FORUM PREŽIVLJAVANJA

prvi Hrvatski forum preživljavanja, bushcrafta, pustolovine i prirode
 
Početna stranicaO autoruRegistracijaLogin

Share | 
 

 Peć za toplinsku obradu I - izrada kontrolne kutije

Go down 
Autor/icaPoruka
gorky
mr.spika
mr.spika
avatar

Male
Broj postova : 1486
Godine : 42
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 19.11.2012

PostajNaslov: Peć za toplinsku obradu I - izrada kontrolne kutije   16.10.13 16:27

PRVI DIO

Pozdrav forumitima. Već neko vrijeme razmišljam o tome da sastavim neki mali tutorijal o tome kako napraviti peć za toplinsku a obzirom da sam dobio i par upita o istoj, vidim da ljude to zanima. Tako sam se odlučio sakupiti sve detalje na hrpu dok su još svježi i podijeliti ih s vama.

Ja sam prije par mjeseci gruntao koju peć odabrati(plin ili električna) odluka je pala na električnu. Par je razloga zašto sam tako izabrao:


 • mogu točno odrediti temperaturu, držati je precizno određen     vremenski interval i samim time napraviti vrhunsku toplinsku obradu mojih nožeka

 • male radne dimenzije peći  što je u mojoj radioni izuzetno bitno

 • ne moram nositi trećoj strani noževe i vjerovati da je toplinska super  napravljena. Usto ne gubim vrijeme na vožnju po gradu.(Nema veze s plinom ali eto)

 • bojim se plina:) 


Tutorija ću napraviti u par cjelina. Prvi dio je Kontrolna kutija, zatim izrada grijača i izrada peći. Obzirom da se radi o struji sve što raditi radite na svoju ruku i ja ne snosim nikakvu odgovornost za moguće posljedice nastale nestručnim rukovanjem!
Odmah na početku da raščistimo da ja nisam elektroničar niti električar ali eto malo kužim materiju pa ako i nešto krivo nazovem/napišem slobodno ispravite!

Da bi mogli podešavati/programirati peć potrebne su sljedeće komponente:


 • PID kontroler (logička jedinica)
 • Sonda za mjerenje temperature
 • SSR relej
 • Hladnjak za relej
 • Dva prekidača
 • Jedan Fuse osigurač
 • Kutija u koju treba sve to nagurati
 • Nešto žice


PID kontroler

služi za postavljanje željene temperature i održavanje reguliranje iste. Ovisno o izvedbi postoji nekoliko modele kao npr. s ugrađenim SSR-om koji je manje snage i nije za ovo, s vanjskim izlazom za SSR(taj vam treba), zatim ovisno o mogućnostima PID-a npr. da li se može programirati da dostigne neku temperaturu drži je neko određeno vrijeme i onda automatski isključi peć itd. Može se naći i na ebayu i cijene se kreću od 30$ pa do 150 i više. Treba paziti na raspon temperature koju mjeri da ne kupite PID  koji je namjenjen kontroli temperature  aparata za kavu Uz PID obično dođe i primjer spajanja na grijače, SSR i sondu. Preporuka je uzeti kvalitetnije jer peć radite da bi točno mogli odrediti temperaturu a i da komponente traju

SSR relej

je zapravo prekidač koji pušta 'struju' na grijače. Treba gledati da je snage bar 25A. Izlaz s PID-a spaja se na SSR. Ulaz na SSR je zapravo niski napon do 12VDC. S druge strane SSR-a je izlaz koji je naravno mrežni napon.

Hladnjak

služi za hlađenje releja. Ukoliko imate metalnu kutiju onda SSR možete zaljepiti direktno na kućište kutije. Između se obavezno stavlja termovodljiva pasta jer se SSR grije i mora se hladiti inače pregori.

Sonda

koju treba nabaviti mora biti K-Type(1250°C) za visoke temperature. Kod spajanja sonde na PID treba paziti da se žice pravilno spoje jer je crvena žica minus a žuta plus. Ukoliko se zamijene žice PID će pokazivati temperaturu negativno.
Prekidači se spajaju tako da se na jedan prekidač pali samo PID a na drugi pušta napon na grijače. Ovo je dobro jer kad ugasimo grijače i dalje možemo pratiti temperaturu u peći.

Fuse

osigurač je tu u slučaju da dođe do porasta napona ili kratkog spoja da jednostavno zaštiti elektoniku i mrežu.

Primjer spojenih komponenti. Koristio sam žarulju koja je bila izvor topline. Pored žarulje vidi se sonda koja mjeri temperaturu. PID ovisno o temperaturi pali i gasi žarulju(grijače)

Shema spajanja:

Nacrtano na papiru na brzaka...
Napominjem da u ovisnosti o opremi oznake na kontroloru i SSR-u se mogu razlikovati ali u biti osnovna šema je tu.

Gotova Kutija

Slikano taman prije nego će temperatura dostići 1000°C. Zato je neka okrljaštena fotka.  Crveno je trenutna temperatura u peći a zeleno je zadana:) Uskoro ide video testiranja komponenti prije sastavljanja kutije!!!

Evo mali video:
Nema tona ali nema veze. Uglavnom na displayu se vidi pored temperatura i jedna mala zelena lampica. Kad lampica gori gori i žarulja. Crveni prekidač prekida napajanje za žarulju(grijače) Lampica će i dalje goriti ali žarulja ne.