Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Futrola i pimpanje Tramontina mačete
+9
kan
Šare
Mraz
Black Jack
siga
maxina
Ikarus
djomla
Šimun
13 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: OPREMA :: NOŽEVI :: IZRADA I ODRŽAVANJE NOŽA I ALATA
Stranica 1 / 1.
Futrola i pimpanje Tramontina mačete
Evo spimpao si svoju tramontinu,a i Sharinu.
Futrolu sam složio od vatrogasnog crijeva,koje se pokazalo odličnim i robusnim materijalom za izradu futrola i svakakvih čuda. Da se dosta toga kombinirati i materijal je odličan i čvrst. Odlično reagira na super ljepilo,a vjerovatno će onda i na epoxy. Uskoro planiram složiti jednu za jedan nadolazeći nož. Nadam se da će ispasti bolje od Milančetove. Video sam pokušao napraviti što kraćim... Evo..
Futrolu sam složio od vatrogasnog crijeva,koje se pokazalo odličnim i robusnim materijalom za izradu futrola i svakakvih čuda. Da se dosta toga kombinirati i materijal je odličan i čvrst. Odlično reagira na super ljepilo,a vjerovatno će onda i na epoxy. Uskoro planiram složiti jednu za jedan nadolazeći nož. Nadam se da će ispasti bolje od Milančetove. Video sam pokušao napraviti što kraćim... Evo..
Šimun- guru
-
Broj postova : 2747
Godine : 29
Datum registracije : 26.06.2010
Re: Futrola i pimpanje Tramontina mačete
Super si je skockao! Baš mi se sviđa ovako crna oštrica. Ja svoju nosim u spljoštenoj juvidor cijevi
Nego, što se tiče vezice na kraju drške, u literaturi i po forumima sam našao vrlo oprečna mišljenja. Jedni zagovaraju provlačenje ruke kroz vezicu čime se sprječava ispadanje mačete, dok drugi tvrde kako je to iznimno opasno, jer ukoliko sklizne iz ruke pri zamahu, a ostane visjeti oko ruke, postoji vjerojatnost da nam oštrica završi u natkoljenicama... Vezica mi se čini ok za rad među skupinom ljudi? Zanima me što ti, a i drugi koji koriste mačetu misle o vezici na dršci?
Nego, što se tiče vezice na kraju drške, u literaturi i po forumima sam našao vrlo oprečna mišljenja. Jedni zagovaraju provlačenje ruke kroz vezicu čime se sprječava ispadanje mačete, dok drugi tvrde kako je to iznimno opasno, jer ukoliko sklizne iz ruke pri zamahu, a ostane visjeti oko ruke, postoji vjerojatnost da nam oštrica završi u natkoljenicama... Vezica mi se čini ok za rad među skupinom ljudi? Zanima me što ti, a i drugi koji koriste mačetu misle o vezici na dršci?
Ako hoćeš,složim ti jednu. Imam materijala na tonu za futrole.
Baš smo kupili alata za nožarenje,tračne pa nadalje,pa ću i dovršit ovu oštricu što si mi davno poslao.
Pa čak se i slažem za to da je pomalo i opasno. I iskreno,rijetko mi je oko ruke,više mi ima ''cool factor'' nego korist,i zgodno je za objesiti je na drvo da ne smeta,ako nije u futroli.
Baš smo kupili alata za nožarenje,tračne pa nadalje,pa ću i dovršit ovu oštricu što si mi davno poslao.
Pa čak se i slažem za to da je pomalo i opasno. I iskreno,rijetko mi je oko ruke,više mi ima ''cool factor'' nego korist,i zgodno je za objesiti je na drvo da ne smeta,ako nije u futroli.
Šimun- guru
-
Rus super projekt, jedino neznam kolko će ti super ljepilo držati,nije loše ako ti se neda zezati sa šivanjem da se malo poigraš sa pop nitnama, sa njima je dosta jednostavno za raditi a stvarno su jako primjenjive u dosta stvari za brzu izradu.
Ja isto u večini slučajeve ne koristim vezicu a kada da onda preferiram onu koja ide na leđa noža ispred drške.
Ja isto u večini slučajeve ne koristim vezicu a kada da onda preferiram onu koja ide na leđa noža ispred drške.
Ikarus- ADMIN
-
Broj postova : 2149
Godine : 42
Datum registracije : 06.03.2010
Jedini šit je što je teško bušiti jer je guma napravljena da se ne buši. Probat ću tom metodom sljedeću
Šimun- guru
-
Ovaj sistem vezice na većim oštricama koji Ikarus spominje je po meni najsigurniji način za izbjeći povredu kada alat izleti iz ruke.
Evo fotke koji sam nabrzinu pronašao,zanemarite oštricu,samo sam želio zorno prikazati o čemu pričam..
Većina mačeta ima rupu za vezicu napravljeno kao na noževima na zadnjem dijelu drške što nije baš sigurno.Uopće ne koristim vezice baš iz tog razloga već pazim na pravac mahanja tj da nema nikoga tamo i ako ispadne iz ruke,nema opasnosti.
Evo fotke koji sam nabrzinu pronašao,zanemarite oštricu,samo sam želio zorno prikazati o čemu pričam..
Većina mačeta ima rupu za vezicu napravljeno kao na noževima na zadnjem dijelu drške što nije baš sigurno.Uopće ne koristim vezice baš iz tog razloga već pazim na pravac mahanja tj da nema nikoga tamo i ako ispadne iz ruke,nema opasnosti.
maxina- MODERATOR
-
Broj postova : 2512
Godine : 55
Datum registracije : 19.11.2011
Svaka čast Šimune, tramontina je odlično spimpana.
sviđa mi se taj materijal od vatrogasne cijevi, ima onaj gruba cordura look...
tramontine inače imaju dosta kockaste ručke (drvena verzija), pa se tu da dosta skinuti materijala da se personalizira i napravi da baš leži u ruci.
sviđa mi se taj materijal od vatrogasne cijevi, ima onaj gruba cordura look...
tramontine inače imaju dosta kockaste ručke (drvena verzija), pa se tu da dosta skinuti materijala da se personalizira i napravi da baš leži u ruci.
siga- spikač
-
Broj postova : 817
Godine : 45
Datum registracije : 12.09.2012
Vatrogasno crijevo je najlakše probušiti sa zagrijanim čavlom ili debljom iglom. Na taj način izbjegavaš da se najlon "rascufa" i jednostavnije je za šivati.
Black Jack- tipko
-
Broj postova : 55
Godine : 54
Datum registracije : 08.11.2013
Fala na savjetu
Šimun- guru
-
Ovo o čemu Dubi i Max pričaju je "Osborne safety lanyard", ja sam to uvijek stavljao na veće noževe koje sam radio.
Obična omča (ona na kraju drške) se ne koristi tako da se ruka provuče kroz nju nego da omča ide preko šake s vanjske strane i preko palca... na taj način vezica ne dopušta oštrici da klizne iz ruke. Dakle vako:
Dok vas naučim izgubit ću vas
Obična omča (ona na kraju drške) se ne koristi tako da se ruka provuče kroz nju nego da omča ide preko šake s vanjske strane i preko palca... na taj način vezica ne dopušta oštrici da klizne iz ruke. Dakle vako:
Dok vas naučim izgubit ću vas
Mraz- master
-
Broj postova : 5658
Godine : 38
Datum registracije : 26.02.2010
E moj Mraze,imaš šavova po sebi više nego pola foruma zajedno....izgleda da si učio uglavnom na svojim greškama P )
maxina- MODERATOR
-
Broj postova : 2512
Godine : 55
Datum registracije : 19.11.2011
Eto ti te đavle. Na ovom forumu se da nešto i naučit
Šimun- guru
-
Mora je nekako opravdat emo fazumaxina je napisao/la:E moj Mraze,imaš šavova po sebi više nego pola foruma zajedno....izgleda da si učio uglavnom na svojim greškama P )
Šare- tipko
-
Broj postova : 50
Godine : 28
Datum registracije : 10.01.2015
Još me nisu šivali zbog noža! Sjekira - da, sportovi - da, neuspjeli backflip - da, ali od noža ne. Za sada.
Mraz- master
-
Šimun je napisao/la:Ako hoćeš,složim ti jednu. Imam materijala na tonu za futrole.
Rado prihvaćam ponudu , ako uhvatiš vremena... Naravno, revanširam se nekom svojom rukotvorinom ili već nečim prikladnim
Mraz hvala na novim uvidima ali kad malo razmišljam nema mi baš puno smisla staviti omču preko palca jer i dalje ti nož može ako izleti te zakačiti u radijusu te špage
Evo sad sam probao neku verziju koja meni ima više smisla. Naravno da sam malo improvizirao jer bacho nema rupu ali čisto da vidite što je pjesnik htio reći 😀
Evo sad sam probao neku verziju koja meni ima više smisla. Naravno da sam malo improvizirao jer bacho nema rupu ali čisto da vidite što je pjesnik htio reći 😀
kan- tipko
-
Broj postova : 72
Godine : 49
Datum registracije : 20.06.2011
Kolega Mraže, kakav je to Benčmejdov mashklin ?
ivo- guru
-
Broj postova : 3335
Godine : 61
Datum registracije : 05.10.2011
Vuče na Buškraftera od Benčmejda...daj nam, Mraže cijenjeni koji osvrt na iskustvo potom pitajnju...ili bar smjernice gdje naći osvrt ukoliko si ga ovdje već prezentirao!
sgt bear- mr.spika
-
Broj postova : 1478
Godine : 50
Datum registracije : 12.04.2010
Kao što rekoh- tiha patnja! (cunt!) Lijepo si ju sredio.
Offtopic- meni se daleko najboljim pokazao lanyard koji ide samo na prstenjak i pinky. Ruka ne može prokliziti po nožu, niti se izvući na naprijed.
Pozdrav Kane, legendo!
Offtopic- meni se daleko najboljim pokazao lanyard koji ide samo na prstenjak i pinky. Ruka ne može prokliziti po nožu, niti se izvući na naprijed.
Pozdrav Kane, legendo!
Strider- honoris
-
Broj postova : 2611
Godine : 31
Datum registracije : 18.06.2009
@Kan: Stvar je u tome da s takvom omčom nož NE izleti. Nož će izletiti iz ruke tokom mahanja, znači želi pobjeći naprijed a to mu vezica onemogućava. Meni je osobno najdraža samo vezica za mali prst. Napravim tako da nož mogu primiti samo sa dva prsta a mali prst osigurava da nož ne izleti iz ruke.
@Ivo, Medo: Tako je, Benchmade BUshcrafter. Solidan nož, neobična ali meni odlična drška. Futrola je srednja žalost no zato je Benchmade korisnička podrška odlična pa imam dvije original plus kydex koju sam napravio.
@Ivo, Medo: Tako je, Benchmade BUshcrafter. Solidan nož, neobična ali meni odlična drška. Futrola je srednja žalost no zato je Benchmade korisnička podrška odlična pa imam dvije original plus kydex koju sam napravio.
Mraz- master
-
Jako zinimljiva futrola, zanima me kako se ponasa auto lak na tom matrijalu jer sam ja mislio svoju maxpedition torbicu prefarbat u crno
SuperSixOne- zelembara
-
Broj postova : 20
Godine : 35
Datum registracije : 05.01.2017
Odlično. 2 puta sam prošao i upilo je totalno. Ne smrdi ni malo,nitk se ljušti
Šimun- guru
-
Odlicno mislim da bi na isti nacin trebalo funkcionirat sa cordurom dojadila mi zelena a crne vec duze vrijeme nema na ebayu, sutra farbam💪
SuperSixOne- zelembara
-
Autolakom farbati pederušu? Dakle svašta.
Ja bi ti drage volje dao svoju crnu u zamjenu ali nije u original stanju, skinuo sam onaj prednji velcro i stavio prišivak na nju.
Ja bi ti drage volje dao svoju crnu u zamjenu ali nije u original stanju, skinuo sam onaj prednji velcro i stavio prišivak na nju.
Mraz- master
-
Mraz aj posalji sliku u inbox ako bi mjenjo prije neg je udarim konzervom boje
SuperSixOne- zelembara
-
Ušiven mi je prišivak koji sam dobio na poklon od Ikarusa i stvarno sam lijen skidati ga (ušiven mašinom).
Al nemoj farbat, to nije tkanina koja se ne savija kao ova Šimunova futrola, ovo će ti se vjerovatno ljuštit i izgledat očajno.
Al nemoj farbat, to nije tkanina koja se ne savija kao ova Šimunova futrola, ovo će ti se vjerovatno ljuštit i izgledat očajno.
Mraz- master
-
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: OPREMA :: NOŽEVI :: IZRADA I ODRŽAVANJE NOŽA I ALATA
Stranica 1 / 1.