FORUM PREŽIVLJAVANJA
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM PREŽIVLJAVANJA

prvi Hrvatski forum preživljavanja, bushcrafta, pustolovine i prirode
 
Početna stranicaO autoruRegistracijaLogin

 

 Izrada piramid bord luka (pucanje )

Go down 
+3
ivo
GeoVuky
Vjekobbd
7 posters
Autor/icaPoruka
Vjekobbd
zelembara
zelembaraMale
Broj postova : 39
Godine : 38
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 08.01.2015

Izrada piramid bord luka (pucanje ) Empty
PostajNaslov: Izrada piramid bord luka (pucanje )   Izrada piramid bord luka (pucanje ) Empty28.03.17 19:06

Pozdrav svima

Krenuo sam u izradu piramid board bow ( piramidnog luka od hrastove daske , nije bio bas naljepsi komad materijala ali posto je prvijenac reko bolje da ucim na njemu Izrada piramid bord luka (pucanje ) 747986
Radio sam vodeci se prema jedom od postupnika sa neta. Stolarske sam struke tako da znam nesto o drvu ( znam kaj se tice suhog za namjestaj , o drvu za luk bas ne previse ) , luk je zavrsen bio 175 cm dugacak , na pocetku grane kraj rukohvata je debljina grane 14 mm te se do vrha grane do zljeba spusta na 9.5 mm .širine 45 mm na najsirem dijelu kod rukohvata . Pratio sam laganu zakrivljenost daske .

Na jdenoj grani je od rukohvata pa prema vrhu izlazila kvrga , pa sam sa leđa zaljepio 3 sloja trake za knauf ( one pune ne mrezaste )
Tilering sam po mom prvotnom dojmu relativno dobro odradio , prilikom savijanjtj napinjanja ravnomjerno se savijao . Nisam mjerio kilazu . prilikom napinjanja napeo sam strijelu od 80 do kraja , tj do vrha ( uz osjetnu snagu , trebo sam se pomucit da ju napnem )
Nakon cca 50 odpetih stijela isao sam napeat luk sa strijelom od 90 cm i puko je ...😡😡😡😡

Pretpostavljam preforsiro sam ga .
Da napomenem nisam ga za zavrsio do kraja prilikom pucanja , pucao sam bez zastite , bez icega samo golo drvo i 2 mm spaga od konoplje .
Probao sam sa orginal strunom . Isto se puca samo mi je malo manji draw lenght , pretpostavljam radi konoplje ?
Ukratko sam opisao nacin izrade .
Molio bih vas da me savjetujete di sam pogrijesio i na sto bih morao pripaziti
Krenuo sam radit dva nova , 1,80 te 1,90 m isto board , sa razlicito okrenutim smjerom godova na svakom , da vidim kak radi i kak se ponasjU , ( skroz sam nov u izradi luka te nemam rascijepanih komada , )

Mislim da je zadnji bio prejaki tesko je bilo pucat iz njega a kao totalni pocetnik htio bih lakseg da naucim da mi strijele idu ravno 😂😂
Svaki savijet je dobrodosao
Hvala unaprijed i pardon na nestrucnom i nejasnom izrazavanju
[Vrh] Go down
Vjekobbd
zelembara
zelembaraMale
Broj postova : 39
Godine : 38
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 08.01.2015

Izrada piramid bord luka (pucanje ) Empty
PostajNaslov: Re: Izrada piramid bord luka (pucanje )   Izrada piramid bord luka (pucanje ) Empty28.03.17 19:08

Izrada piramid bord luka (pucanje ) 2f0atrk
[Vrh] Go down
Vjekobbd
zelembara
zelembaraMale
Broj postova : 39
Godine : 38
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 08.01.2015

Izrada piramid bord luka (pucanje ) Empty
PostajNaslov: Re: Izrada piramid bord luka (pucanje )   Izrada piramid bord luka (pucanje ) Empty28.03.17 19:10

Izrada piramid bord luka (pucanje ) E0ljwl
[Vrh] Go down
Vjekobbd
zelembara
zelembaraMale
Broj postova : 39
Godine : 38
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 08.01.2015

Izrada piramid bord luka (pucanje ) Empty
PostajNaslov: Re: Izrada piramid bord luka (pucanje )   Izrada piramid bord luka (pucanje ) Empty28.03.17 19:12

Izrada piramid bord luka (pucanje ) 2mhtx4w
[Vrh] Go down
Vjekobbd
zelembara
zelembaraMale
Broj postova : 39
Godine : 38
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 08.01.2015

Izrada piramid bord luka (pucanje ) Empty
PostajNaslov: Re: Izrada piramid bord luka (pucanje )   Izrada piramid bord luka (pucanje ) Empty28.03.17 19:16

Izrada piramid bord luka (pucanje ) 2cmvvuu
[Vrh] Go down
Vjekobbd
zelembara
zelembaraMale
Broj postova : 39
Godine : 38
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 08.01.2015

Izrada piramid bord luka (pucanje ) Empty
PostajNaslov: Re: Izrada piramid bord luka (pucanje )   Izrada piramid bord luka (pucanje ) Empty28.03.17 19:19

Pardon kaj sam slike ovak stavio
[Vrh] Go down
GeoVuky
bomber
bomber
GeoVuky


Male
Broj postova : 101
Godine : 27
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 26.10.2014

Izrada piramid bord luka (pucanje ) Empty
PostajNaslov: Re: Izrada piramid bord luka (pucanje )   Izrada piramid bord luka (pucanje ) Empty28.03.17 22:09

E ovak. Po meni prva i velika pogreška što si ga radio od hrasta, a POGOTOVO od daske! Luk se radi iz komada ravnog debla promjera debljine 1,5 litrene boce za vodu i duljine oko 2m. Drvo mora biti ravno sa što manje kvrga i deformacija itd itd a o granama da ne govorim, one su zabranjene. Najpogodnije drvo je tisa, ali kako ona kod nas prirodno ne raste, odnosno ima ih ponegdje al su strogo zaštićene do tog se nećeš dokopat, jedino ako se skompaš s nekima iz tipa Zrinjevca pa ti daju neki komad koji su negdje odrezali Izrada piramid bord luka (pucanje ) 747986 ali i to je teško jer zbog konfiguracije tise gotovo je nemoguće pronaći pogodno deblo (2m duljine i 10-15cm širine, ravno i bez grana), tako da ti tisa otpada. Druga, i najbolja mogućnost u Hrvatskoj je bagrem ili akacija kako još neki zovu. I na sreću, vrlolagano ćeš pronaći odgovarajuće deblo.

Postupak je sljedeći:
Drvo se reže tokom zime, dok je "suho". Onda ga trebaš raskoliti po dužini i ako si vješt a vidim da imaš tesarskog iskustva što će ti jako pomoć, dobit ćeš 4 metrice (koje su zapravu duge 2 metra al neznam kak da drukčije nazovem). Ako imaš dobar komad debla, sve 4 češ moć iskoristit, većinom to bude jedna ili dvije. Onda one moraju na sušenje. Susiš ih tako da točno na sredinu zamotaš špagu i svežeš ih da vise tako u horizontali negdje na prozračnom tavanu. Pazi da pritom kora bude sa gornje strane a srce sa donje! Prije sušenja možeš izvagati svaku "metricu" kako bi onda mogao pratiti sušenje. Otprilike ono traje minimalno 2 mjeseca ako imaš dobre uvijete, a znat ćeš da je gotovo kada ti se mada "metrice" ustali, što znači da je drvo izgubilo svu vlagu (tj. samo grubu, al to su priče dalje nije bitno..). Kad se osušio onda kreće posao.
Prvo moraš imat onaj alat kojem također ne znam ime a služi za skidanje kore, ima dvije ručkice koje su povezane nožem. E s njime lijepo skineš cijelu koru do zdravog drveta. A sad slijedi najteži dio. Sa istim tim alatom, moraš skinuti prvi god po cijeloj dužini "metrice" baš kao što si skinuo i koru. Znači kad si skinuo koru dođo si do prvog goda koji je onako tamno žut i čvrst (predstavlja rast drva u zadnjem dijelu godine zaključno sa zimom gdje se ono ne širi više toliko nego dobiva na čvrstoći), sve to ide dole i moraš bit jako jako oprezan. Između prvog i drugog goda je bijelkasto "spužvasto" tkivo (koje predstavlja fazu rasta drva u prvom dijelu godine tokom kišne sezone i tad najbrže izraste pa je zato tako porozno ili spužvasto. Fakat ne znam kak' se to zove nemojte mi zamjerit) koje je zapravo isto dio prvog goda i to isto ide dole, sve do drugog tamno žutog sloja odnosno drugog goda (to su zapravo zadnji i predzadnji god ali lakše je ako govorim prvi i drugi).
Kad si skinuo cijeli prvi god i ako nisi nigdje oštetio ili urezao u drugi god onda možeš odahnuti hehe
I OD SAD PA NADALJE I DO KRAJA ŽIVOTNOG VIJEKA LUKA, NIKAD VIŠE NE DIRAŠ TAJ VANJSKI DIO LUKA!!
Sad kad si uklonio koru i prvi god, možeš jasno vidjeti da ti je na krajevima drvo vjerojatno popucalo i to ćeš morati otpiliti ali ništa zato, ionako smo zbog toga uzeli 2 metra dugačko deblo tako da bi imali rezervu za kraćenje Izrada piramid bord luka (pucanje ) 747986
Kad si odrezao to, onda izmjeriš luk i u centar si nacrtaš olovkom di će ti biti drška. Onda počinješ sa malom tesarskom sjekiricom koja treba biti vrlo oštra, tesati UNUTARNJU! stranu luka odnosno moraš stanjiti krakove na debljinu od oko 2cm od drške do vrha (ove debljine e uzimaj tako ozbiljno, ja nikad ne mjerim nego radim od oka ovisi kako mi drvo diše). Kad si to napravio dobit ćeš "dasku" koja na sredini ima zadebljanje jer još nisi napravio dršku.
Sada je vrijeme da vidiš da li tvoj luk (koji i dalje liči na dasku široku oko 5cm debelu oko 2 a na sredini ima kvrgu od drške hehe) ide u krivo. Naravno drvo nije savršeno. Ako ide onda ćeš ga morat ravnat da bude u liniji. To radiš tako da dijelove koje misli ravnati dobro natopiš sa uljem ili mašću pomoću krpe. Onda ga na laganoj vatrici zagriješ otprilike dok bude tolko vruće da ga ne možeš više dirat (ne u vatri! nego onako sastrane samo da prima toplinu), i onda ga skloniš i odma uglaviš u neke rašlje, možeš koristiti dva drva koja rastu jako blizu jedno drugome, ja koristim euro paletu na koju sam stavio neznam kolko kila utega da se ne diše... i uglaviš luk u poziciju tako da bude ravan, i držiš ga uglavljenog dok se ne ohladi, par minuta. I tako ponavljaš dok ga ne izravnaš, i tako na svim krivudavim mjestima. Naporno? da je haha PAZI-luk nesniješ savijati tako da ga "cimaš" dok je uglavljen, pokreti savijanja tj. ispravljanja trebaju biti lagani.
Okej, sad imaš i dalje dasku ali barem je ravna Izrada piramid bord luka (pucanje ) 368870
Kad si završio s time bacaš se na ručku. Nju isto možeš sa sjekiricom ali ne preporučam jer ako odeš pre duboko sve je gotovo, a to vjeruj mi ne želiš. Uzmi turpiju i s njom oblikuj ručku onako kako ti se viđa ali prati neke standarde koje možeš naći na internetu. Dršku nećeš odmah sad završit ali otprilike nekih 80% ćeš sad napraviti u ovom koraku.
Kad si to napravio, opet idemo na krakove. Od drške tvoj luk bi trebao biti širok oko 5 cm (ako radiš piramidni luk, taj postupak ti i pišem), a na samim vrhovima tek 1,5cm, dakle iscrtaj si te konture krakova od ručke do vrhova, kako bi znao do kuda smiješ uklonit drvo. To također radiš sa sjekiricom. Zapazi da smo prije ravnanja radili na debljini, a sad radimo na širini.
E kad si ovo završio tvoj luk već liči na nepšto. Sad sve to treba finiširat. Lijepo uzmeš turpiju i kreneš sa uklanjanjem viška drveta po krakovima da ih još stanjiš, moraš malo i sredit sve te oštre kuteve koje imaš, krakove lijepo spojit sa ručkom da to na nešto liči i bude efikasno itd itd. Ovaj posao radiš tako da svako malo počneš ispitivat kako ti se krakovi savijaju (onako preko koljena seljački). Vrh luka mora bit malo deblji od samih krakova luka! tako da ti vrh može bit u presjeku tipa 1-1,5cm širina i 1,5-2cm debljina, dok ti krakovi idu do nekih 1,2 debljina tako nešto. S vremenom ćeš vidjet da si došao do točke gdje možeš stavit tetivu na luk i onda to i napravi. Tada vidiš da ti je vjerojatno jedan krak jače savinut od drugog. To ćeš popravit tako da njegov krak još malo dodatno stanjiš sa urpijom. To ti ide ovak, malo oturpijaš pa provjeriš, pa opet malo pa provjeriš i tako tisuću puta dok ne dobiješ što želiš, i to vrijedi za sve. Nemoj se zaletavati ako si izgubio strpljenje. Radije ostavi sve i nastavi dan/tjedan poslije.
Dakle krakovi ti se jednako savijaju i praktički tvoj luk je gotov. Moraš još pripazit da ti od drške do tetive bude nekih 15 cm udaljenost.
Završna faza: turpija nije savršena tako da to moraš pobrusit/pošmirglat s nečim, ja to radim sa jakoo oštrim nožem, možeš sa šmirglom kako god. Ali ja se vodim primitivnoj izradi, primjetit ćeš da ne koristim nikakav poseban alat.
To je to. Tvoj luk je spreman za pucanje.
E sad, s vremenom ćeš u procesu izrade dobit osjećaj i za snagu luka, ne zamaraj se ako ti prvi bude pre slab... Ja sam se ispraksiro pa sad radim lukove od 45 lbs Izrada piramid bord luka (pucanje ) 368870
Nisam htio previše objašnjavati zašto se nešto radi ovako a nešto onako, da ne kompliciram previše samo sam objasnio postupak kako.
Namjera mi je napraviti video (ili videe) gdje bih detaljno objasnio cijeli postupak. Ali na žalost to će morati pričekati još godinu dana. Naime trenutno nisam u lijepoj našoj do početka srpnja, a kad se vratim, nemam suho drvo u pripravi pa moram čekati dogodine :/ Ali nema veze, dočekat će te i to Izrada piramid bord luka (pucanje ) 368870
[Vrh] Go down
Vjekobbd
zelembara
zelembaraMale
Broj postova : 39
Godine : 38
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 08.01.2015

Izrada piramid bord luka (pucanje ) Empty
PostajNaslov: Re: Izrada piramid bord luka (pucanje )   Izrada piramid bord luka (pucanje ) Empty29.03.17 14:50

Hvala na odgovoru
Sigurno cu isprobati postupak koji si mi napisao . Izrada piramid bord luka (pucanje ) 747986
Stvarno si si dao truda , i mislim da je odlicno satavljena uputa .
Posro nemam prikladnog materijala , barem do proljeca . Ukoliko sad srusim drvo kad je puno vode , isti je postupak susenja samo kaj dugo traje .( pripremim za zimu )???

Ovaj prvi pokusaj je bio namjerno iz daske posto je pristupacna , a i da vidim dali cu imat
Volje dalje radit .
Dok ne nabavim odg. Materijal moram se zadovoljit sa daskom Izrada piramid bord luka (pucanje ) 166116 . U principu sluzio bi da se naucim osnovama streljastva ( kako drzat , strijelu , luk , kak da te tetiva ne zvekne svaki put po ruci 😂😂)
Obavezni je plan izrada od jednog komada drveta 😬😬, piramid i longbow !!
Zasto ne hrast ? Nemam iskustva , citajuci po forumima mnogo ljudi je izjavilo da se da lijepi
Luk izradit od hrasta ?
Hvala jos jednom na detaljnom i poucnom odgovoru
[Vrh] Go down
ivo
guru
guru
ivo


Male
Broj postova : 3431
Godine : 58
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 05.10.2011

Izrada piramid bord luka (pucanje ) Empty
PostajNaslov: Re: Izrada piramid bord luka (pucanje )   Izrada piramid bord luka (pucanje ) Empty29.03.17 17:27

Samo detalj; tisa (taxus bacata) itekako raste u nas. Rijetka je i raste sporo, za popizdit sporo. Tisa je za mene baš posebno drvo, čudesno...
[Vrh] Go down
glock
mr.spika
mr.spikaMale
Broj postova : 1303
Godine : 58
Lokacija : Hr
Datum registracije : 01.02.2011

Izrada piramid bord luka (pucanje ) Empty
PostajNaslov: Re: Izrada piramid bord luka (pucanje )   Izrada piramid bord luka (pucanje ) Empty29.03.17 20:22

i otrovno(bobice).
[Vrh] Go down
maxina
MODERATOR
MODERATOR
maxina


Male
Broj postova : 3035
Godine : 53
Lokacija : Sisak
Datum registracije : 19.11.2011

Izrada piramid bord luka (pucanje ) Empty
PostajNaslov: Re: Izrada piramid bord luka (pucanje )   Izrada piramid bord luka (pucanje ) Empty29.03.17 22:10

Bravo GeoVuky-već dugo ne pročitah tako detaljan opis izrade lukova.

Vjekobbd-kada već krećeš u tu avanturu onda je pravilno i nazovi.Nije streljaštvo već streličarstvo.
Slobodno daj tu i tamo pokoju fotku novih uradaka jer vidim da si tek krenuo i bit će zanimljivo pratiti tvoju "ovisnost".


Hombre:Ulažem oštar protest u svezi potpisa kolege Maxine.
[Vrh] Go down
archery
tipko
tipko
archery


Male
Broj postova : 84
Godine : 65
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 02.02.2014

Izrada piramid bord luka (pucanje ) Empty
PostajNaslov: Re: Izrada piramid bord luka (pucanje )   Izrada piramid bord luka (pucanje ) Empty29.03.17 23:48

Ako već želiš naučiti tehniku,u Zagrebu ima 7 klubova,među njima je i moja SK DUBRAVA,tako da imaš dobar izbor i dobre trenere koji će ti pokazati osnovu,a možda se i učlaniš u koji klub
[Vrh] Go down
GeoVuky
bomber
bomber
GeoVuky


Male
Broj postova : 101
Godine : 27
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 26.10.2014

Izrada piramid bord luka (pucanje ) Empty
PostajNaslov: Re: Izrada piramid bord luka (pucanje )   Izrada piramid bord luka (pucanje ) Empty30.03.17 10:23

@archery daj molim te meni predloži neki klub u zapadnom dijelu grada, ja sam samouk a dobro bi mi došlo malo tehnike Izrada piramid bord luka (pucanje ) 747986
@vjekobbd prema svojstvima drveta na savijanje i tlak bagrem je poslije tise najpogodniji, a pošto ih ima svugdje ne vidim razlog zašto i netko koristio hrast. Naravno da možeš i sad rezati drvo al' bit će slabije kvalitete, istina morat će se i dulje sušiti. Al ako ti je prvi puta, savjetujem ti da odeš sad pa odrežeš dva trupca i staviš ih na sušenje. Pa se onda lijepo ispraksaš na dva tri komada do iduće zime. A ono drva što ti ostane (ono šta nije pogodno itd) ja redovno iskoristim za štilove za sjekire i slično Izrada piramid bord luka (pucanje ) 747986
@maksina hvala Izrada piramid bord luka (pucanje ) 747986 usavršavao sam tehniku od kad sam klinac sa 8 možda i manje godina bio Izrada piramid bord luka (pucanje ) 747986

Istina, ima je al' je rijetka, sporo raste, većinom k'o grmlje i zato je teško pronaći dobar komad za luk. A bobice... uhh, dalje od njih hehe Izrada piramid bord luka (pucanje ) 747986

Ima tu još dosta sitnica al' to su baš cjepidlake o kojima bih volio u spomenutom videu Izrada piramid bord luka (pucanje ) 747986
[Vrh] Go down
archery
tipko
tipko
archery


Male
Broj postova : 84
Godine : 65
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 02.02.2014

Izrada piramid bord luka (pucanje ) Empty
PostajNaslov: Re: Izrada piramid bord luka (pucanje )   Izrada piramid bord luka (pucanje ) Empty30.03.17 19:01

Javi se u ovaj klub,tereni su im od City centra-

Zagrebački streličarski klub: Grad ZagrebPREDSJEDNIK: Marko Dragutin Juranić

mob: 095 9041 827

Što se tiče materijala za luk,gacija je dobra,ali je osjetljiva kod skidanja bjelike,jer se lako oštete godovi,meni je bolja opcija jasen,super je i svibovina,imaš na fejsu "Udruga primitivni luk i samostrel",Dragec radi jako dobre lukove od svibovine.email: mjuranic@gmail.com
[Vrh] Go down
GeoVuky
bomber
bomber
GeoVuky


Male
Broj postova : 101
Godine : 27
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 26.10.2014

Izrada piramid bord luka (pucanje ) Empty
PostajNaslov: Re: Izrada piramid bord luka (pucanje )   Izrada piramid bord luka (pucanje ) Empty30.03.17 20:30

Hvala archery!
[Vrh] Go down
Salix
tipko
tipkoMale
Broj postova : 81
Godine : 50
Lokacija : SK
Datum registracije : 08.09.2015

Izrada piramid bord luka (pucanje ) Empty
PostajNaslov: Re: Izrada piramid bord luka (pucanje )   Izrada piramid bord luka (pucanje ) Empty02.04.17 1:37

U lukove se baš ne razumijem nadam se da mogu pomoći oko nekih detalja.
Hrast nije za lukove i tu odustanite. Drvo nije dovoljno elastično, teško je i puca pod svijanjem. Treba koristiti elastično drvo.
Treba paziti na smjer i pravilnost godova. Ako nije uzdužno nije dobro. Bježite od nepravilnih godova i kvrga - uvijek prave sra..e.
Drvo je po meni puknulo zbog prevelikog savijanja i neodgovarajućeg oblika. Ovaj luk koliko vidim imao je slično opterečenje ( debljinu ) cijelom dužinom.
Koliko se sjećam priča - luk se stanjuje od sredine prema krajevima. Pravi po osobi odnosno rasponu ruku ( tako ga ne možete nategnuti previše jer vam je ruka jednostavno ne dozvoljava).

Pokušajte napraviti luk od jasena, vrbe, bagrema.Ako radite sa daskom možda da pokušajte sa šablonom i lameliranjem ( pazite da ne radite sa bijeljikom ) gdje možete uljepiti pojačanje na vanjskom rubu ( mrežicu ).

Alat se zove maklja, a ima i mali dvoručni hoblić koji bi mogao biti odličan za ovo.
[Vrh] Go down
Sponsored content

Izrada piramid bord luka (pucanje ) Empty
PostajNaslov: Re: Izrada piramid bord luka (pucanje )   Izrada piramid bord luka (pucanje ) Empty

[Vrh] Go down
 
Izrada piramid bord luka (pucanje )
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.
 Similar topics
-
» Izrada luka i strijela(podvodni ribolov)
» Bush - Izrada luka i paljenje vatre
» mala luka - krk
» "Spokeshave" alat za izradu luka?

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
FORUM PREŽIVLJAVANJA :: ZNANJA BORAVKA U PRIRODI, SURVIVAL I BUSHCRAFT :: LOV I RIBOLOV-
Forum(o)Bir: