Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Otrovne i opasne biljke
+12
poljičanin
Šumski čovjek
LEGION66
antun
Strider
zora
LUKSA
D@nijel@
trkač
Stule
Mladen
mariobab
16 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: ZNANJA BORAVKA U PRIRODI, SURVIVAL I BUSHCRAFT :: ISHRANA
Stranica 1 / 3.
Stranica 1 / 3. • 1, 2, 3
Otrovne i opasne biljke
nisam vidjela temu ili mi promakla o biljakma otrovnicama, koje nikako, ali nikako ne konzumirati ili dodirivati golim rukama
kad setate prirodom i slikate ako naidete na nesto, molim poslikajte, do tada mozemo pisati o njima.....i samopomoc ako ipak krivu stvar u usta stavimo ili dotaknemo....
moje iskustvo je otrovni brsljan koji mi dodirnul ruku, a ja ne znajuci drugom rukom isla da ga maknem, pa sam zavrsila na hitnoj sa groznim reakcijama na objim rukama, i jos mi se cinilo da sa tim svojim dlacicama ima namjeru da me cijelu opkoli, samo se ljepil po meni
kad setate prirodom i slikate ako naidete na nesto, molim poslikajte, do tada mozemo pisati o njima.....i samopomoc ako ipak krivu stvar u usta stavimo ili dotaknemo....
moje iskustvo je otrovni brsljan koji mi dodirnul ruku, a ja ne znajuci drugom rukom isla da ga maknem, pa sam zavrsila na hitnoj sa groznim reakcijama na objim rukama, i jos mi se cinilo da sa tim svojim dlacicama ima namjeru da me cijelu opkoli, samo se ljepil po meni
Gost- Gost
Re: Otrovne i opasne biljke
Za slike ćeš malo pričekati, ali recimo dok čekam da štitarke narastu, mogu spomenuti đurđicu (Convallaria majalis) , nakon diranja potrebno je oprati ruke.
Otvorila si dobru temu...u prirodi ima i otrovnih biljaka ...imali smo svi prilike čitati o tome u novinama što može napraviti čovjeku BUNIKA (hyosciamus niger ) ... uz nju u prirodi nas još mnoge vrebaju ..eto bilo bi ok ..da se fotografijama prikažu i objasne otrovne supstance pojedinih biljaka ...jako otrovne biljke .. VELEBILJE (altropa beladonna) KUŽNJAK (datura stramonium) PASKVICA (solanum dulcamara) ČEMERIKA (veratrum album) ĐURĐICA (convallaria majalis) LJUTIĆ (aconitum napellus) VUČIJA LIKA (daphe mezereum) VRANINO OKO (paris guadrifolia) KOZLAC (arum maculatum) KOZJA KRV (lanicura caprifolium )MRAZOVAC (colchicum autumnale) KUKUTA ( conium maculatum ) ...
Mladen- honoris
-
Broj postova : 2442
Godine : 56
Datum registracije : 15.02.2009
Dobro si krenuo nabrajati, mislio sam s tim pričekati dok krenu rasti, ali kada si spomenuo kukutu nije naodmet spomenuti i otrovnu trubeljiku, njenu otrovniju sestru, koju su ljudi znali zamjeniti s peršunom.
Prema latinskim nazivima moguče je i na internetu provjeriti biljke o kojima se radi ...ali najsigurnije je u prirodi se uvjeriti ...vidjeti i i doživjeti...fotografirati i pohraniti u arhivu ali i svoju memoriju i označiti sa crvenim simbolima....
Mladen- honoris
-
no to sam i mislila, kad dode vrijeme na koju biljku ili kad na nju naidete da se slikne:)
slike s interneta meni ne znace puno, jednostavno su mi drugacije nego u prirodi, isto ko i gljive i razne bobice
slike s interneta meni ne znace puno, jednostavno su mi drugacije nego u prirodi, isto ko i gljive i razne bobice
Gost- Gost
rado bi podigla ovu temu, jer kako vuk kaze..priroda se probudila, pa dok idete i slikate, sjetite se otrovnih i jestivih bobica...molim lijepo
Gost- Gost
Odlično si se dosjetila, ja eto hoću, ako ikada uspijem išta slikati s ovim kako treba...
Kukuta (Conium maculatum), česta biljka, smrtno otrovna cijela bilka,Sokrat je usmrćen sokom od kukute.Na slici je mlada biljka, trovanje je moguće zamjeni li se biljka pastrnjakom, divljom mrkvom ili komoračem.Rijetko ali se dešava.U stara vremena koristila se za smirenje i protiv bolova ,ali odavno je napuštena, smrtna doza je od 0.5-1g, a razina aktivnih tvari jako varira.
Mario,bas sam ovu biljku danas gledao,pa mogu ti reci
da moj kraj obiluje sa kukutom.Nisam imao pojma da je otrovna,ali opet
zahvaljujuci tebi,sada znam...
da moj kraj obiluje sa kukutom.Nisam imao pojma da je otrovna,ali opet
zahvaljujuci tebi,sada znam...
Stule- spikač
-
Broj postova : 735
Godine : 47
Datum registracije : 22.02.2009
kak ju najlakse prepoznat
dla ima neki specifican miris
ima je i kod mene
ustvari neznam dal je ona il koja druga
dla ima neki specifican miris
ima je i kod mene
ustvari neznam dal je ona il koja druga
Gost- Gost
Kada naraste lako je prepoznaš, često ima ljubičaste ili plavkaste mrlje po stabljici , a naraste često veoma visoka.Sad miris ima specifičan, knjige vele po miševima, meni s miševima baš nema veze, ali to je stvar osobne procijene.Osim toga otrov se apsorbira kroz kožu, pa nemoj isprobavati testove mirisom-ono zgnječiš, protrljaš...
Lišće može biti slično divljoj mrkvi, ali divlja mrkva ima dlakavu stabljiku.Divlju mrkvu odaje i pojedini ljubičasti cvijet na sredini bijelog štitastog cvata.
Razliku kukute odu komorača i pastrnjaka ne mogu opisati, nisam osobno upoznat sa tim biljkama, bilo bi teško zamijeniti sa kukutom.Ali biljke ne rastu kao na crtežima i slikama, unutar vrste moguće su veoma velike razlike.
Lišće može biti slično divljoj mrkvi, ali divlja mrkva ima dlakavu stabljiku.Divlju mrkvu odaje i pojedini ljubičasti cvijet na sredini bijelog štitastog cvata.
Razliku kukute odu komorača i pastrnjaka ne mogu opisati, nisam osobno upoznat sa tim biljkama, bilo bi teško zamijeniti sa kukutom.Ali biljke ne rastu kao na crtežima i slikama, unutar vrste moguće su veoma velike razlike.
Pisali smo o komoracu u Samoniklim jestivim biljkama,pa ko voli nek izvoli.....
Stule- spikač
-
Broj postova : 735
Datum registracije : 22.02.2009
joooooooooooj pa tog jarca i ja imam oko sebe, jucer sam ga htjela ukuhati u juhu mislila sam da je to neka divlja mrkva!!!!!gospod bog!!!
Gost- Gost
Lišće može biti slično divljoj mrkvi, ali divlja mrkva ima dlakavu stabljiku
ma kuzi kak je to zeznuto, bolje stvarno nista ne dirati dok nisi miljardu, a ne sto posto siguran, morala bi imati i kukutu i divlji mrkvu uz sebe i proucavati koja je dlakavija, ma ..odustajem od jedenja u prirodi, sad sam se pravo uplasila
Gost- Gost
Ma Vatrice pa nebuš valjda radi jedne kukute gladna u prirodi.
trkač- bomber
-
Broj postova : 125
Godine : 64
Datum registracije : 07.03.2009
je ta jedna bi me jucer mogla kostati zivota, samo jednom mogu pogrijesiti, a razlike su tako minimalne da me cisto strah
Gost- Gost
Ja kad u nešto nisam 100% sigurna - ne forsiram.
Tako bih i u ovom slučaju... ako nisam 100% sigurna da je ta biljka jestiva... ne diram ju.
Tako bih i u ovom slučaju... ako nisam 100% sigurna da je ta biljka jestiva... ne diram ju.
D@nijel@- lingua
-
Broj postova : 218
Datum registracije : 12.04.2009
Naravno, nikada se niti kod bilja niti kod gljiva ne dira ništa dok se sa 100% sigurnošću ne determinira
Za gljive, kao ni za bilje, nisam stručnjak. Kajgod, nisam niti poznavatelj.
Zato se pouzdam u one koji znaju.
Zato se pouzdam u one koji znaju.
D@nijel@- lingua
-
Broj postova : 218
Datum registracije : 12.04.2009
Kad drugi put naiđeš na takovu biljku pomiriši ju. Kukuta smrdi ko da su ju miševi zapišali. Divlja mrkva ima miris na mrkvu. Još se može raspoznat po cvijetovima ali tu treba dobro gledat. Divlja mrkva ima u sredini cvijeta jednu malu crnu točkicu a kukutin cvijet to nema.vatrica je napisao/la:je ta jedna bi me jucer mogla kostati zivota, samo jednom mogu pogrijesiti, a razlike su tako minimalne da me cisto strah
trkač- bomber
-
Broj postova : 125
Godine : 64
Datum registracije : 07.03.2009
evo ja jucer mirisla, nije mirisalo na nista, doduse mi nepoznat miris misje mokrace, ali pretpostavljam da smrdi...tako da moguce da sam pomijesala biljke
Gost- Gost
Vatrica , daj me podsjeti na susretu da vam ispričam o mišijoj mokraći, dobro znam kakvog je okusa
hahahhahahahahaha, vjeruj mi rado cu te podsjetiti, daj ti mene podsjeti da se popiskim prije da mi od smijeha ne vujde u hlace
Gost- Gost
Evo vatrice kukuta u malo većoj fazi.Na slici se ne vidi, ali dno stabljike već ima ljubičaste fleke.
pocelo je bobicasto voce.....molim nemojte zaboraviti poslikati OTROVNE BOBICE
Gost- Gost
biljke koje sam primjetio u svojim izviđanjima...
a opasne su i otrovne..
pa koristim priliku da na njih upozorim..
jer mogu se zamjeniti za samonikle jestive biljke...
u šumi na tlu kao zeljasta biljka raste ..
zamjenjuje se lako za bobice borovnice..
VRANINO OKO ( paris quadrifolia )
toga se treba maniti...
jer je cijela biljka otrovna...
a opasne su i otrovne..
pa koristim priliku da na njih upozorim..
jer mogu se zamjeniti za samonikle jestive biljke...
u šumi na tlu kao zeljasta biljka raste ..
zamjenjuje se lako za bobice borovnice..
VRANINO OKO ( paris quadrifolia )
toga se treba maniti...
jer je cijela biljka otrovna...
Mladen- honoris
-
Stranica 1 / 3. • 1, 2, 3
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: ZNANJA BORAVKA U PRIRODI, SURVIVAL I BUSHCRAFT :: ISHRANA
Stranica 1 / 3.