Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Materijali za dršku
+68
marko5000
Keltan
gorky
dado2
NeLe001
JillValentine
maxina
rinos
Ikarus
flok
ag2307
ElPrezidente
Smeđi
franciscus
ce3hel
crotwar
Igsy
Fagus
Hombre
vibor
siga
Bejan
brdski
zabac
leoone5
zb17ghost
Maslinar
anubija
cidnam
ben-66
puls
chulaf
2,9,29
DoomsdayST
sremac
ivo
Zile
mario.kukic
redbeard rum
bezribic
chumaman
Mraz
cutlass
BorkoKnives
yasko
zlatko1
Molokai
GAGY
toza
Fratt
zeleni
NAVIGATOR
Drvo
commando
Strider
Pole
Knife_maniac
mariobab
Jolender
oetzi
Spuzva Bob
zippo
Samobaniran
Cave Bear
Adept
Nino G
Marko
djomla
72 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: OPREMA :: NOŽEVI :: IZRADA I ODRŽAVANJE NOŽA I ALATA
Stranica 3 / 27.
Stranica 3 / 27. • 1, 2, 3, 4 ... 15 ... 27
Re: Materijali za dršku
ljepo drvo,redbeard je radio dršku od tog drveta,ima zanimljive šare svakako,samo je spomenuo da je mekano.........
oetzi- spikač
- Broj postova : 924
Datum registracije : 25.07.2010
Meni ne smeta da je mekano, radio sa drške od jelovine do čempresa...tragovi ostaju ako padne, ali to mi se ne događa, no mi ne pada sam od sebe hehe...i osim toga to je nekakav...erm...radni štih, dokaz da ga se koristi i tako to...kao i patina
Strider- honoris
-
Broj postova : 2611
Godine : 31
Datum registracije : 18.06.2009
@ Strider
Ruj, po engleskom staghorn sumac (rhus thypnia), ima predivne svijetle i tamne godove boje meda. Porijeklom iz istočne Amerike, isto invazivno kao bagrem ali nimalo tako agresivno.
to je kiseli ruj, obican ruj ili samo ruj je (rhus cotinus) ili (cotinus coggygria) i evroazijsko je drvo, ne americko...
inace,znam da nije tema,ali bih samo da predlozim,cisto iz prakticnih razloga... sve vrste koje navodimo, trebalo bi da damo i latinski naziv ili barem da se preciznije navede domaci naziv, jer kada su svojstva u pitanju, bitno je o kojoj se tacno vrsti radi... npr. hrast luznjak (Quercus robur, Q. pedunculata) i hrast kitnjak, gorun, blagun, beljik (Q. petraea, Q. sessilis, Q sessiliflora) nemaju ista svojstva, a oba su hrast.
nije mi cilj da pametujem, nego da nam je lakse da kad kasnije hocemo da napravimo nesto od te neke vrste znamo tacno sta da trazimo...
Ruj, po engleskom staghorn sumac (rhus thypnia), ima predivne svijetle i tamne godove boje meda. Porijeklom iz istočne Amerike, isto invazivno kao bagrem ali nimalo tako agresivno.
to je kiseli ruj, obican ruj ili samo ruj je (rhus cotinus) ili (cotinus coggygria) i evroazijsko je drvo, ne americko...
inace,znam da nije tema,ali bih samo da predlozim,cisto iz prakticnih razloga... sve vrste koje navodimo, trebalo bi da damo i latinski naziv ili barem da se preciznije navede domaci naziv, jer kada su svojstva u pitanju, bitno je o kojoj se tacno vrsti radi... npr. hrast luznjak (Quercus robur, Q. pedunculata) i hrast kitnjak, gorun, blagun, beljik (Q. petraea, Q. sessilis, Q sessiliflora) nemaju ista svojstva, a oba su hrast.
nije mi cilj da pametujem, nego da nam je lakse da kad kasnije hocemo da napravimo nesto od te neke vrste znamo tacno sta da trazimo...
toza- bebač
-
Broj postova : 17
Godine : 34
Datum registracije : 22.03.2010
Evo da i ja pridodam temi.
Pitanje.Ima li ko iskustva ili mi može reći nešto o drvetu Vrbe Ive?
Da li je nju možda neko koristio u kakvoj izradi?
Pitanje.Ima li ko iskustva ili mi može reći nešto o drvetu Vrbe Ive?
Da li je nju možda neko koristio u kakvoj izradi?
GAGY- spikač
-
Broj postova : 567
Godine : 43
Datum registracije : 11.02.2012
Isto tako drvo ruže i vinove loze?
GAGY- spikač
-
Niko ništa nema za reći o ovim vrstama,a ja imam još jednu vrstu pa eto svejedno da pitam.
Drvo dunje?
I još da dodam tzv. "Tumor" vrbe ive.
Ajmo komentari i iskustva sa istim vrstama.
Drvo dunje?
I još da dodam tzv. "Tumor" vrbe ive.
Ajmo komentari i iskustva sa istim vrstama.
GAGY- spikač
-
Ne znam za lozu...
Sve vrbe imaju jako meko drvo, koristi se najvise u industriji papira, kao i topole.
Ruze (fam. Rosaceae) imaju uglavnom (vrste koje su kod nas) tvrdo drvo i jako su teska za obradu, s njima treba znati. Izuzetno kvalitetno drvo...Poznatije vrste iz ove familije su: jabuka, kruska, dunja, sljiva, breskva, kajsija, tresnja, badem,..., sipurak...
Sve vrbe imaju jako meko drvo, koristi se najvise u industriji papira, kao i topole.
Ruze (fam. Rosaceae) imaju uglavnom (vrste koje su kod nas) tvrdo drvo i jako su teska za obradu, s njima treba znati. Izuzetno kvalitetno drvo...Poznatije vrste iz ove familije su: jabuka, kruska, dunja, sljiva, breskva, kajsija, tresnja, badem,..., sipurak...
toza- bebač
-
Broj postova : 17
Datum registracije : 22.03.2010
E hvala na pojašnjenju.
Pitam zato što imam eto ružinog drveta,a takođe iz njene familije što sirove što suhe za sada i jabuke,dunje koja je jako tvrda sa zanimljivom građom,šljive,breskve,trešnje itd.
Stvarno su jako interesantne vrste sa građom izgledom i mirisom pri obradi istih.
Imam ja i skoro sve svakidašnje vrste drva ali volim raditi sa neobičnim ali i rijetkim vrstama drveta sa naših terena.
Pitam zato što imam eto ružinog drveta,a takođe iz njene familije što sirove što suhe za sada i jabuke,dunje koja je jako tvrda sa zanimljivom građom,šljive,breskve,trešnje itd.
Stvarno su jako interesantne vrste sa građom izgledom i mirisom pri obradi istih.
Imam ja i skoro sve svakidašnje vrste drva ali volim raditi sa neobičnim ali i rijetkim vrstama drveta sa naših terena.
GAGY- spikač
-
Da li bi mogao koristiti šmriku ili crvenu kleku za dršku noža? Kod nas je ima dosta pa sam mislio osušiti koji komad
Molokai- spikač
-
Broj postova : 669
Godine : 48
Datum registracije : 26.03.2012
Jel misliš na šmriku,i ne znam da li je to ista stvar smreka ili borovica kako je neki zovu?
GAGY- spikač
-
Da, mislim na šmriku, Juniperus oxycedrus
Molokai- spikač
-
Upravo sam testirao mačetu na hrastovoj gredi staroj pun kufer godina, sutra narezem na trake.
Drvo je blago navlazeno da se vidi otprilike boja kad se drska noza zavrsi. Nisam mogao vjerovati da hrast moze tako lijepu boju dobiti.
Drvo je blago navlazeno da se vidi otprilike boja kad se drska noza zavrsi. Nisam mogao vjerovati da hrast moze tako lijepu boju dobiti.
Molokai- spikač
-
Da da,hrast je fenomen,a tek da vidiš panj hrasta i korijenje kad se ispili.
Fantazija.
Fantazija.
GAGY- spikač
-
Da li od svakog drva korijenje bolje izgleda, mislim ima li vise cvorova i godova itd.
Gagy ajde ubaci koju sliku da vidimo
Gagy ajde ubaci koju sliku da vidimo
Molokai- spikač
-
Ne korenje,nego ziliste.To je deo koi se nalazi u zemlji i jedno 30-tak centimetara iznad zemlje.Taj deo je najkvalitetniji pretezno kod drveta koje prelazi 50cm u precniku.Jer,se usled tereta same krosnje taj deo sabijao,uvijao,jednostavno dolazilo do deformacija godova.I usled toga ima bogate sare.Zato se ziliste,tj.panj oraha najvise koristi za izradu kundaka,jer je najlepsi.
E sada nemogu da garantujem da zile korena nemogu da imaju lepu boju.Moguce da kod nekih i ima.Ali se pretezno mislim na ovo sto sam objasnio.Cak zile mislim da se smatraju u los materijal.Nemogu da se setim iz koih razloga,zaboravio sam.
Pozdrav
E sada nemogu da garantujem da zile korena nemogu da imaju lepu boju.Moguce da kod nekih i ima.Ali se pretezno mislim na ovo sto sam objasnio.Cak zile mislim da se smatraju u los materijal.Nemogu da se setim iz koih razloga,zaboravio sam.
Pozdrav
zlatko1- spikač
-
Broj postova : 827
Datum registracije : 28.10.2010
hvala Zlatko1, voditi cu se tim savjetom jer imam namjeru osušiti par komada raznog drveta.
Molokai- spikač
-
Budem poslikao par komada.
Znači mislio sam na korijen koji je uz panj do nekih 30 cm,a ono ostalo što ide od toga je baš korijen koji ne koristim osim od za mene naj drva a to su hrast,hrast abonos i orah.trenutno imam sve od navedenog,znači i trupce i panjeve,a orah je trenutno moja preokupacija budući da ih baš sam vadim iz zemlje,i ostao mi je još jedan za izvaditi. Sad nemam ništa ispiljeno od oraha ali budem slikao sve.
Znači mislio sam na korijen koji je uz panj do nekih 30 cm,a ono ostalo što ide od toga je baš korijen koji ne koristim osim od za mene naj drva a to su hrast,hrast abonos i orah.trenutno imam sve od navedenog,znači i trupce i panjeve,a orah je trenutno moja preokupacija budući da ih baš sam vadim iz zemlje,i ostao mi je još jedan za izvaditi. Sad nemam ništa ispiljeno od oraha ali budem slikao sve.
GAGY- spikač
-
Inače radim ja i sa ostalim rijetkostima kao što su ružino drvo,breskva,dunja,korijen vinove loze,kruška jabuka šljiva itd.
E sad na profilnoj slici se vidi kako abonos izgleda otpiljen od trupca e sad si možete zamisliti panj i čvorišta od njega.
E sad na profilnoj slici se vidi kako abonos izgleda otpiljen od trupca e sad si možete zamisliti panj i čvorišta od njega.
GAGY- spikač
-
Evo ovo je prvi orahov panj koji sam izvadio i on će takav na piljenje budući da je od prošle godine a ostali će biti piljeni sa trupcima kad sam ih izvadio u kompletu.Ostale slike ću objaviti kad ih skinem sa fotića.
GAGY- spikač
-
Gledam i ne vjerujem, rupa a nema ni kamena. Kod nas zivi kamen a nema zemlje
Svaka cast na trudu.
Svaka cast na trudu.
Molokai- spikač
-
Znam da je kod vas sami kamen.Radio sam na krku jednu zgradu sa apartmanima.
E danas sam počeo sa vađenjem trećeg kompletnog oraha i onda mi ostane još jedna jabuka.za nju stvarno ne znam kakva je za vađenje.
E danas sam počeo sa vađenjem trećeg kompletnog oraha i onda mi ostane još jedna jabuka.za nju stvarno ne znam kakva je za vađenje.
GAGY- spikač
-
Evo još na brzaka par slikica korijena (žilišta) oraha i abonosa.
Prvo što mi je dopalo šakama
Prvo što mi je dopalo šakama
GAGY- spikač
-
Krasno je drvo, nego kak pa se abanos tak raspiljeni obrađuje? mislim jel ne puca kad se pili okomito na godove?(nadam se da sam se koliko toliko dobro izrazil, neznam bolje nažalost)
inace mi ej relativno cudan abanosz za obradu, radil sam dosta pizdarija iz njega i treba imati živce za njega, pogotovo ak je mlađi ili ak nije dobro posušeni
btw komadi koje si tu prikazal ovdje na forumu su u najmanju ruku savršeni, predlažem da se javiš s njima na Brisu, nebi se cudil da uspiješ i tam nekaj prodati
inace mi ej relativno cudan abanosz za obradu, radil sam dosta pizdarija iz njega i treba imati živce za njega, pogotovo ak je mlađi ili ak nije dobro posušeni
btw komadi koje si tu prikazal ovdje na forumu su u najmanju ruku savršeni, predlažem da se javiš s njima na Brisu, nebi se cudil da uspiješ i tam nekaj prodati
Marko- guru
-
Broj postova : 2015
Datum registracije : 03.08.2009
jako ljepo drvo...nasi svi gledaju da imju neke kak ti "egzote" umjesto da malo okrenu se oko sebe pa da vide da mi imamo puno ljepseg drveta...
yasko- mr.spika
-
Broj postova : 1318
Datum registracije : 24.05.2011
Hvala Marko,hvala yasko na komplimentima.
Marko sve sam te razumio.Pa jako se dobro obrađuje tako piljeni i jako je jak da se tako izrazim.Malo je reći da sad čak najradije radim sa njim nego bilo kojom drugom vrstom drveta.Da je jak i kvalitetan su mi posvjedočili i drugi koji su ga koristili.Rijetki su oni koji nisu vjerovali u tako rezane pa su ipak tražili da im ispilim po dužini godova.
Jedina mu je mana što me supruga nakon što ga duže brusim brusilicom ne prepoznaje...misli da sam dimnjačar
Marko sve sam te razumio.Pa jako se dobro obrađuje tako piljeni i jako je jak da se tako izrazim.Malo je reći da sad čak najradije radim sa njim nego bilo kojom drugom vrstom drveta.Da je jak i kvalitetan su mi posvjedočili i drugi koji su ga koristili.Rijetki su oni koji nisu vjerovali u tako rezane pa su ipak tražili da im ispilim po dužini godova.
Jedina mu je mana što me supruga nakon što ga duže brusim brusilicom ne prepoznaje...misli da sam dimnjačar
GAGY- spikač
-
Marko jedino te nisam skužio ono sa Brisom???
GAGY- spikač
-
Ma uzas kak je tvrdi, al se isplati, pogotovo dok majstori poput Bradonje ga implementiraju na drške, inace super mi ej ova tema, obozavam drvo tak da si stvarno uljepšao forum ovim slikama, samo tako dalje, uzivam
A kaj se tice Brise, pa mislio sam da ponudiš Denisu(tak se nekak zove vlasnik) sa Brise abanos, nisam ga vidio u ponudi njihovoj, a brijem da bi drvo išlo sam tak, a koliko sam skuzil ekipa sa Brise je jako jednostavna i pristupacna, slicno kak iz Replika.
A kaj se tice Brise, pa mislio sam da ponudiš Denisu(tak se nekak zove vlasnik) sa Brise abanos, nisam ga vidio u ponudi njihovoj, a brijem da bi drvo išlo sam tak, a koliko sam skuzil ekipa sa Brise je jako jednostavna i pristupacna, slicno kak iz Replika.
Marko- guru
-
To je online trgovina koja sadrži nožarske artikle, alate za obradu kože, oštrice, i kitove za slaganje drški- čitaj cijelu riznicu raznog vrsta drveća, pa ti Marko veli da posluješ s njima.
Stvarno nisam znao obo za žilište, tnx!
Stvarno nisam znao obo za žilište, tnx!
Strider- honoris
-
Broj postova : 2611
Godine : 31
Datum registracije : 18.06.2009
E hvala vam ekipa
Drago mi je da sam svojim skromnim doprinosom(slikama)ovoj temi uspio unijeti dašak svježine
Ma biće još slikica još sam trenutno zauzet iskopom oraha br 3 i poslom pa ne stignem sve poslikati.
PS.A koja je adresa te trgovine i gdje joj je sjedište?
Drago mi je da sam svojim skromnim doprinosom(slikama)ovoj temi uspio unijeti dašak svježine
Ma biće još slikica još sam trenutno zauzet iskopom oraha br 3 i poslom pa ne stignem sve poslikati.
PS.A koja je adresa te trgovine i gdje joj je sjedište?
GAGY- spikač
-
www.brisa.fi
A kaj se tice slika i ostalog samo naprijed, veselimo se
A kaj se tice slika i ostalog samo naprijed, veselimo se
Marko- guru
-
Hvala Marko.
Budem probao stupiti u kontakt sa njima.
Malo sam škicnuo slikice drva koje imaju i jako su zanimljive.
Budem probao stupiti u kontakt sa njima.
Malo sam škicnuo slikice drva koje imaju i jako su zanimljive.
GAGY- spikač
-
Stranica 3 / 27. • 1, 2, 3, 4 ... 15 ... 27
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: OPREMA :: NOŽEVI :: IZRADA I ODRŽAVANJE NOŽA I ALATA
Stranica 3 / 27.