Latest topics
bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Baterijski ulošci Sanyo Eneloop XX
+13
puls
vandall
PJER
Spuzva Bob
LUKSA
Hombre
urbana_gorila
JillValentine
smartbox
plazzi
UBERSOLDAT
pinco
Mraz
17 posters
Stranica 1 / 2.
Stranica 1 / 2. • 1, 2
Baterijski ulošci Sanyo Eneloop XX
O lampama smo se raspisali naveliko i naširoko a nigdje nema nikakva rasprava o najbitnijoj stvari koja dolazi uz lampe- baterijskim ulošcima.
Mene prvenstveno zanimju AA ulošci koji su klasika i koriste se u večini elektronike.
Daklem, govori se da su Sanyo Eneloop trenutno najbolje punjive NiMH baterije na tržištu, što je i potvrđeno raznim testovima. Ono što mene zanima je dali je tko koristio "nove" Eneloop XX sa (napokon) povečanim kapacitetom od 2,5Ah i kako su se pokazale u odnosu na klasične Eneloop što se tiće samopražnjenja, stabilnosti napona itd?
Mene prvenstveno zanimju AA ulošci koji su klasika i koriste se u večini elektronike.
Daklem, govori se da su Sanyo Eneloop trenutno najbolje punjive NiMH baterije na tržištu, što je i potvrđeno raznim testovima. Ono što mene zanima je dali je tko koristio "nove" Eneloop XX sa (napokon) povečanim kapacitetom od 2,5Ah i kako su se pokazale u odnosu na klasične Eneloop što se tiće samopražnjenja, stabilnosti napona itd?
Mraz- master
-
Broj postova : 5658
Godine : 38
Datum registracije : 26.02.2010
Re: Baterijski ulošci Sanyo Eneloop XX
Nezanan za te nove al stare su odlićne, ja ih koristin u fotoaparatu Pentax k-x, i pokazale su se odlićne, daleko bolje od konkurencije većega kapaciteta, zaboravin kad se punija aparat, dikod se koristi za par desetaka fotografija u rasponu od par miseci i baterije držu....
pinco- tipko
-
Broj postova : 50
Godine : 47
Datum registracije : 11.06.2010
Pa ovako,.... pošto imam brdo uređaja na AA baterijske uloške u međuvremenu sam se nakupio i raznih AAA i AA punjivih uložaka..
Imao sam prilike koristiti i one s visokim stupnjem samo pražnjenja: Duracell 2650mAh , Tronic 2500mAh (LIDL crne&plave), Simpex 2300 mAh (Interspar), GP 2500mAh i GP 700 mAh (NiCd).
Te od onih koje imaju vrlo malo samopražnjenje; Sony Cycle Energy 2000 mAh, Sanyo ENELOP 2000 mAh i Tronic 2100 mAh (LIDL - crvene).
Od svih su se daleko najgore pokazale Duracell... To nikako ne kupovati. Koštaju čaki skuplje od ovih što imaju malo samopražnjenje, a broj punjenja i pražnjenja ne premašuje 20, od deklariranih 500. I sve koje znam da su koristili te baterije imaju samo riječi pokude..
Za sada su se najbolje pokazale Sony Cycle Energy 2000 mAh i Sanyo ENELOP 2000 mAh... čak isto i koštaju, a doista nebih znao koja je bolja, obje su odlične.
Možda najbolja BestBuy bi trebala biti Tronic 2100 mAh (LIDL - crveno pakiranje)..
http://www.lidl.hr/cps/rde/xchg/SID-B2BFB52F-114C22E3/lidl_hr/hs.xsl/index_15941.htm
za 28kn dobiješ 4AA baterijice deklariranih 2100 mAh, a s onim skupljim digitalnim Lidlovim punjačem su se pokazale kao pun pokodak. Punjač..
http://www.lidl.hr/cps/rde/xchg/SID-29376521-7822587F/lidl_hr/hs.xsl/index_7113.htm
Najvjerojatnije nisu u rangu Sony-a i Sanya, no koristio sam ih barem već 10 puta punjenja i pražnjenja, što nije velika brojka, no imaju kapacitet kao nove i ne pada im napon kao i ovim skupljim verzijama..
Ostale s visokim samopražnjenjem su dobre (odlične) ako idemo van u prirodu, a nedugo prije toga ih stavimo na punjenje. Tako "friško" napunjenje će nam pružati i veći kapacitet od ovih s niskim efektom samopražnjenja, no već nakom mjesec dana stajanja kapacitet im padne na pola ili čak i ispod (barem meni). Al ima i tu lijeka... ovdje koristim trik s frižiderom... LOL
A možemo i kombinirati... prvo trošimo ove s visokim samopražnjenjem, a onda ove koje imaju nisko samopražnjenje.
Zaboravio sam napomenut da ove GP 700mAh (NiCd) također imaju malo samopražnejnje, ali nažalost i mali kapacitet, pa ih načešće koristim u fotiću, jer imam Olypusa koji zahtjeva oggroman protok ampera,a tu je NiCd car.
Ja se doista razbacujem amperima što se tiče potrošnje, pa iz tog razloga imam podosta iskustva
Imao sam prilike koristiti i one s visokim stupnjem samo pražnjenja: Duracell 2650mAh , Tronic 2500mAh (LIDL crne&plave), Simpex 2300 mAh (Interspar), GP 2500mAh i GP 700 mAh (NiCd).
Te od onih koje imaju vrlo malo samopražnjenje; Sony Cycle Energy 2000 mAh, Sanyo ENELOP 2000 mAh i Tronic 2100 mAh (LIDL - crvene).
Od svih su se daleko najgore pokazale Duracell... To nikako ne kupovati. Koštaju čaki skuplje od ovih što imaju malo samopražnjenje, a broj punjenja i pražnjenja ne premašuje 20, od deklariranih 500. I sve koje znam da su koristili te baterije imaju samo riječi pokude..
Za sada su se najbolje pokazale Sony Cycle Energy 2000 mAh i Sanyo ENELOP 2000 mAh... čak isto i koštaju, a doista nebih znao koja je bolja, obje su odlične.
Možda najbolja BestBuy bi trebala biti Tronic 2100 mAh (LIDL - crveno pakiranje)..
http://www.lidl.hr/cps/rde/xchg/SID-B2BFB52F-114C22E3/lidl_hr/hs.xsl/index_15941.htm
za 28kn dobiješ 4AA baterijice deklariranih 2100 mAh, a s onim skupljim digitalnim Lidlovim punjačem su se pokazale kao pun pokodak. Punjač..
http://www.lidl.hr/cps/rde/xchg/SID-29376521-7822587F/lidl_hr/hs.xsl/index_7113.htm
Najvjerojatnije nisu u rangu Sony-a i Sanya, no koristio sam ih barem već 10 puta punjenja i pražnjenja, što nije velika brojka, no imaju kapacitet kao nove i ne pada im napon kao i ovim skupljim verzijama..
Ostale s visokim samopražnjenjem su dobre (odlične) ako idemo van u prirodu, a nedugo prije toga ih stavimo na punjenje. Tako "friško" napunjenje će nam pružati i veći kapacitet od ovih s niskim efektom samopražnjenja, no već nakom mjesec dana stajanja kapacitet im padne na pola ili čak i ispod (barem meni). Al ima i tu lijeka... ovdje koristim trik s frižiderom... LOL
A možemo i kombinirati... prvo trošimo ove s visokim samopražnjenjem, a onda ove koje imaju nisko samopražnjenje.
Zaboravio sam napomenut da ove GP 700mAh (NiCd) također imaju malo samopražnejnje, ali nažalost i mali kapacitet, pa ih načešće koristim u fotiću, jer imam Olypusa koji zahtjeva oggroman protok ampera,a tu je NiCd car.
Ja se doista razbacujem amperima što se tiče potrošnje, pa iz tog razloga imam podosta iskustva
UBERSOLDAT- lingua
-
Broj postova : 271
Datum registracije : 08.06.2010
Koristio sam gore navedene osim Simpex (plus još Panasonic, Vartu, Philips, Sony) i nisam bio oduševljen, sve su dobre čim se maknu s punjača... no za napuniti i zaboraviti na njih dok ne zatrebaju- 0 bodova.
Urbani mit je da su CycleEnergy u biti prepakirane Eneloopice, što bi moglo biti istina jer sam čitao da su im grafovi identični
Eneloopice su jedine koje su me pozitivno iznenadile, za Cycle Energy ne mogu niš reć jer sam napravio tek 2 ciklusa... no mene zanima dali su nove Eneloop XX na razini starih, jer su osjetno skuplje ali i 25% večeg kapaciteta što nije malo.
Urbani mit je da su CycleEnergy u biti prepakirane Eneloopice, što bi moglo biti istina jer sam čitao da su im grafovi identični
Eneloopice su jedine koje su me pozitivno iznenadile, za Cycle Energy ne mogu niš reć jer sam napravio tek 2 ciklusa... no mene zanima dali su nove Eneloop XX na razini starih, jer su osjetno skuplje ali i 25% večeg kapaciteta što nije malo.
Mraz- master
-
Mraz je napisao/la:Koristio sam gore navedene osim Simpex (plus još Panasonic, Vartu, Philips, Sony) i nisam bio oduševljen, sve su dobre čim se maknu s punjača... no za napuniti i zaboraviti na njih dok ne zatrebaju- 0 bodova.
Pa čak CycleEnergy i Enelop na prvi pogled isto izgledaju (isti omot), jedino im je natpis drugačiji. CycleEnergy bi mogao biti dobar odabir.
Što se tiče većeg kapaciteta... Kod običnih ti je s porastom kapaciteta rasla i brzina samopražnjenja. Npr. dok su one od 1300 mAh (prve generacije) imale zadovoljavajuče nisko samopražnjenje, ove nove od preko 3000 mAh su čista katastrofa (možda je problem i u prebacivanju proizvodnje u kineske tvornice "žnj" kvalitete, doista nebih znao.
Neznam dali ta zakonitost vrijedi i kod ove nove tehnologije. Ako su dosta skuplje a imaju "samo" 500 mAh više, rekao bih da je to neisplativa investicija, bolje onda kupiti 4 od 2000 nego 2 od 2500 mAh, ako je zbroj cijena isti naravno).
BTW... Jesi koristio i lidlove s malim samopražnjenjem? Meni su se pokazale kao jako dobre... Bar za sad.
UBERSOLDAT- lingua
-
Moguće da je to isti proizvod... nebi bilo prvi put da se brendovi tako nadopunjuju.
Mislim da je u ovom slučaju samopražnjenje XX modela slično kao i s Eneloop, barem tako tvrde i zato su mi zanimljie, no nigdje ne nalazim na podatke o unutarnjem otporu, padu napona pod opterečenjem tj. one BITNE informacije.
Ako mislimo na iste onda jesam, uzeo sam jedan blister prije nekih godinu dana. Definitivno su bolje nego Duracell i ove sa nabrijanim brojkama, stavim ih u digitalac i nakon par tjedana mi prikazuje da su svježe. Na LD10 sam primjetio da mi sa npr. Panasonic AccuPower najjači mod ima tek jedva primjetno više svjetla dok je sa ovima razlika vidljiva puno dulje.
Mislim da je u ovom slučaju samopražnjenje XX modela slično kao i s Eneloop, barem tako tvrde i zato su mi zanimljie, no nigdje ne nalazim na podatke o unutarnjem otporu, padu napona pod opterečenjem tj. one BITNE informacije.
Ako mislimo na iste onda jesam, uzeo sam jedan blister prije nekih godinu dana. Definitivno su bolje nego Duracell i ove sa nabrijanim brojkama, stavim ih u digitalac i nakon par tjedana mi prikazuje da su svježe. Na LD10 sam primjetio da mi sa npr. Panasonic AccuPower najjači mod ima tek jedva primjetno više svjetla dok je sa ovima razlika vidljiva puno dulje.
Mraz- master
-
Neznam jesi probao onu foru s friđom?
Otprilike ide ovako... Napuniš baterije(one s velikim samopražnjenjem) i onda ih fino staviš u nepropusnu vrečicu (ili onu običnu za smrzavanje mesa) zajedno s 1 do 2 vrečice silica-gelom, jer pri hlađenju zna doći do kondenzacije vlage.
Samopražnjenje NiMh baterijskih uložaka na 4C ti je daleko daleko manje nego kod sobne temperature, a da o 35C i ne govorim. Jedino moraš pazit da ti temp ne padne ispod 0C, i kad ju misliš koristit, prvo je pustiš da se sama zagrije na sobnu temp.
Ja sam probao i doista je manje samopražnjenje... Mislim da čak preko 6 mjeseci drže tako.
Istina, sad mi u frižideru je onaj pretinac za začine pun NiMh i Li-ion baterijica za kameru, al što češ, kad me to više veseli od svježe kupljenog margarina u Konzumu
Otprilike ide ovako... Napuniš baterije(one s velikim samopražnjenjem) i onda ih fino staviš u nepropusnu vrečicu (ili onu običnu za smrzavanje mesa) zajedno s 1 do 2 vrečice silica-gelom, jer pri hlađenju zna doći do kondenzacije vlage.
Samopražnjenje NiMh baterijskih uložaka na 4C ti je daleko daleko manje nego kod sobne temperature, a da o 35C i ne govorim. Jedino moraš pazit da ti temp ne padne ispod 0C, i kad ju misliš koristit, prvo je pustiš da se sama zagrije na sobnu temp.
Ja sam probao i doista je manje samopražnjenje... Mislim da čak preko 6 mjeseci drže tako.
Istina, sad mi u frižideru je onaj pretinac za začine pun NiMh i Li-ion baterijica za kameru, al što češ, kad me to više veseli od svježe kupljenog margarina u Konzumu
UBERSOLDAT- lingua
-
Hahahaha
Znam za tu foru ali nisam isprobavao... iskreno, to je puno previše posla za moj ukus.
Moje poimanje stvari je da one služe meni a ne ja njima, zato preferiram stvari oko kojih nema puno posla i jednostavne su. Tu u priču dolaze Eneloop (tj. Eneloop XX, Tronic, Cycle Energy) jer ih bez posebne brige mogu napuniti i ostaviti na 12-15*C koja mi je temp u podrumu i biti bez brige da ću ih naći prazne kroz par tjedana kada mi zatrebaju.
Znam za tu foru ali nisam isprobavao... iskreno, to je puno previše posla za moj ukus.
Moje poimanje stvari je da one služe meni a ne ja njima, zato preferiram stvari oko kojih nema puno posla i jednostavne su. Tu u priču dolaze Eneloop (tj. Eneloop XX, Tronic, Cycle Energy) jer ih bez posebne brige mogu napuniti i ostaviti na 12-15*C koja mi je temp u podrumu i biti bez brige da ću ih naći prazne kroz par tjedana kada mi zatrebaju.
Mraz- master
-
Zadnje dvije godine koristim jedino eneloop baterije, one od 2000mAh, imao sam 6 paketa po 4 baterije, sad imam 4 paketa. Koristim ih u vanjskim blicevima fotoaparata i po 2x4 mi ide u battery grip u fotoaparat.
Izvrsne baterije, svašta sam u ovih 10-ak godina isprobao ali ove su definitivno otkrice, vec 2 godine.
Po kapacitetu sigurno ima boljih i jačih ali ova fora sa niskim samopraženjenjem je zakon. Nekad mi flesh popije 4AA za nekoliko sati, a nekad potraju i 7 dana, ovisi koliko i šta radim.
Taj feeling da mogu uzeti iz torbe baterije i nemoram strahovati kad sam ih ono zadnji put punio i ima li išta djusa u njima je zakon.
Sa fotoaparatom i njegovom orginalnom baterijom mogu napraviti oko 2500 slika. sa 8AA eneloopica mogu napraviti oko 4500 okidanja.
Izvrsne baterije, svašta sam u ovih 10-ak godina isprobao ali ove su definitivno otkrice, vec 2 godine.
Po kapacitetu sigurno ima boljih i jačih ali ova fora sa niskim samopraženjenjem je zakon. Nekad mi flesh popije 4AA za nekoliko sati, a nekad potraju i 7 dana, ovisi koliko i šta radim.
Taj feeling da mogu uzeti iz torbe baterije i nemoram strahovati kad sam ih ono zadnji put punio i ima li išta djusa u njima je zakon.
Sa fotoaparatom i njegovom orginalnom baterijom mogu napraviti oko 2500 slika. sa 8AA eneloopica mogu napraviti oko 4500 okidanja.
plazzi- tipko
-
Broj postova : 63
Godine : 45
Datum registracije : 28.08.2010
pozdrav!
trebao bih kupiti punjive aaa baterije za brondijev pmr (http://www.brondi-radio.ro/statie-radio-Brondi-FX-4-twin.html) pa me zanima koje bi davale bolje rezultate, ne trebaju mi one preskupe niti neke jadne nego neke standardne da mogu napuniti barem 50-ak puta i da drže solidno
hvala
trebao bih kupiti punjive aaa baterije za brondijev pmr (http://www.brondi-radio.ro/statie-radio-Brondi-FX-4-twin.html) pa me zanima koje bi davale bolje rezultate, ne trebaju mi one preskupe niti neke jadne nego neke standardne da mogu napuniti barem 50-ak puta i da drže solidno
hvala
smartbox- zelembara
-
Broj postova : 31
Godine : 34
Datum registracije : 30.01.2010
Mrazomir moj stari se profesionalno bavi foto tehnikom....Te nove koje spominje ima bar jedno 10 komada....Mnogo je zadovoljan sa njima...Svi blicevi mu koriste te baterije jer brzo pune blic i jako dugo traju... Pomenuo bih ti recenicu posle testa koju je izgovorio ''E fala k.... velikome da konacno nadjoh baterije koje valjaju'' ))) pozdrav
JillValentine- spikač
-
Broj postova : 676
Datum registracije : 23.04.2012
Jedna stvar na koju nitko ne obaća pažnju je ta da što je veća mAh baterije, to se manje puta može punit...
Tako Eneloop Lite od 1000 mAh možete puniti 2000 puta, običnu Eneloop od 2000 mAh do 1500 puta, a ove nove Eneloop XX od 2500 mAh možete puniti 500 puta...
To kaže i sam proizvođač:
http://www.eneloop.info/products/batteries.html
Inače, koristim ove "obične" od 2000 mAh u svemu (satovi, daljinski, miš, tipkovnica, lampe, ma sve kaj ide na baterije kod mene ide na Eneloop) i toplo ih preporučam svakome.
Tako Eneloop Lite od 1000 mAh možete puniti 2000 puta, običnu Eneloop od 2000 mAh do 1500 puta, a ove nove Eneloop XX od 2500 mAh možete puniti 500 puta...
To kaže i sam proizvođač:
http://www.eneloop.info/products/batteries.html
Inače, koristim ove "obične" od 2000 mAh u svemu (satovi, daljinski, miš, tipkovnica, lampe, ma sve kaj ide na baterije kod mene ide na Eneloop) i toplo ih preporučam svakome.
urbana_gorila- mr.spika
-
Broj postova : 1505
Godine : 41
Datum registracije : 09.02.2010
Ja sam primijetio da mi baterija slabije svijetli na punjive nego na obicne uzrok tome moze biti jer su punjive po 1.2 v a standardne zavisno od proizvodjaca od 1.41 do 1.62 v......
JillValentine- spikač
-
Broj postova : 676
Datum registracije : 23.04.2012
Zato nepunjivima brzo padne napon ispod 1,2 i onda ispadne da bolje svijetle punjive. U svakom slučaju razlika u svjetlu nije velika ali zato cijena opravdava korištenje kvalitetnih punjivih.JillValentine je napisao/la:Ja sam primijetio da mi baterija slabije svijetli na punjive nego na obicne uzrok tome moze biti jer su punjive po 1.2 v a standardne zavisno od proizvodjaca od 1.41 do 1.62 v......
Hombre- guru
-
Broj postova : 2624
Godine : 70
Datum registracije : 05.06.2011
Imali smo baš raspravu u lepoglavi oko Enelop xx i Gorila je odlično primjetio nda se pune 500 puta, i da je sigurno isplativije obične Enelop.
Inače i enelop se može zeznuti alo se ne napune do kraja, odnosno ako ih skineš prije nego se lampica ugasila, pune se dugo, skoro 24 h i to treba odraditi do kraja!
Slažem se u potpunosti da su najgore Duracell, bačen novac i nikako ne valjaju unatoć odličnim običnim baterijama!
Zanimljivo je da sam imao i Sanyo od 2700 mAh i totalna su koma! a isti proizvođač kao i Eneloop! Još gore od Duracell!
Inače i enelop se može zeznuti alo se ne napune do kraja, odnosno ako ih skineš prije nego se lampica ugasila, pune se dugo, skoro 24 h i to treba odraditi do kraja!
Slažem se u potpunosti da su najgore Duracell, bačen novac i nikako ne valjaju unatoć odličnim običnim baterijama!
Zanimljivo je da sam imao i Sanyo od 2700 mAh i totalna su koma! a isti proizvođač kao i Eneloop! Još gore od Duracell!
Hmmmm!LUKSA je napisao/la:Imali smo baš raspravu u lepoglavi oko Enelop xx i Gorila je odlično primjetio nda se pune 500 puta, i da je sigurno isplativije obične Enelop.
Vodi računa da Eneloop i Eneloop XX nisu namijenjene istoj svrsi niti istim korisnicima. Te XX uz veći kapacitet imaju i manji unutrašnji otpor te su u stanju dati veću struju koja je potrebna za punjenje foto bliceva i rad kojekakve tehnike koja povuče mnogo struje. U zavisnosti koliko ti je bitan taj veći kapacitet mogu biti i te kako isplative, a kad podijeliš njihovu cijenu s 500 onda ona ispada neuporedivo niža nego da si kupio bilo kakav šrot od običnih, a kamoli ovako kvalitetne baterije.
Što se tiče punjenja postoje spori, brzi i ekstra brzi punjači. Staro pravilo da se baterija puni 1/10 C je još uvijek aktualno ali potreba za mogućnošću korištenja što prije dovela je do punjača koji pune za sat i manje što dovodi do kraćeg životnog vijeka baterije. Punjači koji pune 24 sata su relikt prošlosti i većina, čak originalnih za Eneloop ih puni par sati. Ja osobno imam vrhunski i u svijetu cijenjeni Maha MC9000 punjač koji ima regulaciju struje kojom ćeš puniti baterije i u uputstvu preporučuju da ne treba puniti s manje od 1/3 C
Da napomenem da je najnovija generacija Sanyo Eneloop poboljšana pa sada i nakon 5 godina nakon punjenja drže 70% nazivnog kapaciteta.
Hombre- guru
-
Nakon što sam pročitao sve u ovoj temi još uvijek sam u dilemi što da kupim za led lampu,
Ove od 2700mAh
http://www.links.hr/?naziv=punjac-baterija-sanyo-mqn04-4x-nimh-aa-2700mah-baterije&option=artikl&id_kategorija=4815&id_artikl=301.500.027
ili ove od ili ove od 2000mAh
http://www.links.hr/?naziv=punjac-baterija-sanyo-eneloop-mqn04-e-4-3utga-4x-nimh-aa-2000mah-baterije&option=artikl&id_kategorija=4815&id_artikl=301.200.115
ili mi preporučujete nešto treće?
u nekom reviewu sam našao slijedeće :
"We can use AA Alkaleaks, AA Nimh and 14500. But Sunway C10A is optimized for Alkaleak and Nimh. We could still use 14500 but Sunway told me the efficiency when using 14500 is about 60% also from my test it is produce same output when i using Nimh. This could be an issue for folks here who loved using 14500 set-up."
Kad kaže AA Alkaleaks misli li na standardne nepunjive alkalne AA baterije ili?
Ove od 2700mAh
http://www.links.hr/?naziv=punjac-baterija-sanyo-mqn04-4x-nimh-aa-2700mah-baterije&option=artikl&id_kategorija=4815&id_artikl=301.500.027
http://www.links.hr/?naziv=punjac-baterija-sanyo-eneloop-mqn04-e-4-3utga-4x-nimh-aa-2000mah-baterije&option=artikl&id_kategorija=4815&id_artikl=301.200.115
u nekom reviewu sam našao slijedeće :
"We can use AA Alkaleaks, AA Nimh and 14500. But Sunway C10A is optimized for Alkaleak and Nimh. We could still use 14500 but Sunway told me the efficiency when using 14500 is about 60% also from my test it is produce same output when i using Nimh. This could be an issue for folks here who loved using 14500 set-up."
Spuzva Bob- bomber
-
Broj postova : 170
Godine : 44
Datum registracije : 13.05.2010
osim profesionalaca ne znam kada ću napuniti Enelopice koje koristim i dvije stotine puta a kamoli 500 ili dvije tisuće puta jer će izići noviji i bolji modeli i promjeniti se tehnologija.Za led lampu dovoljne i ove od 2000 mAh.
PJER- mr.spika
-
Broj postova : 1838
Godine : 55
Datum registracije : 12.02.2011
izmedju tih bateriji imas dvije razlike kapacitet i samopraznjenje.. ako ti treba za uredjaj koji ces povremeno koristiti u razdoblju od mjesec dana i vise onda bolje eneloop jer ce ti ostati pune, a ako ti treba da ti u jednom koristenju drze sto duze uzmi obicne sanyo jer imaju veci kapacitetSpuzva Bob je napisao/la:Nakon što sam pročitao sve u ovoj temi još uvijek sam u dilemi što da kupim za led lampu,
Ove od 2700mAh
Dva pitanja:
-kako znam koje su dobre po pitanju ssamopražnjenja?Piše li što na njima?
Recimo,ja sam mislio da ove u Lidlu svaki put daju u drugoj boji radi bolje organiziranosti-da ih ne pomiješamo;nisam imao pojma da su različite
Baš sam neki dan ujzeo crne.......
-može li ovaj punjač za enelopice puniti i sve ove lijeve koje imam do sada
-mogu li ovi lijevi punjači puniti i enelopice?
-kako znam koje su dobre po pitanju ssamopražnjenja?Piše li što na njima?
Recimo,ja sam mislio da ove u Lidlu svaki put daju u drugoj boji radi bolje organiziranosti-da ih ne pomiješamo;nisam imao pojma da su različite
Baš sam neki dan ujzeo crne.......
-može li ovaj punjač za enelopice puniti i sve ove lijeve koje imam do sada
-mogu li ovi lijevi punjači puniti i enelopice?
puls- guru
-
Broj postova : 2791
Godine : 46
Datum registracije : 05.03.2010
Vidiš da se netko zahebao pa stavio iste baterije uz istu cijenu. Baterije na prvom linku trebale bi drukčije izgledati jer imaju drugi naziv pošto Eneloop ne postoje s kapacitetom od 2700 mAh. Za led lampu kupi Eneloop kao i za sve drugo jer dobivaš kvalitetnu bateriju koja, osim što dobro radi ima i malo samopražnjenje koje je kod klasičnih Ni MH jako izraženo da se ne bi dogodilo da nakon mjesec dana ideš svijetliti s baterijama koje si napunio, a nisi koristio pa da te dočeka mrak za par minuta. Svi veliki proizvođači u asortimanu imaju takve modele ali u svijetu i kod nas Sanyo Eneloop je postao napoznatiji i najkorišteniji, a od tisuća recenzija ne znam može li se naći ijedna loša.Spuzva Bob je napisao/la:Nakon što sam pročitao sve u ovoj temi još uvijek sam u dilemi što da kupim za led lampu,
Ove od 2700mAh
Hombre- guru
-
@puls
Pa obično na baterijama sa malim samopražnjenjem, se proizvođać time i pohvali na pakiranju, dok na običnim npr. punjivim Duracell baterijama to niti ne spominju, u prvi plan ističu samo visoki kapacitet baterije... Što je OK ako ćeš te uloške i iskoristiti u potpunosti u roku od maximalno par tjedana od dana punjenja. No ne valja ni slijepo vjerovati svemu što proizvođači pišu na pakiranjima, stoga valja pogledati recenzije samih korisnika po netu prije kupovine.
Evo i Hombre je već rekao da uskoro izlaze i nove poboljšane Eneloopice (pričam o običnim Eneloop AA baterijama 1900 mAh minimalnog kapaciteta koji proizvođać garantira, ta brojka se uglavnom vrti oko 2000 mAh) koje će zadržati otprilike 70% snage nakon čak pet godina stajanja + garantirana učinkovitost do nevjerojatnih 1800 punjenja.
Do sad je to bilo negdje oko 75% sačuvane snage nakon tri godine stajanja i garantirano zadržavanje kapaciteta do 1500 punjenja. To sve važi jedino ako koristite original Eneloop punjač i ne izlazite iz normalnih temperatura skladištenja i korištenja. S obzirom da meni osobno ulošci stoje u stand by-u najviše par mjeseci, to mi nije ni bitno baš previše, ali lijepo je znat da ih i dalje unaprijeđuju.
"-može li ovaj punjač za enelopice puniti i sve ove lijeve koje imam do sada" Može.
"-mogu li ovi lijevi punjači puniti i enelopice?" Mogu, al ukoliko želiš da ti baterija zaista i bude 100% napunjena, te da će ostati s istim kapacitetom i nakon 500 ili 1500 (ovisno koje eneloopice imaš) punjenja i pražnjenja, ne preporuča se previše igrati s "lijevim" punjačima... zbog mogućeg prepunjavanja, što dovodi do zagrijavanja baterije i pada kapaciteta u mAh. Također ni tzv. brzi punjači nisu baš preporučljivi jer često ne napune bateriju na 100% jer puštaju previše struje u kratkom vremenu, što također može dovesti do pada kapaciteta...
Do sad u nas nisam nabasao na Eneloop XX ,ali kad bi ih našao po pristojnoj cijeni, bez razmišljanja bi ih uzeo... 2500mAh i garancija od 500 (umjesto 1500 ili u novih običnih 1800) punjenja mi je sasvim prihvatljivo. Jer ih mjesečno punim max 2-3 puta... i dok prođem taj limit, prije ću ih izgubit ili zamjenit novima.
Što se punjača tiče, uglavnom koristim originalni Eneloop "over night" koji puni svaku bateriju s jakosti od 250mA za AA baterije, odnosno 120mA kod AAA baterija. Ponekad koristim i brzi punjač "Lloytron B1550" zato što ima mogućnost punjenja svake baterije pojedinačno (original Eneloop traži barem jedan par)+ pokazuje trenutno stanje kapaciteta svake baterije (od max 4). Ako punim 4 AA baterije istovremeno, onda puni s jakosti od 300mA po bateriji, što je za 50mA više od originalnog, ali ja mislim da to znatnije ne ošteti njen kapacitet. Moguće je puniti i extra brzinom npr. jednu AA bateriju s jakosti 1200mA, al to bi je vjerojatno brže uništilo tj. smanjilo njen kapacitet...
Pa obično na baterijama sa malim samopražnjenjem, se proizvođać time i pohvali na pakiranju, dok na običnim npr. punjivim Duracell baterijama to niti ne spominju, u prvi plan ističu samo visoki kapacitet baterije... Što je OK ako ćeš te uloške i iskoristiti u potpunosti u roku od maximalno par tjedana od dana punjenja. No ne valja ni slijepo vjerovati svemu što proizvođači pišu na pakiranjima, stoga valja pogledati recenzije samih korisnika po netu prije kupovine.
Evo i Hombre je već rekao da uskoro izlaze i nove poboljšane Eneloopice (pričam o običnim Eneloop AA baterijama 1900 mAh minimalnog kapaciteta koji proizvođać garantira, ta brojka se uglavnom vrti oko 2000 mAh) koje će zadržati otprilike 70% snage nakon čak pet godina stajanja + garantirana učinkovitost do nevjerojatnih 1800 punjenja.
Do sad je to bilo negdje oko 75% sačuvane snage nakon tri godine stajanja i garantirano zadržavanje kapaciteta do 1500 punjenja. To sve važi jedino ako koristite original Eneloop punjač i ne izlazite iz normalnih temperatura skladištenja i korištenja. S obzirom da meni osobno ulošci stoje u stand by-u najviše par mjeseci, to mi nije ni bitno baš previše, ali lijepo je znat da ih i dalje unaprijeđuju.
"-može li ovaj punjač za enelopice puniti i sve ove lijeve koje imam do sada" Može.
"-mogu li ovi lijevi punjači puniti i enelopice?" Mogu, al ukoliko želiš da ti baterija zaista i bude 100% napunjena, te da će ostati s istim kapacitetom i nakon 500 ili 1500 (ovisno koje eneloopice imaš) punjenja i pražnjenja, ne preporuča se previše igrati s "lijevim" punjačima... zbog mogućeg prepunjavanja, što dovodi do zagrijavanja baterije i pada kapaciteta u mAh. Također ni tzv. brzi punjači nisu baš preporučljivi jer često ne napune bateriju na 100% jer puštaju previše struje u kratkom vremenu, što također može dovesti do pada kapaciteta...
Do sad u nas nisam nabasao na Eneloop XX ,ali kad bi ih našao po pristojnoj cijeni, bez razmišljanja bi ih uzeo... 2500mAh i garancija od 500 (umjesto 1500 ili u novih običnih 1800) punjenja mi je sasvim prihvatljivo. Jer ih mjesečno punim max 2-3 puta... i dok prođem taj limit, prije ću ih izgubit ili zamjenit novima.
Što se punjača tiče, uglavnom koristim originalni Eneloop "over night" koji puni svaku bateriju s jakosti od 250mA za AA baterije, odnosno 120mA kod AAA baterija. Ponekad koristim i brzi punjač "Lloytron B1550" zato što ima mogućnost punjenja svake baterije pojedinačno (original Eneloop traži barem jedan par)+ pokazuje trenutno stanje kapaciteta svake baterije (od max 4). Ako punim 4 AA baterije istovremeno, onda puni s jakosti od 300mA po bateriji, što je za 50mA više od originalnog, ali ja mislim da to znatnije ne ošteti njen kapacitet. Moguće je puniti i extra brzinom npr. jednu AA bateriju s jakosti 1200mA, al to bi je vjerojatno brže uništilo tj. smanjilo njen kapacitet...
Igsy- honoris
-
Broj postova : 2412
Godine : 35
Datum registracije : 12.03.2010
Zahvaljujem....
Moje dosadašnje iskustvo je:lijevi punjač,lijeve baterije i puni oko 24h,jedina ledica je ona da je stver uključena.bez ikakvog indikatora napunjenosti i kontrole
...dovoljno za dječje igračke....no, možda je vrijeme da pređem na nešto ozbiljnije...
Moje dosadašnje iskustvo je:lijevi punjač,lijeve baterije i puni oko 24h,jedina ledica je ona da je stver uključena.bez ikakvog indikatora napunjenosti i kontrole
...dovoljno za dječje igračke....no, možda je vrijeme da pređem na nešto ozbiljnije...
puls- guru
-
Broj postova : 2791
Godine : 46
Datum registracije : 05.03.2010
Tih 50 mA ti svakako neće oštetiti bateriju pa se ne moraš brinuti dok kod 1200 mA to svakako jeste ali taj način služi da bi imao napunjenu bateriju kad ti se jako žuri. Niti je baterija potpuno puna i skraćuješ joj životni vijek ali čovjek se nađe u situaciji da mu nešto treba odmah i sad, a ono što će bateriji biti nakonn slijedećih sto punjenja pada u drugi plan. Obzirom na njihov neupitan kvalitet jer ne pišu samo naši korisnici sve najbolje o njima nego cijeli svijet tako da su postale standard prema kojim se uspoređuju ostali može se reći da su bezobrazno jeftine za takvu kvalitetu i komfor koju pružaju u odnosu na klasične pošto, kad podijeliš broj punjenja s cijenom koju si platio dođeš do upravo beznačajnih svota. Iako ih imam preko dvije godine i koristim ih u foto aparatu, GPSu, baterijskoj svjetiljci... još ni jedna nije otišla dok se to za standardne NiMH čak i poznatih proizvođača ne može reći tako da sam ih, kako su krepavale tj. gubile kapacitet mijenjao s Eneloop.Igsy je napisao/la:Što se punjača tiče, uglavnom koristim originalni Eneloop "over night" koji puni svaku bateriju s jakosti od 250mA za AA baterije, odnosno 120mA kod AAA baterija. Ponekad koristim i brzi punjač "Lloytron B1550" zato što ima mogućnost punjenja svake baterije pojedinačno (original Eneloop traži barem jedan par)+ pokazuje trenutno stanje kapaciteta svake baterije (od max 4). Ako punim 4 AA baterije istovremeno, onda puni s jakosti od 300mA po bateriji, što je za 50mA više od originalnog, ali ja mislim da to znatnije ne ošteti njen kapacitet. Moguće je puniti i extra brzinom npr. jednu AA bateriju s jakosti 1200mA, al to bi je vjerojatno brže uništilo tj. smanjilo njen kapacitet...
Da ne bi bilo zabune da bi punjač bio kriv. S punjivim baterijama radim već preko 30 godina, a sam punjač koji imam je vrhunski Maha MC9000 koji ima odvojeno punjenje svake baterije, struju punjenja možeš birati za svaku bateriju koja se puni i kreće se u rasponu od 200-2000 mA, mogućnost refresha, pražnjenja željenom strujom, break in, a na LCD možeš pratiti sve parametre punjenja od struje, vremena, napona...
Hombre- guru
-
Pročitao sam na eneloop sajtu da XX baterije super rade na niskim temperaturama do -20°c, da li je tako i sa "običnim" eneloop?
Guru- lingua
-
Broj postova : 425
Godine : 39
Datum registracije : 03.12.2009
Ono što se da isčitati iz službenih Sanyo izjava klasične Eneloop rade vrhunski na nula, a mogu raditi i do -20 stupnjeva što bi značilo da ipak ne rade tako dobro na tim jako niskim temperaturama. Ako usporediš s klasičnim punjivim to je ipak daleko bolje jer od njih na toj temperaturi nemaš ništa.Guru je napisao/la:Pročitao sam na eneloop sajtu da XX baterije super rade na niskim temperaturama do -20°c, da li je tako i sa "običnim" eneloop?
Hombre- guru
-
molio bih vas za savjet/dva
imam ovakve uređaje http://www.google.hr/imgres?imgurl=http://www.njuskalo.hr/image-bigger/audio-ostalo/walkie-talkie-brondi-fx4-twin-slika-15758114.jpg&imgrefurl=http://www.njuskalo.hr/audio-ostalo/walkie-talkie-brondi-fx4-twin-oglas-5831808&h=463&w=463&sz=21&tbnid=BHxWvMAKfEjvgM:&tbnh=90&tbnw=90&zoom=1&usg=__t0emmuubN9NOZNfsIVX_KPQhi7Q=&docid=FY9NrlOF2Z3TOM&sa=X&ei=8b4wUpT8MYamhAf414CADg&ved=0CDQQ9QEwAA&dur=481
(no mogao sam naći kraći link...)
pa bi mi trebale punjive baterije (aaa) za njih. preporučite m nešto s ove stranice http://dx.com/
hvala
imam ovakve uređaje http://www.google.hr/imgres?imgurl=http://www.njuskalo.hr/image-bigger/audio-ostalo/walkie-talkie-brondi-fx4-twin-slika-15758114.jpg&imgrefurl=http://www.njuskalo.hr/audio-ostalo/walkie-talkie-brondi-fx4-twin-oglas-5831808&h=463&w=463&sz=21&tbnid=BHxWvMAKfEjvgM:&tbnh=90&tbnw=90&zoom=1&usg=__t0emmuubN9NOZNfsIVX_KPQhi7Q=&docid=FY9NrlOF2Z3TOM&sa=X&ei=8b4wUpT8MYamhAf414CADg&ved=0CDQQ9QEwAA&dur=481
(no mogao sam naći kraći link...)
pa bi mi trebale punjive baterije (aaa) za njih. preporučite m nešto s ove stranice http://dx.com/
hvala
smartbox- zelembara
-
Koje baterije trebaš-AA ili AAA?
maxina- MODERATOR
-
Broj postova : 2512
Datum registracije : 19.11.2011
kao što piše- aaa
smartbox- zelembara
-
Naručivao sam dosta baterija raznih proizvođača s DX-a jer su cijene od 3-8 USD-a za 4 komada punjivih dosta privlačne ali pokazale su se dosta "šarolike" po pitanju samopražnjenja.
Na kraju sam "puknuo" i naručio Eneloop-ice (punjive naravno) za 10-tak USD-a za 4 kom i sada ne brinem kada za 6 mjeseci upalim bateriju i sl. Rade svaki puta bez obzira koliko dugo stajale.
Mislim da ovi tvoji walkie-talkie troše dosta pa zaslužuju kvalitetnije baterije ako želiš da budu pouzdani.
Na kraju sam "puknuo" i naručio Eneloop-ice (punjive naravno) za 10-tak USD-a za 4 kom i sada ne brinem kada za 6 mjeseci upalim bateriju i sl. Rade svaki puta bez obzira koliko dugo stajale.
Mislim da ovi tvoji walkie-talkie troše dosta pa zaslužuju kvalitetnije baterije ako želiš da budu pouzdani.
maxina- MODERATOR
-
Broj postova : 2512
Datum registracije : 19.11.2011
Stranica 1 / 2. • 1, 2
Stranica 1 / 2.