Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Gdje mogu kupiti opremu i jastreba za sokolaranje?
+6
LUKSA
WILLY
Mladen
Marko
oetzi
Jastreb
10 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: ZNANJA BORAVKA U PRIRODI, SURVIVAL I BUSHCRAFT :: LOV I RIBOLOV
Stranica 1 / 2.
Stranica 1 / 2. • 1, 2
Gdje mogu kupiti opremu i jastreba za sokolaranje?
Molim vaas pocetnik sam pomazite plzz.
Jastreb- bebač
-
Broj postova : 12
Godine : 27
Datum registracije : 02.11.2010
Re: Gdje mogu kupiti opremu i jastreba za sokolaranje?
mislim da bi ti bilo bolje da još malo pričekaš jer si malo premlad, za to ti treba vremena i financija i još više znanja,tak da još po meni bi trebal proučavat literaturu i možda nač nekog u svojoj blizini ko se bavi s tim da se malo približiš tom poslu bez ikakvih obveza,i meni je to jako zanimljiva stvar, al ljepše mi je videt jastreba kak leti iznad kokošinjca nego zatvorenog u kavezu, a ko zna ako voliš šetat po prirodi možda vam se sudbine spoje pa najdete jedno drugo :migg:
oetzi- spikač
-
Broj postova : 924
Godine : 40
Datum registracije : 25.07.2010
Točno tako, premlad si, a i sokolarenje je skupo koliko sam ja pohvatao.
A baš kako kaže Oetzi, jastreba je ljepše vidjeti u prirodi nego na necjoj ruci.
A baš kako kaže Oetzi, jastreba je ljepše vidjeti u prirodi nego na necjoj ruci.
Marko- guru
-
Broj postova : 2015
Godine : 34
Datum registracije : 03.08.2009
Teme koje se tiču lova sa pticama grabljivicama otvorene su prije godinu dana ...tada je još funkcionirala ekipa koja je takav način lova prakticirala i imala znanja o tome . U modernije vrijeme lov pticama je teško izvediv iz više razloga , lov ptica grabljivica iz prirode je zabranjen jer su ptice u tu svrhu zaštičene, malo je ljudi koji mogu takvo znanje prenositi i na kraju zakon je tako podešen da se jednostavno ne isplati zato jastrebe uživaj u pticama gledajuči ih na nebu a sebi za zabavu uzmi nekog od kučnih ljubimaca koje je bog stvorio za tu svrhu.
Mladen- honoris
-
Broj postova : 2442
Godine : 56
Datum registracije : 15.02.2009
tako je VUČE najednostavnije pojašnjeno
WILLY- lingua
-
Broj postova : 468
Godine : 49
Datum registracije : 13.12.2009
Ako nekome treba kakva informacija vezana uz sokolove ili sokolarstvo, na forumu je Tomo, sokolar iz Petrinje i osnivač udruge sokolara, nedavno je dobio i nekakvu potporu županije ili grada!
Mislim da je on najkompetentniji za to!
https://survival.aforumfree.com/profile.forum?mode=viewprofile&u=461
Mislim da je on najkompetentniji za to!
https://survival.aforumfree.com/profile.forum?mode=viewprofile&u=461
Evo da se ja malo uključim.
Oprema se može nabaviti na
www.sokolarstvo.blog.hr
no to te neće učiniti sokolarom.
Trebaš puno pročitati pa tek onda krenuti u ispitivanje.
Sokolarstvo se ne uči na internetu nego na terenu.
A Vuče ovi komentari da šta je ljepše vidjeti i gdje...Mislim da su subjektivne prirode.
Nisam primijetio da si slične komentare davao kada netko vodi psa na povodcu, ili drži mačku u kuči.
Svodi se na istu stvar.Moji sokolovi su generacijama uzgajani u umijetnim uvijetima. Udruga kojoj imam čast biti predsjednik svim se silama bori protiv oduzimanja jedinki iz prirode.Iz moralnih ali i ekoloških razloga. Ljudi koji oduzimaju ptice grabljivice iz prirode nisu sokolari nego lopovi.Ovakvi napisi dovode do razvijanja negativnog javnog mjenja o umijeći sokolarenja, koje je usput recimo od strane Ministarstva kulture u kolovozu ove godine proglašeno nematerijalnim kulturnim dobrom.
Udruga Sokolarstvo Petrinja je radila na tom projektu i moram reći da me ovakve predrasude o drevnoj disciplini pisane od pojedinaca diraju .
Nisi se deklarirao da si ikada iskusio čari sokolarstva, pa me živo zanima kako se smatraš suditi o nečemu takvome.
Istina je da je sokolara malo, i samim time bi se trebalo truditi da ta vrsta suživota sa prirodom ne padne u zaborav. Ovo je Hrvatska tradicija .
Bilježim se sa štovanjem.
Oprema se može nabaviti na
www.sokolarstvo.blog.hr
no to te neće učiniti sokolarom.
Trebaš puno pročitati pa tek onda krenuti u ispitivanje.
Sokolarstvo se ne uči na internetu nego na terenu.
A Vuče ovi komentari da šta je ljepše vidjeti i gdje...Mislim da su subjektivne prirode.
Nisam primijetio da si slične komentare davao kada netko vodi psa na povodcu, ili drži mačku u kuči.
Svodi se na istu stvar.Moji sokolovi su generacijama uzgajani u umijetnim uvijetima. Udruga kojoj imam čast biti predsjednik svim se silama bori protiv oduzimanja jedinki iz prirode.Iz moralnih ali i ekoloških razloga. Ljudi koji oduzimaju ptice grabljivice iz prirode nisu sokolari nego lopovi.Ovakvi napisi dovode do razvijanja negativnog javnog mjenja o umijeći sokolarenja, koje je usput recimo od strane Ministarstva kulture u kolovozu ove godine proglašeno nematerijalnim kulturnim dobrom.
Udruga Sokolarstvo Petrinja je radila na tom projektu i moram reći da me ovakve predrasude o drevnoj disciplini pisane od pojedinaca diraju .
Nisi se deklarirao da si ikada iskusio čari sokolarstva, pa me živo zanima kako se smatraš suditi o nečemu takvome.
Istina je da je sokolara malo, i samim time bi se trebalo truditi da ta vrsta suživota sa prirodom ne padne u zaborav. Ovo je Hrvatska tradicija .
Bilježim se sa štovanjem.
Petrinja Saker- zelembara
-
Broj postova : 37
Godine : 44
Datum registracije : 12.02.2010
jedno pitanje laičko, kaj košta sokol ili jastreb ili neka ptica koja je uzgojena za sokolarstvo,vjerujm da i u tom poslu ima razlike u cjeni kvaliteti i krvnoj liniji,i znam da je pitanje možda i teško al bi prosil odgovor?
oetzi- spikač
-
Petrinja Saker je napisao/la:
Svodi se na istu stvar.
Ja nisam za držanje divljih životinja u zatočeništvu.
Sa gore napisanim se apsolutno ne slažem jer držati psa ili divlju pticu nije nikako isto.
Ja imam dva psa, ne trebam ih vezati, ako im otvorim spavaću sobu spavat će pored
kreveta bez ikakvih kapica, vezica, kaveza i gladovanja da bi se vratili što vi činite tim pticama.
Daj da ja pustim tvog sokola da vidimo hoće li se vratiti tvojoj kući ako mu je lijepo
kod tebe i ako se vrati skidam kapu. Sve ostalo je patnja za te prelijepe životinje
koje mučite da bi zadovoljili svoje lovačke nagone
Ovo je moje mišljenje i da sam vlast sokolarenje i lov nebi branio jer bi bilo slično
kao kada bi zabranivali sex da bi smanjili broj silovanja.
Sretno vam u lovačkim nagonima.
Jolender- spikač
-
Broj postova : 746
Godine : 58
Datum registracije : 09.03.2010
ja cjenim drevne lovačke vještine mislim da bi ih trebalo poticati više ,smatram to plemenitim zanatom a sad nije to za svakoga ko i sve drugo ,netreba uzimati pticu iz divljine ali mislim da je u redu ako je ptica uzgojena za to, ja sam našao škanjca u prolječe koji je bio gladan i iscrpljen jer nije imao šta ulovit jer nema hrane u prirodnom staništu koje mu je čovjek uskratio modernom poljoprivredom.škanjac je završio na rehabilitaciji u zoo maksimiru valjda je bilo sve u redu ,bolje lov sokolom , lukom i strjelom nego "minobacačom"
oetzi- spikač
-
vuk je napisao/la:Teme koje se tiču lova sa pticama grabljivicama otvorene su prije godinu dana ...tada je još funkcionirala ekipa koja je takav način lova prakticirala i imala znanja o tome . U modernije vrijeme lov pticama je teško izvediv iz više razloga , lov ptica grabljivica iz prirode je zabranjen jer su ptice u tu svrhu zaštičene, malo je ljudi koji mogu takvo znanje prenositi i na kraju zakon je tako podešen da se jednostavno ne isplati zato jastrebe uživaj u pticama gledajuči ih na nebu a sebi za zabavu uzmi nekog od kučnih ljubimaca koje je bog stvorio za tu svrhu.
U mojem postu sve je lijepo napisano ..
Saker ..ni jednom riječju nisam napisao ništa oko čega se nebi sližili, što se kroz ostale teme može isčitati ..
U zadnjoj rečenici je valjda izvor tvome neslaganju ..da i to pojasnim.
Kad sam odgovarao dečka od sokolarenja prije svega sam mislio na njegovo neiskustvo..teški put koji vodi do potpunog sokolara što i ti potvrđuješ ..zašto dečka ne uputiti na neki drugi forum ili internetske stranice koje bi mu pomogle ?
Inače ja lično odgojio sam nekoliko mladih ptica grabljivica za čiju sam ishranu morao ubijati druge ptice tak da mi taj hobi ne leži .. poštujem samo tradiciju koja ima svoje upisano mjesto i preko udruga se razvija i sve što je u skladu zakona i kontrole ljudi koji znaju jako dobro svoj zanat...
Mladen- honoris
-
Broj postova : 2442
Godine : 56
Datum registracije : 15.02.2009
e kao prvo mozda jesam mladi ali nisam za ponizivanja.
kao drugo zadnje cime sam se tjeo bavit je bilo karting a to je bilo jos skuplje.
kao trece ma i da traje 10 godina ucenja necu odustat
a i imam tatu koji je imao skanjca ili tak neku pticu.
a i ja sam pitao gdje mogu kupti a ne jeli to dobro za mene ili ne.
Zato opet pitam ako itko zna gdje kupit harrisovog jastreba neka se javi.
Hvala petrinja saker.
kao drugo zadnje cime sam se tjeo bavit je bilo karting a to je bilo jos skuplje.
kao trece ma i da traje 10 godina ucenja necu odustat
a i imam tatu koji je imao skanjca ili tak neku pticu.
a i ja sam pitao gdje mogu kupti a ne jeli to dobro za mene ili ne.
Zato opet pitam ako itko zna gdje kupit harrisovog jastreba neka se javi.
Hvala petrinja saker.
Jastreb- bebač
-
oprosti ak sam te uvrjedio sa izjavom da si premlad, nisam mislio ponižavati te stim ,nego ti reč da imaš obveza koje te vežu i nemožeš utjecat na njih, tipa škola. savjetovao sam ti da se dobro informiraš prije u vezi svojih želja, neznam koliko si informiran, ali da si pitao gdje ima literature za sokolarstvo jer očito da ti treba to prije nego oprema, nebi ti napisao da si premlad,jer netko tko kupuje i traži pticu prije nego je dobro pripremljen za to mislim da je krenuo u krivom smjeru, šteta ptice, možda se ja varam možda si ti dobro pripremljen, samo mi je čudno da se obračaš nama a ne udrugama sokolara, u svakom slučaju bolje sokolarstvo nego karting :bog:
oetzi- spikač
-
A šta fali kartingu?!
Igsy- honoris
-
Broj postova : 2412
Godine : 35
Datum registracije : 12.03.2010
Igsy je napisao/la:A šta fali kartingu?!
Sokol
Marko- guru
-
Broj postova : 2015
Godine : 34
Datum registracije : 03.08.2009
Marko je napisao/la:Igsy je napisao/la:A šta fali kartingu?!
Sokol
sokol ga nije volio
Igsy- honoris
-
sokol je brži i manje troši
oetzi- spikač
-
aj se odvezi negdje sa sokolom... necemo vise spamat malome temu
Igsy- honoris
-
ko vozi ja ili sokol sad stvarno dosta
oetzi- spikač
-
hahaha dobra rasprava, i nisam uvreden samo kazem, jel ima itko iz slavonskog broda da mi malo vise pomogne kao sto mi je rekao petrinja saker nista necu naucit puno preko poruka, i ovaj sam link napravio prije tjedan dana kad nisam niss znao, a sada kvarim ocjene u skoli posto samo ucim o njim i razmisljam o njima(jastrebima) a i jos nesto jel dobra ptica harrisov jastreb cuo sam da je dobra za pocetnika a i lako ju je dresirati?
Jastreb- bebač
-
valjda če se netko javit blizu tebe da to malo osjetiš ,ako ne čitaj i uči prvo matematika i za gušt sokolovi ,nemoj misliti da gubiš jer ga nemaš on te prati kad god ga pogledaš :bog:
oetzi- spikač
-
rekao sam ti vec. bitno je koliko si ti dobar za pticu , an e ona za tebe.
-
ma znam to sve i hvala sto ste predlozili za knjige digao sam knjigu i sve mi je jasnije i puno vise to razumijem. A sada samo jos nezz gdje mogu kupit harrisovog jastreba.
Jastreb- bebač
-
i ja mislim da sam dobar za njega samo moram se pripremit tj. kupit opremu i napravit kavez. A i jos jedno jel bolje napravit kavez ili volijer??
Jastreb- bebač
-
Jastreb- bebač
-
Evo sad imam vremena da vam odgovorim.
Kao što rekoh Dosta je ovdje toga subjektivne prirode.
Jolenderu,
Ovako,ti si iz skupine koja nije nikada iskusila pravo sokolarstvo.A kako to znam.Prvo netko ti je rekao da se ptice izgladnjuju.Takva ptica je sokolaru neiskoristiva jer je na rubu snaga , umijesto da je na vrhuncu.No pošto ja volim ovakve izazove objasnit ću ti kako se to radi.
Ptica se ne trenira glađu , nego manipulacijom apetita. Što to znači. To znači da ću ja danas trenirati pticu u trenutku prije nego joj dam dnevno određen obrok.U tom trenutku ona ima zdrav apetit i dobija nagradu u trenutku pozitivnog odgovora.Ona mora dobiti porciju hrane u svakom slučaju jer se u suprotnom ne razvija tzv. POZITIVE REINFORCEMENT efekt.
Nevidim zašto misliš da ja moram vezati svoje sokolove. U sezoni lova su pušteni kad se ide u lov.I vrate se kad ništa ne ulove. A ako ulove dopuste mi da sa njima podijelim plijen.
Nadam se da sam sada dovoljno elaborirao tvoje neargumentirane izjave.
Vuče,
shvaćam tvoje rječi . Ako kažeš da ti je bilo teško ubijati životinje za hranu drugoj životinji...Možda to nisi trebao učiniti. Priroda je brutalna i ko se ne slaže s njom izumire.
Između ostaloga divim se i vukovima...U zadnje vrijeme ih viđam u blizini kuče pa se i njima polako divim. No za njihov trening nisam spreman HA HA
Kao što rekoh Dosta je ovdje toga subjektivne prirode.
Jolenderu,
Ovako,ti si iz skupine koja nije nikada iskusila pravo sokolarstvo.A kako to znam.Prvo netko ti je rekao da se ptice izgladnjuju.Takva ptica je sokolaru neiskoristiva jer je na rubu snaga , umijesto da je na vrhuncu.No pošto ja volim ovakve izazove objasnit ću ti kako se to radi.
Ptica se ne trenira glađu , nego manipulacijom apetita. Što to znači. To znači da ću ja danas trenirati pticu u trenutku prije nego joj dam dnevno određen obrok.U tom trenutku ona ima zdrav apetit i dobija nagradu u trenutku pozitivnog odgovora.Ona mora dobiti porciju hrane u svakom slučaju jer se u suprotnom ne razvija tzv. POZITIVE REINFORCEMENT efekt.
Nevidim zašto misliš da ja moram vezati svoje sokolove. U sezoni lova su pušteni kad se ide u lov.I vrate se kad ništa ne ulove. A ako ulove dopuste mi da sa njima podijelim plijen.
Nadam se da sam sada dovoljno elaborirao tvoje neargumentirane izjave.
Vuče,
shvaćam tvoje rječi . Ako kažeš da ti je bilo teško ubijati životinje za hranu drugoj životinji...Možda to nisi trebao učiniti. Priroda je brutalna i ko se ne slaže s njom izumire.
Između ostaloga divim se i vukovima...U zadnje vrijeme ih viđam u blizini kuče pa se i njima polako divim. No za njihov trening nisam spreman HA HA
-
Ma sve ok. samo mi malo poređenje psa i divlje živootinje u zatočeništvu nije bilo baš.
Sve što ljude čini zadovoljnim a u okvirima je zakona trebalo bi da je Ok.
Ostalo je demokracija tj. izražavanje mišljenja dok se ne sakupi kritična masa i to ne promjeni.
Sve što ljude čini zadovoljnim a u okvirima je zakona trebalo bi da je Ok.
Ostalo je demokracija tj. izražavanje mišljenja dok se ne sakupi kritična masa i to ne promjeni.
Jolender- spikač
-
Broj postova : 746
Godine : 58
Datum registracije : 09.03.2010
ja se slazem sa sakerom ali to mi negovori gdje mogu kupiti harrisovog jastreba
Jastreb- bebač
-
po meni predivna zanimacija, nego s nećim nisam zadovoljan: "jastreb" za sokolarenje, zar ne bi trebao biti sokol za sokolarenje, ili je to nevažno. molim znalce za objašnjenje, hvala
palac- bomber
-
Broj postova : 103
Godine : 66
Datum registracije : 08.08.2010
pa ja bas nisam neki ali sokolarenje je lov sa nekom pticom grabljivicom u prirodi moze bit i skanjac i sokol i orao i jastreb itd. isto kao oces ti lovit sa puskom ili lukom i strijelom i td. a i jos kada dresirate psa nemora to samo bit jedna vrsta vec sve.
Jastreb- bebač
-
Stranica 1 / 2. • 1, 2
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: ZNANJA BORAVKA U PRIRODI, SURVIVAL I BUSHCRAFT :: LOV I RIBOLOV
Stranica 1 / 2.