Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Drugo lice Mosora...
+12
Drvo
Target
jratko30
robert
Šimun
Igsy
svarožić
redbeard rum
NAVIGATOR
Olimp
Mad Max
amiklic1
16 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: FOTO I VIDEO GALERIJE :: NAJ NAJ REPORTAŽA
Stranica 1 / 1.
Drugo lice Mosora...
Evo, odlučio sam stavit nekoliko manjih reportaža o svojim lutanjima prirodom, iako se većinom radi o planinarskim izletima.
Prva reportaža vezana je uz zimski izlet na Mosor na kojeg sam poveo i starijeg sina. Uobičajeno varljivo vrijeme pretvorilo se začas u surove uvjete, hladnoću, ledenu kišu, snijeg...
Idemo redom.
Ovo je 3D slika uspona kojeg smo tog dana prohodali. Početak na cca 650, kraj nešto iznad 1300 metara (vrh Mosor, poznatiji kao planinarsko sklonište Vickov stup).
Na proplanku negdje posred planine je malo jezerce/izvor i maleni potočić... tad je još sve izgledalo romantično...
Putokazi nas vode u oblake i maglu...
Josip me prati u stopu...
Zimi se često pod stijenama, čak i za sunčana dana, nađe leda...
Ledena kiša je počela, sakuplja se po podu... Uvjeti su već dosta gadni...
Niti pogled prema vrhu ne nudi nekakvu nadu u poboljšanje...
Autoportret:
Po mokrom kamenju prekrivenom snijegom i ledom treba jako oprezno hodati...
Usprkos lošim uvjetima, ipak polako napredujemo.
Na grebenu smo. Konačno. Ipak, do skloništa je potrebno još malo truda. Zbog loše markacije i slomljenog putokaza, morali smo se malo spustiti i zaobići nekakve stijene (ovo nam je bilo prvi put da smo na tom vrhu). Oduševljenje je jasno vidljivo. Ipak, nema puno vremena za slavlje. Valja krenuti dalje.
Sklonište se nazire u oblacima:
Za nas dvojicu, legendaran portret (držim ga na zaslonu mobilnog telefona):
I za kraj sličica koja pokazuje što nas je napadalo tog "lijepog" dana. Isto ovako se led kupio i na nama... Promrzli prsti jedva su otvarali vrata skloništa, voda u crijevu camelback-a se zaledila...
Sve u svemu, poduhvat koji smo izveli dao nam je neprocjenjivo iskustvo kojeg primjenjujemo u svim naknadnim putovanjima prirodom...
Prva reportaža vezana je uz zimski izlet na Mosor na kojeg sam poveo i starijeg sina. Uobičajeno varljivo vrijeme pretvorilo se začas u surove uvjete, hladnoću, ledenu kišu, snijeg...
Idemo redom.
Ovo je 3D slika uspona kojeg smo tog dana prohodali. Početak na cca 650, kraj nešto iznad 1300 metara (vrh Mosor, poznatiji kao planinarsko sklonište Vickov stup).
Na proplanku negdje posred planine je malo jezerce/izvor i maleni potočić... tad je još sve izgledalo romantično...
Putokazi nas vode u oblake i maglu...
Josip me prati u stopu...
Zimi se često pod stijenama, čak i za sunčana dana, nađe leda...
Ledena kiša je počela, sakuplja se po podu... Uvjeti su već dosta gadni...
Niti pogled prema vrhu ne nudi nekakvu nadu u poboljšanje...
Autoportret:
Po mokrom kamenju prekrivenom snijegom i ledom treba jako oprezno hodati...
Usprkos lošim uvjetima, ipak polako napredujemo.
Na grebenu smo. Konačno. Ipak, do skloništa je potrebno još malo truda. Zbog loše markacije i slomljenog putokaza, morali smo se malo spustiti i zaobići nekakve stijene (ovo nam je bilo prvi put da smo na tom vrhu). Oduševljenje je jasno vidljivo. Ipak, nema puno vremena za slavlje. Valja krenuti dalje.
Sklonište se nazire u oblacima:
Za nas dvojicu, legendaran portret (držim ga na zaslonu mobilnog telefona):
I za kraj sličica koja pokazuje što nas je napadalo tog "lijepog" dana. Isto ovako se led kupio i na nama... Promrzli prsti jedva su otvarali vrata skloništa, voda u crijevu camelback-a se zaledila...
Sve u svemu, poduhvat koji smo izveli dao nam je neprocjenjivo iskustvo kojeg primjenjujemo u svim naknadnim putovanjima prirodom...
amiklic1- bomber
-
Broj postova : 173
Godine : 48
Datum registracije : 26.12.2010
Re: Drugo lice Mosora...
Moraš biti dobro obučen o orientaciji te dobro opremljen ako krečeš u maglovito vreme ... ako te zatekne noč romantika izgubi svoj čar . Obično se držim daleko kad su uslovi rizični jer ipak vreme u gorama za mene je užitak samo kad je ljepo . Srečom sve je na kraju ispalo OK. i napravili ste ljepu reportažu ...
Pozdrav,
Max
Pozdrav,
Max
Mad Max- spikač
-
Broj postova : 664
Godine : 57
Datum registracije : 15.01.2011
Ma nema frke za orijentaciju, dugo sam bio instruktor topografije, a bio sam godinama i izvidnih u prof. vojsci ;-)...
Opremljeni smo bili, također, i ni jednim nije došla u pitanje sigurnost,
Sreća je tu relativan pojam, i obično joj mi moramo utabati stazu, da ona dođe ako slučaljno zatreba. Ovo je više bio edukativni izlet za malca, kojeg je u potpunosti obavio kako treba...
Opremljeni smo bili, također, i ni jednim nije došla u pitanje sigurnost,
Sreća je tu relativan pojam, i obično joj mi moramo utabati stazu, da ona dođe ako slučaljno zatreba. Ovo je više bio edukativni izlet za malca, kojeg je u potpunosti obavio kako treba...
amiklic1- bomber
-
super fotke, magla također ima svojih čari. lijepo je vidjeti da se i mlađa generacija zanima za prirodu i divljinu.
NAVIGATOR- master
-
Broj postova : 7021
Godine : 49
Datum registracije : 05.04.2010
bio sam gore prije dvije godine u grupi planinara,predivan je kraj,surova ljepota.
prva liga
prva liga
redbeard rum- spikač
-
Broj postova : 848
Godine : 40
Datum registracije : 06.12.2009
bravo za maloga,naravno još ako je išao bez nagovaranja a naravno za tebe ne sumnjam da je bio neki problem...slažem se sa navigatorom,ove nove generacije ili vise doma na računalu ili se opijaju po parkovima...ne daj bože da im predložiš ovakav izlet,jedino ako ih odvedeš sa autom do cilja
svarožić- tipko
-
Broj postova : 79
Godine : 53
Datum registracije : 22.03.2010
Mali ide sam. Stalno smo uzadnje vrijeme po planinama... Inače, ima dva klinca, 7 i 10 godina, i moram se pohvalit da se neke stvari odmalena poštuju. U kući imamo 4 računala jer radimo i ja i supruga doma, al' klinci ne diraju računala (koja su alat a ne sredstvo za zabavu). Imaju i PS2, al' NIKAD nisu uključili bez pitanja. zapravo, ne igraju uopće. Imamo i hrpu instrumenata pa sviramo. Evo, taman sam sastavio elektronske bubnjeve koje sam jučer kupio, da mogu malo s malim svirat (on svira gitaru i mandolinu, ja sam davno svirao bubnjeve, pa rekoh eto još jednog načina za zajedno provest mrvu vremena :-)... taman čekam da stigne iz škole pa da zaprašimo pa AC/DC ;-)
A šta se tiče opijanja po parkovima (svarožić), i ja sam svojevremeno, dok sam bio u srednjoj školi i par godina nakon toga, bio nekakav kvazi-panker i opijao se od nemila do nedraga... OK, nikad se nisam drogirao, čak niti cigaretu nisam probao, i uvijek sam imao nekakvu kontrolu nad sobom. Mislim da je obitelj centar svega, pa sam tako i ja odgojem pokupio neke stvari koje su me odredile kao osobu. Ne potpuno, ali sigurno je dosta utjecalo...
Mislim da se bolje opit ko maca s 15 nego s 50 godina ;-), a neiživljenost bilo koje vrste u životu se skupo plaća kasnije, toga smo svi svjedoci... kad bih se vratio natrag ui te godine, opet bih prošao sve isto. I koncerte, i stopiranja po obali, i čizme Marte, zelenu vijetnamnku, jeftina vina... Sve to je dio mog života i rezultatom svega toga sam zadovoljan. Mislim da, kad u kuhinji života izbaciš jednu komponentu, jelo na koncu sigurno ne bi bilo isto.
A šta se tiče opijanja po parkovima (svarožić), i ja sam svojevremeno, dok sam bio u srednjoj školi i par godina nakon toga, bio nekakav kvazi-panker i opijao se od nemila do nedraga... OK, nikad se nisam drogirao, čak niti cigaretu nisam probao, i uvijek sam imao nekakvu kontrolu nad sobom. Mislim da je obitelj centar svega, pa sam tako i ja odgojem pokupio neke stvari koje su me odredile kao osobu. Ne potpuno, ali sigurno je dosta utjecalo...
Mislim da se bolje opit ko maca s 15 nego s 50 godina ;-), a neiživljenost bilo koje vrste u životu se skupo plaća kasnije, toga smo svi svjedoci... kad bih se vratio natrag ui te godine, opet bih prošao sve isto. I koncerte, i stopiranja po obali, i čizme Marte, zelenu vijetnamnku, jeftina vina... Sve to je dio mog života i rezultatom svega toga sam zadovoljan. Mislim da, kad u kuhinji života izbaciš jednu komponentu, jelo na koncu sigurno ne bi bilo isto.
amiklic1- bomber
-
odličan post
redbeard rum- spikač
-
Broj postova : 848
Godine : 40
Datum registracije : 06.12.2009
Dobra reportaža, meni baš takvo vrijeme predstavlja izazov i ima svoje posebne čari iako si zakinut za pogled s vrha... Upravo sam danas imao slobodan dan i iskoristio ga lutajući po Mosoru, vrijeme sunčano, ali na Split i okolne otoke se spustila neka blaga magla... evo i jedna fotka izležavanja po stini :bog:
Igsy- honoris
-
Broj postova : 2412
Godine : 35
Datum registracije : 12.03.2010
Vrhunska reportaža =)
Neka malog u prirodi =) :bog:
Neka malog u prirodi =) :bog:
Šimun- guru
-
Broj postova : 2747
Godine : 29
Datum registracije : 26.06.2010
Neznam koliko je pametno vodit dijete od 10g po takvom vremenu ?
robert- lingua
-
Broj postova : 454
Godine : 39
Datum registracije : 09.12.2010
Što će mu bit?
Trn se oštri od malena!!!
Trn se oštri od malena!!!
jratko30- lingua
-
Broj postova : 366
Godine : 33
Datum registracije : 22.11.2010
nije pametno ako ti je dijete mulac koji živi za igrice tipa World of Warcraft i pojam rekreacije mu je sprintersko otvaranje teglice majoneze i maratonsko mijenjanje kanala daljinskim upravljačem
ja sam bio prvi put samostalno na samom vrhu Risnjaka sa 3 godine
nije ga vodio na ekspediciju na Sjeverni Pol
ja sam bio prvi put samostalno na samom vrhu Risnjaka sa 3 godine
nije ga vodio na ekspediciju na Sjeverni Pol
Target- honoris
-
Broj postova : 1242
Godine : 38
Datum registracije : 05.09.2010
Mislim da je to sigurnije nego ga pustiti na ulicu ili voziti u automobilu.robert je napisao/la: Neznam koliko je pametno vodit dijete od 10g po takvom vremenu ?
Drvo- mr.spika
-
Broj postova : 1663
Godine : 44
Datum registracije : 13.03.2010
heb, kako se svijet mijenja. sad će ispast nekima da je opasno hodit u prirodu... A prije malo godina svaki dan smo padali kao kruške, dolazili kući puni modrica, i vidi nas. Niko nije umro...
Koliko puta smo pokisli, koliko puta razbili glavu...
Neka djeteta. Kod mene je odgoj malo na vojnički navrnut, u određenim granicama kojih se i ja držim.
Nedavno smo na skijanju bili, i djeca nešto smuljala i ja se kao naljutio. Inače, do skijališta ih advedem autom, istovaim svu opremu pa odvezem auto na parking 500m, patike u ruksak i pjehe do njih. taj dan smo svi hodali s pancericama na nogama kroz grad, i ja i oni... Bili su malo zbunjeni zašto hodam kad imam patike u ruksaku, al' lijepo sam im objasnio i shvatili su priču...
Koliko puta smo pokisli, koliko puta razbili glavu...
Neka djeteta. Kod mene je odgoj malo na vojnički navrnut, u određenim granicama kojih se i ja držim.
Nedavno smo na skijanju bili, i djeca nešto smuljala i ja se kao naljutio. Inače, do skijališta ih advedem autom, istovaim svu opremu pa odvezem auto na parking 500m, patike u ruksak i pjehe do njih. taj dan smo svi hodali s pancericama na nogama kroz grad, i ja i oni... Bili su malo zbunjeni zašto hodam kad imam patike u ruksaku, al' lijepo sam im objasnio i shvatili su priču...
amiklic1- bomber
-
Ajmo ekipo lagano prema temi, dakle magla, avantura, dobre fotke...
NAVIGATOR- master
-
Broj postova : 7021
Datum registracije : 05.04.2010
Naš domaći kraj, Mosor nam je tu pred nosom i svima preporučam kratki izlet, dobar vam je bio uspon, neka omladine. Malo je magla zeznula stvar, al nema veze.
divlji grab- lingua
-
Broj postova : 286
Datum registracije : 02.01.2011
odlicne fotke.prekrasna planina.dobro si prikazao kako se uslovi na planini mogu brzo promjeniti.jedne godine je mene na planini u jednom danu uhvatilo sunce,kisa,vjetar snjeg.ludo je bilo.bio je negdje treci mjesec,visina oko 1700m.a magla zna biti dosta zafrknuta stvar.ako ne poznas dobro teren e onda je gadno.
Ito Ogami- lingua
-
Broj postova : 255
Godine : 46
Datum registracije : 20.02.2011
[/i] Za srecu je potrebno puno , za nesrecu jako malo . . .
robert- lingua
-
Broj postova : 454
Godine : 39
Datum registracije : 09.12.2010
Kad sam svojevremeno bio izvidnik u vojsci, uvijek smo znali govoriti "nevrijeme je naše vrijeme". nekako, i danas mi je to ostalo. Ako su svi uvjeti super, imam osjećaj da sam mogao malo veći test proći, malo se više potruditi, malo više adrenalina doživjeti...jer, ono što je lako rijetko me čini sretnim. Većinom me veseli voće s najviših grana voćke ;-)...
amiklic1- bomber
-
svatko zna hodati po lijepom vremenu i idealnim uvjetima,po snijegu,kisi,magli,vjetru bas i ne.Ponekad mi je bas gust otici u planinu kad je vrijeme šugavo.Nema loseg vremena samo loše opreme.
glock- mr.spika
-
Broj postova : 1128
Godine : 61
Datum registracije : 31.01.2011
sviđa mi se reportaža i to što klinci dijele tvoju ljubav prema prirodi.želim vam još puno kvalitetnih izleta,pa i ako vrijeme ne posluži..ali i to ima svoje čari
Ris- spikač
-
Broj postova : 509
Godine : 36
Datum registracije : 22.12.2010
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: FOTO I VIDEO GALERIJE :: NAJ NAJ REPORTAŽA
Stranica 1 / 1.