Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Enzo Trapper 95
+18
Drake
LEGION66
damjan
mastershooter45
tigi
Samobaniran
cabala - baniran
sgt bear
NAVIGATOR
Knife_maniac
LUKSA
elvin
neven
Marko
Wild Wolf
Adept
Strider
Nino G
22 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: OPREMA :: NOŽEVI :: IZRADA I ODRŽAVANJE NOŽA I ALATA
Stranica 2 / 4.
Stranica 2 / 4. • 1, 2, 3, 4
Re: Enzo Trapper 95
Zašto "nelegitiman"??
Pa to im je posao. Ili bi trebao biti.
Svakako ne treba pretjerivati i gušiti raspravu, jer dobra i argumentirana rasprava, pogotovo ako se radi o dva različita mišljenja, može samo doprinijeti kvaliteti foruma i tema. No, kada je riječ o nečemu što nanosi štetu članovima, onda je to sasvim druga priča.
Svakako ne treba pretjerivati i gušiti raspravu, jer dobra i argumentirana rasprava, pogotovo ako se radi o dva različita mišljenja, može samo doprinijeti kvaliteti foruma i tema. No, kada je riječ o nečemu što nanosi štetu članovima, onda je to sasvim druga priča.
mastershooter45 je napisao/la:Zašto "nelegitiman"??
Upravo sam to i mislio. Ljudi znaju svoj posao, pa će u skladu s time i djelovati.
Nino G- lingua
-
Broj postova : 451
Godine : 54
Datum registracije : 26.09.2009
oprostite za off, pobrisao sam većinu nepotrebnih postova(određenog člana) a koliko vidim i LUKSA je još imao posla žao mi je što nisam ranije reagirao ali nisam bio u mogućnosti!!
tigi- spikač
-
Broj postova : 616
Godine : 50
Datum registracije : 13.02.2009
nema me preko vikenda na forumu i propustim cijelu temu i izbacivanje cabale
..vidim da smo navigator i ja pozvani da sudjelujem u temi sa svojim uradcima ali neznam jel to šala (zar hoćeš da ti nagrdimo temu) ili na koji način da sudjelujemo...
ja mogu doprinjeti eventualno sa pitanjima..
1. jesi li spacer izrezao u točan oblik drške prije montiranja iste ili je virio izvan drveta pa si ga kasnije pobrusio..ako je ovaj drugi način kako si napravio prijelaz sa drške na oštricu a da nisi ni malo pobrusio tj. oštetio oštricu..
2. s čim si bušio rupe za corby vijke?, jel možda znaš da li za loveless vijke treba biti isti profil rupe (stepenasti) kao i za corby vijke, jel svi kazu da je te loveless lakse postaviti ali ako treba busiti slicnu rupu neznam po cem je to jednostavnije
..vidim da smo navigator i ja pozvani da sudjelujem u temi sa svojim uradcima ali neznam jel to šala (zar hoćeš da ti nagrdimo temu) ili na koji način da sudjelujemo...
ja mogu doprinjeti eventualno sa pitanjima..
1. jesi li spacer izrezao u točan oblik drške prije montiranja iste ili je virio izvan drveta pa si ga kasnije pobrusio..ako je ovaj drugi način kako si napravio prijelaz sa drške na oštricu a da nisi ni malo pobrusio tj. oštetio oštricu..
2. s čim si bušio rupe za corby vijke?, jel možda znaš da li za loveless vijke treba biti isti profil rupe (stepenasti) kao i za corby vijke, jel svi kazu da je te loveless lakse postaviti ali ako treba busiti slicnu rupu neznam po cem je to jednostavnije
damjan- mr.spika
-
Broj postova : 1257
Godine : 41
Datum registracije : 06.11.2009
damjan je napisao/la:..vidim da smo navigator i ja pozvani da sudjelujem u temi sa svojim uradcima ali neznam jel to šala (zar hoćeš da ti nagrdimo temu) ili na koji način da sudjelujemo...
Navigator je već kupio oštricu i sprema se na izradu drške, a koliko sam protumačio iz tvojih postova (možda krivo?) i ti se spremaš na jednog Enza. Ne znam zašto bi nagrđivali temu - nije ni moj rad bog-zna-što.
Što više noževa, to bolje!
damjan je napisao/la:
Spacer je zalijepljen na daščicu prije formiranja. Nakon bušenja rupa ocrtana je kontura drške, pa je spacer ispiljen zajedno s daščicom. Metal noža sam ipak uspio oštetiti (vidi se na 4. slici) turpijom, ali Knife maniac mi je već dao recept kako to riješiti (vidi gore).
damjan je napisao/la:
Nosio sam daščice na strojnu obradu. Rupe su izbušene (zapravo izglodane) CNC glodalicom na točnu dimenziju. Teška zajebancija - čovjek je potrošio cijelo popodne dok nije isprogramirao to čudo (potrošili smo čitavu hrpu otpadnih daščica dok stvar nije "proradila").
Za loveless vijke isto treba biti stepeničasta rupa, što nije problem napraviti bušilicom ako su vijci normalnih dimenzija (na puni milimetar, ili barem na 0,5mm), a ne kao kod Enzo-vih zakovica. Loveless vijke nisam upotrebljavao i, da budem iskren, nije mi baš bistro kako funkcioniraju, tj. kako bi trebali zategnuti dršku uz tang...
Nino G- lingua
-
nešto si ipak krivo vidio..trenutno još uvjek radim PRVI nož , nakon njega mjenjam dršku na fox kukri-u (kožni prstenovi), a onda počinjem svoj drugi nož od rwl-34 čelika
jučer sam baš postavio te lovelles vijke i nije ih lakše za staviti nego corby.. rupe su identičnog presjeka ali ove lovelles sam zatezao i odtezao više puta dok nisu sjeli kako treba jer se pomiču naprije nazad dok ga ne namjestiš kako treba.. a mozda mi jos samo treba prakse
.. a rupe su posebna priča (4,6mm i 7,8mm) i za te 4 rupe mi je trebalo oko 45 minuta piplanja jer nemam borer tih nebuloznih dimenzija
jučer sam baš postavio te lovelles vijke i nije ih lakše za staviti nego corby.. rupe su identičnog presjeka ali ove lovelles sam zatezao i odtezao više puta dok nisu sjeli kako treba jer se pomiču naprije nazad dok ga ne namjestiš kako treba.. a mozda mi jos samo treba prakse
.. a rupe su posebna priča (4,6mm i 7,8mm) i za te 4 rupe mi je trebalo oko 45 minuta piplanja jer nemam borer tih nebuloznih dimenzija
damjan- mr.spika
-
dečki a kaj vam nebi bilo jednostavnije šipkice od mesinga, ili aluminija, ili šrafe spiliti?
ovo je sam pitanje, ne provokacija
ja sam si kupil šipku od mesinga i čini mi se oke, još k tome fi je normalan.
čak sam na jednom stavil pobrušeni šraf. s ovim mi se cini dosta zajebancije, pa me zanima koje su prednosti?
čak sam na jednom stavil pobrušeni šraf. s ovim mi se cini dosta zajebancije, pa me zanima koje su prednosti?
Marko- guru
-
Broj postova : 2015
Godine : 34
Datum registracije : 03.08.2009
Evo Loveless nitni
Sve u svemu odradjuju isti posao, samo je stvar navike i estetike.
Ima jos i JP nitne.
Sve u svemu odradjuju isti posao, samo je stvar navike i estetike.
Ima jos i JP nitne.
Knife_maniac- mr.spika
-
Broj postova : 1193
Godine : 35
Datum registracije : 12.05.2009
aham, znači estetika je u pitanju?
Marko- guru
-
Broj postova : 2015
Godine : 34
Datum registracije : 03.08.2009
koliko koštaju takve nitne i gdje ih ima kupiti???
Wild Wolf- spikač
-
Broj postova : 687
Godine : 37
Datum registracije : 24.03.2010
Ovdje i u Brisi.
Mozda ima i Replikart.
http://www.northcoastknives.com/northcoast_knives_Supplies2.htm
Mozda ima i Replikart.
http://www.northcoastknives.com/northcoast_knives_Supplies2.htm
Knife_maniac- mr.spika
-
nisu skupe,samo se nikako ne isplati samo za to plaćati dostavu,bar iz brise i sl.
Wild Wolf- spikač
-
lachBe je napisao/la:dečki a kaj vam nebi bilo jednostavnije šipkice od mesinga, ili aluminija, ili šrafe spiliti?
da budem iskren..mislim i da je lakše i jeftinije tvojom metodom, a na kraju izgleda identično ko sa ovim loveles vijcima.. ali ja sam htio bas te lovlesove (kreten)
@wild wolf: ima ih i replikart ali nazovi prvo pa pitaj jer ih brzo prodaju..
damjan- mr.spika
-
ja mislim stiskati s corbyjem! ali po onome kaja sam tu pročitao ispada skroz svejedno. mislim rupe malo prširiti biaksima(na maloj zubarskoj brusilici) ili ču kupiti svrdla pa kud puklo sigurno mi to nebu zadnkji nož kaj ču slagati! bilo bi mi glupo sad se tri godine mučiti i fušati a onda za 5 godina kupiti svrdla i onda prestati slagati noževe!
NAVIGATOR- master
-
Broj postova : 7021
Godine : 49
Datum registracije : 05.04.2010
za loveless i corby vijke treba napraviti sličnu rupu i to je glavni i jedini problem (ako nemas pravo svrdlo), na kraju mislim da se corby malo lakse postavljaju jer ne moze doci do pomaka pošto jedan šeraf ulazi u drugi.. i jedina razlika je na kraju kad se pobruse..corby izgleda kao jedna točka (krug) dok lovelees izgleda kao oko (krug sa prstenom okolo)
damjan- mr.spika
-
Ja definitivno prelazim na pinse. Ove kojekakve fensi-šmensi varijante nemaju nikakvog smisla. Kupio sam fino u Strojoprometu mesinganih šipki različitih promjera i to će više nego dobro odraditi posao (da ne govorim koliko je jeftinije).
Nino G- lingua
-
a kak s njima stegneš ručku(friški sam u tome) dali samo mesing na krajevima rastučeš da se proširi ili kaj drugo!
NAVIGATOR- master
-
NAVIGATOR je napisao/la:a kak s njima stegneš ručku(friški sam u tome) dali samo mesing na krajevima rastučeš da se proširi ili kaj drugo!
Nikako, tom metodom nema stezanja. U stvari, možeš pokušati lagano rastući vrhove, ali to je jako riskantno - često se desi ono što se desilo i Damjanu (tvrdo drvo rado puca). Naprosto zalijepiš pinove epoksidom i drže odlično. Zapravo su moderna dvokomponentna epoksidna ljepila toliko dobra da su zakovice i sl. vjerovatno nepotrebni. Ovo ljepilo koje koristim, npr. ima vlačnu čvrstoću od 3000 N/cm2 (nosi 300kg po kvadratnom centimetru), što je znatno više, čak i od najtvrđeg drva - to znači da će prije puknuti drvo nego se odlijepiti od tanga. Pinovi vjerovatno doprinose strukturnoj čvrstoći drške u slučaju posmičnih naprezanja.
U svakom slučaju, pinovi/zakovice lijepo izgledaju i daju tradicionalni "štih" dršci, a sigurno ne odmažu po pitanju čvrstoće.
Što bi rekao kolega Adept: Ali, to je samo moje mišljenje
Zadnja promjena: Nino G; 27.07.10 18:42; ukupno mijenjano 1 put.
Nino G- lingua
-
pa i to je onda ideja! ond amoram nabaviti mesingane šipke promjera rupa na ručki oštrice noža. da li nakon kaj sam na drvo zaljepio lajnere dali to onda sve zajedno lijepim za ručku i obrađujem ili ljepim samo mesingane pinove!
NAVIGATOR- master
-
Lijepiš primarno drvo (s lajnerom) na plohu tanga, a onda i pinove (obrusiš ih, namažeš epoksidom i nabiješ u rupe).
Zadnja promjena: Nino G; 27.07.10 21:23; ukupno mijenjano 1 put.
Nino G- lingua
-
Mesingane šipkice ili alu cijevčice plus epoxy, oboje se pokazalo jako dobro. Prije sam koristil alu zakovice od 3 mm, šarafe za namještaj bez epoxyja, to je dobro držalo, ali je ružno za vidjeti. Od alu cjevčica i mesinganih šipkica se mogu napraviti i mozaik pinsi.
Navi, sve skupa dobro na debelo namaži s epoxyjom, znaći drške i šipke, sklopi i zaboravi u stegi na jedan dan. Drugi dan prvo odlomiš višak epoxyja koji je izašao van, pobrusiš pinse na mjeru i pobrusiš dršku.
Navi, sve skupa dobro na debelo namaži s epoxyjom, znaći drške i šipke, sklopi i zaboravi u stegi na jedan dan. Drugi dan prvo odlomiš višak epoxyja koji je izašao van, pobrusiš pinse na mjeru i pobrusiš dršku.
LEGION66- spikač
-
Broj postova : 631
Godine : 47
Datum registracije : 21.03.2009
YepNino G je napisao/la:
Što bi rekao kolega Adept: Ali, to je samo moje mišljenje
Adept- mr.spika
-
Broj postova : 1588
Godine : 53
Datum registracije : 09.04.2010
Preporucam da se visak epoxyja ukloni ODMAH nakon stezanja/stavljanja u skrip !
I slazem se da pinsi vise sluze ukrasu nego drzanju drske jer ljepilo drzi do besvjesti.
I slazem se da pinsi vise sluze ukrasu nego drzanju drske jer ljepilo drzi do besvjesti.
Knife_maniac- mr.spika
-
jel ima više vrsta tih epoxya,vido sam ovo dvokomponentno,kad trebamo pomiješati jedno s drugim...a kakvo je ono epoksidno ljepilo, epoksidna smola koja se upotrebljava u graditeljstvu,mislim da bi ona trebala bit čvršća ili je to sve isto????
Wild Wolf- spikač
-
Wild Wolf je napisao/la:jel ima više vrsta tih epoxya,vido sam ovo dvokomponentno,kad trebamo pomiješati jedno s drugim...a kakvo je ono epoksidno ljepilo, epoksidna smola koja se upotrebljava u graditeljstvu,mislim da bi ona trebala bit čvršća ili je to sve isto????
Ima više vrsta epoksija koji se razlikuju po vremenu stezanja, po krajnjoj postignutoj čvrstoći, itd.
I smole u graditeljstvu se razlikuju ovisno o namjeni : npr. smole visoke čvrstoće za lijepljenje ankera, epoksi smole za izradu temeljnog sloja hidroizolacije(osobito na cestovnim objektima poput mostova i vijadukata), epoksidne smole emulgirane u vodi za uporabu u uvjetima visoke vlage (npr. aplikacija na mlade betone), niskoviskozne epoksidne smole za injektiranje pukotina i sl.
Za naše potrebe (izrada drški) najbolje je kupovati dvokomponentna epoksidna ljepila visoke čvrstoće s vremenom stvrdnjavanja 3 sata ili više. Ima ih za kupiti u trgovačkim centrima tipa Bauhausa/Baumaxa.
Nino G- lingua
-
hvala ljudi!
NAVIGATOR- master
-
Super nož, super drška...breza mi je pre!ebena. Nikad si nisam dao truda...što to znači "vulkanizirani" spacer? Jel to nešto poput plastike?
P.S. u Rijeci nisam mogao naći šipkice koje mi odgovaraju, ili su prevelike ili premale. Našao sam od bakra, ali prevelik je paket, nemogu uzet jednu šipku (mislim <1m), a unutra ih ima pun k. Koristim obične čavle, lakiram ih i ne hrđaju, super drže. Drška mi je na prvom nožu pukla tek kad smo se ja i frend zezali i bacali ga u drvo, tek nakon 5-6 direktnih udaraca je olabavio, a nemam ni epoxy, samo drvofix. Čudo a? Nedavno smo, na Učki, popalili stainless čavle, s nekog napuštenog građevinskog projekta. Tako da sad njih koristim.
When in doubt, be imaginitive
P.S. u Rijeci nisam mogao naći šipkice koje mi odgovaraju, ili su prevelike ili premale. Našao sam od bakra, ali prevelik je paket, nemogu uzet jednu šipku (mislim <1m), a unutra ih ima pun k. Koristim obične čavle, lakiram ih i ne hrđaju, super drže. Drška mi je na prvom nožu pukla tek kad smo se ja i frend zezali i bacali ga u drvo, tek nakon 5-6 direktnih udaraca je olabavio, a nemam ni epoxy, samo drvofix. Čudo a? Nedavno smo, na Učki, popalili stainless čavle, s nekog napuštenog građevinskog projekta. Tako da sad njih koristim.
When in doubt, be imaginitive
Strider- honoris
-
Broj postova : 2611
Godine : 31
Datum registracije : 18.06.2009
Samobaniran- lingua
-
Broj postova : 255
Godine : 224
Datum registracije : 04.08.2009
Aha, hvala. Jel to dugo traje il se brzo uništi?
Strider- honoris
-
Broj postova : 2611
Godine : 31
Datum registracije : 18.06.2009
StepenWolf je napisao/la:Sintetička vlakna presovana pod visokim pritiscima.što to znači "vulkanizirani" spacer?
Materjal je veoma sličan "klingeritu" od koga se izrađuju dihtunzi za SUS motore.
Zapravo se radi o prešanim prirodnim (celuloznim) vlaknima bez ikakvog aditiva. Pod visokim pritiscima dolazi do molekularnog vezanja vlakana celuloze.
Od tog materijala izrađena je, npr., futrola za Moru classic original:
http://minishop.t-com.hr/replikart/ProductDetails.asp?pid=840&pcurrpid=5&ppn=2&ppsn=1&gid=90
Koristim je već dulje vrijeme u svim uvjetima i praktički je nepoderiva.
Inače, taj materijal nije nov, patentiran je 1859., a u masovnu proizvodnju ušao je 1875.
Evo i link na Wikipediju, ima puno zgodnih informacija:
http://en.wikipedia.org/wiki/Vulcanized_fibre
Nino G- lingua
-
Strider je napisao/la:
P.S. u Rijeci nisam mogao naći šipkice koje mi odgovaraju, ili su prevelike ili premale. Našao sam od bakra, ali prevelik je paket, nemogu uzet jednu šipku (mislim <1m), a unutra ih ima pun k.
BAUHAUS, Industrijska zona Kukuljanovo 346 (između Čavla i Bakra)
U Bauhausu ima (bar u ovim Zagrebačkim) za kupiti mesingane i aluminijske šipke i cjevčice od 2mm - 6mm. Prodaju se na komad (duljine 1m).
Nino G- lingua
-
Stranica 2 / 4. • 1, 2, 3, 4
Similar topics
» EnZo Trapper s Kydex koricom
» Budak - "TRAPPER" - #106
» ENZO?
» Karesuando i EnZo
» Danetov EnZo za mene!!!
» Budak - "TRAPPER" - #106
» ENZO?
» Karesuando i EnZo
» Danetov EnZo za mene!!!
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: OPREMA :: NOŽEVI :: IZRADA I ODRŽAVANJE NOŽA I ALATA
Stranica 2 / 4.