Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Karesuando "Šaran"
+8
Cave Bear
elvin
Pomorac
LUKSA
oetzi
Samobaniran
Marko
Nino G
12 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: OPREMA :: NOŽEVI :: IZRADA I ODRŽAVANJE NOŽA I ALATA
Stranica 1 / 1.
Karesuando "Šaran"
Ime je dobio po debeljuškastom, ribolikom obliku drške, a u skladu s Karesuando-vom "životinjskom" serijom (Boar, Fox, Rabbit, etc...).
Tehnički podaci:
- Sječivo Karesuando SS 100; Sandvik 12C27 čelik, dimenzije 100 X 21 X 3,2mm, trn otpiljen na duljinu 75mm (oko 2/3 duljine drške)
- Štitnik od mesinga debljine 3mm
- Drška je od kompaktnog komada suhe trešnje; Urezan je slot u koji trn noža tijesno pristaje i onda usidren snažnim dvokomponentnim epoksidnim ljepilom. Drška je impregnirana tung uljem, i potom zaštićena s 5 slojeva karnauba voska.
- Duljina drške 108mm, ukupna duljina noža 208mm
- Futrola od biljno štavljene goveđe kože, još netretirana bilo kakvom impregnacijom/zaštitom.
Napomena: Sječivo je došlo tvornički vrlo loše naoštreno, i nije "scandi" u pravom smislu te riječi, tj. postojala je mala sekundarna fazeta. Reprofilirao sam sekundarnu fazetu na blagi konveks i naoštrio nož da brije.
Evo nekoliko fotografija:
Tehnički podaci:
- Sječivo Karesuando SS 100; Sandvik 12C27 čelik, dimenzije 100 X 21 X 3,2mm, trn otpiljen na duljinu 75mm (oko 2/3 duljine drške)
- Štitnik od mesinga debljine 3mm
- Drška je od kompaktnog komada suhe trešnje; Urezan je slot u koji trn noža tijesno pristaje i onda usidren snažnim dvokomponentnim epoksidnim ljepilom. Drška je impregnirana tung uljem, i potom zaštićena s 5 slojeva karnauba voska.
- Duljina drške 108mm, ukupna duljina noža 208mm
- Futrola od biljno štavljene goveđe kože, još netretirana bilo kakvom impregnacijom/zaštitom.
Napomena: Sječivo je došlo tvornički vrlo loše naoštreno, i nije "scandi" u pravom smislu te riječi, tj. postojala je mala sekundarna fazeta. Reprofilirao sam sekundarnu fazetu na blagi konveks i naoštrio nož da brije.
Evo nekoliko fotografija:
Nino G- lingua
-
Broj postova : 451
Godine : 54
Datum registracije : 26.09.2009
Re: Karesuando "Šaran"
Bravo. Odlično izgleda.
Marko- guru
-
Broj postova : 2015
Godine : 34
Datum registracije : 03.08.2009
Samobaniran- lingua
-
Broj postova : 255
Godine : 224
Datum registracije : 04.08.2009
Ljep nožičak,baš si pašu boja trešnje i futrola dobro pripasano
oetzi- spikač
-
Broj postova : 924
Godine : 40
Datum registracije : 25.07.2010
Krasan nož!
To su one oštrice Karesuanbo koje imaju na ponudi u Replikartu?
Korice su isto lijepe i super pašu sa nožem!
Jednostavno a lijepo, to je posao!
To su one oštrice Karesuanbo koje imaju na ponudi u Replikartu?
Korice su isto lijepe i super pašu sa nožem!
Jednostavno a lijepo, to je posao!
Super, a kako se dobije ona crvena boja trešnje? Treba bajcati ili ne?
Pomorac- lingua
-
Broj postova : 333
Godine : 38
Datum registracije : 24.11.2009
Boja tršnjinog drveta varira kao i večina drugih vrsta drva ,neka su svjetlija neka tamnija,a mislim da bliže korjenu da je svjetlije drvo,moralo bi se drvo bojat da dobije crveniju boju ,pa onda bolje uzet šljivu ako treba oku crvenije
oetzi- spikač
-
Fenomenalno!
Rad je pokazao svo umijeće i preciznost majstora,izgleda tako elegantno i čisto urađeno da se mora odati priznanje.
Šta reći nego samo tako nastavi jer čistoći i ljepoti izrade nema premca,jednostavno je lijepo vidjeti kad je neko tako uredan u svom poslu i na to kad ima dara za ono što radi.
Intersira me čime je fiksirana drška(predpostavljam da je po srijedi dvokomponentno ljepilo,ako nije problem koja je marka ljepila)?
Rad je pokazao svo umijeće i preciznost majstora,izgleda tako elegantno i čisto urađeno da se mora odati priznanje.
Šta reći nego samo tako nastavi jer čistoći i ljepoti izrade nema premca,jednostavno je lijepo vidjeti kad je neko tako uredan u svom poslu i na to kad ima dara za ono što radi.
Intersira me čime je fiksirana drška(predpostavljam da je po srijedi dvokomponentno ljepilo,ako nije problem koja je marka ljepila)?
elvin- spikač
-
Broj postova : 594
Godine : 48
Datum registracije : 17.07.2009
elvin je napisao/la:Fenomenalno!
inace divan je radDrška je od kompaktnog komada suhe trešnje; Urezan je slot u koji trn noža tijesno pristaje i onda usidren snažnim dvokomponentnim epoksidnim ljepilom. Drška je impregnirana tung uljem, i potom zaštićena s 5 slojeva karnauba voska
Cave Bear- spikač
-
Broj postova : 700
Godine : 26
Datum registracije : 31.05.2010
jest,precizno i elegantno,udobno i funkcionalno
redbeard rum- spikač
-
Broj postova : 848
Datum registracije : 06.12.2009
https://www.youtube.com/watch?v=WX_g8QJN6NE
Odlicno izgleda !
I bome podsjeca na ribu
Odlicno izgleda !
I bome podsjeca na ribu
Knife_maniac- mr.spika
-
Broj postova : 1193
Godine : 35
Datum registracije : 12.05.2009
hej,nino,kako to da si ga odlučio ne zakivati?
imam par komada u pripremi pa me zanima znaš li nešto što ja ne znam?
oštrice su robusne,čak je i trn puno širi od onih laurija,polara ili kankaanpe,tj.od onih s kojima sam dosad radio..
oštrice su robusne,čak je i trn puno širi od onih laurija,polara ili kankaanpe,tj.od onih s kojima sam dosad radio..
redbeard rum- spikač
-
Hvala vam svima na komplimentima, drago mi je da vam se sviđa! =)
Razlozi zašto sam skratio trn su sljedeći:
- Mnogi (većina) tradicionalnih skandinavskih noževa izvedena je upravo na ovaj način.
- Rino tvrdi - a ja mu vjerujem - da je ovakav način izvedbe drške (govorimo o relativno malim noževima, do 10-11cm duljine oštrice) i više nego dobar za normalnu, pa čak i nešto žešću uporabu ("batoning").
- Naprosto sam želio probati napraviti ovakvu dršku.
- Čini se da je kod Karesuandovih nehrđajućih sječiva trn je također zakaljen. Probao sam kuckati po vrhu trna da vidim kako se zakiva, ali bez puno uspjeha. Probao sam i prepiliti trn ručnom pilom za metal, ali nisam uspio (morao sam koristiti fleksericu). Mislim da je moguće parcijalno otpustiti vrh trna, ali ne znam kakav je uspjeh pri zakivanju nehrđajućih čelika općenito (nikada nisam probao). Vjerovatno je s Karesuandovim sječivima od ugljičnog čelika drukčija priča, tj trn se može normalno zakivati.
redbeard rum je napisao/la:hej,nino,kako to da si ga odlučio ne zakivati?
Razlozi zašto sam skratio trn su sljedeći:
- Mnogi (većina) tradicionalnih skandinavskih noževa izvedena je upravo na ovaj način.
- Rino tvrdi - a ja mu vjerujem - da je ovakav način izvedbe drške (govorimo o relativno malim noževima, do 10-11cm duljine oštrice) i više nego dobar za normalnu, pa čak i nešto žešću uporabu ("batoning").
- Naprosto sam želio probati napraviti ovakvu dršku.
- Čini se da je kod Karesuandovih nehrđajućih sječiva trn je također zakaljen. Probao sam kuckati po vrhu trna da vidim kako se zakiva, ali bez puno uspjeha. Probao sam i prepiliti trn ručnom pilom za metal, ali nisam uspio (morao sam koristiti fleksericu). Mislim da je moguće parcijalno otpustiti vrh trna, ali ne znam kakav je uspjeh pri zakivanju nehrđajućih čelika općenito (nikada nisam probao). Vjerovatno je s Karesuandovim sječivima od ugljičnog čelika drukčija priča, tj trn se može normalno zakivati.
Nino G- lingua
-
Samobaniran- lingua
-
Broj postova : 255
Godine : 224
Datum registracije : 04.08.2009
hvala na odgovoru,još razmišljam što i kako..
nekako se bojim da je s nehrđajućim čelicima zakivanje zeznuto,tako da ću vjerojatno narezati navoj-najbolje od oba svijeta :migg:
nekako se bojim da je s nehrđajućim čelicima zakivanje zeznuto,tako da ću vjerojatno narezati navoj-najbolje od oba svijeta :migg:
redbeard rum- spikač
-
A dali se može nadovariti šarafić na kraj trna,u oba dvije vrste čelika carbon steel i nehrđajuči
o čemu to ovisi?
o čemu to ovisi?
oetzi- spikač
-
iskreno,ne znam mogu li se variti i jedan i drugi/ne da mi se guglati,no ideja s šipkicom je dobra,neki je proizvođači i koriste(roselli,recimo).
nemam aparat za varenje,a ni povjerenja u 'majstore' u mom selu
ovaj je trn dovoljno dugačak za narezivanje - drška bi u tom slučaju bila bar 11cm duljine.
nemam aparat za varenje,a ni povjerenja u 'majstore' u mom selu
ovaj je trn dovoljno dugačak za narezivanje - drška bi u tom slučaju bila bar 11cm duljine.
redbeard rum- spikač
-
odličan omjer drške i oštrice,super
WILLY- lingua
-
Broj postova : 468
Godine : 49
Datum registracije : 13.12.2009
odlično
sviđaju mi se linije drške..sa čim si brusio, sa tračnom bruslicom, pa turpijom i šmirglom ili bez tračne?
i jesi li na trnu napravio male bodlje sa turpijom da se drška teže izvuče..nešto kao na ovom rinosovom crtežu?
sviđaju mi se linije drške..sa čim si brusio, sa tračnom bruslicom, pa turpijom i šmirglom ili bez tračne?
i jesi li na trnu napravio male bodlje sa turpijom da se drška teže izvuče..nešto kao na ovom rinosovom crtežu?
damjan- mr.spika
-
Broj postova : 1257
Godine : 41
Datum registracije : 06.11.2009
Drška je u potpunosti rađena ručnim alatima (nož, rašpa, turpija, brusni papiri).
Nisam mogao napraviti ove bodlje, jer je trn zakaljen i pretvrd. Umjesto toga sam napravio ovakve zareze:
Crtež je sklepan na brzinu u excell-u, pa nije bog-zna-što, ali mislim da je ideja vidljiva. Siguran sam da bi epoksi držao i bez toga, a ovako pogotovo nema šanse da se drška razlabavi/iščupa.
Nisam mogao napraviti ove bodlje, jer je trn zakaljen i pretvrd. Umjesto toga sam napravio ovakve zareze:
Crtež je sklepan na brzinu u excell-u, pa nije bog-zna-što, ali mislim da je ideja vidljiva. Siguran sam da bi epoksi držao i bez toga, a ovako pogotovo nema šanse da se drška razlabavi/iščupa.
Nino G- lingua
-
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: OPREMA :: NOŽEVI :: IZRADA I ODRŽAVANJE NOŽA I ALATA
Stranica 1 / 1.