Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Medvjeđi luk (ALLIUM URSINUM)
+10
Vjetrobradi
mpkByk
mali mačak
skyrunner
Franco G
LUKSA
girdeaux
exkalibur10
Levi
Mraz
14 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: ZNANJA BORAVKA U PRIRODI, SURVIVAL I BUSHCRAFT :: ISHRANA :: ENCIKLOPEDIJA BILJA :: JESTIVO BILJE
Stranica 1 / 1.
Medvjeđi luk (ALLIUM URSINUM)
Slika:
Ostali nazivi: pasji luk, divlji češnjak,divlji luk, crijemoš, srijemuš, sremuš, ramson (eng.), bärenlausch (njem.)
Opis: nepravedno zapostavljena biljka izuzetnih svojstava koja je dosta česta u našim krajevima. Ona je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ljiljana. Iz lukovice u visinu do 30ak cm izrastu 2-3 duguljasta eliptična lista, sjajne površine i tamno zelene boje. Iz listova izrasta 25 cm visoka stabljika uglavnom trokutastog oblika sa bijelim cvatim i cvjetovima zvjezdastog oblika. Sama lukovica se sastoji od više manjih lukovica, ukupne dužine do 6 cm, bijele ili žućkaste boje.
Rasprostranjenost: može se naći u cijeloj Europi. Raste u vlažnim bukovim šumama, ravnicama i uvalama a pored vodotokova je obično gusto rasprostranjena. Pogoduje joj humusno, duboko i rastresito tlo, neutralno do blago kisele zemlje. Vlažna, sjenovita i mjesta gdje se dugo zadržava snijeg su tipična staništa medvjeđeg luka. Raste nezagađeni i isključivo na čistom tlu.
Oprez: ako niste 100% sigurni da u to što berete, može ga se lako zamjeniti za OTROVNU đurđicu, mrazovac ili čemeriku. Najlakši način raspoznavanja je po mirisu koji je isti kao i kod običnog češnjaka i vrlo intenzivan.
Iskoristivost: koristi se cijeli nadzemni dio biljke kao i lukovica. Listovi su najljekovitiji i najukusniji mladi, dok se lukovica treba uzimati ili prije no što procvjeta ili nakon cvata. Najviše ljekovitih svojstava ima u svježim listovima (vitamina C je gotovo 8 puta više no u lukovici) prije cvata te se tada najviše i beru.
Ljekovita svojstva: ovaj dio posta bi sigurno mogao ispuniti polovicu A4 stranice pa ću se dodirnuti samo u kratkim crtama:
- smiruje i liječi kašalj
- jača srce i oslabljeni srčani mišić
- štiti kao preventiva od infarkta
- usporava i liječi aterosklerozu krvnih žila, širi ih i
- smanjuje visoki krvni tlak
- poboljšava apetit, otklanja probavne smetnje
- smiruje upalu sluznice želuca, otklanja nadutost i plinove
- omogućuje bolje izlučivanje žuči, koristi jetri,
- potiče na rad bubrege, smiruje upale mokraćnog mjehura i njegove upale,
- djeluje ljekovito na maternicu
- sprečava i liječi osteoporozu, smanjuje bolove kod artritisa i reume.
Mi ga uglavnom koristimo svježega u salatama no može ga se pripremati na razne načine. Listovi i lukovice se mogu sušiti kao i kod klasičnog češnjaka. Ne onog kineskog veličine ananasa =)
Izvori: razni izvori, osobna iskustva
Dodatna literatura:Cvijet.info, Agrarni info centar
Ostali nazivi: pasji luk, divlji češnjak,divlji luk, crijemoš, srijemuš, sremuš, ramson (eng.), bärenlausch (njem.)
Opis: nepravedno zapostavljena biljka izuzetnih svojstava koja je dosta česta u našim krajevima. Ona je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ljiljana. Iz lukovice u visinu do 30ak cm izrastu 2-3 duguljasta eliptična lista, sjajne površine i tamno zelene boje. Iz listova izrasta 25 cm visoka stabljika uglavnom trokutastog oblika sa bijelim cvatim i cvjetovima zvjezdastog oblika. Sama lukovica se sastoji od više manjih lukovica, ukupne dužine do 6 cm, bijele ili žućkaste boje.
Rasprostranjenost: može se naći u cijeloj Europi. Raste u vlažnim bukovim šumama, ravnicama i uvalama a pored vodotokova je obično gusto rasprostranjena. Pogoduje joj humusno, duboko i rastresito tlo, neutralno do blago kisele zemlje. Vlažna, sjenovita i mjesta gdje se dugo zadržava snijeg su tipična staništa medvjeđeg luka. Raste nezagađeni i isključivo na čistom tlu.
Oprez: ako niste 100% sigurni da u to što berete, može ga se lako zamjeniti za OTROVNU đurđicu, mrazovac ili čemeriku. Najlakši način raspoznavanja je po mirisu koji je isti kao i kod običnog češnjaka i vrlo intenzivan.
Iskoristivost: koristi se cijeli nadzemni dio biljke kao i lukovica. Listovi su najljekovitiji i najukusniji mladi, dok se lukovica treba uzimati ili prije no što procvjeta ili nakon cvata. Najviše ljekovitih svojstava ima u svježim listovima (vitamina C je gotovo 8 puta više no u lukovici) prije cvata te se tada najviše i beru.
Ljekovita svojstva: ovaj dio posta bi sigurno mogao ispuniti polovicu A4 stranice pa ću se dodirnuti samo u kratkim crtama:
- smiruje i liječi kašalj
- jača srce i oslabljeni srčani mišić
- štiti kao preventiva od infarkta
- usporava i liječi aterosklerozu krvnih žila, širi ih i
- smanjuje visoki krvni tlak
- poboljšava apetit, otklanja probavne smetnje
- smiruje upalu sluznice želuca, otklanja nadutost i plinove
- omogućuje bolje izlučivanje žuči, koristi jetri,
- potiče na rad bubrege, smiruje upale mokraćnog mjehura i njegove upale,
- djeluje ljekovito na maternicu
- sprečava i liječi osteoporozu, smanjuje bolove kod artritisa i reume.
Mi ga uglavnom koristimo svježega u salatama no može ga se pripremati na razne načine. Listovi i lukovice se mogu sušiti kao i kod klasičnog češnjaka. Ne onog kineskog veličine ananasa =)
Izvori: razni izvori, osobna iskustva
Dodatna literatura:Cvijet.info, Agrarni info centar
Mraz- master
-
Broj postova : 5658
Godine : 38
Datum registracije : 26.02.2010
Re: Medvjeđi luk (ALLIUM URSINUM)
Cesto raste u mnostvu kao na gornjoj slici.
Proglasen je za Evropsku biljku godine 2005.
Sremus je moj favorit medju divljim biljem! Retko se kuci vracam bez pune kese sremusa kada s proleca odem u sumu. Vidjam ga na pijaci i u bolje snabdevenim prodavnicama, ali je ukus kupovnog bio jako los jednom prilikom kada sam ga kupio. Slabo se i prodaje koliko sam primetio. Ne znaju ljudi da je on zdraviji i ukusniji od drugih (ovo je vec stvar ukusa).
100gr lista sadrzi 45mg vitamina C; 4,78mg Karotina; 1,99gr belancevina; 0,86gr masti; 3,5gr ugljenih hidrata i 27 kalorija
100gr korena sadrzi 16mg vitamina C; nimalo Karotina; 2,15 gr belancevina; 0,16gr masti; 15,75gr ugljenih hidrata i 71 kaloriju
Levi- bomber
-
Broj postova : 152
Godine : 46
Datum registracije : 11.03.2010
Prije tri dana sam nabrao vreću sremusa i cim pojedem idem ponovo u akciju! Ekstra salata!
exkalibur10- zelembara
-
Broj postova : 36
Godine : 47
Datum registracije : 02.05.2010
Da odličan je. Samo preporučuju da se miješa sa drugim salatama. Zato što može biti težak za želudac.
girdeaux- honoris
-
Broj postova : 1077
Godine : 37
Datum registracije : 21.10.2009
Evo jedan mali doprinos sa slikom cijele biljke danas ubrane!
:bog: =)
U Dalmaciji je divlji luk sastavni dio mišancije. Fenomenalno je lešo s maslinovim uljem. Luksa, ti si stvoren za mišanciju - jesi li je kad proba?
Franco G- spikač
-
Broj postova : 750
Godine : 78
Datum registracije : 29.08.2009
Ja sutra krećem u pohod na srijemuš, ima ga na bacanje. kažu da je jako dobar za visoki tlak, a mene zna nekad ćopit!
girdeaux- honoris
-
Broj postova : 1077
Godine : 37
Datum registracije : 21.10.2009
znači već ga ima! odlična informacija.
LUKSA je napisao/la:Evo jedan mali doprinos sa slikom cijele biljke danas ubrane!
Zadnja promjena: exkalibur10; 26.03.11 1:03; ukupno mijenjano 2 put/a. (Reason for editing : odlična informacija.)
exkalibur10- zelembara
-
Broj postova : 36
Godine : 47
Datum registracije : 02.05.2010
Čuo sam za Mišanciju od Barbierija, Bakalovoća i Ane!
Znam da se ode malo prošetat oko kuće i onda se to ma lešo napravi!
Mora biti dobro!
Međutim to kod nas na kontinentu nije običaj!
Ali ne i za mene ! :bog:
Znam da se ode malo prošetat oko kuće i onda se to ma lešo napravi!
Mora biti dobro!
Međutim to kod nas na kontinentu nije običaj!
Ali ne i za mene ! :bog:
ja ga berem redovito,samo što brzo prođe.dali se mogu listovi smrzavati,odnosno može li se on na bilo koji način sačuvati jer brzo mu prođe vrijeme vani?
skyrunner- lingua
-
Broj postova : 323
Godine : 45
Datum registracije : 01.01.2011
Luksa u pravu si, ljudi tu na kontinentu (obično) nemaju pojma šta je mišancija, ali ne i ja :-)) jer mi je žena iz Dalmacije, pa...
Ne znam da li se mišancija može smrzavati, ja sam je uvijek jeo frišku.
P.S- počele su i šparoge...
Ne znam da li se mišancija može smrzavati, ja sam je uvijek jeo frišku.
P.S- počele su i šparoge...
mali mačak- lingua
-
Broj postova : 343
Godine : 46
Datum registracije : 05.11.2009
uu srijemush obozavam, ja toga jedem mozda malo i previshe
mpkByk- bebač
-
Broj postova : 3
Godine : 53
Datum registracije : 21.07.2011
Franco genijalno Mišancija!
Jednom zgodom sam radio na razminiranju Štirovca na velebitu, mesni narezak i kruh u naprtnjači, a Srijemoša cijeli šumski proplanak, kad su demineri vidjeli šta se jede i kako popravlja tek konzervi, svi su punili džepove i fini je sitno sjeckan na salatu sa kvasinom i maslinovim uljem !
Uslast !
Jednom zgodom sam radio na razminiranju Štirovca na velebitu, mesni narezak i kruh u naprtnjači, a Srijemoša cijeli šumski proplanak, kad su demineri vidjeli šta se jede i kako popravlja tek konzervi, svi su punili džepove i fini je sitno sjeckan na salatu sa kvasinom i maslinovim uljem !
Uslast !
Vjetrobradi- bebač
-
Broj postova : 14
Godine : 53
Datum registracije : 12.11.2011
odlična tema, ja srijemoš jedem kad god naletim na njega... moram još dodat da se jedu i lukovice, a mogu se i konzervirat, imaju jako specifičan i zanimljiv ukus....
stavio sam ga smrznuti pa ga dodajem jelima, imam ga i u ulju pa super dođe kao dodatak na tjesteninu!
Počelo je počelo
Mraz- master
-
Broj postova : 5658
Godine : 38
Datum registracije : 26.02.2010
Hvala na ovako lijepim slikama.Samo da odem na grunt,pa ću se i ja sa srijemušem zasladiti.A koliko sam uspio primijetiti da je i vlasac več dobro izrastao.Još malo i biti će mladoga bukvinoga lista.Društvo dobar tek.
mamac za pecanje- lingua
-
Broj postova : 430
Godine : 63
Datum registracije : 20.03.2013
imam i ja konja za utrku
završilo u sir i vrhnju ..
završilo u sir i vrhnju ..
Mrki Medo- lingua
-
Broj postova : 250
Godine : 35
Datum registracije : 29.05.2010
Baš ti zavidim,samo da znaš koliko.Pošalji porcije da i mi uživamo u mirisima i okusu.
mamac za pecanje- lingua
-
Prije nego sto išta napišem samo sam htio upozoriti na mogucnost pogreške i njezine posljedice.
http://www.24sata.hr/crna-kronika-news/trovanje-mrazovcem-dvoje-je-umro-a-zena-se-bori-za-zivot-266273
Što se tiče crijemuše (tako je kod mene zovu- Sto sela, sto vrela.) vrlo je ljekovita i hranjiva. Znam jedno mjesto u šumi gdje raste pa svake godine naberem pune vrećice. Doduše priznajem da nisam znao da se jede i lukovica, ove godine obavezno ću probati.
http://www.24sata.hr/crna-kronika-news/trovanje-mrazovcem-dvoje-je-umro-a-zena-se-bori-za-zivot-266273
Što se tiče crijemuše (tako je kod mene zovu- Sto sela, sto vrela.) vrlo je ljekovita i hranjiva. Znam jedno mjesto u šumi gdje raste pa svake godine naberem pune vrećice. Doduše priznajem da nisam znao da se jede i lukovica, ove godine obavezno ću probati.
Delete- lingua
-
Broj postova : 294
Godine : 30
Datum registracije : 09.01.2012
Prošle godine za dan Čazme turistička udruga je imala promociju kaj su jeli naši stari jela od srijemuša.Nažalost nisam mogao ići jer bi danas s vama podijelio i recepte koje bi donio.Ove godine ću ići pa kako puklo da puklo.
mamac za pecanje- lingua
-
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: ZNANJA BORAVKA U PRIRODI, SURVIVAL I BUSHCRAFT :: ISHRANA :: ENCIKLOPEDIJA BILJA :: JESTIVO BILJE
Stranica 1 / 1.