Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Mrka trubaca- Craterellus cornucopioides
+9
ivo
goxxon
mamac za pecanje
franciscus
Fratt
Dravman
puls
Adept
kengur32
13 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: ZNANJA BORAVKA U PRIRODI, SURVIVAL I BUSHCRAFT :: ISHRANA :: ENCIKLOPEDIJA GLJIVA :: JESTIVE GLJIVE
Stranica 1 / 1.
Mrka trubaca- Craterellus cornucopioides
Poznata jos i pod nazivima Crna trombenta, Mrtvacka truba, Crna truba....
Plodno tjelo;
tanko , mesnato, nalikuje trubi, jako ulegnuto, vijugavo i nepravilna oboda, pri dnu je tanko i lagano se prosiruje do rubova, na gornjoj strani i iznutra je crnosmedje ili crvenosivo, s prilegnutim cehicama, strucak je vijugav, modrikastosiv ili siv i naboran.
Meso;
tanko, sivkasto ili crnkastosivo, elasticno, miris ugodan, okus sladak.
Spore;
u masi bijele, elipticno jajolike, 12-17x7-10um
Staniste;
raste skupno ljeti i u jesen na vlaznim sumskim terenima. Pojedinih godina raste kao posijen u u mnozini, stvarajuci busene (ova godina je takva).
Upotrebljivost;
JESTIVA, vrlo dobre kakvoce. Posebno je ugodna kad se posusi i koristi u prahu kao zacin za juhe, umake, peceno meso....
Napomena;
Nazalost posljednjih godina je bila velik sakupljac radioizotopa oslobodjenih iz nuk. el. Cernobil (neznam da li to utjece na njenu jestivost). Nema nikakve opasnosti od zamjene s nekim nevaljalim gljivama.
Tekst iz knjige "Gljive" autor Romano Bozac.
Osobno iskustvo;
do prije par dana ovu gljivu sam zaobilazio u sirokom luku, njen izgled mi i nije bas govorio da je rijec o tako dobroj gljivi. To nije bas nekakvo cudo jer , kako navodi g. Bozac, u nasem narodu nije prepoznata kao jestiva.
Nalazio sam je u gotovo svim sumama u mom kraju (uglavnom Banija ali i Posavina) i to u izuzetno velikom broju. Moja procjena je da za sat branja naberes toliko da ne mozes ponjeti kuci. Jedva cekam da malo prizdravim (uhvatila me neka opaka prehlada) pa da krenem u lov.
Dragi moji ljubitelji gljiva u slast vam bilo
Plodno tjelo;
tanko , mesnato, nalikuje trubi, jako ulegnuto, vijugavo i nepravilna oboda, pri dnu je tanko i lagano se prosiruje do rubova, na gornjoj strani i iznutra je crnosmedje ili crvenosivo, s prilegnutim cehicama, strucak je vijugav, modrikastosiv ili siv i naboran.
Meso;
tanko, sivkasto ili crnkastosivo, elasticno, miris ugodan, okus sladak.
Spore;
u masi bijele, elipticno jajolike, 12-17x7-10um
Staniste;
raste skupno ljeti i u jesen na vlaznim sumskim terenima. Pojedinih godina raste kao posijen u u mnozini, stvarajuci busene (ova godina je takva).
Upotrebljivost;
JESTIVA, vrlo dobre kakvoce. Posebno je ugodna kad se posusi i koristi u prahu kao zacin za juhe, umake, peceno meso....
Napomena;
Nazalost posljednjih godina je bila velik sakupljac radioizotopa oslobodjenih iz nuk. el. Cernobil (neznam da li to utjece na njenu jestivost). Nema nikakve opasnosti od zamjene s nekim nevaljalim gljivama.
Tekst iz knjige "Gljive" autor Romano Bozac.
Osobno iskustvo;
do prije par dana ovu gljivu sam zaobilazio u sirokom luku, njen izgled mi i nije bas govorio da je rijec o tako dobroj gljivi. To nije bas nekakvo cudo jer , kako navodi g. Bozac, u nasem narodu nije prepoznata kao jestiva.
Nalazio sam je u gotovo svim sumama u mom kraju (uglavnom Banija ali i Posavina) i to u izuzetno velikom broju. Moja procjena je da za sat branja naberes toliko da ne mozes ponjeti kuci. Jedva cekam da malo prizdravim (uhvatila me neka opaka prehlada) pa da krenem u lov.
Dragi moji ljubitelji gljiva u slast vam bilo
kengur32- MODERATOR
-
Broj postova : 2825
Godine : 50
Datum registracije : 06.08.2010
Re: Mrka trubaca- Craterellus cornucopioides
IZUZETNA gljiva. Jedna od definitivno najaromatičnijih gljiva naših krajeva. U svakom slučaju - nešto posebno - pogotovo sušena (i mljevena) :migg:
Adept- mr.spika
-
Broj postova : 1588
Godine : 53
Datum registracije : 09.04.2010
Jednu rundu sam već osušio....i stvarno- što je više suha, sve bolje (i više) miriši....
Za nju kažu: "Tartuf za siromašne".
Danas sam s djecom nabrao oko 1 kg, međutim skoro sve su stare, ono, baš suhonjave i nikakve.
Međutim, moje mišljenje je da su za sušenje dobre....kasnije ih mislim zdrobiti u prah i koristiti kao začin....
Ima li takvih iskustava?
(ne mislim na korištenje kao začin, već na sušenje starih primjeraka...)
Za nju kažu: "Tartuf za siromašne".
Danas sam s djecom nabrao oko 1 kg, međutim skoro sve su stare, ono, baš suhonjave i nikakve.
Međutim, moje mišljenje je da su za sušenje dobre....kasnije ih mislim zdrobiti u prah i koristiti kao začin....
Ima li takvih iskustava?
(ne mislim na korištenje kao začin, već na sušenje starih primjeraka...)
puls- guru
-
Broj postova : 2791
Godine : 46
Datum registracije : 05.03.2010
nećeš ništ fulati s ubranim starim trubama, posuši i obavezno smljeti jer ak staviš nesmljene u jelo budu dosta žilave pogotovo donji dio
Dravman- lingua
-
Broj postova : 416
Godine : 53
Datum registracije : 19.01.2011
Nisam ih nikad susio al izmedju starih i mladih nisam osjetio neku razliku..
kengur32- MODERATOR
-
Već sušim....a i mužar je u fazi nabave....
puls- guru
-
Broj postova : 2791
Godine : 46
Datum registracije : 05.03.2010
Ja sam osušio nekih 20 kila do sad,imam oko 3 staklenke...odlična začinska gljiva ali koja se stavlja netom prije završetka jela,5-10 minuta prije,ovisno o vatri.
Fratt- MODERATOR
-
Broj postova : 4003
Godine : 45
Datum registracije : 30.09.2010
Fratt, sad si me doveo u nepriliku: ja nikad nisam imao dovoljno hrabrosti da sam berem tu gljivu, malo mi je zastrašujuće djelovala. Drugar mi je poklonio jednu staklenku (onu od 720 ml) sušene i samljevene, a tek sam sad saznao koliko je to on meni gljiva poklonio i sad sam morao početi smišljati kako da mu uzvratim. Što se tiče uporabe, ova je gljiva meni stoput bolja od ne znam ni ja kakvih tartufa, ako ništa drugo, ljepše mi miriše. Tartufari, ne zamjerite, ja sam Bosanac, a ovdje je tartuf čudo neviđeno i teško se prima na jela koja ja uobičajeno jedem.Fratt je napisao/la:Ja sam osušio nekih 20 kila do sad,imam oko 3 staklenke...odlična začinska gljiva ali koja se stavlja netom prije završetka jela,5-10 minuta prije,ovisno o vatri.
franciscus- spikač
-
Broj postova : 943
Godine : 62
Datum registracije : 29.07.2012
Za tu količinu pretpostavljam da se radilo o 3-4 vrečice svježih gljiva,neki omjer je 1/10.
Fratt- MODERATOR
-
Po meni trubača je jedna od najboljih gljiva.Bez razlike ko što reče da se jako lijepo pripremiti a ito tako paše uz variva i gulaše i umake uz pečenje.Pogotovo ako vam jelo zagori presipati ga u drugi lonac i dodati dvije tri žlice samljevenih trubica da ubije miris ai jelo je finije.Ja ih osobno sušim ponekad mi ih žena i ukiseli fine su.
mamac za pecanje- lingua
-
Broj postova : 430
Godine : 63
Datum registracije : 20.03.2013
tema pometena!
kengur32- MODERATOR
-
stavljao sam ih cijele u gulaš, i opet su bile dobre. imam mužar pa ću ih slijedeći puta smrvit.
goxxon- guru
-
Broj postova : 3594
Godine : 44
Datum registracije : 17.11.2010
Dapače nemoraju se mljeti da bi se spremale.Dosta ljudi koje ja znam u cijelosti su im odbojne zbog crne boje a neki su gadljivi.Tako da i vrganje meljem tj.i druge gljive zbog njih.Pogotovo dedeke jer su gnjecavi.Kada ih nevide onda i ne prigovaraju.
mamac za pecanje- lingua
-
Broj postova : 430
Godine : 63
Datum registracije : 20.03.2013
Obavijest gljivarima, bata Bobanu prije svih; u subotu i nedjelju sam lovio u šumama oko Gornjih trputaca i Brebernice, pa javljam da su trubače nikle u ogromnim količinama, milijarde ih ima.
ivo- guru
-
Broj postova : 3335
Godine : 61
Datum registracije : 05.10.2011
Morati ću onda svratiti čim prije u Trpuce pa možemo na licu mjesta napraviti neku deliciju sa trubačima na goxxonovom imanju Kaj kažete gospon Ivot? I naravno Bela bude uz nas na gurtni
Bobo- lingua
-
Broj postova : 305
Godine : 39
Datum registracije : 18.11.2010
ovaj vikend ne mogu, obveze. ali, ti i Ivo se možete sada malo intimnije družiti
goxxon- guru
-
Može, vojvodo, meni je tebe uvijek rado sresti kao čovjeka od prirode, prema kojoj, na različite načine dijelimo istu strast. Ja sam svaki vikend negdje gore, na čeki ili u šuljkanju. Ha, Beli bi gurta bila smrt, svisla bi od tuge, radije ću ubuduće malo duže zadržavati onakve smutljivce kad ih zaustavim na šumskoj cesti, ali o tome jednom prigodom u novoj temi "Krađa pasa". Trubača zaista ima more, dođi ti i lipo beri, ja sam sigurno negdi okolo, a i Belu ćeš čut kad potjera
ivo- guru
-
....svisla bi od tuge zbog gurtne!? Kako ne svisne od tuge od tolikog vremena pred televizijon? (NBA, NHL, KHL, Manchester junajter........)
shpaga- bomber
-
Broj postova : 176
Godine : 59
Datum registracije : 19.01.2012
Ja sam čuo (i vidio) da Ivina kuja ima već dekubitus od ležanja pred televizorom...navodno da nije Ivo tome kriv već se kučka navukla na "Zoru dubrovačku".
Fratt- MODERATOR
-
Sramota,napadate Ivu koji je samo proslijedio korisnu informatziju glede gljive iz ove teme!
Zovete ga Trollom nad trollovima a onda sami gazite temu!
puj,hrak!!
puj,hrak!!
maxina- MODERATOR
-
Broj postova : 2512
Godine : 55
Datum registracije : 19.11.2011
kuja obožava "Zoru trputsku"
goxxon- guru
-
Potpuno ste u pravu, kolega Maxina, o teškoj se sramoti ovdje radi. O blaćenju, pokušaju diskreditacije i pozivu na javni linč. Nikakve sumnje nema da iza ovog napada stoji udruga "U ime obitelji" !!maxina je napisao/la:Sramota,napadate Ivu koji je samo proslijedio korisnu informatziju glede gljive iz ove teme!
puj,hrak!!
ivo- guru
-
nisu mi nes posebno te gljive.bile su mi bezokusne.al sad bih i ja susila,pa mljela.da vidim tu posebnost
tonka- mr.spika
-
Broj postova : 1535
Godine : 49
Datum registracije : 08.06.2009
Bobo zna to posebno osušiti, kaže da ih koristi i kao afrodizijak. cura mu je u zadnje vrijeme presretna, kaže veza im se preporodila.
goxxon- guru
-
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: ZNANJA BORAVKA U PRIRODI, SURVIVAL I BUSHCRAFT :: ISHRANA :: ENCIKLOPEDIJA GLJIVA :: JESTIVE GLJIVE
Stranica 1 / 1.