Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
GLOCK 78 ( prvi dio )
+6
Ri istra
Mraz
elvin
Strider
LUKSA
cabala - baniran
10 posters
Stranica 1 / 1.
GLOCK 78 ( prvi dio )
Tvrtka " Glock " u svijetu korisnika vatrenog oružja ima nevjerojatan ugled. Mislim da i domaćice znaju prepoznati pištolje ovog proizvođača. Sve kvalitete pištolja uspjeli su primjeniti i na izradu jednog, jedinog modela noža. Zapravo postoje dva modela ( 78 i 81 ) ali se razlikuju po tome što mod. 81 ima pilu na " leđima " oštrice. Glock nudi svaki od ovih modela u različitim bojama što govori kako je namjena ovog noža prije svega, vojna.
Ovakav nož ne bi bio toliko zanimljiv ljubiteljima prirode da se ne radi o vojnom nožu upravo za preživljavanje. Pod tim se, kako navodi Glock, nije mislilo isljučivo na korištenje ovog noža u borbi nego upravo suprotno! Ovaj nož je ispitivan od strane austrijske vojske u situacijama kada vojniku treba više alat nego oružje. Tako navode da je testiran od strane austrijskih rangera pri gradnji skloništa u prirodi, pri obradi ulovljene divljači, kao alat u urbanim situacijama i sl.
Koristio sam ovaj nož preko 10 godina u prirodi i moram reći da je zaista jedan od najboljih upravo za boravak u prirodi i moguće situacije preživljavanja. Zašto? Krenimo redom.
Na prvi pogled jednostavan oblik ovog noža, zapravo je vrlo detaljno zamišljen i ispitan, kako sam nož tako i korice. Materijali su jednaki onima na pištolju " Glock ", dakle, najbolji koji se mogu naći. Glock navodi kako njihova plastika izdrži sve što i čelik ali uz 80% manju specifičnu težinu. Za čelik oštrice piše da je opružni ( " spring steel " ) čelik zakaljen na 55 Hrc. Oštrio sam gotovo sve čelike koji se mogu naći na tržištu i rezao njima i uvjeren sam da je ovo jedan od najboljih.
Drška noža nije potpuno zaobljena poput " Ka bar " modela, nego blago spljoštena i sužava se prema kraju. Ipak, vidljiv je uticaj USMC modela na oblik drške.
Stražnji kraj drške gotovo je potpuno ravan i okrugao i može poslužiti kao čekić. Nedostatak ovakvog kraja je da prilikom dužih sječenja nož zna kliznuti iz ruke pa ga je potrebno jače stisnuti
Oštrica je vrlo uska pa se neće " lijepiti " prilikom rezanja većih komada mesa.
Pročitao sam kako je oštrica izrađena od ugljičnog čelika. Teško mi je u to povjerovati jer je zaštita na nožu skinuta prije dvije godine a nož uopće ne rđa. Postoji mogućnost da se radi o visokougljičnom nerđajućem čeliku poput onog na " Dick " noževima. Ako se ne varam, " Dick " noževi također imaju ovu tvrdoću.
Širina oštrice od 5 mm govori koliko je nož zapravo robustan. Zanimljivo je da i s ovakvom širinom može vrlo tanko izrezati povrće. Tome svakako pridonosi kut pod kojim je oštrica brušena.
Drška noža odgovara savršeno ruci u svim položajima. Zbog suženja na početku rezanje je pojačano i kontrolirano pritiskom palca.
Ribu ili divljač možete otvoriti vrlo precizno, ne oštećujući unutarnje organe ili kožu.
Snažno rezanje konopca ili tkanine nije problem jer na oštrici nema nikakvih nepotrebnih udubljenja.
Ovaj smiješan položaj je zbog toga da nož stane u kadar. Širina štitnika je odlična i pomaže prilikom zabijanja noža, i ne samo to, nego spriječava vodu i tjelesne tekućine da se razljevaju po dršci, što je važno i lovcima i ribolovcima.
Sve u svemu, oblik noža govori da je na njemu radilo više stručnjaka iz različitih područja a kada tome pridodamo da je testiran od vojske u stvarnim uvjetima, malo toga bi se moglo prigovoriti. ( kraj prvog dijela ).
Ovakav nož ne bi bio toliko zanimljiv ljubiteljima prirode da se ne radi o vojnom nožu upravo za preživljavanje. Pod tim se, kako navodi Glock, nije mislilo isljučivo na korištenje ovog noža u borbi nego upravo suprotno! Ovaj nož je ispitivan od strane austrijske vojske u situacijama kada vojniku treba više alat nego oružje. Tako navode da je testiran od strane austrijskih rangera pri gradnji skloništa u prirodi, pri obradi ulovljene divljači, kao alat u urbanim situacijama i sl.
Koristio sam ovaj nož preko 10 godina u prirodi i moram reći da je zaista jedan od najboljih upravo za boravak u prirodi i moguće situacije preživljavanja. Zašto? Krenimo redom.
Na prvi pogled jednostavan oblik ovog noža, zapravo je vrlo detaljno zamišljen i ispitan, kako sam nož tako i korice. Materijali su jednaki onima na pištolju " Glock ", dakle, najbolji koji se mogu naći. Glock navodi kako njihova plastika izdrži sve što i čelik ali uz 80% manju specifičnu težinu. Za čelik oštrice piše da je opružni ( " spring steel " ) čelik zakaljen na 55 Hrc. Oštrio sam gotovo sve čelike koji se mogu naći na tržištu i rezao njima i uvjeren sam da je ovo jedan od najboljih.
Drška noža nije potpuno zaobljena poput " Ka bar " modela, nego blago spljoštena i sužava se prema kraju. Ipak, vidljiv je uticaj USMC modela na oblik drške.
Stražnji kraj drške gotovo je potpuno ravan i okrugao i može poslužiti kao čekić. Nedostatak ovakvog kraja je da prilikom dužih sječenja nož zna kliznuti iz ruke pa ga je potrebno jače stisnuti
Oštrica je vrlo uska pa se neće " lijepiti " prilikom rezanja većih komada mesa.
Pročitao sam kako je oštrica izrađena od ugljičnog čelika. Teško mi je u to povjerovati jer je zaštita na nožu skinuta prije dvije godine a nož uopće ne rđa. Postoji mogućnost da se radi o visokougljičnom nerđajućem čeliku poput onog na " Dick " noževima. Ako se ne varam, " Dick " noževi također imaju ovu tvrdoću.
Širina oštrice od 5 mm govori koliko je nož zapravo robustan. Zanimljivo je da i s ovakvom širinom može vrlo tanko izrezati povrće. Tome svakako pridonosi kut pod kojim je oštrica brušena.
Drška noža odgovara savršeno ruci u svim položajima. Zbog suženja na početku rezanje je pojačano i kontrolirano pritiskom palca.
Ribu ili divljač možete otvoriti vrlo precizno, ne oštećujući unutarnje organe ili kožu.
Snažno rezanje konopca ili tkanine nije problem jer na oštrici nema nikakvih nepotrebnih udubljenja.
Ovaj smiješan položaj je zbog toga da nož stane u kadar. Širina štitnika je odlična i pomaže prilikom zabijanja noža, i ne samo to, nego spriječava vodu i tjelesne tekućine da se razljevaju po dršci, što je važno i lovcima i ribolovcima.
Sve u svemu, oblik noža govori da je na njemu radilo više stručnjaka iz različitih područja a kada tome pridodamo da je testiran od vojske u stvarnim uvjetima, malo toga bi se moglo prigovoriti. ( kraj prvog dijela ).
Zadnja promjena: cabala; 06.03.10 22:19; ukupno mijenjano 1 put.
cabala - baniran- lingua
-
Broj postova : 329
Godine : 56
Datum registracije : 28.11.2009
Re: GLOCK 78 ( prvi dio )
svaka čast kvaliteti!
ali nevolim bajunete!
to nisu noževi koji mi daju , nekakvu toplinu kada ih koristim, udaljavaju me totalno od prirode, makar oni bili super kvalitetni!
jedan član je objavio temi o SOG nožu za specijalne postrojbe, koje su djelovale prije Vijetnamskog rata, preljep je nož i da ga netko ima u kolekciji, ili ja sam bi bio sretan , ali to nije nož koji mene veseli i koji mi daje ono što trebam, volim civilne oštrice, što dalje od vojske!
lovački oblik oštrice,neagresivan itd!
ali nevolim bajunete!
to nisu noževi koji mi daju , nekakvu toplinu kada ih koristim, udaljavaju me totalno od prirode, makar oni bili super kvalitetni!
jedan član je objavio temi o SOG nožu za specijalne postrojbe, koje su djelovale prije Vijetnamskog rata, preljep je nož i da ga netko ima u kolekciji, ili ja sam bi bio sretan , ali to nije nož koji mene veseli i koji mi daje ono što trebam, volim civilne oštrice, što dalje od vojske!
lovački oblik oštrice,neagresivan itd!
Ja si mislim kupit ovaj nož, nekako mi se sviđa...naravno tu je i Mora i par sjekirica ali da, jednom će i ovaj pasti...sviđa mi se zeleni bez pile.
Inače neznam kakve su ove okrugle drške ali vidio sam da lik čekićem mlati po njoj i baš jer je od plastike sam mislio da će se raspast kao upaljač na kojeg staneš ali nije niti napukla. U drški postoji mala šuplja cijev (skine se čep sa zadnje strane)...taman za neku udicu ili manju gazu.
Koliko košta uopće?
Inače neznam kakve su ove okrugle drške ali vidio sam da lik čekićem mlati po njoj i baš jer je od plastike sam mislio da će se raspast kao upaljač na kojeg staneš ali nije niti napukla. U drški postoji mala šuplja cijev (skine se čep sa zadnje strane)...taman za neku udicu ili manju gazu.
Koliko košta uopće?
Strider- honoris
-
Broj postova : 2611
Godine : 31
Datum registracije : 18.06.2009
Vjerovali ili ne, potpuno se slažem s Vama, niti ja ne volim bajunete. Potpuno ste u pravu kada kažete da noževi izrađeni od umjetnih materijala nemaju " toplinu " i uvjeren sam da nikada neće biti poput onih pravih " šumskih alata ".
Međutim, svako pravilo ima izuzetak ( dva ) a ovaj nož je upravo to. Ovu temu sam podjelio u nekoliko djelova pa Vas molim za strpljene. Ne kažem da ćete ga ikada kupiti niti mi je to namjera ali ćete o ovom modelu sigurno promjeniti mišljenje, pogotovo kada vidite zbog čega je ovo zaista pravi " nož za preživljavanje " I nije bajuneta!
Međutim, svako pravilo ima izuzetak ( dva ) a ovaj nož je upravo to. Ovu temu sam podjelio u nekoliko djelova pa Vas molim za strpljene. Ne kažem da ćete ga ikada kupiti niti mi je to namjera ali ćete o ovom modelu sigurno promjeniti mišljenje, pogotovo kada vidite zbog čega je ovo zaista pravi " nož za preživljavanje " I nije bajuneta!
cabala - baniran- lingua
-
Može otvarat pive!
Strider- honoris
-
Broj postova : 2611
Godine : 31
Datum registracije : 18.06.2009
hajde požuri sa drugim dijelom jer prvi je odličan!
i meni je to bio pomalo odvratan nož,jer me asocirao na bajonetu,ali vidjet ćemo kakvo je tvoje iskustvo pa možda i kupim taj model jer imam njihov pištolj Glock 19,9mm i njime sam prezadovoljan.
nije nešto ni skup koliko se sjećam.
i meni je to bio pomalo odvratan nož,jer me asocirao na bajonetu,ali vidjet ćemo kakvo je tvoje iskustvo pa možda i kupim taj model jer imam njihov pištolj Glock 19,9mm i njime sam prezadovoljan.
nije nešto ni skup koliko se sjećam.
elvin- spikač
-
Broj postova : 594
Godine : 48
Datum registracije : 17.07.2009
Za tu cijenu ne vjerujem da se može naći bolji nož i namjeravam ga kupiti čim naiđem na njega. Tražim neki radni nož kojega ni neće biti žao i mislim da je to dobar izbor =)
O kvaliteti samoga noža sam čitao na puno mjesta , tako da nemam razloga ne vjerovati u njegovu kvalitetu.
Dobra recenzija, nadam se da bude brzo i drugi dio.
O kvaliteti samoga noža sam čitao na puno mjesta , tako da nemam razloga ne vjerovati u njegovu kvalitetu.
Dobra recenzija, nadam se da bude brzo i drugi dio.
Mraz- master
-
Broj postova : 5658
Godine : 38
Datum registracije : 26.02.2010
to je noz vojnih karakteristika i po njegovom obliku moze se zakljuciti cemu sluzi,a to nema veze sa prezivljavanjem,nego sa klanjem.
inace noz izvrsno izgleda.
Ri istra- tipko
-
Broj postova : 80
Godine : 45
Datum registracije : 09.01.2010
Ri istra je napisao/la:to je noz vojnih karakteristika i po njegovom obliku moze se zakljuciti cemu sluzi,a to nema veze sa prezivljavanjem,nego sa klanjem.
U nastavku ove teme pokušat ću dokazati ( ne samo Vama ) da ste pogriješili kada tvrdite da " to nema veze s preživljavanjem ". Ipak, ne može se zanemariti da je ovo službeni nož njemačke specijalne postrojbe GSG 9.
Kada su se pojavili prvi natpisi u novinama o američkoj tvrtki " Blackwater ", malo sam pretraživao internet da vidim o čemu je riječ i na njihovoj je stranici pod opremom bio preporučen upravo ovaj nož. Nakon kraćeg vremena zamjenili su ga Benchmade- ovim modelima cijelovitih i preklopnih noževa. Vjerojatno je pobjedio nacionalni ponos, međutim, ostaje činjenica da je ovaj nož vjerojatno najbolji izbor za preživljavanje i na bojištu.
Ne bih želio pisati o vojnom gledištu spram ovog noža nego isključivo kao ljubitelj prirode a nas zanima korištenje noževa u druge svrhe, zar ne?
cabala - baniran- lingua
-
Samobaniran- lingua
-
Broj postova : 255
Godine : 224
Datum registracije : 04.08.2009
Bit će mi zadovoljstvo! I to ne zbog toga da budem u pravu nego zato što sam ovaj nož koristio ( i koristim ) unazad 10 godina. Kako slika govori 1000 riječi, koliko tek govori pokretna slika! Zato ću postaviti par video clip- ova na ovu temu.
Jedna mala ispravka, ovaj nož nije " nekome preporućen " nego službeni nož postrojbe GSG 9 uveden kao zamjena za " auto messer ".
Jedna mala ispravka, ovaj nož nije " nekome preporućen " nego službeni nož postrojbe GSG 9 uveden kao zamjena za " auto messer ".
cabala - baniran- lingua
-
Samobaniran- lingua
-
Broj postova : 255
Godine : 224
Datum registracije : 04.08.2009
Jako iritantan nož za držanje u ruci.
Ako nekoga zanima kako izgleda bez drške evo slika:
tagart- tipko
-
Broj postova : 86
Godine : 43
Datum registracije : 30.11.2012
tagart je napisao/la:Jako iritantan nož za držanje u ruci.
Tagart, što te to tako iritira? Drška djeluje normalno - mene ništa ne iritira. Možeš li pobliže opisati iritaciju?
Franco G- spikač
-
Broj postova : 750
Godine : 77
Datum registracije : 29.08.2009
Nikako nisam mogao uhvatiti pravi stisak. Kao da mi bježi iz ruke. Onda sam odlučio promjeniti dršku pa sam je skinuo.
I sad, jel ima netko ideju kako napraviti i montirati novu?
I sad, jel ima netko ideju kako napraviti i montirati novu?
tagart- tipko
-
Imaš negdje na forumu i tutorial za to.
A ako hoćeš pravu stvar, prepusti to stručnjacima...."Redbeard" i ekipa...
Edit: pronašao sam tutorial:
https://survival.aforumfree.com/t5920-tutorial-kako-izraditi-drsku-za-noz-od-koze
S time da je tebi tang puno kraći, pa bi trebao dovariti nekakav trn ili vijak...
A ako hoćeš pravu stvar, prepusti to stručnjacima...."Redbeard" i ekipa...
Edit: pronašao sam tutorial:
https://survival.aforumfree.com/t5920-tutorial-kako-izraditi-drsku-za-noz-od-koze
S time da je tebi tang puno kraći, pa bi trebao dovariti nekakav trn ili vijak...
puls- guru
-
Broj postova : 2791
Godine : 46
Datum registracije : 05.03.2010
Baš sam i ja mislio da dovarim komad trake, ali mi nije pao na pamet vijak.
Sad već razmišljam o kožnim prstenovima.
Ašto se tiče stručnjaka, cijela poanta je da ga sam napraviš i postaneš stručnjak.
Sad već razmišljam o kožnim prstenovima.
Ašto se tiče stručnjaka, cijela poanta je da ga sam napraviš i postaneš stručnjak.
tagart- tipko
-
Onda, navari vijak, naslaži kožu i stegni ju maticom.....najjednostavnije rješenje.....pa ćemo vidjeti što je ispalo....
....možda postaneš stručnjak....
....možda postaneš stručnjak....
puls- guru
-
Broj postova : 2791
Godine : 46
Datum registracije : 05.03.2010
Similar topics
» GLOCK 81
» Glock 78 nova beba
» glock feldmesser 78 black edition
» Glock Neck Knife (ideje savjeti)