Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
TOP Samostreli - Crossbows
+28
Frenky
kengur32
killer kure
crotwar
maxina
goxxon
Kuzma
Migach
Šimun
Guybrush
trolshein
Mornar
lololorenzo
sttomost
cutlass
zb17ghost
PJER
Stari Strider
Ishi
Adept
ZliPa_Tuljak
cro-josip14
oetzi
Marko
Pomorac
Strider
Rex-C
Rapidus
32 posters
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: OPREMA :: INDIVIDUALNA OPREMA :: ALATI PREŽIVLJAVANJA
Stranica 1 / 4.
Stranica 1 / 4. • 1, 2, 3, 4
Re: TOP Samostreli - Crossbows
Horton Legend HD Pro 175 Scope Package ovaj nije loš a znatno je jeftiniji, naravno nije bolji, ali za 1600$ moš pušku kupit pogledao sam malo i tac 10i mi je prva liga...
Rapidus- zelembara
-
Broj postova : 44
Godine : 36
Datum registracije : 26.01.2010
Da taj samostrel je vrlo dobar ima največu brzinu projektila imao sam čast nedavno ga isprobati vrlo je sofisticiran, ali ako želiš nešto stvarno ubojito što če jednom strelom zaustavit svaku životinju neovisno o njenoj snazi i veličini onda tražiš ovo malo je težak ipak ovo je samostrel za zasjede https://www.youtube.com/watch?v=UJokpxvMmvA
Rex-C- zelembara
-
Broj postova : 22
Godine : 45
Datum registracije : 03.08.2010
Jel ima veliki trzaj? Se može mijenajt vrh strijele (npr da staviš onaj vrh giljotinu ili grim reaper)?
Strider- honoris
-
Broj postova : 2611
Godine : 31
Datum registracije : 18.06.2009
Vrhunski je izbalansiran, kundak ljepo leži na ramenu može se i podešavati a trzaj, jači trzaj sam osjetio kod nekih slabijih samostrela, što se tiče giljotine to je vrh više za lukove nego samostrele ali sa pravom strelom (pravom dužinom) mogao bi staviti giljotinu, Voliš loviti sitnu divljać vidim. Ali giljotina bi poništila glavnu prednost tog samostrela brzinu, za njega bi preporućio samo mehaničke vrhove radi smanjenog otpora i manje zvuka. inače taj samostrel zapravo ta konstrukcija napravljena je za vojsku.
Rex-C- zelembara
-
Ma ne lovim ja, tek ću za par godina napravit dozvolu (ako bude para i sreće). Neznam za prednosti ali više volim duže strijele...neznam zašto.
Možeš objasnit te mehaničke vrhove, si mislio na one koji se otvaraju pri udarcu? Na te sam ja mislio, sry.
P.s. krivo sam napisao, nisam mislio giljotinu za vrh, sad sam tek skužio. Naravno da nebi takav vrh stavio, to je za samo za ptice i skidanje glava, nepomične dijelove ima.
Ovaj video u prvom postu nisam prije mogao pogledat, sad jesam...i Rapidus više mi se čini da je ovo puška nego samostrijel hh
Treba otvorit topic sa vrhovima strijela...vidim da je to postala umjetnost. Žileti na vrhovima, oni koji se otvaraju kao cvijet, oni koji izgledaju kao mač, pa i ove giljotine za lov na tičice.
Možeš objasnit te mehaničke vrhove, si mislio na one koji se otvaraju pri udarcu? Na te sam ja mislio, sry.
P.s. krivo sam napisao, nisam mislio giljotinu za vrh, sad sam tek skužio. Naravno da nebi takav vrh stavio, to je za samo za ptice i skidanje glava, nepomične dijelove ima.
Ovaj video u prvom postu nisam prije mogao pogledat, sad jesam...i Rapidus više mi se čini da je ovo puška nego samostrijel hh
Treba otvorit topic sa vrhovima strijela...vidim da je to postala umjetnost. Žileti na vrhovima, oni koji se otvaraju kao cvijet, oni koji izgledaju kao mač, pa i ove giljotine za lov na tičice.
Strider- honoris
-
Da upravo takve, ima ih mnogo vrsta i mehaničkih i fixnih ! Kod njih je vrlo važna i težina i odabir strjiela za pojedini vrh da bi imale dobar omjer težine na oba kraja tj balans! Ja koristim ovakve na prvi pogled nema razlike ali ako pogledaš sam vrh vidjeti češ oštricu! Zbog nje strela samo proleti kroz meso ni kost joj nije problem. A ove koje si ti učitao specijalizirane su za lomljenje i probijanje kosti naročito lopatice kod životinje ove sa sječivom na vrhu nanose puno teže rane. Da dobro si rekao to je postala prava umjetnost svake godine izlazi toliko novih modela neki loši neki vrlo dobri. Imas na Youtube svake godine usporedne testove najboljih testiraju ih na svemu kostima životinja balističkom gelu mesu bačvama za gorivo itd. Da vidiš bila bi to dobra tema na forumu, šteta je samo što naš zakon ne dopušta lov tetivnim oružjem.
Rex-C- zelembara
-
Kad tad će se zakon promijenit.
Nego...koliko ovakav mehanički vrh skrati muke životinji za razliku od običnog širokog vrha?
Nego...koliko ovakav mehanički vrh skrati muke životinji za razliku od običnog širokog vrha?
Strider- honoris
-
Ne ovisi sve o vrhu nego i o vještini lovca, mehanički vrhovi omogučavaju veču preciznost i manji otpor zraka što znači i veču inerciju projektila. Ja nikad ne bih pucao ako životinji ne bih mogao osigurati trenutnu smrt osim ako bi mi život ovisio o uspjehu lova. Fixni vrhovi naročito kod lova lukom znaju se uglaviti u kostima i ne dođu do vitalnih organa tada životinju očekuje nekoliko dana muke ali sigurna smrt to nitko ne čini namjerno osim sadista, u mnogim zemljama ako ponoviš 2 puta neprecizan pogodak oduzima ti se dozvola ( što smatram ispravnim i potrebnim) a to kontroliraju tako što svaka strela nosi indentifikacijski broj lovca a lov sa strelama bez identifikacijskog broja smatra se krivolovom unatoč posjedovanju dozvole. Pravi vrh če sigurno pomoči lovcu da smrt životinje bude što bezbolnija. Ja redovno vježbam gađanje i mogu se pohvaliti da sa gore prikazanim m. vrhom na 100 m samostrelom pogađam metu veličine limenke 0.33 što je mnogo manje nego srce večine krupne divljači, ali naravno limenka stoji na mjestu ,naravno za lovca je važno poznavanje anatomije svake pojedine vrste koju lovi kao i dobro predviđanje mogučih kretnji životinje, tetivna oružja su podzvučna za razliku od vatrenog pa zvuk ispaljena do životinje dođe prije nego projektil što je dovoljno za trzaj životinje i promašaj vitalnih organa što rezultira ranjavanjem i agoniom životinje. Zbog toga je važno biti u krugu 50 m od životinje u slučaju samostrela i 15-20 metara u slučaju luka dva su načina prikradanje ili čekanje u zasjedi. Iza mene je jedan uspješan lov naravno u inozemstvu sa samostrelom životinji sam priskrbio trenutnu smrt upravo tim m. vrhom, u tom lovu sam imao još nekoliko šansi za hitac ali nisam pucao jer nisam bio siguran u brzi ishod nikad nisam volio samilosni hitac. Allan Quatermain je jednom rekao ''ako jednim pucnjem ne možeš obavit posao nemoj uopče pucat ''. Vidi mene napisao sam cjeli mali elaborat o lovnoj etici ali to je važna stvar kod svakog lovca kojim god oružjem lovio! Htio sam te pitati posjeduješ li ti tetivno oružje ili se samo zanimaš, ako posjeduješ koje?
Rex-C- zelembara
-
Hvala na tolikom opisu hh, sad mi je jasnije. Znao sam da je letalnije sa ovakvim vrhovima, logično je...isto kao i onaj šuplji metak, ili metak čiji je vrh lakši od stražnjeg dijela pa se prevrne i od sile raskomada (M16), stoga je veća šteta i smrt brža, ali ovo o zakonima nisam znao.
Nemam nikakvog oružja, ni tetivno, ni vatreno, ni plinsko, samo volja je upitna hh. Maloljetan sam i još nemogu lovit, iako ću brzo punit 18, nemam para ni vremena za to...za godinu-dvije je to sigurno. Jednom sam si napravio dobar luk od ravnog komada lovora, i strijele (kupljeni komad okruglog, ravnog drva) sa aluminijskim vrhom (nije kupljen ,sam sam ga napravio- jednakokračan trokut od aluminija, sa dva ureza sa strane, tup; stavio sam ga u rapolovljen vrh strijele i zavezao najlonom za te ureze => izdržao je tri četri šuta u stablo i otišao kvragu). Tetiva je bila od konpa, omotanog oko glavne niti. Dosta je bio jak, čak sam strijelu zabio u betonski zid (ova je bila našiljena, bez metala), neznam ni sam kako, samo je ostala stajat kako je i sletjela. Ali trajao je jednu sezonu, sljedeće ljeto više nije radio, posušio se u pukao po pola, a špaga je i prije toga već bila ofucana. Napravit ću si novi tek radi vježbe.
Nemam nikakvog oružja, ni tetivno, ni vatreno, ni plinsko, samo volja je upitna hh. Maloljetan sam i još nemogu lovit, iako ću brzo punit 18, nemam para ni vremena za to...za godinu-dvije je to sigurno. Jednom sam si napravio dobar luk od ravnog komada lovora, i strijele (kupljeni komad okruglog, ravnog drva) sa aluminijskim vrhom (nije kupljen ,sam sam ga napravio- jednakokračan trokut od aluminija, sa dva ureza sa strane, tup; stavio sam ga u rapolovljen vrh strijele i zavezao najlonom za te ureze => izdržao je tri četri šuta u stablo i otišao kvragu). Tetiva je bila od konpa, omotanog oko glavne niti. Dosta je bio jak, čak sam strijelu zabio u betonski zid (ova je bila našiljena, bez metala), neznam ni sam kako, samo je ostala stajat kako je i sletjela. Ali trajao je jednu sezonu, sljedeće ljeto više nije radio, posušio se u pukao po pola, a špaga je i prije toga već bila ofucana. Napravit ću si novi tek radi vježbe.
Strider- honoris
-
I ja sam svoj prvi pravi luk napravio sam, pošto sam stolar po struci nije mi bio problem nabava materijala i njegova obrada imao je skoro 80 libri ( bio je od jasena) što je snaga slabijih samostrela večina ljudi ga nije ni mogla napeti a mene bi nakon nekoliko odapinjanja tako zabolili mišiči kao da sam proveo par sati u teretani ali su domet i učinak bili vrjedni divljenja. Bio je dug 165 cm, duži nego engleski longbow, imao bi ga i danas da mi nisu zatrebale pare pa sam ga prodao za 300 maraka . Probaj nabaviti jasen on se pokazao najboljim ima dobar omjer elasticiteta i tvrdoče pazi da ti je godovi cjelom dužinom jer ako ti se prelomi dok ga napinješ može te ozbiljno ozljediti drvo mora biti sušeno barem godinu dana u hladu nikako na suncu. Sada se pripremam za izradu jednog luka od žica starog suncobrana a ručka od oraha, to mi je došla ideja jer smo mi kao djeca izrađivali lukove od žica za suncobrane za podvodni ribolov strele su nam bile isto od žica a vrh bi iskovali napravili kao harpun i zakalili. Ali ovaj sada što radim biti če mnogo kompleksniji nacrt je več gotov. A moj sadašnji luk mi je zapljenila cura i ne odvaja se od njega s menom se zaljubila u streličarstvo zapljenila bi mi i samostrel ali srečom ne može ga napeti pa kad oče pucat iz njega ja joj služim kao sprava za napinjanje.
Rex-C- zelembara
-
Rex daj molim te neku skicu luka od suncobrana ili kišobrana...ima ta tema na forumu pa tamo objaviš
Pomorac- lingua
-
Broj postova : 333
Godine : 38
Datum registracije : 24.11.2009
Huh, vidim da ti nije dosadno ^^ Kamo mogu nabaviti jasen u Rijeci? Mislim, ima li kakvog dućana baš tesare, i drvo materijale? Tu ima neki dućan sa željezom i drvom ali baš nije najbolji (Ksilocentar)
Strider- honoris
-
rekel si da imaš bagrema u okolici. bagrem ti je isto dobar.
Marko- guru
-
Broj postova : 2015
Godine : 34
Datum registracije : 03.08.2009
Da, ali nemam nikakav ravan komad, treba to ispilit, iscijepat, poravnat...ne zvuči lako
Strider- honoris
-
kroz čičke do pič#?
Marko- guru
-
Da..valjda...radi i red donosi med
Strider- honoris
-
ovo su ti meni predložili:
Gorski jasen
Javor
Grabovi i crni i bijeli
Brijest neka bolest ga uništava
Bagrem
tisa
hrast(npr. iz hrastove daske,ali pazi na godove)
nešt od toga moš koristiti, tisu nevjerujem da buš našel.
ALI možeš ljesku(toga svugdje valjda ima)
stari Hrvati su koristili svibovinu za svoje lukove
itd.
Gorski jasen
Javor
Grabovi i crni i bijeli
Brijest neka bolest ga uništava
Bagrem
tisa
hrast(npr. iz hrastove daske,ali pazi na godove)
nešt od toga moš koristiti, tisu nevjerujem da buš našel.
ALI možeš ljesku(toga svugdje valjda ima)
stari Hrvati su koristili svibovinu za svoje lukove
itd.
Marko- guru
-
Nije hrast dobar nema baš elastičnost sve ostalo je dobro ali kao stolaru vjeruj mi to mi je profesija nečeš falit sa jasenom, ja sam sve i svašta isprobavao jasen je daleko najbolji, sigurno postoji u Rjeci još koja stolarska radionica, zamoli ga da ti proda malo u mjerama koliko ti treba ne bi ti trebao puno naplatiti uvjek ima škart koji on nemože iskoristiti a tebi če biti više nego dovoljan, reci mu da ti treba ''blistača'' nipošto bočnoca . Blistača znači da godovi prate cjelom dužinom materijala bez prekida i bez onih lukova u godu. Na netu možeš nači nacrte za razne vrste lukova imaš na youtube i videa tako tako kad ga jednom napraviš da ga imaš zauvjek a tu trajnost če jasen osigurati od ovih ostalih vrsta drva poslje par godina to više nije to. Moj je luk od jasena bio nategnut tetivom preko godinu dana kad sam ga otpustio vratio se u ravni položaj kao kad sam ga napravio, nijedno drugo drvo to ne može vjeruj mi. Imati češ nešto u što češ se moči pouzdati. Nadam se da alata imaš, da smo u istom gradu rado bi ti pomogao .
Rex-C- zelembara
-
da za jasen vele da je dobar.
hrast se meni iskazao kao oke drvo, ako su godovi dobri. prije če se nać daska hrasta nego jasena, bar u mojim krajevima. za početak bi bilo oke mislim. mada slažem se da nije idealno.
jedino se ne slažem s tobom da je jasen najbolji. ekipa se kune u brijest da je majka, a o tisi da ne pričam. tisa i neka podvrsta duda(osage orange, taka nekak) slove kao najbolja drva za luk.
tisin EWB je nebi i zemlja, plus svemir
nego majstore, može neka slika tvojih majstorija??=) volio bi vidjeti.
ja mučim muku s javorom, već su mi dva pukla
hrast se meni iskazao kao oke drvo, ako su godovi dobri. prije če se nać daska hrasta nego jasena, bar u mojim krajevima. za početak bi bilo oke mislim. mada slažem se da nije idealno.
jedino se ne slažem s tobom da je jasen najbolji. ekipa se kune u brijest da je majka, a o tisi da ne pričam. tisa i neka podvrsta duda(osage orange, taka nekak) slove kao najbolja drva za luk.
tisin EWB je nebi i zemlja, plus svemir
nego majstore, može neka slika tvojih majstorija??=) volio bi vidjeti.
ja mučim muku s javorom, već su mi dva pukla
Marko- guru
-
Tisa ima ovdje kao u priči, skoro svaki veći park ju ima, čak i moj stari vrtić. ALI znam da je otrovna, no važnije mi je da je zaštićena i izumire. Ljepše ju je gledat kako raste. Kao klinci smo se na nju penjali i uvije bi spriječavao druge da ne jedu crvene bobice haha
Potražit ću stolara, pa javim.
Strider- honoris
-
Strider je napisao/la:Tisa ima ovdje kao u priči, skoro svaki veći park ju ima, čak i moj stari vrtić. ALI znam da je otrovna, no važnije mi je da je zaštićena i izumire. Ljepše ju je gledat kako raste. Kao klinci smo se na nju penjali i uvije bi spriječavao druge da ne jedu crvene bobice haha
s obzirom na broj ostalog drveca, tise ima jako malo.
a bobice ti nisu otrovne nego samo sjemenka. od bobica tj. ovojnice se rade sirupi itd.
zapravo taj dio tise(ovojnica bobice) je jedini neotrovni.
i ovdje kod mene je ima ali malo, i to mladice male.
moj stari je prije 10 godina posadil dve blizu gorice. sporo raste.
Marko- guru
-
Znam da su bobice jestive...al kad smo bili djeca (pa i ja sam to radio) sam gutao trenju skupa sa sjemenkom, nije tu bilo makni sjemenku...Danas pogrizeš što možeš. Otrovna je i prašina tj piljevina, a nemam nikakvu zaštitu.
Strider- honoris
-
velim svi dijelovi tise osim ovojnice bobice su otrovni, zato se i kod obrade nosi neka zaštita.
isto tako kora bagrema je otrovna, to me začudilo
isto tako kora bagrema je otrovna, to me začudilo
Marko- guru
-
evo korisni link http://darkodragec.bravehost.com rječ je o udrugi primitivni luk i samostrel,čovjek izrađuje lukove od svibovine i kaže da je to najbolje drvo za luk ,možete ga kontaktirat i saznati korisne informacije
oetzi- spikač
-
Broj postova : 924
Godine : 40
Datum registracije : 25.07.2010
znam za njega, steta kaj je stranica tak zbrljana malo ali svaka cast covjeku na trudu.
ali baš da je najbolja svibovina
ali baš da je najbolja svibovina
Marko- guru
-
najpristupačnije drvo našeg kraja ,raste ko korov treba ga nači dovoljno dugačko i ravno to baš nije jednostavno jer drvo ne naraste preko 10cm debljine,taj čovjek radi lukove od svih spomenutih drva prikladnih za luk i kaže da je najbolja svibovina,ps od mladica svibovine mogu se napraviti i strjele jer raste jako ravno i dugačko i jako su čvrse gad se slome vide se vlakna kao kod strjele od fiberglasa
oetzi- spikač
-
nažalost ja nemogu naći svibovinu. ili ju neznam prepoznati
Marko- guru
-
pogledaj uz rubove šuma sad bi to drvo trebalo imati plodove,okrugle bobice slicno ko bazga drvo bi se trebalo sječ u 5 mjesecu po iskustvu majstora jer je onda najžilavije
oetzi- spikač
-
bum danas valjda potražil.
fala na savjetima majstore.
fala na savjetima majstore.
Marko- guru
-
Stranica 1 / 4. • 1, 2, 3, 4
FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE :: OPREMA :: INDIVIDUALNA OPREMA :: ALATI PREŽIVLJAVANJA
Stranica 1 / 4.