Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
D-0 Konjic
+6
LUKSA
Mladen
Mad Max
Aries
Ito Ogami
LupusREBEL
10 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: FOTO I VIDEO GALERIJE :: MOJA FOTO I VIDEO REPORTAŽA
Stranica 1 / 2.
Stranica 1 / 2. • 1, 2
D-0 Konjic
Nakon ozbiljnih priprema, ekipa LYBI foruma se otisnula u susjednu nam i prijateljsku BiH u ponoć 26. veljače 2011.
Držali smo se standardne procedure, definirali datum posjete, zatražili od Ministarstva obrane BiH dozvolu, koju smo dobili u roku 10 dana, taman tjedan dana prije najavljenog posjeta.
Na put od 385 km do Konjica, predviđen za oko 5 h vožnje plus obavezna zadržavanja na granici smo započeli u ponoć. Team1 je krenuo po Djadju, a team2 po mene, te smo se otisnuli prema prijelazu Gradiška, te preko Banja Luke i Jajca nastavili prema Konjicu. Nakon lagane susnježice na našem autoputu, odlično čišćenih cesta kroz RS, u kanjonu Vrbasa smo naletjeli na potpuno nečišćenu cestu, koja nas je nažalost pratila kroz čitav Srednjobosanski kanton. Ekipe su se našle oko 7h u Bugojnu na ranojutarnjoj kavi. 2 Coca Cole od 0,5 l, čaj i 7 kava plaćeno 6,90 KM (26 Kn). OK, stvarno smo u drugoj zemlji!
Tek po ulasku u Prozor (koji noćas mora pasti) i Hercegovačko-neretvanski kanton, ceste opet postaju prihvatljivo očišćene. Jurimo do Jablanice, al budući da smo već na knap s vremenom, samo bacamo oko na most u daljini i žurimo za Konjic u koji stižemo u 9:55. Team1 preuzima vodstvo, te uz odličan Fireov GPS, napokon dolazimo na lokaciju pred tvornicu Igman u 10:05. Portir nas pušta kroz tvornicu i dolazimo do prijavnice. Stražar nas provjerava i nakon 10-tak minuta, stižemo pred objekat D-0.
Avantura upravo počinje!
Držali smo se standardne procedure, definirali datum posjete, zatražili od Ministarstva obrane BiH dozvolu, koju smo dobili u roku 10 dana, taman tjedan dana prije najavljenog posjeta.
Na put od 385 km do Konjica, predviđen za oko 5 h vožnje plus obavezna zadržavanja na granici smo započeli u ponoć. Team1 je krenuo po Djadju, a team2 po mene, te smo se otisnuli prema prijelazu Gradiška, te preko Banja Luke i Jajca nastavili prema Konjicu. Nakon lagane susnježice na našem autoputu, odlično čišćenih cesta kroz RS, u kanjonu Vrbasa smo naletjeli na potpuno nečišćenu cestu, koja nas je nažalost pratila kroz čitav Srednjobosanski kanton. Ekipe su se našle oko 7h u Bugojnu na ranojutarnjoj kavi. 2 Coca Cole od 0,5 l, čaj i 7 kava plaćeno 6,90 KM (26 Kn). OK, stvarno smo u drugoj zemlji!
Tek po ulasku u Prozor (koji noćas mora pasti) i Hercegovačko-neretvanski kanton, ceste opet postaju prihvatljivo očišćene. Jurimo do Jablanice, al budući da smo već na knap s vremenom, samo bacamo oko na most u daljini i žurimo za Konjic u koji stižemo u 9:55. Team1 preuzima vodstvo, te uz odličan Fireov GPS, napokon dolazimo na lokaciju pred tvornicu Igman u 10:05. Portir nas pušta kroz tvornicu i dolazimo do prijavnice. Stražar nas provjerava i nakon 10-tak minuta, stižemo pred objekat D-0.
Avantura upravo počinje!
Re: D-0 Konjic
Za ovo je trebalo skoro 10 sati vožnje.
Uglavnom južno od Banjaluke do granice sa heb kantonom je cesta bila jako dobro očišćena i posuta sipinom.
Dalje ugaženi snijeg, sa posebno zanimljivom dionicom dugačkog spusta prema Prozoru cestom u takvom stanju koja nema zaštitnu ogradu. :ebudale:
Uglavnom južno od Banjaluke do granice sa heb kantonom je cesta bila jako dobro očišćena i posuta sipinom.
Dalje ugaženi snijeg, sa posebno zanimljivom dionicom dugačkog spusta prema Prozoru cestom u takvom stanju koja nema zaštitnu ogradu. :ebudale:
Ušavši u BiH, prošli smo kroz naftna carstva RS-a, gdje je cijena goriva oko 2,05 KM/7.65 Kn (u ostatku BiH uglavnom oko 2,18 KM/8.18 Kn) i benzinska u prosjeku svakih 1 km.
Iza Banja Luke, cesta se proteže uz prekrasan kanjon Vrbasa, sjećam ga se iz prijašnje države u ljetnim danima kao nečeg prekrasnog. Žao mi je što nisam opalio puno više fotki, ali još je bio mrak kad smo prolazili tuda.
Iza Banja Luke, cesta se proteže uz prekrasan kanjon Vrbasa, sjećam ga se iz prijašnje države u ljetnim danima kao nečeg prekrasnog. Žao mi je što nisam opalio puno više fotki, ali još je bio mrak kad smo prolazili tuda.
RS, a i čiste ceste su sve do Jajca, nakon toga samo ugaženi snjeg.
Da vam bude jasnije, jedna shema aktualne političke podjele BiH:
Da vam bude jasnije, jedna shema aktualne političke podjele BiH:
Jajce:
Konjic:
Ispričavam se za malu zbunjenost prilikom dolaska do Igmana, jer nisam opalio nijednu fotku ulaza u tvornicu, ali evo par unutar pogona.
Konjic:
Ispričavam se za malu zbunjenost prilikom dolaska do Igmana, jer nisam opalio nijednu fotku ulaza u tvornicu, ali evo par unutar pogona.
Kroz Igman, dolazimo do rampe koja odvaja Igman od D-0. U pozadini je zgrada 1 koja maskira ulaz 1 u podzemni objekat.
Stražar koji je telefonski provjerio da imaju naručen posjet, a onda i uživo otišao provjeriti. Jadnik se sigurno smrzavao tamo, jer je bilo hladno, hladno!!
Pogleda unazad prema ulazu u jedan od tunela Igmana. Igman ima inače 3x veći podzemni dio od D-0, tako da je sigurno zanimljiv. Nažalost, prije nego smo napustili D-0 i Igman, nismo bili svjesni toga da možemo vidjeti i Igman. Mogli su nas barem provesti
Stražar koji je telefonski provjerio da imaju naručen posjet, a onda i uživo otišao provjeriti. Jadnik se sigurno smrzavao tamo, jer je bilo hladno, hladno!!
Pogleda unazad prema ulazu u jedan od tunela Igmana. Igman ima inače 3x veći podzemni dio od D-0, tako da je sigurno zanimljiv. Nažalost, prije nego smo napustili D-0 i Igman, nismo bili svjesni toga da možemo vidjeti i Igman. Mogli su nas barem provesti
Uz cesticu kojom se vozimo gledamo preko Neretve cestu s druge strane do koje ni ne znamo kako doći.
Nakon 100-tinjak metara, iza zavoja dolazimo do Zgrade 2 uz koju je i Zgrada 3, koja služi za smještaj posade objekta i kao ulaz u podzemni dio. Zgrade 1 i 2 su u potpunosti prazne.
Nakon 100-tinjak metara, iza zavoja dolazimo do Zgrade 2 uz koju je i Zgrada 3, koja služi za smještaj posade objekta i kao ulaz u podzemni dio. Zgrade 1 i 2 su u potpunosti prazne.
Kaplar Almir Gakić pred shemom objekta u prihvatnoj prostoriji koja se nalazi paralelno s cestom odmah iza prijavnice i WC-a. Sve u svemu, od tolike zgradurine, unutrašnjost objekta djeluje puno skučenije zapravo. Ništa posebno sve u svemu.
Kaplar Gakić vrlo smireno i pedantno odgovara na mnoge upite LYBI teama.
Nakon 20-minutnog uvodnog briefinga vraćamo se prijavnici i skrećemo ulijevo prema sporednom ulazu u garažu.
Lijevo gore su stepenice koje vode na kat objekta
Pogled iz garaže:
Kaplar Gakić vrlo smireno i pedantno odgovara na mnoge upite LYBI teama.
Nakon 20-minutnog uvodnog briefinga vraćamo se prijavnici i skrećemo ulijevo prema sporednom ulazu u garažu.
Lijevo gore su stepenice koje vode na kat objekta
Pogled iz garaže:
Garaža:
Prvi koraci u podzemnom dijelu:
Proširenje u tunelu nas dovodi do križanja izlaza iz Zgrada 2 i 3, a u pozadini izlaz u zgradu 1.
Protuudarni ventil s druge strane:
Pogled na blok 11. Tu ćemo se vratiti na samom kraju posjeta:
Spremnici za gorivo:
Ovo nam je poznato sa Željave:
Pogled na blok 11. Tu ćemo se vratiti na samom kraju posjeta:
Spremnici za gorivo:
Ovo nam je poznato sa Željave:
svidja mi se koliko si detaljno odradio ovu reportazu.odlicno
Ito Ogami- lingua
-
Broj postova : 255
Godine : 46
Datum registracije : 20.02.2011
Hodnik dužine 202 metra do zavoja. Prekrasno osvjetljen. Konačno nam ne trebaju ni lampe ni blic!
Telefonska centrala koja je još uvijek aktivna:
Sljedeća prostorija:
Telefonska centrala koja je još uvijek aktivna:
Sljedeća prostorija:
BTW sve je onako kako je izgrađeno sem sapuna, sapun je jedino promljen. Telefonska centrala može primiti toliko brojeva koliko je u to vrijeme moga primiti osrednjigrad poput Varaždina ili Osjeka.
Električni transformatori nasuprot ulaza u klima komoru:
Sistem za dojavu i automatsko gašenje požara halonom:
Ulaz u klima komoru:
Bit će još slika:
Izlaz za nuždu je na pola klima komore i vodi izravno na vrh. Zaboravio sam točno koliko metara ima do gore, ali je okomit, nema koljena, ali ima odmorišta svakih 20 m. Čut ćemo kad dobijemo transkripte od snimatelja.
Bit će još slika:
Izlaz za nuždu je na pola klima komore i vodi izravno na vrh. Zaboravio sam točno koliko metara ima do gore, ali je okomit, nema koljena, ali ima odmorišta svakih 20 m. Čut ćemo kad dobijemo transkripte od snimatelja.
S druge strane klime dolazimo do kontrolnih elemenata klime:
Izlaz prema Bloku 1 - sanitetskom dijelu objekta:
Demonstracija paljenja klime:
Ulaz prema filterima:
U pozadini ventilator, buka i propuh. Obzirom na 22C unutar objekta, osvježenje dobro dođe.
Oprema za penjanje, pri povratku kraj izlaza za nuždu:
Izlaz prema Bloku 1 - sanitetskom dijelu objekta:
Demonstracija paljenja klime:
Ulaz prema filterima:
U pozadini ventilator, buka i propuh. Obzirom na 22C unutar objekta, osvježenje dobro dođe.
Oprema za penjanje, pri povratku kraj izlaza za nuždu:
LupusREBEL je napisao/la:Jeli tkome poznat ovaj most?
bio pretprošli vikend tu kod ćire....
Aries- spikač
-
Broj postova : 651
Godine : 53
Datum registracije : 26.02.2010
... Željava ???
Mad Max- spikač
-
Broj postova : 664
Godine : 57
Datum registracije : 15.01.2011
Jablanica - bitka na Neretvi (IV. ofenziva - bitka za ranjenike / kraj veljače - početak ožujka 1943.g)
Aries- spikač
-
Broj postova : 651
Godine : 53
Datum registracije : 26.02.2010
Jako poznata scena..
Mladen- honoris
-
Broj postova : 2442
Godine : 56
Datum registracije : 15.02.2009
Odlično , puno fotografija, nešto manje opisa!
Interesantno je da ste uopće mogli vidjeti to ako je pod nadzorom vojske.
Vidim da vam je kaplar bio i pravi vodič po ovom mjestu, a kod onog drugog nisam mogao neprimjetiti da drži stalno ruke u đepovima ( jbga , profesionalna deformacija )
Za most sam i ja htio reći da me podsjeća samo na Bitku na Neretvi, ali to ne trežimo od mlađih članova jer oni nisu nestrpljivo čekali nedelju ujutro " Dozvolite da se obratimo " i filmove!
Čemu je uopće služio taj kompleks?
odlično je sačuvan, ništa nisu uzeli, što mi je nevjerojatno, jer cigići a i neki drugi ordiniraju po takvim objektima!Alat je na mjestu, jednostavno nevjerojatno!
I Tito mi je strašan, to je bio flashback u neka davna vremena ispiranja mozga!
Zanimljiva reportaža , e da je Željava ostala u ovakvom stanju?
:bog: =)
Interesantno je da ste uopće mogli vidjeti to ako je pod nadzorom vojske.
Vidim da vam je kaplar bio i pravi vodič po ovom mjestu, a kod onog drugog nisam mogao neprimjetiti da drži stalno ruke u đepovima ( jbga , profesionalna deformacija )
Za most sam i ja htio reći da me podsjeća samo na Bitku na Neretvi, ali to ne trežimo od mlađih članova jer oni nisu nestrpljivo čekali nedelju ujutro " Dozvolite da se obratimo " i filmove!
Čemu je uopće služio taj kompleks?
odlično je sačuvan, ništa nisu uzeli, što mi je nevjerojatno, jer cigići a i neki drugi ordiniraju po takvim objektima!Alat je na mjestu, jednostavno nevjerojatno!
I Tito mi je strašan, to je bio flashback u neka davna vremena ispiranja mozga!
Zanimljiva reportaža , e da je Željava ostala u ovakvom stanju?
:bog: =)
http://www.konjic.com/content/blog/2006/12/bunker-ark-konjic.html
a nema što se nemože naći na netu!
Još jedno pitanje za Lupusa, čemu služe one deke na podu u tunelima?
a nema što se nemože naći na netu!
Još jedno pitanje za Lupusa, čemu služe one deke na podu u tunelima?
Stranica 1 / 2. • 1, 2
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: FOTO I VIDEO GALERIJE :: MOJA FOTO I VIDEO REPORTAŽA
Stranica 1 / 2.