Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Firesteel
+19
vuk
sinke
orao
Medo Gradela
Drvo
mariobab
Migach
Mije
Jolender
PJER
explode
Koaksijalac
Dinx
jenny
toza
Mraz
angels
rinos
Kratos
23 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: OPREMA :: INDIVIDUALNA OPREMA :: SET ZA PREŽIVLJAVANJE (Survival kit)
Stranica 1 / 2.
Stranica 1 / 2. • 1, 2
Firesteel
zanima me imali di u splitu kupit firesteel,iman jedan brunton već dugo vremena ali se već istrošija,molim vas odgovor brzo!
Kratos- bebač
-
Broj postova : 3
Godine : 33
Datum registracije : 19.01.2010
Re: Firesteel
Iglu sport,Šperun
rinos- spikač
-
Broj postova : 668
Godine : 59
Datum registracije : 28.09.2009
fala punorinos je napisao/la:Iglu sport,Šperun
Kratos- bebač
-
Broj postova : 3
Datum registracije : 19.01.2010
Dali neko zna gde se u Makedonii moze kupiti firesteel ?
angels- bebač
-
Broj postova : 2
Godine : 50
Datum registracije : 02.12.2009
Vidim da velika večina korisnika koristi firesteel pa me zanima zašto nitko ne spominje magnezijske startere? Osobno ga nisam koristio pa nemam iskustva, ali mi se po nekoj logici čini kao bolji proizvod.
Mraz- master
-
Broj postova : 5658
Godine : 38
Datum registracije : 26.02.2010
To je jedna vrsta materijala za potpalu koja se sastruže na hrpicu,znači opet ti treba izvor iskre,firesteel..koji je obično i ukomponiran s njime,pri zapaljenju razvija visoku temperaturu..ali je i kratkotrajna,strugotine su lagane pa ih vjetar može otpuhati...
Ali dobro je znati koristiti firesteel s materijalima koji su dostupni i u prirodi,raznog drva(borovina,dio natopljen smolom i slično)..
Korištenje firesteela za potpalu je dobra vježba i zabava,ali jednokratni plinski upaljač u normalnim uvjetima je sasvim dovoljan i brži način a i jeftiniji.
Ali dobro je znati koristiti firesteel s materijalima koji su dostupni i u prirodi,raznog drva(borovina,dio natopljen smolom i slično)..
Korištenje firesteela za potpalu je dobra vježba i zabava,ali jednokratni plinski upaljač u normalnim uvjetima je sasvim dovoljan i brži način a i jeftiniji.
rinos- spikač
-
Broj postova : 668
Godine : 59
Datum registracije : 28.09.2009
Bogte mazo, pa znam kako se koristi Imam google
Ali vidiš, nisam se sjetio vjetra itd... ima nešto u tome.
Firesteel (ne)znam koristiti baš najbolje, ipak sam ljen za neke stvari pa mi je upaljač majka hehe... za silu bi upalio vatru ali ipak više volim komfor upaljača =)
Ali vidiš, nisam se sjetio vjetra itd... ima nešto u tome.
Firesteel (ne)znam koristiti baš najbolje, ipak sam ljen za neke stvari pa mi je upaljač majka hehe... za silu bi upalio vatru ali ipak više volim komfor upaljača =)
Mraz- master
-
aaa ja volim firesteel! al sibice su sibice...:D:D...mada kad dune vetar...
toza- bebač
-
Broj postova : 17
Godine : 34
Datum registracije : 22.03.2010
Fora je taj firesteel, ali samo za nedaj bože, inače ja se koristim plinskim upaljačem čije jedno punjenje traje ruglo vremena tak da i to posluži + mogu ga upaliti po svim vremenskim uvjetima (probala)!
jenny- bomber
-
Broj postova : 115
Godine : 36
Datum registracije : 08.08.2010
Upaljači = not expensive
Kod nas je barem lako nabaviti plinskih upaljača po svim mogućim trafikama i dućanima za 3-4 kune, tako da uvijek imam barem 2-3 uza se pri ruci. Naravno da je uvijek dobro znati zapaliti vatru na više načina, koji ne uključuju upaljač. I baš mi sad za koji dan treba stići firesteel. Ali kad sam negdje u šumi promrzao , ili pripremam roštilj, uzmem fino upaljač i eto vatre u sekundi. A firesteel i ostale metode je dobro znati "za svaki slučaj".
Kod nas je barem lako nabaviti plinskih upaljača po svim mogućim trafikama i dućanima za 3-4 kune, tako da uvijek imam barem 2-3 uza se pri ruci. Naravno da je uvijek dobro znati zapaliti vatru na više načina, koji ne uključuju upaljač. I baš mi sad za koji dan treba stići firesteel. Ali kad sam negdje u šumi promrzao , ili pripremam roštilj, uzmem fino upaljač i eto vatre u sekundi. A firesteel i ostale metode je dobro znati "za svaki slučaj".
Dinx- zelembara
-
Broj postova : 47
Godine : 40
Datum registracije : 02.06.2011
Pa nije firesteel nesto skup.
Meni je postom dosao zamjenski stap za oko 10kn.
Trebam samo neku drskicu srediti od drva ili plastike.
Zapravo namjenio sam mu ulogu fiksiranu u plasticni sheath od Ka-BAR Eskabara.
Budemo vidjeli kako ce izgledati
Eto link ako je netko zainteresiran:
http://www.ebay.com/itm/250804774481?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2649#ht_2616wt_1163
Meni je postom dosao zamjenski stap za oko 10kn.
Trebam samo neku drskicu srediti od drva ili plastike.
Zapravo namjenio sam mu ulogu fiksiranu u plasticni sheath od Ka-BAR Eskabara.
Budemo vidjeli kako ce izgledati
Eto link ako je netko zainteresiran:
http://www.ebay.com/itm/250804774481?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2649#ht_2616wt_1163
Koaksijalac- lingua
-
Broj postova : 243
Godine : 48
Datum registracije : 19.03.2011
Mraz je napisao/la:Vidim da velika večina korisnika koristi firesteel pa me zanima zašto nitko ne spominje magnezijske startere? Osobno ga nisam koristio pa nemam iskustva, ali mi se po nekoj logici čini kao bolji proizvod.
Nije bog zna sta u praksi. Struganje magnezijuma je prilicno naporan i dugotrajan posao koji tupi nož. Prah se rasipa sto od struganja sto od vetra, a napolju ga obicno ima. Po meni je neophodna podloga za skupljanje opiljaka u vidi papira, najlona, ...
Daleko bolji mi se pokazao primusov firestil za koga mi se cini da u sebi ima i magnezijuma. I njega mozes da nstruzes pa se i njegova strugotina ponasa kao odlicna pripala, ali daleko vise daje iskri od ovog magnezijumskog.
explode- bomber
-
Broj postova : 170
Godine : 52
Datum registracije : 16.04.2011
Pa pošto dobar dio korisnika već posjeduje iste, preporučam da dajete svoje mišljenje o modelima raznih proizvođača kako bi dobar dio korisnika izvukao maximum sa svoje novce.Neka se u ovom slučaju cijena stavi u drugi plan a daju prijedlozi za firesteele koji najbolje daju iskru i pale i u otežanim uvjetima.Istog još ne posjedujem ali mislim da ima jpš zainteresiranih.Znači nije bitan dizajn i izgled već stvarna učinkovitost.
PJER- mr.spika
-
Broj postova : 1838
Godine : 55
Datum registracije : 12.02.2011
Mene bi npr. zanimao (pošto ne posjedujem isti) uporedni test sa "Bic", Zippo" ili nekim drugim upaljčem.
Mislim kakva svrha se patiti za tim kremenom?
Mislim kakva svrha se patiti za tim kremenom?
Jolender- spikač
-
Broj postova : 746
Godine : 58
Datum registracije : 09.03.2010
Mislim da je bolje imati malo kvalitetniji upaljac nego te sitnice-dok nastruzes vatru umres od hladnoce-mozda grijesim al ipak...
Mije- spikač
-
Broj postova : 694
Datum registracije : 30.09.2011
Meni su najbolji "kineski" [ja imam neki Mil-Tec kupljen u SLO za 9 ojra] a evo i zašto:
"kinezi" tj. jeftini proizvođači firesteelova šparaju na mischmetalu tj. takozvanom "rare earth" metalu ( Cerij, Lantan, Neodimij i Praseodimij ) pa stavljaju više magnezija. Takvi friesteelovi su mekši što je bolje iz dva razloga:
- firesteel se može nastrugati pa zapaliti cjela hrpica toga što uvelike povečava šanse za paljenje kada uvjeti nisu idealni [light my fire i slični skuplji proizvođači rade toliko tvrde firesteelove da se pali čim probate nastrugati]
- pošto je mekan, ne baca toliko iskre koliko zapaljene kuglice metala koje odelete i po 2m i traju 1-2 sec, opet meni daleko bolja stvar nego trenutni snop iskri
Mane ovakvih firesteelova su:
- brže trošenje, iako treba uzeti u obzir da su i dvostruko (pa i višestruko) jeftiniji
- sama temperatura iskre nije toliko visoka, no zato imate kuglice koje gore i do 2 sec
Kad se sve zbroji i oduzme, meni su bez ikakve dvojbe bolji jeftiniji modeli.
Jer se za razliku od upaljača ne može pokvariti, razbiti itd... a i gušt je.
"kinezi" tj. jeftini proizvođači firesteelova šparaju na mischmetalu tj. takozvanom "rare earth" metalu ( Cerij, Lantan, Neodimij i Praseodimij ) pa stavljaju više magnezija. Takvi friesteelovi su mekši što je bolje iz dva razloga:
- firesteel se može nastrugati pa zapaliti cjela hrpica toga što uvelike povečava šanse za paljenje kada uvjeti nisu idealni [light my fire i slični skuplji proizvođači rade toliko tvrde firesteelove da se pali čim probate nastrugati]
- pošto je mekan, ne baca toliko iskre koliko zapaljene kuglice metala koje odelete i po 2m i traju 1-2 sec, opet meni daleko bolja stvar nego trenutni snop iskri
Mane ovakvih firesteelova su:
- brže trošenje, iako treba uzeti u obzir da su i dvostruko (pa i višestruko) jeftiniji
- sama temperatura iskre nije toliko visoka, no zato imate kuglice koje gore i do 2 sec
Kad se sve zbroji i oduzme, meni su bez ikakve dvojbe bolji jeftiniji modeli.
Jolender je napisao/la:Mislim kakva svrha se patiti za tim kremenom?
Jer se za razliku od upaljača ne može pokvariti, razbiti itd... a i gušt je.
Mraz- master
-
Imam nekoliko kineskih s DX-a , jedan dojde 20 kuna, tak da kak Mraz veli isplate.
Palio sam s njima do sad i ni jedanput mi nije zakazal, baca puno iskri i zapali se bez problema.
A i tu je uvijek neka kocka za potpalu i upaljač, uvijek vjerni tome.hehe
Palio sam s njima do sad i ni jedanput mi nije zakazal, baca puno iskri i zapali se bez problema.
A i tu je uvijek neka kocka za potpalu i upaljač, uvijek vjerni tome.hehe
Migach- ADMIN
-
Broj postova : 2566
Godine : 34
Datum registracije : 17.10.2010
Najviše volim i najčešće koristim šibice, a kao pušač uvijek imam i dva Bica sa sobom,
Firesteel ima prednost što uvijek radi, bilo suho, mokro vruće, zima... Upaljač se smoči-ne ide (za šibice znamo da ne ide kad su mokre), ako je vani jako hladno plinski upaljači tog tipa se moraju prvo zagrijati da bi palili, itd.
Nisam koristio ouno vrsta firesteela, prvi mi je bio Primusov mali, a i sada ga koristim (ne onaj isti prvi). Nema toliko jaku iskru i ne lete iskre na sve strane, ali je iskra koncentrirana i nikada s njim nisam imao problema-
Mil-Tec-ov me se dojmio dok je bio novi, ali što dalje sve je nekako teže iskrio, Hoću reći, svakom površinski sloj oksidira (na tom principu i radi-isto poput kremena i kresiva, sitne čestice piroforne slitine oksidiraju velikom površinom i zapale se), ali kao da što dublje sve više gubi svojstva. Primusov prvi je izgledao pred kraj poput oglodane kosti i još je radio poput novog.
"Primitivni" načini paljenja su vrijedno znanje, ali nije nešto u što se čovijek treba pouzdavati, previše je stvari koje mogu poći krivo da bi nsm to bio prvi i jedini izbor. Što ne znači da te vještine ne treba stalno brusiti i eksperimentirati s materijalima.
Firesteel ima prednost što uvijek radi, bilo suho, mokro vruće, zima... Upaljač se smoči-ne ide (za šibice znamo da ne ide kad su mokre), ako je vani jako hladno plinski upaljači tog tipa se moraju prvo zagrijati da bi palili, itd.
Nisam koristio ouno vrsta firesteela, prvi mi je bio Primusov mali, a i sada ga koristim (ne onaj isti prvi). Nema toliko jaku iskru i ne lete iskre na sve strane, ali je iskra koncentrirana i nikada s njim nisam imao problema-
Mil-Tec-ov me se dojmio dok je bio novi, ali što dalje sve je nekako teže iskrio, Hoću reći, svakom površinski sloj oksidira (na tom principu i radi-isto poput kremena i kresiva, sitne čestice piroforne slitine oksidiraju velikom površinom i zapale se), ali kao da što dublje sve više gubi svojstva. Primusov prvi je izgledao pred kraj poput oglodane kosti i još je radio poput novog.
"Primitivni" načini paljenja su vrijedno znanje, ali nije nešto u što se čovijek treba pouzdavati, previše je stvari koje mogu poći krivo da bi nsm to bio prvi i jedini izbor. Što ne znači da te vještine ne treba stalno brusiti i eksperimentirati s materijalima.
Može li netko reći kako se zove "firesteel" kojega je netko na forumu spominjao a baca guste iskre skoro kao kapi?
Drvo- mr.spika
-
Broj postova : 1663
Godine : 44
Datum registracije : 13.03.2010
Target je preko neta naručivao ovaj:
Ne znam koliko je razlika u odnosu na ove koje sam ja opisao, najbolje da Target veli kako mu služi.
Ne znam koliko je razlika u odnosu na ove koje sam ja opisao, najbolje da Target veli kako mu služi.
Mraz- master
-
Firesteel ima vise psihološku nego upotrebnu vrednost. Monolitan, otporan na sve uticaje, jednostavan do savrsenstva pa ne moze zakazati u onome za sta je namenjen - bacanju iskre.
Ali na žalost vatra nije isto što i iskra - nekada je od iskre do vatre jako dug i težak put.
Kada je vatra najpotrebnija, a to je vetrovito i vlažno vreme tesko ju je upaliti i sa 2dl benzina a kamoli sa firesteelom.
Da li je iko i kako uspeo da upali vatru po vlaznom vremenu fire stilom ili bar upaljacem, ali da pri tome nije koristio nikakve "aditive" u smislu suve trave, vate, papira, benzina ili bilo cega drugog iz ranca. Dake samo iskra (ili plamen iz upaljaca) i ono sto mozemo naci u prirodi u takvim vlažnim uslovima .
Ali na žalost vatra nije isto što i iskra - nekada je od iskre do vatre jako dug i težak put.
Kada je vatra najpotrebnija, a to je vetrovito i vlažno vreme tesko ju je upaliti i sa 2dl benzina a kamoli sa firesteelom.
Da li je iko i kako uspeo da upali vatru po vlaznom vremenu fire stilom ili bar upaljacem, ali da pri tome nije koristio nikakve "aditive" u smislu suve trave, vate, papira, benzina ili bilo cega drugog iz ranca. Dake samo iskra (ili plamen iz upaljaca) i ono sto mozemo naci u prirodi u takvim vlažnim uslovima .
explode- bomber
-
Da,
Ali za to moras imati veliki noz
Ali za to moras imati veliki noz
Koaksijalac- lingua
-
sjajno.
hoces da podelis iskustvo - tehniku ?
hoces da podelis iskustvo - tehniku ?
explode- bomber
-
Bez (većih) problema
Ja imam naviku uzimati materijale za potpalu dok se krečem prirodom još od jutra, malo brezine kore, trave itd. sve lijepo u džep i kada zatreba imam sve na mjestu i suho je jer je toplina tijela posušila.
Ja imam naviku uzimati materijale za potpalu dok se krečem prirodom još od jutra, malo brezine kore, trave itd. sve lijepo u džep i kada zatreba imam sve na mjestu i suho je jer je toplina tijela posušila.
Mraz- master
-
pa nije baš jednostavno kao napisati ali je izvedivo,
nađeš suho (ili trulo) srušeno deblo, koje je se od kiše smočilo samo izvana i možda koji cenat u drvu, ispilaš ga na komade pa iscjepaš i tako dođeš do suhe unutrašnjosti od koje praviš "pernatu piljevinu" na koju se hvata iskra od flinta, i tako zapališ vatru
kad padne kiša napravim malu reportažicu pa demonstriram
nađeš suho (ili trulo) srušeno deblo, koje je se od kiše smočilo samo izvana i možda koji cenat u drvu, ispilaš ga na komade pa iscjepaš i tako dođeš do suhe unutrašnjosti od koje praviš "pernatu piljevinu" na koju se hvata iskra od flinta, i tako zapališ vatru
kad padne kiša napravim malu reportažicu pa demonstriram
Medo Gradela- spikač
-
Broj postova : 557
Godine : 30
Datum registracije : 16.09.2010
Uzmes taj svoj veliki noz i istamburas drvo dok svu vodu ne iscjedis
Ako dobro mlatis pravo drvo dodjes do sredine gdje zna biti suho a ako imas srece i mozda i puno smole.
Nakon toga rezuckaj sto sitnije to suho dok nisi zadovoljan da ce vatru ulovit.
To mozes i sa drugim manjim nozicem
Onda vadi upaljac i kresi.
Moze i firesteel ako si bio obziran u pripremi drva
Ako dobro mlatis pravo drvo dodjes do sredine gdje zna biti suho a ako imas srece i mozda i puno smole.
Nakon toga rezuckaj sto sitnije to suho dok nisi zadovoljan da ce vatru ulovit.
To mozes i sa drugim manjim nozicem
Onda vadi upaljac i kresi.
Moze i firesteel ako si bio obziran u pripremi drva
Koaksijalac- lingua
-
explode- bomber
-
explode je napisao/la:
Potpuno se slažem s ovim, i ono što uvijek napominjem, priprema je najbitnija-bez obzira čime se palilo...
explode je napisao/la:Da li je iko i kako uspeo da upali vatru po vlaznom vremenu fire stilom ili bar upaljacem, ali da pri tome nije koristio nikakve "aditive" u smislu suve trave, vate, papira, benzina ili bilo cega drugog iz ranca. Dake samo iskra (ili plamen iz upaljaca) i ono sto mozemo naci u prirodi u takvim vlažnim uslovima .
...a to nas dovodi do odgovora na ovo pitanje. Da, nije teško, niti nemoguće. Brezova kora će raditi uvijek i po svakom vremenu i naći će se uvijek (tamo gdje ima breze) dovoljno da se pripremi potpala. Suha trava je prirodni materijal, ali idemo nju zanemariti. Neke vrste lišajeva i mahovina vole gorjeti i love iskru, rogoz će često biti dovoljno suh u nekom dijelu, kao i neki korovi (glavočike pogotovo)-ako baš ne lije kao iz kabla . Uspravna suha drva će ispod kore biti dovoljno suha da se može pripremiti potpala, pa čak i oborenim deblima treba duže vrijeme da se rehidriraju i povuku i natope se vlagom -prije dvije-tri godine sam baš satavio post s tim primjerom, zimsko vrijeme, kiša, pala vrba, u unutrašnjosti je dovoljno suha za početak vatre. U gušćim šumama često se može naći oštećeno deblo kojemu je unutrašnja kora posušena i samo je treba rasčehati, na donjoj slici je primjer jednog takvog gnijezdaza potpalu (sakupio Antun za potpalu, na vlažnom terenu)
Opet ono što je najvažnije, bilo da se radilo o šibicama, bow-drillu ili čemu god-priprema, priprema. U postavljenim uvijetima (vlaga, vjetar) može trajati prilično, ali je neophodna.
I kako je Mraz napisao, sakupljati materijale dok smo u kretanju-tko zna hoće li ih biti kada zatrebaju. Uostalom, nije nam cilj ići kao muha bez glave.
Već duze vrijeme zelim nabavit firesteel(doduše imao sam ga dok mi nije pukao).. 150 kn za firesteel i nije bas malo(light my fire)... dali se isplati uzimti one jeftine?
Neznam jeste li vidjeli ovo http://www.replikart.com/paljenje-vatre-firesteel-esbit/1418-mora-of-sweden-firesteel.html, i sto mislite..?
Neznam jeste li vidjeli ovo http://www.replikart.com/paljenje-vatre-firesteel-esbit/1418-mora-of-sweden-firesteel.html, i sto mislite..?
orao- spikač
-
Broj postova : 556
Godine : 28
Datum registracije : 30.08.2010
Ovako na slici mi djeluje sasvim solidno, Mora je poznata firma tako da je vjerovatno kvalitetan..a i cijena je dobra.
Mije- spikač
-
Broj postova : 694
Datum registracije : 30.09.2011
Stranica 1 / 2. • 1, 2
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: OPREMA :: INDIVIDUALNA OPREMA :: SET ZA PREŽIVLJAVANJE (Survival kit)
Stranica 1 / 2.