FORUM PREŽIVLJAVANJA

prvi Hrvatski forum preživljavanja, bushcrafta, pustolovine i prirode
 
Početna stranicaO autoruRegistracijaLogin

Share | 
 

 Spavanje u divljini

Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next
Autor/icaPoruka
Mladen
honoris
honoris


Broj postova : 2637
Datum registracije : 15.02.2009

PostajNaslov: Re: Spavanje u divljini   23.09.10 19:30

Zašto bi izabrao takav način spavanja ?

- upravo radi največeg razloga gubljenja tjelesne topline. Što znači da organsko pokrivalo je obično u stadiju truljenja što oslobađa toplinu i štiti od vanjskih uvjeta , dakle , prostor za spavanje netreba biti velike veličine , dovoljan je za volumen čovjeka i prostora za izmjenu zraka.Omotač prostora od vodo otporne tkanine ili nekog sintetičkog materijala štiti prostor od vlage ,dok izmjena zraka kroz dva manja otvora čine dobru ravnotežu respiracije odnosno perspiracije ili jednostavno rečeno minimalan gubitak topline preko disanja ili znojenja...malo sam zakomplicirao stvar najjednostavniji način je da vam to prikažem slikovno..što imam namjeru ovih dana.Takva skloništa slična su sa snijegom i sa zemljom ali su slabije izolacije pa su načini izrade sasvim drugačiji..
[Vrh] Go down
Druid
zelembara
zelembara
avatar

Male
Broj postova : 30
Godine : 56
Lokacija : Šibenik
Datum registracije : 19.05.2009

PostajNaslov: Re: Spavanje u divljini   23.09.10 22:01

Teren, raspoloživi materijal, lokalni vremenski uvjeti, su faktori koji u bitnom diktiraju konstrukciju i izgled skloništa. Npr. na ljutom kršu dalmatinske zagore, nema objektivne mogućnosti ni razmišljati o skloništu od suhih trava i/ili kukuruzovine, ili o „kompostnom“ skloništu. Improvizacija, maštovitost uz dobro poznavanje temeljnih pravila i načela vezanih za izradu funkcionalnog, udobnog, (uvijek treba težiti što je moguće većoj udobnosti), skloništa je ono što treba naučiti, a potom primjenjivati u konkretnoj situaciji.
[Vrh] Go down
LupusREBEL
spikač
spikač
avatar

Male
Broj postova : 808
Godine : 47
Lokacija : Ogulin
Datum registracije : 11.08.2009

PostajNaslov: Re: Spavanje u divljini   23.09.10 22:22

Vidi, sve je to okej dok nisu veliki minusi, jedna noć na svježem zraku do neki cca -2 po noći nikog nije ubila neće ni ubit. Bit je po noći ostat na jednom mjestu, i ostati razuman. A ako neko spava vani kako ja preferiram, van šatora i prostorija je isto doživljaj. Bitno je nać zaklon od vjetra a ostalo više manje...
[Vrh] Go down
http://www.LupusREBEL.info
Druid
zelembara
zelembara
avatar

Male
Broj postova : 30
Godine : 56
Lokacija : Šibenik
Datum registracije : 19.05.2009

PostajNaslov: Re: Spavanje u divljini   23.09.10 22:57

LupusREBEL je napisao/la:
Vidi, sve je to okej dok nisu veliki minusi, jedna noć na svježem zraku do neki cca -2 po noći nikog nije ubila neće ni ubit. Bit je po noći ostat na jednom mjestu, i ostati razuman. A ako neko spava vani kako ja preferiram, van šatora i prostorija je isto doživljaj.

Kazati da - 2 po noći, nikog nije ubilo i neće, mislim da je olaka, uopćena tvrdnja, i u biti netočna. To ti je kao da kažeš da se nitko ne može utopiti u vodi prosječne dubine 10 centimetara. Puno je dodatnih varijabli u toj jednadžbi, koje mogu utjecati na ishod, sve do razine teške hipotermije, s ozbiljnim posljedicama za zdravlje, pa ni smrtni ishod nije isključen, ako se poklopi više nepovoljnih faktora.
Fizički zdravo, prosječno uhranjeno ljudsko tijelo na nula stupnjeva celzijusa, bez ikakve odjeće, i bez dodatnog odvođenja topline bilo kondukcijom bilo konvekcijom bilo evaporacijom može samoodržavati minimalno potrebnu tjelesnu toplinu vitalnih organa drhtanjem, (nekontrolirana kontrakcija mišića). No, tu ti se opet javlja bitna varijabla - vrijeme. Ne možeš drhtati neograničeno dugo vremena. Nakon nekog vremena dolazi do usporenja i prestanka drhtanja, (zamor mišića), i tjelesna toplina počne padati, i ako to potraje dovoljno dugo vremena, budi siguran da ćeš umrijeti i na nula stupnjeva.
[Vrh] Go down
Mladen
honoris
honoris
avatar

Male
Broj postova : 2637
Godine : 50
Lokacija : Varaždin
Datum registracije : 15.02.2009

PostajNaslov: Re: Spavanje u divljini   23.09.10 23:13

Upravo što uvijek spominjem u svojim postovima prije svega zdravlje..dobro sklonište, dobra izolacija od zemlje radi kondukcije (što u pravilo znači da toplinu tijela preuzima hladnija podloga) ili Izolaciom od konvekcije (strujanja hladnijeg zraka Koji tijelo hladi )pokrovom skloništa...Inače sam po naravi smrzavac pa jako gledam na takvi vid zaštite , osjetljiv sam več na samo isijavanje te najrađe se štitim kapom i maramom kad je temperatura zraka oko nule ili niža...Hoču reči da nebi nikad ekspermentirao ..več bi se prihvatio posla oko gradnje što zaštičenijeg i toplijeg skloništa...ipak treba stvoriti koliko toliko sigurnost ..
[Vrh] Go down
Druid
zelembara
zelembara
avatar

Male
Broj postova : 30
Godine : 56
Lokacija : Šibenik
Datum registracije : 19.05.2009

PostajNaslov: Re: Spavanje u divljini   23.09.10 23:33

Ma kako zvučalo pomalo neozbiljno i snobovski, esencija preživljavanja je udobnost. Ako nisi žedan, ako nisi gladan, ako ti nije hladno ili prevruće, ako te ništa ne boli, niti te išta ugrožava - znači da ti je i fizički i psihički udobno, to znači da živiš i da tako možeš dovijeka, a to onda u suštini znači da preživljavaš na mjestu i vremenu i u situaciji u kojoj se nalaziš.
[Vrh] Go down
LupusREBEL
spikač
spikač
avatar

Male
Broj postova : 808
Godine : 47
Lokacija : Ogulin
Datum registracije : 11.08.2009

PostajNaslov: Re: Spavanje u divljini   24.09.10 5:41

Druid je napisao/la:
(...) kondukcijom bilo konvekcijom bilo evaporacijom (...)

Daj prevedi da možemo dalje vodit raspravu, nemam pojma što si ovdje napisao...
...da vodimo debatu na filozofskoj katedri već bi možda i razumio što pišeš.
Nemam ti ja toliku naobrazbu...
[Vrh] Go down
http://www.LupusREBEL.info
Druid
zelembara
zelembara
avatar

Male
Broj postova : 30
Godine : 56
Lokacija : Šibenik
Datum registracije : 19.05.2009

PostajNaslov: Re: Spavanje u divljini   24.09.10 10:54

U pravu si. Nepotrebno sam se izražavao mrvicu preučeno. Ajmo probati ovako. Skineš se gol u sobi u kojoj je nula stupnjeva. Stojiš na nogama i jedina dodirna točka tvog tijela i sobe su stopala. Znači stopala dodiruju pod koji također ima temperaturu od nula stupnjeva. Znači da se preko tvojih stopala u direktnom dodiru s hladnijom čvrstom podlogom odvodi toplina iz tvog tijela, (to ti je kondukcija), ali ona je svedena na minimum jer je relativno mala površina tvog tijela u dodiru s hladnijom podlogom. Ako bi primjerice legao na pod to bi bila dodatna, vrlo bitna kondukcija. U sobi nema vjetra niti ikakvog strujanja zraka znači nema dodatnog hlađenja tvog tijela konvekcijom, (jednostavno, konvekcija je odvođenje topline s nekog tijela plinom, u ovom slučaju zrakom. Ovo ti dođe kao zračno hlađenje motora). Ona će u ovom slučaju, (gol stojiš u sobi), biti prisutna jer je hladni zrak u dodiru s tvojom kožom, ali kako zrak ne struji količina topline koju ti oduzima smanjena je na minimum. Kad se oznojiš, ili se poliješ vodom onda znoj ili voda hlapi s površine tvog tijela i odnosi ti toplinu, a to ti je evaporacija, (nešto donekle usporedivo s vodenim hlađenjem motora). Znači, ono što sam napisao da ćeš gol na nula stupnjeva drhtanjem neko vrijeme održavati minimalno potrebnu tjelesnu temperaturu vrijedi samo ako nisi mokar, ako ne ležiš na podu ili ako te ne bije vjetar. Kad bi mogao drhtati zauvijek ne bi se nikad smrzao. Ovako je bolje, ali treba puno riječi.

[Vrh] Go down
SoLoSaroman
bomber
bomber
avatar

Male
Broj postova : 114
Godine : 38
Lokacija : Mostar
Datum registracije : 20.09.2010

PostajNaslov: Re: Spavanje u divljini   24.09.10 11:22

Moje osobno iskustvo spavanja:mislim da je puno toplije skinuti se gol i onda se pokriti nekom dekom ili ući u vreću za spavanje,puno mi je topli je kad mi noga dira nogu,ruka preko prsa i sl.a preko mene zaštićen nekim pokrivačem,mislim da se toplina iz tjela sporije oslobadja ako spavate obučeni,samom logikom da svi ti materijali odvlače toplotu,sve vi to morate ugrijat svojim tijelom,znači zato samo okolni pokrivač.Neznam jeli ovo istina,ali ja sam tako na sebi osjetio,doduše meni nikad nije hladno,u tregerači u sred zime.
[Vrh] Go down
Adept
mr.spika
mr.spika
avatar

Male
Broj postova : 1969
Godine : 47
Lokacija : astral...
Datum registracije : 09.04.2010

PostajNaslov: Re: Spavanje u divljini   24.09.10 12:33

@Druid
Izvrstan post - poradi više čimbenika (jednostavan, razumljiv i prilagođen svima). Iako treba duže vremena kako bi ga se napisalo - isplati se, zar ne :migg: Pozitivan primjer svima - palac gore!
[Vrh] Go down
juran
bebač
bebač


Male
Broj postova : 1
Godine : 27
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 04.10.2010

PostajNaslov: Re: Spavanje u divljini   31.10.10 12:08

jučer smo pokušavali spavat na par kilometara od mjesta, u šumi.. mislili smo da je lagano i došli u sumrak.. jedva smo uspjeli složiti logor(šator) do mraka i zapaliti vatru.. no kako je noć išla, tako je postajalo sve hladnije i trebalo je svako malo ić po drva. Isto tako, sve više smo čuli pretrčavanje nekakvih "manjih" životinja oko nas. Odjednom smo čuli šuštanje lišća skroz blizu nas iz 3 različita smjera(otprilike 5-7m)... shvatili smo da smo postali interesantni, ali nismo znali kome..(moguće životinje: srna, zec, lisica, bijesna lisica ili vepar)...razmišljajući da su to možda ova dva poslijednja, nismo nikako mogli spavat, a kako mrak rano pada , pokupili smo se oko 23h i otišli nazad u civilizaciju.

Kako složiti logor da služi za obranu od životinja, jer stvarno ne želim susret sa bijesnom lisicom..??

(nismo stariji od 17 god)
[Vrh] Go down
LupusREBEL
spikač
spikač
avatar

Male
Broj postova : 808
Godine : 47
Lokacija : Ogulin
Datum registracije : 11.08.2009

PostajNaslov: Re: Spavanje u divljini   31.10.10 12:47

Ma, lisica u pravilu bježi od čovjeka, u ovo vrijeme čuju se puhovi i ježevi koji si rade jazbine za zimovanje. Vepar i srna bježe nagonski od vatre tako da ni oni nikako nisu prilazili. Logor od obrane životinja nepostoji sem da ste spavali na drvetu, izbočenoj stjeni i sl. Ali tu, u našim krajevima nama smisla.
[Vrh] Go down
http://www.LupusREBEL.info
vladimir-vlay
bomber
bomber
avatar

Male
Broj postova : 163
Godine : 45
Lokacija : Beograd
Datum registracije : 08.05.2010

PostajNaslov: Re: Spavanje u divljini   31.10.10 12:55

Slusaj,sumnjivih zvukova ,sustanja,pretrcavanja,kreketanja etc. ce uvek biti, jer suma nocu zivi i sa tim se pomiri.Covek ogugla na to posle prvih par puta i to su normalni zvuci sumskog habitata.
Samo nalozi dobru vatru i okaci hranu desetak metara dalje na neku granu i bice sve u redu.
Nema potrebe za dodatnim ukopavanjem,odbranom i sl. veruj mi!
P.S. Besna lisica se te ujesti podjednako i danju i nocu (ako vec raspravljamo o toj mogucnosti).
[Vrh] Go down
Mladen
honoris
honoris
avatar

Male
Broj postova : 2637
Godine : 50
Lokacija : Varaždin
Datum registracije : 15.02.2009

PostajNaslov: Re: Spavanje u divljini   31.10.10 13:00

Nebi htio biti previše kritičan prema vašoj odluci da se vratite u civilizaciju ..inače da se nađete neplanirano u takvoj situaciji na nepoznatom terenu bolje je ostati uz vatru ..životinjama čovjek nije uopče zanimljiv , zanimljiv ima je miris namjernica koje nose sa sobom..tako da prava opasnost od životinja je gotovo minimalna ili je nema..u ovoj temi opisane su več mnoge stvari vezane uz spavanje u prirodi i svi ljudi koji to rade napisali su mnoga svoja iskustva ..ja vam savjetujem kako bi prevladali svoj strah da to činite sa iskusnijim ljudima i ljetnim mjesecima i tako si postavljate sve zahtjevnije zadatke i sa dvadeset i neku bit če vam smiješan ovaj vaš predhodni post..
[Vrh] Go down
Shark
zelembara
zelembara


Male
Broj postova : 23
Godine : 27
Lokacija : Rijeka
Datum registracije : 18.09.2010

PostajNaslov: Re: Spavanje u divljini   31.10.10 13:05

juran je napisao/la:
jučer smo pokušavali spavat na par kilometara od mjesta, u šumi.. mislili smo da je lagano i došli u sumrak.. jedva smo uspjeli složiti logor(šator) do mraka i zapaliti vatru.. no kako je noć išla, tako je postajalo sve hladnije i trebalo je svako malo ić po drva. Isto tako, sve više smo čuli pretrčavanje nekakvih "manjih" životinja oko nas. Odjednom smo čuli šuštanje lišća skroz blizu nas iz 3 različita smjera(otprilike 5-7m)... shvatili smo da smo postali interesantni, ali nismo znali kome..(moguće životinje: srna, zec, lisica, bijesna lisica ili vepar)...razmišljajući da su to možda ova dva poslijednja, nismo nikako mogli spavat, a kako mrak rano pada , pokupili smo se oko 23h i otišli nazad u civilizaciju.

Kako složiti logor da služi za obranu od životinja, jer stvarno ne želim susret sa bijesnom lisicom..??

(nismo stariji od 17 god)

drva ste trebali skupiti prije mraka .. toliko da imate za cijelu noć ... ako se bas toliko bojite zivotinja zavezite konopac ( neki tanki ) oko logora i na njega zvonce... to sam procitao na nekom USA forumu ali mislim da kod nas za to nema potrebe ... ali kosti od rostiljnja konzerve i takve stvari spalite u vatri da ne mame životinje u vas sator ... a hranu obijesite na drvo 20-ak m danje od logora! vise sreće drugi puta
[Vrh] Go down
Target
honoris
honoris
avatar

Male
Broj postova : 1679
Godine : 32
Lokacija : Rijeka/Gorski kotar
Datum registracije : 05.09.2010

PostajNaslov: Re: Spavanje u divljini   31.10.10 13:14

prva geška je bila što ste precijenili svoje sposobnosti, čitaj: lako ćemo
kad se ide spavat u šumu moraš si dat najmanje 2-3h vremena dnevnog svjetla za pripremu kampa i drva za cijelu noć
kao što se gore napisalo, ti zvukovi su sigurno bili ježevi oko šatora, neiskusni ljudi nemaju pojma kako oni zapravo mogu biti glasni, u strahu su velike oči (uši) =)
za životinje se ne brinite, jedina moguća opasnost je gladni medo a vi hranu stavili u šator ali to je stvarno minimalna šansa, prije ćeš dobit na lotu
ja inače nikad ne koristim šator, ni po zimi. nevolim osjećaj izoliranosti od vanjskog svijeta
a ako baš želiš neku vrstu alarmnog sustava za veće životinje, ako si okružen stablima, provućeš oko sebe špage po drvima na visini od nekih 40-50cm i zakačiš zvonce ili nešto drugo što stvara zvuk na potez
[Vrh] Go down
Target
honoris
honoris
avatar

Male
Broj postova : 1679
Godine : 32
Lokacija : Rijeka/Gorski kotar
Datum registracije : 05.09.2010

PostajNaslov: Re: Spavanje u divljini   31.10.10 13:15

@Shark bio si brži haha
[Vrh] Go down
Storo
lingua
lingua
avatar

Male
Broj postova : 352
Godine : 34
Lokacija : Zagreb - Jarun
Datum registracije : 16.11.2009

PostajNaslov: Re: Spavanje u divljini   31.10.10 13:30

Shark je napisao/la:


ako se bas toliko bojite zivotinja zavezite konopac ( neki tanki ) oko logora i na njega zvonce... to sam procitao na nekom USA forumu ali mislim da kod nas za to nema potrebe ...

Ovo nebi nikako preporućio jel će to još više napraviti pomutnju. U ovo doba godine kad svako malo nešto pada s drveća nešto će sigurno pogodit špagicu i napravit lažnu paniku, ako i neka životinjica potegne špagicu opet panika, a nemožeš ništa napravit osim da zamišljaš što hoda okolo li da ideš tražitit šta je to bilo... Nijedno ni drugo nije dobro jel ljudska mašta je bujna, a igrat lovice s životinjom po šumi po mraku i nije neka fora...

To bi eventualno išlo ako je područje di ima puno medeka ili nečeg šta ti stvarno može ugrozit život... inače po meni totalno nepotrebno.
[Vrh] Go down
Target
honoris
honoris
avatar

Male
Broj postova : 1679
Godine : 32
Lokacija : Rijeka/Gorski kotar
Datum registracije : 05.09.2010

PostajNaslov: Re: Spavanje u divljini   31.10.10 13:40

kod nas većina mjesta gdje možeš spavat u šumi su ujedno i područja gdje se nalaze medvjedi
baš zbog malih životinjica sam i rekao na visini od 50cm a može i više, tako ako zazvoni znači da može biti samo lisica, srna, vuk,svinja i medvjed. i zato sa malo debljom špagom a ne da se na svašta oglasi. ako špaga nije baš ispod trulog drva pa da pukne grana i padne baš na špagu nema baš šta pokrenut zvono osim ako je jači vjetar
[Vrh] Go down
Storo
lingua
lingua
avatar

Male
Broj postova : 352
Godine : 34
Lokacija : Zagreb - Jarun
Datum registracije : 16.11.2009

PostajNaslov: Re: Spavanje u divljini   31.10.10 15:00

Red target je napisao/la:
kod nas većina mjesta gdje možeš spavat u šumi su ujedno i područja gdje se nalaze medvjedi
baš zbog malih životinjica sam i rekao na visini od 50cm a može i više, tako ako zazvoni znači da može biti samo lisica, srna, vuk,svinja i medvjed. i zato sa malo debljom špagom a ne da se na svašta oglasi. ako špaga nije baš ispod trulog drva pa da pukne grana i padne baš na špagu nema baš šta pokrenut zvono osim ako je jači vjetar

Neslažem se s tobom glede ovog načina "osiguravanja", ali ako več imaš takav stav daj mi onda reci par stvari kako se snalaziš s sljedećim...
Zanima me dal svaki put kad ideš prenoćit u šumu stavljaš špagu s zvoncem oko "kampa"?
Kolko špage ti treba za to i kolko zvončića?
Šta radiš ukoliko čuješ da se oglasilo zvonce?
Šta ako puše vjetar?

Ovo pitam zato što nikada nisam koristio takav način "zaštite/uopozorenja", a čini mi se poprilično neefikasan osim u slučajevima kranje potrebe/nužde, a i onda mi to nebi ništa značilo jel me neštit od tih životinja, samo mi stvara dodatnu nelaogdu ako čujem zvonce...
[Vrh] Go down
Target
honoris
honoris
avatar

Male
Broj postova : 1679
Godine : 32
Lokacija : Rijeka/Gorski kotar
Datum registracije : 05.09.2010

PostajNaslov: Re: Spavanje u divljini   31.10.10 15:08

da se razumijemo, to više ne radim, jer se potpuno ugodno osjećam sam u šumi i ne spavam u šatoru po noći to mi je bilo fora ko klinac radit kod spavanja
nije poanta da će te zaštititi nego ako spavaš će te probuditi i biti ćeš svjestan da je neka veća životinja pored tebe.
evo jedan zamišljeni scenarij: spavaš u šumi u šatoru, znači ništa te nije probudilo ako je neka životinja pored. usred noći se probudiš jer npr. moraš obavit nuždu/dodat drva na vatru. izađeš iz šatora ne znajući u mraku da je neka zvijer pored i šta možeš očekivati da će se dogoditi? može biti medo u potrazi za hranom koji će te doživjeti kao prijetnju kad izađeš van. u tom slučaju medo neće pobjeći. ni divlja svinja. ili bijesna lisica. to je i jako realna mogućnost jer se bijesne lisice ne boje približiti ljudima
ja nisam napomenuo da je to obavezno niti da to više prakticiram ali nekima može olakšati san
[Vrh] Go down
LupusREBEL
spikač
spikač
avatar

Male
Broj postova : 808
Godine : 47
Lokacija : Ogulin
Datum registracije : 11.08.2009

PostajNaslov: Re: Spavanje u divljini   31.10.10 15:09

Tu sam foru čuo u ratu, s limenkama itd, niš od toga, hrabrost i znanje, nema sad utvrde od bilo koje životinje sem vatre. I mislim da diskusija ide u krivom smjeru, lisice, puhovi, veprovi, ježevi nisu predatori ni komandosi koji se prikrivaju pljenu da bi ih smazali a kamoli medvjedi...
[Vrh] Go down
http://www.LupusREBEL.info
Storo
lingua
lingua
avatar

Male
Broj postova : 352
Godine : 34
Lokacija : Zagreb - Jarun
Datum registracije : 16.11.2009

PostajNaslov: Re: Spavanje u divljini   31.10.10 16:04

Red target je napisao/la:

evo jedan zamišljeni scenarij: spavaš u šumi u šatoru, znači ništa te nije probudilo ako je neka životinja pored. usred noći se probudiš jer npr. moraš obavit nuždu/dodat drva na vatru. izađeš iz šatora ne znajući u mraku da je neka zvijer pored i šta možeš očekivati da će se dogoditi? može biti medo u potrazi za hranom koji će te doživjeti kao prijetnju kad izađeš van. u tom slučaju medo neće pobjeći. ni divlja svinja. ili bijesna lisica. to je i jako realna mogućnost jer se bijesne lisice ne boje približiti ljudima
ja nisam napomenuo da je to obavezno niti da to više prakticiram ali nekima može olakšati san

Ok, prihvačam ovu situaciju...

Izlazim van s istom dozo opreza bez obzira dal imao špagu i zvonca ili ne... Sad postoje dvije situacij... Ako je ta životinja kraj šatora dal će me napast ili pobjeć (a to ipak zavisi o životinji,a ne o meni ili nečem drugom).

a kaj sad... Ista situacija samo imaš zvonca i špagu... i čuješ zvonce...
Šta radiš?
1. Izlaziš van zapalit drva/pišat? Ako izađeš u istoj si situaciji ko i ja (bez špage) samo imaš veču dozu stresa...
2a. Čekaš u šatoru (neizlaziš) dok životinja ne ode? Samo po čemu znat dal je otišla, a možda je legla i spava kraj šatora?
2b. Čekaš u šatoru, a životinja se samo ošmirala o zvonce i otišla... a ti čekaš u šatoru, a strah je sve veći i stres je samo takav...

Gle po meni jedna od glupljih stvari za napravit... onaj koji ima tolku straha od spavanja na otvorenom ovo će mu još pogoršat situaciju...

Ako je Juranu ili nekom drugom bila nelagoda slušat zvukove i "ježevo disanje" u šumi jel nije znao šta je, zamisli reakciju da čuje zvonce... Isto stvar samo drugi zvuk... Velka utjeha...
[Vrh] Go down
Target
honoris
honoris
avatar

Male
Broj postova : 1679
Godine : 32
Lokacija : Rijeka/Gorski kotar
Datum registracije : 05.09.2010

PostajNaslov: Re: Spavanje u divljini   31.10.10 16:15

možeš baciti iz šatora petardu da rastjeraš nepoželjne posjetioce
sve ovisi o osobnom izboru i psihičkoj snazi pojedinca
najvažnija stvar kod spavanja u prirodi je da si u svakom trenutku svjestan svoje okoline
meni zvonca nisu potrebna, strah od velikih životinja nemam, više se bojim krpelja i drugih kukaca... uffff
[Vrh] Go down
Storo
lingua
lingua
avatar

Male
Broj postova : 352
Godine : 34
Lokacija : Zagreb - Jarun
Datum registracije : 16.11.2009

PostajNaslov: Re: Spavanje u divljini   31.10.10 16:22

Red target je napisao/la:

najvažnija stvar kod spavanja u prirodi je da si u svakom trenutku svjestan svoje okoline
meni zvonca nisu potrebna, strah od velikih životinja nemam, više se bojim krpelja i drugih kukaca... uffff

E s ovim se 100% slažem!

Najbitnije je znat kako se nosit s situacijom/strahom s kojima se možeš susrest...
I imat tvrdi san!
[Vrh] Go down
Strider
honoris
honoris
avatar

Male
Broj postova : 2847
Godine : 25
Lokacija : Rijeka
Datum registracije : 19.06.2009

PostajNaslov: Re: Spavanje u divljini   31.10.10 19:16

...Ili uzmeš mačetu, nož, khukri ili štogod i spavaš s tim pored glave. Placebo efekt, meni uvijek radi
[Vrh] Go down
vibor
bomber
bomber
avatar

Male
Broj postova : 193
Godine : 40
Lokacija : split
Datum registracije : 30.08.2010

PostajNaslov: Re: Spavanje u divljini   01.11.10 1:01

Nijedna životnja te neče napast ako nije izazvana, bilo tvojim ponašanjem, ili nečim drugim poput razbacivanja hrane, ili ugrožavanja mladih, za napad si uglavnom ti kriv jer si u sebi neprirodnom okolišu pokušao stvorit sebi prijateljsko okružje, a time i stvorio pomutnju životinjama i nečim poremetio njihov okoliš i rutinu. Sad je jesen pa vjerojatno nisu gladne pa ti neče prilazit, isto tako večina životinja ima več stariju mladunčad koju ne treba braniti od par kampera koji sjede oko vatre, ostaje ti malo opcija, al sve su zanemarive kad uzmeš u obzir da je jedna od njih dvonožna zvijer homo sapiens, koji kao i ti se zna služit i nožem , puškom, toljagom . A kad uzmeš u obzir da je sve to moguče , malo se zamisliš pa pogledaš onu mačetu ili kukri u ruci i vidiš kako se smanjuje na veličinu džepnog nožiča a srce počne lupat i pumpat adrenalin da bi najrađe iskočilo iz prsiju. Ni jedno zvonce ili limenka tu nepomaže ako te netko iz mraka vreba i možda drži na nišanu ili razmatra mogučnost da tvoje kampiranje i igre survivala pretvori u nočnu moru , samo zato što je to njegova igra, zato iduči put pamet u glavu pa na kampiranje poči za dana, obavjestit nekoga gdje si, proučit teren na karti i u živo da u slučaju bijega ne vrludaš šumom po noči i završiš ko u oslobađanju na koljenima , saznat gdje su najbliže bolnice , ambulante.
Ima tu još korisnih savjeta u gornjim postovima al ja sam najsigurniji kad kampiram negdje gdje leđa mogu okrenuti zidu ili stijeni a priči mi se može samo sa jedne ili max. dvi strane, a uz onu mačetu je tu i jaka lampadina .
[Vrh] Go down
http://www.facebook.com/unikatnelampeVD
hanuman
lingua
lingua
avatar

Male
Broj postova : 206
Godine : 42
Lokacija : split ,dalmacija
Datum registracije : 13.10.2010

PostajNaslov: Re: Spavanje u divljini   01.11.10 20:57

ha ha pa mi ljudi smo heb zivotinje,,prema nama sve druge vrste su maciji kasalj tako da ih se nemoras bojat..Ako se vec bojis najbolje se pospricati sa AXE ili OLD SPICE..to ce sigurno rijesiti tvoj problem..
[Vrh] Go down
snajps
tipko
tipko
avatar

Male
Broj postova : 67
Godine : 37
Lokacija : Varaždin
Datum registracije : 29.07.2010

PostajNaslov: Re: Spavanje u divljini   12.02.11 21:49

Red target je napisao/la:

a ako baš želiš neku vrstu alarmnog sustava za veće životinje, ako si okružen stablima, provućeš oko sebe špage po drvima na visini od nekih 40-50cm i zakačiš zvonce ili nešto drugo što stvara zvuk na potez
Prije par godina u šumi predvečer imao sam bliski susret sa mrcinom veprom. Od umora nisam pravio galamu pa sam ga iznenadio na što se zaletio na mene konjskim topotom! Sve je bilo u par sekundi, nisam nit imao drvo na koje bi se bacio. Na neku sreću skrenuo je i kidnuo a ja sam se našao kako trčim unazad sa nožem u ruci.
E od onda nosim na torbi sa strane malu trubicu za bicikl, onu na pumpicu kmik-kmik
[Vrh] Go down
domach
bebač
bebač


Male
Broj postova : 3
Godine : 25
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 08.05.2011

PostajNaslov: Kampiranje u šumi   08.05.11 21:56

Pozdrav svima, dakle ja i ekipa smo se slozili da ćemo se odvažiti na naše prvo kampiranje u životu, kako smo svi biciklisti odlučili smo to učini sa biciklima, dakle naš plan je bio nešto tipa odvesti kojih 100tinjak km-a tokom dana te se negdje skloniti u nekoj sumi dignuti šatore,vatra itd...dakle prenoćiti u šumi...te bi se onda drugi dan ujutro vraćali kući...ono sto mene sada zanima je, da li se smije uopce tako podignuti satori u sumi i to?te ako imate ikakve savjete za nas pocetnike na sto trebamo paziti i slicno i vise su nego dobrodosli,nego ja sada nastavljam sa citanjem foruma
[Vrh] Go down
kengur32
MODERATOR
MODERATOR
avatar

Male
Broj postova : 3152
Godine : 44
Lokacija : Sisak
Datum registracije : 06.08.2010

PostajNaslov: Re: Spavanje u divljini   08.05.11 22:30

Za početak skrati turu bar na pola! 100km bicikliranja pa prvo dizanje logora.... pa ponovo 100km nakon prve noći prespavane vani.... biće naporno!
Imate šatore? ak ste u šumi pazi da vam neš ne bubne na glavu (suhe grane iznad glave), poćistite ispd šatora i pazite na grane koje ostanu šprčat.. skoro sam bez oka tako ostao...
i pazite na vatru da se ne zapalite!


“You never know how strong you are,
until being strong is the only choice you have.”
[Vrh] Go down
Sponsored content
PostajNaslov: Re: Spavanje u divljini   

[Vrh] Go down
 
Spavanje u divljini
[Vrh] 
Stranica 6 / 9.Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next
 Similar topics
-
» Spavanje u divljini
» Viseća mreža za spavanje-pomoć
» Vreća za spavanje No.123456
» vreca za spavanje
» Manja vreća za spavanje / HL Challenger Lite 150

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
FORUM PREŽIVLJAVANJA :: ZNANJA BORAVKA U PRIRODI, SURVIVAL I BUSHCRAFT :: ŽIVOT U DIVLJINI-
Forum(o)Bir: