FORUM PREŽIVLJAVANJA

prvi Hrvatski forum preživljavanja, bushcrafta, pustolovine i prirode
 
Početna stranicaO autoruRegistracijaLogin

Share | 
 

 Specijalizirano oružje za preživljavanje

Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next
Autor/icaPoruka
poljičanin
lingua
lingua


Broj postova : 414
Datum registracije : 28.10.2011

PostajNaslov: Re: Specijalizirano oružje za preživljavanje   13.05.14 11:08

Slijedeća skupina od 3 karabina koji koriste pištoljsko streljivo nastavak su priče o jednostavnim i učikovitim oružjima za preživljavanje. Ono što veže ova tri oružja nije to što ih proizvođači reklamiraju kao oružje za preživljavanje, niti ih prodavači tako reklamiraju, ali ono što je važno je da ih u oružje za preživljavanje svrstavaju mnogobrojni forumi i blogovi koji se bave preživljavanjem, osobito u SAD-u. Važno bi bilo napomenuti kako zakoni pojedinih država u SAD-u neka od ovih oružja ne dozvoljavaju za civilnu uporabu, odnosno, nema zakonskog kriterija koji bi reako zabranjujemo poluautomatske karabine s pištoljskim streljivom, nego se zabrane pojedina oružja koja odgovaraju tom kriteriju, a druga, identičnih značajki ne (svaka država donosi svoje propise, pa nema generaliziranja, svugje je to različito).

The Hi-Point carbineU ovu seriju spadaju modeli 995 i 4095, proizvode se u kalibrima 9x19mm Parabellum, .40 S&W, i .45 ACP. Razvijani su kao jurišno oružje policije, ali su kasnije došli na civilno tržište. Sama konstrukcija je jednostavna uz uporabu polimera i aluminija gdje godje to moguće. Zajedno s jednostavnim zatvaračem ovo daje jeftino oružje. Neuobičajeno je korištenje pištoljskog rukohvata sa spremnikom. Kod ranijih modela karabina 995 to je bio spremnik od 10 metaka...... dok kod redizajniranog novijeg modela je to spremnik s 15 metaka. Težina oružja je 2,6 kg; duljina 83 cm, od čega je cijev 42 cm. Brzina zrna na izlazu iz cijevi je oko 390 m/s, jasno, ovisno o streljivu i kalibru, ali svakako, brže nego kod pištolja za isti metak zbog veće duljine cijevi i veće iskoristivosti razvijene energije.Serija 4095 je rbusnija, teža (3.2 kg), s nešto duljom cijevi od 440 mm.


Beretta Cx4 Storm

Talijansko je čedo, također poluautomatski karabin. Proizvodi ga poznata talijanska industrija oružja Beretta. Kompatibilan s okvirima Berettinih modela pištolja i koristi pištoljsko streljivo kalibra 9×19mm Parabellum, 9×21 IMI, .40 S&W i .45 ACP. U izradi je široko primijenjen tehnopolimer koji je omogućio da se izradi veoma lagan (2,575 kg) i tehnički napredan karabin duljine 755 - 810 mm (ovisno o kalibru), s cijevi duljine 422,5 mm
Thureon Defense "GA" Carbine 9mm

Sam izged ne daje ništa revolucionarno u odnosu na opisane modele, radi se u nekoliko inačica, u kalibrima: kalibrima 9x19mm Parabellum, .40 S&W, i .45 ACP, čime ni malo ne odskače od ove klase. Komatibilan je s Glock spremnicima za samokrese, s dvije duljine cijevi 16.5” ili 19”.Cijenovni razred svih navedenih modela je oko 1000 $.
[Vrh] Go down
Fratt
MODERATOR
MODERATOR
avatar

Male
Broj postova : 4703
Godine : 39
Lokacija : .- -. -.-. .. . -. - / ..-. --- .-. . ... - ...
Datum registracije : 30.09.2010

PostajNaslov: Re: Specijalizirano oružje za preživljavanje   13.05.14 12:37

Ovakvog ima jedan moj prijatelj,bata Milivoje...strojček i pol,pravilni rad i da se lijepo i precizno brzo pucati s tim PA-om.
Kalibar 9 mm.

http://cdn.marlinforum.com/images/8/8/3/rada40fb15783-2.jpg


Popijem maksimalno 5 piva godišnje.

titanijum je napisao/la:

Koliko je ovo teško , najbolje ja ilustracjia, kao da čelije mozga , učinite regenerativnim .A one se ne regenerišu.Hvala Bogu."Pulsov sam vrtio po ruci i oduševio se, osim što je, kao i većina ovdje prikazanih majstorija naših forumita, za moj ukus predebel!"
g. Ivo, 1912.-
[Vrh] Go down
ivo
guru
guru
avatar

Male
Broj postova : 3408
Godine : 55
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 05.10.2011

PostajNaslov: Re: Specijalizirano oružje za preživljavanje   13.05.14 13:33

Ah, bata Milivoje, junak bez straha i mane, legenda zabočkog kraja ! Legionar, paraglajder, pilot, donžuan glasovit; čovjek koji je prvi među Zagortzima u svom ribnjaku uzgajao krokodile    !!!
[Vrh] Go down
Frenky
spikač
spikač
avatar

Male
Broj postova : 923
Godine : 63
Lokacija : Osijek
Datum registracije : 18.10.2012

PostajNaslov: Re: Specijalizirano oružje za preživljavanje   13.05.14 23:18

hm, karabini s pištoljskim kalibrima, najslavnija je vinčesterka iz kaubojskih filmova, lever action, model 1873 u kalibrima 0,44-40  ,0,38-40, 0,32-20, i 0.22 rimfire.

međutim, to se osim praktičnosti (john wayne iz istog redenika sa opasača puni colt i winchesterku), pokazalo kao lošije rješenje, radi manje preciznost, dometa i probojnosti od pravih puščanih kalibara.

tako da se taj tip "univerzalnog" streljiva nije dalje razvijao, za razliku od samo pištoljskih i samo

karabinskih, tj puščanih kalibara.

ok, iznimka je 0.30 carabine, koji je primarno konstruiran za M-1, a koriste ga auto mag III i neki revolveri.

vjerujem da je tradicionalni zagorski štuc od m-48 efikasniji glede preciznosti i dometa (ako mešter ni preteral) od ovih američkih plastikanera.
[Vrh] Go down
poljičanin
lingua
lingua


Male
Broj postova : 414
Godine : 47
Lokacija : hr
Datum registracije : 28.10.2011

PostajNaslov: Re: Specijalizirano oružje za preživljavanje   14.05.14 17:08

Želio sam napraviti jedan pregled, retrospektivu do sada proizvedenih modela, pa prolazim kroz ponudu nekakvim redom, a ispalo je da su to kalibri. Iskreno, kada bih ja sebi birao, osim TP-82m najprije bih izabrao SKS Simonov (odgovara nama poznatoj PAP M-59, a ne M-59/66), s nekim plastičnim kundakom.

Do ovih većih kalibara i lever-action tek mislim doći. E, sad, i ovi karabini s pištoljskim kalibrom .40 S&W, i .45 ACP u nas bi zadovoljavli za samoobranu i lov svega do divlje svinje i medvjeda, ali kada dodamo poluautomatsku paljbu:


[Vrh] Go down
ruger357
bebač
bebač


Male
Broj postova : 8
Godine : 118
Lokacija :
Datum registracije : 24.01.2011

PostajNaslov: Re: Specijalizirano oružje za preživljavanje   14.05.14 23:25

Sad tema je čista zgodna samo,realno,nabavljati nešto ovako specijalizirano kaj je namijenjeno pilotima,astronautima..ajmo redom..na sajmu oružja i opreme u nurnbergu je prije kojih 10 godina fabrika TOZ izložila taj famozni tp82 pa sam ga imao u rukama..kalibar sačme 32 ali ruski 32,sa mesinganom čahurom,32 kal sačmeni kojeg se kod nas zna naći ne paše,mogućnost nabavke streljiva nemoguća;kugla 5,45x39 opet nema u dućanima u hr ni za lijek,jedino ako tko još ima od rata a nebi smio imati.. luftwafe driling košta ko dobar auto i to novi auto,ko ga ima ako ga proda kupit će oružja za četu,da ne spominjem da je kal.sačmene cijevi 12/65 tako da sačmene patrone za to nećeš kupiti,možeš prepraviti patrone 12/70 ali treba nešto znanja a opet se vraćamo na početak-cijenu. ovaj američki scaut sam prije par godina imao prilike vidjeti uživo,dobar bravar bi ga napravio,hvala ali ne..marlinku koju je kolega fratt naveo u linku imam,precizna stvar do 50m, odstrelio sam par lija s njom ali za loviti nešto veće,na većoj daljini..imam i lever action rossi pumu 357mag,s optikom do 100m precizna,lagana,ali..po mojem ono kaj zadovoljava sve naše potencijalne uvjete preživljavanja,od lova do obrane od ljudi-zveri,je sačmara,kal.12/76 i to pumperica..kao prvo patrona u 12kal ima u svakom lov.dućanu,za nju se i u hr mogu nabaviti patrone za osvjetljenje,patrone sa gumom koje su za policijsku upotrebu ali ponekad je bolje nekog onesposobiti nego ga odrobijati. kugla iz 12-ice  će sasvim fino zaustaviti i vepra i medvjeda ako je pucano iz dovoljne blizine i ako je strelac hladne glave.ove se puške mogu rabljene naći za 100 eura i manje a mogućnost da pumpa zašteka je jaako mala. pošto jednu imam i to mossberga 500 a prošlo ih je kroz moje ruke barem 20, nikad nisam imao zastoja..sad jasno i tu ima i boljih i lošijih,i održavanih i neodržavanih ali uz nekakvo min.održ.šanse da pumpa šteka su jako male što je i razlog da su i danas to jedini tipovi sačmarica koje koristi i vojska i policija.
[Vrh] Go down
chumaman
mr.spika
mr.spika
avatar

Male
Broj postova : 1506
Godine : 26
Lokacija : između
Datum registracije : 26.10.2011

PostajNaslov: Re: Specijalizirano oružje za preživljavanje   15.05.14 0:20

ruger357 je napisao/la:
Sad tema je čista zgodna samo,realno,nabavljati nešto ovako specijalizirano kaj je namijenjeno pilotima,astronautima..ajmo redom..na sajmu oružja i opreme u nurnbergu je prije kojih 10 godina fabrika TOZ izložila taj famozni tp82 pa sam ga imao u rukama..kalibar sačme 32 ali ruski 32,sa mesinganom čahurom,32 kal sačmeni kojeg se kod nas zna naći ne paše,mogućnost nabavke streljiva nemoguća;kugla 5,45x39 opet nema u dućanima u hr ni za lijek,jedino ako tko još ima od rata a nebi smio imati.. luftwafe driling košta ko dobar auto i to novi auto,ko ga ima ako ga proda kupit će oružja za četu,da ne spominjem da je kal.sačmene cijevi 12/65 tako da sačmene patrone za to nećeš kupiti,možeš prepraviti patrone 12/70 ali treba nešto znanja a opet se vraćamo na početak-cijenu. ovaj američki scaut sam prije par godina imao prilike vidjeti uživo,dobar bravar bi ga napravio,hvala ali ne..marlinku koju je kolega fratt naveo u linku imam,precizna stvar do 50m, odstrelio sam par lija s njom ali za loviti nešto veće,na većoj daljini..imam i lever action rossi pumu 357mag,s optikom do 100m precizna,lagana,ali..po mojem ono kaj zadovoljava sve naše potencijalne uvjete preživljavanja,od lova do obrane od ljudi-zveri,je sačmara,kal.12/76 i to pumperica..kao prvo patrona u 12kal ima u svakom lov.dućanu,za nju se i u hr mogu nabaviti patrone za osvjetljenje,patrone sa gumom koje su za policijsku upotrebu ali ponekad je bolje nekog onesposobiti nego ga odrobijati. kugla iz 12-ice  će sasvim fino zaustaviti i vepra i medvjeda ako je pucano iz dovoljne blizine i ako je strelac hladne glave.ove se puške mogu rabljene naći za 100 eura i manje a mogućnost da pumpa zašteka je jaako mala. pošto jednu imam i to mossberga 500 a prošlo ih je kroz moje ruke barem 20, nikad nisam imao zastoja..sad jasno i tu ima i boljih i lošijih,i održavanih i neodržavanih ali uz nekakvo min.održ.šanse da pumpa šteka su jako male što je i razlog da su i danas to jedini tipovi sačmarica koje koristi i vojska i policija.

Right


Niti sam znalac niti pretjerani ljubitelj oružja ali za survival u svakom smislu bi birao sačmaricu , zbog svega što navodiš a i uvijek se sjetim
Mad Maxa   
[Vrh] Go down
Fratt
MODERATOR
MODERATOR
avatar

Male
Broj postova : 4703
Godine : 39
Lokacija : .- -. -.-. .. . -. - / ..-. --- .-. . ... - ...
Datum registracije : 30.09.2010

PostajNaslov: Re: Specijalizirano oružje za preživljavanje   15.05.14 1:01

@ruger-istu Rossijevku ima moj frend Milivoj,isti kalibar.
Još samo reci da imaš Winchester lever action u 30-30 kalibru i posumnjat ću da si on.
Potpisujem sav tvoj post.


Popijem maksimalno 5 piva godišnje.

titanijum je napisao/la:

Koliko je ovo teško , najbolje ja ilustracjia, kao da čelije mozga , učinite regenerativnim .A one se ne regenerišu.Hvala Bogu."Pulsov sam vrtio po ruci i oduševio se, osim što je, kao i većina ovdje prikazanih majstorija naših forumita, za moj ukus predebel!"
g. Ivo, 1912.-
[Vrh] Go down
ivo
guru
guru
avatar

Male
Broj postova : 3408
Godine : 55
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 05.10.2011

PostajNaslov: Re: Specijalizirano oružje za preživljavanje   15.05.14 8:52

I ja, osim zadnje rečenice. Razlog zbog kojeg vojske i policije koriste pamp ekšn je posve drugi. Također, sačmene patrone za 12/65 se daju kupiti, ali to je sitna netočnost, koja ne mijenja smisao dobrog posta.
A bata Milivoje se, koliko mi je poznato, ipak najviše diči svojom kraćom cijevi   .
[Vrh] Go down
poljičanin
lingua
lingua


Male
Broj postova : 414
Godine : 47
Lokacija : hr
Datum registracije : 28.10.2011

PostajNaslov: Re: Specijalizirano oružje za preživljavanje   15.05.14 10:08

Mislim, i možda griješim, ali zakonski ne možemo imati takvo oružje RH, znači imati oružje i nositi ga sa sobom u svrhu ako nam se nešto dogodi, onda imati sa sobom oružje za preživljavanje. S tim što u RH nema ni svrhe - nema točke iz koje za 10 sati hoda nećeš doći do nekavog naseljenog mjesta, pa tako i oružje za preživljavanje u nas nema svrhe. Van lovišta oružje mora biti u zaključanom sanduku, odvojeno od streljiva koje također mora biti zaključano. Dakle, ovo oružje koje sam opisivao, eventualno bi se moglo koristiti za streljaštvo. U toliko mi nije bila nakana ni pisati o nečem što bi mogli koristiti kao oružje za preživljavanje u nas (a rijetki od nas su uopće u životu prešli preko teritorija na kojem bi im se u slučaju nezgode to trebalo), nego čisto malo encikolpedijski napraviti pregled što postoji u tom svijetu.

Što se tiče mesinganih patrona kalibra 32 za TP 82, riječ je o klasičnom kalibru 32. Imao sam nekoliko patrona kalibra 16 iz obiteljskog naslijeđa, proizvedenih 30-tih godina prošlog stojeća i sve su bile u potunosti mesingane čahure.

Kalibar 5,45 x 39 se koristi i za lov, pa mislim da streljvo samo po sebi ne bi trebalo biti nelegalno, što se tiče dostunosti u nas, to je druga stvar.


Svakako, kada maknemo emocije, uporaba sačmarice, i to zbog mogućnosti korištenja različite sačme i kugle je najbolji izbor, još kada dodamo mogućnost višestrukog ponovljenog pucanja izbor se gotovo sam svodi na pump-action oružja. Samo da dodam, jako rijetko se pumperice koriste u vojsci, za tu namjenu daje se prednost strojnici, osobito zbog mogućnosti prigušenja zvuka. Istina, masovno su se koristile u I.SR, od strane amerikanaca za čišćenje rovova, ali su njemci streljali sve zarobljene s tim oružjem, doduše i one sa snajperima.
[Vrh] Go down
ruger357
bebač
bebač


Male
Broj postova : 8
Godine : 118
Lokacija :
Datum registracije : 24.01.2011

PostajNaslov: Re: Specijalizirano oružje za preživljavanje   15.05.14 18:41

mmda, ajmo redom..patrone 12/65 se proizvode još uvijek kao i 16/65 samo u malim serijama i nema ih baš svugdje..recimo domaća fabrika M90 proizvodi nešto malo 16/65 a 12/65 uopće ne..a većina firmi ih niti nema u katalozima,na to sam mislio,da nisu lako dostupne. prije godinu dana je u lovcu u zg bila jedna ruska jednometka iž-18 u kal 32, ja sam ju kupio, nabavio patrone sačmene 32 i vidi čuda, nedu u cijev uopće..na pušci je lijepo pisalo "cal.32/70 russian" a ja lakonski mislio ma to je isto..e pa nije,morao sam dati puškaru da proširi ležište jer rus ima uži konus..svaka škola košta,uz nešto love koštala me i 2 dana na netu dok nisam našao podatke o ovom ruskom "izumu". i nije nelegalno imati metke 5,45x39 ako imaš legalno takvu pušku samo što ne vjerujem da je bilo ko ima u hr..i da,nekad je i trepča punila male serije patrona u cijele mesingane čahure,reklama je bila u to vrijeme "vječne čahure". pošto smo tada svi više-manje punili patrone sami jer je to još bilo legalno a ponuda u jugi nikakva,kupio i moj otac kutiju..problem je jasno bio u tome što se papirnata ili plastična čahura dala lako zatvoriti sa papirnatim ili plastičnim poklopcem dok je za zatvaranje mesingane bilo potrebno smisliti sto čuda,znam da smo ih čak i pčelinjim voskom zatvarali..no izvinite na piskaranju,podsjetilo me to na neka davna vremena..
[Vrh] Go down
maxina
MODERATOR
MODERATOR
avatar

Male
Broj postova : 3034
Godine : 49
Lokacija : Sisak
Datum registracije : 19.11.2011

PostajNaslov: Re: Specijalizirano oružje za preživljavanje   15.05.14 22:29

"podsjetilo me to na neka davna vremena.."

S obzirom na broj godina nije ni čudo.


Hombre:Ulažem oštar protest u svezi potpisa kolege Maxine.
[Vrh] Go down
poljičanin
lingua
lingua


Male
Broj postova : 414
Godine : 47
Lokacija : hr
Datum registracije : 28.10.2011

PostajNaslov: Re: Specijalizirano oružje za preživljavanje   16.05.14 0:15

Dobro, ruger357, provalio si mi to s "cal.32/70 russian", pa da i ja tebi onda dam neku informaciju:
odreže se plutveni čep, nekih 3, 4 mm, da bude okrugla kriška pluta, staviš to na vrh mesingane čahure patrone i stisneš unutra jelovom daskom, tako da mesing presječe pluto. Prsten koji je višak skineš ili jednostavno pukneš. Brtvi dobro i pouzdano. Zadnji put sam to vidio kako se radi prije 30 godina.

[Vrh] Go down
poljičanin
lingua
lingua


Male
Broj postova : 414
Godine : 47
Lokacija : hr
Datum registracije : 28.10.2011

PostajNaslov: Re: Specijalizirano oružje za preživljavanje   28.08.14 10:01

http://hr.rbth.com/science/2014/08/21/zasto_ruski_astronauti_lete_u_svemir_naoruzani_29533.html
[Vrh] Go down
poljičanin
lingua
lingua


Male
Broj postova : 414
Godine : 47
Lokacija : hr
Datum registracije : 28.10.2011

PostajNaslov: Re: Specijalizirano oružje za preživljavanje   13.09.15 0:11

Model CoPilot tvrtke Wild West Guns u kalibrima: .457 WWMagnum, 45-70, .50 Alaskan, 30/30, 35 Rem, 44 mag, 357 i 45 Colt, te sačmeni .410. Zanimljiva puška, zapravo karabin, inox, kundak od kevlara, duljina cijevi 412 mm, ukupne duljin 87 cm, težine 2,8 kg. U tubularni podcijevni spremik stanu 4 metka. Iznimne čiste linije oružja, mogućnost nošenja u rastavljenom stanju, vrhunski materijali izrade, brzina projektila od 610 m/s s masom zrna od 25 grama u kalibru .457 Wild West Magnum...

Na internetu se može pronaći i pod nazivom Alaskan model, koliko zbog kalibra .50 Alaskan, toliko i zbog zemlje na kojoj se koristi. Sam naziv puške asocira na ciljane korisnike, posade malih zrakoplova koji lete nad Aljaskom i u svojoj opremi moraju imati oružje za preživljavanje.
[Vrh] Go down
maxina
MODERATOR
MODERATOR
avatar

Male
Broj postova : 3034
Godine : 49
Lokacija : Sisak
Datum registracije : 19.11.2011

PostajNaslov: Re: Specijalizirano oružje za preživljavanje   13.09.15 12:07

Ne mogu otvoriti fotke.


Hombre:Ulažem oštar protest u svezi potpisa kolege Maxine.
[Vrh] Go down
poljičanin
lingua
lingua


Male
Broj postova : 414
Godine : 47
Lokacija : hr
Datum registracije : 28.10.2011

PostajNaslov: Re: Specijalizirano oružje za preživljavanje   13.09.15 14:00

http://forum.guns.ru/forums/icons/forum_pictures/001992/1992361.jpg

http://forum.guns.ru/forums/icons/forum_pictures/001992/thm/1992363.jpg

[Vrh] Go down
Sule_HR
bomber
bomber
avatar

Male
Broj postova : 130
Godine : 24
Lokacija : Petrinja
Datum registracije : 17.12.2013

PostajNaslov: Re: Specijalizirano oružje za preživljavanje   13.09.15 16:23

[Vrh] Go down
poljičanin
lingua
lingua


Male
Broj postova : 414
Godine : 47
Lokacija : hr
Datum registracije : 28.10.2011

PostajNaslov: Re: Specijalizirano oružje za preživljavanje   13.09.15 17:12

Maxina, iskreno, nije mi jasno u čemu ti je problem, ja otvaram slike i na lapropu, i na mobitelu i na tabletu.

Sorry,izgleda da je do mog kompa.
m
[Vrh] Go down
Salix
tipko
tipko


Male
Broj postova : 81
Godine : 47
Lokacija : SK
Datum registracije : 08.09.2015

PostajNaslov: Re: Specijalizirano oružje za preživljavanje   13.09.15 17:55

Moje mišljenje.
Pušku rijetko tko nosi, a da mi treba za preživljavanje osnovno bi bilo da je izdržljva, lagana i što preciznija.
Samostrel je upitan. Imao sam pištoljski. Može se rastaviti pa zauzima dosta malo, lagan je, ima dosta snage. Mana mu je što treba uvježbanog strijelca, promašaj je gotovo sigurno izgubljena strelica, pogodak u tvrdo je pucanje iste. Nošenje samostrela sa kundakom mi se čini priličan posao, samostrel + dosta dugih strijela.

Luk mi izgleda velik, strijelac mora biti uvježban. Dobro je što su strijele relativno velike pa bi se možda mogle pronaći. U nuždi bi se mogle izraditi.

Pračka. Obična teško, ali moderna možda. Može ispucati po potrebi strijelu, željeznu kuglicu, kamen.
Vjerojatno traži uvježbanog strijelca. Prednost male dimenzije, municija sitna, moguća alternativa ( pijesak ).

Ima još jedno oružje, malo neobično ali potencijalno efikasno. Blow gun - puhaljka.
Kao sportski rekvizit ( 120cm rastavljiv na 1/2 ) meta se postavlja na 10m sa centrom od 3cm.
Za preživljavanje bi trebala duža i šira cijev sa masivnijim strelicama ( lovački ili diy ).
Mislim da su orginali iz prašume vrlo dugi i 3m ( gađaju majmune na drvetu ).
Prednost mu je što ima dugu cijev ( preciznost ). Strelice mogu biti različite, pa i sa mulinelom ( riba ), relativno su vidljive zbog " čepa ".
[Vrh] Go down
Sule_HR
bomber
bomber
avatar

Male
Broj postova : 130
Godine : 24
Lokacija : Petrinja
Datum registracije : 17.12.2013

PostajNaslov: Re: Specijalizirano oružje za preživljavanje   13.09.15 21:16

maxina nije do tvog kompa zato sto ne vidim niti ja, zato sam izguglao tu pusku pa sam ja stavio sliku
[Vrh] Go down
poljičanin
lingua
lingua


Male
Broj postova : 414
Godine : 47
Lokacija : hr
Datum registracije : 28.10.2011

PostajNaslov: Re: Specijalizirano oružje za preživljavanje   13.09.15 21:23

Na drugom mobitelu ni ja ne vidim.

Evo onda jedna recezija:

http://www.realguns.com/archives/184.htm
[Vrh] Go down
Tandrax
bomber
bomber


Male
Broj postova : 193
Godine : 30
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 16.07.2012

PostajNaslov: Re: Specijalizirano oružje za preživljavanje   23.09.15 16:23

Pozdrav forumaši

Malo gledam ove teme o oružju i pištoljima i lovstvu i zanima me jedna stvar ako mi može netko objasniti od forumskih lovaca i oružara.

Naime jasno mi je da za dobiti lovačku pušku (karabin ili sačmarica) potrebna je lovački ispit i dozvola, članstvo u lovačkoj udruzi i savezu i onda nabavna dozvola za oružje po želji...

No koja je procedura za nabavit pištolj ?
Npr da ja sad želim kupit neku beretu od 9mm koje dozvole i koje procedure trebam proći ?

[Vrh] Go down
DoomsdayST
mr.spika
mr.spika
avatar

Male
Broj postova : 1304
Godine : 43
Lokacija : Dalmacija
Datum registracije : 07.01.2012

PostajNaslov: Re: Specijalizirano oružje za preživljavanje   23.09.15 16:44

Pištolj kao lovac...?

Isto kao i ostalo oružje, iako nisam siguran da možeš imati kratku cijev kao lovac za samilosni hitac, a bez da imaš sačmaricu/karabin... Bolje će ti reći koji lovac ovde...

Ako misliš ne kao lovac, nego onako, da imaš pištolj, malo teže ćeš dobiti dozvolu...

[Vrh] Go down
Hombre
guru
guru


Male
Broj postova : 2688
Godine : 63
Lokacija : Jug Hrvatske
Datum registracije : 05.06.2011

PostajNaslov: Re: Specijalizirano oružje za preživljavanje   23.09.15 17:05

Tandrax je napisao/la:
No koja je procedura za nabavit pištolj ?
Npr da ja sad želim kupit neku beretu od 9mm koje dozvole i koje procedure trebam proći ?

Procedura koju trebaš proći detaljno je razjašnjena u prijedloga Zakona o nabavi i registraciji oružja građana koji je već trebao proći proceduru.

U praksi to izgleda ovako. Trebaš biti faca političar, uglednik, bogatun... Sve ostalo što se tiče procedure je banalnost.
Ako ne spadaš pod gore štedi vrijeme jer dozvolu nećeš dobiti. Tako je bilo u prošlom sistemu, tako je i sada.
Amen!
[Vrh] Go down
Fratt
MODERATOR
MODERATOR
avatar

Male
Broj postova : 4703
Godine : 39
Lokacija : .- -. -.-. .. . -. - / ..-. --- .-. . ... - ...
Datum registracije : 30.09.2010

PostajNaslov: Re: Specijalizirano oružje za preživljavanje   23.09.15 17:40

Nije baš tako Hombre,nemojmo kakiti.
Svatko tko hoće postati lovac a da nije evidentiran kao neki prijestupnik (diskreciono pravo policije da neda dozvolu nekome koji mlati ženu i razbija birtije) može nakon polaganja lovačkog ispita,dobivanja lovačke iskaznice HLS-a,polaganja liječničkog psiho-fizičkog ispita,zatražiti nabavnu dozvolu za kupnju/nabavu prvog lovačkog oružja (duge cijevi).
Nakon registracije tog oružja ponovno može zatražiti nabavnu za dobivanje kratkog oružja u svrhu samilosnog hitca.
Lovac kao takav može imati 300 komada oružja i 100 DiN dozvola,jednako je valjda i sa strijeljaštvom,ideš u streljački klub,nabavna i ista procedura...
Ja znam dečke koji su moji kolege,imaju hubertuse i škrlake od svojih očeva,tanđare i uredno love i posjeduju dozvolu za držanje i nošenje,imovinski status tu ne igra ulogu.
Isto tako znam par njih koji voze bijesne aute i imaju perja ali nakon što su evidentirani kao izgrednici pod utjecajem ne mogu dobiti nabavnu ni da si oči iskopaju,usprkos tome što su si na ti sa gazdom-harmonikašem HLS-a.


Popijem maksimalno 5 piva godišnje.

titanijum je napisao/la:

Koliko je ovo teško , najbolje ja ilustracjia, kao da čelije mozga , učinite regenerativnim .A one se ne regenerišu.Hvala Bogu."Pulsov sam vrtio po ruci i oduševio se, osim što je, kao i većina ovdje prikazanih majstorija naših forumita, za moj ukus predebel!"
g. Ivo, 1912.-
[Vrh] Go down
Tandrax
bomber
bomber


Male
Broj postova : 193
Godine : 30
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 16.07.2012

PostajNaslov: Re: Specijalizirano oružje za preživljavanje   23.09.15 17:56

Hvala Fratt

Dakle ja kao lovac koji ima osnovno lovačko oružje (sačmaricu 16) mogu zatražit oružje kratke cijevi ( pištolj) za svrhu lova- samilosni hitac ?

Jel to 100 % tako ?
Jer sam čuo da prethodno moraš bit članstreljačkog društva i streljane za pištolj ...
[Vrh] Go down
Fratt
MODERATOR
MODERATOR
avatar

Male
Broj postova : 4703
Godine : 39
Lokacija : .- -. -.-. .. . -. - / ..-. --- .-. . ... - ...
Datum registracije : 30.09.2010

PostajNaslov: Re: Specijalizirano oružje za preživljavanje   23.09.15 19:09

Evo ti pa gledaj...

http://www.lovac.info/zakoni/Pravilnik_o_nacinu_upotrebe_lovackog_oruzja_i_naboja.doc

Znači zatražiš u nabavnoj " izdavanje nabavne dozvole za kratko oružje u svrhu davanja samilosnog hitca u lovu" i to je to,registriraš od TT-jca nadalje,7.65 ima premalo džula dok tetka ima dovoljno.


Popijem maksimalno 5 piva godišnje.

titanijum je napisao/la:

Koliko je ovo teško , najbolje ja ilustracjia, kao da čelije mozga , učinite regenerativnim .A one se ne regenerišu.Hvala Bogu."Pulsov sam vrtio po ruci i oduševio se, osim što je, kao i većina ovdje prikazanih majstorija naših forumita, za moj ukus predebel!"
g. Ivo, 1912.-
[Vrh] Go down
Tandrax
bomber
bomber


Male
Broj postova : 193
Godine : 30
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 16.07.2012

PostajNaslov: Re: Specijalizirano oružje za preživljavanje   23.09.15 19:37

Hvala Gospodine Fratt

Vaš odgovor iznimno mi je pomogao i dao smjernice za riješavanje svih nedoumica koje sam imao

Jedino ne razumijem ovo "tetka"
Mislite na TT ?
[Vrh] Go down
goxxon
guru
guru
avatar

Male
Broj postova : 3812
Godine : 38
Lokacija : ZG/OT
Datum registracije : 17.11.2010

PostajNaslov: Re: Specijalizirano oružje za preživljavanje   23.09.15 19:47

hehe
[Vrh] Go down
Fratt
MODERATOR
MODERATOR
avatar

Male
Broj postova : 4703
Godine : 39
Lokacija : .- -. -.-. .. . -. - / ..-. --- .-. . ... - ...
Datum registracije : 30.09.2010

PostajNaslov: Re: Specijalizirano oružje za preživljavanje   23.09.15 20:05

Mislim na streljivo 7,62x25 TT u svojim varijantama.


Popijem maksimalno 5 piva godišnje.

titanijum je napisao/la:

Koliko je ovo teško , najbolje ja ilustracjia, kao da čelije mozga , učinite regenerativnim .A one se ne regenerišu.Hvala Bogu."Pulsov sam vrtio po ruci i oduševio se, osim što je, kao i većina ovdje prikazanih majstorija naših forumita, za moj ukus predebel!"
g. Ivo, 1912.-
[Vrh] Go down
Sponsored content
PostajNaslov: Re: Specijalizirano oružje za preživljavanje   

[Vrh] Go down
 
Specijalizirano oružje za preživljavanje
[Vrh] 
Stranica 3 / 4.Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next
 Similar topics
-
» Specijalizirano oružje za preživljavanje
» Preživljavanje na morskoj pućini
» Nije baš preživljavanje, više iskustvo na planini
» Vaš moto za preživljavanje?
» Set za preživljavanje

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
FORUM PREŽIVLJAVANJA :: ZNANJA BORAVKA U PRIRODI, SURVIVAL I BUSHCRAFT :: LOV I RIBOLOV-
Forum(o)Bir: