosir
u raznim jezicima: Serpe, Serpette, Croissant, Vousge, Poudo (fr.), Haumesser, Hippe, Heppe, Hacke, Gertel, Praxe (Braxe) (njem.), Roncola, Pennato, Mannaia (tal.), Snoeimes, Hakmes, Hackbejl (nizoz.),Podon, Podadera (Podadora), Podao, Hoz para podar, Tajamata (šp.), Natagama (jap.), Vesuri, Kassara (fin.), Metszõkés (mađ.), Golok (indonez.), Fascine Knife (USA), Billhook (also Bill Hook), Bill, Handbill, Hedging Bill, Broom Hook, Pruning Hook (UK)(engl.), Katte (CY), Dah (Burma), Faskinkniv, Lovkniv (SW), Koser, Kostur (BG), Kladephtéri, Kladeuterion, Drépanon (GR), Cosor, Cosoras (R), Choser, Cosser, Chosor, Kosir, (Hrvatska/Srbija), Mossuranto (Venice), Hippe, Héip, Häpp, Heep, Handbeil (LB).
Tradicionalni evropski alat za sječenje i rezanje, ali proširen po cijelom svijetu od europskih naseljenika. Koristi se još od vikinškog vremna u vikinga i anglo-saksonaca u 14.15 i 16. st kao oružje, a puno ranije kao poljoprivredna alatka ( brončano doba ).
Nekad je bio nacionalno englesko oružje, pogotovo verzija na štapu (bill). Uz engleski veliki luk standardna oprema engleske vojske ( moć zaustavljanja kao koplje i snaga sjekire ) Odlučio mnoge bitke poput one na Flodden Fiueldu...
Obično napravljen od srednje čvrstog ugljičnog čelika, različite dužine s zavijenim sječivom na vrhu. Osnovna prednost kosira je funkcija privlačenja koju mačevi i i mačete nemaju ( niti kukri ). Sječivo zavijeno pri vrhu zbog rasporeda težine daje mu snagu sjekire. Držak je od drveta ili kože, a može biti šuplje željezni za montiranje na drveni štap - čime se dobiva nova funkcionalnost bilo u borbi, bilo u radu s šikarom. Nekad s konveksne strane ima još jedno sječivo. Kosir je europska verzija mačeta, paranga, kukrija...U 19. stoljeću kosir je bio standardni vojni nož pod imenom fascia knife ( da, od toga dolazi fašizam )
Kosir je možda najkorisnija i najbolja alatka i sječivo za europski bushcraft, neopravdano smatrana poljoprivrednim alatom usprkos slavne prošlosti
dakle. njegovo veličanstvo - kosir
u raznim jezicima: Serpe, Serpette, Croissant, Vousge, Poudo (fr.), Haumesser, Hippe, Heppe, Hacke, Gertel, Praxe (Braxe) (njem.), Roncola, Pennato, Mannaia (tal.), Snoeimes, Hakmes, Hackbejl (nizoz.),Podon, Podadera (Podadora), Podao, Hoz para podar, Tajamata (šp.), Natagama (jap.), Vesuri, Kassara (fin.), Metszõkés (mađ.), Golok (indonez.), Fascine Knife (USA), Billhook (also Bill Hook), Bill, Handbill, Hedging Bill, Broom Hook, Pruning Hook (UK)(engl.), Katte (CY), Dah (Burma), Faskinkniv, Lovkniv (SW), Koser, Kostur (BG), Kladephtéri, Kladeuterion, Drépanon (GR), Cosor, Cosoras (R), Choser, Cosser, Chosor, Kosir, (Hrvatska/Srbija), Mossuranto (Venice), Hippe, Héip, Häpp, Heep, Handbeil (LB).
Tradicionalni evropski alat za sječenje i rezanje, ali proširen po cijelom svijetu od europskih naseljenika. Koristi se još od vikinškog vremna u vikinga i anglo-saksonaca u 14.15 i 16. st kao oružje, a puno ranije kao poljoprivredna alatka ( brončano doba ).
Nekad je bio nacionalno englesko oružje, pogotovo verzija na štapu (bill). Uz engleski veliki luk standardna oprema engleske vojske ( moć zaustavljanja kao koplje i snaga sjekire ) Odlučio mnoge bitke poput one na Flodden Fiueldu...
Obično napravljen od srednje čvrstog ugljičnog čelika, različite dužine s zavijenim sječivom na vrhu. Osnovna prednost kosira je funkcija privlačenja koju mačevi i i mačete nemaju ( niti kukri ). Sječivo zavijeno pri vrhu zbog rasporeda težine daje mu snagu sjekire. Držak je od drveta ili kože, a može biti šuplje željezni za montiranje na drveni štap - čime se dobiva nova funkcionalnost bilo u borbi, bilo u radu s šikarom. Nekad s konveksne strane ima još jedno sječivo. Kosir je europska verzija mačeta, paranga, kukrija...U 19. stoljeću kosir je bio standardni vojni nož pod imenom fascia knife ( da, od toga dolazi fašizam )
Kosir je možda najkorisnija i najbolja alatka i sječivo za europski bushcraft, neopravdano smatrana poljoprivrednim alatom usprkos slavne prošlosti
lonewolf- lingua
-
Broj postova : 496
Godine : 55
Datum registracije : 26.04.2010
Re: Kosir, pa šta...
Nesmatram ga poljoprivrednim alatom, kupio sam od Danske firme i non stop ga nosim za sobom, ideala za rezanje i čiščeje malih drveća, prolaza i oštrenje vrhova štapova. I mislim da je bolji kao oruđe nego kao oružje.
vjerovatno imaš onaj Fiskars-Gerberov kosir: postaj sliku da ljudi vide...
lonewolf- lingua
-
Da, Fiskars-ov kosir...
...iako ima dva digitalna foto-aparat, na posudbi su pa nemrem postavit sliku...
..ali budem.
I ispravak, Finski je, ne Danski.
...iako ima dva digitalna foto-aparat, na posudbi su pa nemrem postavit sliku...
..ali budem.
I ispravak, Finski je, ne Danski.
lonewolf je napisao/la: fascia knife ( da, od toga dolazi fašizam )
Kako ljudi nebi možda krivo shvatili da gore navedeni nepopularan pojam dolazi od tog alata - NIKAKO!!!
Isti dolazi od riječi koja u našem prijevodu znači "smot", "mac" ili u originalu tal. FASCIO, engl. "bundle"...
Inače, sama alatka je, kao što i Lupus kaže, IZUZETNO praktična i nadasve korisna u našim uvjetima i malo joj toga može parirati...
Adept- mr.spika
-
Broj postova : 1588
Godine : 53
Datum registracije : 09.04.2010
imam isti takav kosir...
i vrlo cijenim tu alatku...
lako se može dorađivati ..
i mjenjati oblik..
ali po mojem iskustvu ..
mislim da je najbolji baš u ovom obliku..
i vrlo cijenim tu alatku...
lako se može dorađivati ..
i mjenjati oblik..
ali po mojem iskustvu ..
mislim da je najbolji baš u ovom obliku..
Mladen- honoris
-
Broj postova : 2442
Godine : 56
Datum registracije : 15.02.2009
za mjenjanje oblika jednog oruđa u drugog, naime, kad sam imao mogučnosti, sad da neobjašnjavam detalje, gazda mi se "prošio" na garažu pa je nemogu koristit kako hoću jer mi "nestaju" sitnice, često sam kupovao ne jeftine setove noževa "GI Soligen" komplet je bio =199,99 HrKn, pa sam od satare napravio kosir, ali je isto "nestao" bio je slidan i čak tako mali praktičan.
Šteta!!!
Adept- mr.spika
-
Ma, napravit ćuja opet, jer često "nepraktične" noževe pretvaram sebi u praktiče, tako sam nedavno bodež od PAP-ovke napravio u noramalni bodež, iako ručka nije ispala najbolje ali sad imam baš "pipalicu" tako ću i opet napraviti manji kosir.
Zaboravih da imam i kameru!
Tako da u svojoj kući moram čuvat sve svoje stvari što stvara nered:
Evo i kosira:
Zato bi napravio u šumi kućicu, jer alat i agregat imam pa se mogu posvetit svom hobiju.
Zaboravih da imam i kameru!
Tako da u svojoj kući moram čuvat sve svoje stvari što stvara nered:
Evo i kosira:
Zato bi napravio u šumi kućicu, jer alat i agregat imam pa se mogu posvetit svom hobiju.
Zadnja promjena: LupusREBEL; 19.06.10 11:40; ukupno mijenjano 1 put. (Reason for editing : Dodan video)
Oooo, majstore - bio lijep kosir - nema što - bravo!!!
Adept- mr.spika
-
ovaj Fiskarsov kosir najviše podsijeća na samurajski kosir - Natagamu,
Dakle uz katanu, sepuko, standardni dio opreme samuraja je kosir...
lonewolf- lingua
-
sviđa mi se
Mrki Medo- lingua
-
Broj postova : 250
Godine : 35
Datum registracije : 29.05.2010
koširom se može i kopati..
Mladen- honoris
-
Broj postova : 2442
Godine : 56
Datum registracije : 15.02.2009
Lijepa kolekcija japanskog oružja
A sa kosirom možeš kopati, rezati, krčiti, cijepati, braniti se... brdo toga - izvrsna all-around stvarca :migg:
A sa kosirom možeš kopati, rezati, krčiti, cijepati, braniti se... brdo toga - izvrsna all-around stvarca :migg:
Adept- mr.spika
-
kosir je bio i ostao osim motike glavni alat naših starih u Neretvi
WILLY- lingua
-
Broj postova : 468
Godine : 49
Datum registracije : 13.12.2009
i srp naravno
WILLY- lingua
-
Zato jel su znali stari što je dobro :migg:
Adept- mr.spika
-
zato je predstavnik Tramontine za RH iz Metkovića odustao od dalnjeg uvoza mačeta kad je upoznao kosir....nemoš Eskimima prodat frižider...
lonewolf- lingua
-
lonewolf ,možda si u pravu,a kad smo već kod tramontine pitao sam za mačete,čovik mi je rekao da bi morao naručit jedno 1000 kom u kontenjer sa ostalom robom ,a to se njemu kao ne isplati.o manjim količinama nema govora
WILLY- lingua
-
Mislim da bi od tih 1000 komada bar pola prodao na ovom i sličnim forumima, ja bi sigurno uzeo bar 10 komada, makar ih imam već 4-5 komada.
LEGION66- spikač
-
Broj postova : 631
Godine : 47
Datum registracije : 21.03.2009
lonewolf je napisao/la:ovaj Fiskarsov kosir najviše podsijeća na samurajski kosir - Natagamu,
Sepuko (seppuku) je japanska riječ koja označava čin časnog samoubojstva - u svakodnevnom govoru poznat kao "harakiri", a koji se obavljao tanto nožem (drugi odozdola na gornjoj slici u seksi roza koricama). Kratki mač ispod dvije katane se zove wakizashi.
Nino G- lingua
-
Broj postova : 451
Godine : 54
Datum registracije : 26.09.2009
istina, potpuno si u pravu, nekad sam i ja to znao....ali, danas...kad sam poglupio od farme, modnog mačka, pišekice, Neve Tolle i Darka Milinovića, slabo...
..a i inače nikad ne uzimajte bilo što što napišem kao istinito , pogotovo ne uzimajte za ozbiljno....Da,... i kosir i nije uistinu standardni dio samurajske opreme....ne znam kako se onaj gore našao na slici ( slika skinuta s interneta )
..a i inače nikad ne uzimajte bilo što što napišem kao istinito , pogotovo ne uzimajte za ozbiljno....Da,... i kosir i nije uistinu standardni dio samurajske opreme....ne znam kako se onaj gore našao na slici ( slika skinuta s interneta )
lonewolf- lingua
-
Zavisno, ako nije standarda oprema samuraja moguža da su ninđe koristili, jer oni su imali široku paletu oružja koje su koristili a samuraji i ronini nisu iz kodeksa časti smjeli koristi.
Evo i moga sira
Strider- honoris
-
Broj postova : 2611
Godine : 31
Datum registracije : 18.06.2009
lijep, kovani..naoštri ga i obojaj mu dršku u narančasto daq bude pravi bushcraft...
lonewolf- lingua
-
Slika je stara oko godinu dana, već sam ja sve obavio
Al da cijepa, cijepa.
Al da cijepa, cijepa.
Strider- honoris
-
Broj postova : 2611
Godine : 31
Datum registracije : 18.06.2009
Planirao sam radit kukri pošto imam sličan kosir(slika uskoro),naravno naišao sam na vaš forum.Volim tradiciju(ima puno toga što su koristili naši stari pa zašto onda kopirati neke druge) i to ali rekoh sebi lijep je dizajn pa da i ja imam nešto slično.Naravno ne želim napraviti nešto da to samo imam nego to želim i u potpunosti iskoristiti.
Nakon dužeg i pomnijeg ispitivanja došao sam do zaključka da mi bolje leži kosir,pogotovo kod siječenja i oštrenja drveta.Onaj kljun na vrhu kosira me je več par puta spasio da se ne zarežem(a na mojem je još k tome prilično otvoren kut).Svaka čast kukriju(da se fanovi istog ne uvrijede),ali ionako sa sobom furam lovački multi,švicarca i još jedan obični lovački tak da mi za neke finije radove ne treba.
Evo sutra se ide po materijal za sječivo i nadam se skorom početku obrade.Potrudit ću se sve lijepo pofotkat i staviti slike.
Nakon dužeg i pomnijeg ispitivanja došao sam do zaključka da mi bolje leži kosir,pogotovo kod siječenja i oštrenja drveta.Onaj kljun na vrhu kosira me je več par puta spasio da se ne zarežem(a na mojem je još k tome prilično otvoren kut).Svaka čast kukriju(da se fanovi istog ne uvrijede),ali ionako sa sobom furam lovački multi,švicarca i još jedan obični lovački tak da mi za neke finije radove ne treba.
Evo sutra se ide po materijal za sječivo i nadam se skorom početku obrade.Potrudit ću se sve lijepo pofotkat i staviti slike.
Panonsky- bomber
-
Broj postova : 170
Datum registracije : 16.06.2010
Eeee, slikice, slikice :migg:
Adept- mr.spika
-
evo slikica korica za kosir, nešto o čemu naš narod nije nikad mislio, pa su uglavnom umirali odnosno glavni uzroci smrtnosti bili su 1. ozljeda kosirom 2. udarac kopitom 3. pad sa smokve
lonewolf- lingua
-
lonewolf di si nabavio onaj kosir s fotki na početku teme rado bi za svoju kolekciju imao jedan naravno i za upotrebu. imao sam jedan kao klinac u alatu na vikendici ali već ga jako jako dugo nisam vidjeo! rado bi kupio jedan (možda i napravio usporedni test kukrija mačete i kosira.
NAVIGATOR- master
-
Broj postova : 7021
Datum registracije : 05.04.2010
Stranica 1 / 5. • 1, 2, 3, 4, 5
Stranica 1 / 5.