FORUM PREŽIVLJAVANJA

prvi Hrvatski forum preživljavanja, bushcrafta, pustolovine i prirode
 
Početna stranicaO autoruRegistracijaLogin

 

 Knjige koje su ostavile dobar dojam

Go down 
Autor/icaPoruka
djomla
knjižničar
knjižničar
djomla

Male
Broj postova : 992
Godine : 32
Lokacija : Vinkovci
Datum registracije : 12.04.2010

Knjige koje su ostavile dobar dojam Empty
PostajNaslov: Knjige koje su ostavile dobar dojam   Knjige koje su ostavile dobar dojam Empty19.02.18 14:23

U posljednjih 7-8 godina moj interes za teme snalaženja i preživljavanja u prirodi doveo me u kontakt s brojnim knjigama, od kojih sam neke čitao temeljito od korica do korica i po nekoliko puta-istina takvih nema puno. Većinu sam čitao parcijalno, po poglavljima koja su me zainteresirala. U priručnicima koji obrađuju slične teme, često nema svrhe čitati sve, jer se informacije nerijetko ponavljaju. Ispod je lista nekih knjiga koje su kod mene ostavile dobar dojam i kojima sam se tijekom vremena iznova vraćao kako bih osvježio pamćenje...

Mors Kochanski (Bushcraft, Grand Syllabus: Instructor Trainee Program, : Gems from Wilderness Arts and Recreation Magazin, Booklet series)

Knjige koje su ostavile dobar dojam 62def43708b32a60d94a5877f114e0f5Knjige koje su ostavile dobar dojam Grand-syllabus-instructor-trainee-program
Knjige koje su ostavile dobar dojam 51jo2egl2xl
Knjige koje su ostavile dobar dojam Mors1_3252-c8320
Knjige koje su ostavile dobar dojam Mors3_3260-cf22a
Knjige koje su ostavile dobar dojam Mors4_3262-b6b40
Knjige koje su ostavile dobar dojam Mors2_3256-35a38
  
Sve što je Mors ikada objavio je neizostavno štivo. Čovjek proučava preživljavanje sa svih mogućih aspekata te radi kao edukator i instruktor preživljavanja već 40 godina. Uz to, on je biblioman  i erudit vrlo širokih interesa. Njegov rad je dragocjen jer povezuje postojeća znanja i stavlja ih u potpuno novi kontekst. Primjerice njegov supershelter je sinteza iglua i plastenika iza koje pak stoji puno fizikalnih zakonitosti. Jednom kada detaljno upoznate njegov rad postane vam jasno koliko puno poznatih survival eksperata  koristi neke izvorno njegove koncepte. Kako Mors živi u Kanadi (Alberta), njegove su knjige pretežno orijentirane na vještine i znanja iz područja borealnih šuma, a značajan dio njegovih knjiga bavi se glavnim prioritetima u tim krajevima-očuvanjem tjelesne temperature i snom.

Survival psychology-John Leach

Knjige koje su ostavile dobar dojam 9780333518557-us-300

Ova knjiga je posebna po tome što sadrži jako veliki broj istinitih događaja kojima autor potkrepljuje određene teze i koncepte. Sadrži sigurno desetak stranica referenci što uvelike doprinosi vrijednosti ove knjige, naročito za one koji će se služiti knjigom za daljnje istraživanje. Od velikog značaja za sve koji se susreću sa izrazito stresnim situacijama i raznim vrstama katastrofa sa ljudskim žrtvama (timovi prve pomoći, policajci, vatrogasci, vojnici...)


Arctic Manual-Vilhjalmur Stefansson

Knjige koje su ostavile dobar dojam Arctic-manual-e1493609835234-714x1024

Za knjigu sam se zainteresirao zbog izjave Morsa Kochanskog kako bi ovo bila knjiga  koju bi spasio iz goruće kuće da može spasiti samo jednu jedinu (a ima ih na desetke tisuća-bez pretjerivanja). Možda biste zbog naziva pomislili kako nećete imati neke koristi od ove knjige, ipak istina je ta da se ovdje može naći hrpa korisnih informacija. Jedan značajan dio Morsovog učenja o principima oblačenja i zaklona po velikim hladnoćama potječe baš iz ove knjige. Meni su posebno zanimljiva poglavlja o ishrani eskima, njihovoj tradicionalnoj odjeći i nastambama.


The biology of human survival-Claude A. Piantadosi


Knjige koje su ostavile dobar dojam 41d6ljnhkcl-_sx334_bo1204203200_

Knjiga se u većoj mjeri bavi fiziologijom čovjeka u raznim ekstremnim uvjetima. Visoke ili niske temperature, deprivacija hrane i vode, velike visine i dubine, oružja za masovno uništenje... Evo i jednog zanimljivog navoda kojeg sam koristio u svom diplomskom; "svaka situacija preživljavanja bit će određenim dijelom pod utjecajem nekih nematerijalnih, nemjerljivih faktora, koji se često svode na termin volja za životom. Ipak, u većini takvih situacija ekvilibrij bioloških i fizikalnih faktora će biti presudan. Koliko god određeni autori htjeli istaknuti značaj volje za životom, činjenica je da je volja za životom inherentna karakteristika svih normalnih i zdravih ljudi, te rečeno krajnje jednostavno, vrlo je rijedak slučaj da je neka osoba preživjela određene ekstremne uvjete, a druga preminula, samo zbog snažnije volje za životom. Snaga duha, motivacija i psihološki čimbenici vrlo su važni za preživljavanje, ali u istinski katastrofalnim uvjetima znatno manje bitni od onoga što bi određeni pjesnici i autori htjeli da vjerujemo."

Enciklopedija samoniklog jestivog bilja-Ljubiša Grlić

Knjige koje su ostavile dobar dojam 2617_173_267_s

Treće izdanje ove knjige izdano je 2005. godine, te je prošireno i poboljšano u odnosu na prethodna izdanja. Sadrži opise oko 400 biljaka. Kupio sam je prije 6-7 godina za oko 250 kn, sad se može naći za nešto manju cijenu. Vrlo vrijedna knjiga koju treba imati u svojoj kolekciji


98.6 Degrees: The Art of Keeping Your Ass Alive-Cody Lundin

Knjige koje su ostavile dobar dojam 129306

Ova knjiga ima vrlo originalan pristup te je vrlo laka za čitati. Sadrži mnoštvo informacija na temu ljudske fiziologije, te razne druge "tehnikalije", što je izdiže iznad klasičnih survival priručnika, koji često vrte iste ili slične informacije na svojim stranicama. Osobno me se baš i nisu dojmila poglavlja na temu psihologije (za taj dio je knjiga od J.Leacha apsolutni autoritet). Usput rečeno, Lundin je pohađao tečajeve M.Kochanskog i to se prepoznaje u nekim dijelovima ove knjige.


Camping and Woodcraft: A Handbook for Vacation Campers and for Travelers in the Wilderness-Horace Kephart

Knjige koje su ostavile dobar dojam 167-1l

Od svih antikvarnih knjiga na temu snalaženja i preživljavanja u prirodi izabrao sam ovu jer je jedna od najopširnijih. Ima dva dijela i ukupno oko 900 stranica. Prvo izdanje je tiskano 1906. godine. Ova knjiga je stara škola-sadrži znanja koja su većinom zaboravljena, bavi se materijalima koje je vrijeme odavno pregazilo i upravo u tome je njena vrijednost. Ovdje se ne spominju visokosofisticirane tkanine i semipermeabilne membrane i posuđe od titana. Ali zato ćete pronaći brojne načine podizanja jednostavnih zaklona od komada platna ili vrlo praktične improvizirane sisteme za kuhanje i pečenje hrane u prirodi (ovo potonje je opširnije izloženo u Kephartovoj knjizi iz 1910  Camp cookery). Uz H. Kepharta svakako treba istaknuti i ostale autore iz tog vremena čije knjige vrijedi proučiti; Dan Beard,  Stewart Edward White, Ernest Thompson Seton, George Washington Sears (Nessmuk), E.H.Kreps... Treba biti svjestan da su knjige oviha autora stare preko sto godina i određene informacije treba uzimati s rezervom. Npr. u spomenutoj Kephartovoj knjizi poglavlje o krpeljima i vađenju istih se potpuno kosi sa suvremenim preporukama stručnjaka.

The Ax Book: The Lore and Science of the Woodcutter- Dudley Cook
   
Knjige koje su ostavile dobar dojam 51pvmpfqe4l-_sx258_bo1204203200_

Iako ima samo 130 stranica, ova knjiga prilično široko pokriva većinu bitnih aspekata za sve naprednije korisnike sjekire. Riječ znanost u podnaslovu zanemarite, jer nema tu neke prave znanosti (u smislu znanstvenih istraživanja i rezultata), dok mudrosti-kako navodi prvi dio podnaslova ima na pretek. Osim sjekire, par poglavlja je posvećeno i korištenju i održavanju ručnih i motornih pila. Što se tiče sjekire, u nekim dijelovima autor ulazi u sitne detalje te ih razrađuje na rijetko viđen način u literaturi. Tako sam jedino u ovoj knjizi pronašao vrlo zanimljivu geometrijsku usporedbu između ravnih i zakrivljenih drški sjekire. Neke slične informacije nudi i vrlo kratki priručnik a ili priručnik An Ax to Grind: A Practical Ax Manual - US Forest Service, ali ni približno opširno kao ova knjiga. Još bih uz ovu knjigu spomenuo i Splitting Firewood od Davida Tresemer-a, jer joj je fokus samo na cijepanju drveta i njegovom odlaganju i čuvanju za ogrjev,  zbog čega je vrlo korisna za sve koji se griju na drva. Nesumnjivo je da ćete i promjeniti neke dotadašnje neučinkovite i loše navike u cijelom procesu pripreme drva za ogrjev. Također, treba spomenuti i knjigu Woodsmanship od B.S. Mason-a, knjižicu na 80 stranica koju ćete nakon Cook-ove knjige o sjekiri samo brzinski prelistati, te se samo ponegdje zaustaviti gledajući neke nove i neviđene stvari kod D.Cook-a. Ipak, uvrstio sam je zato što ju je vrlo lako nabaviti, a dobar je početak za svakoga tko želi koristiti sjekiru.

Essential Bushcraft-Ray Mears

Knjige koje su ostavile dobar dojam 51b18eyg7pl

Prilično bazična knjiga s mnoštvom fotografija i ilustracija. Pokriva uobičajene teme sličnih knjiga poput odjeće, alata, vode, vatre, zaklona, navigacije... Izdvojio bih poglavlje o alatima kao najinteresantnije, jer Ray prikazuje neke rijetko viđene i korisne tehnike i sigurnosne mjere. Ova knjiga je odlična za sve koji se tek počinju zanimati za ovo područje. Spomenuo bih i još dvije njegove knjige; Outdoor Survival Book-u kojoj su tehnike podijeljene u četiri grupe, odnosno godišnja doba za koja su specifična određena znanja i vještine, a tu je i , jedna o prvih knjiga koje je napisao, također za one koji se žele kratko i jezgrovito informirati o većini bitnih tema buškrafta i preživljavanja.

Life At The Extremes-Frances Ashcroft

Knjige koje su ostavile dobar dojam 359425

Nešto slično kao prethodno spomenuta The biology of human survival, ali uz puno "usputnih" zanimljivosti i činjenica iz brojnih drugih područja (fizika, kemija, povijest...) Svako poglavlje započinje zanimljivim povijesnim događajem koje oslikava mogućnost ljudskog tijela da se nosi sa različitim ekstremnim uvjetima. Npr. poglavlje o ekstremno visokim temperaturama započinje sa britanskim znanstvenikom Charlesom  Blagden-om koji je krajem 18. stoljeća radio eksperiment u kojem je 15 minuta proveo u prostoriji zagrijanoj na 105°C.

Physiology of Man in the Desert-E.F. Adolph

Knjige koje su ostavile dobar dojam 22470938929

Iznimno vrijedna knjiga na koja je rađena po narudžbi američke vojske za vrijeme drugog svjetskog rata. Istraživanja su vršena na vojnicima u pustinjskim predjelima južne Kalifornije od 1942 do 1945 god. Uz navedenog autora na istraživanjima i uređivanju knjige radilo je još deset fiziologa. Kako su unutar survival zajednice česte rasprave o pijenju urina, kopiram dio teksta iz knjige koji se na to odnosi: "Since urine, as formed, is about as concentrated as the body can make it, drinking of urine by dehydrated men accomplishes nothing. The same solutes again demand rapid excretion, and the original amount of water is put out with them. This also applies to the drinking of sea water; brack-ish water has to be less than half as concentrated as sea water before it becomes physiologically useful to man. Drinking saline waters is usually profitable, from the aspect of availability of water to the body; their chief undesirability stems from the high contents of substances that disturb the digestive tract. The only metabolic use to which urine and sea water can be put is to allow them to evaporate from the clothing, thereby cooling the body by substituting for a certain amount of sweat secretion."  Ukratko, jedina metabolička korisnost urina i morske vode u slučaju dehidracije i visoke temperature je namakanje odjeće čime se postiže bolje hlađenje tijela zbog isparavanja urina ili morske vode, zbog čega se barem djelomično smanjuje potreba za znojenjem.

The Razor Edge Book of Sharpening-John Juranitch

Knjige koje su ostavile dobar dojam 51p0ooebj8l-_sx258_bo1204203200_

Interes ovog autora za oštrice i oštrenje započinje davno kao brijač u vojsci. Kasnije osniva kompaniju koja vrši uslužno održavanje/oštrenje u tekstilnoj, filmskoj i mesnoj industriji, ali i proizvodi vlastita pomagala i alate za oštrenje. Između nekoliko knjiga o oštrenju ova me se nekako najviše dojmila, pogotovo jer mi se svidjela jasnoća poglavlja o teoriji oštrenja ali i brojna iskustva iz autorove dugogodišnje prakse. Uz ovu još svakako preporučam i The Complete Guide To Sharpening od L.Lee-ja, naročito ako se bavite obradom drveta. Knjiga sadrži vrlo zanimljivo poglavlje koje obrađuje fiziku sječenja drveta. Svi koje oštrenje malo više zanima neka svakako pogledaju i rad John D. Verhoeven-a -Experiments on Knife Sharpening.

The art of making primitive bows and arrows-D. C. Waldorf

Knjige koje su ostavile dobar dojam 51f3b6h6y-l-_sx368_bo1204203200_

Ova mala knjižica od svega 50ak stranica dobar uvod za sve koji žele izrađivati vlastite lukove. Objavljena je 1985. pa fotografije s prikazima postupaka nisu u boji i nisu neke kvalitete, ali bez obzira na to sadrži sve osnovne informacije s kojima možete uspješno izraditi svoj prvi luk.

The Traditional Bowyer's Bible, Volume 1&2-Jim Hamm

Knjige koje su ostavile dobar dojam A1byhv2bp7slKnjige koje su ostavile dobar dojam 81mikkeuhdl

Kao što naziv knjige kaže, ovo je biblija za sve koji žele praviti tradicionalne drvene lukove. Ova dva dijela imaju oko 600 stranica. Knjige je pisalo desetak autora te pokrivaju izradu lukova i svega što uz to ide vrlo detaljno i široko.

Hunting with the Bow and Arrow-Saxton Pope

Knjige koje su ostavile dobar dojam 51ha0vrp59l-_sx315_bo1204203200_

Vrlo dojmljiva knjiga koja opisuje izradu luka i strijela, osnovne principe lova lukom i strijelom, te specifične metode lova pojedinih životinja. Meni su osobito zanimljiva prva dva poglavlja u kojima autor opisuje Ishija, jednog od posljednjih članova indijanskog plemena Yana, za čije je zdravlje autor brinuo početkom dvadesetog stoljeća, te je za to vrijeme pomno proučavao Ishijeve metode lova, način izrade luka i njegovu upotrebu.


Understanding Wood: A Craftsman's Guide to Wood Technology-R. Bruce Hoadley

Knjige koje su ostavile dobar dojam 51u0yzmtawl-_sx258_bo1204203200_

Svatko tko voli raditi s drvetom čitanjem ove knjige će sigurno unaprijediti svoj rad ili barem steći bolje razumijevanje onoga što radi. Poglavlja o čvrstoći drveta, sušenju i nekim fizikalno-kemijskim svojstvima meni su bila vrlo zanimljiva u fazi izrade lukova.


Wood Stoves: How to Make and Use Them-Ole Wik

Knjige koje su ostavile dobar dojam Cover

Ovu sam knjigu nabavio na preporuku Morsa Kochanskog u svojoj knjižici o pećima na drva. Za nju je rekao kako je bez premca najbolja knjiga o pećima te njihovoj izradi, korištenju i održavanju. Meni je bila od velike koristi kada sam pravio prijenosnu peć od kutije za municiju za grijanje šatora.


The Ashley Book of Knots-Clifford W. Ashley

Knjige koje su ostavile dobar dojam 51qazgi2burl-_sx379_bo1204203200_

Najopširnija knjiga o čvorovima. Sadrži opis oko 3000 čvorova i 7000 ilustracija.


How to Shit in the Woods, 3rd Edition: An Environmentally Sound Approach to a Lost Art-Kathleen Meyer

Knjige koje su ostavile dobar dojam 91o6erwnesl

Knjiga nesvakidašnjeg naslova. Vrlo interesantno štivo na temu šumske higijene, osobito drugo poglavlje koje objašnjava konkretne postupke za obavljanje nužde u prirodi na higijenski i ekološki način. Svima koji organiziraju višednevne izlete u prirodi ili podizanje trajnijeg kampa s grupama ljudi, ove će informacije biti od koristi.

When Technology Fails: A Manual for Self-Reliance, Sustainability, and Surviving the Long Emergency-Matthew Stein

Knjige koje su ostavile dobar dojam 664532

Knjiga koja čitatelja upoznaje s načinima pripreme za različite situacije prirodnih i antropogenih katastrofa. Više je usmjerena na urbani kontekst preživljavanja, a pokriva teme poput opisa mogućih scenarija i predviđanja ishoda sadašnjih trendova življenja, dugoročnog planiranja namirnica i opreme za slučaj katastrofa, uzgoja i drugih načina pribavljanja hrane, prve pomoći i niskotehnološke medicine, korištenje raznih oblika energije, izrade odjeće, obrade metala... Ukratko, ukoliko pripadate zajednici preppera, ovo je prava knjiga za vas.


Nuclear War Survival Skills-Kearney

Knjige koje su ostavile dobar dojam 51mrqnjnbcl-_sx377_bo1204203200_

Po mišljenju brojnih čitatelja ove tematike ovo je jedna od najboljih knjiga na temu preživljavanja nuklearnog rata. Pisana za vrijeme hladnog rata kada se prijetnja nuklearnog sukoba shvaćala vrlo ozbiljno. Iako je objavljena 1979. godine, mislim da je većina informacija relevantna i danas. Vrijedi ju prelistati jer sadrži jako puno korisnih informacija koje mogu biti od pomoći ne samo u slučaju nuklearne katastrofe. Naročito je interesantno poglavlje o zaklonima, njihovoj ventilaciji i hlađenju, higijeni zaklona i osoba u njemu, skladištenju i pripremi hrane i vode...

Be Expert with Map & Compass-Björn Kjellström

Knjige koje su ostavile dobar dojam 81leihsa5dl-_sy450_

Svaka osoba koja se povremeno kreće većim neoznačenim prirodnim područjima trebala bi biti upoznata barem s dijelovima ove ili slične knjige. Ova se između ostalih ističe po jasnoći i razumljivosti sadržaja. Pisao ju je švedski šampion u skijaškoj orijentaciji i suosnivač firme Silva koja proizvodi vrhunske kompase. Knjiga je prodana u više od 500 000 primjeraka diljem svijeta.

Finding Your Way Without Map or Compass- Harold Gatty

Knjige koje su ostavile dobar dojam 51cv6vx7rml-_sx314_bo1204203200_

Ova knjiga se bavi brojnim pojavnostima u prirodi i na nebu iz kojih se mogu iščitati informacije o stranama svijeta. Također, neke od opisanih tehnika koristili su primitivni ljudi u davna vremena kako bi bez navigacijskih pomagala stigli na svoje odredište. Ako vas zanima što o stranama svijeta možete zaključiti iz položaja paukove mreže, ili kako se u pustinjskom području bez vidljivih markera kretati po ravnoj liniji-ova knjiga će zadržati vašu pažnju Knjige koje su ostavile dobar dojam 747986

Waterlogged: The Serious Problem of Overhydration in Endurance Sports-Timothy Noakes

Knjige koje su ostavile dobar dojam 14537326

Knjiga se bavi problemom hiponatremije kod sportaša, odnosno gubitka životno važne soli iz organizma pretjeranim unosom tekućine, što u nekim slučajevima može završiti i smrtnim ishodom. Usput, autor vrlo temeljito objašnjava neke aspekte ljudske fiziologije, obrazlaže neke poznate mitove u vezi s hidracijom tijekom aktivnosti, objašnjava ulogu industrije sportskih napitaka u nastajanju nekih mitova... Bez obzira što je fokus na sportu i sportašima, sadrži jako puno relevantnih informacija za područje preživljavanja u prirodi.

Wilderness Medicine: Expert Consult Premium Edition- Paul S. Auerbach

Knjige koje su ostavile dobar dojam 51dp4wu8agl-_sx393_bo1204203200_

Šesto izdanje ove knjige ima preko 2000 stranica te se slobodno može reći da je ovo jedan od najopširnijih i vjerojatno  ponajboljih priručnika ove vrste. Teško je zamisliti poteškoću ili zdravstvenu tegobu u prirodi, a da ovdje nije spomenuta.


Fire making apparatus-Hough Walter

Knjige koje su ostavile dobar dojam 71e5wkmqwjl

Vrlo korisno štivo na oko 80 stranica za sve koje zanimaju primitivne tehnike paljenja vatre. Objavljeno 1890 godine kao prikaz sačuvanih komponenti i setova za primitivno paljenje vatre u američkom nacionalnom muzeju. Sadrži određene varijante tehnike i naputke za bow-drill  koje nisam pronašao u nijednom survival priručniku. Autor na početku knjige tvrdi kako je u svojim eksperimentima hand-drillom dobivao žar za 30 sekundi, a bow-drillom za 5 sekundi.


Metallurgy of Steel for Bladesmiths & Others who Heat Treat and Forge Steel - By John D. Verhoeven


Tijekom par godina rekreativnog kovanja noževa, ova mi je knjiga bila od velike pomoći da barem donekle razumijem proces toplinske obrade čelika.

Knife talk I&II -Ed Fowler

Knjige koje su ostavile dobar dojam 6d6f56bd45d000c605aaa879ac87bc67

Iako je autor vrlo kontroverzan u nožarskom svijetu, mora mu se priznati njegovo ogromno iskustvo i životna posvećenost izradi noževa. Ove dvije knjige sadrže njegove najbolje tekstove iz magazina Blade. Dakle, ima tu svega, filozofije, metalurgije, praktičnih savjeta... Svaki ljubitelj oštrice će zasigurno pronaći nešto za sebe.

Survival Wisdom & Know How: Everything You Need to Know to Subsist in the Wilderness-The Editors of Stackpole Books

Knjige koje su ostavile dobar dojam 61r-e1ifeml-_sx258_bo1204203200_

Rijetko koji priručnik preživljavanja pokriva toliki broj tema kao ovaj. Ova knjiga na od skoro 500 stranica nastala je kao sinteza brojnih poglavlja drugih knjiga na temu preživljavanja izdavačke kuće Stackpole.


Tracking Humans: A Fundamental Approach to Finding Missing Persons, Insurgents, Guerrillas, and Fugitives from the Law-David Diaz

Knjige koje su ostavile dobar dojam 16056194

Nesvakidašnja knjiga koja se bavi praćenjem ljudi u prirodi, te svim mogući aspektima praćenja. Sigurno će biti zanimljiva timovima za traganje i spašavanje (kod nas GSS), policajcima, vojnicima, lovcima. Ali i svima koji žele saznati koje sve tragove u prirodi kao ljudi ostavljamo iza sebe i koliko ih je jednostavno ili teško protumačiti i pratiti.
[Vrh] Go down
https://habilisurvival.wordpress.com
poletan
bomber
bomber
poletan

Male
Broj postova : 113
Godine : 51
Lokacija : iznad 2000 m
Datum registracije : 27.03.2011

Knjige koje su ostavile dobar dojam Empty
PostajNaslov: Re: Knjige koje su ostavile dobar dojam   Knjige koje su ostavile dobar dojam Empty20.02.18 16:16

Najdublji i najiskreniji respect!!!
[Vrh] Go down
poljičanin
lingua
lingua


Male
Broj postova : 430
Godine : 49
Lokacija : hr
Datum registracije : 28.10.2011

Knjige koje su ostavile dobar dojam Empty
PostajNaslov: Re: Knjige koje su ostavile dobar dojam   Knjige koje su ostavile dobar dojam Empty20.02.18 19:01

Skidam kapu!

U vrijeme mog studiranja, na fakultetu sam mogao kupiti 4-5 knjiga (za 19 ispita na prvoj godini!). Fotokopiranje, posuđivanje, kronični nedostatak literature. Kada se baviš nekim specifičnim područjem, i dođeš do određenih pitanja za koje nemaš odgovor, uzmeš knjigu u kojoj postoji odgovor i to je to. Ali kada nemaš iz čega nači odgovor, to frustrira, gubiš vrijeme na pronalaženje odgovora kojeg na taj način vjerojatno i nećeš pronaći.

Kada sam se dokopao pdf-a s interneta, odjednom je moj svijet, što se tiče literature, otišao u sasvim drugom smjeru. Sada mi je kolekcioniranje pdf-ova postalo hobi, iz onih područja koja me zanimaju (knjige iz područja preživljavanja i određenih područja elektrotehnike). Kako su sve veće restrikcije na internetu, sve je teže doći do željene literature, ali sad već rijetko pronađem neku knjigu koja me oduševi, meni važnu literaturu uglavnom posjedujem.

Uglavnom, iz pojedine knjige uzmem rečenicu dvije, ponekad i nekoliko stranica, rijetko čitavo poglavlje. Tako da, kada netko studiozno pročita ovoliku literaturu o preživljavanju, ne mogu reći nego: tek sad vidim koliko ne znam.
[Vrh] Go down
djomla
knjižničar
knjižničar
djomla

Male
Broj postova : 992
Godine : 32
Lokacija : Vinkovci
Datum registracije : 12.04.2010

Knjige koje su ostavile dobar dojam Empty
PostajNaslov: Re: Knjige koje su ostavile dobar dojam   Knjige koje su ostavile dobar dojam Empty21.02.18 21:31

Knjige koje su ostavile dobar dojam 393492 Ukoliko trebate pomoć oko nabave knjiga slobodno se javite na pm.
[Vrh] Go down
https://habilisurvival.wordpress.com
Sponsored content
Knjige koje su ostavile dobar dojam Empty
PostajNaslov: Re: Knjige koje su ostavile dobar dojam   Knjige koje su ostavile dobar dojam Empty

[Vrh] Go down
 
Knjige koje su ostavile dobar dojam
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
FORUM PREŽIVLJAVANJA :: RELAX :: CAFFE BAR "PRI BETY"-
Forum(o)Bir: