FORUM PREŽIVLJAVANJA

prvi Hrvatski forum preživljavanja, bushcrafta, pustolovine i prirode
 
Početna stranicaO autoruRegistracijaLogin

Share | 
 

 KOLIKO ZAPRAVO VRIJEDI BEAR GRYLLS ULTIMATE KNIFE

Go down 
Go to page : 1, 2, 3  Next
Autor/icaPoruka
NAVIGATOR
master
master
avatar

Male
Broj postova : 7274
Godine : 43
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 05.04.2010

PostajNaslov: KOLIKO ZAPRAVO VRIJEDI BEAR GRYLLS ULTIMATE KNIFE   16.11.12 0:49

iako već postoji nekoliko tema o ovome nožu ipak sam odlučio ovo postaviti kao odvojenu temu. kada interes malo splasne možda ju pridružim ostalim bear grylls temama.
ova tema će zasada stajati odvojeno iz razloga jer u njoj neće biti riječ o pljuvanju niti hvaljenju nečije veličine nego jednostavno o testiranju proizvoda i to ne prema mišljenjima youtube recenzijama nego jedino prema mojem osobnom mišljenju i iskustvima s terena.
ne ulazim u polemuku o vrijednosti gospodina beara i njegovih savjeta u survival situacijama(ja sam više rey mears tip) no jedno se čovijeku mora priznati radio je svojevremeno odlične zabavne emisije koje sam i ja volio gledati, i nove epizode sa zanimanjem iščekivao.
po mojem mišljenu oko polovica forumaške populacije je ovdje prisutna upravo iz razloga što ih je njegov serijal prošlih godina emitiran na RTL-u i discoveryju potaknuo i motivirao da se zainteresiraju za tematiku preživljavanja i uguglaju neki pojam koji im je čudotvornim elektronskim kanalima otvorio i ovaj svima nama privlačan cyber svijet zvan SURVIVAL FORUM.

u životu sam posjedovao stotine i po cijelome svijetu koristio još više različitih oštrica. nakon godina iskustva i stotina rezačko-cjepačko- drvodjeljskih sati u divljini laskam si da već prema prvom pogledu na odeređenu oštricu mogu već unaprijed znati koliko mi odgovara i hoće li mi dobro služiti. iznenađenja su uvijek moguća i ne bi bilo prvi puta da se u svojoj prvoj procjeni prevarim ali u više od 90% slučajeva mogu tvrditi da su moje procjene glede pojedinih oštrica bile točne.

upravo sam prema procjeni ustvrdio da je prvi nož gospodina beara poznati i skupi beyley po mojim kriterijima jedva upotrebljivo oruđe. da budem iskren nikada pravi beyley nisam držao u ruci no imao sam priliku koristiti njegovu vijernu kopiju koja se od originala razlikovala jedino po materjalu izrade. po nićemu mi taj nož nije sjeo. loš grind, zubi, neudobna i teška ručka, nepotreban bolster itd. ukratko taj mi nož koncepcijski nije nikada odgovarao, ne ulazim sada u cijene i i kvalitetu materjala i završne obrade, to ni ne sumnjam da je odlično ali taj mi se nož niti estetski a niti funkcionalno nikada nije svidio.

bear je u cijlu veće zarade (masovne proizvodnje koju mu bayley nije mogao osigurati) potpisao ugovor s poznatim gerber-fiskarsom i s nima u dogovoru projektirao njegov današnji nož, zapravo radilo se o modifikaciji jednog gerberovog već postojećeg survival modela noža kojeg su stručnjaci dizajna dobili zadatak napraviti masama nevjerojatno privlačnim a da pritome ne izgubi na funkcionalnosti. rođen je BEAR GRYLLS ULTIMATE SURVIVAL KNIFE, kojemu je glavni adut ali ne i jedini nejegov vrlo atraktivan dizajn.
u idućih nekoliko postova nastojat ću provjeriti, zapravo došlo mi je to kao osobni zadatak, neka vrsta izazova, isprobati je li nož po kojemu večina pljuje, a ipak je najprodavaniji prošlogodišnji nož, vrijedi li on novaca koliko košta ili ispada da ipak dajemo solidni komad od financijskog mjesečnog kolača na etiketu i poznato i zvučno ime BEAR uštikano narančastim koncem na crnoj corduri.
za pomoć sam se javio upravi replikarta kojima ovom prilikom zahvaljujem na ustupljenom mi primjerku noža za opsežno i dugotrajno testiranje.

dakle danas sam u pauzi zbrisao s posla da bi preuzeo u zagrebačkoj ispostavi navedeni nož. nakon vrčenja po prstima u trajanju od 2 sata i foto sešna do ovih sam zaključaka došao. napominjem da s dotičnim alatom još nemam nikakva praktična iskustva i da će zadaci poput battoninga, bacanja, zabijanja čavli pomelom, otvaranja konzervi, pretvaranja i korištenja kao koplje biti odrađeni u sljedečim mjesecima, pa i na forumaškim okupljanjima.

već kada sam prije godinu dana prvi puta taj nož imao u rukama prokomentirao sam da ne mogu vjerovati koliko je to "u tom cjenovnom rangu" solidno odrađen projekt. već na prvu mi se svidio znatno više nego beyley, od kupovine ili testiranja me odbila činjenica da se tada ta verzija noževa isporučivala samo sa iritantnim i meni u šumi neupotrebljivim zubima.
evo danas ispred objektiva mog fotića prvi puta držim bezzubi bearov nož i on u jeftinom i nepraktičnom blister packu izgleda ovako.ipak razumljivo i je da je nož tako pakiran jer se ipak radi o jeftinijem survival alatu čiji materjali nisu potpuno otporni na hrđu, kako se svugdje u svijetu taj nož nudi čak i po samoposlugama i među grincegima razumljivo je da je nož bilo potrebno hermetički zatvoriti.

na ambalaži je već vidljivo na koju klientelu artikli ove gerberove linije ciljaju. na izviđače i mlađe planinare, ribiće, sve one klince koji su prošlih godina gutali bearove video uradke.paradoks da jedan od najcjenjenijih foldera osobađa ispod staklenog zvona pandorinu kutiju jedan od najpljuvanijih noževa desetljeća.potrebno je paziti da se prilikom otvaranja-rezanja ambalaže ne zarežu dijelovi futrole od kordure.nakon raspakiravanja evo što nam ostaje za ponijeti sa sobom u divljinu.

NASTAVLJAM ZA TREN


Zadnja promjena: NAVIGATOR; 16.11.12 12:20; ukupno mijenjano 2 put/a.
[Vrh] Go down
NAVIGATOR
master
master
avatar

Male
Broj postova : 7274
Godine : 43
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 05.04.2010

PostajNaslov: Re: KOLIKO ZAPRAVO VRIJEDI BEAR GRYLLS ULTIMATE KNIFE   16.11.12 1:27

da se ne radi o skupom artiklu besprijekorne završne obrade najprije sam zaključio po firestellu koji je malo spiganog štapića. ipak ta mu greška ne umanjuje funkcionalnu vrijednost, i takav milimetar spigan solidno baca iskru. taj mi se štapić na filmićima koje sam o ovome nožu gledao učinio pre tanak i pre kratak. ovako pod prstima se čini primjeren zadatku i ne vjerujem da će na terenu iznevjeriti.

firesteel je praktično smješten na samu futrolu noža i na zvučni klik sjeda u ležište. ovakvo se na prvu rješenje čini odlično i volio bi da takvo mišljenje opravda i nakon dužeg korištenja. moje bi se mišljenje moglo promijeniti ako ustanovim da plastika od koje je cijeli sistem napravljen nije dorasla zadatku pa da se klik izlizao, tada bi se firesteel mogao kod nošenja noža i zapinjanja za granu izgubiti a vatra nam je itekako bitna, pogotovo ako je nemamo.samo nož je po meni koncepcijski odlično napravljen, drop point oštrica dovoljno je robustna i u leđima mjeri respektabilnih 5mm. čelik oštrice je u cijelome ovome konceptu naj veća nepoznanica. mogućnosti koje se nude na netu su 440A, 8cromo13mov, 420HC.
niti jedan od ovih čelika ne briljira u performansama ali ako pogledamo u cijenovnu kategoriju u koju nož spada to je neka realnost. za utjehu, u praktičnim performansama na terenu po mojemu iskustvu razlika između najboljeg i najlošijeg čelika u industriji ozbiljnih noževa, dakle razlika u korištenju i njihovom održavanju(oštrine) ne prelazi 10% i samo vrlo učen nožoljubac s puno sati rada s oštricama na terenu će tu razliku moći primjetiti.oštrica je hollow grindana što po meni nije idealno za nož koji je namjenjen survivalu, nije pogodna za pajseriranje i kopanje ali je vrlo jednostavna zapravo najjednostavnija na terenu za održavanje oštrine. bez obzira od kojeg je ova oštrica čelika siguran sam da će u prvim minutama rezati drastično bolje od bilo kojega barka ili falka sa convex grindanim oštricama. OK fallkovi i barkovi će umjereno bolje rezati punooo dulje nego ovaj bear knife.kako na oštrici nema nikakvih podataka o vrsti čelika kao i na većini gerbera(to je bedasto) ali ovdje je oku daleko prepoznatljiviji bear-gerber logo.ručka noža je najsličnija novim morinim modelima ručki u kombinaciji ugodne mekanije gume i ludo izdržljive plastike. meni su te nove morine ručke kao i ova bearova pre velike i nisam njihov ljubitelj. smeta me onaj predefinirani utor za prst no većini će siguran sam biti odlična, večini pašu i ove nove morine ručke a meni ne(imam male šake).za ručku je uzicom pričvršćena fantastična mikro fućkaljka, obavezno će se jednom preseliti u moj SDN. kad sam prvi puta u nju puhnuo zvuk je bio neartikulirani šuškav, činilo se i u sebi sam prokomentirao ma gle krama, ali kad sam malo jače kroz nju puhnuo, pročistila se od zaostalih komadića srhova plastike i zatutnjala da su mi bublnjići skoro exsplodirali. na poslu su do mene dotrčale ekipa iz susjednih montaža(a montaže su nam i zvučno izolirane). dakle fućkaljka radi odlično.malo trčim pred rudo, nisam se osvrnuo na finiš i oštrinu noža koja itekako pokazuje o kojemu se rangu i finoći završne obrade ovdje radi. dakle kada općenito pogledamo linije oštrice kuteve grindova, preciznost izrade vrha noža, simetričnost kontura oštrice dakle kada na umu imamo sve to, čini nam se da u rukama držimo veliki sanrenmu proizvod. najbliže je tome bearova završna obrada. sekundarna je oštrica grindana pod odličnim kutem, rekao bi pod oko 19-20 stupnjeva, no njezina završna obrada baš i nije neko ludilo. nož je za moje pojmove vrlo umjereno oštar da ne kažem umjereno tup. u rangu sa Ka-barima, ontarijima, i ostalim gerberima.
papir može rezati bez većih problema ali osjete se nepravilnosti i razlike u oštrini između susjednih dijelova reznog brida.
vjerujem da će 5-6 poteza po keramici i malo na strop učiniti ovu oštricu oštrom poput britve. mislim da će to biti stvarno lak zadatak upravo zbog po mojim kriterijima adekvatnih kuteva grindova koji nož guraju u kategoriju dobrog slajsera a ne pajsera.
NASTAVLJAM ZA TREN


Zadnja promjena: NAVIGATOR; 16.11.12 12:27; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh] Go down
NAVIGATOR
master
master
avatar

Male
Broj postova : 7274
Godine : 43
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 05.04.2010

PostajNaslov: Re: KOLIKO ZAPRAVO VRIJEDI BEAR GRYLLS ULTIMATE KNIFE   16.11.12 1:47

po meni jedna od svjetlijih točaka ovoga koncepta je njegova futrola koja je krajnje maštovito i praktično napravljena i iznimno kvalitetno za svoj cjenovni rang. mislim da je razlog tome publika kojoj je nož namjenjen, dakle klinci koji još nemaju razvijenu svijest o oštrim alatima. dakle futrola ovdje ima itekako bitno značenje možda bitnije i od same oštrice.
rado bi upravo ovakav koncept futrole vidio i na mojim omiljenim fallkovima.već na prvu futrola je odlično dizajnirana. plastika i kordura čini se kvalitetom daleko nadmašuju cijenovni razred. na futroli se sa zadnje strane nalazi dijamantni brus koji je izložen tek kad se futrola rasklopi, tako da u zatvorenom položaju ne dere ni futrolu ni hlaće ni sam nož

brus je postavljen pod kutem a za primjereno korištenje čak i neiskusnima, futrolu je dovoljno samo uspraviti, nasloniti čvrsto na podlogu i koristiti tehniku provjerenu na do sada najuspjelijem sistemu brušenje ikada, a to je spyderco triangl. dakle i ovdje na bearu nož je potrebno samo okomito spuštati prema dnu brusa.

po meni je jedina zamjerka na futrolu ta što su njezine komponente spojene čičkom koji bi s vremenom mogao oslabiti. po meni bi čvrsti drukeri u kombinaciji sa postojećim čičkima bili najbolje rješenje.zbog upitnih čičaka nož vam neće ni u kakvim uvijetima ispasti iz futrole jer njega drži jedan od najboljih i najjednostavnijih klik sistema koje sam do sada na futrolama vidio. pouzdano drži nož bez osiguranja čak i kod trešnje i to naopačke.

najgora stvar koja se može dogoditi kad čički dotraju je da vam nož s cijelom futrolom sklizne iz cordura nosača. može se ovako i nositi.

no ako je uredno začičkan onda to u kompletu izgleda ovako. nož i futrolu za cordura nosač drže tri preklopljena čička koji su sada na početku vrlo čvrsti.

NASTAVLJAM ZA TREN


Zadnja promjena: NAVIGATOR; 16.11.12 12:31; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh] Go down
NAVIGATOR
master
master
avatar

Male
Broj postova : 7274
Godine : 43
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 05.04.2010

PostajNaslov: Re: KOLIKO ZAPRAVO VRIJEDI BEAR GRYLLS ULTIMATE KNIFE   16.11.12 2:15

uz nož i sve nabrojano u paketu dolazi i bearov savjetnik u situacijama preživljavanja. to je po meni najslabija karika ovoga kompleta. priručnik nudi vrlo šture opise kako izgraditi zaklon, doći do vode, zapaliti vatru, orjentirati se, pribaviti hranu, sve to uz bazične crteže koji su po meni i jedino korisno od svega, no najveći je nedostatak to što je sve to odštampano na jeftinom papiru koji će se razmočiti i postati neupotrebljiv već i od same povećane vlažnosti zraka.

da bi se došlo do korisnih imformacija treba razrezati jlepljivu traku.makar da su hermetički zatvorili taj papirić u neku ampulu već bi bilo puno korisnije kad je nisu već odštampali na komadu najlona a što ne bi bitnije utjecalo na cijenu proizvoda.čak i ja koji sam prema većini hrvata nebuškraftera recimo to izverziran za stvari koje su ovdje nacrtane, trebao sam dobro razmisliti KAKO OVO???
tekstovi su uglavnom beskorisni tipa "kad ti je teško drži se stari, nedaj se" i slična bodrenja.

ovaj list upitno korisnih savjeta ima svoje mjesto na poleđini futrole, džep je korisniji od sadržaja i objašnjava osnove bezglasne komunikacije u vidnom dometu između unesrećenih i spasilačkih timova.

na kraju današnjeg osvrta bi zaključio da bi ovakav primjerak barem na neko vrijeme usrećio svakog čitatelja ovoga foruma pogotovo one mlađe željne poistovječivanja sa freekom koji jako dobro odrađuje svoj posao i zabavlja mase, BEAROM.
i mene je ovaj nož dovoljno zainteresirao da mu posvetim iduće neko vrijeme za testiranje. kao koncept mislim da je odličan, daleko upotrebljiviji od svih dosadašnjih filmskih rambom nadahnutih tvorevina. po meni mu je veliki plus cijena koja za forumaše iznosi manje od 500 kn. iznenađenje u pozitivnom ili negativnom smjeru mogu biti samo materjali od kojih je napravljen o kojima će ovisiti koliko će moje oduševljenje dugo trajati. na kraju bi ustvrdio da mislim da BEAR GRYLLS KNIFE nikako nije ultimativan survival nož ali ja bi ga u takvoj survival situaciji radije imao uz sebe od bilo koje more.

ovo je tek intro u temu a daljni tekstovi, fotke i utisci će dolaziti s vremenom.
svi komentari su dobrodošli koji se tiču samoga noža i njegove konstrukcije-namjene. molim da se tema ne pretvori u raspravu da li je gsn. ber dobar survivalist ili nije, to je tema neke druge teme.


Zadnja promjena: NAVIGATOR; 16.11.12 12:35; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh] Go down
Fratt
MODERATOR
MODERATOR
avatar

Male
Broj postova : 4703
Godine : 39
Lokacija : .- -. -.-. .. . -. - / ..-. --- .-. . ... - ...
Datum registracije : 30.09.2010

PostajNaslov: Re: KOLIKO ZAPRAVO VRIJEDI BEAR GRYLLS ULTIMATE KNIFE   16.11.12 2:42

Cijeli koncept bi bio puni pogodak da su osteicu napravili od jeftinog celika kojeg koristi Sanrenmu ili 420 HC...ovaj koji je Gerber ponudio pod BG kolekcijom je smece samo takvo,imam BG foldera koji se istupio dok sam rezao spek s njim,obican hamburger spek.
Budi spreman ga stalno hoblati po brusu jer se tupi abnormalno,"pot metal" kako bi Kinezi rekli...


Popijem maksimalno 5 piva godišnje.

titanijum je napisao/la:

Koliko je ovo teško , najbolje ja ilustracjia, kao da čelije mozga , učinite regenerativnim .A one se ne regenerišu.Hvala Bogu."Pulsov sam vrtio po ruci i oduševio se, osim što je, kao i većina ovdje prikazanih majstorija naših forumita, za moj ukus predebel!"
g. Ivo, 1912.-
[Vrh] Go down
NAVIGATOR
master
master
avatar

Male
Broj postova : 7274
Godine : 43
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 05.04.2010

PostajNaslov: Re: KOLIKO ZAPRAVO VRIJEDI BEAR GRYLLS ULTIMATE KNIFE   16.11.12 2:54

ok, primljeno na znanje, paralelno će ići u test bok uz bok sa VG10 i n690. rezat će se od suhih kobasica pa do batoniranja graba i sl. brojat ću rezove i oštrinu pokušat usporediti rezanjem papira, sve ću nastojat fotodokumentirati.
[Vrh] Go down
Igsy
honoris
honoris
avatar

Male
Broj postova : 2697
Godine : 29
Lokacija : Split
Datum registracije : 12.03.2010

PostajNaslov: Re: KOLIKO ZAPRAVO VRIJEDI BEAR GRYLLS ULTIMATE KNIFE   16.11.12 3:48

"oštrica je hollow grindana što po meni nije idealno za nož koji je namjenjen survivalu, nije pogodna za pajseriranje i kopanje ali je vrlo jednostavna zapravo najjednostavnija na terenu za održavanje oštrine"

Nebi se baš složio, po meni titulu najjednostavnijeg grinda za održavanje na terenu nosi scandi.

"ja bi ga u takvoj survival situaciji radije imao uz sebe od bilo koje more."
Ja bi se ipak držao provjerene More i spremio tih par stotina kn razlike u džep.


Par fotkica "zadovoljnih" korisnika...


[Vrh] Go down
NAVIGATOR
master
master
avatar

Male
Broj postova : 7274
Godine : 43
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 05.04.2010

PostajNaslov: Re: KOLIKO ZAPRAVO VRIJEDI BEAR GRYLLS ULTIMATE KNIFE   16.11.12 11:58

ovo za scandi grind sam već brdo puta objasnio svoje stajalište i tvrdim i dalje da je scandi nož na terenu nemoguće nabrusiti brusom koji je krači od do 15-20cm(dobro to ovisi i o dužini scandi oštrice koju brusimo). odnosno moguće je uz iznimnu vještinu i sa previše uloženog truda i vremena. koliko got se svi kleli u svoje oštračke sposobnosti nitko mi od forumaša u dvije godine na susretima na terenu nije demonstrirao da je to moguće. odnosno moguće je ali ako se na nožu napravi sekundarni grind a to onda više nije pravi scandi. iako je po meni idealna oštrica za većinu situacija pa i za one u survivalu kojima je ovaj nož, barem prema pedigreu namjenjen ona flatt grindane geometrije ipak bi u praktičnosti na terenu izabrao radije hollow grind nad scandijem. sam sam imao potrebu na jednom dvotjednom terenu na flatt grindanom nožu u potpunosti reprofilirati oštricu malim DC4 zbog boljih reznih performansi koje su mi taj tren bile neophodne. to bi bilo apsolutno nemoguće sa scandijem odnosno trebalo bi mi barem tjedan dana hrmbanja za to.istina je i ta da će slabe karakteristike lošeg čelika biti najizraženije upravo kod hollow grinda. zato se nadam da ovaj nož nije od nekog totalno lošeg čelika inače će moje oduševljenje brzo splasnuti.

kao tipičan primjer mojih navoda o kompliciranom brušenju csandi noža na terenu ide u prilog postupak ikone suvremenog bushcrafta RAYA MEARSA koji u svojem tutorijalu za oštrenje noževa na terenu oštri jedino flatt grindanu oštricu na mali DC4 a tek u tutorijalu brušenja noža u baznom logoru ili kući on brusi svoj scandi bushroole i to na velike 20cm duge kamene. upravo je ray najviše zaslužan da se scandi udomačio među bushcrafterima, ali ja osobno u 20 godina nikada nisam spoznao prednost scandija. istina je i ta da nitko od sjevernih naroda laponija i slićno ne koristi scandi na noževima svi koriste flatt, barem u dokumentarnim filmovima koje sam ja gledao, nažalost taj dio svijeta još nisam posjetio pa ne mogu tvrditi iz prve ruke ali i to se bliži u skoroj budućnosti.

Igsy upravo zbog fotografija koje si linkao mi je i bio izazov uzeti ovaj nož na test. većinu negativnog PR-a ovog noža i sličnih fotografija odradila je ekipa koja ima averziju prema samome bear gryllsu i svemu onome što on predstavlja. mene zanima koliko je taj nož dobar ili loš za cijenu i mišljenje ću nastojati dati neopterećen životnim uspjehom gsna. bera na kojeg su mnogi ljubomorni.

da posumnjam u istinitost svih tih loših testova potaknulo me i mišljenje jednog svjetski priznatog knifemakera koji je radio projekte za dobar dio kreme svjetskog nožarstva koji je ustvrdio da to uopće nije loš nož i da vrijedi barem onoliko koliko košta.

kako sam već napomenuo isprobat ću sve situacije za koje je nož i oprema koja s njime dolazi namjenjen. dakle nastojat ću firestellom zapaliti vatru, nožem rezat, cijepat, battonirat, napravit koplje, također ću ga nastojat nabrusiti priloženim dijamantnim brusem. uz sve to na nožu se neću iživljavati jer bi i u survival situacijama na jedinu oštricu pazio kao na oko u glavi. iako postoji velika šansa da me bearov nož performansama neće oduševiti zapravo da će me razoćarati no možda me i iznenadi.
za sada sam ga nekoliko puta potegnuo po spydercovoj keramici i na stropp. nisam koristio priloženi dijamantni brus iz razloga što njime ne bi mogao dostići stravičnu oštrinu konkurenata s kojima će u ring. dakle noževi s kojima će u utrku su FALLKNIVENOV A1 koji je po meni najbolji umjereno veliki survival nož na svijetu i kojemu je berov nož brat po namijeni i sa talijanskim FOX PRO HUNTEROM s kojim berov nož dijeli vrlo sličnu konstrukciju(dužinu, širinu, debljinu sjećiva, ergonomiju ručke itd) konkurenti su od provjerenih dokazanih i meni omiljenih čelika N690 i VG10.
iako sam i sam veliki ljubitelj hi-end noževa i čelika i spreman sam za takve izdvojiti prlično novaca, ali i mene baš zanima koliko su oni upotrebno na terenu superijorniji jednom anonimusu.

i za kraj ovog posta rekao bi da se sve može slomiti i strgati i moj omiljeni fallk TOR i SEBENZE i UMNUMZAAN. jedina razlika zašto na internetu nema i njihovih potrganih fotki je ta što su oni ipak malo pre skupi da bi se neki osamljeni križar na njima krvnički iživljavao samo iz jednog jedinog poriva da ih potrga i da "svijetu dokaže" da ne valjaju.
[Vrh] Go down
NAVIGATOR
master
master
avatar

Male
Broj postova : 7274
Godine : 43
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 05.04.2010

PostajNaslov: Re: KOLIKO ZAPRAVO VRIJEDI BEAR GRYLLS ULTIMATE KNIFE   16.11.12 13:59

ako netko planira kupito ovakav nož savjetujem mu da svakako bira model bez zubiju kakav sam i ja izabrao.
verzija sa polunazubljenom oštricom je po meni u rezačkim performansama na margini upotrebljivosti, zubi su za ono za što je nož namjenjen potpuno nepotrebni i ne samo da ne koriste nego i štete ukupnoj funkcionalnosti noža jer kradu onaj najkorisniji dio oštrice.
[Vrh] Go down
poletan
bomber
bomber
avatar

Male
Broj postova : 113
Godine : 49
Lokacija : iznad 2000 m
Datum registracije : 27.03.2011

PostajNaslov: Re: KOLIKO ZAPRAVO VRIJEDI BEAR GRYLLS ULTIMATE KNIFE   16.11.12 14:57

Di se ima kupiti ovaj divni nož ?
[Vrh] Go down
Igsy
honoris
honoris
avatar

Male
Broj postova : 2697
Godine : 29
Lokacija : Split
Datum registracije : 12.03.2010

PostajNaslov: Re: KOLIKO ZAPRAVO VRIJEDI BEAR GRYLLS ULTIMATE KNIFE   16.11.12 15:12

@Navi
Ja sam se referirao na to da mi je osobno na terenu najlakše i najbrže održavati (a na održavanje prvenstveno mislim na dooštravanje, nikako reprofiliranje i sl. egzibicije) scandi oštrice primjerice na Morama i to sa Falk combo brusevima DC4, pa čak i manjim DC3 bez ikakvih problema i za svega par minuta. Sve to bez pojave sekundarnog grinda naravno. Ravna podloga mi nije potrebna, te ih mogu dooštriti i "u zraku" dok stojim uspravno. Stol, podloga za brus i obe ruke na oštrici mi samo još dodatno ubrzaju taj cijeli proces. Zašto je tako? Zato jer površina scandi grinda je dovoljno široka da je iznimno lako pravilno i s minimalnim greškama navoditi brus po oštrci i sami grind mu je vodilica... tako da nije potrebno ulagati dodatni napor oko reguliranja pravilnog kuta brušenja. Nisam pričao o reprofiliranju grindova i u tom slučaju je sasvim logično da bi morao brusiti satima da reprofiliram scandi oštricu zbog veće površine grinda kojeg je potrebno skinuti... U svakom slučaju to je moje osobno iskustvo i možda sam ja jednostavno vještiji terenskom u dooštravanju scandija, a ti u terenskom dooštravanju hollow grinda, pa nam se zato mišljenja oko toga i razilaze. O popularnosti, prednostima i manama raznih vrsta grindova sad nebi jer je to nebitno za temu o najlakšem održavanju na terenu.

Veselim se tvome testu usporedbe ta tri noža, ali poznavajući tebe i tvoj vrlo brižan odnos prema oštricama znam da nećeš ni jednog strgat kako bi ustanovio koji od njih će najprije popustiti u "survival" situacijama. Ja bi prije taj zadatak prepustio nekoj sileđiji npr.Gorili , ali nitko nije toliko lud da plaća nečije iživljavanje na sasvim upotrebljivim oštricama iako bi možda survival situacija to i zahtjevala.


[Vrh] Go down
NAVIGATOR
master
master
avatar

Male
Broj postova : 7274
Godine : 43
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 05.04.2010

PostajNaslov: Re: KOLIKO ZAPRAVO VRIJEDI BEAR GRYLLS ULTIMATE KNIFE   16.11.12 17:03

ja si laskam da dosta solidno znam nabrusiti nož pa i scandi, kada bi tako kako si naveo brusio nož nakon toga bi on izgledao kao podrtina, ok bio je oštriji ali uz drastično više truda nego kod hollow i flatt grinda.
veselim se jednom upoznati te pa i zbog vještine koju bi rado naučio.

istina da ja nikada neću noževe zlostavljati, to je nespojivo sa survivalom, tada nam je nož najdragocjenije što imamo i pazio bi na njega, kako sa naveo, kao na jedino oko u glavi.
sve situacije udaranja, kalanja, razbijanja nastojao bi napraviti nekim drugim alatom granom kamenom a ne nožem. kako će ovi testovi biti napravljeni u opuštenoj situaciji sa još barem dva noža u rezervi ipak ću primjeniti puno zahtjevniju torturu na oštricu nego što bi to u stvarnoj survival situaciji učinio, ali sigurno od mene nečete nikada vidjeti nožem rezanje željeznog flaha ili štemanje betonskog bloka, ne zato jer to ne bi mogao napraviti i pofotkati nego zato jer iskreno mislim da su takvi testovi vrlo usko primjenjivi na bilo kakvu stvarnu životnu situaciju i da uopće ne dokazuju nikakve stvarne karakteristike alata koji testiramo.
to je recimo ekvivalent bacanja land rovera sa 2000m iz aviona bez padobrana pa da vidimo što že od njega ostati. previše cijenim ljudski rad i svaku oštricu da bi se na njoj tako nepotrebno iživljavao pa taman da se radi i o jeftinom kineskom primjerku, ipak je to netko trebao napraviti i platiti.
[Vrh] Go down
Igsy
honoris
honoris
avatar

Male
Broj postova : 2697
Godine : 29
Lokacija : Split
Datum registracije : 12.03.2010

PostajNaslov: Re: KOLIKO ZAPRAVO VRIJEDI BEAR GRYLLS ULTIMATE KNIFE   16.11.12 17:14

Možda ponekad i izgleda kao podrtina , ali bude oštriji što je primarni cilj dooštravanja na terenu... oštrina, a ne savšeni izgled za naslikavanje (to se lako sredi doma sa svim pomagalima). Meni najjednostavnje, možda i zato što nikada nisam usavršio oštrenje drugih grindova (osim scandi i eventualno convex) bez alatnih pomagala tipa Lanksy, Spyderco triangle i sl. što mi ne pada na pamet nositi na teren.

Objektivni test i usporedbe, go for it.
[Vrh] Go down
NAVIGATOR
master
master
avatar

Male
Broj postova : 7274
Godine : 43
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 05.04.2010

PostajNaslov: Re: KOLIKO ZAPRAVO VRIJEDI BEAR GRYLLS ULTIMATE KNIFE   16.11.12 17:22

ovog sam bear-gerbera potegnuo nekoliko puta na keramićki štapić koji od nedavno stalno nosim sa sobom, zagladio sam ga na strop i sad je britva, vidjet ću kod prvog korištenja koliko će ta oštrina trajati. iako ga nisam do sada koristio ovaj isporučeni brus koji dolazi sa nožem mi se ćini primjerene velićine, vrlo upotrebljiv. prvo ću njime pokušat neki jeftini kuhinjski malo popeglat pa kad skužim kako radi onda će i bear doći na red za terensko survival brušenje u šumi (pod time kako radi mislim na koliko metala u jednom potezu odnosi)
[Vrh] Go down
Migach
guru
guru
avatar

Male
Broj postova : 2830
Godine : 27
Lokacija : Lepoglava
Datum registracije : 17.10.2010

PostajNaslov: Re: KOLIKO ZAPRAVO VRIJEDI BEAR GRYLLS ULTIMATE KNIFE   16.11.12 17:31

ovo me baš zanima kak će proći test =)
super ideja navi i nemoj ga šparati =)
[Vrh] Go down
3C2VX
zelembara
zelembara
avatar

Male
Broj postova : 30
Godine : 25
Lokacija : Dubrovnik/Zagreb/Osijek
Datum registracije : 20.07.2012

PostajNaslov: Re: KOLIKO ZAPRAVO VRIJEDI BEAR GRYLLS ULTIMATE KNIFE   16.11.12 17:36

@poletan
imaš ga za kupiti u replikartu. http://www.replikart.hr/

Prvo da napomenem da nisam imao prilike koristiti BG Ultimate Survival Knife tako da ovo što ću sada reći se odnosi na teorijsko filozofiranje i komentar na koncepciju samoga nože što mislim da je ok jer se i u samoj temi ne radi o preformansama na terenu već recenziji za stolom.


Dakle, sam nož kao koncepcija mi se izuzetno sviđa. Jedan predmet koji objedinjuje najvažnije stvari za nekakvo "preživljavanje" (naravno osim vode) ujedno i alat koji će nam poslužiti za SVE radnje kojima ćemo omogućiti svoje preživljavanje. Ali ne sviđa mi se baš način na koji je koncepcija provedena u djelo. I da napomenem da nemam averziju prema Gryllsu

Prva stvar što mi smeta je što kao i kod većine Gerberovih proizvoda nema specifikacija čelika oštrice i po meni je to vrlo neprofesionalno (pogotovo zato jer nož i nije baš jeftin).
Tang noža je dug(do pomela) ali je manji unutar drške , po meni to nije full tang nož.
Druga stvar je materijal drške. Ako je već marketinški predstavljen kao super najbolji gryllsov nož za preživljavanje onda bi trebao biti i od materijala koji će to moći opravdati. Polimeri mogu pružiti takve karakteristike (SRK,falk,) ali ne ova kombinacja na BG-u.
Ako za primjer uzmemo nož Ontario ranger bush serije koji je tu negdje u razini po cijeni s ovim nožem, njegova drška je od micarte sa pravom full tang oštricom i ako uspijemo u situaciji preživljavanja slomiti te ručke nož će zbog tanga i dalje biti više nego upotrebljiv za razliku od Ultimate survival knife-a. (stavit ću sliku tanga dolje.)


Nije mi jasno zašto taj pomel na kraju noža nije na neki način fiksiran za tang. Na taj način bi se sile puno bolje prenosile kroz nož u plastiku i ne bi bilo situacija koje je Igsy pokazao na slikama. Možda u kasnijim verzijama noža to bude poboljšano jer je to dizajnerska greška koja se jednostavno ispravi.
Ako se nađem u situaciji u kojoj bi mi život mogao ovisiti o nožu osobno se ne bi najugodnije osjećao da moram nešto zakucati tim "batom", koristiti taj nož kao polugu za nešto ili kopanje.

Navi, mislim da bi pravi test ovog noža bio da samo njega uzmeš (od oštrica) na noć ili dvije u šumu i da ti on bude jedini alat kojim moraš sve raditi od pravljenja skloništa, pripreme drva za vartu, obradu hrane, kopanja, zakucavanja itd. jer je to i namjena noža, pa da nam onda kažeš koliko si siguran bio u nož prilikom tih aktivnosti.http://greenbeetlegear.files.wordpress.com/2011/03/gbgtang1.jpg
slika tanga i pomela
[Vrh] Go down
NAVIGATOR
master
master
avatar

Male
Broj postova : 7274
Godine : 43
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 05.04.2010

PostajNaslov: Re: KOLIKO ZAPRAVO VRIJEDI BEAR GRYLLS ULTIMATE KNIFE   16.11.12 19:28

3CV2VX
ovo je samo za sada recenzija sa stola, samo kao uvod. ja sam siguran da bi ovaj nož bez nekog većeg problema odradio bilo koji trodnevni izlet tako da to uopće nije upitno, usporedit ću ga sa drugim daleko skupljim i renomiranijim oštricama baš iz razloga da se vidi razlika između izvršavanja jednakih zadaća.
ja osobno imam veliku averziju prema full tang noževima, imaju nepotrebno teške ručke a ta težina ničemu ne doprinosi. svi legendarni noževi počevši od vijetnamskog Ka-bara su bili konstrukcije poput ovog noža. niti najjači noževi s mozgom tipa trailmaster, tor i slični nemaju full-full tang konstrukciju zato jer je ona nepotrebna.

ručka na ovome nožu iako meni nije idealna zapravo je jedna od svjetlijih točaka ovog kompleta, identični spoj materjala koristi i mora i noževi rade odlično, jedan sam sjekirom, dlijetom i dvije flekserice pokušao razvaliti ručku i bome sam se namučio.
njezina velika prednost u odnosu na full tang konstrukciju osim manje mase je i ta da plastika i guma u kombinaciji odlično apsorbiraju vibracije oštrice recimo nastale cijepanjem. mislim da je ta kombinacija trajnija od recimo CS-ovog kratona kojeg osobno obožavam kao materjal ručke.

samo bi manje iskusan korisnik oštrica postavio pod upitno zašto je između tanga i pomela ostavljeno nekoliko milimetara amortizirajućeg materjala, pa zato da se kod udaranja sprijeći prenos vibracija na cijeli nož. istina je da je u prvoj seriji i to onoj nazubljenoj napravljena konstrukcijska greška pa je pomel pucao ali to je već odavno riješeno a gerber je svima uvažio reklamacije. isprobat ću svojim nožem zabijati drvene klince i metalne čavle te razbijati staklo pa ću vidjetije je li taj dio konstrukcijski dovoljno čvrst.

teško mi je na prvu sa sigurnošću pričati o bilo čemu vezano za ovaj nož obzirom da kako sam naveo ga još u praksi nisam koristio, ali prema životnom iskustvu u radu s ostalim oštricama mislim da neke primjedbe jednostavno ne stoje. daleko od toga da je to idealan survival nož, danas sam mu prema detaljnom proučavanju pronašao još jednu konstrukcijsku grešku osim čičaka. nakucam to kad dođem doma.
bez obzira na to iskreno za sada mislim da je to najbolji survival nož koji sam vidio a koji je u hrvatskoj nabavljiv po cijeni ispod 500kn, što po meni nije velika lova ako se radi o ozbiljnom alatu a to ću tek vidjeti. pa samo bi cijena firesteela i dijamantnog brusa koji se s ovim nožem isporučuju inače bila oko 200kn
[Vrh] Go down
3C2VX
zelembara
zelembara
avatar

Male
Broj postova : 30
Godine : 25
Lokacija : Dubrovnik/Zagreb/Osijek
Datum registracije : 20.07.2012

PostajNaslov: Re: KOLIKO ZAPRAVO VRIJEDI BEAR GRYLLS ULTIMATE KNIFE   16.11.12 20:10

Navigator, vidio sam tvoju reportažu i slike piljenja morine drške, ali mislim da je ova nešto drugačije složena . Ne mogu to jamčiti jer ju sam nisam rastavljao. Dakle ručka BG Ultimate Knifea je složena iz 2 dijela, povezanih vijcima kroz tang i onda je preko formiran još jedan sloj "gume" koji to sve prekriva. To se vidi na slikama konstrukcije i na videima nekih uništenih. Kod more su ručke upotpunosti formirane iz jednog dijela bez lufta između. Znači iako su možda materijali isti kao kod more konstrukcija je različita.

A što se pomela tiče, još uvijek stojim kod svog mišljenja da bi pomel fiksiran na tang bio puno efektivniji. Razumijem tvoju tezu o apsorbciji sile, ali ovako bi se sila prenosila na tang i većom površinom apsorbirala u dršku. A uz to i pomel bi bio puno snažniji i bolje prenosio sile na predmet koji udaramo što bi nam i bio cilj kod zakucavanja čavala i sličnih radnji. Mislim da nisam još vidio nož s pomelom koji nije dio tanga. Ne studiram mehaniku niti strojarstvo, vjerujem da će nam stručniji ljudi u tim područjima pomoći po ovom pitanju.

Kako si i sam rekao u usporedbi s tobom sam užaasno neiskusan što se tiče noževa i odmah sam rekao da ovaj nisam imao u rukama. Ovo su samo neka moja razmišljanja i ako sam u krivu rado bi da me neko nauči nešto novo


Veselim se tvom testu, nadam se da nećemo dugo čekati iako se zima bliži

https://www.youtube.com/watch?v=9G_w-zSR5d0&feature=related
nije reprezentitivan video, ali vidi se konstrukcija od 2:09 do 3:10
[Vrh] Go down
elvin
spikač
spikač


Male
Broj postova : 604
Godine : 41
Lokacija : bihac bih
Datum registracije : 17.07.2009

PostajNaslov: Re: KOLIKO ZAPRAVO VRIJEDI BEAR GRYLLS ULTIMATE KNIFE   16.11.12 20:54

Navi zaista volim pročitati tvoje komentare,reportaže...i s nečim se slaže naravno a sa nečim i ne ali to ne komentiram jer nema smisla.
Međutim ostani na kursu prilikom recenzije ovoga noža i nemoj ga nikako porediti sa Bark Riverom ili Falknivenom jer to je smiješno ma koliko god ti ne bio ljubitelj Bark Rivera što si i sam kazao par puta.
To je isto kao porediti Sebenzu sa Sanremu-om ili nekim sličnim dupljakom.
Kada uradiš recenziju Bark Rivera ili jednoga budeš imao u kolekciji e onda možeš objektivno pisati. Ok. ne voliš konveks i s tim se mogu složiti iako prilikom oštrenja sve i jedan nož teži ka konveksu osim kada svaki oštriš u laboratorijskim uvjetima. Ne treba biti isključiv kao neki prema Sebenzama,samo treba biti objektivan.
Da ne spamam dalje,jedva čekam nastavak testiranja.
P.S. neka se obriše ovaj post kasnije ako ne spada ovdje.
[Vrh] Go down
Wilddude10
lingua
lingua


Male
Broj postova : 302
Godine : 21
Lokacija : Hrvatska
Datum registracije : 19.11.2011

PostajNaslov: Re: KOLIKO ZAPRAVO VRIJEDI BEAR GRYLLS ULTIMATE KNIFE   16.11.12 21:07

Jedva čekam nastavak!!
[Vrh] Go down
NAVIGATOR
master
master
avatar

Male
Broj postova : 7274
Godine : 43
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 05.04.2010

PostajNaslov: Re: KOLIKO ZAPRAVO VRIJEDI BEAR GRYLLS ULTIMATE KNIFE   17.11.12 1:32

ja vrlo rijetko imam vremena za čitati strane recenzije noževa ili ih youtubati. pogotovo nikada ne čitam tuđe mišljenje o nekome nožu ako ga planiram recenzirati jer bi onda njegovo mišljenje moglo utjecati na moje. svega sam nekoliko puta proyoutubao neki artikl prije kupnje, bila je to mountainsmithova okopojasna torbica, proyoutubao sam malo i sebenzu i još svega nekoliko artikala. iako ne čitam tuđa mišljenja o nekome proizvodu da ona ne bi utjecala na moje mišljenje o istome, ipak na rezenziju BEAR-GERBEROVOG noža su me potakle upravo mnogobrojne loše kritike i recenzije koje su bitno odudarale od mog mišljenja kada sam taj nož prvi puta primio u ruku.

iako se do sada pokazao u pozitivnom svjetlu uz zamjerku na čičak kao osiguranje plastičnog dijela futrole. nakon pomnog promatranja i istraživanja pronašao sam mu još jednu dosta bitnu konstrukcijsku manu.

prilikom pažljivog pregleda i razmišljanja o svakom milimetru dotičnog proizvoda u unutrašnjosti sam futrole uočio neke metalne dijelove koji ondje ne bi smjeli biti.
dakle radi se ustima futrole, samom rubu dijela u koji ulazi oštrica(dosvjetljavam svojom muškom olighticom jer je unutrašnjost futrole prilično mračna)radi se o malom metalnom kvadratiću veličine jedva 2x2 milimetra koji se u funkciji spojnice unutrašnjosti futrole nalazi na obje strane futrole.(pokazujem ga vrhom oštrice)iako to po oštrini još nisam primjetio ali teoretski bi bilo moguće da se nož samozatupi kod svakog guranja oštrice i vađenja iz futrole, pošto se taj metalni mali pravokutnik nalazi toćno na mjestu po kojemu klizi oštrica.

zbog ergonomije šake, i jer sam dešnjak, nož na sreću vučem leđima oštrice po unutrašnjosti a ne reznim bridom kada ga vadim iz futrole, tako da ja nisam do sada primjetio simptome samozatupljivanja ali bi to bilo moguće.prilično masivna leđa oštrice

to nije neki veliki problem, zabrinut će samo one poput mene koji vole stravično oštre noževe, no u djetinjstvu sam imao lindermesserov nož koji je imao kompletnu futrolu metalnu, poput bajonete, bez ikakve unurrašnje zaštite protiv grebanja, pa je svejedno nož rezao, no ipak na BG-u bi radije da nije tako.

na jednostavan sam se način dosijetio riješiti problem, na pločicu ću kapnuti kap kvalitetnog dvokomponentnog lijepila koji će se nakon dan-dva pretvoriti u čvrsto za podlogu slijepljenu kapljicu epoksija koja će prekriti potencijalno samozatupljijući komadić metala u futroli.

neobićno mi je bilo da od pustih recenzenata i kritičara to nitko do sada nije primjetio a nije zanemarivo.


Zadnja promjena: NAVIGATOR; 17.11.12 20:29; ukupno mijenjano 2 put/a.
[Vrh] Go down
NAVIGATOR
master
master
avatar

Male
Broj postova : 7274
Godine : 43
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 05.04.2010

PostajNaslov: Re: KOLIKO ZAPRAVO VRIJEDI BEAR GRYLLS ULTIMATE KNIFE   17.11.12 2:01

3CV2VX
moja isprika nije mi bila namjera dovesti u pitanje tvoje iskustvo u noževima samo sam htio napomenuti da gro noževa nema fiksni pomel, mnogi veči noževi imaju pomel ili cijeli zadnji dio ručke pričvršćen gipkom metalnom sajlicom za tang upravo kako bi se što manje vibracija prenosilo na ručku. osobno mislim da je ovo na BG nožu dobro projektirano jedino ću konačni sud moći donijeti tek na terenu ako je projekt dobro i izveden, jer su prve serije sfušali ali ovo je poslijednja napravljena serija i trebala bi biti usavršena.

elvin
drago mi je ako si u dosadašnjem dijelu recenzije pronašao ponešto zanimljivo, ovaj će BG nož iči u klinč s fox pro hunterom i s fallkom A1, jednom od njih, kako sam naveo je sličan po namjeni a drugome po konstrukciji i dimenzijama. ja već sada mogu tvrditi da niti jednoga od ta dva noža neće nadmašiti ali me zanima koliko će im u praktičnosti na terenu doći blizu.
meni su fallkovi najdraži fiksni noževi, NL serija mi se sviđa zato što je flatgrindana sa sekundarnim konvexom, imaju vrlo finu tanku oštricu primjerenu svim zadaćama. barka sam koristio poprilično, tri sam dana radio s jednim. od toga jedan dan bome krvnički. mislio sam ga kupiti ali sam krvavih žuljavih ruku odustao. osobno mislim da na tim noževima konkretno na bravu 1 malo toga valja, pa sam odustao od kupnje. to je samo moje mišljenje a ne bogom dano pravilo tako da vjerujem da njihovi noževi mnogima odgovaraju ali meni ne. ovaj sam BG nož usporedio sa falkom i barkom samo zbog potpuno različite geometrije oštrice i osobnog mišljenja da bi u takvim uvjetima imao radije sa sobom kvalitetni hollow grindan nož nego natečenu barkovu konvexnu oštricu, jednostavno mi nije sjela.
siguran sam da će u prvim centimetrima BG-ova tanka silueta reznog brida s manje napora rezati od one barkove. istina je da će zbog razlike u kvaliteti čelika BG vrlo brzo u performansama zaostati za barkom. kolika je stvarna razlika između BG noža i nekog noža s pedigreom to je tek na meni da utvrdim.

[Vrh] Go down
NAVIGATOR
master
master
avatar

Male
Broj postova : 7274
Godine : 43
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 05.04.2010

PostajNaslov: Re: KOLIKO ZAPRAVO VRIJEDI BEAR GRYLLS ULTIMATE KNIFE   17.11.12 18:16

moram ispraviti samog sebe.
kao najslabiju kariku bear grylls survival kompleta naveo sam papirić sa vrlo šturo navedenim tipsima za preživljavanje. njegova najveća mana je bila po mojoj procjeni to što je štampan na papiriću koji će se u prvim minutama ljetnog pljuska ili doticaja s bilo kakvom vlagom dezintegrirati.kao takvog odlučio sam ga "izopćiti" iz kompleta kao nepotrebnog. iznenadilo me kada sam vođen tom mišlju taj papirić krenuo baciti i intuitivno ga prije toga pokušao podrapati.nisam ga mogao podrapati jer je vjerovali ili ne ipak odštancan na nekoj ludoj plastici koja ima totalnu teksturu onog masnog papira naprimjer iz globusa. čini se da je papir a zapravo nije i neda se podrapati i otporan je na vodu.

danas mi je na ručku bio minigator, vidi se da su i psiholozi itekako bili uključeni u stvaranje ovoga noža, nećak je totalno poludio za njima jedna od boljih dijelova kompleta mu je upravo papirić sa savjetima gsna GRYLLSA.
iako je namjenjen i velikoj djeci poput nas mislim da su prava publika ovog itema upravo klinci i mladići od 13-25 godina koji stjeću prva znaja o upotrebi oštrica i boravku u prirodi-divljini.
[Vrh] Go down
LUKSA
guru
guru
avatar

Male
Broj postova : 2398
Godine : 46
Lokacija : Petrinja
Datum registracije : 21.02.2009

PostajNaslov: Re: KOLIKO ZAPRAVO VRIJEDI BEAR GRYLLS ULTIMATE KNIFE   17.11.12 18:51

po meni je jedina mana, tanka drška tog noža!
koncept dobar!
ali mi koji više koristimo noževe , jednostavno će mo naći više zamjerki!
Nož je solidan i ako ga imaš u ruksaku, definitivno pomaže!
za masovnu potrošnju!
nije loš ,ali nije ni nešto posebno!

Ljudi dragi treba tako nešto i progurati na tržište!
[Vrh] Go down
http://luketic.robert@gmail.com
NAVIGATOR
master
master
avatar

Male
Broj postova : 7274
Godine : 43
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 05.04.2010

PostajNaslov: Re: KOLIKO ZAPRAVO VRIJEDI BEAR GRYLLS ULTIMATE KNIFE   17.11.12 20:38

stvarne prednosti i mane pokazat će se tek upotrebom na terenu. nadam se već idući tjedan. meni je osobno ručka OK jedino mi se čini puno pre dugačka za moju manju šaku, znatno je duža recimo nego na foxu pro hunteru koji je otprilike istih dimenzija.
najviše me strah kvalitete čelika, tu bi po meni mogao biti jedini ozbiljniji nepopravljivi nedostatak.
[Vrh] Go down
Igsy
honoris
honoris
avatar

Male
Broj postova : 2697
Godine : 29
Lokacija : Split
Datum registracije : 12.03.2010

PostajNaslov: Re: KOLIKO ZAPRAVO VRIJEDI BEAR GRYLLS ULTIMATE KNIFE   18.11.12 1:20

Ako se radi o 8Cr13MoV, moja iskustva s njim su vrlo pozitivna s obzirom da ne spada u neku top kategoriju čelika. Sad sve ovisi koliko kvalitetno je napravljena TO na njemu i jeli se uopće radi o tom čeliku na oštrici.
[Vrh] Go down
NAVIGATOR
master
master
avatar

Male
Broj postova : 7274
Godine : 43
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 05.04.2010

PostajNaslov: Re: KOLIKO ZAPRAVO VRIJEDI BEAR GRYLLS ULTIMATE KNIFE   18.11.12 1:53

slažem se da je 8cr13mov odličan niskobuđetni čelik. bio bi prezadovoljan da je oštrica od njega izgrindana no kako nema točnih podataka onda to mogu donekle točno utvditi upravo prema praksi s tim čelikom u sanrenmuovoj, benchovoj i spydijevoj izvedbi.
danas sam otklanjao konstrukcijsku grešku onih metalnih kvadratića na ustima futrole. poslikao sam cijeli postupak pa sutra stavim fotke.
ultimativni preživljavać će na teren idućeg vikenda, do tada a vezano za kvalitetu cijelog koncepta šutim.
[Vrh] Go down
Medo Gradela
spikač
spikač
avatar

Male
Broj postova : 598
Godine : 24
Lokacija : u šumi
Datum registracije : 16.09.2010

PostajNaslov: Re: KOLIKO ZAPRAVO VRIJEDI BEAR GRYLLS ULTIMATE KNIFE   19.11.12 15:30

ako ste ikad imali prilike držati rumunjske novčanice u ruci, čini mi se da je ta folija istog materijala kao i one, jer ih je samo rukom nemoguće iskidati, zgužvati i slično, a ne daju taj osjećaj kad ih držite, i voda im također ne šteti
[Vrh] Go down
Fratt
MODERATOR
MODERATOR
avatar

Male
Broj postova : 4703
Godine : 39
Lokacija : .- -. -.-. .. . -. - / ..-. --- .-. . ... - ...
Datum registracije : 30.09.2010

PostajNaslov: Re: KOLIKO ZAPRAVO VRIJEDI BEAR GRYLLS ULTIMATE KNIFE   19.11.12 16:03

Neki izvori govore da se radi o kineskom 7Cr17MoV čeliku,sličnom strukturi 440A,znači nije nešto što bi previše veselilo kod držanja oštrice...ne vjerujem da ovaj tvoj primjerak Navi je izrađen od drugog materijala.

http://www.gerber-store.co.uk/knives-c1/bear-grylls-basic-compact-fixed-blade-knife-p114

Citat :
7cr17mov 440A: Daily use where corrosion resisitance is desired over long term edge retention


Popijem maksimalno 5 piva godišnje.

titanijum je napisao/la:

Koliko je ovo teško , najbolje ja ilustracjia, kao da čelije mozga , učinite regenerativnim .A one se ne regenerišu.Hvala Bogu."Pulsov sam vrtio po ruci i oduševio se, osim što je, kao i većina ovdje prikazanih majstorija naših forumita, za moj ukus predebel!"
g. Ivo, 1912.-
[Vrh] Go down
Mraz
master
master
avatar

Male
Broj postova : 6756
Godine : 32
Lokacija : Delnice
Datum registracije : 26.02.2010

PostajNaslov: Re: KOLIKO ZAPRAVO VRIJEDI BEAR GRYLLS ULTIMATE KNIFE   19.11.12 16:38

Malo off ali vidim da se spominje taj nož. Kroz vikend sam imao prilike kroz ruke prošetati novi BR Bravo 1 i nož me na prvu razočarao. U prvih par minuta sam mu našao nekoliko mana. Drška je pretanka i loše dizajnirana, ne upotpuni ruku. Micarta je polirana i skliska na tom modelu. Rampa je čista marketinška izmišljotina koja čak niti nije "thumb ramp" nego po tvrdnjama samog BR: "The Ramp on the top of the Bravo-1 is not actually a Thumb Ramp. It serves two purposes. The rear part of the Ramp is notched to engage the Firesteel. The front part of the ramp aids in putting more pressure over the plunge line for notching." Znači, nazubljeni dio je tu da brzo uništi firesteel a sama rampa služi da palac pri rezanju (nikako ubadanju) ima veću silu što bi se lakše dobilo da rampe uopće nema jer bi nož mogli primiti bliže početku oštrice pa imati i veću silu i bolju kontrolu. Grind i rezne karakteristike neću komentirati jer ga nisam koristio. Ima još par sitnica ali već sam dovoljno po**ao nož.

Da ne ispada da se**m po BR kao firmi, "novi" Fox River te veći brat Magnum Fox River su mi je dizajnerski izvrsni i jedan ide na "to buy" listu ako uspijem naći nekoga tko će mi dati u ruke staru ili novu verziju bilo kojeg da vidim kako ni odgovara drška.

Ovaj BG Ultimate je po meni izvrsna ideja koje nije toliko dobro realizirana. Da je od nekog provjerenog čelika i ima ful tang... A smetaju mi i te kičaste reklame na svakom dijelu noža.


[Vrh] Go down
Sponsored content
PostajNaslov: Re: KOLIKO ZAPRAVO VRIJEDI BEAR GRYLLS ULTIMATE KNIFE   

[Vrh] Go down
 
KOLIKO ZAPRAVO VRIJEDI BEAR GRYLLS ULTIMATE KNIFE
[Vrh] 
Stranica 1 / 3.Go to page : 1, 2, 3  Next
 Similar topics
-
» KOLIKO ZAPRAVO VRIJEDI BEAR GRYLLS ULTIMATE KNIFE
» Bear Grylls Ultimate knife
» Noz Bear Grylls
» GERBER Bear Grylls Scout Knife
» Bear Grylls u BiH

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
FORUM PREŽIVLJAVANJA :: OPREMA :: NOŽEVI-
Forum(o)Bir: