FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Latest topics
» Tradicionalni preklopni noževi
katastrofa ogromnih razmjera Empty04.10.24 14:27 by Lawman

» Divlji kamp Drava 2024
katastrofa ogromnih razmjera Empty31.08.24 7:16 by NAVIGATOR

» chris reeve sebenza folder
katastrofa ogromnih razmjera Empty31.08.24 7:14 by NAVIGATOR

» 24 sata divljine
katastrofa ogromnih razmjera Empty16.07.24 0:39 by Mladen

» Kožni strop
katastrofa ogromnih razmjera Empty09.07.24 12:12 by oetzi

» Fallkniven noževi
katastrofa ogromnih razmjera Empty28.06.24 12:22 by laredo

» Garmin GPSMAP 66S
katastrofa ogromnih razmjera Empty22.04.24 11:59 by La vita e Bella

» Sretna 2024.godina
katastrofa ogromnih razmjera Empty01.01.24 23:27 by Lawman

» ako nekome treba ideja za kuću..
katastrofa ogromnih razmjera Empty18.12.23 9:19 by NecaPereca

» Ćao, ćao
katastrofa ogromnih razmjera Empty14.12.23 10:00 by NecaPereca

» Nije bilo preživljavanje ali je bilo stresno :)
katastrofa ogromnih razmjera Empty14.12.23 9:53 by Lawman

» Baterijske lampe
katastrofa ogromnih razmjera Empty24.11.23 8:29 by neven

» Utsch & Gierse Tools / UG-Tools
katastrofa ogromnih razmjera Empty23.11.23 19:08 by dux aeron

» Laser u survival kitu?
katastrofa ogromnih razmjera Empty22.11.23 20:56 by dux aeron

» Dosta je bilo zajebancije, dogodine tko živ , tko mrtav...
katastrofa ogromnih razmjera Empty21.11.23 12:20 by Lawman

» Stari novi hobi
katastrofa ogromnih razmjera Empty25.10.23 22:29 by neven

» Gitara & planinarenje
katastrofa ogromnih razmjera Empty24.09.23 11:48 by Strat04

» Izrada noza od turpije
katastrofa ogromnih razmjera Empty21.09.23 22:04 by Hobi majstor

» sta je najvaznije za prezivljavanje?
katastrofa ogromnih razmjera Empty20.09.23 11:34 by Strat04

» Mine na Papuku
katastrofa ogromnih razmjera Empty20.09.23 11:32 by Strat04

» prsluk, torbica ili ranac?
katastrofa ogromnih razmjera Empty20.09.23 11:10 by Strat04

» Prestavljanje
katastrofa ogromnih razmjera Empty20.09.23 9:45 by neven

» P: Chris Reeve Small Sebenza MAGNACUT
katastrofa ogromnih razmjera Empty30.08.23 9:03 by NAVIGATOR

» EDC- sitnice koje pojednostavljuju život
katastrofa ogromnih razmjera Empty09.08.23 16:48 by NAVIGATOR

» Svega ima,ničeg nema.. [CHAT TEMA]
katastrofa ogromnih razmjera Empty18.07.23 13:08 by Drvo

» Pozdrav svima
katastrofa ogromnih razmjera Empty03.06.23 14:28 by Shaman95

» Nocna zima ljeti u Gorskom Kotaru
katastrofa ogromnih razmjera Empty03.06.23 11:16 by DrAnte

» Koji nož kupiti?
katastrofa ogromnih razmjera Empty29.05.23 15:41 by Lawman

» "patiranje"karbonskog čelika?
katastrofa ogromnih razmjera Empty28.05.23 23:59 by ness

» SkeletoDon Alpha
katastrofa ogromnih razmjera Empty28.05.23 23:48 by ness

bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Forum Preživljavanja© Facebook Icon

katastrofa ogromnih razmjera

+5
HR_Pollux
tonka
Andrej
Stoney
robertino
9 posters

Go down

katastrofa ogromnih razmjera Empty katastrofa ogromnih razmjera

Postaj by Gost 10.12.09 17:45

bio koji razlog...(nek bude potres, svejedno je zapravo, moze i komet koji lupil zemlju)
ostaje na nekom podrucju manji broj prezivjelih ljudi
sto i kako se organizirati? prioriteti?
raspodjela poslova?
kako se u tom casu iznjedri vođa?
sto sa onima koji bi po svome, jer je za ocekivati da bi vise njih imalo ideju sto i kako dalje
pretpostavjam da bi prvo trebalo sanirati ranjenike, pokopati zivotinje, mrtve ..
sto dalje?
dal su u tim situacijama prioriteti isti kao i u sumi?

moje razmisljanje o temi :

dakle prvo ranjenike pa mrtve
djecu na jedno mjesto i nekog tko da brine o njima
vidjeti s koliko ljudi se dalje raspolaze, postrojila bi ih i da se izjasne na kojem podrucju je tko i koliko jak
jedni u izvidnicu da se dobije priblizna sika koliko je razaranje i usput sto je i u kojoj mjeri za upotrebu
druge ostavljem na najboljem mogucem mjestu za naprave od ostataka neki krov nad glavom
treci u potregu za vodom i filtracijom iste
cetvrti zaduzeni za hranu

dalje ne znam, a ne znam ni dal je to dobro:)

Gost
Gost

[Vrh] Go down

katastrofa ogromnih razmjera Empty Re: katastrofa ogromnih razmjera

Postaj by robertino 10.12.09 18:28

U vatrice, di ti ode? Ti sa taktike udri ravno po strategiji i doktrini. Za takve stvari postoje krizni stozeri i drzavna tjela koja se imenuju za pojedine krize situacije (potresi, poplave, pozari ogromnih razmjera..... pa i kometi ako iko prezivi...).

Za nasu "takticku" razinu treba nauciti ono sto je upravo tema nasega foruma; kako pronaci vodu, kako upaliti vatru, kako napraviti skloniste, kako i kako i jos stotinu kako? Pokusati to napraviti najbolje sto je moguce sa najmanje stvari/alata koje imamo, tehnologijom kamenoga doba. I biti "gazda" u svome dvoristu tj svojoj sumici. A kada dodje do toga, jedinke iste vrste (ljudi) ce se udruziti na temelju svojih potreba, znanja i sposobnosti i shodno tome ce isplivati autoriteti tj. vodje. Iz psihologije znamo da postoje stvarni i formalni autoriteti. E sad ......kako ce biti kada kometa udari u zemlju, vidit cemo.

Na nama je da naucimo temeljne vjestine prezivljavanja i da uzivamo u tome. A kad se ONO desi vec cemo se organizirati. Za one koji bi po svome...hmm...mozda si cula da je batina iz raja izasla katastrofa ogromnih razmjera 469245 . Bude li skupina onih koji prezivljavaju parlamentarna, onda nema problema, volja vecine sve rjesava. Ako bude buntovnika...vec sam napisao, ljudi se udruzuju po sili potreba i sposobnosti.

Pozdrav
robertino
robertino
bomber
bomber

Male
Broj postova : 104
Godine : 60
Datum registracije : 12.09.2009

[Vrh] Go down

Postaj by Gost 10.12.09 19:14

nije ti mene toga strah, zabavna mi jedino pomisao u glavi kako bi to islo tada...

nema tu kriznih stozera unaprijed odredenih, mislim mozda ima, ali ne oslanjam ti se ja na to, imala sam priliku osjetiti na vlatitoj kozi koliko je to sve "funkcionalno"
od tih njihovih djelovanja jos se danas oporavljam:)
mislim da bi tada ja morala uzeti stvar u svoje ruke i pobrinuti se za moju obitelj

osim toga tko kaze da bi bas ti ljudi iz stozera prezivljeli?
cega bi se bojala u tim situacijama? nekog kvazi vode koji bi htjel uzeti stvar u svoje ruke, a nadaleko se bi vidjelo da nema pojma o nicemu, u takvim situacijama rado upravo takvi vide svojih pet minuta " slave"
dakle..batinom po glavi velis....hehehe ne zvuci mi to lose katastrofa ogromnih razmjera 747986
osim sto bi mozda ja dobila natrag..dva puta katastrofa ogromnih razmjera 747986 katastrofa ogromnih razmjera 747986

ova tema je u mojoj glavi svrstana pod one na koje ne racunamo, koje su iznenadne, nenajavljene, neplanirane....one koje mogu da nastupe sad, sutra ili nikada, ali mogu...
zelim i na to biti spremna...naravno ako bi prezivjela, no ako bi....moram znati sto i kako tada ...a paljenje vatre i izrada sklonista ce mi tada biti najmanji problem
razbojnista, krade, glad, strah.....nosit se sa time....cini mi se uzasno tesko

naucite vi nas onome sto mi ne znamo

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by Gost 10.12.09 20:08

meni ti je frend koji je u stožeru bivših puma,sada u našicama to ovako objasnio.
civilne zaštite više nema,policija če vjerojatno poči kuči da štite svoje obitelji,tako bude i sa vojskom ukoliko dođe do raspada sustava.pojedinac ne može nositi sa sobom dovoljno rezervne municije koliko če mu trebati,bande pljačkaša če harati uokolo i najbolje ti je da si duboko ispod zemlje sa dosta zaliha da se makneš na čim duže vrijeme...
a ako dođe do poplava,požara itd,dolazi pomoč iz svih djelova zemlje i inozemstva pa če sredstva koncentrirati na kriznom području,tu navodno nema problema!

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by Stoney 10.12.09 20:23

Ako nemas zalihe i mjesto do kojega mozes doc u roku od 5 minuta (realnog vremena bez auta), znaci sad dok si u pidjami da se pokupis i nestanes, pokusaj nac mjesto di mozes. Podkrovlje i slicno. Stavi tamo zalihe za 48 sati. Tamo ces cekat kako bi se situacija mogla razviti. Ako vidis da ide na gore (nabavi radio na navijanje), letis sa torbom i ljudima oko sebe cim dalje u prirodu.
Mogao bi napisat neki clanak o ovome... hmm... jesi vatrice za?
Stoney
Stoney
spikač
spikač

Male
Broj postova : 630
Godine : 36
Datum registracije : 23.05.2009

[Vrh] Go down

Postaj by Gost 10.12.09 20:43

meni ti je frend koji je u stožeru bivših puma,sada u našicama to ovako objasnio.
civilne zaštite više nema,policija če vjerojatno poči kuči da štite svoje obitelji,tako bude i sa vojskom ukoliko dođe do raspada sustava.pojedinac ne može nositi sa sobom dovoljno rezervne municije koliko če mu trebati,bande pljačkaša če harati uokolo i najbolje ti je da si duboko ispod zemlje sa dosta zaliha da se makneš na čim duže vrijeme

eto tako i ja mislim da bi bilo, svak bi cuvao svog, pa moram i ja svoje onda znati cuvati

pod zemljom sigurno nebudem, ma kako ljudi da dodem pod zemlju?? za to su valja unaprijed odredena mjesta i zna se tko ce tamo, mene na zalost nije nitko pozval:)

i nemam mjesto na koje mogu u roku 5 minuta, pa ja sam u zgradi, potkrovlje ne dolazi u obzir, sumnjam da bi zgrada i malo jaci potres izdrzala...jedino da na igralistu ispred mene iskopam rupu i stavim unutra stvari, no u tom slucaju vec sutradan bi bila krim plicija na mojim vratima...

pricaj stoney, dapace, samo pisi, kaj to opce pitas, svaka nova informacija je dobrodosla

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by Stoney 10.12.09 20:51

Evo dolazi sutra/prekosutra clanak o tako nekim planovima.... mozda cak i bude dobar katastrofa ogromnih razmjera 448217
Stoney
Stoney
spikač
spikač

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Andrej 10.12.09 23:10

Mene zanima kakve zalihe složit (prije )ak tak nekaj dođe ali na malo duže vrijeme 3 do 6 mjeseci recimo?
Kakve namirnice bi se trebale imat?
Ovakve me teme jako zanimaju i ima dosta stranica kak u americi spremaju konzerve za slučaj nekakve nužde al ne znam tko kod nas jede sve iz konzervi jel se ipak hranimo bolje od njih. Još...
Andrej
Andrej
bebač
bebač

Male
Broj postova : 13
Godine : 37
Datum registracije : 21.10.2009

[Vrh] Go down

Postaj by Stoney 10.12.09 23:21

Andrej, nemoj da te fastfood kuhinja prevari. Imam susjede iz amerike i to 2 razlicite familije a da probas jednom tu kuhinju, zelio bi se preselit kod njih. Jako dobri ljudi, nemaju veza sa onim "standarno-glupi" amerikanci, a kuhinja je sve samo ne fast-food krcata masti i ostalih gluposti.
Stoney
Stoney
spikač
spikač

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Andrej 10.12.09 23:32

Ali ima puno ljudi kaj nemaju novac da si sami kuhaju pa im je jeftinije jesti u mcdonaldu i ostalim fast foodovima. Jasno mi je da nisu svi takvi i ima dobrih primjera kao što je ovaj tvoj.
Andrej
Andrej
bebač
bebač

Male
Broj postova : 13

[Vrh] Go down

Postaj by tonka 10.12.09 23:34

konzerve idu sto posto..konzerve svih vrsta...i valjat će nam atomska skloništa...naša su u dobrom stanju zbog domovinskog rata
tonka
tonka
mr.spika
mr.spika

Female
Broj postova : 1535
Godine : 49
Datum registracije : 08.06.2009

[Vrh] Go down

Postaj by Stoney 10.12.09 23:35

Fast food kuhinja ti je najskuplja. Gledano po tome koliko se najedes za tu kolicinu novca, koliko je to hranjivo (a bome i neukusno) a dugotrajno gledajuci...koliko kasnije placas tablete, teretane i slicno... Lako za to sad.
Ajmo natrag na temu...
Stoney
Stoney
spikač
spikač

Male

[Vrh] Go down

Postaj by HR_Pollux 16.02.10 0:19

U slučaju katastrofe ogromnih razmjera, kada se svjetska populacija prepolovi ili smanji na još manju mjeru. Cilj i jedina svrha svake osobe je isključivo preživljavanje. u tim situacijama iskonski nagoni počnu djelovati a preveliki strah najčešće većinu dovede do pogrešnih koraka i postupaka.

U svakom slučaju, primjeniti znanje i vještine i preživjeti dan... a nakon njega i drugi...
HR_Pollux
HR_Pollux
bebač
bebač

Male
Broj postova : 9
Godine : 47
Datum registracije : 16.02.2010

http://www.dobrevijesti.info

[Vrh] Go down

Postaj by mastershooter45 27.02.10 0:26

U slučaju takve katastrofe, nitko od vas ovdje koji imate animozitet prema oružju ne bi preživio dugo...

Preživjeli bi oni s oružjem koji prema istome nemaju animozitet i koji ga se ne libe uporabiti.

A uzeli bi Vaše zalihe i opremu... i sve ostalo što bi im bilo interesantno.
mastershooter45
mastershooter45
lingua
lingua

Male
Broj postova : 399
Godine : 66
Datum registracije : 25.02.2010

http://hoplon.hr/forum/index.php

[Vrh] Go down

Postaj by Gost 27.02.10 7:55

To bi bilo zabavno!
Fali mi akcije,a i mojoj ekipi!
He! He! He!

Gost
Gost

[Vrh] Go down

Postaj by HR_Pollux 27.02.10 10:40

Upravo tako, preživljavanje najjačih... instikti i nagoni. Cijela evolucijska dostignuća bi pala u vodu.
HR_Pollux
HR_Pollux
bebač
bebač

Male

[Vrh] Go down

Postaj by mastershooter45 27.02.10 13:03

moko je napisao/la:To bi bilo zabavno!
Fali mi akcije,a i mojoj ekipi!
He! He! He!

Pazi što želiš... Da ti se ne ostvari.
mastershooter45
mastershooter45
lingua
lingua

Male
Broj postova : 399
Godine : 66
Datum registracije : 25.02.2010

http://hoplon.hr/forum/index.php

[Vrh] Go down

Postaj by girdeaux 27.02.10 19:54

Organizacija takve vrste u današnje vrijeme nebi bila u potpunosti moguća. Problem je u tome što mi danas kao društvo funkcioniramo kao jedinke, oni primalni nagoni iz prošlosti su već dugo vremena izbrisani iz naše podsvijesti. Organizacija u slučaju kriznih situacija moguća je jedino uspostavljanjem hijerarhijske strukture upravljanja. Znači glavni zapovijednik pa stepenastim tempom na dolje. Znači ako nemamo već uvježbani tim ili ekipu za odgovor, bit će praktički nemoguće uspostaviti takvu strukturu. Čak i pojedini uviježbani timovi za uspostavu kampova i distribucije znaju zakazati pod pritiskom date situacije. Ljudi bi se u takvim sitacijama udruživali po principu, krvnog srodstva i poznanstva. To bi činile male grupe ljudi koje bi uspjele svojim naporima prikupiti dovoljan broj resursa za svoje potrebe. Znači neka vrsta strvinarskog načina preživljavanja. Velike skupine ljudi zahtjevaju veću količinu vode, hrane i lijekova. A tu tada izbijaju neredi. Pa čak i ubijanje članova za određene resurse. Neka vrsta funkcionalne strukture društva, mogla bi se utemeljiti tek nakon što bi svi raspoloživi resursi bili potrošeni. Kada bi bilo potrebno uzgajati hranu, što je lakše u velikim grupama.
girdeaux
girdeaux
honoris
honoris

Male
Broj postova : 1077

[Vrh] Go down

Postaj by Mladen 27.02.10 20:05

poslije bilo kakve velike katastrofe ..
gdje se gubi društvena struktura...
najbolje prolaze u tom razdoblju ..
ljudi koji ostaju zdravi...
a imaju jako dobro razvijeni osječaj prilagodbe...
odnosno ljudi štakori ili lešinari...
nikad nitko nezna kako bi tad reagirao ..
kad nebi to isprobao na vlastitoj koži...
jedan je državnik u svojim govorima spominjao...
živite ko da nikada nečete trebati preživljavati...
ali budite uvijek spremni ko da če to biti več danas...
Mladen
Mladen
honoris
honoris

Male
Broj postova : 2442
Godine : 56
Datum registracije : 15.02.2009

[Vrh] Go down

Postaj by HR_Pollux 28.02.10 10:46

girdeaux je napisao/la:Organizacija takve vrste u današnje vrijeme nebi bila u potpunosti moguća. Problem je u tome što mi danas kao društvo funkcioniramo kao jedinke, oni primalni nagoni iz prošlosti su već dugo vremena izbrisani iz naše podsvijesti. Organizacija u slučaju kriznih situacija moguća je jedino uspostavljanjem hijerarhijske strukture upravljanja. Znači glavni zapovijednik pa stepenastim tempom na dolje. Znači ako nemamo već uvježbani tim ili ekipu za odgovor, bit će praktički nemoguće uspostaviti takvu strukturu. Čak i pojedini uviježbani timovi za uspostavu kampova i distribucije znaju zakazati pod pritiskom date situacije. Ljudi bi se u takvim sitacijama udruživali po principu, krvnog srodstva i poznanstva. To bi činile male grupe ljudi koje bi uspjele svojim naporima prikupiti dovoljan broj resursa za svoje potrebe. Znači neka vrsta strvinarskog načina preživljavanja. Velike skupine ljudi zahtjevaju veću količinu vode, hrane i lijekova. A tu tada izbijaju neredi. Pa čak i ubijanje članova za određene resurse. Neka vrsta funkcionalne strukture društva, mogla bi se utemeljiti tek nakon što bi svi raspoloživi resursi bili potrošeni. Kada bi bilo potrebno uzgajati hranu, što je lakše u velikim grupama.

= Anarhija i preživljavanje najjačih - najsposobnijih...
HR_Pollux
HR_Pollux
bebač
bebač

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Mladen 28.02.10 11:54

daj molim te opiši mi malo..
koji bi bili u vrtlogu muke , umiranja i epidemija bolesti..
najjači i najsposobniji...
Mladen
Mladen
honoris
honoris

Male
Broj postova : 2442
Godine : 56
Datum registracije : 15.02.2009

[Vrh] Go down

Postaj by maks1969 28.02.10 12:35

I ovo je preopćenita tema za diskusiju.Jedno je život u vrijeme kataklizmičkih epidemija,malo je drugačije nakon poplava i požara(prouči malo uragan Catarinu i događaje).Treće je ratni sukob.
Ja tiplam u svim tim slučajevima na samo jednu vrstu ljudi:zdravi i inteligentni te skloni izbjegavanju konfliktnih situacija.Jer svaka situacija se važe posebno.Moć prilagodbe određuje i pripremljenost no u najvećem broju slučajeva je to inteligencija.
Glupani će se udruživati u bande,pljačkati i ginuti jer furaju agresivu a to ti se kad tad obije o glavu no na kraju svako malo netko će od njih ljubiti ljubičice odozdo.Jer opljačkaj jednog,drugog,treći će te dočekati spreman.I takvi nemaju šanse dugoročno opstati.To uspijeva samo u Hoolywoodu.
Recimo dođu te opljačkati a ti nemaš niti za sebe i djecu dovoljno hrane.Prvi put će biti tako kako je.Drugi put ćeš ili promijeniti lokaciju ili uzeti pušku.A pušaka bi u slučaju kataklizme bilo dovoljno i više nego dovoljno.

U svakoj nevolji vrijedi jedno jedino pravilo a ono je univerzalno:dobri ljudi postaju još bolji a zli ljudi,budale još gori i gluplji.

Ako bi imao nesreću pa doživio i preživio kataklizmu prvo bih procijenio situaciju.To ovisi i od slučaja do slučaja.Ako nije uništena infrastruktura do temelja pokušao bih pomoći,ako bi bila razorena pokušao bih ju ponovo uspostaviti.Ako je više nema,ako je preživjelo premalo ljudi povukao bih se u duboke šume,glupo to kome ili ne tamo bih bio najsigurniji i s uvijek dostupnom vodom i hranom i što je najvažnije mirom.

Ljudi će slušati,i slušaju i kad nisam bio na radnom mjestu ako imaš nešto pametno za reći.No moraš se postaviti kao vođa ili pomoći ako nema tih sposobnosti u onom u čemu možeš.Snaga ljudi je u velikoj grupi,međusobnom pomaganju.Gotovo svatko s djecom bi bio voljniji odabrati "dobro" a ne kakvu bandu.A ako imaš djecu,unuke,suprugu ili djevojku poduzet ćeš sve što je u tvojoj moći da ih zaštitiš a to je najbolje u grupi.

maks1969
bomber
bomber

Male
Broj postova : 104
Godine : 55
Datum registracije : 26.02.2010

[Vrh] Go down

Postaj by HR_Pollux 28.02.10 14:10

sivi vuk je napisao/la:daj molim te opiši mi malo..
koji bi bili u vrtlogu muke , umiranja i epidemija bolesti..
najjači i najsposobniji...

Oni koji su za to i na to pripremljeni... i imaju početnu prednost (predispozicije) život na selu u divljini, ssmodostatnost i neovisnost...
HR_Pollux
HR_Pollux
bebač
bebač

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Sponsored content