Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Ontario combat survival kukri
+11
mariobab
Login
orao
Mraz
northy
Franco G
Strider
Pomorac
NAVIGATOR
Aries
Krik Naglas
15 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: OPREMA :: INDIVIDUALNA OPREMA :: ALATI PREŽIVLJAVANJA
Stranica 1 / 1.
Ontario combat survival kukri
Molim vas za mišljenje o ovom alatu...
ONTARIO COMBAT SURVIVAL KUKRI
I gdje se može kupit FOX XTREME TACTICAL KUKRI?
ONTARIO COMBAT SURVIVAL KUKRI
I gdje se može kupit FOX XTREME TACTICAL KUKRI?
Zadnja promjena: vuk; 17.09.10 14:42; ukupno mijenjano 2 put/a. (Reason for editing : dodani linkovi)
Krik Naglas- bomber
-
Broj postova : 108
Godine : 45
Datum registracije : 13.08.2010
Re: Ontario combat survival kukri
mislim da je Navigator Fox-a uzeo također u Replikart-u - najbolje nazovi ih i pitaj (imaju dosta toga što nije vidljivo na web-u, pa tako npr. i stvari iz www.brisa.fi )
Aries- spikač
-
Broj postova : 651
Godine : 53
Datum registracije : 26.02.2010
u replikartu sam gledao ontariov kukri, ha čuj made in usa je, ali baš završna obrada nije na nivou no za te novce mislim da nečeš nači kvalitetniji kukri, jedino Ka-barov je u toj klasi po meni možda i bolji izbor ali ga trenutno nemaju. Fox-ov tactical extrem kukri je nekoliko kategorija jači i po materjalu i po završnoj obradi ali i po cijeni. ja ga posjedujem več neko vrijeme i još sam oduševljen njime! ja bi se na tvome mjestu strpio i zašparao koju kunu više i uzeo fox-a!
NAVIGATOR- master
-
Broj postova : 7021
Godine : 49
Datum registracije : 05.04.2010
Prije bih uzeo Ontario kukri nego foxa, ako su vec radili ozbiljan alat onda su mogli barem malo prepravit ovaj tang, te se jako puno ljudi žali na dršku koju su svi večinom promjenili ili omotali parakordom.
Pomorac- lingua
-
Broj postova : 333
Godine : 38
Datum registracije : 24.11.2009
foxov kukri ima jako solidno napravljen tang u rangu sa Fallknivenovom northenlight serijom, a to su izrazito kvalitetni i robustni i skupi noževi. nisam čuo daje itko imao problema s čvrstočom tog noža a ontariov model je s njime apsolutno po svemu neusporediv(nije na nivou). druga je stvar kad je ručka u pitanju jer tu je fox malo podbacio. ručka je jednostavno pre tanaka čak i za male šake poput mojih, i pre anatomska. stvar rješava 2-3 metra paracorda, s njime je foxova ručka potpuno ravnopravna sa bilo kojom(kvalitetnom)
prednost ontarija je jedino u daleko jeftinijem materjalu oštrice jer se radi o ugljičnom čeliku pa ga je na terenu nešto jednostavnije naoštriti ali i daleko teže održavati. meni fox nakon 10 dana u potpuno mokrim koricama koje se ni na sekundu nisu uspjele osušiti ostao bez i najmanjeg znaka hrđanja.
prednost ontarija je jedino u daleko jeftinijem materjalu oštrice jer se radi o ugljičnom čeliku pa ga je na terenu nešto jednostavnije naoštriti ali i daleko teže održavati. meni fox nakon 10 dana u potpuno mokrim koricama koje se ni na sekundu nisu uspjele osušiti ostao bez i najmanjeg znaka hrđanja.
NAVIGATOR- master
-
Imam foxov i super je. Nisam ga koristio za ništa teže, nisam imao prilike. Ali da, drška mi se ne sviđa.
Odi ti lijepo na khukrihouse.com ili himalayan imports.com it tamo si nađi pravog igrača.
Odi ti lijepo na khukrihouse.com ili himalayan imports.com it tamo si nađi pravog igrača.
Strider- honoris
-
Broj postova : 2611
Godine : 31
Datum registracije : 18.06.2009
ja imam pravog nepalskog kukrija. iako je sječivo solidno, ogromno, teško, odlično reže ali mi je ručka katastrofa neudobna. več nakon par minuta rada dobim žulj na sred dlana. mislim da CS radi najkvalitetnije serijske kukrije(pod time ne mislim na kukri mačetu) model LTC ima najbolja rezna svojstva a najčvršči je ghurka model. luda je stvar imati taj model u starom provjerenom carbon V čeliku mada ni SK5 nije za bacit! no opčenito svi kukriji su veliki u rangu mačete no foxov je zapravo nož(nešto je manji i lakši od uobičajenih a opet dovoljno velik za gotovo sve zadatke) a batoning mi kod njega nikada neče zatrebati(i sam ima dovoljno mase za odlično cjepanje)
NAVIGATOR- master
-
NAVIGATOR je napisao/la:ja imam pravog nepalskog kukrija. iako je sječivo solidno, ogromno, teško, odlično reže ali mi je ručka katastrofa neudobna. več nakon par minuta rada dobim žulj na sred dlana.
Navigator, posve je jasno da takva ručka nije namjenjena rukama koje uglavnom drže kameru i da imaš žuljeve (kao i ja, uostalom). Ručku možeš omotati isto kao kod Foxovog khukrija.
Ako netko želi pravi khukri onda je najbolje naručiti direktno kod Himalayan Imports koji prodaje najbolje originalne khukrije.
Himalayan Imports
Moj Khukri je Ang Khola sa sječivom debljine 1/2 incha (= 12,7mm) i smatra se najjačim khukrijem. To se neda usporediti s 'modernim' izvedbama. Filozofija: ako želiš khukri - imaj original.
Foxov Extreme Khukri
Meni se sviđa dizajn - više je za nož kojim radite razne zadatke. No taj khukri ima dva problema:
1. Čelik 440C ili N690 na HRC 58 je prilična besmislica osim ako služi za šminku ili srednje teške radove. Na toj tvrdoći on naprosto nije dovoljno žilav za luđačke napore i impakte. Punctum.
2. Tang. Tang ima oštre kutove spram sječiva - ta mjesta su Ahilove pete i 'skupljaju' stres do loma. Prijelazi od tanga na sječivo moraju biti obli (radiused) kao što imaju Busse- ili Fehrman- noževi. To je naprosto fizika i nije predmet subjektivnog mišljenja.
Niže je slika na kojoj je moj Ang Khola i Fehrmanov First Strike (treći je Fehrmanov Peace Maker, negdje u kategoriji Falllknivenovog F-1). Pogledajte kako su blagi prijelazi kod Fehrmanovih noževa!
Franco
P. S. Inače, posve se slažem s Navigatorom u pogledu čelika Carbon V. Jedan od superiornih čelika.
Franco G- spikač
-
Broj postova : 750
Godine : 77
Datum registracije : 29.08.2009
Imam ja Assam rifles Windlas khukri (nažalost iz indije). Dobar je, težak, dug itd, ali oštar ne (dat ću ga nekom da ga oštri), tu sam ja kriv. Cjepa dobro, ugodan je za držat (bar meni) al mi se ne sviđa da kad idem cjepat da se udarac osjeti kao da lupam šipkom po kamenu.
Navigatore, na khukrihouse-u imaš opciju da napraviš svoj unikatni...tipa...ovaj Ang Khola sa full tang drškom bez ovih prstenova, samo običan i udoban dizajn...Ili kupiš jednostavno ovaj tu dolje
http://www.khukurihouseonline.com/Content/Catalog/Browse/ProductPicture_1.php?PID=c3992e9a68c5ae12bd18488bc579b30d|584048
Kombiniraj brate!
Navigatore, na khukrihouse-u imaš opciju da napraviš svoj unikatni...tipa...ovaj Ang Khola sa full tang drškom bez ovih prstenova, samo običan i udoban dizajn...Ili kupiš jednostavno ovaj tu dolje
http://www.khukurihouseonline.com/Content/Catalog/Browse/ProductPicture_1.php?PID=c3992e9a68c5ae12bd18488bc579b30d|584048
Kombiniraj brate!
Strider- honoris
-
Broj postova : 2611
Godine : 31
Datum registracije : 18.06.2009
Sada sam gledao Ontario catalog u nemaju uopste COMBAT SURVIVAL KUKRI ili bilo koji drugi kukri.... Jel moguce da je prestala njegova proizvodnja?
northy- tipko
-
Broj postova : 72
Godine : 42
Datum registracije : 07.08.2011
Ontariov Kukri nikada nije niti bio na stranici od Ontaria koliko ja znam, oni ga proizvode ali ne vode kao svoj proizvod jer je rađen po naruđbi nekog od preprodavača, zato na njemu niti nema Ontariove oznake.
Mraz- master
-
Broj postova : 5658
imam pitanje u vezi ontarijevog kukrija.. kakav tang ima? da li se promjenit drška i stavit neko drvo?
orao- spikač
-
Broj postova : 556
Godine : 27
Datum registracije : 30.08.2010
ja to ne bi radio, ipak je taj kraton koji je gore najprimjereniji onome za što je taj alat napravljen. imao sam kukri i s drvenom ručkom ali gumena je ipak puno ugodnija za rad i upija vibracije tog stvarno velikog i močnog reznog alata.
NAVIGATOR- master
-
Slazem se sa Navigatorom oko materijala ručke. Ali svejedno i mene zanima o kakvom se tangu radi, i o kakvom prijelazu sa oštrice na tang. Predpostavljam da je kao i kod drugih ontariovih modela sa kraton ručkama tog oblika pa ako znate tangove tih modela javite vjerovatno su isti.
Login- mr.spika
-
Broj postova : 1136
Datum registracije : 17.07.2010
Tang je klasika, pod pravim kutem i ide do kraja drške gdje ga drži zakovica za lanyard.
Mraz- master
-
Broj postova : 5658
ma razumijem ja to sve.. ali jednostavno me zanimaju prirodni materijali..
orao- spikač
-
Napravi, možeš kombinacju drveta i kožnih prstenova, ili samo potonje, Ausonia i Toro stavljaju takve na svoje kosire, dobar je osjećaj u ruci i amortizira vibracije. Iako, otuda takav tang, amortizira i drvo, ali tu je važan i način držanja pri udaranju, itd. Ne boj se da će ti tang otići-kosiri i neki tradicionalni kukriji imaju slabije, pa svejedno rade.
mariobab je napisao/la:Napravi, možeš kombinacju drveta i kožnih prstenova, ili samo potonje, Ausonia i Toro stavljaju takve na svoje kosire, dobar je osjećaj u ruci i amortizira vibracije. Iako, otuda takav tang, amortizira i drvo, ali tu je važan i način držanja pri udaranju, itd. Ne boj se da će ti tang otići-kosiri i neki tradicionalni kukriji imaju slabije, pa svejedno rade.
dobro zvuči ovo s kožnim prstenovima.. što su potonje? a Ausonia i Toro su neka plemena predpostavljam..? nepoznate su mi riječi..
Ako se ikada odlućim za neki kukri nesto tako ide definitivno..
orao- spikač
-
Kada napišem konji i krave, potonje (dakle one iza, upravo spomenute, druge) su papkari.
Orle,
daj malo Google upregni, moćna je stvar
Ausonia
Toro je isto neka firma pretpostavljam, ima previše toga, neda mi se filtrirati, neka mariobab stavi link, ako mu se bude dalo
a potonji se odnosi na prstenove od kože, samo mislim da onda svejedno moraš napraviti nekakve bolstere, jer se na nešto i s nečim moraju stisnut kožni prstenovi (barem sam ja tako shvatio da se radi drška od slagane kože)
daj malo Google upregni, moćna je stvar
Ausonia
Toro je isto neka firma pretpostavljam, ima previše toga, neda mi se filtrirati, neka mariobab stavi link, ako mu se bude dalo
a potonji se odnosi na prstenove od kože, samo mislim da onda svejedno moraš napraviti nekakve bolstere, jer se na nešto i s nečim moraju stisnut kožni prstenovi (barem sam ja tako shvatio da se radi drška od slagane kože)
goran.h- bomber
-
Broj postova : 109
Godine : 37
Datum registracije : 27.11.2011
Ausonije je bilo nekada za kupiti u ZG, više ne nailazim. Kosir na kojem je utisnuto TORO sam dobio od jednog bivšeg forumaša i dragog prijatelja i instruktora preživljavanja iz Italije. Rekao je da se tako zove proizvođač. Nisam nikada našao link.
sve sam skuzio sve jasno.. ma zaboravih na google ..
hvala
hvala
orao- spikač
-
Imam ja nekoliko Ausonijinih kuhinjskih i mesarskih nozeva i vrhuski su..proizvode se u Maniagu (Italija) odakle je dobro nam znani Fox...
Mije- spikač
-
Broj postova : 694
Godine : 33
Datum registracije : 30.09.2011
i manje znani ali vjerojatno bolji Extrema Ratio,ali puno skuplji.
glock- mr.spika
-
Broj postova : 1128
Godine : 61
Datum registracije : 31.01.2011
samo što extren ratio proizvodi pajsere a ne noževe, zato mi je i jasno da su tebi draži
NAVIGATOR- master
-
orao je napisao/la:imam pitanje u vezi ontarijevog kukrija.. kakav tang ima? da li se promjenit drška i stavit neko drvo?
Evo slika koju sam našao :
tagart- tipko
-
Broj postova : 86
Godine : 43
Datum registracije : 30.11.2012
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: OPREMA :: INDIVIDUALNA OPREMA :: ALATI PREŽIVLJAVANJA
Stranica 1 / 1.