FORUM PREŽIVLJAVANJA

prvi Hrvatski forum preživljavanja, bushcrafta, pustolovine i prirode
 
Početna stranicaO autoruRegistracijaLogin

Share | 
 

 obrana od mogućeg napada životinja

Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Next
Autor/icaPoruka
explode
bomber
bomber


Broj postova : 173
Datum registracije : 16.04.2011

PostajNaslov: Re: obrana od mogućeg napada životinja   13.05.11 9:36

Telcontar je napisao/la:
E, baš si me dobro sjetio s ovim

Pas legne na leđa i izloži svoje osjetljive dijelove kada želi izbjeći sukob, odnosno kao znak pokoravanja. To možeš vidjeti kod vukova. Recimo, vuk predvodnik poludi na nekog drugog vuka i ovaj mu želi dati na znanje da mu se pokorava i da se nema namjeru boriti s njim, liježe na leđa. Zbog toga, psa kojeg okreneš na leđa i držiš tako dok se ne smiri, shvatit će da se ti smatraš nadređenim, a njega podređenim. Zato je isto dobro (ali pitam se koliko lako izvedivo avarege Joe-u) kad dođe do stani-pani, zgrabiti psa za šiju, srušiti i koljenom ga pritisnuti za vrat (što bliže glavi, zbog opasnosti od ugriza) na zemlju i ne dati da mrda. Trgenjat će se neko vrijeme, ali kad vidi da nema zaje*ancije i kad se umori, pokorit će se (nadajmo se). Za to vrijeme nema smisla udarati ga ili biti agresivan, nego ga samo čvrsto prikeljiti za zemlju (ali paziti da se ne guši, jer će se tek onda trgenjati) i pokazati odlučnost.

"teoretski ljubav lepo zvuči, malčice je drugčije u praksi.... " što bi rekao jedan kant autor.

To za vukove je tačno. Ali samo kada su u pitanju vuk i vuk. Ako se bi ovca izvalila na ledja i podmetnula vrat vuku, šta mislite kako bi vuk odreagovao (ili slučaj mačke i psa, kada je ovaj obori na ledja). A nisam siguran da životinja koja bi kidisala na čoveka to radila sa pretpostavkom borbe za prevlast u čoporu. Pre mi se čini da bi te doživele kao plen tj. ovcu, mačku,...

Dakle u pitanju je socijalno-moralni instinkt vukova (postoje slični primeri drugih životinja, svi znamo za ono čuveno "vrana vrani oči nevadi" što je tačno). I još nešto , neke pasmine vode poreklo od vuka a neke od šakala. Kod vukova je izrazita dominacija vođe čopora, što kod pasa preuzima "gazda". To su psi koji poštuju i slušaju samo jednog čoveka, dok su prema ostalim čkanovima njegove podosice najčešće ravnodušni. Psi koji vode poreklo od šakala, a njih je najviše, nemaju izražen instinkt prema lideru pa je njihovo ponašanje drugačije od propomenutih.
[Vrh] Go down
explode
bomber
bomber


Male
Broj postova : 173
Godine : 45
Lokacija : Beograd
Datum registracije : 16.04.2011

PostajNaslov: Re: obrana od mogućeg napada životinja   13.05.11 10:19

i... životinja ako nije (psihički) bolesna nikada ne napada bez razloga. Ako znamo uzroke njihovog ponašanja, znaćemo i kako treba da se ponašamo. najčešći uzroci su :

1. Strah (za sebe mladunce ili teritoriju)
2. Dokazivanje statusa u čoporu (najčešće zbog ženki u sezoni parenja)
3. Glad

STRAH

Otklonite pretnju koju životinja oseća i stvar je rešena. Tu čak i bežanje (koje ne preporučujem) može da da rezultat. U slučaju bežanja se kod zveri može javiti lovački instinkt pa da vas umesto predatora koga treba izbeći (a tako nas životinje po pravilu doživljavaju, i u pravu su ) u jednom momentu dožive kao plen. Što ne valja jer će vas onda ganjati dok vas ne stignu. Dakle najsigurnije je polako povlačenje licem okrenutim ka životinji. Postavite se u ulogu mnogo gadne zveri (a objektivno je tako) koja se koleba da li da napadne mladunce jer je majka mnogo besna, ti (zver) ponašaj se kao da nisi baš toliko gladan da bi pristao na par ugriza zbog dva tri šteneta (pola kile mesa).

Npr. Vučica (ili kuja) koja ima tek izležene nemoćne mladunce će biti vrlo agresivna ako ste im blizu kidisaće na vas dok vas ne otera na bezbedno odstojanje ( a to nije nikada vise od par stotina metara). Kada vas udalji na bezbedno odstojanje za svoje mladunce, brže bolje će im se vratiti, jer možda ih treba štitii i od drugih nastrljivaca. Slično je i sa divljim svinjama.To radi čak i kod zmija. lično sam imao iskustva sa poskocima. uzdigne se , sikće na vas ali ako mu date priliku da ode - uradiće to sa zadovoljstvom.

DOKAZIVANJE

najčešće kod pasa lutalica u čoporu, noću, zimi, u sezoni parenja, podizanja mladunaca, kada oko vas nema drugih ljudi. Pravilo je što čopor veći to su drčniji.

Treba imati u vidu da se životinja vas boji, tj da brine za sebe i ima dozu opreza. Gotovo nikada se ne dešava da životinja na vas jurne pravolinijski. Ona gleda, vaga, procenjuje. bas kao i vi jer u tim trenucima ste isto i vredite isto - vi ste dve životinje. Niste čovek sa zagarantovanim ljudskim pravima UN nego životinja naspram životinje. Imaje na umu ovo jer se slično osećate tj. plašite. Obično životinja kruži oko vas ili se lajući korak po korak približava, u tom vremenu procenjujući rizike po sebe. Ako se potrudite da taj rizik povećate, a to radite saginanjem ili uzimanjem kamena, postavljanjem tela kao da ste spremni da napadnete. Ako me pitate kako da tim govorom tela pošaljete poruku životinji reći ću vam da se prepustite vašem životinjskom instinktu za napad - životinja u vama će potpuno pravilno odreagovati. Samo ubacite sebi u gavu da ste mnogo gadnija životinja koja se sprema za napad, priroda ostalo radi sama.

Budite odlučni i spremni da vi nasrnete na živoinju (kamenom, štapom, rancem, nožem,..). Budite spremni da da skočite u nazad ali i da u sldečem trenutku krenete naglo ka životinji.
Najgore je pri susretu umesto uloge podjednako ili opasnije zveri uzeti ulogu plena koji beži.
Ne zaboravite: - od uloge koju sebi dodelite zavisi ishod sustreta.
Zaboravite: na ljudska prava, zakone i nekakva veća prava za vrste Homo sapiens nad vrstom Canis (lupus npr). Vi ste u prirodi a u njoj važe samo prirodni zakoni, za nju ste identično vredne i bitne jedinke.

GLAD

je*i ga!

Gladniji, spretniji i snažniji će pojesti onog drugog.

That is life!
[Vrh] Go down
explode
bomber
bomber


Male
Broj postova : 173
Godine : 45
Lokacija : Beograd
Datum registracije : 16.04.2011

PostajNaslov: Re: obrana od mogućeg napada životinja   13.05.11 10:41

inače, ubedljivo najopasnija životinja na našim prostorima, životinja zbog koje se dvoumim da li da uopšte krenam nekom putanjom ili ne, cak i da li da vodim dete u prirodu( a vodio sam je sa dve i po godine na nedelju dana na planinu u vreću, šator, ishranu iz prirode - kako to mnogi popularno zvu preživljavanje). Ni malo se ne boji čoveka, čak šta više - pravolinijski de na vas - vi ste joj hrana. Ne boji vas se ni najmanje. Sve dok je ne ubijete ide ka vama i želi vas za hranu. Šutiranje, gađanje kamenom, čak i vatreno oružje nemaju nikave šanse protiv ove nemani. Susret sa njom u četvrtini slučajeva je opasan po život, u polovini po zdravlje. Ova Životinja nema očnjake, kandže, sporija je od puža, manja od mrava. Zove se krpelj! Prenosi nekoliko desetina vrsta bolesti, od kojih su neke Mononukleoza, Lajmaska bolest, upala mozga,...

Kako se zaštiti od ove nemani (sem hemijskim otrovima ) ?
[Vrh] Go down
Mraz
master
master
avatar

Male
Broj postova : 6751
Godine : 32
Lokacija : Delnice
Datum registracije : 26.02.2010

PostajNaslov: Re: obrana od mogućeg napada životinja   13.05.11 10:53

Narod veli da ih češnjak tjera pa... a vjerujem da je i do prehrane, ja sam našao jednog krpelja na sebi u zadnjih 5 godina a stalno sam u šumi. Jednom kada se primi treba ga pravilno izvaditi (nikakvo mazanje uljima il alkoholom, zakretanje u ovom ili onom smjeru... jednostavno primiti što blize glavi i uz laganu silu izvući).


[Vrh] Go down
explode
bomber
bomber


Male
Broj postova : 173
Godine : 45
Lokacija : Beograd
Datum registracije : 16.04.2011

PostajNaslov: Re: obrana od mogućeg napada životinja   13.05.11 11:17

Mraz je napisao/la:
Narod veli da ih češnjak tjera pa... a vjerujem da je i do prehrane, ja sam našao jednog krpelja na sebi u zadnjih 5 godina a stalno sam u šumi. Jednom kada se primi treba ga pravilno izvaditi (nikakvo mazanje uljima il alkoholom, zakretanje u ovom ili onom smjeru... jednostavno primiti što blize glavi i uz laganu silu izvući).

Ideja za češnjak je odlična! Jel radi i sremus ?

kad te ujede onda si već u problemu.
Cerku mi je ujeo prosle godine (ne u šumi) pa smo ga nosili na analizu - nije bio zarazen (hvala Bogu). Mene je ujeo z vrat pa nsu hteli da ga testiraju nego su mi dali antibiotike 21 dan !?!?! A sa psa sam ih uzvukao najmanje stotinu.

Kažu da je za infekciju (pod uslovom da je zarazen) potrebno više sati, pa je neka korist i izvaditi ga što pre. "Alat" koji sam razvio zbog psa je obična pinceta oko koje je namotana gumica (pa radi ko štipaljka). Uhvatiz krpelja i okreces ga u bilo kom smeru, polako dok se ne izvuce sam. NIKADA ga ne vuci pod pravim uglom jer tad ostaje rilica. Dakle što češće pregledanje tela najvise prepone, pazuh, meki delovi kože. sada mi je obavezan deo opreme mala flašica od lekova u koju bih ubacio krpelja zbog anaize - da ne bih pio 21 dan antibiotike preventivno, ako krpelj nije zarazen.

Što se tiče Autana, krpelj bez problema ide preko mesta koje je naprskano - uopšte ga ne odbija.

[Vrh] Go down
Mraz
master
master
avatar

Male
Broj postova : 6751
Godine : 32
Lokacija : Delnice
Datum registracije : 26.02.2010

PostajNaslov: Re: obrana od mogućeg napada životinja   13.05.11 11:33

Pa pretpostavljam da i sremus djeluje, nisam siguran.

E vidiš ja baš radim suprotno, samo ga uhvatim i pod pravim kutem lagano izvlačim. Još nisam otkinuo glavu na taj način. Pod "lagano" mislim da izvlačim i po par minuta.[Vrh] Go down
bobrok
tipko
tipko
avatar

Male
Broj postova : 55
Godine : 41
Lokacija : Koper
Datum registracije : 06.07.2010

PostajNaslov: Re: obrana od mogućeg napada životinja   13.05.11 14:14

P o mom iskustvu autan štiti samo od komaraca i to slabo, zato ja upotrebljavam Forth. Košta cca. 7 eurica tu kod nas i dokazano radi. Još nisam našao krpelja na sebi poslje fotha.
A ovo kako ga okreneš je bitno, pošto se on ajmo reć denosučno zarije unutra, pa onda samo kontra van i ljepo on izadje, cjel sa glavom.
Neki kažu da imaš cca. 6 sati za izvadit krpelja,koliko mu treba da se nahrani i onda zatvara ranu svojom kiselinom ili sto vec, i tad dolazi do prenosa bolesti ako je zarazan,...
[Vrh] Go down
glock
mr.spika
mr.spika


Male
Broj postova : 1303
Godine : 54
Lokacija : Hr
Datum registracije : 01.02.2011

PostajNaslov: Re: obrana od mogućeg napada životinja   13.05.11 15:42


lutajući planinama,često sam nailazio na životinjske tragove,rijeđe na životinje same.ovdje je usporedba šape mede s mojom br.45.još jedna
ovdje je bio vučko,cca 300 m od obližnjih kuća.

radeći drva u šumi viđavao sam divlje svinje.jednog jutra nisam mogao prići hrpi jer je krmača s praščićima tu napravila brlog za smještaj.sve ok ali dolazak na 20m upalio ja alarm kod nje,bila je spremna za napad.

još par koraka i uslijedilli su znaci upozorenja,frktanje,mahanje glavom,repom.na nekih 15m počela se zaletavati na mene.mahanje sjekirom i glasno deranje su je vratili,a i ja sam koraknuo par koraka natrag.i tako par puta,točno kad joj uđeš u kritičnu zonu,napada.vjerujem da bi nasrnula bez obzira na sve da sam nastavio naprijed ali to bi bilo bespotrebno,zato sam se povukao na mirniju razdaljinu.

a i ona je sa svojom ekipom,ovdje se baš ne razaznaju najbolje,desno od nje,krenula dalje nakon nekih 10 min i to prilično nevoljko.morala je ostaviti dobro mjesto za odmor.

ovdje je medo razgibavao noge,izašao u šetnju na sam Božić,pratio tragove 2 sata,onda odustao,medo skrenuo s puta pa kroz strmi kamenjar u dumaču.nek on ode na spavanje,ja nastavio dalje na Viševicu.eto,sorry na nabacanim slikama,valjda je ok.
[Vrh] Go down
Fesch
tipko
tipko
avatar

Male
Broj postova : 83
Godine : 25
Lokacija : Županja
Datum registracije : 30.04.2011

PostajNaslov: Re: obrana od mogućeg napada životinja   13.05.11 22:18

Vukova se nekako ne bojim. Neznam zasto, jednostavno se ne bojim pasa i smatram da me nece napasti ako ga ne provociram. Divlje svinje su problematicne, brze su, snazne i niske-tesko ih je prevrnuti, izbaciti iz ravnoteze i bilo sta slicno.
Kad bih susreo medvjeda, iskreno neznam sto bih napravio. Veci je od mene, barem 5 puta snazniji, ugriz kao drobilica i pandze kao nozevi. Vatreno oruzje ne posjedujem a noz je u ovom slucaju beskoristan, kvragu da imam viteski oklop i katanu, satrao bi me
Sto poduzeti kada medo zaluta u blizinu moga satora/ognjista a u blizini nema nikoga i ne posjedujem nikakvo vatreno oruzje? Ocu se pravit mrtav, dati mu svu hranu ili ga pokusati otjerati vatrom?

Glock- ja bih na tvom mjestu zatukao tu svinju i napravio cobanac

Zafrkavam se
[Vrh] Go down
explode
bomber
bomber


Male
Broj postova : 173
Godine : 45
Lokacija : Beograd
Datum registracije : 16.04.2011

PostajNaslov: Re: obrana od mogućeg napada životinja   13.05.11 23:21

Fesch je napisao/la:
Vukova se nekako ne bojim. Neznam zasto, jednostavno se ne bojim pasa i smatram da me nece napasti ako ga ne provociram. Divlje svinje su problematicne, brze su, snazne i niske-tesko ih je prevrnuti, izbaciti iz ravnoteze i bilo sta slicno.
Kad bih susreo medvjeda, iskreno neznam sto bih napravio. Veci je od mene, barem 5 puta snazniji, ugriz kao drobilica i pandze kao nozevi. Vatreno oruzje ne posjedujem a noz je u ovom slucaju beskoristan, kvragu da imam viteski oklop i katanu, satrao bi me
Sto poduzeti kada medo zaluta u blizinu moga satora/ognjista a u blizini nema nikoga i ne posjedujem nikakvo vatreno oruzje? Ocu se pravit mrtav, dati mu svu hranu ili ga pokusati otjerati vatrom?

Glock- ja bih na tvom mjestu zatukao tu svinju i napravio cobanac

Zafrkavam se

ne boj se nece da zaluta . ako i pridje to je zbog ostataka hrane. Mada će se i u to slučaju truditi da ne bude opažen. Ako ti vidi gotovo sigurno će trkom pobeći. Sve se životinje ponšaju manje više kao svinja iz prethodnih postova. Napad ime je krajanja solucija.
[Vrh] Go down
malyfreddie
zelembara
zelembara
avatar

Male
Broj postova : 21
Godine : 30
Lokacija : Kočevje
Datum registracije : 24.08.2010

PostajNaslov: Re: obrana od mogućeg napada životinja   13.05.11 23:39

Pošto živim u selu usred Kočevskog Roga često sretnem medvjeda...poslednji put bilo je krajem ove zime, kad sam se vračao iz krače šetnje. Stao sam nekoliko minuta, jer sam gledao neke tragove (bio je jazavac) i onda kad sam se okrenuo stajao je stari mužjak nekih 20-30 m dalje.

Valjda me nije nanjušio jer je vjetar puhao u suprutnu stavi i on je bio nekoliko visinskih metara izpod mene. Na sreču susret je prošao (kao i svaki put dosad a bilo jih je više od deset) samo sa promatranjem objeh strana. Nakon dvje tri minute on je odlučio, da mu nisam ni prijetnja ni obrok i nastavio u suprotnum smjeru.

Zanimljivo mi je, što i nakon nekoliko srečanja s medom još uvjek u onim prvim trenucima samo obstanem. Ni na kraj pameti mi ne pada trčanje, bacanje na pod ili bilo što drugo. Jedino što mogu osjetiti je absolutno poštovanje i divljenje tome stvorenju, koji bi mogao, da me smrvi ko mrava, ako bi odlučio tako.
[Vrh] Go down
urbana_gorila
mr.spika
mr.spika
avatar

Male
Broj postova : 1621
Godine : 35
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 09.02.2010

PostajNaslov: Re: obrana od mogućeg napada životinja   14.05.11 12:42

malyfreddie je napisao/la:
Zanimljivo mi je, što i nakon nekoliko srečanja s medom još uvjek u onim prvim trenucima samo obstanem. Ni na kraj pameti mi ne pada trčanje, bacanje na pod ili bilo što drugo. Jedino što mogu osjetiti je absolutno poštovanje i divljenje tome stvorenju, koji bi mogao, da me smrvi ko mrava, ako bi odlučio tako.

Potpisujem osjecaj strahopostovanja prema tako mocnoj zivotiniji, ali bi se itekako potrudio biti mu jaaako gorak zalogaj da se odluci da sam mu .
Iako je veci i jaci od covjeka, mislim da bi zahvaljujuci covjekovoj vecoj agilnosti i brzini reakcije, te uz eventualno zrtvovanje lijeve ruke uspio izvuci zivu glavu. Naime taktika je ponuditi ruku koja nam manje tereba da krene zagrist, a drugom rukom ga nozem pokusati zakaciti po njusci, razrezati labrnju, ili gadjati u oci (obzirom da su svi drugi pokusaji ozljedjivanja nozem beskorisni jer mu vjerovatno nebi probili niti kozu, a kamoli potkozne naslage sala...).
Dva su mogua ishoda: ili ce podviti rep i pobjeci lizati rane, ili ce popi...diti i raskomadati nas...
U svakom slucaju, dovoljno volim i postujem i sebe i da bi gore opisani scenarij pokusao izbjeci pod svaku cijenu.
[Vrh] Go down
bobrok
tipko
tipko
avatar

Male
Broj postova : 55
Godine : 41
Lokacija : Koper
Datum registracije : 06.07.2010

PostajNaslov: Re: obrana od mogućeg napada životinja   14.05.11 13:24

neznam dali je već neko stavljao ali, tu je;

https://www.youtube.com/watch?v=DZSn1Jl7eKo&playnext=1&list=PLD813BA705F601BCA


i opet bez noža:-))

https://www.youtube.com/watch?v=f94WI-0chv4
[Vrh] Go down
Telcontar
zelembara
zelembara


Male
Broj postova : 24
Godine : 27
Lokacija : Zagreb - Slavonski Brod
Datum registracije : 19.04.2011

PostajNaslov: Re: obrana od mogućeg napada životinja   14.05.11 15:51

explode je napisao/la:
Telcontar je napisao/la:
E, baš si me dobro sjetio s ovim

Pas legne na leđa i izloži svoje osjetljive dijelove kada želi izbjeći sukob, odnosno kao znak pokoravanja. To možeš vidjeti kod vukova. Recimo, vuk predvodnik poludi na nekog drugog vuka i ovaj mu želi dati na znanje da mu se pokorava i da se nema namjeru boriti s njim, liježe na leđa. Zbog toga, psa kojeg okreneš na leđa i držiš tako dok se ne smiri, shvatit će da se ti smatraš nadređenim, a njega podređenim. Zato je isto dobro (ali pitam se koliko lako izvedivo avarege Joe-u) kad dođe do stani-pani, zgrabiti psa za šiju, srušiti i koljenom ga pritisnuti za vrat (što bliže glavi, zbog opasnosti od ugriza) na zemlju i ne dati da mrda. Trgenjat će se neko vrijeme, ali kad vidi da nema zaje*ancije i kad se umori, pokorit će se (nadajmo se). Za to vrijeme nema smisla udarati ga ili biti agresivan, nego ga samo čvrsto prikeljiti za zemlju (ali paziti da se ne guši, jer će se tek onda trgenjati) i pokazati odlučnost.

"teoretski ljubav lepo zvuči, malčice je drugčije u praksi.... " što bi rekao jedan kant autor.

To za vukove je tačno. Ali samo kada su u pitanju vuk i vuk. Ako se bi ovca izvalila na ledja i podmetnula vrat vuku, šta mislite kako bi vuk odreagovao (ili slučaj mačke i psa, kada je ovaj obori na ledja). A nisam siguran da životinja koja bi kidisala na čoveka to radila sa pretpostavkom borbe za prevlast u čoporu. Pre mi se čini da bi te doživele kao plen tj. ovcu, mačku,...

Dakle u pitanju je socijalno-moralni instinkt vukova (postoje slični primeri drugih životinja, svi znamo za ono čuveno "vrana vrani oči nevadi" što je tačno). I još nešto , neke pasmine vode poreklo od vuka a neke od šakala. Kod vukova je izrazita dominacija vođe čopora, što kod pasa preuzima "gazda". To su psi koji poštuju i slušaju samo jednog čoveka, dok su prema ostalim čkanovima njegove podosice najčešće ravnodušni. Psi koji vode poreklo od šakala, a njih je najviše, nemaju izražen instinkt prema lideru pa je njihovo ponašanje drugačije od propomenutih.

Ako sam te dobro razumio, ti si shvatio da sam rekao da treba leći na pod pred psom koji napada =) Ako je tako, rekao sam da psa treba oboriti, izvrnuti na leđa i pričepiti za pod i nadati se da će shvatiti poantu. Ovo ja čisto teoretski, teško da bih to mogao izvesti u praksi.
[Vrh] Go down
gomar
bomber
bomber
avatar

Male
Broj postova : 147
Datum registracije : 11.05.2011

PostajNaslov: Re: obrana od mogućeg napada životinja   14.05.11 22:43

Ja sam također imao susret sa poludivljim dobermanom.Šetao sam sa svojim bernskim planinskim psom i vidjeli smo dobermana na kojih dvadeset metara .Malo smo zastali pogledali ga i nastavili dalje hodati ali primjetio sam da nas doberman slijedi i kad je bio na kojih 10 metara zaletio se svom silom na nas ,Međutim bilo je predbožićno vrijeme i imao sam sa sobom petarde ,kad sam vidio da leti na nas bacio sam mu petardu i on se preplašio i pobjegao.Imali smo mnogo sreće jer prošlog puta u blizini nas je napao njemački ovčar ali je srećom vlasnik bio blizu pa je skinuo njemačkog ovčara sa mog psa koji je samo ležao dok ga je ovaj grizao za dlaku i salo
međutim mom psu nije bilo ništa ,a njemački ovčar se dobro izmučio
[Vrh] Go down
MrMoo
bebač
bebač
avatar

Male
Broj postova : 12
Godine : 28
Lokacija : Earth
Datum registracije : 07.06.2011

PostajNaslov: Re: obrana od mogućeg napada životinja   13.06.11 11:33

Cisto teoretski pitanje...
Sta mislite o obrani protiv onako ovece zivotinje kao sto je medvjed ili lav i slicno.... sa lukom i strijelom?

S ovim ciljam na prednost obrane na daljinu.
Ako vec ne mogu da izbjegnem sukob radije bi da se mogu obraniti drzeci distancu.

Pod nacin obrane ne ubrajam vatrena oruzja, suzavce ili ti ista slicno (samo primitivna oruzja).
[Vrh] Go down
Mraz
master
master
avatar

Male
Broj postova : 6751
Godine : 32
Lokacija : Delnice
Datum registracije : 26.02.2010

PostajNaslov: Re: obrana od mogućeg napada životinja   13.06.11 11:54

Uff... definiraj "daljinu", jer medvjed sa 100 metara dotrči do tvog grkljana vrlo brzo, a šanse da pod takvim naletom adrenalina budeš dovoljno brz i precizan da jednim pogotkom usmrtiš životinju od 300tinjak kilograma... pa, nebi se kladio na tebe


[Vrh] Go down
Elp
spikač
spikač
avatar

Male
Broj postova : 502
Godine : 31
Lokacija : Sarajevo
Datum registracije : 25.02.2011

PostajNaslov: Re: obrana od mogućeg napada životinja   13.06.11 16:44

Slažem se, jako teško da bi ti luk i strijele (čak i vrlo jaki modeli) koristili u datom momentu. Prije svega radi se o izuzetno agilnim životinjama (medvjed razvija brzinu od 80km/h) na jako maloj distanci. O lavu i da ne govorim.

Iako osporavaš upotrebu vatrenog oružja, moram ti napomenuti da i prilikom korištenja istog, lovci se vode elementom iznenađenja, odnosno gledaju da se približe na puškomet prije nego ih životinja opazi. Pored toga ne napuštaju vozilo iz kojeg pucaju, sve dok se ne uvjere da je životinja smrtno pogođena. Za uporedbu uzmi brzinu i udarnu moć strelice recurve bowa, compounda i samostrela, u odnosu na vatreno oružje koje se koristi u lovu na madvjede i safari lov (teška zrna kalibra 9.3mm pa sve do .500 nitro expressa za safari)

Druga stvar je što pri frontalnom napadu nemaš "čist pogodak". Hitac u glavu jeste smrtonosan, ali je to jako teško izvesti. Glava se pri trku pomjera, ne trči uvijek pravolinijski i sl. Sabereš sve faktore (brzina životinje, vrijeme nišanjenja, udarna moć oružja, mjesto pogotka kao i samo vrijeme tvoje reakcije) i ne bih se čudio da ćeš doći do zaključka da je medo na tebi prije nego što stigneš odapeti strelicu.

Još jedna opaska... Iako ima masu od nekoliko stotina kilograma, medvjed je u divljini gotovo nečujan. Stara predanja (uglavnom trapera) kažu da "ako dođeš u situaciju da te on vidi prije nego ti njega - loše ti se piše". Kada shvatiš da je tu, već je kasno...

Nadam se da sam ti malo pomogao
[Vrh] Go down
Surfer
lingua
lingua
avatar

Male
Broj postova : 346
Godine : 49
Lokacija : ZG
Datum registracije : 23.05.2010

PostajNaslov: Re: obrana od mogućeg napada životinja   13.06.11 17:09

bobrok je napisao/la:
neznam dali je već neko stavljao ali, tu je;

https://www.youtube.com/watch?v=DZSn1Jl7eKo&playnext=1&list=PLD813BA705F601BCA

Ovaj čovjek ima jaja od D2 čelika, džizus krajst
[Vrh] Go down
Veleuceni
bebač
bebač
avatar

Male
Broj postova : 3
Godine : 37
Lokacija : Rijeka
Datum registracije : 04.08.2011

PostajNaslov: Re: obrana od mogućeg napada životinja   08.08.11 10:13

Elp je napisao/la:
... (medvjed razvija brzinu od 80km/h) ...

Malo si pretjerao, 80 km/h trče lavovi i gazele, medvjedi do 55 km/h. Iako, kad te ganja medo svejedno ti je jel' trči 50 ili 80 km/h
[Vrh] Go down
gorance
bomber
bomber


Male
Broj postova : 165
Godine : 35
Lokacija : Rijeka
Datum registracije : 02.08.2011

PostajNaslov: Re: obrana od mogućeg napada životinja   08.08.11 12:20

Za ubiti medvjeda lukom i strelom, sve je moguće, ali to bi trebao biti fanjski luk, ti bi trebao imati puno sreće i hrabrosti i puno strelica, nemoj me krivo shvatiti, stavio bi novac na u tom slučaju
Jučer sam bio u Kuterevu u onom rezervatu za medvjede, imaju ih desetak, super su, vruće im je pa se samo izležavaju u bazenu. Sada valjda planiraju napraviti neki kamp i ograditi dobar dio šume, da imaju više prostora jer su trenutno u malim prostorima ograđenim
[Vrh] Go down
zenexf
zelembara
zelembara


Male
Broj postova : 38
Godine : 21
Lokacija : Virovitica
Datum registracije : 29.06.2011

PostajNaslov: Re: obrana od mogućeg napada životinja   18.08.11 18:29

http://www.24sata.hr/sokantno/stravicni-zadnji-poziv-mama-pomozi-mi-jede-me-medvjed-231466
[Vrh] Go down
Odin
spikač
spikač
avatar

Male
Broj postova : 640
Godine : 36
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 09.07.2011

PostajNaslov: Re: obrana od mogućeg napada životinja   18.08.11 18:56

Isuse...heb horor.
....s druge strane,to je sibirska divljina...pa nece ih vjeverice napasti.
[Vrh] Go down
gorance
bomber
bomber


Male
Broj postova : 165
Godine : 35
Lokacija : Rijeka
Datum registracije : 02.08.2011

PostajNaslov: Re: obrana od mogućeg napada životinja   18.08.11 21:45

Strašno, da, ali to se i kod nas može dogoditi, medvjedice sa mladuncima napadaju gdje god u svijetu ima medvjeda, i svugdje ima tragičnih poslijedica, baš sam u nekom postu o nacionalnom parku Yosemite, a to vrijedi i za druge u Americi, vjerojatno i u ostatku svijeta, napisao da je jedan od najvećih razloga smrti posjetitelja napad medvjedice dok imaju mladunce, iskreno, to je situacija koje se najviše pazim kad sam u šumi, jednom sam u Lici bio jako blizu, vidio sam ih bio kroz grmlje, bio sam sa rođakom i njegovim psom, psa je naganjala samo tako, a i zamalo nas (to sam isto u nekom postu napisao), da smo koji korak bili bliže njoj krenula bi na nas, već nas je bila zvučno upozoravala nervoznim glasanjem, rekao sam više nikad neću slijediti ženku sa mladim, da slučajno skužim na daljinu, zaobići ću je velikim lukom, jer mi se ipak nosi glava na ramenu. Jednog je mog susjeda, bio je i na vijestima u Gorskom kotaru napala ženka, čudom je preživio, ali je ostao sa dobrim ožiljcima, valjda je brao gljive, i kad je digao pogled sa poda ugledao je medvjedicu sa mladim i odmah ga je napala, problem je u tome što i ona valjda zna biti tiha, ne da uvijek do znanja da je blizu. Isto je prije godinu dana u Kastvu u šumi gdje ja zalazim medvjedica dobro ozljedila jednog starog lovca, isto je bila sa mladunčem, ima tih slučajeva puno kod nas...
[Vrh] Go down
Odin
spikač
spikač
avatar

Male
Broj postova : 640
Godine : 36
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 09.07.2011

PostajNaslov: Re: obrana od mogućeg napada životinja   31.08.11 2:01

Evo imao sam i ja bliski susret danas. Bio s curom na Sljemenu i vracamo se dole (vec je bio debeli mrak,al sam imao bateriju...koja je krepala,no imam na htc mobu aplikaciju flashlight koja svijetli bolje od streamlightice koju sam imao sa sobom,hahah) i posvađamo putem...ona ide ispred mene desetak metara,ja za njom u tišini (da,baš sam papučar)
I tako mi fino hodamo po putu kada ja cujem nesto je ispred nas,nije na putu nego sa strane cca 5 metara od puta (razaznajem kada mali jež vuče za sobom gluposti pa se čuje konstantno šššš ali ovo je bilo baš hodanje) i velim njoj stani,stani ali neeee (zove se Domina,karakter joj je isti takav)
I nakon par sekundi se čuje roktanje i cura mi se ukopa od straha urlajući moje ime (to ju je valjda i spasilo) skužih da je vrag odnio šalu,ova se ne pomiče,par puta sam zaurlao da krene prema meni ali je bila paralizirana od straha (roktanje se sada čuje jebeno glasno a panika i adrenalin su na maksimumu) dotrčim u stotinki do nje i odvučem nas na cestu koja je srecom bila 20tak m od puta,urlajuci cjelo vrijeme...razmišljajuci 100 na sat koji k da radim. Na cesti ona meni kaže da izvadim neki nož ili nešto i velim da nema smisla jer svinju mogu samo poškakljati s time. Pa smo pjevajući trčkarali nizbrdo po cesti sa Sljemena dok nije naišao bus,ukrcali se na njega pa tako do Mihaljevca.
Nakon danas,ovo mi je novi idol:
[Vrh] Go down
Mraz
master
master
avatar

Male
Broj postova : 6751
Godine : 32
Lokacija : Delnice
Datum registracije : 26.02.2010

PostajNaslov: Re: obrana od mogućeg napada životinja   31.08.11 2:03

I... najbitniji dio, jel cura i dalje ljuta ili si sada njen heroj?


[Vrh] Go down
Odin
spikač
spikač
avatar

Male
Broj postova : 640
Godine : 36
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 09.07.2011

PostajNaslov: Re: obrana od mogućeg napada životinja   31.08.11 2:09

Ma jok...ona je inkarnacija ljubomore i posesivnosti tako da nema oprosta....a za ultimativnu osvetu (jer sam komunicirao s drugim ženskim bićima) me je sada izbrisala s MSNa.
Ah te današnje žene....ljubav počinje s like i add as friend a zavrsava s delete from list. LOL
http://www.endomondo.com/workouts/21040412 Tu je ruta uspona.
[Vrh] Go down
gorance
bomber
bomber


Male
Broj postova : 165
Godine : 35
Lokacija : Rijeka
Datum registracije : 02.08.2011

PostajNaslov: Re: obrana od mogućeg napada životinja   31.08.11 2:10

Veprovi mogu isto biti opasni, obično se treba paziti krda da ne krene na tebe, može biti stampedo, a pojedinac te uglavnom neće, jedino ako kreneš naglo prema njemu, onda se može braniti....
[Vrh] Go down
Mraz
master
master
avatar

Male
Broj postova : 6751
Godine : 32
Lokacija : Delnice
Datum registracije : 26.02.2010

PostajNaslov: Re: obrana od mogućeg napada životinja   31.08.11 2:17

Današnja mladež. U moje vrijeme se to radilo bacanjem buketa natrag u facu i zvanjem staroga da te prebije.... ah ta lijepa vremena

Veprovi mogu biti zajebani ali nisam još čuo za neugodno iskustvo s nnjima. Mene kod kampiranja često posjete pa njuškaju oko kampa ali brzo pobjegnu.


[Vrh] Go down
Odin
spikač
spikač
avatar

Male
Broj postova : 640
Godine : 36
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 09.07.2011

PostajNaslov: Re: obrana od mogućeg napada životinja   31.08.11 2:25

Kada smo poceli trcati po cesti dole niz Sljeme a meni se vise nije dalo pjevati partizanske,velim ja njoj "pusti nesto s mobitela,bitno da se cujemo."
....i sada vi zamislite dvoje čudno obučenih ljudi kako trci posred ceste,jedan s mobom svijetli,drugi (tj. druga) pusta ovo https://www.youtube.com/watch?v=2oR4TaUYyDo i vi dolazite s autom,zaustavljate se i oni vam kazu "napao nas je vepar,mozemo li s vama do grada?" biste li ih odveli do Mihaljevca u grad ili u Jankomir na liječenje?

@Mraz: branila mi je i da dodem do vas u Gorski kotar pa eto,sada sam frei. !!!!
[Vrh] Go down
Lovac Marko
tipko
tipko
avatar

Male
Broj postova : 71
Godine : 22
Lokacija : Suma
Datum registracije : 26.08.2011

PostajNaslov: Re: obrana od mogućeg napada životinja   31.08.11 2:27

e bas zbog tog , ja kada idem u divljinu stalno nosim pusku sa sobom i municiju 00
[Vrh] Go down
Sponsored content
PostajNaslov: Re: obrana od mogućeg napada životinja   

[Vrh] Go down
 
obrana od mogućeg napada životinja
[Vrh] 
Stranica 3 / 10.Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Next

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
FORUM PREŽIVLJAVANJA :: ZNANJA BORAVKA U PRIRODI, SURVIVAL I BUSHCRAFT :: ŽIVOT U DIVLJINI-
Forum(o)Bir: