Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
BUG OUT BAG (torba za nuždu)
+38
hawk
Born_Survivor
Storo
altx
ivo
siga
Hombre
roy
goxxon
Fratt
DomagojB.
Tandrax
acika
puls
kengur32
Frenky
FrankyRC
ElPrezidente
Bjesomar
remez
nikolahr
UrchinStar47
Mraz
Nero Rii
Login
Freeman
mastershooter45
Gane Nish
Rapidus
dman
neon
Mshai
Nahualli
Mile
stribor
tigi
Mladen
Stoney
42 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: URBANO PREŽIVLJAVANJE :: PREŽIVJETI NEMOGUĆE
Stranica 3 / 4.
Stranica 3 / 4. • 1, 2, 3, 4
Re: BUG OUT BAG (torba za nuždu)
10-15% čega? tjelesne težine? to bi bilo za mene 9-13,5kg! ajd pusti amere, viš da su glupi..
kengur32- MODERATOR
- Broj postova : 2825
Datum registracije : 06.08.2010
Hahaha za mene 15-ak kg i kad se isproba stvarno ne smeta uopce...
Al za amere se slazem hahaha
Al za amere se slazem hahaha
Nero Rii- lingua
-
Broj postova : 472
Godine : 34
Datum registracije : 01.11.2010
Text mi se sviđa pošto sam preživio rat imam nekih iskustava zaista je dosta realno samo kad ti već tako dobro ide navedi i namirnice i opremu i samo napred po meni doosta dobro i realno lijep pozz
acika- tipko
-
Broj postova : 59
Godine : 53
Datum registracije : 11.09.2013
Dakle čitam ovo sve o raznim varijacijama na temu. Ali ono šta mi se ne sviđa jedino je naziv koji je neko stavio za temu. Šta ne bi bilo bolje zvat ovo " torba za bjeg" ili nešto slično ??
Čitam ovo i cilo vrime mi se mota po glavi neka krpena torba u koju se kenja....
Čitam ovo i cilo vrime mi se mota po glavi neka krpena torba u koju se kenja....
Tandrax- bomber
-
Broj postova : 177
Godine : 36
Datum registracije : 16.07.2012
Šteta je što više ljudi nema b.o.b.. Svima koji su iz poplavljenih mjesta mogli su si uvelike pomoći da su imali bilo kakav oblik temeljne pripreme. Osobno sam za to da država treba u škole staviti predmet nekog oblika civilne zaštite (škole, jer ne vjerujem da ima dovoljno odraslih koji bi htjeli na takav tečaj, a uz klince bi i starci nešto naučili). Tu bi se trebal pokriti sva priprema vezana za katastrofe.
DomagojB.- bebač
-
Broj postova : 12
Godine : 38
Datum registracije : 20.05.2014
Slažem se da bi trebalo uvesti predmet civilne zaštite ali je vjerovatno neophodnije da se u školi uči kako su striček Vladimir i striček Branimir skladni par koji bi danas-sutra htjeli posvojiti malog Ivicu ali ne prije nego ozakone svoju vezu u Amsterdamu.
Fratt- MODERATOR
-
Broj postova : 4003
Godine : 45
Datum registracije : 30.09.2010
umjesto vjeronauka, uvesti civilnu zaštitu!
goxxon- guru
-
Broj postova : 3594
Godine : 44
Datum registracije : 17.11.2010
Predmet civilne zaštite je svakako dobra ideja, ali da bi imao smisla prvo moramo postati civilno društvo. Dok god stričeka Vladimira i stričeka Branimira ne prestanemo smatrati nenormalnim bolesnicima mi to nismo, niti možemo bit. Djecu je dobro učiti kako preživjeti, ali takodjer ih treba učiti kako živjeti.
roy- bomber
-
Broj postova : 158
Godine : 913
Datum registracije : 05.11.2010
Bolje umjesto tjelesnog. O toga i nema neke koristi (osim da se današnji klinci malo maknu sa stolca).
DomagojB.- bebač
-
Broj postova : 12
Datum registracije : 20.05.2014
Očigledno da se razilazimo u pogledima oko pojma civilnog društva.
Ali se barem slažemo oko zaštite civilnog tipa u izvanrednim slučajevima.
Ali se barem slažemo oko zaštite civilnog tipa u izvanrednim slučajevima.
Fratt- MODERATOR
-
roy je napisao/la:Predmet civilne zaštite je svakako dobra ideja, ali da bi imao smisla prvo moramo postati civilno društvo. Dok god stričeka Vladimira i stričeka Branimira ne prestanemo smatrati nenormalnim bolesnicima mi to nismo, niti možemo bit. Djecu je dobro učiti kako preživjeti, ali takodjer ih treba učiti kako živjeti.
pod civilnim društvom se najčešće podrazumijeva prostor besprisilne kolektivne akcije okupljene oko zajedničkih interesa, ciljeva, vrijednosti, a se sastoji od formalnih i neformalnih organizacija - građanskih inicijativa.
vjerojatno želiš reći da je razvijeno civilno društvo osnovni preduvjet za nastajanje i održavanje pravne i demokratske države.
civilno društvo najčešće obuhvaća organizacije kao što su: registrirane humanitarne organizacije, organizacije za zaštitu (ženskih, dječjih) ljudskih prava i sl.
dakle, primjeti da se ne radi o isključivo o pravima spomenutih stričeka i još nekih manjinaca, nego o puno širem društvenom aspektu, a pogotovo ne o zaštiti prava manjine da se nameće večini, bilo stavovima, bilo ideologijom, koliko god ti bili "napredni".
OT: poradi činjenice da se u slučaju svake elementarne nepogode pokazuje kako našim građanima, a naročito mlađim generacijama nedostaju osnovna znanja o samozaštiti te ulozi pojedinca u zaštiti i spašavanju, mislim da bi takav predmet trebalo uvesti u škole.
Frenky- spikač
-
Broj postova : 905
Godine : 69
Datum registracije : 18.10.2012
Želim reći da je edukacija o tome kako preživjeti ekstremne uvjete jednako važna kao i edukacija kako živjeti u normalnim uvjetima.
Naravno da se ne radi isključivo o pravima stričeka, to nisam ni pomislio, a kamoli rekao. Ali o stričekima je ovdje bilo riječ, a njihova su prava jednako važna kao i prava bilo koga drugoga.
Slažem se u potpunosti da je nedopustivo da manjina nameće pravila većini, ali ovdje je riječ o pravima, a ne pravilima. Kao što je nedopustivo da manjina nameće pravila većini, tako je nedopustivo i da većina određuje prava manjini. U civiliziranom demokratskom društvu, naravno.
Takav predmet bi svakako trebalo uvesti u škole, od najnižih razreda. Svatko bi trebao znati barem osnove "preživljavanja". Meni je osobno nevjerojatno da takav predmet ne samo da ne postoji, nego se nikada, barem prema mome saznanju, nije u javnosti niti načela ta tema.
Naravno da se ne radi isključivo o pravima stričeka, to nisam ni pomislio, a kamoli rekao. Ali o stričekima je ovdje bilo riječ, a njihova su prava jednako važna kao i prava bilo koga drugoga.
Slažem se u potpunosti da je nedopustivo da manjina nameće pravila većini, ali ovdje je riječ o pravima, a ne pravilima. Kao što je nedopustivo da manjina nameće pravila većini, tako je nedopustivo i da većina određuje prava manjini. U civiliziranom demokratskom društvu, naravno.
Takav predmet bi svakako trebalo uvesti u škole, od najnižih razreda. Svatko bi trebao znati barem osnove "preživljavanja". Meni je osobno nevjerojatno da takav predmet ne samo da ne postoji, nego se nikada, barem prema mome saznanju, nije u javnosti niti načela ta tema.
roy- bomber
-
Broj postova : 158
Godine : 913
Datum registracije : 05.11.2010
roy je napisao/la:Takav predmet bi svakako trebalo uvesti u škole, od najnižih razreda. Svatko bi trebao znati barem osnove "preživljavanja". Meni je osobno nevjerojatno da takav predmet ne samo da ne postoji, nego se nikada, barem prema mome saznanju, nije u javnosti niti načela ta tema.
U bivšoj državi je bilo djelomice riješeno jer su muškarci odlazili u vojsku koja je omogućavala da čovjek stekne dosta iskustava, a tu je bila i civilna zaštita kao i razne akcije tipa Ništa nas ne smije iznenaditi. Ulaskom u EU za nas su prestale postojati kojekakve elementarne i ine nepogode pa se djeca smiju izrekama kao što je ona da živimo kao da će 100 godinaa mir, a spremajmo se kao da će sutra rat.
Hombre- guru
-
Broj postova : 2624
Godine : 70
Datum registracije : 05.06.2011
Predmet je prije postojao u školama i zvao se ONO i DSZ.
siga- spikač
-
Broj postova : 817
Datum registracije : 12.09.2012
Makar sam odabirom Majke prirode u ovoj oftopik podjeli koja se kroz temu razvila, izraziti većinatz, heterosexualne orijentatzije, a inspiriran postovima kolege Roya, osjećam potrebu zdušno stati u obranu prava svojih prijatelja, forumita manjinatza, Mraza, Strajdera i Goxona. Upravo njih sam prepoznao kao stričeke iz ove priče. I tetkitze.
ivo- guru
-
Broj postova : 3335
Godine : 61
Datum registracije : 05.10.2011
I ja bih stao u njihovu obranu ali nikad ispred njih,rizik je prevelik...
Fratt- MODERATOR
-
Nije toliki problem stati , čupavo je ako posrneš
puls- guru
-
Broj postova : 2791
Godine : 46
Datum registracije : 05.03.2010
našla se dvojica, koji se zajedno dekicama griju u čeki...
goxxon- guru
-
Zašto se Gorane odmah ljutiš?
Fratt- MODERATOR
-
zato, jer Ivo više vremena provodi s tobom, nego sa mnom
goxxon- guru
-
ima tu pitanja...oko torbe..
kada gledam amere i njihove youtube snimke, opreme pun djavo, za 72 sata po osobi.
Izgleda da su ti neki usamljenici jer kakve koristi praviti svakome posebno jedno te isto ako je u pitanju porodica?
Valjda bi neko trebao da nosi sator za vise osoba, neko vise hrane itd..posto je porodica u pitanju sve treba da bude vece jer ja ne vidim svrhu toga sa svako sebi nosi sator ili nesto sl kada bi bilo prakticnije da se nosi jedan za sve zajedno.
Onda oprema za 72 sata. bezis iz kuce i ides na alternativnu lokaciju ili nesto slicno gde te cekaju sva zemaljska dobra ranije propremljena?
Sta onda ako zaglavis negde i prodje 72 sata?
Sta ako te sudbina odvede drugde i ostanes i bez kuce i bez te lokacije?
Mislim da treba i na to da se racuna.
kada gledam amere i njihove youtube snimke, opreme pun djavo, za 72 sata po osobi.
Izgleda da su ti neki usamljenici jer kakve koristi praviti svakome posebno jedno te isto ako je u pitanju porodica?
Valjda bi neko trebao da nosi sator za vise osoba, neko vise hrane itd..posto je porodica u pitanju sve treba da bude vece jer ja ne vidim svrhu toga sa svako sebi nosi sator ili nesto sl kada bi bilo prakticnije da se nosi jedan za sve zajedno.
Onda oprema za 72 sata. bezis iz kuce i ides na alternativnu lokaciju ili nesto slicno gde te cekaju sva zemaljska dobra ranije propremljena?
Sta onda ako zaglavis negde i prodje 72 sata?
Sta ako te sudbina odvede drugde i ostanes i bez kuce i bez te lokacije?
Mislim da treba i na to da se racuna.
altx- bebač
-
Broj postova : 15
Godine : 43
Datum registracije : 24.12.2012
Prvo da kazem da mi sere od tih američkih sranja...
Pretpostavljam da to rade iz razlog, ak se odvoje ili se netko sjebe, da neostaneš bez bitnog komada opreme ili hrane ili alata... svatko je odrziv solo neovisno o drugome.
Neznam kaj farju u tim svojim torbama pa mi je glupo komentirat ovo za 72 sat, ali to se pretpostavljam odnosi na hranu i vodu sto je po meni i vise nego dovoljno za sve osim zombi apokalipse...
Pretpostavljam da to rade iz razlog, ak se odvoje ili se netko sjebe, da neostaneš bez bitnog komada opreme ili hrane ili alata... svatko je odrziv solo neovisno o drugome.
Neznam kaj farju u tim svojim torbama pa mi je glupo komentirat ovo za 72 sat, ali to se pretpostavljam odnosi na hranu i vodu sto je po meni i vise nego dovoljno za sve osim zombi apokalipse...
Storo- lingua
-
Broj postova : 323
Godine : 40
Datum registracije : 16.11.2009
Za nase prostore ne treba tolika oprema moj ti je savjeta da ponese samo ono sto ti je najbitnije (Vatra,Skloniste,Voda,Hrana) a ti mozes i dodatno ako imas mjesta u torbi i ako ti se nosi staviti jos nekih stvarčica koje bi ti pomogle
Born_Survivor- lingua
-
Broj postova : 449
Godine : 26
Datum registracije : 25.10.2014
Ma najbitnije da se znanjen naoružaš ...
hawk- bebač
-
Broj postova : 11
Godine : 30
Datum registracije : 03.02.2012
hawk je napisao/la:Ma najbitnije da se znanjen naoružaš ...
A ne, to kod amera nevrijedi... Kod njih se prizna samo vatreno oružje i ćim više stvari!
Storo- lingua
-
Broj postova : 323
Godine : 40
Datum registracije : 16.11.2009
Odlično napisano vrlo realno
Stoney je napisao/la:Hmm...toliko loše?
Ajde jedan komentar barem - ega radi
acika- tipko
-
Super napisano vrlo realno gledište u potpunosti se slažem pozzz
acika- tipko
-
evo ukratko moja "torbica" ... plusevi su ono što trenutno imam, minuse još moram pribaviti, radim na tome već neko vrijeme, ne žurim se, važem, gledam, planiram, u planu mi je uzeti neke malo kvalitetnije stvari, kako financije budu dozvoljavale ... pregledao sam nekidan filmiće s foruma od onog lika "nutnfancy" (ja ga zovem fancy nancy), čovjek je dobro potkovan, ima znanje, no njegove financijske prilike i naše su nebo i zemlja, ima super kvalitetne stvari koje naravno koštaju, a realno se za neke stvari može proći puno jeftinije ... torbica je uvijek u kutu stana, ispred izlaznih vrata na vješalici, prekrivena vijetnamkom, a bilo koji put bilo gdje, torbica ima svoje mjesto u autu ...
ORUŽJE/ORUĐE:
+ sjekira
+ nož
+ multitool (planiram uzeti victorinox čim nabasam negdje na povoljnu ponudu)
- bokser (nisam još našao kvalitetan, a svoj stari ne mogu naći, vjerovatno mi ga mater bacila prije 100 godina)
- pištolj i municija (kod staraca oružja puna kuća no nemam dozvolu, znači nemam, u planu je ishodovanje dozvole, a ovo "na crno" u ormaru ispod majci pssssst nitko ne zna)
PREŽIVLJAVANJE:
+ ziherice
+ spajalice
+ udice
+ silk
+ potpala
+ kremen
+ upaljač
+ šibice
+ lučice
+ municija za eutanaziju stoke (barut)
+ kompas
+ pilica za drvo/kosti
+ brus
+ paracord
+ alu folija
+ svjetiljka za glavu (u planu je malo kvalitetnija od kineske)
+ rezervne baterije
+ grickalica
+ izolirka
+ duct tape
+ pasice
+ samozatvarajuće vrećice
+ set za šivanje
+ čuturica i pribor za kuhanje
+ kabanica
+ blok i kemijske
- žica
- karabiner
- solarni punjač (čekam onu akciju u lidlu, navodno im je onaj silvercrestov odličan)
- bengalka
MEDICINA:
+ vata
+ tablete za pročišćavanje vode (u planu je i lifestraw)
+ sterilna gaza
+ skalpeli
+ držač skalpela
+ igle za šivanje 2cm i 4cm
+ konac za šivanje catgut
+ pean
+ obične maramice
+ alkoholne maramice
+ flasteri
+ samoljepljiva traka
+ šprice i igle
+ tamponi
+ kondomi
+ sapun
+ kirurška maska
+ filter maska
+ lijekovi: analgetici/antipiretici/aktivni ugljen/za probavu
+ nitrilne rukavice
+ četkica za zube
- autan (još nije bio na sniženju)
HRANA/VODA (ostava u hodniku prema izlazu u jednoj maloj kašetici)
+ uvijek 2 boce 'ladne vode u frizu
+ goveđe/kokošje kocke za juhu
+ posudice sa paprom/soli/vegetom
+ instant juhe
+ žvake
+ energetske pločice
+ konzerve tune u ulju/mesni narezak
otprilike to je to ... još dva ruksaka su uvijek u pripravnosti ali sve ovo stane u onaj mali nožni ruksak (jest da izgledam kao debil s tim na nozi no realno to je samo za "nedaj bože nekog većeg zla")
piČkr (dio stvarčica je po vrećicama, na fotki nije hrana ni voda)
"trenutno gazda ne da fotke na forum, pa ih stavim nakon 7 dana"
ORUŽJE/ORUĐE:
+ sjekira
+ nož
+ multitool (planiram uzeti victorinox čim nabasam negdje na povoljnu ponudu)
- bokser (nisam još našao kvalitetan, a svoj stari ne mogu naći, vjerovatno mi ga mater bacila prije 100 godina)
- pištolj i municija (kod staraca oružja puna kuća no nemam dozvolu, znači nemam, u planu je ishodovanje dozvole, a ovo "na crno" u ormaru ispod majci pssssst nitko ne zna)
PREŽIVLJAVANJE:
+ ziherice
+ spajalice
+ udice
+ silk
+ potpala
+ kremen
+ upaljač
+ šibice
+ lučice
+ municija za eutanaziju stoke (barut)
+ kompas
+ pilica za drvo/kosti
+ brus
+ paracord
+ alu folija
+ svjetiljka za glavu (u planu je malo kvalitetnija od kineske)
+ rezervne baterije
+ grickalica
+ izolirka
+ duct tape
+ pasice
+ samozatvarajuće vrećice
+ set za šivanje
+ čuturica i pribor za kuhanje
+ kabanica
+ blok i kemijske
- žica
- karabiner
- solarni punjač (čekam onu akciju u lidlu, navodno im je onaj silvercrestov odličan)
- bengalka
MEDICINA:
+ vata
+ tablete za pročišćavanje vode (u planu je i lifestraw)
+ sterilna gaza
+ skalpeli
+ držač skalpela
+ igle za šivanje 2cm i 4cm
+ konac za šivanje catgut
+ pean
+ obične maramice
+ alkoholne maramice
+ flasteri
+ samoljepljiva traka
+ šprice i igle
+ tamponi
+ kondomi
+ sapun
+ kirurška maska
+ filter maska
+ lijekovi: analgetici/antipiretici/aktivni ugljen/za probavu
+ nitrilne rukavice
+ četkica za zube
- autan (još nije bio na sniženju)
HRANA/VODA (ostava u hodniku prema izlazu u jednoj maloj kašetici)
+ uvijek 2 boce 'ladne vode u frizu
+ goveđe/kokošje kocke za juhu
+ posudice sa paprom/soli/vegetom
+ instant juhe
+ žvake
+ energetske pločice
+ konzerve tune u ulju/mesni narezak
otprilike to je to ... još dva ruksaka su uvijek u pripravnosti ali sve ovo stane u onaj mali nožni ruksak (jest da izgledam kao debil s tim na nozi no realno to je samo za "nedaj bože nekog većeg zla")
piČkr (dio stvarčica je po vrećicama, na fotki nije hrana ni voda)
"trenutno gazda ne da fotke na forum, pa ih stavim nakon 7 dana"
Zadnja promjena: Monstrum0206; 09.09.16 19:04; ukupno mijenjano 1 put.
Monstrum0206- zelembara
-
Broj postova : 27
Godine : 42
Datum registracije : 30.08.2016
Sasvim slučajno sam naletio na članak da su Nijemci krenuli ozbiljno u akciju da se stanovništvo pripremi za bag for bug te da ga Šveđani namjeravaju uvesti kao obavezu da svaki čovjek u slučaju potrebe može egzistirati 72 sata kako bi u slučaju nečeg hitne i ine službe mogle obavljati posao u tom kritičnom vremenu.
Ne radi se o klasičnoj verziji bag for bug već da svatko ima vode, hane, robe, osnovnih lijekova za ta prva 72 sata bez da teba ići u nabavu što dođe jako blizu pravoj verziji.
Te kućne potrebe sam davno regulirao, a za neko iznenadno napuštanje uvijek je uz mene neka nožina, komad konopa, lampa, dokumenti dok na vješalici pored vrata bez obzira na doba godine uvijek visi kabanica i polartec fleece, pri ruci su šibice i svijeće u stklenim posudicama...
Istina da bi sve to trebalo staviti u naku torbu ali lijen sam, godine i bolest me pomalo koče i već sam u kategoriji staraca i djece
Ne radi se o klasičnoj verziji bag for bug već da svatko ima vode, hane, robe, osnovnih lijekova za ta prva 72 sata bez da teba ići u nabavu što dođe jako blizu pravoj verziji.
Te kućne potrebe sam davno regulirao, a za neko iznenadno napuštanje uvijek je uz mene neka nožina, komad konopa, lampa, dokumenti dok na vješalici pored vrata bez obzira na doba godine uvijek visi kabanica i polartec fleece, pri ruci su šibice i svijeće u stklenim posudicama...
Istina da bi sve to trebalo staviti u naku torbu ali lijen sam, godine i bolest me pomalo koče i već sam u kategoriji staraca i djece
Hombre- guru
-
Tek sad naisa? Prije nekih sedmicu dvi je bila obavjest njemackin gradjanima da je obaveza imat vode i hrane za minimalno 10 dana! Nasa drzava je na racun toga izdala priopcenje da bi svako triba imat torbu spremnu za polazak u kojoj se nalaze voda, hrana, baterijska svijetiljka... Kad san cua svijetiljka vise nista nisan cua nego se smija Nekoc je u Jugoslaviji bila obaveza iz civilne obrane i samozastite imat takvu torbu. Tesko da je cijelokupnoj forumaskoj zajednici to promaklo? I je li se brinete i oce te li poslusat drzavu ili su to jos uvik americki filmovi bez obzira sta su to vasi preci imali dok jos nije bilo ni americkih filmova!
zuzonja- spikač
-
Broj postova : 629
Datum registracije : 06.11.2012
Nisam tek sad naiša nego sam se tek sjetio da je pisalo o toj obavijesti.
Što se tiče naše države njoj nikad i ništa ne vjerujem jer je troma i neefikasna, a obavijest je izdala baš na osnovu one Njemačke ili je sve na nivou članica EU. Što se tiče mene dovoljno sam star i prošao sam JNA, milion puta bio u rezervi, po obavezi sudjelovao u brdo NNNI, gašenjima požara, prošao cijeli Domovinski rat od početka 91. te nakon priznanja kao DVO i još poslije nastavio.
Nije da se ne znam pobrinuti za sebe ali čak me ne mogu prisiliti ni u civilnu zaštitu, a kamoli nešto drugo.
Što se tiče naše države njoj nikad i ništa ne vjerujem jer je troma i neefikasna, a obavijest je izdala baš na osnovu one Njemačke ili je sve na nivou članica EU. Što se tiče mene dovoljno sam star i prošao sam JNA, milion puta bio u rezervi, po obavezi sudjelovao u brdo NNNI, gašenjima požara, prošao cijeli Domovinski rat od početka 91. te nakon priznanja kao DVO i još poslije nastavio.
Nije da se ne znam pobrinuti za sebe ali čak me ne mogu prisiliti ni u civilnu zaštitu, a kamoli nešto drugo.
Hombre- guru
-
Stranica 3 / 4. • 1, 2, 3, 4
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: URBANO PREŽIVLJAVANJE :: PREŽIVJETI NEMOGUĆE
Stranica 3 / 4.