Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Jastreb - najbolja lovna ptica u survivalu
+12
Jastreb
Pathfinder
Natasaosk
Wire
WILLY
Petrinja Saker
zeleni
Mladen
Aries
morski
damjan
Stoney
16 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: ZNANJA BORAVKA U PRIRODI, SURVIVAL I BUSHCRAFT :: LOV I RIBOLOV
Stranica 2 / 2.
Stranica 2 / 2. • 1, 2
Re: Jastreb - najbolja lovna ptica u survivalu
Vidim da treb u svemu tome pono znanja, volje i ljubavi. Moko svaka čast. :bog:
zeleni- lingua
- Broj postova : 406
Datum registracije : 09.04.2010
usporedi ptice koje su na mojim slikama..
pa odredi dali su iste...
na mojim slikama je kobac ptičar...
otprilike istoga uzrasta...
pa odredi dali su iste...
na mojim slikama je kobac ptičar...
otprilike istoga uzrasta...
Mladen- honoris
-
Broj postova : 2442
Godine : 56
Datum registracije : 15.02.2009
Na prvi pogled ona slika na kamenju je po boji ptice sivi sokol.Ali kad bolje pogledamo duzina repa nas vodi da je to odrasli jastreb kokošar(za spol nisam siguran).
Ova mlada ptica je 99% Škanjac mišar.
Meso pileta je prazno po kalorijama.Daj mu stakore ili prepelice.A najbolje da ga odvedes u centar za zbrinjavanje divljih životinja.
Ukoliko ga zadržiš prijeti ti kazna od 2 do 3 tisuće kuna(ako je škanjac) ili od 3 do 4(ako je jastreb).
Nazovi Zoku iz centra i reci da te je <Petrinjac Tomo uputio k njemu.On ima ugovor sa ministarstvom o zbrinjavanju . http://awap.hr/ slijedi link za kontakt
Pozdrav iz Petrinja
Ova mlada ptica je 99% Škanjac mišar.
Meso pileta je prazno po kalorijama.Daj mu stakore ili prepelice.A najbolje da ga odvedes u centar za zbrinjavanje divljih životinja.
Ukoliko ga zadržiš prijeti ti kazna od 2 do 3 tisuće kuna(ako je škanjac) ili od 3 do 4(ako je jastreb).
Nazovi Zoku iz centra i reci da te je <Petrinjac Tomo uputio k njemu.On ima ugovor sa ministarstvom o zbrinjavanju . http://awap.hr/ slijedi link za kontakt
Pozdrav iz Petrinja
Petrinja Saker- zelembara
-
Broj postova : 37
Godine : 44
Datum registracije : 12.02.2010
jedno pitanje?koja treba dozvola za držanje grabljivice i po kojim kriterijima drgi ljudi mogu lovit i zafržavat iste?
WILLY- lingua
-
Broj postova : 468
Godine : 49
Datum registracije : 13.12.2009
da treba dozvola.izdaje ju ministarstvo kulture-uprava za zastitu prirode.
vise info 01 4866 131.
vise info 01 4866 131.
-
ne mora ptica biti za lov ili turizam ,samo kao ljubimac,jeli to ide ista dozvola
WILLY- lingua
-
nebitno...za drzanje ti treba dozvola.
ako hoces loviti onda i dozvola od lokalnog lov drustva.
jer po definiciji u zakonu o lovstvu svako pustanje ptice grabljivice je lov.
ako hoces loviti onda i dozvola od lokalnog lov drustva.
jer po definiciji u zakonu o lovstvu svako pustanje ptice grabljivice je lov.
-
Pozdrav svima ! Ovaj forum je zaista odlichan i inpresionira me . Mene interesira jastrebarstvo i ovdje sam dosta saznao . Imao bih pitanje konkretno za Moka i sokolare .
Ja bih rado polagao sve ispite i prolazio procedure koje su potrebna da bih smio nabavit jastreba . Jedini problem mi je prostor ( zapravo volijera) ja zivim u stanu i rado bih se odrekao dijela stana i balkona koji bih koristio za drzanje ptice . Da li je to uopce mogucno , ima li netko da to vec radi i kako bi to moglo izgledat ? Da li je za takav uzgoj podobniji haris jastreb ?
Ja bih rado polagao sve ispite i prolazio procedure koje su potrebna da bih smio nabavit jastreba . Jedini problem mi je prostor ( zapravo volijera) ja zivim u stanu i rado bih se odrekao dijela stana i balkona koji bih koristio za drzanje ptice . Da li je to uopce mogucno , ima li netko da to vec radi i kako bi to moglo izgledat ? Da li je za takav uzgoj podobniji haris jastreb ?
Wire- bebač
-
Broj postova : 1
Godine : 38
Datum registracije : 18.05.2010
haris spada u škanjce(para-buteo).za uzgoj moras imati pravilnikom odredjene dimenzije prema vrsti ptice koju držiš, dok samo za posjedovanje u svrhu sokolarstva te dimenzije mogu biti i manje .no moraš se pridržavati ostalih uvijeta za dobrobit životinja.nesmije joj biti prevruče po ljeti ili prehladno po zimi.mora imati stalno vodu itd....
trenutno u hrvatskoj nema skolovanja koje bi bilo priznato od nadležnog ministarstva tako da do daljnjeg samo tebaš kupiti pticu iz umijetnog uzgoja i slobodno se počni baviti sokolarstvom.naravno da bi se prije trebao povezati sa sokolarima koji su iskusni da te upute na knjižne naslove i da upoznaš praktični dio rada sa sokolovima.
svoju pticu niju u redu birati prema smještajnim uvijetima nego prema mogučnosti da joj pružiš potrebno vrijeme za trening i lov.
nemoj se previše opterečivati sa pticom i dali je za početnika dobra ova ili ona vrsta.uz pravog mentora sve češ moći utrenirati.a bez mentora ti nepreporučam da se uopće počinješ baviti sa time.
sokolarski pozdrav, tomo
trenutno u hrvatskoj nema skolovanja koje bi bilo priznato od nadležnog ministarstva tako da do daljnjeg samo tebaš kupiti pticu iz umijetnog uzgoja i slobodno se počni baviti sokolarstvom.naravno da bi se prije trebao povezati sa sokolarima koji su iskusni da te upute na knjižne naslove i da upoznaš praktični dio rada sa sokolovima.
svoju pticu niju u redu birati prema smještajnim uvijetima nego prema mogučnosti da joj pružiš potrebno vrijeme za trening i lov.
nemoj se previše opterečivati sa pticom i dali je za početnika dobra ova ili ona vrsta.uz pravog mentora sve češ moći utrenirati.a bez mentora ti nepreporučam da se uopće počinješ baviti sa time.
sokolarski pozdrav, tomo
-
Natasaosk- bebač
-
Broj postova : 6
Godine : 34
Datum registracije : 16.06.2010
kontaktiraj neku sokolarsku udrugu ili kod veterinara.pticu vjerovatno nečeš moći zadržati jer zakon ne da ,treba neka dozvola,ali kod veterinara obavezno bitno je da se ptica spasi
WILLY- lingua
-
ma nemamo novaa za veterinara nazalost, a zvali smo udrugu Zivot, i nitko se ne javlja tamo..pokusat cemo njih i dalje kontaktirati da vidimo mogu li oni sta uciniti.
Natasaosk- bebač
-
samo naprijed,spasi pticu
WILLY- lingua
-
:S mislim da ovo nece biti dobro, natecen mu je vrat, idemo mi sutra ujutro kod veterinara, ali necemo moci platiti ali idemo za svaki slucaj
Natasaosk- bebač
-
nemože se točno vidjeti.ali po boji oka pretpostavljam da je rječ o sokolu.koja vrsta...to ćemo znati kad poraste.nazovi društvo AWAP .riskiraš da te se sudski goni ako ga ne prijaviš.lijep pozdrav.
ps.od prošle godine nema više zadržavanja.inspektori sve plijene jer je bilo dosta zloupotrebe taakvih milosnika.
ps.od prošle godine nema više zadržavanja.inspektori sve plijene jer je bilo dosta zloupotrebe taakvih milosnika.
-
Javili smo se drustvo AWAP, dali su nam i savjet kako da je hranimo i kazu da je to Vjetruša. Bili smo i kod veterinara, on je rekao da je sve u redu i da to sa vratom je normalno da mal ''natekne'' dok jede. Noga ga malo boli ali ce proci, bar je tako rekao veterinar, i mi smo se ponudili da ga cuvamo, tako da je za sad kod nas, a sto se tice dozvole, ako bude terbalo to cemo nabaviti. Pa ako bi itko mogao reci kako da nabavimo, koliko kosta i sve o tome. Hvala. I da, veterinar je isto rekao da je to neki mali sokol, ali nije siguran.
I jos samo jedna stvar; da mi i nemozemo zadrzati malog ptića. gdje da ga posaljemo, vidili smo da ima u Sibeniku neka udruga, ali ne mozemo ici tamo, to je pre daleko. Ne znamo sta cemo ako ga ne mozemo zadrzati jer mali je presladak
I jos samo jedna stvar; da mi i nemozemo zadrzati malog ptića. gdje da ga posaljemo, vidili smo da ima u Sibeniku neka udruga, ali ne mozemo ici tamo, to je pre daleko. Ne znamo sta cemo ako ga ne mozemo zadrzati jer mali je presladak
Natasaosk- bebač
-
dozvolu sumnjam da ćete dobiti.možes pitati u upravi za zaštitu prirode 01 4866131.
uostalom društvo awap je zaduženo i plaćeno od strane države da primi takve životinje.
bliže tebi je jedno društvo u slavonskom brodu.
http://www.bpz.hr/upravna_tijela/zastita_prirode/default.aspx
pa ih nekako pokušaj kontaktirati.
ako jos sto treba.....
uostalom društvo awap je zaduženo i plaćeno od strane države da primi takve životinje.
bliže tebi je jedno društvo u slavonskom brodu.
http://www.bpz.hr/upravna_tijela/zastita_prirode/default.aspx
pa ih nekako pokušaj kontaktirati.
ako jos sto treba.....
-
Isuse pa to mjesto izgleda katastrofa, gore od zoo-a u Osijeku, mal i skucen prostor Nagurano 5-10 zivotinja u jedan ''kavez''.
Pa jel ne postoje neki volonteri koji se mogu brinuti za te zivotinje???
hvala na linku za stranicu..
Pa jel ne postoje neki volonteri koji se mogu brinuti za te zivotinje???
hvala na linku za stranicu..
Natasaosk- bebač
-
to je ovlaštena ustanova od strane države.i zakon kaže da nitko drugi nesmije to raditi osim ako su životinje iz umijetnog uzgoja...
eto šta češ...
eto šta češ...
-
Evo samo javljam da je mali ptić super i danas na zalost ide u awap.
Natasaosk- bebač
-
Pozdrav svima!
Dosta zanimljivih fotosa,reci o ovoj (za ljubitelje) zanimljivoj temi!
Ne mogu za sebe reci da sam pocetnik,kad nisam. . . ali bi zeleo da budem ( a to je valjda preduslov )
Mislim da niko od vas nije napisao kako prici zarobljenoj ptici,kako zapoceti sa pripitomljavanjem,kao i o uslovima za drzanje ptice!
Takodje interesuje me koliko je ovo "zadovoljstvo" skupo,kao i da li je moguce a da prvenstveno ne predstavlja mucenje za zivotinju,drzati je u stanu ili ne velikoj terasi?
Moram da naglasim da zivim u Beogradu,blizu mi je Kosutnjak a imam kucu na Tari (planina) gde bi ga sigurno pustao!
Moram reci da ih je na Tari bilo bas dosta i bilo ih je milina gledati (cak sam strinu smirivao kad joj mazne kokos ),ali onda su zaslugom jedne dzukele od coveka malo istrebljeni.
Takodje zapanjen sam bio kad sam video kakvu borbu vode sa gavranima,koji ih moram priznati tuku.....
Pozdrav svima i hvala unapred na odgovorima!a1
Dosta zanimljivih fotosa,reci o ovoj (za ljubitelje) zanimljivoj temi!
Ne mogu za sebe reci da sam pocetnik,kad nisam. . . ali bi zeleo da budem ( a to je valjda preduslov )
Mislim da niko od vas nije napisao kako prici zarobljenoj ptici,kako zapoceti sa pripitomljavanjem,kao i o uslovima za drzanje ptice!
Takodje interesuje me koliko je ovo "zadovoljstvo" skupo,kao i da li je moguce a da prvenstveno ne predstavlja mucenje za zivotinju,drzati je u stanu ili ne velikoj terasi?
Moram da naglasim da zivim u Beogradu,blizu mi je Kosutnjak a imam kucu na Tari (planina) gde bi ga sigurno pustao!
Moram reci da ih je na Tari bilo bas dosta i bilo ih je milina gledati (cak sam strinu smirivao kad joj mazne kokos ),ali onda su zaslugom jedne dzukele od coveka malo istrebljeni.
Takodje zapanjen sam bio kad sam video kakvu borbu vode sa gavranima,koji ih moram priznati tuku.....
Pozdrav svima i hvala unapred na odgovorima!a1
Pathfinder- bebač
-
Broj postova : 9
Datum registracije : 24.06.2010
E ovako ja ocu da imam pticu grabezljivicu koja je dobre za lov za fazane i tako vece zivotinje ne samo miseve, zelim jednu mladu zenku ali neznam gdje da kupim ja sam iz slavonskog broda pa ako itko zna gdje molim za pomoc i zelim isto znat koje potvrde i iskaznice treba imat?? (ako odgovorite hvala)
Jastreb- bebač
-
Broj postova : 12
Godine : 27
Datum registracije : 02.11.2010
e ljudi a okle ta zamka imam ja kobca i skanjca aa neznam di da nabavim zamku za jastreba
kobac123- bebač
-
Broj postova : 3
Datum registracije : 13.12.2010
znam i za sve zakone i slicno
kobac123- bebač
-
Broj postova : 3
Datum registracije : 13.12.2010
evo kad vam kazem kako sam ja uhvatio jastreba necete vjerovat. uletio u svinjac ko svinja a ja slucajno naiso i vidim da nesta lupa. pa sam uzeo rukavice i ulovio ga rukama pa me zanima kako ga pripitomit i koji je nacin dresiranja tj kako ga dresirat kojim postupkom. mislim da je mlad jer je negdje velicine kao dlan otprilike. pozdrav
leok22- bebač
-
Broj postova : 1
Godine : 37
Datum registracije : 02.01.2011
Pusti ga u prirodu.
Mraz- master
-
Broj postova : 5658
Godine : 38
Datum registracije : 26.02.2010
Stoney je napisao/la:Znaci divljega je najbolje uloviti?
Pravi sokolari ne podrzavaju uzimanje iz prirode, postoje i drugi nacini, malo skuplji ali prihvatljiviji!
krajakovic- bebač
-
Broj postova : 10
Datum registracije : 04.06.2011
Stranica 2 / 2. • 1, 2
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: ZNANJA BORAVKA U PRIRODI, SURVIVAL I BUSHCRAFT :: LOV I RIBOLOV
Stranica 2 / 2.