Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Reborn... kako napraviti???
+3
Nino G
Fratt
kaiser soze
7 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: OPREMA :: NOŽEVI :: IZRADA I ODRŽAVANJE NOŽA I ALATA
Stranica 1 / 1.
Reborn... kako napraviti???
Pozdrav svim ljubiteljima prirode
Zeleo bih kao prvo da se zahvalim jer sam puno naucio o izradi nozeva, kao i da iste jako volim. Uslova koliko toliko imam, bitna je volja a i vreme, a najvise ljubav
Naime ceprkajuci u potrazi za dobrim komadom flaka ili gibnja u garazi sam naisao na
neocekivano iznenadjenje ali i razocaranje, otud i problem.
Pronasao sam ostricu sa oznakom 420 stainless steal bez drske.
Pobornih sam ful tanga i bas sam se smorio kad sam ga nasao u ovakvom stanju
Verujem da ovde ima dosta dobrih majstora za ovaj problem.
Zeleo bih da mu sredim drsku, nasao sam dobro drvo i to nije problem.
Problem mi je koliku duzinu da ostavim u drsci a da bude stabilan, tj.da se ne razglavi posle par koriscenja. Ako moze preporuka za neki lepak. Verujem da ce mu epoksi dati fin var. Bolje da pitam strucnjake, jer sam nov.
Duzina ostrice je 17.5 cm , mislio sam da pokrijem sa drskom sve do testerice sa gornje strane da prekrije ovaj otvarac za pivo i ostaje mi 11cm seciva. Ako mislite da bi drugacije bilo bolje samo kazite.
Da li da busim i gde ako je potrebno, jer nece epoksi drzati sve to sam.
Kakav je ovo celik? Da li je jak ili...
Mislim da vredi da sredim ovu bebicu, nadam se da cete mi pomoci oko toga =) https://2img.net/r/ihimizer/i/photo0016lz.jpg/
Zeleo bih kao prvo da se zahvalim jer sam puno naucio o izradi nozeva, kao i da iste jako volim. Uslova koliko toliko imam, bitna je volja a i vreme, a najvise ljubav
Naime ceprkajuci u potrazi za dobrim komadom flaka ili gibnja u garazi sam naisao na
neocekivano iznenadjenje ali i razocaranje, otud i problem.
Pronasao sam ostricu sa oznakom 420 stainless steal bez drske.
Pobornih sam ful tanga i bas sam se smorio kad sam ga nasao u ovakvom stanju
Verujem da ovde ima dosta dobrih majstora za ovaj problem.
Zeleo bih da mu sredim drsku, nasao sam dobro drvo i to nije problem.
Problem mi je koliku duzinu da ostavim u drsci a da bude stabilan, tj.da se ne razglavi posle par koriscenja. Ako moze preporuka za neki lepak. Verujem da ce mu epoksi dati fin var. Bolje da pitam strucnjake, jer sam nov.
Duzina ostrice je 17.5 cm , mislio sam da pokrijem sa drskom sve do testerice sa gornje strane da prekrije ovaj otvarac za pivo i ostaje mi 11cm seciva. Ako mislite da bi drugacije bilo bolje samo kazite.
Da li da busim i gde ako je potrebno, jer nece epoksi drzati sve to sam.
Kakav je ovo celik? Da li je jak ili...
Mislim da vredi da sredim ovu bebicu, nadam se da cete mi pomoci oko toga =) https://2img.net/r/ihimizer/i/photo0016lz.jpg/
kaiser soze- bebač
-
Broj postova : 17
Godine : 39
Datum registracije : 02.02.2011
Re: Reborn... kako napraviti???
Šteta drveta i epoxya za tu oštricu...koliko vidim to je od onog kineskog Survival Rambo noža koji se prodavao po "sve po 13" dućanima...
Preporuka:zaobići u širokom luku jer će te koštati a krajni rezultat nije vrijedan razgovora.
Preporuka:zaobići u širokom luku jer će te koštati a krajni rezultat nije vrijedan razgovora.
Fratt- MODERATOR
-
Broj postova : 4003
Godine : 45
Datum registracije : 30.09.2010
Znaci kanta
kaiser soze- bebač
-
Bojim se da je tako.
Prošvrljaj malo forumom i dobit ćeš zilion ideja od kojih je svaka bolja od ove. :migg:
Prošvrljaj malo forumom i dobit ćeš zilion ideja od kojih je svaka bolja od ove. :migg:
Fratt- MODERATOR
-
Otvoren sam za sve ideje. Procitao celu temu o izradi i pravljenju. Ali nisam naisao na slican problem. Mozda je i bilo ali sam prevideo. Super je sajt i obiluje korisnim informacijama.
Mozda je lose secivo ali bih ga ipak nabudzio pa kako ispadne.
Zao mi je da stoji tako iako je mozda los. Da se nadje pri izletu i klepanju granja i trnja, kad sekirica nije pri ruci.
Mada mu je ostrica kao zilet, papir je zasekao samom tezinom jedno 0.5cm.
Mozda je lose secivo ali bih ga ipak nabudzio pa kako ispadne.
Zao mi je da stoji tako iako je mozda los. Da se nadje pri izletu i klepanju granja i trnja, kad sekirica nije pri ruci.
Mada mu je ostrica kao zilet, papir je zasekao samom tezinom jedno 0.5cm.
kaiser soze- bebač
-
Ako je tako onda dovari trn pa će sama modifikacija biti lakša.
Fratt- MODERATOR
-
Ovako kratak trn nećeš uspjeti učvrstiti u drvu, svakako treba dovariti još nekih 10cm.
Predlažem ti da prvo upasaš štitnik, pa onda zavariš navojnu šipku (promjera 5-6mm). Onda fino nasadiš tvrdo drvo, zalijepiš ga i stegneš maticom ili komadom metala u koji si urezao odgovarajući navoj. Nakon toga, oblikuješ dršku po želji.
Predlažem ti da prvo upasaš štitnik, pa onda zavariš navojnu šipku (promjera 5-6mm). Onda fino nasadiš tvrdo drvo, zalijepiš ga i stegneš maticom ili komadom metala u koji si urezao odgovarajući navoj. Nakon toga, oblikuješ dršku po želji.
Nino G- lingua
-
Broj postova : 451
Godine : 54
Datum registracije : 26.09.2009
Imam samo elektro aparat za varenje, da li mogu sa tim variti. Vario sam ja kapije al je to sve kabasto i veliko. A ovo samo da se pecne malo. Bojim se da nece drzati var. Da li je mozda autogeno bolje??
Da li da navarim na postojeci mali trn ili da odsecem taj mali trn pa na ovu vecu plocicu da zavarim???
Da li da navarim na postojeci mali trn ili da odsecem taj mali trn pa na ovu vecu plocicu da zavarim???
kaiser soze- bebač
-
Ja bih to ovako-odsjekao bi ovaj mali okrugli trn do ovog plosnatog dijela, zatim bi uzeo komadić metala i odsjekao da širinom i debljinom bude nastavak ovom trnu na nožu, dugačak koliko dugu dršku želiš. Nakon toga zavario bih taj nastavak da dobijem dovoljno dugačak tang, prethodno bi izbušio 2-3 rupe za nitne na tom nastavku. Var bi izbrusio, stavio dršku, tako što bi izdubio obje unutarnje strane drške za pola debljine tanga tako da lijepo nalegne, malo epoksija i nitne i ne bude se micalo. Jedina kritična stvar je varenje koje razvija visoku temp. pa da ti se ne bi oštrica otkalila, da ju je nekako staviti u vodu da samo trn viri vani??
Ako ništa nabavi gibanj pa si za 2 dana posla napraviš pravu spravu, ovome vjerojatno ne znaš porijeklo stoga nisi ni siguran kakav je materijal... sretno!
Ako ništa nabavi gibanj pa si za 2 dana posla napraviš pravu spravu, ovome vjerojatno ne znaš porijeklo stoga nisi ni siguran kakav je materijal... sretno!
Probacu nekako da je bucnem u vodu da se ne otkali. Gibnjeve sam u tri otpada trazio i nista.
Moracu s drustvom prevrtati kola
kaiser soze- bebač
-
Možda bi i neka varijanta s vlažnom krpom ili pijeskom prošla?? Ako ti je CIOS negdje u blizini pa probaj tamo, prodaju na kile za 3-4kn ako se dobro sjećam... Ako ne uspiješ naći javi se na pm, kad si budem radio nešto slijedeći put pa ti dam komad za jedan nož...
kaiser soze je napisao/la:Probacu nekako da je bucnem u vodu da se ne otkali. Gibnjeve sam u tri otpada trazio i nista.
Probaj naći pilu od cirkulara. Od toga sam ja počeo raditi noževe. Ili se zaleti u najbliži Stihl-ov servis i pitaj tamo da li imaju starih vodilica od motorki, ali ne one iz tri djela sa nitnama nego one od jednog komada čelika bez nitni. To su ti super materijali za izradu...ne mora uvijek biti gibanj...a i gibnjevi su zahebancija...moraš ih ravnat...ovo što sam ti preporučio samo izrežeš i deri. =)
girdeaux- honoris
-
Broj postova : 1077
Godine : 37
Datum registracije : 21.10.2009
Ja potpisujem Fratt-a.Ovaj nož na ebayu možeš naći za 10 ak kn.
420 stailness je sam po sebi katastrofa i loš..Ne bih ni ja investirao u to =(
:bog:
420 stailness je sam po sebi katastrofa i loš..Ne bih ni ja investirao u to =(
:bog:
Šimun- guru
-
Broj postova : 2747
Godine : 29
Datum registracije : 26.06.2010
Poslusacu vas necu trositi vreme i novce na ovo. Nabavio sam vodilicu motorke, samo mi treba par saveta sa kojim brusom je najbolje seci. Procitao sam da cu naj...ti dok ne isecem zeljeni oblik.
kaiser soze- bebač
-
ako hoces naucit kako sto napraviti onda sve ovo gora receno shvati kao savjet o vrsti materijala
prihvati se posla napravi ga biti ces zadovoljan
ja momentalno brusim turpije (tvrd i krhak materijal ali odmah pokaze gresku) poliram i tako ucim za neki bolji materijal uskoro pokazem uradak
odnekud moras pocet
prihvati se posla napravi ga biti ces zadovoljan
ja momentalno brusim turpije (tvrd i krhak materijal ali odmah pokaze gresku) poliram i tako ucim za neki bolji materijal uskoro pokazem uradak
odnekud moras pocet
roberto- tipko
-
Broj postova : 73
Godine : 74
Datum registracije : 06.08.2010
Similar topics
» Tutorial - Kako napraviti micartu
» kako napraviti harpun
» kako sam napraviti noz i korice
» Kako napraviti Omcu
» kako napraviti harpun
» kako sam napraviti noz i korice
» Kako napraviti Omcu
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: OPREMA :: NOŽEVI :: IZRADA I ODRŽAVANJE NOŽA I ALATA
Stranica 1 / 1.