FORUM PREŽIVLJAVANJA, BUSHCRAFTA, PUSTOLOVINE I PRIRODE
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Latest topics
» Tradicionalni preklopni noževi
zmije - Zmije Empty04.10.24 14:27 by Lawman

» Divlji kamp Drava 2024
zmije - Zmije Empty31.08.24 7:16 by NAVIGATOR

» chris reeve sebenza folder
zmije - Zmije Empty31.08.24 7:14 by NAVIGATOR

» 24 sata divljine
zmije - Zmije Empty16.07.24 0:39 by Mladen

» Kožni strop
zmije - Zmije Empty09.07.24 12:12 by oetzi

» Fallkniven noževi
zmije - Zmije Empty28.06.24 12:22 by laredo

» Garmin GPSMAP 66S
zmije - Zmije Empty22.04.24 11:59 by La vita e Bella

» Sretna 2024.godina
zmije - Zmije Empty01.01.24 23:27 by Lawman

» ako nekome treba ideja za kuću..
zmije - Zmije Empty18.12.23 9:19 by NecaPereca

» Ćao, ćao
zmije - Zmije Empty14.12.23 10:00 by NecaPereca

» Nije bilo preživljavanje ali je bilo stresno :)
zmije - Zmije Empty14.12.23 9:53 by Lawman

» Baterijske lampe
zmije - Zmije Empty24.11.23 8:29 by neven

» Utsch & Gierse Tools / UG-Tools
zmije - Zmije Empty23.11.23 19:08 by dux aeron

» Laser u survival kitu?
zmije - Zmije Empty22.11.23 20:56 by dux aeron

» Dosta je bilo zajebancije, dogodine tko živ , tko mrtav...
zmije - Zmije Empty21.11.23 12:20 by Lawman

» Stari novi hobi
zmije - Zmije Empty25.10.23 22:29 by neven

» Gitara & planinarenje
zmije - Zmije Empty24.09.23 11:48 by Strat04

» Izrada noza od turpije
zmije - Zmije Empty21.09.23 22:04 by Hobi majstor

» sta je najvaznije za prezivljavanje?
zmije - Zmije Empty20.09.23 11:34 by Strat04

» Mine na Papuku
zmije - Zmije Empty20.09.23 11:32 by Strat04

» prsluk, torbica ili ranac?
zmije - Zmije Empty20.09.23 11:10 by Strat04

» Prestavljanje
zmije - Zmije Empty20.09.23 9:45 by neven

» P: Chris Reeve Small Sebenza MAGNACUT
zmije - Zmije Empty30.08.23 9:03 by NAVIGATOR

» EDC- sitnice koje pojednostavljuju život
zmije - Zmije Empty09.08.23 16:48 by NAVIGATOR

» Svega ima,ničeg nema.. [CHAT TEMA]
zmije - Zmije Empty18.07.23 13:08 by Drvo

» Pozdrav svima
zmije - Zmije Empty03.06.23 14:28 by Shaman95

» Nocna zima ljeti u Gorskom Kotaru
zmije - Zmije Empty03.06.23 11:16 by DrAnte

» Koji nož kupiti?
zmije - Zmije Empty29.05.23 15:41 by Lawman

» "patiranje"karbonskog čelika?
zmije - Zmije Empty28.05.23 23:59 by ness

» SkeletoDon Alpha
zmije - Zmije Empty28.05.23 23:48 by ness

bebač 1-20
zelembara 20-50
tipko 50-100
bomber 100-200
lingua 200-500
spikač 500-1000
mr.spika 1000-2000
guru 2000-5000
master 5000-10000
alfa i omega 10000 +
Forum Preživljavanja© Facebook Icon

Zmije

+60
franciscus
dzolix
poljičanin
Svizac
puls
maxina
vladomado10
way
Buco
zb17ghost
tonka
Benjamin Verheyden
sremac
cutlass
DoomsdayST
walther9
lololorenzo
mario.kukic
robert
Migach
ttrruii8
ivo
glock
Mraz
gile1
Delete
Guybrush
ratomir6
goxxon
Branimir76
yasko
Fratt
hankok
flecktarn
JillValentine
mortimer
crospider
Target
TrXa
tandem
beargrylls12
biga
bum bum
hanuman
LUKSA
Igsy
rinos
Slym
Elp
Adept
Šimun
Aries
damjan
neven
vladimir-vlay
Fili
WILLY
Ri istra
Marko
Zokac
64 posters

Stranica 1 / 7. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

Go down

zmije - Zmije Empty Zmije

Postaj by Zokac 30.06.10 21:33

Ovdje kod mene ima dvije vrste otrovnica poskok i riđovka,svi znamo da poskok spada u jednu od otrovnijih zmija u svijetu.
Može li mi iko reći što napraviti ako vas jedna o d te dvije zmije ugrize, a daleko ste od civilizaci.
Znate u jednom časopisu sam čitao da se treba isisati otrov,a u drugom da se nesmije.
Može li mi iko reći što je od toga bolje
zmije - Zmije Za%20web-poskok1
zmije - Zmije Ridjovka_sa_Vrane_sovice_200806
Zokac
Zokac
bomber
bomber

Male
Broj postova : 159
Godine : 29
Datum registracije : 12.05.2010

[Vrh] Go down

zmije - Zmije Empty Re: Zmije

Postaj by Marko 30.06.10 22:02

poskok ti nije jedna od najotrovnijih zmija na svijetu i nesmijes sisati otrov ja mislim. nesmiješ se ni uzbuđivati previše, znači smireno reagirati.
dalje nek nastavi neko ko zna više od mene.
Marko
Marko
guru
guru

Male
Broj postova : 2015
Godine : 34
Datum registracije : 03.08.2009

[Vrh] Go down

Postaj by Ri istra 30.06.10 22:11

malo van teme ali korisno.

UGRIZ ZMIJE ,MAKAR I SPADALA U NEOTROVNE VRSTE TREBA SHVATITI JAKO OZBILJNO,JER U USTIMA IMAJU RAZNORAZNE BAKTERIJE KOJE MOGU UZROKOVATI PROBLEME. posjet doktoru i jedan tetanus je svakako rijesenje,bilo bi dobro uzeti koktel od tri inekcije pa si miran 10 god.

Ri istra
tipko
tipko

Male
Broj postova : 80
Godine : 45
Datum registracije : 09.01.2010

[Vrh] Go down

Postaj by WILLY 30.06.10 23:23

nakon ugriza strogo mirovanje,imobilizirati ruku ili nogu gdje je mjesto ugriza,5-10cm iznad ugriza podvezati srednje jakim stiskom kako bi se zaustavila limfska i venska cirkulacija,a u svrhu usporavanja širenja otrova u organizam,pozvati pomoč ili 112 ako ste na nepristupačnom terenu.uvijek bez panike jer zdrav čovjek može izdržati dosta dugo do dolaska pomoči bez posljedica,neki čak i bez protuotrova prebole ugriz.ovo je izvod iz hr-zdravlje
WILLY
WILLY
lingua
lingua

Male
Broj postova : 468
Godine : 49
Datum registracije : 13.12.2009

[Vrh] Go down

Postaj by Fili 30.06.10 23:24

lol tesko bi bilo ostat smiren kad bi me takva zmija ugrizla zmije - Zmije 368870
Fili
Fili
tipko
tipko

Male
Broj postova : 71
Godine : 30
Datum registracije : 15.05.2010

[Vrh] Go down

Postaj by WILLY 30.06.10 23:27

moraš jerbo je to već pola posla
WILLY
WILLY
lingua
lingua

Male
Broj postova : 468
Godine : 49
Datum registracije : 13.12.2009

[Vrh] Go down

Postaj by Marko 01.07.10 7:27

Fili je napisao/la:lol tesko bi bilo ostat smiren kad bi me takva zmija ugrizla zmije - Zmije 368870

hahaha slazem se, imam neku jeb*** fobiju od zmija zmije - Zmije 469245

mada nam to ne bi bilo pamteno zmije - Zmije 69343
Marko
Marko
guru
guru

Male

[Vrh] Go down

Postaj by vladimir-vlay 01.07.10 10:03

Da, ovo su sve dobri saveti.Dodao bih da se deo otrova moze isisati iz rane pod uslovom da nemate neku ranicu u ustima i tom prilikom treba zaseci kozu- spojiti one dve rupice od ugriza- radi boljeg protoka prilikom isisavanja.
Svojevremeno sam nabavio protivotrov za dve najopasnije vrste na ovim prostorima i stalno to vukao sa sobom u neku vukojebinu, zlu ne trebalo!Mislim da bi to bio veoma bitan detalj svacijeg survival kita.
vladimir-vlay
vladimir-vlay
bomber
bomber

Male
Broj postova : 154
Godine : 51
Datum registracije : 08.05.2010

[Vrh] Go down

Postaj by Marko 01.07.10 10:30

da, ovo je inace dobra ideja sa protuotrovom.
Marko
Marko
guru
guru

Male

[Vrh] Go down

Postaj by neven 01.07.10 11:42

lachBe je napisao/la:da, ovo je inace dobra ideja sa protuotrovom.

Koliko je meni poznato, serum je napravljen od tkz konjskog seruma,tj otrov zmije
ubrizga se u konja i određenim postupkom se napravi protuotrov.S obzirom da je serum
sastavljen od bjelančevina a iste su topive na visokim temperaturama jedina opcija u
slučaju ugriza je podvez ostati miran, pozvati pomoć.Jedino je liječnik taj koji smije dati
protuotrov nakon uvida u stanje ozljeđene osobe.Sisanje i rezanje ranice NIJE DOZVOLJENO. S takvim postupkom stanje osobe se može bitno pogoršati.Čak i da
nosiš taj protuotrov sa sobom zanima me kakva to mora biti termos boca koja može zadržati komadiće leda ili hladne vode dovoljno dugo ????. Mislim da serum izdrži do nekih 20 stupnjeva a da se ne pretvori u nešto sasvim drugo.

Zaboravio sam napomenuti da davanje protuotrova od strane nestručne osobe može
dovesti do šoka i srčanog zastoja kod ugrižene osobe.Nadam se da je to bar malo
pomoglo.
Pozdrav
neven
neven
lingua
lingua

Male
Broj postova : 396
Godine : 56
Datum registracije : 21.09.2009

[Vrh] Go down

Postaj by vladimir-vlay 01.07.10 12:52

Apsolutno je moguce drzati temperaturu ispod 10 stepeni 2-3 dana na terenu u posebnoj posudici namenjenoj za to.
Takodje,ima doktora koji tvrde da nije dozvoljeno, a ima doktora koji kazu da isisavanje otrova i prosirivanje rane uz drenazu, ako nista drugo, ne moze da skodi pod uslovom da nemate ranice u ustima.Ja sam sklon da sve logicki primenjujem, pa smatram da ne moze skoditi.
Davanje seruma se ISKLJUCIVO bazira na vrsti otrova (koja te vrsta ujela) i kilazi pacijenta, nakon cega se prate vitalni znaci puls,pritisak i sl. Uvek je bolje dati protivotrov, nego pustiti organizam da se sam bori sa tim.

SVE OVO GORE NAPISANO VAZI SAMO U SLUCAJU DA NE MOZETE DOCI U BOLNICU U ROKU OD 4-8 SATI!

Zaci,ako ste sami, najbliza civilizacija vise od sat-dva udaljena, nema mob. mreze itd.

Pozdrav

vladimir-vlay
vladimir-vlay
bomber
bomber

Male

[Vrh] Go down

Postaj by neven 01.07.10 13:11

vlay je napisao/la:Apsolutno je moguce drzati temperaturu ispod 10 stepeni 2-3 dana na terenu u posebnoj posudici namenjenoj za to.
Takodje,ima doktora koji tvrde da nije dozvoljeno, a ima doktora koji kazu da isisavanje otrova i prosirivanje rane uz drenazu, ako nista drugo, ne moze da skodi pod uslovom da nemate ranice u ustima.Ja sam sklon da sve logicki primenjujem, pa smatram da ne moze skoditi.
Davanje seruma se ISKLJUCIVO bazira na vrsti otrova (koja te vrsta ujela) i kilazi pacijenta, nakon cega se prate vitalni znaci puls,pritisak i sl. Uvek je bolje dati protivotrov, nego pustiti organizam da se sam bori sa tim.

SVE OVO GORE NAPISANO VAZI SAMO U SLUCAJU DA NE MOZETE DOCI U BOLNICU U ROKU OD 4-8 SATI!

Zaci,ako ste sami, najbliza civilizacija vise od sat-dva udaljena, nema mob. mreze itd.

Pozdrav

Hrvatski zavod za toksikologiju pa koga zanimaju detalji evo link.
http://www.hzt.hr/arhiva/otrovi_zivotinja.html
neven
neven
lingua
lingua

Male

[Vrh] Go down

Postaj by vladimir-vlay 01.07.10 13:42

neven je napisao/la:
vlay je napisao/la:Apsolutno je moguce drzati temperaturu ispod 10 stepeni 2-3 dana na terenu u posebnoj posudici namenjenoj za to.

Pozdrav

Procitao sam, hvala na linku.Bez ikakve svadjalacke namere ostajem pri stavovima koje sam izrekao i koji vaze samo ako ne mozete u bolnicu u odredjenom vremenskom periodu!
Malo objasnjenje vezano za rasecanje rane:pola strucnjaka tvrdi da ne treba,a pola strucnjaka tvrdi da treba iako je zvanican stav:prepustite doktoru.Uporedio bih to sa, ne znam kako je bilo kod vas, histerijom oko cuvenog gripa N1H1 kada su se lekari ostro podelili izmedju sebe da li je vakcinacija potrebna ili ne, iako je zvanican stav bio- vakcinisite se ljudi ili svi umiremo!Epilog:nije se vakcinisalo ni 10 posto stanovnistva i to sa jaaako sumnjivom vakcinom, a smrtnost od gripa ista kao i svake godine.
Apsolutno treba slusati lekare, ali u kombinaciji sa zdravom logikom! Dok mi neko ne dokaze ZASTO je dreniranje rane opasno ostacu pri tom stavu.
Veliki pozdrav!

vladimir-vlay
vladimir-vlay
bomber
bomber

Male

[Vrh] Go down

Postaj by neven 01.07.10 13:48

vlay je napisao/la:
neven je napisao/la:

Pozdrav

Nema problema svrha foruma je razmjena iskustva i informacija, nikakva svađa ne dolazi u obzir.

Procitao sam, hvala na linku.Bez ikakve svadjalacke namere ostajem pri stavovima koje sam izrekao i koji vaze samo ako ne mozete u bolnicu u odredjenom vremenskom periodu!
Malo objasnjenje vezano za rasecanje rane:pola strucnjaka tvrdi da ne treba,a pola strucnjaka tvrdi da treba iako je zvanican stav:prepustite doktoru.Uporedio bih to sa, ne znam kako je bilo kod vas, histerijom oko cuvenog gripa N1H1 kada su se lekari ostro podelili izmedju sebe da li je vakcinacija potrebna ili ne, iako je zvanican stav bio- vakcinisite se ljudi ili svi umiremo!Epilog:nije se vakcinisalo ni 10 posto stanovnistva i to sa jaaako sumnjivom vakcinom, a smrtnost od gripa ista kao i svake godine.
Apsolutno treba slusati lekare, ali u kombinaciji sa zdravom logikom! Dok mi neko ne dokaze ZASTO je dreniranje rane opasno ostacu pri tom stavu.
Veliki pozdrav!

neven
neven
lingua
lingua

Male

[Vrh] Go down

Postaj by vladimir-vlay 01.07.10 13:51

neven je napisao/la:

Pozdrav

Veliki pozdrav!

vladimir-vlay
vladimir-vlay
bomber
bomber

Male

[Vrh] Go down

Postaj by damjan 01.07.10 13:57

vlay je napisao/la:
Uporedio bih to sa, ne znam kako je bilo kod vas, histerijom oko cuvenog gripa N1H1 kada su se lekari ostro podelili izmedju sebe da li je vakcinacija potrebna ili ne, iako je zvanican stav bio- vakcinisite se ljudi ili svi umiremo!Epilog:nije se vakcinisalo ni 10 posto stanovnistva i to sa jaaako sumnjivom vakcinom, a smrtnost od gripa ista kao i svake godine.
Apsolutno treba slusati lekare, ali u kombinaciji sa zdravom logikom!

potpisujem zmije - Zmije 393492
damjan
damjan
mr.spika
mr.spika

Male
Broj postova : 1257
Godine : 41
Datum registracije : 06.11.2009

[Vrh] Go down

Postaj by Aries 01.07.10 14:16

mislim da je za nas ovo najpraktičnije/sigurnije rješenje (ok, najsigurnije je izbjeći ugriz ali zmije - Zmije 747986 ):

http://www.javno.com/gn/gn.php?m=1&rbr=647&id=skorpac
http://www.aspivenin.com/english/main.html
Aries
Aries
spikač
spikač

Male
Broj postova : 651
Godine : 53
Datum registracije : 26.02.2010

[Vrh] Go down

Postaj by vladimir-vlay 01.07.10 14:41

Aries je napisao/la:mislim da je za nas ovo najpraktičnije/sigurnije rješenje (ok, najsigurnije je izbjeći ugriz ali zmije - Zmije 747986 ):

http://www.javno.com/gn/gn.php?m=1&rbr=647&id=skorpac
http://www.aspivenin.com/english/main.html

Ej,jako dobro! Nisam znao da ovo ima! zmije - Zmije 368870
vladimir-vlay
vladimir-vlay
bomber
bomber

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Šimun 05.11.10 10:02

Što se tiče isisavanja otrova,NE SMIJE SE ISISAVATI,osim u slučaju ako imaš sve totalno zdrave zube.Otrov trazi bilo koju rupicu te tako dolazi do mozga a to moze biti ubojito. zmije - Zmije 747986
Šimun
Šimun
guru
guru

Male
Broj postova : 2747
Datum registracije : 26.06.2010

[Vrh] Go down

Postaj by Adept 05.11.10 15:10

crazyrussian je napisao/la:Što se tiče isisavanja otrova,NE SMIJE SE ISISAVATI,osim u slučaju ako imaš sve totalno zdrave zube.Otrov trazi bilo koju rupicu te tako dolazi do mozga a to moze biti ubojito. zmije - Zmije 747986
Nisu samo zubi u pitanju, ludiruse, a što je sa sluznicom usne šupljine :migg: - na to se misli kada se ljudima ne preporučuje sisanje otrova, ne na zube :migg:
Adept
Adept
mr.spika
mr.spika

Male
Broj postova : 1588
Datum registracije : 09.04.2010

[Vrh] Go down

Postaj by Šimun 05.11.10 18:00

to sam čuo od moje natavnice iz biologije....zmije - Zmije 747986
Šimun
Šimun
guru
guru

Male
Broj postova : 2747
Datum registracije : 26.06.2010

[Vrh] Go down

Postaj by Adept 05.11.10 20:03

Naravno, bitan je i karies ukoliko je nazočan, ali oštećenja sluznice usne šupljine su vrlo bitna stvar jel otrov upravo preko tih oštećenja prodire u tvoj organizam i eto problema...
Adept
Adept
mr.spika
mr.spika

Male
Broj postova : 1588
Datum registracije : 09.04.2010

[Vrh] Go down

Postaj by Aries 05.11.10 23:52

ajmo još jednom ispočetka zmije - Zmije 747986
nedavno sam bio na jednom tečaju PP koji je držala jedna dosta poznata doktorica koja je aktivna članica HGSS-a pa sam je direktno tražio za mišljenje o vakum pumpicama poput aspivenina te što činiti ako te ugrize otrovnica. To je bilo prije cca. mjesec dana pa se više i ne sjećam detalja razgovora ali probati ću to prenijeti najbolje što mogu...

Uglavnom, gđa kaže da to ništa ne koristi te da zarezivanje ranica, pokušaj isisavanja otrova i sl. također ništa ne koristi (nema nikakvog bitnog utjecaja). Ono što je bitno je ne paničariti već imobilizirati (ali to ne znači da treba leći i ne micati se) i polako doći do doktora. Dalje, ona striktno savjetuje NE KORISTITI serum, jer njime možete izazvati više štete nego koristi (mogućnost reakcije, a i treba znati procijeniti trenutak KADA ga treba ubrizgati i kako). Čak i kad dođete u bolnicu, doktor vam neće dati serum, već ćete biti na promatranju i dobiti ćete samo infuziju kako biste otrov izlučili iz tjela prirodnim putem...

Zašto doktorica misli da od vakum pumpi nema efekta? Zato što je naše tijelo "spužvaste" građe i nešto što je jednom ubrizgano nije više moguće "izvući" nazad....
Aries
Aries
spikač
spikač

Male
Broj postova : 651
Datum registracije : 26.02.2010

[Vrh] Go down

Postaj by Elp 07.03.11 11:34

u potpunosti se slazem... Procitao sam (a i narodna predanja kazu) da otrov ne smijete isisavati. Imobilizacija tijela, povez iznad ujeda na 30ak cm ukoliko se radi o udovima, sa povremenim otpustanjem da bi krv procirkulisala (da ne dodje do odumiranja tkiva) i sto hitniji prebacaj u bolnicu.

U BiH ovu vrstu sa slike zovu obicnim poskokom, ono sto nazivate riđovkom, nije mi poznato, ali zmija zuckasto smedje boje sa "baklavama" na ledjima zovu sarka, sargan ili "ljutac". Licno je smatram drugom najopasnijom vrstom na nasim krajevima, jer je lijena, ceka da joj se priblizite, ne bjezi pred vibracijama, napada hitro, a zabiljezen je slucaj gdje je progonila djevojku dok je nije ujela.

Druga vrsta koju mozete naci na planini Igman je takozvana "Igmanka", zmija potpuno crnog tijela, duzine 50ak cm, vrlo jakog otrova (pretpostavljam da je neurotoksin), ozloglasena kao zmija od cijeg ujeda smrtni ishod nastupa u roku 1-2 sata. (neprovjerena informacija - licno se nisam susretao sa njom). Otac je imao jedan susret, kada je umalo zamijenio za grancicu, te dok se nije pomjerila, nije uvidio da se radi o zmiji.

Licno ih ne volim ubijati, smatram ih fascinantnim stvorenjima i kao i svako drugo bice, zasluzuju zivot. Ako ste primorani da ih ubijate, zaboravite kamenje i batine. Tanki prut duzine 1.5-2 metra. (u narodu ga zovu zitkovac), poput prutica sa vrbe... Udarac iza glave je sasvim dovoljan. Zmija se pocinje uvrtati, grciti i sl. ali je u principu gotova. Ubio sam ih prilican broj u proslosti, ova metoda mi se pokazala kao najefikasnija. Jos jedan savjet:

Kada hodate, "stupajte" jer tako stvarate vibracije na koje su zmije izuzetno osjetljive. Veliki broj vrsta ce pobjeci prije nego ih uocite. Vase oci su ipak najjace oruzje. Uocis li je, zaobidji je...

Nadam se da sam vam pomogao u nekim stvarima, a ako grijesim, prihvatam kritike.

Lijep pozdrav
Elp
Elp
lingua
lingua

Male
Broj postova : 491
Godine : 38
Datum registracije : 25.02.2011

[Vrh] Go down

Postaj by Slym 07.03.11 15:36

Elpenor je napisao/la:
U BiH ovu vrstu sa slike zovu obicnim poskokom, ono sto nazivate riđovkom, nije mi poznato, ali zmija zuckasto smedje boje sa "baklavama" na ledjima zovu sarka, sargan ili "ljutac".

Riđovka i šarka su jedno te isto (vipera beruss).
Slym
Slym
bomber
bomber

Male
Broj postova : 183
Godine : 114
Datum registracije : 20.04.2010

[Vrh] Go down

Postaj by Elp 07.03.11 15:54

Hvala Slym, zaista nisam znao. Vjerovatno drugo podneblje, drugaciji nazivi... zmije - Zmije 69343
Elp
Elp
lingua
lingua

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Slym 07.03.11 16:50

Doduše, u našim krajevima se pojavljuje nekoliko vrsta riđovki.

Obična riđovka, šarka (vipera berus) - nastanjuje pretežno Mađarsku, sjeveroistočne krajeve Hrvatske no ima je i u Gorskom Kotaru i primorju gdje je nešto tamnije boje.

Bosanski šargan, šargan, balkanska riđovka (vipera berus bosniensis) - od riđovke se razlikuje po isprekidanim šarama na leđima koje tvore poprečne pruge, te je za razliku od obične riđovke (oko 75cm) kraća (oko 50ak cm). Nalazi se najviše u Bosni i Hercegovini, te dijelom u hrvatskom primorju. Ima jači otrov od obične riđovke.

Crna šarka, crna guja (vipera berus prester) - potpuno je crna varijanta riđovke, nastanjuje petrežno centralnu Bosnu i Hercegovinu (Igman, Bjelašnica) ali pojavljuje se i na zapadu Vojvodine (Vršačke planine) i sjeveru Srijema (Fruška Gora). Neki je smatraju najotrovnijom riđovkom.

Stepska riđovka, stepska ljutica, oštorglava ljutica, poljska riđovka - (Vipera ursinii, vipera ursinii rakosiensis) - rasprostranjena po Slavoniji i uz granicu s Mađarskom

Planinski žutokrug, žutokrug, planinska ljutica - (vipera ursinii macrops) - rasprostanjena na Dinari, Južnom Velebitu i bosanskohercegovačkim planinama

Stepska riđovka i planinski žutokrug ugrožene su vrste čija je populacija u posljednjih 15ak godina smanjena za gotovo 80%, zaštićene su Bernskom konvencijom)

Zadnja promjena: Slym; 08.03.11 3:58; ukupno mijenjano 4 put/a.
Slym
Slym
bomber
bomber

Male
Broj postova : 183
Godine : 114
Datum registracije : 20.04.2010

[Vrh] Go down

Postaj by rinos 07.03.11 17:20

Druga vrsta koju mozete naci na planini Igman je takozvana "Igmanka", zmija potpuno crnog tijela, duzine 50ak cm, vrlo jakog otrova (pretpostavljam da je neurotoksin), ozloglasena kao zmija od cijeg ujeda smrtni ishod nastupa u roku 1-2 sata. (neprovjerena informacija - licno se nisam susretao sa njom). Otac je imao jedan susret, kada je umalo zamijenio za grancicu, te dok se nije pomjerila, nije uvidio da se radi o zmiji.
zmije - Zmije 30210

to je bosanska riđovka (Vipera berus bosniensis),pošto je to jedna od varijanti boje u kojima se nalazi,pogotovo u hladnijim predjelima,i vidjet češ ih prije nego šarene(prije izlaze,jer bolje upijaju toplinu,radi crne boje)

zmije - Zmije Vipera_berus_%28Marek_Szczepanek%29...

to o otrovnosti je malo pretjerano,otrov je hemotoksin i najčešće nije fatalan,ali je bolan i razara tkivo,radi toga nije uputno ranu hladiti a ni zagrijavati(nije termolabilan)Postoji jedna mala vakuumska pumpica, Aspivenin, koja služi za isisavanje otrova iz rane,pa se može izvući bar manja količina otrova.

poskok je najotrovnija zmija evrope,a od njegova otrova smrt ne nastupa često(ovisi o osobi i mjestu ugriza)a sigurno ne nastupa u periodu od 1-2 sata,samovoljno korištenje zmijskog protuotrova može biti štetnije nego sam otrov.

zmije - Zmije Poskok-jedine_vrsta_otrovnice_u_NP_Paklenica

rinos
rinos
spikač
spikač

Male
Broj postova : 668
Godine : 59
Datum registracije : 28.09.2009

[Vrh] Go down

Postaj by Igsy 07.03.11 17:29

O homemade alternativi Aspiveninu i ostalim dodatnim informacijama oko ugriza zmije pročitajte ovdje: https://survival.aforumfree.com/t78p40-pribor-prve-pomoai ...
Igsy
Igsy
honoris
honoris

Male
Broj postova : 2412
Godine : 35
Datum registracije : 12.03.2010

[Vrh] Go down

Postaj by Elp 07.03.11 19:23

Kao sto sam rekao, neprovjerena informacija. postoji naravno mogucnost da se desio slucaj od kojeg su ljudi stvorili mit. Ako je neko bio, ne znam, posebo osjetljiv, hiper alergican ili jednostavno nije slusao ove savjete o mirovanju i sl. pa je "odapeo" za 2 sata, ovi ostali su to mogli tumaciti kao jak otrov. Nebitno, otvorite oci i nema problema.

Jedno pitanjce rinos: rekao si da poskok ubrizgava hemotoksin, da li je isti slucaj i sa ridjovkom?
Elp
Elp
lingua
lingua

Male

[Vrh] Go down

Postaj by Sponsored content

Sponsored content