FORUM PREŽIVLJAVANJA

prvi Hrvatski forum preživljavanja, bushcrafta, pustolovine i prirode
 
Početna stranicaO autoruRegistracijaLogin

Share | 
 

 Zastita od vjetra u extramnim temperaturama

Go down 
Autor/icaPoruka
Stoney
spikač
spikač
avatar

Male
Broj postova : 835
Godine : 30
Lokacija : Novalja
Datum registracije : 23.05.2009

PostajNaslov: Zastita od vjetra u extramnim temperaturama   10.11.09 13:30

Svi znamo da vjetar jako utjece na osjetnu temperaturu tijela. Dok topolmjeri nemogu mjeriti faktor vjetra i koliko on utječe na toplinu tijela mi to itekako osjetimo tako da ako je temperatura -10 C, a vjetar puše sa 40 km/h, odkriveni djelovi tijela će imati osjećaj kao da je -20 C. To je velika razlika a pronasao sam Eskimski trik koji vam može pomoću u stvarno niskim temperaturama kao zaštita od vjetra.
Iako većinskim djelom u Hrvatskoj nema djelova gdje se temperature spuštaju do -20 C, ovaj trik sigurno nemože štetiti.
1) Skinite onaj dio robe koji vam najmanje treba, odn za koji znate da vas najmanje grije jer ćete tako izgubiti najmanje topline tjekom ovog procesa. - MOra biti dovoljno siroko da te hlače/majicu možete obući preko ostale robe.
2) Namočite hlače i majicu u nezaleđenu vodu.
3) Čekajte da se hlače i majica totalno zalede. Ako ih naslonite na stablo a one većinskim djelom stoje uspravno, odlično.
Nakon što se roba zeledila, između rupica u tkanini se stvorio led (duh!) i tako spriječio prodor vjetra.
Kada to obučete, naravno iznad ostale robe koju imate na sebi, nakon nekoliko pokreta roba će se stisnuti oko vas. Popucati će na zglobovima tako da kretanje nije otežano (osim dodatnih pola litre/kg vode koju imate na sebi), a stisnut će robu oko vas (dodatno grijanje-temperatura se zadrzava bliže tijelu), neće dopustiti izmjenu zraka i hlađenje na taj način te nećete osjetiti utjecaj vjetra.
Jako jednostavan trik koji štiti na temperaturama od -10C pa ispod od utjecaja vjetra i hlađenja tijela na taj način.
Ako nemožete pronaći izvor nezaleđene vode, otopite snijeg na recimo 40C i prolijte po odjeći. Topla voda će se brže zalediti od hladne vode - dokazano na satovima kemije u osnovnoj školi
Mane: Treba čekati (ovisno o temperaturi) oko pola sata ili više.
Morate znati oblikovati odjeću kako prilikom oblačenja nebi "popucala", odn. popucati će led u rupicama u tkanini.
Ako sjednete ili legnete a to nije u snijegu, na dodirnim mjestima ćete izgubiti tu zaštitu.
Nadam se da će nekome pomoć ili barem biti zanimljivo =)
[Vrh] Go down
Mshai
spikač
spikač
avatar

Male
Broj postova : 652
Godine : 33
Lokacija : kraj drva života
Datum registracije : 29.01.2009

PostajNaslov: Re: Zastita od vjetra u extramnim temperaturama   10.11.09 19:56

Hmmm... zvuči izvedivo. Bilo bi odlično da netko proba i objavi eksperiment.
[Vrh] Go down
avantura
bomber
bomber
avatar

Male
Broj postova : 122
Godine : 118
Lokacija : Varaždin - Croatia
Datum registracije : 03.11.2009

PostajNaslov: Re: Zastita od vjetra u extramnim temperaturama   10.11.09 23:33

Mshai je napisao/la:
Hmmm... zvuči izvedivo. Bilo bi odlično da netko proba i objavi eksperiment.


[img][/img]

Pročitavši ovaj post o 'zaštiti od vjetra u extremnim temperaturama' nisam mogao a da ga ne komentiram! Neznam od kuda je ova priča izvučena i da li je uopće ispravno interpretirana, ali tu ima toliko 'nejasnoća' (da se drugačije ne izrazim), da sve to 'ne drži vodu' !

Točno je da porastom brzine vjetra, čovjek brže gubi toplinu, (to se zove gubitak topline konvekcijom) te sam gore insertirao tablicu koja pokazuje odnos brzine vjetra, temperature zraka i prividne temperature kod određene brzine vjetra ( wind chill factor ).
Isto tako porastom vlage u zraku - u hladnom zraku se pojačava osjećaj hladnoće, a u toplom zraku osjećaj vrućine. Kod temperatura ispod nule, količina vlage u zraku je vrlo mala ili nikakva (zrak je jako suh ! ).

E sad idemo opet na gornju priču, na onaj dio o skidanju hlača i majice (na jedno minus 10 i vjetru od x km/h ) - pretpostavljam da ostajemo u čarapama, kratkim gaćama, potkošulji i košulji ! Onda u vodu namačemo hlače i majicu, čekamo da se smrznu i pa ih oblačimo (da se ugrijemo???). Ili druga varijanta, ako nema u blizini vode (koja nije zamrznuta), topimo snijeg - to već znači da moramo imati vatru, ne da bi sebe ugrijali, nego da otopimo snijeg ili led i ugrijemo ga na četrdesetak stupnjeva - (jer se topla voda brže zaleđuje) i opet močimo odjeću ??!! Da bi se ugrijali ??!! Ne bu išlo !!!

Da li sam se negdje zeznuo ??

Sad se vraćam na Eskime (jer priča navodno kreće od njih ??) temperatura od minus 10 je za te ljude tropska vrućina, a klinci se tada još uvijek bosi igraju oko kuće (ne shvaćajte to ozbiljno!). Njihova tradicionalna odjeća je od kože, odnosno krzna i to od životinja koje su prilagođene za extremno hladne uvjete , a ne od tkanine koja je porozna. Kod jakog vjetra, inje i snježne pahuljice hvataju se za krzno ili površinu kože, lijepe i stvaraju ledeno-sniježnu koru koja onda 'zadihta' sve eventualne pukotine i ujedno služi kao dodatni izolator. Isto takva ledena kora se može vidjeti
na krznu životinja (huskija npr.) koja ga dodatno štiti od oštrog vjetra i hladnoće. Pa ako hoćete, imamo primjer i u poljoprivredi kod ozime pšenice, koju sloj snijega štiti od smrzavanja, NE smrznuta voda !!

A gdje smo mi ovdje ?? Zar se nitko ne sjeća (vi mlađi o tome pojma nemate) starog motorističkog trika ?? Ma najobičnije novine ili karton su najbolja sredstva za zaštitu od hladnog vjetra ! U hlače, u rukave, oko bubrega se natrpaju novine i to štiti bolje od 'gore-texa' (nije baš , al' eto !). U šumi - jelove grančice, bršljan, mahovina, trava, normalno sve mora biti suho, natrpati pod odjeću i štitit će nas daleko bolje nego gornja 'tehnologija'.


I za kraj (previše sam se raspisao!!) - kako kaže @Mshai : Hmmm... zvuči izvedivo. Bilo bi odlično da netko proba i objavi eksperiment.

Nemojte se u to upuštati - pustite to onim majstorima Mythbustersima sa Discovery channel - a
[Vrh] Go down
Stoney
spikač
spikač
avatar

Male
Broj postova : 835
Godine : 30
Lokacija : Novalja
Datum registracije : 23.05.2009

PostajNaslov: Re: Zastita od vjetra u extramnim temperaturama   11.11.09 0:13

Erm... sad si me nasao
Mislio sam recimo na hlace koje imam doma od vune koje su ogromne i namijenjene da se nose na recimo jos 2 para hlaca. Kao neka rezerva ili slicno.
Nisam provjerio ako je ovo istinito nego sam samo cuo za taj trik koji meni i dalje ima smisla ali naravno, ne u previse situacija.
[Vrh] Go down
Gost
GostPostajNaslov: Re: Zastita od vjetra u extramnim temperaturama   11.11.09 0:22

meni se skroz na skroz cini da je avantura u pravu, cak i u slucaju rezervne odjece tesko je navuci zaledenu odjecu da ona popuca samo na pregibima, ona bi morala da bude zaledena
u onm obliku kao da smo mi unutar nje....sa rupama u nogovicama i rukavima i onom djelu gdje nam tijelo dode:) isuse al sam zakomplicirala, no valjda kuzite kaj sam htjela reci:)) a kako taj oblik zadrzati u prirodi? ako su prednja i zadnja stranica majice zaljepljene i moramo ih odljepiti da bi mogli obuci... isti tren led puca.....to znam sigurno jer mi se znalo desiti da roba ostane preko noci na striku i bude smrznuta

iako gledano sa strane fizike stvar pije vodu
[Vrh] Go down
avantura
bomber
bomber
avatar

Male
Broj postova : 122
Godine : 118
Lokacija : Varaždin - Croatia
Datum registracije : 03.11.2009

PostajNaslov: Re: Zastita od vjetra u extramnim temperaturama   11.11.09 11:00

Stoney je napisao/la:
Erm... sad si me nasao
Mislio sam recimo na hlace koje imam doma od vune koje su ogromne i namijenjene da se nose na recimo jos 2 para hlaca. Kao neka rezerva ili slicno.
Nisam provjerio ako je ovo istinito nego sam samo cuo za taj trik koji meni i dalje ima smisla ali naravno, ne u previse situacija.E, vidiš prijatelju da ovakva priča baš 'ne stoji', ja i dalje smatram da je sve to krivo interpretirano. Već sam napisao o čemu mislim da se govori u priči !

Zašto vunene hlače ne staviti direktno na tijelo, a preko njih 'obične' ?? Pa da sve onda ostane suho ? Tako će sigurno bolje grijati !!

Zašto uopće nositi ogromne vunene hlače, koje su teške, glomazne, nespretne, a kad se napiju vode - neupotrebljive, a onda se 'godinama' suše i na kraju stisnu da više nemremo u njih.

Zar nije jednostavnije nositi (kad očekujemo mokre ili ledene uvjete) gore-tex hlače? Lagane su, vodo i vjetro nepropusne, odmah se posuše, jednostavno i brzo se oblače ( i svlače) preko hlača bez skidanja cipela, dostupnije su od vunenih, da dalje ne nabrajam. I, najvažnije je, da sam to provjerio ! I funkcionira u svim situacijama !!

Imaš još jedan 'trik', ženski dio populacije ga jako dobro pozna, a to su obične hulahopke (sa gaćicama, ha ha !). Slobodno ih pitaj kako to funkcionira, kakav je osjećaj hladnoće kad ih nose pod hlačama, a kakav kad ne (možeš i sam provjeriti, samo ne pričaj prijateljima o experimentu jer će te krivo gledati, he he !!). O cijeni, dostupnosti, gabaritima hulahopki neću pisati jer ti je to valjda jasno !

[Vrh] Go down
rinos
spikač
spikač
avatar

Male
Broj postova : 671
Godine : 52
Lokacija : tu i tamo
Datum registracije : 28.09.2009

PostajNaslov: Re: Zastita od vjetra u extramnim temperaturama   11.11.09 15:56

Jedina provjerena stvar je što Švedi rade kada se smoče čizme je da nosu smrznute čarape poviše dva para suhih..
[Vrh] Go down
commando
lingua
lingua
avatar

Male
Broj postova : 245
Godine : 52
Lokacija : zg-53nja
Datum registracije : 19.02.2009

PostajNaslov: Re: Zastita od vjetra u extramnim temperaturama   12.11.09 2:05

OK:Ali nije mi jasno kak na to sve obuju čizme?
[Vrh] Go down
avantura
bomber
bomber
avatar

Male
Broj postova : 122
Godine : 118
Lokacija : Varaždin - Croatia
Datum registracije : 03.11.2009

PostajNaslov: Re: Zastita od vjetra u extramnim temperaturama   12.11.09 10:18

commando je napisao/la:
OK:Ali nije mi jasno kak na to sve obuju čizme?


Nije ni meni, i zato se opet javljam ! Nije mi jasno kako im se smoče čizme na 'velikom minusu', a kako onda smrznu čarape, pa kako onda sav taj 'sendvič' od suhih i smrznutih čarapa utrpaju u 'mokre' čizme ??? Pa zašto se onda čarape ne odmrznu, a čizme ne smrznu ???

Ja sam i dalje mišljenja da su sve te priče kriva interpretacija, odnosno posljedica gluhog telefona.
[Vrh] Go down
ekstrem
zelembara
zelembara
avatar

Male
Broj postova : 46
Godine : 39
Lokacija : dalmacija
Datum registracije : 20.08.2009

PostajNaslov: Re: Zastita od vjetra u extramnim temperaturama   12.11.09 16:03

zasto nositi samo rublje od polarteca 300 npr.plus goretex koje provjereno stiti na preko -50 i udarima vjetra preko 100km/h,kad mozemo na sebi imati sesnest slojeva odjece koja nas sputava i ledi se na nama ne treba je poljevati vodom jer smo vec mokri iznutra uslijed znojenja,sto se tice obuce tko to nosi cipele u koje moze uci s nekoliko pari debelih carapa,koliko ja znam samo u slucaju ako je pokojnik ima puno vecu nogu :bog: ,opet se vracamo na ono zasto jednostavno kad moze i komplicirano
[Vrh] Go down
rinos
spikač
spikač
avatar

Male
Broj postova : 671
Godine : 52
Lokacija : tu i tamo
Datum registracije : 28.09.2009

PostajNaslov: Re: Zastita od vjetra u extramnim temperaturama   12.11.09 16:36

avantura je napisao/la:
commando je napisao/la:
OK:Ali nije mi jasno kak na to sve obuju čizme?


Nije ni meni, i zato se opet javljam ! Nije mi jasno kako im se smoče čizme na 'velikom minusu', a kako onda smrznu čarape, pa kako onda sav taj 'sendvič' od suhih i smrznutih čarapa utrpaju u 'mokre' čizme ??? Pa zašto se onda čarape ne odmrznu, a čizme ne smrznu ???

Ja sam i dalje mišljenja da su sve te priče kriva interpretacija, odnosno posljedica gluhog telefona.

Ne obuju čizme,vanjske čarape su smrznute i izoliraju unutrašnjost,naći ču i gdje sam to vidio kad uhvatim vremena (zrce soli vrijedi za sve takve naputke,noge se ne griju uz vatru nego uz tijelo,rukama ili ako je još netko tu pod njegovim pazuhom)-Swedish army survival manual,promrzline se kažnjavaju vojnim sudom
[Vrh] Go down
avantura
bomber
bomber
avatar

Male
Broj postova : 122
Godine : 118
Lokacija : Varaždin - Croatia
Datum registracije : 03.11.2009

PostajNaslov: Re: Zastita od vjetra u extramnim temperaturama   12.11.09 17:08

rinos je napisao/la:
avantura je napisao/la:
commando je napisao/la:
OK:Ali nije mi jasno kak na to sve obuju čizme?


Nije ni meni, i zato se opet javljam ! Nije mi jasno kako im se smoče čizme na 'velikom minusu', a kako onda smrznu čarape, pa kako onda sav taj 'sendvič' od suhih i smrznutih čarapa utrpaju u 'mokre' čizme ??? Pa zašto se onda čarape ne odmrznu, a čizme ne smrznu ???

Ja sam i dalje mišljenja da su sve te priče kriva interpretacija, odnosno posljedica gluhog telefona.

Ne obuju čizme,vanjske čarape su smrznute i izoliraju unutrašnjost,naći ču i gdje sam to vidio kad uhvatim vremena (zrce soli vrijedi za sve takve naputke,noge se ne griju uz vatru nego uz tijelo,rukama ili ako je još netko tu pod njegovim pazuhom)-Swedish army survival manual,promrzline se kažnjavaju vojnim sudomVeć je priča malo jasnija, rekao sam ja da je to gluhi telefon!

Znači ovako:
1. skidamo mokre čizme (pretpostavljam da su i čarape koje smo do tada imali na nogama mokre, pa i njih skidamo)
2. Jedne mokre čarape smrzavamo ( zašto se čizme nisu smrzle?) i navlačimo ih preko dva para suhih čarapa koje imamo u rezervi
3. Nastavimo hodati !?? Zar se čarape neće smočiti ? A kako ih smrznuti ? ili
4. Sklanjamo se u sklonište i grijemo noge - zašto onda smrzavati čarape i navlačiti ih na dva para suhih čarapa ?? - daj to malo razjasni ili nađi točno što piše o tome, ovako kako si do sada iznio, nebu išlo !

A, što se švedskog vojnog suda tiče, vjerojatno svoje promrzle vojnike kažnjavaju kućnim pritvorom na Hawajima u ljetnoj sezoni, sudeći kakav tretman kod njih imaju ratni zločinci !
[Vrh] Go down
rinos
spikač
spikač
avatar

Male
Broj postova : 671
Godine : 52
Lokacija : tu i tamo
Datum registracije : 28.09.2009

PostajNaslov: Re: Zastita od vjetra u extramnim temperaturama   12.11.09 17:54

Razluči šalu(vojni sud je citat Ray Mearsa iz Arctic survival,Mors Kochanski je zagovornik ideje o mokrim čarapama umjesto čizama,nažalost nemogu naći taj magazin,ali ako odeš na njegovu stranicu naći češ pdf o odjeći,donji desni kut ti navodi to,u magazinu i objašnjava zašto je bolje,ozljede isl.
[Vrh] Go down
avantura
bomber
bomber
avatar

Male
Broj postova : 122
Godine : 118
Lokacija : Varaždin - Croatia
Datum registracije : 03.11.2009

PostajNaslov: Re: Zastita od vjetra u extramnim temperaturama   12.11.09 19:57

rinos je napisao/la:
Razluči šalu(vojni sud je citat Ray Mearsa iz Arctic survival,Mors Kochanski je zagovornik ideje o mokrim čarapama umjesto čizama,nažalost nemogu naći taj magazin,ali ako odeš na njegovu stranicu naći češ pdf o odjeći,donji desni kut ti navodi to,u magazinu i objašnjava zašto je bolje,ozljede isl.Sve bolje i bolje se priča razvija !
Sad su već upleteni i Ray Mears i Mors Kochanski, ali još uvijek neznamo točnu tehnologiju koju zagovaraju.
Sad već spominješ mokre čarape (ne smrznute), nadam se da ćemo za koji dan uspjeti pronaći o čemu se to točno radi!

U prethodnim postovima sam se previše raspisao o temi pa se neću više ponavljati.
Spomenuo sam neke meni poznate trikove zaštite od vjetra i hladnoće, te pokušao objasniti odakle dolaze te priče, odnosno kako nas led i snijeg mogu zaštiti od hladnoće (vidi moj prvi i drugi post).

E, kad smo već kod mokrih čarapa, možda se sjećaš, ali da si koju godinu stariji onda bi se sigurno sjetio slučaja iz 'stare jugoslavije' negdje sredinom osamdesetih godina (koliko me pamćenje služi, ali datume ne uzimajte zdravo za gotovo) sestara Čuljak, negdje iz Hercegovine koje su izgubile stopala nakon dva ili tri dana provedenih u smrznutoj rupi kraj ceste u koju su slučajno upale. Daj, ti si bliže tim krajevima pa se kod starijih raspitaj da li se tko sjeća detalja.

Opet se vraćam na temu : - A zašto sam se uopće javio ?? Da se s nekim 'prepucavam' ?? Neeee!!

Ma gledaj prijatelju, ne javljam se radi sebe, ja sigurno neću nasjesti na neku 'rekla-kazala' priču i to isprobavati na sebi ili što je još gore - lansirati je dalje pa da neki golobradi naivac radi toga izgubi glavu.

Ovaj forum čitaju između ostalih i klinci od petnaestak godina koji misle da su najpametniji na svijetu, meni je radi njih, oni će experimentirati po 'naputcima' starijih i nagrabusiti.

Da li ćemo žabu rasjeći uzduž ili popreko, nositi maskirne ili jednobojne hlače, to je tako svejedno, ali kod tema kod koji je direktno ugrožen život ili zdravlje treba biti vrlo oprezan u pisanju priča ili iznošenju tvrdnji !
[Vrh] Go down
rinos
spikač
spikač
avatar

Male
Broj postova : 671
Godine : 52
Lokacija : tu i tamo
Datum registracije : 28.09.2009

PostajNaslov: Re: Zastita od vjetra u extramnim temperaturama   12.11.09 21:01

Mokre čarape će se smrznuti ali će napraviti "koru"oko drugih i izvući vlagu s unutrašnjih,stari magazin(štampani, nemogu nažalost pronaći),ali ima valjda nekakav link...

Slažem se da treba pojasniti sve što se napiše,
!!!!

http://freshtracks.travelalberta.com/Archives/Vol3Issue2/#/10
[Vrh] Go down
Psychotic
bomber
bomber
avatar

Male
Broj postova : 120
Godine : 32
Lokacija : Zg
Datum registracije : 08.04.2009

PostajNaslov: Re: Zastita od vjetra u extramnim temperaturama   12.11.09 21:02

Pa zar se ne bi smrznute čarape u kojima hodamo strgale, a i samim time sto bi netko hodao sa njima bi se "strgala" zaštita, led bi popucao i poispadao iz pora i ne bi se nista time dobilo, + noga bi zagrijala čarapu i opet bi se zaštita uklonila, prica mi nekako ne stoji ma ko god to rekao da koristi. I na kraju krajeva cijeli niz ozlijeda je moguć na "bosu" nogu van čizme.

Vjerujem da je sigurnije nać skloniste, zapalit vatru i osušit stvari.
[Vrh] Go down
ekstrem
zelembara
zelembara
avatar

Male
Broj postova : 46
Godine : 39
Lokacija : dalmacija
Datum registracije : 20.08.2009

PostajNaslov: Re: Zastita od vjetra u extramnim temperaturama   12.11.09 21:04

potpisujem sve gori navedeno,od psihotica i avanture
[Vrh] Go down
Gost
GostPostajNaslov: Re: Zastita od vjetra u extramnim temperaturama   12.11.09 21:21

o mili boze idem odmah u skrinju staviti i carape i majicu pa da vidim onda
[Vrh] Go down
avantura
bomber
bomber
avatar

Male
Broj postova : 122
Godine : 118
Lokacija : Varaždin - Croatia
Datum registracije : 03.11.2009

PostajNaslov: Re: Zastita od vjetra u extramnim temperaturama   12.11.09 22:48

Psychotic je napisao/la:
Pa zar se ne bi smrznute čarape u kojima hodamo strgale, a i samim time sto bi netko hodao sa njima bi se "strgala" zaštita, led bi popucao i poispadao iz pora i ne bi se nista time dobilo, + noga bi zagrijala čarapu i opet bi se zaštita uklonila, prica mi nekako ne stoji ma ko god to rekao da koristi. I na kraju krajeva cijeli niz ozlijeda je moguć na "bosu" nogu van čizme.

Vjerujem da je sigurnije nać skloniste, zapalit vatru i osušit stvari.Sad ću ja ko Broj 1. iz Alan Forda :

Bilo je to jako, jako davno, ja sam već tada bio star i nemoćan, ali se svega odlično sjećam !
Na jednom zimskom tečaju raspravljalo se o opremi i između ostalog o čarapama tzv. 'janusicama'. To su bile vunene čarape (od 100% prave visokokvalitetne vune) posebno pletene , a onda termički obrađene da se 'ustopaju'. Nabavljale su se negdje vani, za velike peneze. To je za nas obične smrtnike bila naučna fantastika i o njima smo mogli samo maštati! E, te čarape su jedno vrijeme bile vodonepropusne, a kad se na njih ulovio sloj snijega i vjetronepropusne. Ne treba spominjati da su bile jako tople. To je bilo vrijeme kad su se na planinarenje nosile 'pumperice' i duge čarape. Postojale su i rukavice napravljene tom tehnologijom, a da li se i danas to proizvodi, nemam pojma. Od tada, a to je bilo davno, nikada više se nisam sreo niti čuo za takve čarape. Danas su 'glavna fora' tzv 'smartwool' čarape, ali to je nešto sasvim drugo od ovoga o čemu sam malo prije pisao.

Pretpostavljam da bi takva čarapa ('janusica') izdržala kratkotrajnu 'šetnju' ali samo po suhom snijegu, pršiću, ne predubokom! Kamenje, led i slično bi je rastrgalo, a vrlo lako bi mogli ozlijediti stopala.

Dakle, ja mislim da su o takvim čarapama pričali majstori preživljavanja, a ne našim 'običnim'. Isto tako mi se čini da se o toj tehnologiji samo teoretizira, da nije potpuno ispitana u praksi.
[Vrh] Go down
Sponsored content
PostajNaslov: Re: Zastita od vjetra u extramnim temperaturama   

[Vrh] Go down
 
Zastita od vjetra u extramnim temperaturama
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.
 Similar topics
-
» Zastita od vjetra u extramnim temperaturama
» Malo o sjekiri iz literature
» hrđa, korozija ...
» PRVA POMOĆ ZA NOŽEVE, IZ DŽEPA
» Riječni rakovi :)

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
FORUM PREŽIVLJAVANJA :: ZNANJA BORAVKA U PRIRODI, SURVIVAL I BUSHCRAFT :: ŽIVOT U DIVLJINI-
Forum(o)Bir: