Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Od čega napraviti sklonište
+11
crtica -
daca car
Rex-C
Telcontar
beargrylls12
aldinbear
Nahualli
NAVIGATOR
dman
LupusREBEL
Zokac
15 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: ZNANJA BORAVKA U PRIRODI, SURVIVAL I BUSHCRAFT :: STARA IZVORNA ZNANJA
Stranica 1 / 1.
Od čega napraviti sklonište
Mene zanima od čega i na koji način bi vi napravili sklonište
Zokac- bomber
-
Broj postova : 159
Godine : 29
Datum registracije : 12.05.2010
Re: Od čega napraviti sklonište
Mene zanima od kojih je materijala najbolje napraviti dobro sklonište
Zokac- bomber
-
Broj postova : 159
Godine : 29
Datum registracije : 12.05.2010
na kakvo skloniste mislis? nadjes se u sumi pa privremeno skloniste
ili u svojoj avliji hoces da dignes "bunker" ili nesto sasvim trece?
ili u svojoj avliji hoces da dignes "bunker" ili nesto sasvim trece?
dman- bomber
-
Broj postova : 100
Godine : 37
Datum registracije : 04.07.2009
mpraš biti malo određeniji, koje podneblje, doba godine, vremenski uvjeti i sl. jer na primjer ako si po ljetu na žumberku onda spavaš pod vedrim nebom samo naložiš vatru ali na velebitu druga priča.
NAVIGATOR- master
-
Broj postova : 7021
Godine : 49
Datum registracije : 05.04.2010
Imamo teme:
Izrada primitivnih skloništa
Zakloni u prirodi
Indijanski šator
... i još se sigurno koje-kamo spominje tematika.
Nažalost teme se nisu na vrijeme spojile u jednu, da ih sada spojim nastao bi kaos među postovima (zbog kronologije).
Malo si prolistaj ove teme, pa pitaj ako imaš neko konkretno pitanje (u jednoj od postojećih tema).
Izrada primitivnih skloništa
Zakloni u prirodi
Indijanski šator
... i još se sigurno koje-kamo spominje tematika.
Nažalost teme se nisu na vrijeme spojile u jednu, da ih sada spojim nastao bi kaos među postovima (zbog kronologije).
Malo si prolistaj ove teme, pa pitaj ako imaš neko konkretno pitanje (u jednoj od postojećih tema).
Nahualli- lingua
- Broj postova : 225
Datum registracije : 29.06.2008
Uffffffffffffffffff....
primitivno sklonište treba znati opet za što ti i u kroje vrijeme treba, radi se jednostavno, od tri štapa, dva ukosiš u zraku a trećeg polegneš po zemlji i gornji staviš u rašlje ovih dvije. Ako je suho vreme bez mogučnosti padalina trebaš ga pokritit bilo čim da nema propuha, ako pada kiša onda s lisnatim granama a ako je sjeg s crnogoričnim granama. Na pod što više lišće i da budeš što udaljeniji od zemlje, povišenije, možeš apraviti i improvizirana vrata da se griješ dahom ako ne ispred ulaza upali vatru. Kad pada sjeg traži crogoričnu šumu i tu možeš napravit iglu, medveđi brlog itd...
A zaklon u prirodi, možeš aći bilo gdje,čak i ugradu, nedavo sam prespavao u plastičnoj kanalazicijskoj cijevi s tim da sam se zatvorio s obje strane iako je bila duža od 10 metara bilo je ugodno i toplo.
primitivno sklonište treba znati opet za što ti i u kroje vrijeme treba, radi se jednostavno, od tri štapa, dva ukosiš u zraku a trećeg polegneš po zemlji i gornji staviš u rašlje ovih dvije. Ako je suho vreme bez mogučnosti padalina trebaš ga pokritit bilo čim da nema propuha, ako pada kiša onda s lisnatim granama a ako je sjeg s crnogoričnim granama. Na pod što više lišće i da budeš što udaljeniji od zemlje, povišenije, možeš apraviti i improvizirana vrata da se griješ dahom ako ne ispred ulaza upali vatru. Kad pada sjeg traži crogoričnu šumu i tu možeš napravit iglu, medveđi brlog itd...
A zaklon u prirodi, možeš aći bilo gdje,čak i ugradu, nedavo sam prespavao u plastičnoj kanalazicijskoj cijevi s tim da sam se zatvorio s obje strane iako je bila duža od 10 metara bilo je ugodno i toplo.
zavisi oces na tlu ili iznad tla
aldinbear- tipko
-
Broj postova : 99
Godine : 27
Datum registracije : 24.04.2011
Nisi precizan,koje doba godine,uvjeti za rad i to sve
beargrylls12- bomber
-
Broj postova : 165
Godine : 28
Datum registracije : 14.03.2011
pa da ajde reci zelis li skloniste iznad tla u ljeto ili pak skloniste na tlu u zimu reci rado cu da ti pomognem
aldinbear- tipko
-
Broj postova : 99
Godine : 27
Datum registracije : 24.04.2011
Da budem malo padobranac, je li točno da paprat odlično čuva toplinu? Negdje sam čitao i da se preporuča natrpati paprati u madrac i napraviti jastuk od nje.
Telcontar- zelembara
-
Broj postova : 24
Godine : 33
Datum registracije : 19.04.2011
Pitanje je o kojem se okolišu radi jeli kamenjar, šuma( crnogorična bjelogorična) ravnica previše je mogučih odgovora na tvoj upit, u vojsci sam boravio u raznim okolišima i trebali smo izgraditi ne privremena nego dugoročna skloništa uklopljena u okoliš, ja sam iz dalmacije i naučio sam raditi skloništa od kamena (bunje) metodom suhozida, dobro ugiran dvojac sa predznanjem gradnje suhozida (mada izgleda lako nije to samo slaganje kamenja treba poznavati tehniku uglavljivanja kamena u kamen) u 3-4 sata izgradi konforan zaklon za dvoje u kojem je ljeti hladno a zimi toplo i ne prokišnjava - (potrebno poznavanje tehnike gradnje). Gradnju je moguče ubrzati ako se nađe stjena sa okomitim zidom tako da se cjeli zaklon na nju oslanja. Prednost ovakvog zaklona je što se uvjek možeš vračati u njega jer neče istrunuti kao večina privremenih zaklona nego uz manje popravke ponovo je u funkciji. Malo teže za izradu ali ova vrsta zaklona bi bila i više nego dovoljna da vas zaštiti od nepovoljnih vremenskih uvjeta
Rex-C- zelembara
-
Broj postova : 22
Godine : 45
Datum registracije : 03.08.2010
Zokac je napisao/la:Mene zanima od čega i na koji način bi vi napravili sklonište
pa od drveta
daca car- bebač
-
Broj postova : 16
Godine : 24
Datum registracije : 17.12.2011
u jesen napravis od drveta prekrijes travom (suvom) i odozgo stavis blato i to ti je to.....
crtica -- zelembara
-
Broj postova : 24
Godine : 30
Datum registracije : 18.12.2011
daca car- bebač
-
Broj postova : 16
Godine : 24
Datum registracije : 17.12.2011
ima u Revenantu dobra scena gdje DiCapria spasi neki indijanac i improvizira fora sklonište:
nađeš mlado i relativno tanko drvo, na visini cca 50-80cm (željena visina skloništa) posječeš skoro do kraja i presavineš prema dolje u hipotenuzu. na tu konstrukciju poslažeš u svim smjerovima veće, kasnije i manje grane. zadnji sloj je lisnato granje, naslagano od donje razine prema gore, zaštita od kiše/vlage.
ups - prije svega napraviš podlogu za spavanje od granja i lišća (izolacija od tla)
bonus points ako nađeš tako raspolovljeno ili kakvo mrtvo drvo, i ne moraš sjeć zdravo
nađeš mlado i relativno tanko drvo, na visini cca 50-80cm (željena visina skloništa) posječeš skoro do kraja i presavineš prema dolje u hipotenuzu. na tu konstrukciju poslažeš u svim smjerovima veće, kasnije i manje grane. zadnji sloj je lisnato granje, naslagano od donje razine prema gore, zaštita od kiše/vlage.
ups - prije svega napraviš podlogu za spavanje od granja i lišća (izolacija od tla)
bonus points ako nađeš tako raspolovljeno ili kakvo mrtvo drvo, i ne moraš sjeć zdravo
6u5l1c4- bebač
-
Broj postova : 19
Godine : 36
Datum registracije : 20.01.2017
Dosta filmova baš i nije realno / praktično.
Ovo što navodite je dosta nepraktično / previše posla.
Prvo zašto puno rezati i savijati, da bi držalo ne smije biti pretanko. Drugi problem je presavijanje.
Horizontalno se vežu grane da bi dobili čvrstoću konstrukcije ( kao letve na krovu ),na njih se slaže / veže pokrov koji štiti.
Takva podloga za spavanje zna brzo navući vlagu.
----
Indijanci i traperi su pravili šatore / zaklone, na brži i lakši način.
----
Najjednostavnije je da imate pri ruci ceradu i dovoljno užeta.
Ovo što navodite je dosta nepraktično / previše posla.
Prvo zašto puno rezati i savijati, da bi držalo ne smije biti pretanko. Drugi problem je presavijanje.
Horizontalno se vežu grane da bi dobili čvrstoću konstrukcije ( kao letve na krovu ),na njih se slaže / veže pokrov koji štiti.
Takva podloga za spavanje zna brzo navući vlagu.
----
Indijanci i traperi su pravili šatore / zaklone, na brži i lakši način.
----
Najjednostavnije je da imate pri ruci ceradu i dovoljno užeta.
Salix- tipko
-
Broj postova : 77
Godine : 53
Datum registracije : 08.09.2015
6u5l1c4 je napisao/la:ima u Revenantu dobra scena gdje DiCapria spasi neki indijanac i improvizira fora sklonište:
Nisam Leo DiCaprio(na ženinu žalost) a ni Indijanac ali sam ovaj vikend za cca 1 sat napravio sklonište u kojem sam proveo noć na -20 blizu Matić Poljane.
Nisam imao problema posjeći 10 tak živih dužih grana za krovnu konstrukciju.Mrtvo drvo je prekrto i nebi izdržalo svoju težinu + snijeg za izolaciju.
Temelj...
Postavljanje krovne konstrukcije.
Madrac
Nabacan snijeg za izolaciju i ugrađena cerada za vrata.
Koristio sam malu Huska sjekiru,Malu Fiskars lopaticu za snijeg i ceradu.
Bio sam u društvu još 5 forumaša koju su napravili zanimljive kreacije ali ostavljam njima da sami predstave svoje rukotvorine.
maxina- MODERATOR
-
Broj postova : 2512
Godine : 55
Datum registracije : 19.11.2011
Moje je izgledalo ovako.... dok se psi nisu odlucili igrat na sklonistu pa se urusilo. Onda sam samo razvukao tarp preko vrha i tako proveo noc.
Mraz- master
-
Broj postova : 5658
Godine : 38
Datum registracije : 26.02.2010
svaka čast. Koliko vremena vam je trebalo za jedno sklonište?
Dajte još fotki ako imate
Dajte još fotki ako imate
6u5l1c4- bebač
-
Broj postova : 19
Godine : 36
Datum registracije : 20.01.2017
Imaš u temi https://survival.aforumfree.com/t10819p30-6-velieanstvenih-mrkopalj-21-22-01-2017#219847
dosta fotki.
Meni je trebalo nešto više od sat vremena za izradu brloga ispod bora.Ikarusu isto jer smo radili slična skloništa.
Mraz je radio pa popravljao,neka on kaže koliko.Ekipa iz Šibenika je bila malo sporija(YouTube obaveze itd) ali smo do noći svi imali "krov nad glavom".
dosta fotki.
Meni je trebalo nešto više od sat vremena za izradu brloga ispod bora.Ikarusu isto jer smo radili slična skloništa.
Mraz je radio pa popravljao,neka on kaže koliko.Ekipa iz Šibenika je bila malo sporija(YouTube obaveze itd) ali smo do noći svi imali "krov nad glavom".
maxina- MODERATOR
-
Broj postova : 2512
Godine : 55
Datum registracije : 19.11.2011
[quote="maxina"]
http://www.carovnice.org/spaw/images/lib4/indijanka%20z%20volkovi%20kpfz.org.jpg
Šalu na stranu mislio sam zapravo na neku od puno varijacija tipi -ja. Drugo " vojna " opcija - cerade,klinovi i dovoljno užeta.
--
Svaka čast na volji, želji i trudu oko skloništa na tako niskim temperaturama.
Šteta da niste ponijeli pera i rese, možda bi svratila da se ugrije:)6u5l1c4 je napisao/la:
Nisam Leo DiCaprio(na ženinu žalost) a ni Indijanac ali sam ovaj vikend za cca 1 sat napravio sklonište u kojem sam proveo noć na -20 blizu Matić Poljane.
Bio sam u društvu još 5 forumaša koju su napravili zanimljive kreacije ali ostavljam njima da sami predstave svoje rukotvorine.
http://www.carovnice.org/spaw/images/lib4/indijanka%20z%20volkovi%20kpfz.org.jpg
Šalu na stranu mislio sam zapravo na neku od puno varijacija tipi -ja. Drugo " vojna " opcija - cerade,klinovi i dovoljno užeta.
--
Svaka čast na volji, želji i trudu oko skloništa na tako niskim temperaturama.
Salix- tipko
-
Broj postova : 77
Godine : 53
Datum registracije : 08.09.2015
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: ZNANJA BORAVKA U PRIRODI, SURVIVAL I BUSHCRAFT :: STARA IZVORNA ZNANJA
Stranica 1 / 1.