Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Vrane - naše domaće zapostavljene papige
+7
urbana_gorila
sivi soko
kiza
đoni
dman
Aries
maks1969
11 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: ZNANJA BORAVKA U PRIRODI, SURVIVAL I BUSHCRAFT :: STARA IZVORNA ZNANJA
Stranica 1 / 1.
Vrane - naše domaće zapostavljene papige
Svuda oko nas ima čuda,blaga i neprepoznatih vrijednosti koje mi kao takve često niti ne primječujemo.
Na izložbama kučnih ljubimaca dostižu papige astronomske cijene,pogotovo one koje imaju dar govora,te ptice su često otete iz svog prirodnog okruženja i vrlo osjetljive na našu klimu.
A istodobno mi ubijamo vrane kao štetočine dok su one u mnogome nad papigama i naši stari ih znali koristiti kao čuvara kuče i kučnog ljubimca!
Jedino gavran je iz te porodice zaštičen,istodobno je največi i ne preporučujem ga kao kučnog ljubimca jer se rado veže uz neke predmete koje smatra svojim i "brani" ih od okučana!S toga može postati opasan i terorizirati čitavo selo!
Ovo je moja prva dresirana siva vrana "Loki",sa malom sestrom Kristinom.
U porodicu vrana osim gavrana pripadaju sive vrane,vrana gačac,šojka,čavka i svraka.
Sve te ptice izlegu se vrlo bespomočne i bez nekih urođenih znanja ali to nadoknađuju najvišom inteligencijom među pticama i brzim učenjem.One ne mogu apstraktno misliti,što znači da ono vjeruju što vide.Ako dakle odrastu kao jedinka u ljudskome društvu bit če uvjerene da su čovjek!
Ova vrana mi je voljela voziti se u busu,ljudi su joj iz zajebancije davali kartu koju je pretrgla!...
Evo druge koja je dobila nagradu na Ludbreškoj biciklijadi jer je prošla svu relaciju vozeči se na mome volanu!
Na izložbama kučnih ljubimaca dostižu papige astronomske cijene,pogotovo one koje imaju dar govora,te ptice su često otete iz svog prirodnog okruženja i vrlo osjetljive na našu klimu.
A istodobno mi ubijamo vrane kao štetočine dok su one u mnogome nad papigama i naši stari ih znali koristiti kao čuvara kuče i kučnog ljubimca!
Jedino gavran je iz te porodice zaštičen,istodobno je največi i ne preporučujem ga kao kučnog ljubimca jer se rado veže uz neke predmete koje smatra svojim i "brani" ih od okučana!S toga može postati opasan i terorizirati čitavo selo!
Ovo je moja prva dresirana siva vrana "Loki",sa malom sestrom Kristinom.
U porodicu vrana osim gavrana pripadaju sive vrane,vrana gačac,šojka,čavka i svraka.
Sve te ptice izlegu se vrlo bespomočne i bez nekih urođenih znanja ali to nadoknađuju najvišom inteligencijom među pticama i brzim učenjem.One ne mogu apstraktno misliti,što znači da ono vjeruju što vide.Ako dakle odrastu kao jedinka u ljudskome društvu bit če uvjerene da su čovjek!
Ova vrana mi je voljela voziti se u busu,ljudi su joj iz zajebancije davali kartu koju je pretrgla!...
Evo druge koja je dobila nagradu na Ludbreškoj biciklijadi jer je prošla svu relaciju vozeči se na mome volanu!
Gost- Gost
Re: Vrane - naše domaće zapostavljene papige
Ovu vranu sam poklonio dragom prijatelju legendarnom izumitelju Patafta Franji,on je živio u staroj kući koja je bila puna satova i izumima sa kokošima i psima,tako je vrana bila uvjerena da je kokoš jer je odrasla uz piliče u Pataftinoj kuhinji!...
Uglavnom samo mužjaci imaju dar govora,no kada su mali je gotovo nemoguče odrediti spol.S toga se šalje pero poštom u Englesku na DNK-analizu.
Evo usporedbe radi,svraku i sivu vranu.
Ova mlada vrana je dresirana i slobodno se kreče po dvorištu,ima jedino vezice na nogama da svi vide da je to pitoma ptica!Ovdje se igra ping-pong lopticom po balkonu...
Gost- Gost
Ptica se rado kupa,kupanjem postane bespomočna jer je mokra i ne može letjeti,no ona je zaštičena u svome ljudskome jatu pa se osječa potpuno sigurnom!Vrane imaju svoj vlastiti jezik,dvije vrste uzbune ovisi od kuda prijeti opasnost,dali sa zemlje ili neba i komuniciraju djelomično telepatski!..
Kada znaš jezik vrane onda razumiješ informacije koje šalju šumom i već npr. znaš dali je negdje lisica ili kuna koju je opazila vrana ili je sokol u lovu!
Vrana i škanjac mišar,dva domača lešinara i pitomi se dobro slažu!
Kada su dva škanjca u kavezu sa vranom,ubit če vrana obadvije grabljivice za najkasnije 4 dana!Jer vrana je toliko pohlepna i sebična da pojede i sakrije svu hranu!
Škanjci oslabe i uginu od gladi!
Kada znaš jezik vrane onda razumiješ informacije koje šalju šumom i već npr. znaš dali je negdje lisica ili kuna koju je opazila vrana ili je sokol u lovu!
Vrana i škanjac mišar,dva domača lešinara i pitomi se dobro slažu!
Kada su dva škanjca u kavezu sa vranom,ubit če vrana obadvije grabljivice za najkasnije 4 dana!Jer vrana je toliko pohlepna i sebična da pojede i sakrije svu hranu!
Škanjci oslabe i uginu od gladi!
Gost- Gost
Uz dogovor sa lovačkim društvom dogovoreno je da kontroliram sva gnijezda i pokupim štetočine,a grabljivice za ornitološko društvo prstenujem.
Prije toga su lovci pucali u gnijezda i ubijali male ušare i druge zaštičene ptice koje su koristile napuštena vranina gnijezda!
Odavno seljaci po čitavoj Hrvatskoj smatraju mlade vrane poslasticom,jedino se ne jede vranina jetra jer može biti otrovna!!!
Tako je počeo eksperiment imprintiranja mješanog jata sivih vrana i svraka....
Mlade svrake u stakleniku gdje uče dolaziti na poziv.
A vrane su se sprijateljile sa piličima..!
Prije toga su lovci pucali u gnijezda i ubijali male ušare i druge zaštičene ptice koje su koristile napuštena vranina gnijezda!
Odavno seljaci po čitavoj Hrvatskoj smatraju mlade vrane poslasticom,jedino se ne jede vranina jetra jer može biti otrovna!!!
Tako je počeo eksperiment imprintiranja mješanog jata sivih vrana i svraka....
Mlade svrake u stakleniku gdje uče dolaziti na poziv.
A vrane su se sprijateljile sa piličima..!
Gost- Gost
Zbog lakše dresure su prvi tjedan ptice odvojene tako da jedna drugu nije mogla vidjeti!
Svaka je dobila vezice u drugačijoj boji kože radi prepoznavanja i pisan je dnevnik sa opažanjima!
Mlada svrakica traži i moljaka hranu!
Vrana se sunča...
Ovu je ubila ljudska ljubav,tj. glupost i neznanje!Ljudi mi donjeli mladu vranu ali ju toliko dirali i mazili da su kožom svojih ruku skinuli zaštitni masni sloj sa njenog perja!Kada je pala kiša sve ptice bile suhe,samo perje ove ko spužva upilo vodu i ptica uginula od hipotermije!
Nikada ne dirajte rukama male pačiče ili vodene ptice!Jer kada uđu u vodu utopit če se!!!
Moja asistentica hladi ptice raspršivačem...
Mlade svrake su več počele loviti jednodnevne piliće!
Pitomo jato u dvorištu!Jao mačkama!!!
Jato od 16 ptica pojelo je svaki dan 3kg mesa,pretežnu jednodnevne piliće i kedere!
Kada je bila zadnja ptica nahranjena več prva opet tražila hranu!!!
Svaka je dobila vezice u drugačijoj boji kože radi prepoznavanja i pisan je dnevnik sa opažanjima!
Mlada svrakica traži i moljaka hranu!
Vrana se sunča...
Ovu je ubila ljudska ljubav,tj. glupost i neznanje!Ljudi mi donjeli mladu vranu ali ju toliko dirali i mazili da su kožom svojih ruku skinuli zaštitni masni sloj sa njenog perja!Kada je pala kiša sve ptice bile suhe,samo perje ove ko spužva upilo vodu i ptica uginula od hipotermije!
Nikada ne dirajte rukama male pačiče ili vodene ptice!Jer kada uđu u vodu utopit če se!!!
Moja asistentica hladi ptice raspršivačem...
Mlade svrake su več počele loviti jednodnevne piliće!
Pitomo jato u dvorištu!Jao mačkama!!!
Jato od 16 ptica pojelo je svaki dan 3kg mesa,pretežnu jednodnevne piliće i kedere!
Kada je bila zadnja ptica nahranjena več prva opet tražila hranu!!!
Gost- Gost
Kada ptice počnu letjeti teško ih je imati sve na okupu i nemoguče ih je sve rukama poloviti da bi se npr. zamjenile vezice.
A i čim svane sunce započnu glasnu halabuku jer traže da ih se nahrani.Zato im je ostavljena hrana u veliku zamku za živi ulov vrana u kojoj su svakodnevno nakon doručka pregledane i opet puštene.No hrana i gužva je privukla druge ptice,divlje vrane i ova dva škanjca koji su prstenovani pa opet pušteni!
Za noć vještica uzeo sam i jednog gačca sa sobom na tumul-grob keltskog kralja iz 6.st.pr.Chr. da oživimo mjesni turizam,jer po predaji se na samwhain spajaju svijetovi živih i mrtvih,pa tko tamo sam noči poludi od straha ili bude prosvjetljen i postane Druid!...
Jedna vrana je postala maskota braniteljske udruge...
A Kro koji je naučio govoriti postao suvoditelj Knjazovog serijala "NAJVEČI HRVATSKI MISTERIJ"!
(vinjska kupka u Sheratonu...)
A i čim svane sunce započnu glasnu halabuku jer traže da ih se nahrani.Zato im je ostavljena hrana u veliku zamku za živi ulov vrana u kojoj su svakodnevno nakon doručka pregledane i opet puštene.No hrana i gužva je privukla druge ptice,divlje vrane i ova dva škanjca koji su prstenovani pa opet pušteni!
Za noć vještica uzeo sam i jednog gačca sa sobom na tumul-grob keltskog kralja iz 6.st.pr.Chr. da oživimo mjesni turizam,jer po predaji se na samwhain spajaju svijetovi živih i mrtvih,pa tko tamo sam noči poludi od straha ili bude prosvjetljen i postane Druid!...
Jedna vrana je postala maskota braniteljske udruge...
A Kro koji je naučio govoriti postao suvoditelj Knjazovog serijala "NAJVEČI HRVATSKI MISTERIJ"!
(vinjska kupka u Sheratonu...)
Gost- Gost
Razlika između mladog i starog gačca je perje na kljunu,staroj ptici perje smeta kod kopanja po zemlji npa ispadne!
Lov na duhove,-Vražji stolac 21.12.2008.g.
Gost- Gost
haha ovo je super,samo jedno pitanje,gdje se moze najlakse uloviti mala svraka ili vrana jel mi se zaista svidja ovakav nacin pa bi pokusao da ih uzgojim,i koliko vremena treba da odrastu tj da postanu kao ovakve npr. na ovoj zadnjoj slici.....
Gost- Gost
Vrane i vrlo dobro broje,to je dokazano pokusima.Vrlo inteligentan lovac koji slamkom peca mrave.A ima i vrlo dug životni vijek.Vrlo interesantna životinja,svakako.Osim u vrijeme gniježdenja, vrane žive u manjim jatima koja se zatim, naročito u sumrak, okupljaju u velika jata ako imaju zajednička stabla na kojima spavaju. U vrijeme parenja - počevši otprilike od ožujka - okupljaju u parove koji se odvajaju od jata i zadržavaju se uglavnom u području gniježdenja, dok se istovremeno oblikuju jata ptica koje se ne pare, a čine ih, prije svega, mlade ptice. Poznate su po svom glasnom javljanju zvukom koji zvuči kao promuklo "kreeeh". Često nastanjuju šume i poljoprivredno zemljište. Neke jedinke žive u gradskim parkovima, ali i vrtovima i dvorištima. Tipični su hemerofili.
Žive do 13 godina i monogamne su, par u pravilu ostaje zajeno do kraja života. Ženka polaže 4-6 jaja, na kojima roditelji leže 18 do 20 dana. Mladunci su čučavci a letjeti mogu nakon 4 do 5 tjedana.Najpametnija stvorenja su ljudi, a nakon njih slijede čimpanze, dupini, kitovi, psi i štakori, no znanstvenici su otkrili da se vrlo visoko na popisu nalaze i vrane, ali i cijela leteća obitelj gavrana, svraka, čavki te šojki. Iako su dosad vrane bile “mudrice iz sjene”, znanstvenici su dokazali da neke od njih imaju IQ kao bebe.
Tijekom britanskog istraživanja pokazalo se kako su vrane dovoljno inteligentne da saviju komad žice u kuku koja im je zatim poslužila kao udica za lovljenje crva zatvorenih u duguljastoj plastičnoj posudi.U Japanu su bacale gomile oraha na ceste kako bi ih automobili smrskali, a one ih mogle u miru pozobati. Znanstvenike je iznenadilo što su vrane izabrale upravo dio ceste na kojem se nalazi pješački prijelaz. Ptice bi strpljivo pričekale da netko od pješaka pritisne dugme za zeleno svjetlo i zatim bi bez opasnosti od automobila u miru sakupile svoj plijen. Betty, vrana iz Nove Kaledonije u Maleziji, dovitljivo se poslužila mekanom željeznom šipkom kako bi je preoblikovala u kuku i upotrijebila. Posve sama, Betty bi šipku zataknula između dva čvrsta predmeta i zatim je kljunom savijala sve dok ne bi dobila “alat” za čeprkanje hrane.>>Neke vrane dobro oponašaju ljude i zato mogu naučiti od žica praviti kuke i “alat” pomoću kojeg im je lakše doći do hrane, no vrana Betty sama se dosjetila preoblikovati savitljivu željeznu šipku u kuku za lov na hranu.
Žive do 13 godina i monogamne su, par u pravilu ostaje zajeno do kraja života. Ženka polaže 4-6 jaja, na kojima roditelji leže 18 do 20 dana. Mladunci su čučavci a letjeti mogu nakon 4 do 5 tjedana.Najpametnija stvorenja su ljudi, a nakon njih slijede čimpanze, dupini, kitovi, psi i štakori, no znanstvenici su otkrili da se vrlo visoko na popisu nalaze i vrane, ali i cijela leteća obitelj gavrana, svraka, čavki te šojki. Iako su dosad vrane bile “mudrice iz sjene”, znanstvenici su dokazali da neke od njih imaju IQ kao bebe.
Tijekom britanskog istraživanja pokazalo se kako su vrane dovoljno inteligentne da saviju komad žice u kuku koja im je zatim poslužila kao udica za lovljenje crva zatvorenih u duguljastoj plastičnoj posudi.U Japanu su bacale gomile oraha na ceste kako bi ih automobili smrskali, a one ih mogle u miru pozobati. Znanstvenike je iznenadilo što su vrane izabrale upravo dio ceste na kojem se nalazi pješački prijelaz. Ptice bi strpljivo pričekale da netko od pješaka pritisne dugme za zeleno svjetlo i zatim bi bez opasnosti od automobila u miru sakupile svoj plijen. Betty, vrana iz Nove Kaledonije u Maleziji, dovitljivo se poslužila mekanom željeznom šipkom kako bi je preoblikovala u kuku i upotrijebila. Posve sama, Betty bi šipku zataknula između dva čvrsta predmeta i zatim je kljunom savijala sve dok ne bi dobila “alat” za čeprkanje hrane.>>Neke vrane dobro oponašaju ljude i zato mogu naučiti od žica praviti kuke i “alat” pomoću kojeg im je lakše doći do hrane, no vrana Betty sama se dosjetila preoblikovati savitljivu željeznu šipku u kuku za lov na hranu.
maks1969- bomber
-
Broj postova : 104
Godine : 55
Datum registracije : 26.02.2010
@ moko:
eh, da sam znao prije za tebe donijeli bismo ti ovu mladu ljepoticu (22.08.2009.):
Udarilo je auto - slomljeno krilo, odnijeli smo je veterinaru koji je onda zadržao jer je zaštićena vrsta... U tvom susjedstvu je našli - bliža okolina Varaždina (jbg, ne znam točno gdje jer sam 1. put bio u VŽ - bili u posjeti kod prijateljičinih prijatelja)
eh, da sam znao prije za tebe donijeli bismo ti ovu mladu ljepoticu (22.08.2009.):
Udarilo je auto - slomljeno krilo, odnijeli smo je veterinaru koji je onda zadržao jer je zaštićena vrsta... U tvom susjedstvu je našli - bliža okolina Varaždina (jbg, ne znam točno gdje jer sam 1. put bio u VŽ - bili u posjeti kod prijateljičinih prijatelja)
Aries- spikač
-
Broj postova : 651
Godine : 53
Datum registracije : 26.02.2010
imam pitanje,da li je istina da vrane mogu da nauce da pricaju [ljudskim jezikom] jedino kada im se jezik odsece? ili je to cista glupost koju ljudi govore?
dman- bomber
-
Broj postova : 100
Godine : 37
Datum registracije : 04.07.2009
Impresivno,jesu to sve tvoje ptice?
Dali ih ti sam treniras?
Dali ih ti sam treniras?
đoni- bomber
-
Broj postova : 155
Godine : 31
Datum registracije : 04.03.2010
Dal je potrebno da imaju uzice na nogama kao sokoli dok ih nosas unaokolo il mirno stoji na ruci i nece da bezi. I dali ih pustas da slobodno lete pa se na neki istrenirani znak vracaju?
kiza- zelembara
-
Broj postova : 22
Godine : 37
Datum registracije : 11.04.2010
Imam jedno pitanje! Znali neko na koji način bi se mogla uhvatiti odrasla vrana. ipak one su jedne od najpametnijih ptica, i jako ih je teško uhvatiti na metodu sa kojom se love golubovi, vrapci, prepelice, ševe idr.
sivi soko- bebač
-
Broj postova : 2
Godine : 33
Datum registracije : 22.07.2012
Da li to samo ja ne vidim slike na gornjim postovima ili je došlo do neke greške?
urbana_gorila- mr.spika
-
Broj postova : 1505
Godine : 41
Datum registracije : 09.02.2010
Tako je i kod mene.urbana_gorila je napisao/la:Da li to samo ja ne vidim slike na gornjim postovima ili je došlo do neke greške?
Drvo- mr.spika
-
Broj postova : 1663
Godine : 44
Datum registracije : 13.03.2010
Drvo je napisao/la:Tako je i kod mene.urbana_gorila je napisao/la:Da li to samo ja ne vidim slike na gornjim postovima ili je došlo do neke greške?
Mozete ih vidjeti na
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1133795998671.18932.1640451577
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1030742142389.4126.1640451577
(objasnjenje na https://survival.aforumfree.com/t7285-problem-sa-slikama#154247 )
zoran- zelembara
-
Broj postova : 25
Godine : 124
Datum registracije : 17.12.2012
Sad sam prvi puta vidio ovaj post - sova je predobra, koja simpatična faca
markonvs- spikač
-
Broj postova : 571
Godine : 46
Datum registracije : 13.11.2011
Odlicna reportaza,Bas mi je legla. Procitah nesto sto nisam znao,a zanimljivo. Super tema..
Simke- bomber
-
Broj postova : 144
Godine : 54
Datum registracije : 19.12.2012
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: ZNANJA BORAVKA U PRIRODI, SURVIVAL I BUSHCRAFT :: STARA IZVORNA ZNANJA
Stranica 1 / 1.