FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Latest topics
» Tradicionalni preklopni noževi
Overnighter na Savi Empty04.10.24 14:27 by Lawman

» Divlji kamp Drava 2024
Overnighter na Savi Empty31.08.24 7:16 by NAVIGATOR

» chris reeve sebenza folder
Overnighter na Savi Empty31.08.24 7:14 by NAVIGATOR

» 24 sata divljine
Overnighter na Savi Empty16.07.24 0:39 by Mladen

» Kožni strop
Overnighter na Savi Empty09.07.24 12:12 by oetzi

» Fallkniven noževi
Overnighter na Savi Empty28.06.24 12:22 by laredo

» Garmin GPSMAP 66S
Overnighter na Savi Empty22.04.24 11:59 by La vita e Bella

» Sretna 2024.godina
Overnighter na Savi Empty01.01.24 23:27 by Lawman

» ako nekome treba ideja za kuću..
Overnighter na Savi Empty18.12.23 9:19 by NecaPereca

» Ćao, ćao
Overnighter na Savi Empty14.12.23 10:00 by NecaPereca

» Nije bilo preživljavanje ali je bilo stresno :)
Overnighter na Savi Empty14.12.23 9:53 by Lawman

» Baterijske lampe
Overnighter na Savi Empty24.11.23 8:29 by neven

» Utsch & Gierse Tools / UG-Tools
Overnighter na Savi Empty23.11.23 19:08 by dux aeron

» Laser u survival kitu?
Overnighter na Savi Empty22.11.23 20:56 by dux aeron

» Dosta je bilo zajebancije, dogodine tko živ , tko mrtav...
Overnighter na Savi Empty21.11.23 12:20 by Lawman

» Stari novi hobi
Overnighter na Savi Empty25.10.23 22:29 by neven

» Gitara & planinarenje
Overnighter na Savi Empty24.09.23 11:48 by Strat04

» Izrada noza od turpije
Overnighter na Savi Empty21.09.23 22:04 by Hobi majstor

» sta je najvaznije za prezivljavanje?
Overnighter na Savi Empty20.09.23 11:34 by Strat04

» Mine na Papuku
Overnighter na Savi Empty20.09.23 11:32 by Strat04

» prsluk, torbica ili ranac?
Overnighter na Savi Empty20.09.23 11:10 by Strat04

» Prestavljanje
Overnighter na Savi Empty20.09.23 9:45 by neven

» P: Chris Reeve Small Sebenza MAGNACUT
Overnighter na Savi Empty30.08.23 9:03 by NAVIGATOR

» EDC- sitnice koje pojednostavljuju život
Overnighter na Savi Empty09.08.23 16:48 by NAVIGATOR

» Svega ima,ničeg nema.. [CHAT TEMA]
Overnighter na Savi Empty18.07.23 13:08 by Drvo

» Pozdrav svima
Overnighter na Savi Empty03.06.23 14:28 by Shaman95

» Nocna zima ljeti u Gorskom Kotaru
Overnighter na Savi Empty03.06.23 11:16 by DrAnte

» Koji nož kupiti?
Overnighter na Savi Empty29.05.23 15:41 by Lawman

» "patiranje"karbonskog čelika?
Overnighter na Savi Empty28.05.23 23:59 by ness

» SkeletoDon Alpha
Overnighter na Savi Empty28.05.23 23:48 by ness

bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Forum Preživljavanja© Facebook Icon

Overnighter na Savi

+10
Mraz
NAVIGATOR
glock
duke
maxina
Fratt
goxxon
poletan
dux aeron
CroPrepper
14 posters

Stranica 1 / 2. 1, 2  Next

Go down

Overnighter na Savi Empty Overnighter na Savi

Postaj by CroPrepper 16.02.16 14:26

Kolega i ja odlučili skoknut na divljaka do Save Overnighter na Savi 478256
Super lokacija (unatoč vrečicama u drvlju).

CroPrepper
CroPrepper
lingua
lingua

Male
Broj postova : 331
Godine : 42
Datum registracije : 08.10.2013

[Vrh] Go down

Overnighter na Savi Empty Re: Overnighter na Savi

Postaj by dux aeron 16.02.16 18:52

Baš htjedoh upisati kako ste dobro mjestašce zaposjeli na Savi i kako vam je vrijeme dobro poslužilo, pa i upitati da li ste nosili vodu ili ste za sve koristili pročistač... kad naiđe komentar na kraju filmića... žao mi je pokojne, pa kako god bilo. RIP. Overnighter na Savi 323904
dux aeron
dux aeron
lingua
lingua

Male
Broj postova : 372
Godine : 58
Datum registracije : 02.03.2013

[Vrh] Go down

Postaj by poletan 17.02.16 0:12

A što ste menjali ražanj?
2 piceka?
poletan
poletan
bomber
bomber

Male
Broj postova : 105
Godine : 56
Datum registracije : 27.03.2011

[Vrh] Go down

Postaj by goxxon 17.02.16 12:55

umjesto "overnighter" čuo sam - "whorenighter with a friend..."
pokvarena mašta.
goxxon
goxxon
guru
guru

Male
Broj postova : 3594
Godine : 44
Datum registracije : 17.11.2010

[Vrh] Go down

Postaj by CroPrepper 17.02.16 19:07

Nosili smo vodu i koristili vodu iz Save što je gadno završilo. Sad sam već 2. tjedan bolestan, morao uzet antibiotike u pomoć. I moj kolega dobio neki bakterijski infekt. Gadna stvar, upala grla i proširilo se na uha i sinuse. Sad je pitanje dali od vode, ja neznam. Možda i nije, ali vjerojatno od onog mulja jer si nismo ruke oprali prije jela a dirali ono granje koje je bilo pod vodom i pitaj Boga kakve bakterije na njemu. Nikad nemoj zanemarit higijenu pa makar i na kampiranju. Idući puta ću rađe kuhat vodu, a iz rijeke tak i tak više neću piti - osim ako i nabavim filter na ugljen.

Ražanj smo menjali jer je prvi bio ipak pretanki. Haha Whorenighter, dobra dobra hahah Overnighter na Savi 747986
CroPrepper
CroPrepper
lingua
lingua

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Fratt 17.02.16 20:07

Ja sam baš si pomislio (ali šutio da ne ispadnem fkng wise guy) kak bi ja ipak tu vodu prokuhal,jebeš te filtere,ne zgledaju mi baš sigurni.
Ja vodu nebi ni uzimal,vino za piti i pečeni picek,antiseptik gel po rukama i to je to...želim brz oporavak tebi i frendu.
Fratt
Fratt
MODERATOR
MODERATOR

Male
Broj postova : 4003
Godine : 45
Datum registracije : 30.09.2010

[Vrh] Go down

Postaj by maxina 17.02.16 20:33

Bez brige kolega Fratt-nitko ni ne misli da si jbn wise,možda samo guy!

@Croprepper-Nisam siguran da je u ovom slučaju korištenje vode krivac za vaše tegobe.Pišeš da je upala grla,uha i sinusa posrijedi a ne probavne tegobe.Laički bih rekao da bi trebali imati proljev,vrućicu uz povraćanje da je voda krivac tj loša filtracija.Inače kuhanje ne osigurava 100% ispravnost vode...

I samog me je frka u šumi od mišje groznice tako da,kada nema dosta vode,koristim gelove za "pranje" ruku ili slične maramice.

Isto vam želim brzi oporavak!Dobro je da si podijelio i ovaj neugodni dio boravka u prirodi tako da svi možemo naučiti nešto iz toga.
maxina
maxina
MODERATOR
MODERATOR

Male
Broj postova : 2512
Godine : 55
Datum registracije : 19.11.2011

[Vrh] Go down

Postaj by dux aeron 17.02.16 20:39

Želim ti brz oporavak, nadam se da niste dobili nešto nepopravljivo... ustvari, gospoda Fratt i maxina su rekli bit svega što sam mislio dodati Overnighter na Savi 611886 Sretno Overnighter na Savi 69343
dux aeron
dux aeron
lingua
lingua

Male
Broj postova : 372
Godine : 58
Datum registracije : 02.03.2013

[Vrh] Go down

Postaj by Mraz 17.02.16 21:00

Decki... drugi puta to fino dezinficirate alkoholom, izvana i iznutra za svaki slucaj Overnighter na Savi 469245 Brz oporavak.

Kraj je stvarno... a sta rec, sranje.
Mraz
Mraz
master
master

Male
Broj postova : 5658
Godine : 38
Datum registracije : 26.02.2010

[Vrh] Go down

Postaj by duke 17.02.16 21:01

bushcraft ste obavili, sad slijedi survival... Overnighter na Savi 166116
želim vam brz oporavak!

maxina je napisao/la:Bez brige kolega Fratt-nitko ni ne misli da si jbn wise,možda samo guy!

krivo si napisal "gay" Overnighter na Savi 478256 Overnighter na Savi 478256
duke
duke
mr.spika
mr.spika

Male
Broj postova : 1239
Godine : 39
Datum registracije : 04.04.2012

[Vrh] Go down

Postaj by goxxon 18.02.16 13:16

to vam je zbog gledanja TV-a u šatoru! želim brz oporavak.
goxxon
goxxon
guru
guru

Male

[Vrh] Go down

Postaj by CroPrepper 18.02.16 13:47

Fala momci! I ja sam si mislio i to mi je i doktor rekao da ako je voda da bi morao imati proljev. Ali kakica mi je u redu Overnighter na Savi 304316

Najvjerojatnije od onog mulja i manjka higijene na rukama. Piti iz rijeke u Hrvatskoj je inace jako glupo, jer neka septicka sto posto zavrsi u dotoku. A unutra ostaci lijekova, deterdzenta i ostale p materine. A da to filtriras trebal bi aktivni ugljen - ako uopce moguce to filtrirat. Neznam zasto sam budala iso pit vodu iz rijeke. Skola je skola. Antibiotiki djeluju polako, bas sam na rubu imam jos dozu za 2 dana. Nadam se da me nece vratit nakon terapije na izvorno stanje. Izgleda da bas gadna bakterija u PM. Ubuduce filtrirat cu jedino vodu iz sumskih izvora ako uopce nuzno potrebno, inace prokuhavat minimalno 10 minuta.
CroPrepper
CroPrepper
lingua
lingua

Male

[Vrh] Go down

Postaj by goxxon 18.02.16 13:49

možda ste ipak imali whorenighter pa ste nešto pokupili Overnighter na Savi 747986
goxxon
goxxon
guru
guru

Male

[Vrh] Go down

Postaj by glock 18.02.16 16:07

ima rijeka u hrvatskoj koje su pitke al baš sava,i to nizvodno od krškog.Budi sretan da nisi počeo svijetlit u mraku.

glock
mr.spika
mr.spika

Male
Broj postova : 1128
Godine : 61
Datum registracije : 31.01.2011

[Vrh] Go down

Postaj by NAVIGATOR 19.02.16 21:12

krasna lokacija, pohvale za trud uložen u snimanje. Fora filmić izleta iako bi neki kadrovi mogli biti malo kraći da bude malo dinamičnije. Nije loše ni malo muzike podložit na dijelove gdje šutite također zbog dinamike. Engleski je skroz OK iako bi bilo fora da si nešto razgovjetnije s frendom prokomentirao na Hrvatskom da se malo čuje i naš jezik. To strance zanima čisto da čuju kako zvuči a ti to odma prevedeš u kameru na engleski.

meni je iskreno neobično kako si okovratnim nožem strugao po vatri, kamenju, željezu. To mi je kao kad bear grills pali vatru u prvim epizodama pa struže oštricom noža, reznim bridom, po firestrikeru umjesto leđima oštrice, ili kad netko u survival filmovima u sred zime zagazi u cipelama i hlačama do pojasa u rijeku da vidi ima i tu ribe. Ja za takve radnje razgrtanja žara i kamenčića oko vatre ili premještanje vrućeg posuđa obično koristim drveni komad grane ili slično, kakvih je uokolo vidim bilo poprilično.
Pokušao sam u više navrata nositi nož oko vrata, osobno mislim da je to totalno nepraktično jer se stalno klatari i stalno za sve zapinje. Pogotovo ako je na tako dugoj uzici. To mi je kao kad netko na terenca nabaci 250 širinu guma a kao je pravi offroader, to samo dobro izgleda ali je nepraktično.

Meni ne bi nikada palo na pamet piti vodu iz save, preveslao sam ju dobar dio i znam kakvi se sve kolektori kanalizacije u nju slijevaju. Bilo mi je grozno čak kada bi me pošpricale savske kapljice vode od veslanja. Ipak pijem bez straha vodu na mnogim hrvatskim rijekama i izvorima i nikada se nisam ničime zarazio(imao sam i sreće)

Sveukupno lijep i zanimljiv izletić, zavidim vam na krasnom ambijentu uz rijeku.
NAVIGATOR
NAVIGATOR
master
master

Male
Broj postova : 7021
Godine : 49
Datum registracije : 05.04.2010

[Vrh] Go down

Postaj by Mraz 19.02.16 21:39

Joj Navi, pa to je Esee. Nije to neki ukrasni Idun/Tor/Vulkan.
Mraz
Mraz
master
master

Male

[Vrh] Go down

Postaj by NAVIGATOR 19.02.16 21:56

svejedno, oštrica je oštrica i treba ju poštovati kao alat sa svrhom koja uglavnom nije u okvirima korištenja prezentiranog u filmiću. Iako svatko ima pravo sa svojim stvarima raditi i koristiti ih kako ga je volja.
Ali ipak se Cro preper potrudio i sve odradio na britiškom pa pretpostavljam da želi imati malo širu publiku od nekolicine nas ovdje koji jedva znamo beknuti riječ dvije tog dalekog jezika, eto pa u tom duhu savjet da oštricom noža nije preporučljivo strugati po kamenju pa makar to bio i esee Overnighter na Savi 304316
NAVIGATOR
NAVIGATOR
master
master

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Mraz 19.02.16 22:01

Ma zezam malo, znas me.

A kada smo vec kod zezanja... kakav uopce komad grane moze biti ako ne drveni? Overnighter na Savi 469245
Mraz
Mraz
master
master

Male

[Vrh] Go down

Postaj by NAVIGATOR 19.02.16 22:09

Overnighter na Savi 478256 Overnighter na Savi 478256 Overnighter na Savi 478256
baš sam si mozgao o tome kad sam pročitao što sam napisao Overnighter na Savi 478256 htjeo sam napisati granu ili drvenu klipicu a ispalo drvenu granu, ali grana može biti i zeljasta a ne drvena , npr od palme ili paprati Overnighter na Savi 611886
NAVIGATOR
NAVIGATOR
master
master

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Mraz 19.02.16 22:15

Ma kuzim. I ja rado koristim grane od palme kada radim lean-to. Dobre su za snijeg, ne pustaju Overnighter na Savi 368870
Mraz
Mraz
master
master

Male

[Vrh] Go down

Postaj by madWez 20.02.16 16:52

poletan je napisao/la:A što ste menjali ražanj?
2 piceka?

Pretanki je ražanj bil, savijal se prilikom okretanja Overnighter na Savi 469245

Da se javim da sam živ, i nije Savska voda uzrok tegoba bila nego k sreća ... idemo dalje Overnighter na Savi 747986 ..

Sljedeći puta najavimo kampanje uz Savu možda se netko želi pridružit, bilo bi mi drago
madWez
madWez
lingua
lingua

Male
Broj postova : 206
Datum registracije : 05.11.2013

[Vrh] Go down

Postaj by duke 20.02.16 16:57

Kaj je bil pravi razlog??
duke
duke
mr.spika
mr.spika

Male

[Vrh] Go down

Postaj by CroPrepper 20.02.16 18:01

NAVIGATOR je napisao/la:krasna lokacija, pohvale za trud uložen u snimanje. Fora filmić izleta iako bi neki kadrovi mogli biti malo kraći da bude malo dinamičnije. Nije loše ni malo muzike podložit na dijelove gdje šutite također zbog dinamike. Engleski je skroz OK iako bi bilo fora da si nešto razgovjetnije s frendom prokomentirao na Hrvatskom da se malo čuje i naš jezik. To strance zanima čisto da čuju kako zvuči a ti to odma prevedeš u kameru na engleski.

meni je iskreno neobično kako si okovratnim nožem strugao po vatri, kamenju, željezu. To mi je kao kad bear grills pali vatru u prvim epizodama pa struže oštricom noža, reznim bridom,  po firestrikeru umjesto leđima oštrice, ili kad netko u survival filmovima u sred zime zagazi u cipelama i hlačama do pojasa u rijeku da vidi ima i tu ribe. Ja za takve radnje razgrtanja žara i kamenčića oko vatre ili premještanje vrućeg posuđa obično koristim drveni komad grane ili slično, kakvih je uokolo vidim bilo poprilično.
Pokušao sam u više navrata nositi nož oko vrata, osobno mislim da je to totalno nepraktično jer se stalno klatari i stalno za sve zapinje. Pogotovo ako je na tako dugoj uzici. To mi je kao kad netko na terenca nabaci 250 širinu guma a kao je pravi offroader, to samo dobro izgleda ali je nepraktično.

Meni ne bi nikada palo na pamet piti vodu iz save, preveslao sam ju dobar dio i znam kakvi se sve kolektori kanalizacije u nju slijevaju. Bilo mi je grozno čak kada bi me pošpricale savske kapljice vode od veslanja. Ipak pijem bez straha vodu na mnogim hrvatskim rijekama i izvorima i nikada se nisam ničime zarazio(imao sam i sreće)

Sveukupno lijep i zanimljiv izletić, zavidim vam na krasnom ambijentu uz rijeku.

Hvala na konstruktivnim kritikama! Problem sa muzikom jest da sva mjuza (koja malo bolje zvuči) ima autorska prava i Youtube ograničava prikaz video snimki. Znači neki nemogu gledat na mobitelima ili pak skroz blokiran prikaz u nekim zemljama (pogotovo u Njemačkoj gdje je sve blokirano radi GEMA).
Rado bi stavio mjuzu jer zbilja na nekim kadrovima izgleda dosadno. Ova mjuza koja je license-free je sranje i zvuči gorše s mjuzom onda nego bez.
Da mogli smo komentirat na HR, ali nismo se uopće obazirali baš. Bili smo zauzeti poslovima i žderanjem. A ako smo pričali usred snimanja to smo onda radili na hrvatskom. Iskreno, strance boli ona stvar za naš jezik.

Kaj se tiče noža, za mene je to alat i koristi svrhi. Nemožeš roštanje u žaru usporediti sa kresanjem oštrice po firesteelu jer nije isto. Oštrica je i dalje bila oštra kao i prije a i iskreno ne obaziram se previše dali ću ju istupit il ne jer ju doma nabrusim kako treba. Glavno da me služi svrsi i da je alat prisutan u trenutku kada je potreban.

Zna i mene zezat kada visi oko vrata ali samo kada hodam po šikarju il šumi. Onda ga jednostavno stavim da visi ispod jakne, a ovak mi je uvijek pri ruci kad mi treba. Pogotovo kada klečim na koljenima mogu brzo i jednostavno do noža, bez da se dižem ili savijam ili slično - recimo kako bi morao da je na remenu.

Na kraju krajeva ipak nije voda kriva što sam pobral bakteriju nego manjak higijene prije jela. Ali to je dobro iskustvo za ubuduće.
CroPrepper
CroPrepper
lingua
lingua

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Svizac 20.02.16 23:42

Uzimanje vode za piće iz Save ili bilo koje druge rijeke u koju se ulijevaju fekalne vode (nemaju svi gradovi uz rijeke pročistače, kao npr. Zagreb), bez obzira što je filtrirana kroz neki filter, u ovom slučaju Sawyer, nije sigurno, a pogotovo ne kroz takav tip filtera bez mogućnosti naknadne toplinske obrade (prokuhavanjem) ili kemijske obrade tabletama za dezinfekciju vode ( npr. Micropur). I do sada sam bio skeptičan prema filterima putem kojih se voda pije direkno preko filtera, bez mogućnosti dodatne toplinske ili kemijske obrade, ali kako takav tip filtera nema nitko u mojoj okolini, a još manje bi netko pio vodu iz rijeke makar i preko filtera, nisam znao koliko su pouzdani. Sada nakon ovog opisa  posljedica pijanja vode preko Sawyer filtera zainteresirao sam se za taj filter i saznao slijedeće. Filter je deklariran kao 0.1 mikronski s mogućnošću filtriranja vode do 100.000 galona (1 galon ima zapreminu od oko 4,5 litre), što se osobi koja ponešto znade o filterima za filtriranje vode činilo nevjerojatnim, jer i sam imam jedan outdoor keramički filter čije su deklaracije znatno niže i realnije od ovih navedenih na Sawyer filteru, iako je i on kineske proizvodnje (tzv. soldier pump ceramic filter), pa je vjerojatno i on predeklariran, pa ga stoga neću upotrijebiti za komparaciju.  Uzet ću za primjer jedan keramički outdoor water filter od poznate švicarske firme Katadyn s oznakom Mini, po kojem je vjerojatno i nastala kineska kopija keramičkog filtera koji ja imam. Samo je izvana malo redizajniran i druge je boje. Pore na Katadyn filteru su 0,2 mikrona, a da bi voda mogla proći kroz tako male otvore mora se pod tlakom, pumpom protiskivati kroz filter, a kako se radi o vrlo malim otvorima na filteru (0,2 mikrona) može se maksimalno protisnuti do 0,5 litara u minuti (moja kineska verzija do 0,3 litre u minuti), no ni on ne uklanja 100% bakterija i virusa, pogotovo ne virusa, koji su većinom znatno manji od pora na filteru te prolaze kroz njega. Ako se kroz keramički filter s porama od 0,2 mikrona voda mora protiskivati pod pritiskom pomoću pumpe, da li je moguće da kroz filter koji je deklariran s porama od 0,1 mikrona, znaći dvostruko sitnijim, voda prolazi običnim povlačenjem, kao kad pijemo piće preko slamke. Uz takve vrlo nevjerodostojne deklaracije Sawyer filtera, pokušao sam saznati nešto o firmi koja ga proizvodi i što mislite, što sam saznao? Gotovo ništa. Na njihovoj Web stranici postoji samo ime mjesta u kojem je registrirana firma (Safety Harbor), broj poštanskog sandučića, broj faxa i telefona i ništa više. Nisu napisali ni ime  države, nego sam preko tel. broja saznao da je gradić Safety Harbor na Floridi u SAD-u. Ako vam se nešto dogodi, ne možete ih ni tužiti za nastalu štetu ili lažno oglašavanje, jer biste prije toga morali angažirati FBI da im utvrdi pravu adresu na kojoj se nalaze, a kako FBI nema nadležnosti u Kini, mislim da bi i to bio uzaludan pokušaj.
Svizac
Svizac
tipko
tipko

Male
Broj postova : 81
Godine : 67
Datum registracije : 08.08.2014

[Vrh] Go down

Postaj by duke 20.02.16 23:52

CroPrepper je napisao/la:
Na kraju krajeva ipak nije voda kriva što sam pobral bakteriju nego manjak higijene prije jela. Ali to je dobro iskustvo za ubuduće.

...cro prepper, a kak si došel do tog zaključka?
duke
duke
mr.spika
mr.spika

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Storo 21.02.16 8:01

Svizac je napisao/la:Uzimanje vode za piće iz Save ili bilo koje druge rijeke u koju se ulijevaju fekalne vode (nemaju svi gradovi uz rijeke pročistače, kao npr. Zagreb), bez obzira što je filtrirana kroz neki filter, u ovom slučaju Sawyer, nije sigurno, a pogotovo ne kroz takav tip filtera bez mogućnosti naknadne toplinske obrade (prokuhavanjem) ili kemijske obrade tabletama za dezinfekciju vode ( npr. Micropur). I do sada sam bio skeptičan prema filterima putem kojih se voda pije direkno preko filtera, bez mogućnosti dodatne toplinske ili kemijske obrade, ali kako takav tip filtera nema nitko u mojoj okolini, a još manje bi netko pio vodu iz rijeke makar i preko filtera, nisam znao koliko su pouzdani. Sada nakon ovog opisa  posljedica pijanja vode preko Sawyer filtera zainteresirao sam se za taj filter i saznao slijedeće. Filter je deklariran kao 0.1 mikronski s mogućnošću filtriranja vode do 100.000 galona (1 galon ima zapreminu od oko 4,5 litre), što se osobi koja ponešto znade o filterima za filtriranje vode činilo nevjerojatnim, jer i sam imam jedan outdoor keramički filter čije su deklaracije znatno niže i realnije od ovih navedenih na Sawyer filteru, iako je i on kineske proizvodnje (tzv. soldier pump ceramic filter), pa je vjerojatno i on predeklariran, pa ga stoga neću upotrijebiti za komparaciju.  Uzet ću za primjer jedan keramički outdoor water filter od poznate švicarske firme Katadyn s oznakom Mini, po kojem je vjerojatno i nastala kineska kopija keramičkog filtera koji ja imam. Samo je izvana malo redizajniran i druge je boje. Pore na Katadyn filteru su 0,2 mikrona, a da bi voda mogla proći kroz tako male otvore mora se pod tlakom, pumpom protiskivati kroz filter, a kako se radi o vrlo malim otvorima na filteru (0,2 mikrona) može se maksimalno protisnuti do 0,5 litara u minuti (moja kineska verzija do 0,3 litre u minuti), no ni on ne uklanja 100% bakterija i virusa, pogotovo ne virusa, koji su većinom znatno manji od pora na filteru te prolaze kroz njega. Ako se kroz keramički filter s porama od 0,2 mikrona voda mora protiskivati pod pritiskom pomoću pumpe, da li je moguće da kroz filter koji je deklariran s porama od 0,1 mikrona, znaći dvostruko sitnijim, voda prolazi običnim povlačenjem, kao kad pijemo piće preko slamke. Uz takve vrlo nevjerodostojne deklaracije Sawyer filtera, pokušao sam saznati nešto o firmi koja ga proizvodi i što mislite, što sam saznao? Gotovo ništa. Na njihovoj Web stranici postoji samo ime mjesta u kojem je registrirana firma (Safety Harbor), broj poštanskog sandučića, broj faxa i telefona i ništa više. Nisu napisali ni ime  države, nego sam preko tel. broja saznao da je gradić Safety Harbor na Floridi u SAD-u. Ako vam se nešto dogodi, ne možete ih ni tužiti za nastalu štetu ili lažno oglašavanje, jer biste prije toga morali angažirati FBI da im utvrdi pravu adresu na kojoj se nalaze, a kako FBI nema nadležnosti u Kini, mislim da bi i to bio uzaludan pokušaj.

Moje mišljenje je sljedeče...
Tvoji laički zaključci su u najmanju ruku bezveze. Nit se kužiš u filtere niti u bakterije i viruse. Sawyer filter NE filtrira viruse i teške metale, barem tako piše na njihovim priozvodima.
Šta se tiče njihovog učinka kada uzmeš dva uzorka zagađene vode bakterijama i odneseš ih u mikrobiološki labaratorij na provjeru, a prije si jedan provuko kroz filter i kad oni kažu da nije pročistio, e tek onda možeš reč da nevalja kao filter, do onda pričaš kako bi mi rekli "bedastoče". Inače cijena jednog uzorka je 150 kn.
Jel tvoje zaključivanje o nekoj firmi po tome kaj su napisali o sebi na web stranici je neznam kaj da ti velim. Po tome maya maya uopče nepostoji jel nema web stranicu???
Kako je cro popio bakteriju ili šta god o tome se da diskutirat i kolko je bilo pametno piti savu i to samo možemo nagađat...

https://sawyer.com/contact/

Dole na dnu stranice u ljevom čošku... Za drugi put da se nemučiš tražit državu, FL je oznaka za Floridu.

Sawyer

© 2016 Sawyer Products. All rights reserved.
Sawyer Products, Inc.
P.O. Box 188
Safety Harbor, FL 34695
Phone: 800.356.7811 FREE
Fax: 727.725.1954
Website by Thinkbox Creative
Storo
Storo
lingua
lingua

Male
Broj postova : 323
Godine : 40
Datum registracije : 16.11.2009

[Vrh] Go down

Postaj by NAVIGATOR 21.02.16 8:51

Da budem iskren i meni je skroz neobično koliko je voda lako i tečno curila u cro preperovom videu. Činilo se skoro da filter nema nikakvu funkciju do li odstranjivanja velikih mrvica prljavštine. Osobno mi priča o odnosu mogućnosti zaraze zmazanim rukama od mulja naspram direktnog unosa fekalija i sličnog pijenjem iznešena ovdje nikako ne stoji.
NAVIGATOR
NAVIGATOR
master
master

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Storo 21.02.16 11:26

Voda ne teče lako, treba stisnut da curi i s jačim (mislim krvničkim) stiskom neče curiti brže. Znači ako izvršiš 15 puta veči pritisak neče 15 puta brže curit.
Ali ako se bude gledalo tom logikom da je bolji filter koji treba veči pritisak da voda prođe, po tome gravity filter nevalja pišljivog boba...
Storo
Storo
lingua
lingua

Male
Broj postova : 323
Godine : 40
Datum registracije : 16.11.2009

[Vrh] Go down

Postaj by CroPrepper 21.02.16 11:35

Na videju se ne vidi, ali voda jako teško krene kroz filter. Potrebno je dosta snage da se pokrene tok. Neznam kako ti se može činiti da filter nema nikakvu funkciju na temelju videa. Ja iskreno rečeno ne vjerujemo da filter ne radi obećano. Razlozi:
- sud u Americi je veom oštar u takvim stvarima i konkurencija nebi propustila priliku da tuže Sawyer ako ne može održati obećano.
- na web stranici Sawyera ima rezultata laboratorijskih pretraga funkcije filtera koje potvrđuju odstranjivanje 99.9999% baterija iz vode
- guglao sam jučer navečer da nađem tužbe protiv Sawyera ili pak negativna iskustva o njemu i nisam mogao naći ništa
- koriste Sawyera filtere u Africi za masovno filtriranje vode za sela gdje nema pitke vode
- da sam pobrao bakteriju iz vode imao bi proljev ili želučane tegobe. Doktor potvrdio da nije moguće da mi je upala grla došla putem vode jer se bakterije ne prime za sluznice grla nego odu drito u crijevnu sluznicu

I imam  dojam, kada čitam kaj pišete, da sam pio vodu iz septičke jame... Pio sam iz rijeke u kojoj voda brzo teče i bakterije se razrijede na malu koncentraciju. Direktan unos fekalija haha, ljudi,  nisam jeo govna  Overnighter na Savi 478256
CroPrepper
CroPrepper
lingua
lingua

Male

[Vrh] Go down

Postaj by DoomsdayST 21.02.16 15:52

Interesantan članak, većinom o Camelback UV filteru, ali dodiruje se i Sawyer-a, mnoštvo komentara, neki su također interesantni...

http://indefinitelywild.gizmodo.com/uv-water-purifiers-are-bullshit-and-so-are-some-filters-1704387492

Overnighter na Savi 747986
DoomsdayST
DoomsdayST
mr.spika
mr.spika

Male
Broj postova : 1227
Godine : 50
Datum registracije : 06.01.2012

[Vrh] Go down

Postaj by Sponsored content