Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Podmazivanje foldera!?
5 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: OPREMA :: NOŽEVI :: IZRADA I ODRŽAVANJE NOŽA I ALATA
Stranica 1 / 1.
Podmazivanje foldera!?
Nakoj svakog dužeg odlaska u prirodu ili stajanja, obavezno raskopam foldere do najsitnijih dijelova (d`oh) i očistim alkoholom te podmažem. Koristio sam od jestivih ulja, motornih ulja, wd-a do tko_zna_čega... Na netu vidim da ljudi najviše koriste lubrikante za oružje, pa me zanima kaj vi koristite ako koristite? Druga stvar je, čitao sam dosta o Militec-1 lubrikantu za oružje koji bi trebao biti no.1 za takve stvari ali nemam nekog iskustva s oružjem i lubrikantima za isto pa ne znam di se to može kupiti? Ili neki drugi bolji lubrikant za oružje?
Ovdje bi Mastershooter i ostali vlasnici VO mogli imati koju pametnu za napisati =)
Ovdje bi Mastershooter i ostali vlasnici VO mogli imati koju pametnu za napisati =)
Mraz- master
-
Broj postova : 5658
Godine : 38
Datum registracije : 26.02.2010
Re: Podmazivanje foldera!?
mislim da bi svako ulje koje je namjenjeno VO-u poslužilo svrsi, možeš čak koristiti i ulje za finu mehaniku,
ja sam kupio ovu kanticu u bauhausu(nije reklama), za nekih cca 20 kn.
ja sam kupio ovu kanticu u bauhausu(nije reklama), za nekih cca 20 kn.
tigi- spikač
-
Broj postova : 616
Godine : 50
Datum registracije : 13.02.2009
KVALITETNI SKUPI Folderi su veoma precizne alatke koji imaju više pokretnih delova.
Preklopni noževi se nose u futroli, džepu, rancu, na mestima gde ima prašine, dlaka,mrvica hleba, peska..... jednom rečju svega što NEVEROVATNO zadržava prljavštinu.Nožem se seče meso, povrće, voće, ( masnoća, kiseline, slatki lepljivi sokovi..... ). Kada se toj smesi doda ulje ma kakvo ono bilo dolazi do zadržavanja đubreta a samim tim i do POVEĆANE ABRAZIJE koja oštećuje pokretne delove ( osovinu, ležaje i samu podlogu aksijalnog ležaja ). Ovo NEIZOSTAVNO povećava trenje, pojačano abrazivom koji smo dodali svesno ili nesvesno.
Napominjem KVALITETAN preklopni nož koji ima PTFE, Titanijumske, bronzane-SAR aksijalne ležaje NE ZAHTEVA bilo kakvo podmazivanje već samo redovno održavanje, tj. povremeno pranje toplom vodom sa malo detegrdženta, uz temeljito ispiranje i sušenje na promaji dalje od direktnog izvora toplote ili sunca (čak i kvalitetno sintetikom stabilizovano drvo puca pri izlaganju na suncu, naravno i stabilizovana kost, rog, a mikarta i aluminijum različito dilatiraju od čelika ).
Ukoliko imate Dobar preklopivi nož, koji nikako NE MOŽE biti jeftin, čuvajte ga i NE podmazujte.
Pozdrav Boris P.
Preklopni noževi se nose u futroli, džepu, rancu, na mestima gde ima prašine, dlaka,mrvica hleba, peska..... jednom rečju svega što NEVEROVATNO zadržava prljavštinu.Nožem se seče meso, povrće, voće, ( masnoća, kiseline, slatki lepljivi sokovi..... ). Kada se toj smesi doda ulje ma kakvo ono bilo dolazi do zadržavanja đubreta a samim tim i do POVEĆANE ABRAZIJE koja oštećuje pokretne delove ( osovinu, ležaje i samu podlogu aksijalnog ležaja ). Ovo NEIZOSTAVNO povećava trenje, pojačano abrazivom koji smo dodali svesno ili nesvesno.
Napominjem KVALITETAN preklopni nož koji ima PTFE, Titanijumske, bronzane-SAR aksijalne ležaje NE ZAHTEVA bilo kakvo podmazivanje već samo redovno održavanje, tj. povremeno pranje toplom vodom sa malo detegrdženta, uz temeljito ispiranje i sušenje na promaji dalje od direktnog izvora toplote ili sunca (čak i kvalitetno sintetikom stabilizovano drvo puca pri izlaganju na suncu, naravno i stabilizovana kost, rog, a mikarta i aluminijum različito dilatiraju od čelika ).
Ukoliko imate Dobar preklopivi nož, koji nikako NE MOŽE biti jeftin, čuvajte ga i NE podmazujte.
Pozdrav Boris P.
Ako je tako zašto onda noževi tvornčki dolaze sa podmazanim bushinzima? Moji svi su došli takvi, a radi se od Leatherman, CRKT, Benchmade folderima, znači kvalitetni folderi..
Podmazati treba samo površinu bushinga, a ne umočiti cijeli nož u lubrikant, onda nema nekih problema s prašinom. No kada si spomenuo prašinu, zato sam i pitao za taj Militec-ov lubrikant jer on u biti nije ulje nego se kemijski veže na metal i ne zadržava prašinu. Na webu ima dosta toga o njemu i večinom su iskustva odlična.
Podmazati treba samo površinu bushinga, a ne umočiti cijeli nož u lubrikant, onda nema nekih problema s prašinom. No kada si spomenuo prašinu, zato sam i pitao za taj Militec-ov lubrikant jer on u biti nije ulje nego se kemijski veže na metal i ne zadržava prašinu. Na webu ima dosta toga o njemu i večinom su iskustva odlična.
Mraz- master
-
Sve površine koje se mažu ( kod foldera ) su rotacione, znači imaju tendenciju da ubacuju-izbacuju prljavštinu, problem je UBACIVANJE đubreta KA i U osovinu povezano sa ZADRŽAVANJEM đubreta u mediju koji služi da nosi čvrsto podmazno sredstvo ( na pr. PTFE ili MoS2 ).
U bocama pod pritiskom-raspršivačima suvi podmazivač mora biti " rastvoren " u maloj količini nečega, to su obično veoma laka-fina ulja ( nekada zvana sajdžiska, ili ulja za kalibraciju precizniznih instrumenata ). To ulje ima više funkcija:
1. da suvi podmazivač "rastvori u boci,
2. da potpomogne da on izađe potisnut gasom iz boce,
3. da zadrži suvo podmazno sredstvo na jednom mestu (ovo je ključno zato što ta mala količina ulja kao magnet skuplja i zadržava đubre ).
4. ulja su po pravilu jeftinija od suvih podmazivača.
5. da spreči zapušavnje ventila na boci.
Noževi dolaze podmazani zato što koriste baš ta fina ulja pri sklapanju (lako naleganje delova, manji škart itd.).
Primetio si da su noževi fabrički upakovani u sintetičke kesice a zatim i u kutije, kesa sprečava kvašenje i prodor otpada u nož pri manipulaciji i skladištenju, a kutija oštećenja. Znači nož iz stanja mirovanja i neupotrebe prelazi u manje zaštićeno radno stanje ( džep, sečenje, pipkanje).
Koliko sam ja shvatio ti si govorio o nekim "novijim" generacijama SUVIH podmazivača, koli mogu sadržavati NOSAČ podmaznog sredstva koji vremenom isparava-hlapi, Da, to mogu biti između ostalog Trihloretilen, Aceton....po meni oni nisu zdravstveno prihvatljivi, mogu da nagrizu nemetalne delove noža, i rastvaraju smole-veziva koje se ubacuju u kompozitne materijale ručki. Pozdrav Boris P.
U bocama pod pritiskom-raspršivačima suvi podmazivač mora biti " rastvoren " u maloj količini nečega, to su obično veoma laka-fina ulja ( nekada zvana sajdžiska, ili ulja za kalibraciju precizniznih instrumenata ). To ulje ima više funkcija:
1. da suvi podmazivač "rastvori u boci,
2. da potpomogne da on izađe potisnut gasom iz boce,
3. da zadrži suvo podmazno sredstvo na jednom mestu (ovo je ključno zato što ta mala količina ulja kao magnet skuplja i zadržava đubre ).
4. ulja su po pravilu jeftinija od suvih podmazivača.
5. da spreči zapušavnje ventila na boci.
Noževi dolaze podmazani zato što koriste baš ta fina ulja pri sklapanju (lako naleganje delova, manji škart itd.).
Primetio si da su noževi fabrički upakovani u sintetičke kesice a zatim i u kutije, kesa sprečava kvašenje i prodor otpada u nož pri manipulaciji i skladištenju, a kutija oštećenja. Znači nož iz stanja mirovanja i neupotrebe prelazi u manje zaštićeno radno stanje ( džep, sečenje, pipkanje).
Koliko sam ja shvatio ti si govorio o nekim "novijim" generacijama SUVIH podmazivača, koli mogu sadržavati NOSAČ podmaznog sredstva koji vremenom isparava-hlapi, Da, to mogu biti između ostalog Trihloretilen, Aceton....po meni oni nisu zdravstveno prihvatljivi, mogu da nagrizu nemetalne delove noža, i rastvaraju smole-veziva koje se ubacuju u kompozitne materijale ručki. Pozdrav Boris P.
Pa tako nešto i jesam mislio, samo ponavljam- nemam iskustva sa suhim lubrikantima pa zato pitam o tome...
Hvala na opširnom objašnjenju Borise.
Hvala na opširnom objašnjenju Borise.
Mraz- master
-
Mrazomor je napisao/la:nemam iskustva sa suhim lubrikantima pa zato pitam o tome...
grafit ti je dobar suhi lubrikant,makar ga mozeš naći u obliku masti,i u spreju
zippo- lingua
-
Broj postova : 359
Godine : 37
Datum registracije : 12.11.2009
Mah... napravio sam ono najjednostavnije i djeluje Na poslu koristimo teflonske trake tj. platno za smanjiti trenje na dijelovima procesa po kojima "klizi" proizvod (nevermind). Uglavnom, zamjenio sam original silikonske tj. brončane bušinge sa onima koje sam napravio pomoču alata za bušenje kože od teflonskog platna. Nema potrebe za ikakvim lubrikantom a klizi kao po loju =)
Mraz- master
-
eto,tako jednostavno :bog: :bog:
zippo- lingua
-
Broj postova : 359
Godine : 37
Datum registracije : 12.11.2009
Igzekli... a tog platna imam u izobilju
Znatiželja mi je zadovoljena, tema komotno može u smeće ili lock..
Znatiželja mi je zadovoljena, tema komotno može u smeće ili lock..
Mraz- master
-
Similar topics
» Ciscenje i podmazivanje
» Benchmade 755 Sibert - prerada vrhunskog foldera
» Ekstremni test foldera
» savjet oko kupnje crkt foldera...?
» Benchmade 755 Sibert - prerada vrhunskog foldera
» Ekstremni test foldera
» savjet oko kupnje crkt foldera...?
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: OPREMA :: NOŽEVI :: IZRADA I ODRŽAVANJE NOŽA I ALATA
Stranica 1 / 1.