FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Latest topics
» Tradicionalni preklopni noževi
Trenutak za izradu skloništa Empty04.10.24 14:27 by Lawman

» Divlji kamp Drava 2024
Trenutak za izradu skloništa Empty31.08.24 7:16 by NAVIGATOR

» chris reeve sebenza folder
Trenutak za izradu skloništa Empty31.08.24 7:14 by NAVIGATOR

» 24 sata divljine
Trenutak za izradu skloništa Empty16.07.24 0:39 by Mladen

» Kožni strop
Trenutak za izradu skloništa Empty09.07.24 12:12 by oetzi

» Fallkniven noževi
Trenutak za izradu skloništa Empty28.06.24 12:22 by laredo

» Garmin GPSMAP 66S
Trenutak za izradu skloništa Empty22.04.24 11:59 by La vita e Bella

» Sretna 2024.godina
Trenutak za izradu skloništa Empty01.01.24 23:27 by Lawman

» ako nekome treba ideja za kuću..
Trenutak za izradu skloništa Empty18.12.23 9:19 by NecaPereca

» Ćao, ćao
Trenutak za izradu skloništa Empty14.12.23 10:00 by NecaPereca

» Nije bilo preživljavanje ali je bilo stresno :)
Trenutak za izradu skloništa Empty14.12.23 9:53 by Lawman

» Baterijske lampe
Trenutak za izradu skloništa Empty24.11.23 8:29 by neven

» Utsch & Gierse Tools / UG-Tools
Trenutak za izradu skloništa Empty23.11.23 19:08 by dux aeron

» Laser u survival kitu?
Trenutak za izradu skloništa Empty22.11.23 20:56 by dux aeron

» Dosta je bilo zajebancije, dogodine tko živ , tko mrtav...
Trenutak za izradu skloništa Empty21.11.23 12:20 by Lawman

» Stari novi hobi
Trenutak za izradu skloništa Empty25.10.23 22:29 by neven

» Gitara & planinarenje
Trenutak za izradu skloništa Empty24.09.23 11:48 by Strat04

» Izrada noza od turpije
Trenutak za izradu skloništa Empty21.09.23 22:04 by Hobi majstor

» sta je najvaznije za prezivljavanje?
Trenutak za izradu skloništa Empty20.09.23 11:34 by Strat04

» Mine na Papuku
Trenutak za izradu skloništa Empty20.09.23 11:32 by Strat04

» prsluk, torbica ili ranac?
Trenutak za izradu skloništa Empty20.09.23 11:10 by Strat04

» Prestavljanje
Trenutak za izradu skloništa Empty20.09.23 9:45 by neven

» P: Chris Reeve Small Sebenza MAGNACUT
Trenutak za izradu skloništa Empty30.08.23 9:03 by NAVIGATOR

» EDC- sitnice koje pojednostavljuju život
Trenutak za izradu skloništa Empty09.08.23 16:48 by NAVIGATOR

» Svega ima,ničeg nema.. [CHAT TEMA]
Trenutak za izradu skloništa Empty18.07.23 13:08 by Drvo

» Pozdrav svima
Trenutak za izradu skloništa Empty03.06.23 14:28 by Shaman95

» Nocna zima ljeti u Gorskom Kotaru
Trenutak za izradu skloništa Empty03.06.23 11:16 by DrAnte

» Koji nož kupiti?
Trenutak za izradu skloništa Empty29.05.23 15:41 by Lawman

» "patiranje"karbonskog čelika?
Trenutak za izradu skloništa Empty28.05.23 23:59 by ness

» SkeletoDon Alpha
Trenutak za izradu skloništa Empty28.05.23 23:48 by ness

bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Forum Preživljavanja© Facebook Icon

Trenutak za izradu skloništa

5 posters

Go down

Trenutak za izradu skloništa Empty Trenutak za izradu skloništa

Postaj by LupusREBEL 03.05.10 19:10

Naravno,nitko nezna otprilike kad je trenutak za izradu skloništa.
Za izradu privremenog skloništa treba oko 60-90 minuta, znači da netreba raditi neko posebno sklonište za par dana već za prespavanje, zavisno od vremena i vremenskih uvjeta treba paziti kako je sklonište (toplo, nepropusno, itd), jedan od bitnijih stvari je da nema promaje i propuha u njemu. Znači ako vidite sunce, postavite šaku ispod njega,koliko stisnutih šaka do obzora tolikoje sati do pada mraka, kad spadne na dvije šake počnite izradu skloništa.
Poslje ga nikako ne rušite, vatru ugasite ali ne uklanjajte ložište, probajte ostaviti na zemlji urezano kad ste otišli i prema kamo (sjever, jug, ravno, po cesti) jer ako ste se izgubilimožda vas traže a ako vas traže morate ostaviti za sobom trag da vas lakše nađu.
Kad preživljavate možda i taj trag spasiocima skrati vrijeme za potragom za vama a to vrijeme vas može spasit.
Nezaboravite da vas se traži,ima razloga zašto je potraga spora ali to u drugoj temi...
LupusREBEL
LupusREBEL
spikač
spikač

Male
Broj postova : 766
Godine : 53
Datum registracije : 10.08.2009

http://www.LupusREBEL.info

[Vrh] Go down

Trenutak za izradu skloništa Empty Re: Trenutak za izradu skloništa

Postaj by exkalibur10 03.05.10 23:50

Dobri savjeti!
exkalibur10
exkalibur10
zelembara
zelembara

Male
Broj postova : 36
Godine : 47
Datum registracije : 02.05.2010

[Vrh] Go down

Postaj by zippo 04.05.10 0:10

LupusREBEL je napisao/la:. Znači ako vidite sunce, postavite šaku ispod njega,koliko stisnutih šaka do obzora tolikoje sati do pada mraka, kad spadne na dvije šake počnite izradu skloništa.

vidiš to nisam znao,hvala
zippo
zippo
lingua
lingua

Male
Broj postova : 359
Godine : 37
Datum registracije : 12.11.2009

[Vrh] Go down

Postaj by LupusREBEL 04.05.10 0:31

Ma vidim da ste počeli se orjentirat na prirodno kampiranje pa da ubacim par tema baš o preživljavanju. Ova metoda je iskušana i pali i kad sunce zalazi i u ravnici i u brdovitom djelu.
Samo ako ga vidiš, naravno...
LupusREBEL
LupusREBEL
spikač
spikač

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Levi 04.05.10 12:39

Sunce prividno obidje oko Zemlje za 24h. Pun krug ima 360 stepeni. Iz toga proizilazi da se za sat vremena Sunce prividno pomeri za 15 stepeni svakog sata. Ugao pod kojim vidimo sirinu stisnute pesnice na ispruzenoj ruci je oko 10 stepeni. Dakle Sunce prividno predje pesnicu i po za sat vremena.
Nagib prividne putanje Sunca zavisi od geografske sirine lokacije na kojoj se nalazimo. Za nase krajeve to je priblizno 44 stepena. To je razlog zbog kojeg Sunce na ekvatoru okomito izlazi i zalazi, a na polovima ne postoji dnevni ciklus kakav mi poznajemo. Zato na ekvatoru mrak nastupa mnogo brze nego kod nas. Za nase krajeve vazi da pravi astronomski mrak nastupa sat vremena nakon zalaska Sunca.
Imajuci gore napisano u vidu lako mozete odrediti koliko je priblizno proslo vremena od izlaska ili koliko je vremena ostalo do zalaska Sunca.
A ako znate vreme izlaska i zalaska Sunca za taj period u godini priblizno mozete da odredite i koliko ima sati.
Ovo smatram jako korisnim zananjem i treba ga savladati ako se zelite orjentisati u vremenu. Praksom cete po polozaju Sunca a nebu tacno znati koliko imate dnevnog svetla na raspolaganju.

Zadnja promjena: Levi; 04.05.10 17:47; ukupno mijenjano 1 put.
Levi
Levi
bomber
bomber

Male
Broj postova : 152
Godine : 46
Datum registracije : 11.03.2010

[Vrh] Go down

Postaj by LupusREBEL 04.05.10 13:15

Vidi, moj boravak na jednom određenom i specifičnom mjestu, podno Ličke Plješevice, sunce zalazi u 16.00 dok svugdje u 19.00, od 16.00 do 19.00 počinje niz obronke Ličke Pleševice strujit neumoljivi hladan zrak koji je gasio vatru upaljenu od željezničkih pragova, teoretski nemoguće, da nisam u 15.00 napravio zaklon za sebe i vatru smrzo bi se, računajući da je na asfaltu u 12.00 bilo 22 stupjeva iznad nule a u 24.00 2 stupnja ispod nule, znači, da sam se orijentirao po procjenama meterologa kad u Hrvtskoj taj dan izlazi i zalazi sunce fulao bih bar 2 sata i pritom se smrzao. Doduše nebi jer je bilo planirano putovanje i Lička Plješevica je puna napuštenih vojnih objekata i instalacija ali slučajem da sam izgubljen i nađem se u takvoj specifičnom krajobrazu ili još gore krajoliku ovo je jedostavna prokušana metoda za brzo snalaženje. Sad nevidim razloge zašto nešto jedostavno pretvorit u komplicirao? Trenutak za izradu skloništa 747986
Trenutak za izradu skloništa 2073475690102609963jHrZLP_th

Trenutak za izradu skloništa 2134305760102609963cHOYXz_th

Trenutak za izradu skloništa 73844_tmb_70166168_PA170166 Trenutak za izradu skloništa 73844_tmb_70166168_PA170155 Trenutak za izradu skloništa 73844_tmb_49700977_PA170154

Inače,kako je prošao cijeli događaj može se pročitat ovdje http://www.mycity-military.com/Avijacija-i-PVO/Enigma-JNA-Podzemni-Aerodrom-Zeljava_105.html jer za forum za preživljavanje nije baš interesantan.
LupusREBEL
LupusREBEL
spikač
spikač

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Levi 04.05.10 17:42

Mislim da me nisi razumeo. Objasnio sam kako se orjentisati u vremenu bilo gde uz pomoc Sunca. To sto Sunce kasnije izlazi i ranije zalazi u klisurama, kanjonima i sl. ne znaci da ce dan biti kraci, vec da na tim mestima dopire manje Sunceve svetlosti.
Levi
Levi
bomber
bomber

Male
Broj postova : 152
Godine : 46
Datum registracije : 11.03.2010

[Vrh] Go down

Postaj by LupusREBEL 04.05.10 19:55

Da, istina...
LupusREBEL
LupusREBEL
spikač
spikač

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Cave Bear 15.06.10 10:53

Levi je napisao/la:Mislim da me nisi razumeo. Objasnio sam kako se orjentisati u vremenu bilo gde uz pomoc Sunca. To sto Sunce kasnije izlazi i ranije zalazi u klisurama, kanjonima i sl. ne znaci da ce dan biti kraci, vec da na tim mestima dopire manje Sunceve svetlosti.

Treba sve uzeti u obzir Trenutak za izradu skloništa 368870
Cave Bear
Cave Bear
spikač
spikač

Male
Broj postova : 700
Godine : 26
Datum registracije : 31.05.2010

[Vrh] Go down

Postaj by LupusREBEL 15.06.10 11:36

ma to stoji, ali ajd da pročitamo post od čovjeka koji baš nije za preživljavanje:

Djadjo je napisao/la:Firewall

Pah niš se nevidi od zelenila...nisam se javljao na gp jel sam dosao samo na po ure...Avioni pred vojarnom su kompletno zarasli...uopće ih nevidiš kada skrenes lijevo prema plavoj ogradi...tek kada dodjes ispred dakote onda nju vidis..ona dva tunderjeta se i dalje nevide uopće

Pred dvojkom na nasipu iznutra dopire hladan zrak..ali dva koraka desno prema onoj rupi kraj dvojke..ubije te 35C vruć zrak...zakoračiš lijevo hladno..zakoracis desno vruće
kao dva stupca razlicitog zraka da stoje jedan do drugog...

IMG_0478aaa1a

Nista opalio par fotki ulaza dva..pa i jedinice...jednu mrtvu zmiju koju je ovlaš neko prije mene pregazio autom..i zanimljivo..kada sam isao prema rupama od vojarne..nigdje nikoga...nakon pol sata odlazim s triangla...i prolazim kraj one pzo kuće...kadli odjednom majstor neki na biciklu (ide u smjeru vojarne od rupa)..par vrečica u paketsicu (praznih) i gleda li gleda u mene...doslo mi je da stanem i pitam sta mu nije jasno...ma reko ko ga grebe...vidjeh da je nakon mog prolaza odokativno ciljao u tablicu...
reko ovdje su svi šerifi očito....nista reko odo ja u hlad plitvica na neko pivce Trenutak za izradu skloništa 747986 Trenutak za izradu skloništa 747986 samo ti bicikliraj majstore...postavit cu tih par fotki...i jebga strpit se do zime da odem kada nema lišča....
(...)

Djadjo

Znači, da ako naletiš a takav prirodni/umjetni fenomen, ipak, kaj ja znam, trebaš biti pripremljen,vidio sam klisure i usjeke kroz kojih sam trebao preć pa sam satima u polumraku pješačio nadajući se da ću izić na čistinu umjesto da sam konačište u samojklisurinapravio, ovako sam zaspao a tvrdom kamenu s ruksakom pod glavom i budio se smrzunut po noći, hodao da se ugrijem da nebi i završio svoj radni zadata koji sam si postavio već od umora i iscrpljenosti vratio kući. Kad uzmeš kartu, bilo koju, vojnu, turističku, zemljopisnu, planinarsku, tako sve to ljepo izgleda što si si zacrto, onda naletiš na ćud prirode za koje nisi predvidio. Ili čovjeka. Jednom sam u šumi pravocrtno hodao prema deflektoru (služio je ex JNA za odbijanje kratikih valova i usmjerivaje prema određenim mjestima),kad sam naletio na ogradu, ništa, nastavit ću pravocrtno pa iziđ iz ograđenog djela, na kraj pameti mi nebi bilo da ću naletit u ograđenom djelu šume na krdo divljih svinja! I više se nesjećam kako sam, ali sam, doslovno, preletio ogradu u par skokova. Kao vic s Mujomu pustinji kad naleti na lava, lav nepita imali drveta ili nema, penji se na drvo Trenutak za izradu skloništa 747986 . Zato, ta mala opreznost, iako će biti polumraki svjetla, bolje po suncu napraviti bivak i konačište pa u onom polumraku skupit drva i založit vatru i u miru pijuckat topli čaj/kavu i dobro se odmorit do jutra za nastavak pješačenja.
LupusREBEL
LupusREBEL
spikač
spikač

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Sponsored content