Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Superljepilo
+7
Ri istra
damjan
Strider
neven
p.strumf
NAVIGATOR
GA
11 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: OPREMA :: INDIVIDUALNA OPREMA :: SET ZA PREŽIVLJAVANJE (Survival kit)
Stranica 1 / 1.
Superljepilo
Eto vidim da nije potaknuta tema do sada, pa jedan onako više SP profi savjet XD to su kao tajne zanata hahahaha
Superljepilo- definitivno mislim da bi iz survival kita izbacio bilo što za superljepilo. Razlog tomu je što, izumljeno je za vrijeme vietnamskog rata. Svrha mu je bila krpanje ranjenika. Naime pristizalo je toliko ranjenika rasčetvorenih da ih doktori jednostavno nisu stigli šivati. Superljepilom krpali su ih za nekoliko sekundi. Mnogo ljudi preživjelo je upravo zahvaljujuči ovoj stvarčici. Spje se mjesta reza rana na ranu te se na povrsinu koze nanse superljepilo koje ne samo da jako drži ranu več na njoj radi mali plastificirani sloj pa ju je teže kontaminirati.
U svakom slučaju eto, ako ima još mjesta u vašim kitovima svakako ubacite jednu malu tubu, tko zna možda vas upravo ona spasi.
P.s. u koliko dođe do životinjskog ugriza svakako ranu što bolje isprati, u koliko ima mogučnosti nečim što sadržava određenu kiselost kao npr. čaj od bora. Nikako ne cistiti rane vodom koja nije prokuhana, i ranu isfuriti naravno ne vvodom koja vrije u trenutku ali dovoljno crucom da bude mala opeklina. Znači isključivo u slučaju ugriza zvijeri jer je infekcija od zubiju neizbježna.
Superljepilo- definitivno mislim da bi iz survival kita izbacio bilo što za superljepilo. Razlog tomu je što, izumljeno je za vrijeme vietnamskog rata. Svrha mu je bila krpanje ranjenika. Naime pristizalo je toliko ranjenika rasčetvorenih da ih doktori jednostavno nisu stigli šivati. Superljepilom krpali su ih za nekoliko sekundi. Mnogo ljudi preživjelo je upravo zahvaljujuči ovoj stvarčici. Spje se mjesta reza rana na ranu te se na povrsinu koze nanse superljepilo koje ne samo da jako drži ranu več na njoj radi mali plastificirani sloj pa ju je teže kontaminirati.
U svakom slučaju eto, ako ima još mjesta u vašim kitovima svakako ubacite jednu malu tubu, tko zna možda vas upravo ona spasi.
P.s. u koliko dođe do životinjskog ugriza svakako ranu što bolje isprati, u koliko ima mogučnosti nečim što sadržava određenu kiselost kao npr. čaj od bora. Nikako ne cistiti rane vodom koja nije prokuhana, i ranu isfuriti naravno ne vvodom koja vrije u trenutku ali dovoljno crucom da bude mala opeklina. Znači isključivo u slučaju ugriza zvijeri jer je infekcija od zubiju neizbježna.
GA- zelembara
-
Broj postova : 25
Godine : 40
Datum registracije : 02.08.2010
Re: Superljepilo
sastavni doi mog EDC-a je i superljepilo, mada kod mene ima prioritetno druge namjene! čuo sam več za to ali nisam isprobao na ranama. samo onda treba paziti ako čovjek več koristi ljepilo s namjerom krpanja čovjeka a ne stvari da ne izabere ona koja se u posljednje vrijeme reklamiraju da ne lijepe kožu!
NAVIGATOR- master
-
Broj postova : 7021
Godine : 49
Datum registracije : 05.04.2010
NAVIGATOR je napisao/la:sastavni doi mog EDC-a je i superljepilo, mada kod mene ima prioritetno druge namjene! čuo sam več za to ali nisam isprobao na ranama. samo onda treba paziti ako čovjek več koristi ljepilo s namjerom krpanja čovjeka a ne stvari da ne izabere ona koja se u posljednje vrijeme reklamiraju da ne lijepe kožu!
lol da, to bi bio peh XD
GA- zelembara
-
Zanimljivo je to da se može krpati rana sa njime, valjda nije otrovno? ili u krvotok da uđe.
Ja sam zakrpao gumu sa njime, imala je sitnu rupicu. Stavim ga u injekciju, iglu gurnem u rupu i nabijem ljepilo unutra. Guma drži oko mjesec dana, ali ide do 70km/h i prešla je samo oko 40km. Dal bi autogumu zakrpalo neznam. Štetu sigurno nemože napravit za razliku od vulkanizera. Vulkanizeri naguraju onaj crvić sa šilom i to je kao krpanje. Taj crvić se samo nabije unutra i zato sile djeluju da se rupa raširi. To nije nikakvo vulkaniziranje. Prava zakrpa ojačava gumu i sprečava širenje rupe dok taj crvić djeluje suprotno.
Ja sam zakrpao gumu sa njime, imala je sitnu rupicu. Stavim ga u injekciju, iglu gurnem u rupu i nabijem ljepilo unutra. Guma drži oko mjesec dana, ali ide do 70km/h i prešla je samo oko 40km. Dal bi autogumu zakrpalo neznam. Štetu sigurno nemože napravit za razliku od vulkanizera. Vulkanizeri naguraju onaj crvić sa šilom i to je kao krpanje. Taj crvić se samo nabije unutra i zato sile djeluju da se rupa raširi. To nije nikakvo vulkaniziranje. Prava zakrpa ojačava gumu i sprečava širenje rupe dok taj crvić djeluje suprotno.
p.strumf- bomber
-
Broj postova : 199
Godine : 44
Datum registracije : 02.08.2009
p.strumf je napisao/la:Zanimljivo je to da se može krpati rana sa njime, valjda nije otrovno? ili u krvotok da uđe.
ima slabu kem. reakciju koja je pozeljna, a to je sitna opeklina koja se cak nit ne ocituje kroz bol nego zatezanje. Zato i je tako brzo da ne postoji nacin da ude u krvotok taman da ga izlijes na arteriju, (krvni tlak ne dozvoljava ulaz stranih sadrzaja a ne unosis ga iglom) Toksičnost je zanemariva, moguca blaga lokalna alergiska reakcija sto je prihvatljivo naspram mogučnosti štete otvorene rane.
GA- zelembara
-
GA je napisao/la:p.strumf je napisao/la:Zanimljivo je to da se može krpati rana sa njime, valjda nije otrovno? ili u krvotok da uđe.
ima slabu kem. reakciju koja je pozeljna, a to je sitna opeklina koja se cak nit ne ocituje kroz bol nego zatezanje. Zato i je tako brzo da ne postoji nacin da ude u krvotok taman da ga izlijes na arteriju, (krvni tlak ne dozvoljava ulaz stranih sadrzaja a ne unosis ga iglom) Toksičnost je zanemariva, moguca blaga lokalna alergiska reakcija sto je prihvatljivo naspram mogučnosti štete otvorene rane.
Vidim da pišete o super ljepilu pa me zanima dali je to stvarno bezopasno stavljati na otvorenu ranu bez nekih posljedica po zdravlje.
neven- lingua
-
Broj postova : 396
Godine : 56
Datum registracije : 21.09.2009
Ako se pare nebi smjele udisat, zašto bi se stavljale u rane?
http://www.fensende.com/Users/swnymph/refs/glue.html
Strider- honoris
-
Broj postova : 2611
Godine : 31
Datum registracije : 18.06.2009
Strider je napisao/la:Ako se pare nebi smjele udisat, zašto bi se stavljale u rane?
ni alkoholne pare ne smiju se udisati... znaci nanosi se na vanjski sloj, ako pobjegne malo u ranu nije drama jer e plastificira.
U ostaom on služi za kožu ne za unutarnje organe.
GA- zelembara
-
na tom principu radi i hansaplast u spreju...samo mu duze treba da se stvrdne ali isto se osjeti smrad po superljepilu kad počne stezati..osim toga skuplji je i veći i nepraktičniji za nositi
damjan- mr.spika
-
Broj postova : 1257
Godine : 41
Datum registracije : 06.11.2009
NAVIGATOR je napisao/la:sastavni doi mog EDC-a je i superljepilo, mada kod mene ima prioritetno druge namjene! čuo sam več za to ali nisam isprobao na ranama. samo onda treba paziti ako čovjek več koristi ljepilo s namjerom krpanja čovjeka a ne stvari da ne izabere ona koja se u posljednje vrijeme reklamiraju da ne lijepe kožu!
tako je i izmisljeno super ljepilo. u doba rata u vietnamu,u potrazai za brzim terenskim krpanjemili pokusajem zaustavljanja krvarenja dosli su do super ljepila kakvog mi danas poznajemo. navodno je spasilo puno vojnika.
Ri istra- tipko
-
Broj postova : 80
Godine : 45
Datum registracije : 09.01.2010
Pogledajte ja youtubeu, ima zanimljivih stvari o tome hh.
npr ova.
https://www.youtube.com/watch?v=oa13wriWTus
npr ova.
https://www.youtube.com/watch?v=oa13wriWTus
Strider- honoris
-
Broj postova : 2611
Godine : 31
Datum registracije : 18.06.2009
samo PAZITE sta radite,jer to nije ljepilo koje se kupi u ducanu. trebalo bi prvo provjerit o cemu se radi.
Ri istra- tipko
-
na henkelovom "super bond" ima uputstvo kako skinuti lepak s koze, i pozor da lako slepljuje kozu i trepavice - tu postoji siguronosno uputstvo http://www.henkelna.com/cps/rde/xchg/henkel_us/hs.xsl/full-product-list-7932.htm?iname=Loctite%C2%AE+495%E2%84%A2+Super+Bonder%C2%AE+Instant+Adhesive&countryCode=us&BU=industrial&parentredDotUID=productfinder&redDotUID=0000000N8R
ja licno ne bih super lepak koristio zaradi zatvaranja otvorenih rana, medjutim, ukoliko je izbor smrt od prekomernog krvarenja usled posekotine na nekoj arteriji ili lepljenje rane sa super lepkom, naravno da bih 2. odabrao
ali u slucaju ogrebotina o granu i slicnih gluposti,radije bih pustio da samo istece,a ako je nesto malo ozbiljnije, hanzaplast, odnosno zavoj (u zavisnosti od rane)
Skin contact: Cyanoacrylates generate heat on solidification. In rare circumstances a large drop will burn the
skin. Cured adhesive does not present a health hazard even if bonded to the skin. Bonds skin
in seconds. May cause skin irritation. Cyanoacrylates have been reported to cause allergic
reaction but due to rapid polymerization at the skin surface, an allergic response is rare.
ja licno ne bih super lepak koristio zaradi zatvaranja otvorenih rana, medjutim, ukoliko je izbor smrt od prekomernog krvarenja usled posekotine na nekoj arteriji ili lepljenje rane sa super lepkom, naravno da bih 2. odabrao
ali u slucaju ogrebotina o granu i slicnih gluposti,radije bih pustio da samo istece,a ako je nesto malo ozbiljnije, hanzaplast, odnosno zavoj (u zavisnosti od rane)
dman- bomber
-
Broj postova : 100
Godine : 37
Datum registracije : 04.07.2009
ali u slucaju ogrebotina o granu i slicnih gluposti,radije bih pustio da samo istece,a ako je nesto malo ozbiljnije, hanzaplast, odnosno zavoj (u zavisnosti od rane)[/color][/quote]
Slažem se.
Drvo- mr.spika
-
Broj postova : 1663
Godine : 44
Datum registracije : 13.03.2010
nije se ni govorilo o ogrebotinama,nego porezotinama koje zahtjevaju sivanje.
slazem se sa vama,ni ja ne bi koristio super ljepilo osim u krajnjoj nuzdi.
slazem se sa vama,ni ja ne bi koristio super ljepilo osim u krajnjoj nuzdi.
Ri istra- tipko
-
Pozdrav svima...Za sve koje interesuje sivenje rana sa super lijepkom pokazacu vam nekoliko slika..Izvinjavam se zbog klvaliteta nadam se da ce se moci vidjet
Posjekotina skoro 4 cm.... Noz od freze (za one koji ne znaju prikljucak na motokultivator za obradu zemlje) star 8 godina
Pad sa motora, razbucan prst do kosti...Oziljak 2.5 cm star 4 godine
Sitna ranica od surikena...
Zao mi je samo sto ne mogu da slikam ranu od skalpera duzine preko 10 cm isto sivenu super lijepkom jer je oziljak star oko 9 godina i dosta je blijed..Pozdrav svima..!!!
Posjekotina skoro 4 cm.... Noz od freze (za one koji ne znaju prikljucak na motokultivator za obradu zemlje) star 8 godina
Pad sa motora, razbucan prst do kosti...Oziljak 2.5 cm star 4 godine
Sitna ranica od surikena...
Zao mi je samo sto ne mogu da slikam ranu od skalpera duzine preko 10 cm isto sivenu super lijepkom jer je oziljak star oko 9 godina i dosta je blijed..Pozdrav svima..!!!
JillValentine- spikač
-
Broj postova : 676
Godine : 34
Datum registracije : 23.04.2012
jilvalentine ...
off on...malo u solarij ili na sunce xD .blijed si malo xD haha...off off
hmmm nisam probao ovo sa ljepilom ali sam dosta puta vidio da kad se baustelci posjeku stave izolir traku preko rane i kazu da brze zaraste nego sa flasterom...
hmmm nisam probao ovo sa ljepilom ali sam dosta puta vidio da kad se baustelci posjeku stave izolir traku preko rane i kazu da brze zaraste nego sa flasterom...
yasko- mr.spika
-
Broj postova : 1318
Datum registracije : 24.05.2011
yasko je napisao/la:jilvalentine ...
hehe zaraste prijatelju moj racku nego zaustavlja krvarenje jer totalno izolira ali je zajebano kad odlucis da posle nekolko dana maknes izolir traku sa rane...napravis visu stetu nego korist..isprobano...A nisam blijed no me se*e foto aparat..A mozda je i jedna od onih super lijepak bolesti ahahahaha
JillValentine- spikač
-
Broj postova : 676
Datum registracije : 23.04.2012
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: OPREMA :: INDIVIDUALNA OPREMA :: SET ZA PREŽIVLJAVANJE (Survival kit)
Stranica 1 / 1.