Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
buckmaster
+8
Mladen
Nino G
Marko
Adept
mastershooter45
Mr.Cabdriver
NAVIGATOR
cidnam
12 posters
Stranica 1 / 1.
buckmaster
zanima me vaše mišljenje i iskustva s ovim nožem jel si gaplaniram uzeti pa me zanima dali vrijedi šta ili ne hvala
cidnam- lingua
-
Broj postova : 227
Godine : 38
Datum registracije : 25.06.2010
Re: buckmaster
po meni je to jedini (rambo) nož koji vrijedi! i jedan od rijetkih, konstrukcijski riješenih s šupilom ručkom, uz CR-ove koji je ok! zavisi i o tomeza kaj ti treba jel ima puno, puunnnooo! boljih noževa!
NAVIGATOR- master
-
Broj postova : 7021
Godine : 49
Datum registracije : 05.04.2010
Čim ima šuplju dršku, ne vrijedi kao jedan punokrvan nož te veličine. Bez obzira kojom metodom su zavarili, zašarafili ili na drugi način umontirali oštricu u dršku. Da bi imao dugotrajniju upotrebnu vrijednost, trebalo bi da ima oštricu barem do polovine drške.
Inače radi se o nožu od 425mod stainless čelika koji je po svojstvima i sastavu materijala točno na pola puta između 420 i 440 C čelika... dakle, AUS6 rang ili 440A.
Sa debljinom od 6mm, oštrica je jaka na ovom nožu, ali problem ostaje mogućnost čupanja oštrice iz drške. Vidio sam jedanput na eBay-u "zamjensku" oštricu za buckmastera i "tang" je bio samo 2 cm dug. Što znači ako nožu otmete 4mm na štitniku, to iznosi 16mm u dršci - neupotrebljiv, a preskup nož namijenjen cool faktoru i jednokratnoj upotrebi - zato i nije zadovoljio testiranja za vojnu upotrebu i upotrebu u specijalnim postrojbama (navy seals - NAVODNO su oni naručili dizajn)
Inače radi se o nožu od 425mod stainless čelika koji je po svojstvima i sastavu materijala točno na pola puta između 420 i 440 C čelika... dakle, AUS6 rang ili 440A.
Sa debljinom od 6mm, oštrica je jaka na ovom nožu, ali problem ostaje mogućnost čupanja oštrice iz drške. Vidio sam jedanput na eBay-u "zamjensku" oštricu za buckmastera i "tang" je bio samo 2 cm dug. Što znači ako nožu otmete 4mm na štitniku, to iznosi 16mm u dršci - neupotrebljiv, a preskup nož namijenjen cool faktoru i jednokratnoj upotrebi - zato i nije zadovoljio testiranja za vojnu upotrebu i upotrebu u specijalnim postrojbama (navy seals - NAVODNO su oni naručili dizajn)
Jedini nož šuplje drške koji nešto vrijedi je Cris Reeve Shadow.
Cijeli nož je izrađen iz jednog komada D2 čelika, a oštrica je sastavni dio noža, nije varena, šarafljena ili slično.
Uploaded with ImageShack.us
Cijeli nož je izrađen iz jednog komada D2 čelika, a oštrica je sastavni dio noža, nije varena, šarafljena ili slično.
Uploaded with ImageShack.us
CR inače preferira svoje fiksne noževe raditi od jednog komada čelika bez ikakvog varenja, šarafanja, nadoštukljavanja itd. - meni osobno vrlo praktičan pristup realizaciji noža kao takvog. Nisam ponosan vlasnik niti jednog njihovog modela pa ne mogu govoriti "iz prve ruke", ali se nikako nebih bunio da jesam pošto mi se sviđaju i smatram da to jesu dobri noževi...
Zadnja promjena: Adept; 17.07.10 21:22; ukupno mijenjano 1 put.
Adept- mr.spika
-
Broj postova : 1588
Godine : 53
Datum registracije : 09.04.2010
negdje sam naišao na podatak da su CR noževi preskupi za ono što daju. ja neznam, ali par modela bi svakako volio imati
Marko- guru
-
Broj postova : 2015
Godine : 34
Datum registracije : 03.08.2009
Neznam, velim, nisam vlasnik jednog od tih noževa pa nemogu reći, ali se nebih bunio isprobati pokoji njihov model :migg:
Adept- mr.spika
-
pacific bi bio da nema seracija , ali dizajnerski je kris sve super pogodio, od boje drske do oblika, sve se pase jedno s drugim.
Marko- guru
-
Broj postova : 2015
Godine : 34
Datum registracije : 03.08.2009
mastershooter45 je napisao/la:Jedini nož šuplje drške koji nešto vrijedi je Cris Reeve Shadow.
Koliko znam, svi CR one-piece modeli su izrađeni od A2 alatnog čelika.
Nino G- lingua
-
Broj postova : 451
Godine : 54
Datum registracije : 26.09.2009
ovakvi nož sam imao u ruci..
nemam neku naročitu sliku o njemu...
kod noža me privlači hvat..
a ovaj mi ne odgovara..
nož mora biti produžena ruka...
sve radnje moraju biti usklađene i jednostavne..
a to se može samo sa nožem koji dobro leži u ruci..
ova željezna drška je ko ručka od bicikla...
nemam neku naročitu sliku o njemu...
kod noža me privlači hvat..
a ovaj mi ne odgovara..
nož mora biti produžena ruka...
sve radnje moraju biti usklađene i jednostavne..
a to se može samo sa nožem koji dobro leži u ruci..
ova željezna drška je ko ručka od bicikla...
Mladen- honoris
-
Broj postova : 2442
Godine : 56
Datum registracije : 15.02.2009
Nino G je u pravu, Chris koristi A2 celike.
Evo nekoliko slika kako rade nozeve
Meni se kod tih svih hallow handle nozeva ne svidja oblik drske jer je okrugli pa se noza lako rotira u ruci i lako dodje do samo ozljedjivanja.
Kada bi imao utore za prste s donje strane, e to bi vec bila druga pjesma.
Meni se kod tih svih hallow handle nozeva ne svidja oblik drske jer je okrugli pa se noza lako rotira u ruci i lako dodje do samo ozljedjivanja.
Knife_maniac- mr.spika
-
Broj postova : 1193
Godine : 35
Datum registracije : 12.05.2009
Nino G je napisao/la:mastershooter45 je napisao/la:Jedini nož šuplje drške koji nešto vrijedi je Cris Reeve Shadow.
Je, točno, zabunio sam se. Vrućina
A nož dobro leži u ruci, bez obzira što je okrugla i izuzetno dobro drži oštricu.
mastershooter45 je napisao/la:Nino G je napisao/la:mastershooter45 je napisao/la:Jedini nož šuplje drške koji nešto vrijedi je Cris Reeve Shadow.
A nož dobro leži u ruci, bez obzira što je okrugla i izuzetno dobro drži oštricu.
različiti smo ljudi...
bilo bi preblesavo da svima sve odgovara... =)
Mladen- honoris
-
Broj postova : 2442
Datum registracije : 15.02.2009
Istina...vuk je napisao/la:mastershooter45 je napisao/la:Nino G je napisao/la:mastershooter45 je napisao/la:Jedini nož šuplje drške koji nešto vrijedi je Cris Reeve Shadow.
različiti smo ljudi...
bilo bi preblesavo da svima sve odgovara... =)
No kontam kako je dobar grip osiguran teksturiranjem drške i čepa hladnom prešom...
A i cool su mi ova citiranja - sve je više kvadrata u kvadratima =)
Adept- mr.spika
-
Jos malo pa budu vam postovi izgledali kao apstraktna umjetnost! Dobis dva za jedan i pamet i dizajn
NAVIGATOR- master
-
Trebao si me citirati - bilo bi boljeNAVIGATOR je napisao/la:Jos malo pa budu vam postovi izgledali kao apstraktna umjetnost! Dobis dva za jedan i pamet i dizajn
Adept- mr.spika
-
havla ekipa a što se tiće buckmastera stvarno mi se sviđa a treba mi za kampiranje s tim da uz njegaide i kukri
cidnam- lingua
-
Knife_maniac je napisao/la:Nino G je u pravu, Chris koristi A2 celike.
Oko Chris Reeve noževa imao sam raspravu na američkom " Bladeforum- u ". Drago mi je da ste postavili ove slike jer zapravo prikazuju cjelokupni američki način proizvodnje. Ovi noževi se, kako slika prikazuje, izrađuju tokarenjem i glodanjem nakon čega se kale i dovršavaju. G. Reeve je sebi još olakšao posao uzevši praškasti S30V i alatne čelike kao A2, međutim, kada se noževi ne kuju struktura ostaje jako krhka nakon kaljenja, neovisno o stupnju zakaljenja ( Hrc ).
Nažalost, koliko god se Amerikanci hvalili i ljutili, nemaju dobru izradu čelika jer i da naprave najbolji čelik na svjetu, bio bi neopravdano skup.
Najžalosnija priča je o takozvanim " ugljičnim " čelicima koji režu znatno bolje od nerđajučih.
Najmasovnije korišten 1095 čelik se koristio u izradi šina, kasnije i za opruge automobila. Žilav je i zato je dobar za bajonete i vojna sječiva. Velika tajna zbog čega američka vojska koristi ovaj čelik je najniža cijena na tržištu, laka dobavljivost i velike količine metalnog otpada koji se može jeftino preraditi.
Ugljični ili alatni čelici su niža kvaliteta čelika za noževe a 1095, odnosno svi čelici iz serije 10 su najniže kvalitete na tržištu.
Dakle A2, D2, 01, 1095 pa čak i S3V nisu ni blizu po kvaliteti kovanim nerđajućim čelicima. U prilog tome govori izbor čelika jedne od najboljih tvrtki ( Falkniven ), V Gold 10, japanskog čelika posebno izrađenog za profesionalne kuharske noževe ( jasno da se ovaj čelik koristi i za druga sječiva posebno u industriji ).
Švedski čelik tvrtke Sandvik 12C27 drugi je primjer nerđajućeg čelika čija je namjena izada oštrica i metalnih dijelova izrazito izloženih hladnoći i vlazi. Najbolje klizaljke za led prave se upravo od ovog čelika. Struktura je očišćena od nepotrebnih primjesa pa gotovo da i ne rđa a ne puca niti na najvećim hladnoćama.
Najviše me žalosti kada vidim koliko ljudi " nasjedaju " na priče kako je količina ugljika u čeliku važna jer " zbog velike količine ugljika nož bolje reže ". Čelik zapravo samo bolje oksidira pa ga je potrebno dodatno zaštititi.
Zadnja promjena: cabala; 18.07.10 14:00; ukupno mijenjano 2 put/a.
cabala - baniran- lingua
-
Broj postova : 329
Datum registracije : 28.11.2009
pa baš kukri i buckmaster i nisu idealna kombinacija! uz kukri radije uzmi neki manji nož: F1, H8, W11, moru clipper, fox-a huntera ili negi drugi nož slične veličine. i kukri i buckmaster su poprilično veliki noževi. to ti je kao da nosiš sjekiru i kosir! bet obzira na privlačni filmski-rambo dizajn razmisli si o nekom manjem a kvalitetnijem nožu!
NAVIGATOR- master
-
Ovo su najbolji američki noževi i najbolji čelik koji oni koriste:
http://www.ekknife.com/knives.html
Koristim jedan već dugo i moram priznati da mi je bio smjernica pri izboru čelika za moje noževe.
http://www.ekknife.com/knives.html
Koristim jedan već dugo i moram priznati da mi je bio smjernica pri izboru čelika za moje noževe.
cabala - baniran- lingua
-
Broj postova : 329
Datum registracije : 28.11.2009
http://www.knifetests.com/crkproject2destructiontest.html
Bilo je i impozantnijih!
Bilo je i impozantnijih!
boletus- lingua
-
Broj postova : 258
Godine : 48
Datum registracije : 22.02.2010
a odakle nabavljaš takav nož
cidnam- lingua
-
cidnam..nabavi mi ovakvu izraelsku svjetiljku koju imaš na avataru i dobiješ nož kakav hoćeš
damjan- mr.spika
-
Broj postova : 1257
Godine : 41
Datum registracije : 06.11.2009
e da mogu nabavio bi i sebi hehhe
cidnam- lingua
-
super mi je ta "kazeta", u americi imaju isti model za civilnu upotrebu ali nema rafalnu paljbu,a ja bi baš ovu original izraelsku pa ako se ikad dokopaš par komada, sjeti me se
damjan- mr.spika
-
Broj postova : 1257
Godine : 41
Datum registracije : 06.11.2009
ok kad budem išao u izrael donjet ću
cidnam- lingua
-