FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Latest topics
» Tradicionalni preklopni noževi
Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja. Empty04.10.24 14:27 by Lawman

» Divlji kamp Drava 2024
Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja. Empty31.08.24 7:16 by NAVIGATOR

» chris reeve sebenza folder
Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja. Empty31.08.24 7:14 by NAVIGATOR

» 24 sata divljine
Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja. Empty16.07.24 0:39 by Mladen

» Kožni strop
Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja. Empty09.07.24 12:12 by oetzi

» Fallkniven noževi
Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja. Empty28.06.24 12:22 by laredo

» Garmin GPSMAP 66S
Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja. Empty22.04.24 11:59 by La vita e Bella

» Sretna 2024.godina
Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja. Empty01.01.24 23:27 by Lawman

» ako nekome treba ideja za kuću..
Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja. Empty18.12.23 9:19 by NecaPereca

» Ćao, ćao
Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja. Empty14.12.23 10:00 by NecaPereca

» Nije bilo preživljavanje ali je bilo stresno :)
Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja. Empty14.12.23 9:53 by Lawman

» Baterijske lampe
Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja. Empty24.11.23 8:29 by neven

» Utsch & Gierse Tools / UG-Tools
Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja. Empty23.11.23 19:08 by dux aeron

» Laser u survival kitu?
Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja. Empty22.11.23 20:56 by dux aeron

» Dosta je bilo zajebancije, dogodine tko živ , tko mrtav...
Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja. Empty21.11.23 12:20 by Lawman

» Stari novi hobi
Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja. Empty25.10.23 22:29 by neven

» Gitara & planinarenje
Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja. Empty24.09.23 11:48 by Strat04

» Izrada noza od turpije
Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja. Empty21.09.23 22:04 by Hobi majstor

» sta je najvaznije za prezivljavanje?
Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja. Empty20.09.23 11:34 by Strat04

» Mine na Papuku
Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja. Empty20.09.23 11:32 by Strat04

» prsluk, torbica ili ranac?
Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja. Empty20.09.23 11:10 by Strat04

» Prestavljanje
Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja. Empty20.09.23 9:45 by neven

» P: Chris Reeve Small Sebenza MAGNACUT
Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja. Empty30.08.23 9:03 by NAVIGATOR

» EDC- sitnice koje pojednostavljuju život
Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja. Empty09.08.23 16:48 by NAVIGATOR

» Svega ima,ničeg nema.. [CHAT TEMA]
Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja. Empty18.07.23 13:08 by Drvo

» Pozdrav svima
Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja. Empty03.06.23 14:28 by Shaman95

» Nocna zima ljeti u Gorskom Kotaru
Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja. Empty03.06.23 11:16 by DrAnte

» Koji nož kupiti?
Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja. Empty29.05.23 15:41 by Lawman

» "patiranje"karbonskog čelika?
Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja. Empty28.05.23 23:59 by ness

» SkeletoDon Alpha
Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja. Empty28.05.23 23:48 by ness

bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Forum Preživljavanja© Facebook Icon

Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja.

4 posters

Go down

Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja. Empty Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja.

Postaj by Strider 25.09.10 0:57

Nisam se mislio prijavit, nisam ni znao za ovo do prije desetak sekundi (haha razbijam led). Dakle, radnje su dvije. Jedna oko Pazina i iznad Mošćeničke drage, krajem ovog ljeta (mislio sam objavit ovaj topic još prije ali kud vremena).

Tema prvog izleta je flora, ona jestiva strana. Rano jutro (cca 6 i pol) krenuo sam iz vikendice (Moščenićka draga) busem do Labina, da se nađem sa Borisom. Došao sam ranije nego očekivano (puno ranije zapravo), svidio mi se grad, lijep, uredan, pristojni ljudi čudna naglaska haha, lijepi parkovi, puno zelenila. Malo sam razgledao i čekao poziv. Anegdota slijedi: Trebali su me pokupit s autom iz Pule...ali...Boris veli, preko telefona kako se mi survivori moramo snać, rekao je da nađem prijevoz do Pazina. Nije mi teško palo, baš sam tako nešto i tražio. A i da nisam htio došli bi po mene. I prošećem se ja do početka grada (desetak minuta, znam i sad raspored ulica, orijentacija u prostoru i pamćenje me služe. I tako dođem ja do jedine ceste iz Labina za Rijeku (raskrižje prema Pazinu je u Vozilićima, malo mjesto prije Labina-gledano iz Rijeke) i dignem palac (pritom samo gledam domaće tablice). Odmah, prvi auto stane, neki gospon, radnik, objasnim mu što radim i tako to (možda se već registrirao na forumu), zainteresiralo ga je. ALI najdalje ide do Stepčića (između Labina i Vozilića). Dobro, prihvatio sam, rekao je slijedi ravno cestu, imaš 1-2 km hoda. I tako se ja nauživam, gledam polumokru cestu, crnogoricu, djelomično ogoljen teren itd...tamo sam ja za kojih 5 min, možda više. Sjednem na zid na raskrižju u Vozilićima i čekam. Znam da je jedino veće raskrižje pa sam počekao Borisa i ostale...snalažljivost, ne? Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja. 469245

P.S. onaj radnik mi je objasnio jednu stvar. Kod Plomina, u kanjonu, se skoro svako jutro spušta magla, ima veze sa tlakovima itd (i termoelektranom)...more povlaži sve u maglu prema van, tako da se jedan dio ceste pretvorio u zonu sumraka.

Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja. DSC08121

Boris vozač, dvije simpatične nonice, poznaju floru kao škrtac zlato, su nam ženska kompanija (imena zaboravih) i jedan zanimljiv gospodin Jadran. Ima preko pedeset godina, a izgleda 10 godina mlađe i još 10 godina bolja kondicija. Malo ležerniji outfitt, ali u krajnosti funkcionalan. Našli smo se s još par ljudi, bračni par i njihovo dvoje unučadi blizanci. Ovdje počinju slike.

Krajolik predivan, začudo nema komaraca iako ima puno vode (ali ne i ljudi). Korita se lijepo vide. Odmah počinju lekcije. Nonice skupljaju bilje i ćakulaju o vrstama. Probao sam po prvi put dren, mada ne zreli još ali mi je lijepo usta zavezao.

Odmah nailazimo na tragove, veoma friški. Jazavac. Vuk sve može bolje objasnit.
Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja. DSC08124

Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja. DSC08125

Boris slika ovu biljku (uvijek zaboravim ime), otrovna je. Ovdje vidite i ovu čudnu torbicu oko struka. Odbacili smo naziv pederuša jer je pogrdna pa smo izmislili naziv hipsterka. Nepromočiva, nis ga leđa boljela, a iako se čini nezgrapna i da će svugdje zapinjat nije, a bili smo kroz šiblje i trnje.
Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja. DSC08126

Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja. DSC08128

Dren
Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja. DSC08130

Dok smo stigli do rijeke, naišli smo na mnogo foto materijala.
Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja. DSC08133

Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja. DSC08134

I evo nas...slijedimo riječicu nizvodno.
Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja. DSC08135

Promatrali smo mnogo bilja, našli neke koje ne pripadaju tamo (siva jela npr)... Boris nam je rekao kako se pravilo hoda po kamenju u rijeci, prvo zaglavit nogu, pa nać di stavit drugu...i da je bolje bit mokar nego slomit kuk. Oni malo manje spretni su se izuli par puta zbog prelaženja na drugu stranu. Tu su se bračni par i djeca vratili.

E sad, ovo je zanimljivo. Stali smo na nekakvoj stazici i rečeno nam je da je tu nešto jako opasno. Morali smo mozgat naravno. Gledamo, čudimo se i blebećemo...ali sve krivo. Pogled nam je usmjeren u stabla i raslinje. Na svakom grananju je lišće i ostaci, koji nebi smjeli biti tamo => to znači da se voda digne do te razine (bilo je pa skoro i dva metra iznad naših glava...za neznalca poput mene to je zlatna spoznaja.
Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja. DSC08139

Tu smo imali stanku i jeli smo tako dobru hranu da smo rekli da trebaju te dvije nonice napravit restoran. Jedna od nonica je napravila paštetu od oraha, badema, začina....finooooo. Ako nabavim recept obavezno postam.
Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja. DSC08145

Ovo je također jedna opasnost koju mnogi ljudi ne vide (kao ni mi dok nam Boris nije objasnio). Mnogo je žrtava palo zbog ovoga. Ima jedan savršeni bazenčić za kupanje...taman ispod slapića za masažu, jako dubok i nije prestrm za ući i izaći. Ali opet smo morali mozgat itd, neuspješno...
Mnogo vode ulazi, ali jako malo izlazi (na novi slapić) => postoji neka rupa koja svu tu vodu povlači, a može i čovjeka koji bi bio potpuno izgubljen da se to dogodi.
Kratko objašnjenje...pametno je imat papir i olovku ^^

Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja. DSC08142

Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja. DSC08143

Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja. DSC08144

Jeli smo sirove mahune (zapletene oko druge biljke)...mnoge slike biljaka mi nisu uspjele jer sam imao uključen makro -.-
Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja. DSC08148

Boris mi je dao jedan wokitoki da ga isprobamo...otišli su dalje, ja sam čekao. Javio sam se i probao ih trackingom naći. Prvih dvadeset metara ajde, uspio ali onda blokada, nema ničega. Došuljao sam im se što više (šale radi) i čekao da ne krenu po mene, ali su znali da ih sprdam, nismo bili ni 500 m udaljeni kad sam krenuo za njima.
...
Tu smo se odlučili okupat. Bazenčić je na sredini jako dubok bio, valjda ako ima 2-3 metra. Sprdali smo se uokolo, probali napravit mayan sticks, pokazao sam im onaj komad bora pun smole (fatwood). Voda je bila ni topla ni hladna, taman za zadnje kupanje. Dobio sam savjet da ne otvaram oči pod ovakvom vodom (nije blatna, ali puna gline, kiša ja padala). Nakon dugog kupanja je uslijedio ručak (ovdje se čini da jedemo svakih 10 min, ali smo se nahodali satima prije stanke nove). Naravno probali smo gulaše iz konzervi, niš posebno, Gavrilović rulez. Nismo imali vilice ni noževe, napravilo smo chopstickove od vrbe i primjetili da vrba jako brzo oboja vodu. No trace politika, sve smo sa sobom uzeli. Počela kiša.
Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja. DSC08153

Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja. DSC08156

Došli smo do nekih kablova za pumpanje vode ili slično...(Borisova reportaža od prije). Vegetacija se promijenila, puno je vlažnije, hladnije i sve je obraslo mahovinom...ušli smo u prašumu (mogu skoro reći doslovno, vegetacija sliči, kao i vlažnost...sve puno mahovine, paprati, lijana Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja. 368870 ). Hodamo do vrha nekog brdašca gdje se nalazi građevina, bivša osmatračnica, super pogled.

Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja. DSC08162
Jedna od ovih gospođa je rekla da požurimo, tu su loše vibre (bavi se onim nečim sa tim energijama, neznam, ne pratim- isto kao i ona tema sjevorzapad RH). Valjda se negdje u povijesti dogodio pokolj ovdje. Zanimljivo je da se samo oko te ruševine (na slici stojimo ispred nje, ne vidi se) nalaze ogromne gljive (recite koje su, mi nismo znali). Neke narančaste, neke bijele, neke male, neke kao šaka itd. Spustili smo se u kanjon. E tu je počela borba. Nema svjetla, kiša pada, ja u tenisicama (nisam se prikladno obukao, zelene hlače, neka majica, i tenisice...jedan nož, malo hrane, puno vode i špaga...začudo nisam promočio). Blata kao u priči, sve sklisko, vlažno, baš nas je izmorilo. Nisam više puno slikao jer su mi kapljice ulazile u leće, a i nisam imao volje.

(malo iza onih ruševina)
Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja. DSC08165

Jedna gljiva, ne poznam ju (Luksa pomozi)
Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja. DSC08166

Drugu neznam, ova je ogromna!
Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja. DSC08170-1

Nema ni treće sreće.
Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja. DSC08169-1

Sišli smo u kanjon, gle razliku u svjetlu. U ovom malom bazenčiću smo našli neke ribice i račiće, nismo ih dirali.
Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja. DSC08171-1

Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja. DSC08172-1

Nakon mnogo hodanja došli smo u Grdo selo (netko je dao ovaj oksimoron za naziv, selo nema ljepšeg). Malo smo se najeli šljiva iz vrtova, kupina i jabuka velike kao moja glava, čak smo i dunju našli. Boris je našao prijevoz za natrag do auta i vratio se po nas. Prešli smo oko 6 km, ali samo 3 km zračne udaljenosti (GPS provjereno). Sve u svemu super je bilo, mnogo sam naučio od drugih i obrnuto.

Drugi post druga avantura

Zadnja promjena: Strider; 25.09.10 12:19; ukupno mijenjano 1 put. (Reason for editing : Gramatika)
Strider
Strider
honoris
honoris

Male
Broj postova : 2611
Godine : 31
Datum registracije : 18.06.2009

[Vrh] Go down

Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja. Empty Re: Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja.

Postaj by Strider 25.09.10 1:30

Sada slijedi kratki izlet sa maminim bratićem u prvom koljenu, inače svjetski poznatim fizičarom. Nikada nije bio do Zijavice, spilje iznad MD, pa sam ga malo odveo u prirodu. Put do gore ima manje od 2km zračne udaljenosti, ali se treba popesti preko hrbta planine...sa druge strane je drugo brdo, dakle na jednoj strani kanjona smo. Vrijeme je bilo sparno, čak prevruće, sunce je pičilo.
Neznam vremenski trajanja puta za gore.

Došli smo do Obrša, malo mjesto iznad MD. Super pogled, turistička atrakcija. Ima murvi (kasno smo stigli, sve pokljucane), kupina (i tekakvih!), drena...simpatični mali vrtovi puno maslina i čempresa, kamene kućice, tu i tamo koji kažun za psa.
Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja. DSC08201

Pola puta pređeno. Odmah iznad Obrša dolazi nova vegetacija, crnogorica. Pred desetak ili više godina je izbio požar, posljedice se još vide na stablima. Teško ga je bilo ugasit jere je ipak to puno borova. Super atmosfera, malo pretoplo, zrikavci, pčele, jednu zmiju sam vidio, ali je bila prebrza. Mravi su na steroidima. Kozja stazica vodi do spilje.

Evo je.
http://rivjera.org/images/SLIKE/velika_spilja_v.jpg

Pogled iz spilje.
Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja. DSC08204

Smokva stvarno svugdje raste...ova je na rubu, gdje ima sunca, ali na kraju spilje je rasla jedna velika (posjekli su je tijekom zime). Spilja nije preduboka, možda kojih 15 metara dubine sa 10 m visine. Vide se tragovi klesanja, gdje je netko (navodno) pokušao isklesati Majku Božju ali je iz nekog razloga odustao.
Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja. DSC08206

Igram se sa fotićem:
Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja. DSC08210

Mlječika, otrovna
Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja. DSC08217

Majčina dušica, cijeli grm... Posvuda ih je, ali tek iznad parsto metara, sipod toga ništa (barem mi se tako čini)...uzeo sam si par grančica (inače bi rekao travki) za fini čaj.
Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja. DSC08211

Malo borova
Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja. DSC08213-1

Dva pozera
Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja. DSC08226

Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja. DSC08216

Vidjeli smo i par orlova, dva, ali neznam ni vrstu ni ništa. Slika je loše ispala, ipak to leti brzo. Da nije neki štekavac, tako se glasao...
Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja. DSC08223

I bolje da požurimo doma Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja. 368870 (ipak nije padala kiša, oblak je skrenuo prema jugozapadu)
Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja. DSC08227

Izlet je trajao manje od 3 sata, onako nogom smo kročili iza kuće ustvari.

To je to ljudi, nadam se da vam je bilo lijepo čitati.

Zadnja promjena: Strider; 25.09.10 12:22; ukupno mijenjano 1 put.
Strider
Strider
honoris
honoris

Male

[Vrh] Go down

Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja. Empty Re: Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja.

Postaj by djomla 25.09.10 1:40

Fascinantno! Svaka ti čast na fotkama i priči! Na trenutak sam sam otputovao u mislima na mjesta s fotki... Istarska prašuma i malo kvalitetnog druženja. 368870
djomla
djomla
knjižničar
knjižničar

Male
Broj postova : 977
Godine : 36
Datum registracije : 12.04.2010

https://habilisurvival.wordpress.com

[Vrh] Go down

Postaj by Cave Bear 25.09.10 8:45

sjajne fotke meštre lako bi mogao da pobedis!
Cave Bear
Cave Bear
spikač
spikač

Male
Broj postova : 700
Godine : 26
Datum registracije : 31.05.2010

[Vrh] Go down

Postaj by Strider 25.09.10 15:17

Haha hvala vam... pa nemogu pobijedit ako nema trke...ajmo ljudi fotić u ruke!

Nego...znate možda one gljive?
Strider
Strider
honoris
honoris

Male

[Vrh] Go down

Postaj by gogastiOS 26.09.10 12:38

jako lijepo, krasne fotke a i prica..
gogastiOS
gogastiOS
tipko
tipko

Male
Broj postova : 64
Godine : 57
Datum registracije : 18.08.2010

[Vrh] Go down

Postaj by Sponsored content

Sponsored content

[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics