FORUM PREŽIVLJAVANJA

prvi Hrvatski forum preživljavanja, bushcrafta, pustolovine i prirode
 
Početna stranicaO autoruRegistracijaLogin

Share | 
 

 Kuhala i gorivo za kuhalo

Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next
Autor/icaPoruka
Mraz
master
master


Broj postova : 6766
Datum registracije : 26.02.2010

PostajNaslov: Re: Kuhala i gorivo za kuhalo   07.11.12 11:42

Ovo bi moglo biti zanimljivo... ja mogu poslati jedan Campingaz i jedno "no-name" kuhalo također o svom trošku ako tko ima volje napraviti dobar test.

@mali mačak: problem je što bi za koliko-toliko dobar test svi morali isprobati kuhala na istoj temperaturi sa istom količinom vode u identičnim posudama što sumnjam da je izvedivo.
[Vrh] Go down
Aries
spikač
spikač
avatar

Male
Broj postova : 669
Godine : 47
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 26.02.2010

PostajNaslov: Re: Kuhala i gorivo za kuhalo   07.11.12 11:50

NAVIGATOR je napisao/la:
mala tehnička kuhala imaju puno kvalitetnije mlaznice i plinsku komoru za predgrijavanje plina koja omogućava rad u vrlo hladnim uvjetima. za razliku od velikih kampiram ti u kamp kućici kuhala, na malima kalorije plina izgaraju bliže centru rajngle i puno su iskoristivije. litra vode zavrije duplo brže nego na velikom kuhalu.


Koristim sličnu kombinaciju već neko vrijeme, ali se nikako ne bih se složio da ova kombinacija može raditi na ozbiljnijim zimskim temperaturama (lagani minus da, ali su gubici i tad dosta veliki odnosno zbog zgušćavanja plina slabije grije te mislim da se onda više troši samo jedna komponenta plina - ne znam točno koja, ali ona koja je otpornija na hladnoću).

Ovo gore kuhalo nema komoru za predzagrijavanje plina - ovo što je Vikingson postao je pravo zimsko kuhalo jer:

a) koristi više vrsta goriva
i ono najbitnije
b) ima i cijev za predzagrijavanje goriva (to je ova mesingana cijevčica koja ide preko plamenika - kroz nju ide gorivo te se zagrijava prije nego dođe do samog plamenika i sagorjevanja).


Čim mi je počela zafrkancija (na minusima), preko ebay-a sam nabavio ovo:
http://fire-maple.com/products_del.html?news_id=73&c_id=5&cate_id=8

nije "multifuel" ali:
- teško (zapravo: lagano!) 150 gr, a robusno (spakirano u plastičnu kutijicu volumenom je cca 2x veće od ovog gore Primusa)
- ima "preheat tube" (amerikanci to zovu i "generator")
- ima nisko težište, jer se ne montira drito na kartušu već preko priključnog crijeva. Ovo priključno crijevo (cca 40cm) najviše služi zimi da bi se kartuša nakon cca 40sec gorenja okrenula naglavačke čime se postiže bolje sagorjevanje


Kvaliteta obrade je na razini razvikanih marki (navodno FireMaple radi za neke poznate US marke), regulacija plina je super - jedino, čekao sam skoro mjesec dana da mi stigne, a onda više nije bilo ozbiljne zime, pa ga nisam uspio isprobat na malo žešćim temperaturama. Na normalnim temperaturama (do 0°C) radi super.

ps - prošlo bez plaćanja carinskih davanja...
[Vrh] Go down
Mraz
master
master
avatar

Male
Broj postova : 6766
Godine : 32
Lokacija : Delnice
Datum registracije : 26.02.2010

PostajNaslov: Re: Kuhala i gorivo za kuhalo   07.11.12 12:08

Ovih FireMaple kuhala je bilo u Vrhuncu i baš sam gledao ovo koje si linkao, sada mi je žao kaj nisam naručio.


[Vrh] Go down
mali mačak
lingua
lingua
avatar

Male
Broj postova : 352
Godine : 40
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 06.11.2009

PostajNaslov: Re: Kuhala i gorivo za kuhalo   07.11.12 12:34

Pa... ono, odvrneš plin na max, pa vidiš koliko mu treba... a više- manje svi imamo aluminijsko posuđe, to mi se sve čini tu negdje, približno isto... ne znam da li oblik, tj. širina, visina i dubina posude igra ulogu. Uglavnom, ako će netko provoditi testiranje ja isto mogu svoje posuditi za test.
[Vrh] Go down
NAVIGATOR
master
master
avatar

Male
Broj postova : 7274
Godine : 43
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 05.04.2010

PostajNaslov: Re: Kuhala i gorivo za kuhalo   07.11.12 14:09

portabilna kuhala koristim cijeli život a primusova unazad 11 godina (multi fuel) od kada su počela moja malo duža i udaljenija putovanja.
kuhalo kojim sam do sada u praksi najzadovoljniji zbog omjera mase, volumena i perfortmansama na terenu je model express stove w/piezzo ignition. kuhalo mi odlično radi u svim uvjetima u kojima sam ga koristio. IMA predgrijavanje smjese plina i zraka i to se najbolje vidi po tome kada se upali najprije ako je hladno počne samo lagano plamen goriti no za 10tak sekundi kada se plamenik i unutarnja komora zagriju plin počne šištati a plamen promijeni boju sa narančastožućkastog u plavo prema bijelom, dakle razvije se puno viša temperatura.odlično mi je da kuhalo ima i piezzo upaljač jer mu ne dodaje puno niti na volumenu niti na masi a korisno dođe jer ne moramo promrzlim rukama vaditi upaljač.

ova posuda na fotki mi je idealna upravo uz ovo kuhalo i iz nje smo se već puno izleta najeli dvoje po obroku. ima više od 0.8litara i taman stane recimo tjestenine za dvoje. nakon što je tjestenina skuhanau posudi s poklopcem, u poklopcu koji je sada rajnglica podgrijem ragu, gulaš ili slično. onda to sve pomiješam u rajnglici sa tjestom a u namašćenoj manjoj rajnglici i kojoj sam grijao ragu recimo još ispržim jaja. kad je obrok gotov jedna osoba jede iz rajngle a druga iz poklopca-rajnglice.

iako postoje mnogi proizvođači kvalitetnog posuđa meni se ovaj esbit sviđa zato jer je idealan za ovo malo kuhalo. rajnglica nije ni pre široka ni pre plitka pa optimalno iskoristi performanse kuhala. isto kuhalo povremeno, za jačih zima, u šatoru koristim kao centralno grijanje. dakle zapalim ga na sred šatora i tako mi gori do jutra i u šatoru bude ugodno toplo.

i kuhalo i mala kartuša i beštek sve mi to stane u ovakav mali i lagani paket.

[Vrh] Go down
Aries
spikač
spikač
avatar

Male
Broj postova : 669
Godine : 47
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 26.02.2010

PostajNaslov: Re: Kuhala i gorivo za kuhalo   08.11.12 16:33

Navi,
super ako ti to funkcionora. Ali, Primus Express Stove nema predgrijavanje plina. Poslao sam upit drito u Švedsku s pitanjem da li Express Stove ima predgrijavanje te do kojih tempreatura bi trebala funkcionirati ova kombinacija (Express Stove & Primusov PowerGas) - njihov odgovor je niže:

Hi,

No the express stove has no preheating function.
All our hose mounted stoves have, though.

The second question is depending on a lot of parameters and can’t be given a simple straight answer.

Butane has a boiling point of 0o C, so under that temperature the gas will start losing pressure.
Propane and Isobutane will still vaporize in freezing temperatures, and smaller amount of gas will come out from the canister down to -40o C.

When pressure is released the gas canister gets cold, so this problem can occur even if the outside temperature is well over 0o C. But you can warn the canister with your hands to retain the function. So the outside temperature you can use it in is depending on how you use it and if you can keep the canister warm or not.

But without doing anything you will start getting problems from around +10o C.


Best regards
Erik Wirén
Primus ABZanima me kako to kod tebe funkcionira na temperaturama od -10C (i hladnije)?
[Vrh] Go down
NAVIGATOR
master
master
avatar

Male
Broj postova : 7274
Godine : 43
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 05.04.2010

PostajNaslov: Re: Kuhala i gorivo za kuhalo   08.11.12 17:36

bez obzira na deklaracije moje je iskustvo drugačije, dakle pri nižim temperaturama od oko +10 pa na niže kad se kuhalo upali kako sam napiso počinje goriti relativno slabo. no kada se plamenik zagrije(desetak sekundi), komora u kojoj se mješaju plin i zrak, onaj metalni zatvoreni prostor ispod samog plamenika, tada kuhalo profunkcionira punim plućima i radi bez problema na svim temperaturama na kojima sam ga do sada koristio , negdje -12.

istina je da ovo portabilno kuhalo nema metalni lajtung koji predgrijava tekući plin prolaskom klroz otvoreni plamen poput omni fuela i sličnih ali ima komoru koja zagrijava smjesu plina i zraka i znatno unaprijeđuje korištenje hohera u hladnim uvjetima.

nije sve u linkovima i klikovima neke je stvari uputno isprobati na terenu.

normalno je da si dobio takav odgovor jer se proizvođač njime ograđuje od eventualne reklamacije.

tako i na svim mountainbajkovima u garanciji piše da nisu za profesionalno spuštanje niz brdo(a bajk košta 40 000kn)????
[Vrh] Go down
st1700st
bebač
bebač
avatar

Male
Broj postova : 14
Godine : 33
Lokacija : split
Datum registracije : 25.02.2012

PostajNaslov: Re: Kuhala i gorivo za kuhalo   07.12.12 5:25

Molim vas,možda je moje pitanje glupo,al ko pita ne skita.
Imam kuhalo tj kartušu koja ima navoje i onda se zavida za kuvalo.Mene zanima da li mogu nakon koristenja ugasit kuvalo i odvidat kartušu ili kad je jednom zavidam onda je moram koristit dok se ne potroši,.Hvala
[Vrh] Go down
mali mačak
lingua
lingua
avatar

Male
Broj postova : 352
Godine : 40
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 06.11.2009

PostajNaslov: Re: Kuhala i gorivo za kuhalo   07.12.12 8:38

@st

Ma ne brini, glupa pitanja su bila izmedju 2h-3h ;-)))
Tome i sluzi navoj, da ih mozes odvojiti nakon koristenja. To se ne smije raditi samo sa onim tipom kartusa koje se nabiju u kuciste kuhala.
[Vrh] Go down
divlji grab
lingua
lingua


Male
Broj postova : 317
Godine : 43
Lokacija : Kaštela
Datum registracije : 02.01.2011

PostajNaslov: Re: Kuhala i gorivo za kuhalo   08.12.12 16:05

Jedan moj prika Goran ima plinsku bocu zapremnine malo manje od 2L. Ima i nastavak za kuhati i nastavak lampu. Traje mu plin po 3 mjeseca. Boca i nastavak su oko 200 kuna i navodno ih ima uzeti u Splitu ispod radiocentra i u K. Sućurcu se mogu napuniti. Jedino što je malo veća pa ne ide u ruksak nego u ruku pa nosi, ali nije teška i stvarno nam je dobro poslužila više puta. Pitam ga da slika pa stavim ovdje u temu.
[Vrh] Go down
mali mačak
lingua
lingua
avatar

Male
Broj postova : 352
Godine : 40
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 06.11.2009

PostajNaslov: Re: Kuhala i gorivo za kuhalo   08.12.12 20:39

@divlji grab

Sa tom bocom je najveci problem sto ju rijetko gdje imas za napuniti... To ljudi inace koriste za lovit lignje na osti u plicaku,za rucni feral...po meni idealna za barku ili sl. ali za u ruksak ipak malo preteska. Lampa koja ide na nju ne moze ici i na kartusu jer je navoj drugaciji-prilagoden je plinskoj boci a ne kartusi.
[Vrh] Go down
NAVIGATOR
master
master
avatar

Male
Broj postova : 7274
Godine : 43
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 05.04.2010

PostajNaslov: Re: Kuhala i gorivo za kuhalo   08.12.12 20:45

imao sam i ja takvu bocu sa jednim i dva plamenika i sa svjetiljkom, ali kako si i sam naveo to je toliko teško i glomazno da je to jedino funkcionalno ako ideš kampirati direkt iz automobila.
nama je to služilo upravo za to kada smo išli po kampovima yuge prije 30 godina.
[Vrh] Go down
divlji grab
lingua
lingua


Male
Broj postova : 317
Godine : 43
Lokacija : Kaštela
Datum registracije : 02.01.2011

PostajNaslov: Re: Kuhala i gorivo za kuhalo   09.12.12 10:14

Ta boca i je da se nosi na bliže i kratke izlete. Stalno je u gepeku, a kad se ide negdje gdje je od mjesta parkiranja šetnja najduža 1-2 km onda se ponese, ostalo nema smisla. Naravno da nije za ruksak, ali služila nam je u niz situacija.
[Vrh] Go down
Mraz
master
master
avatar

Male
Broj postova : 6766
Godine : 32
Lokacija : Delnice
Datum registracije : 26.02.2010

PostajNaslov: Re: Kuhala i gorivo za kuhalo   09.12.12 10:36

Ako sam dobro shvatio pričate o ovakvoj boci:Moja mislim da je zapremnine 3l. Koristim ju na "auto/gliser" kampiranjima za pripremu hrane. Kartuša plina od 450gr (Campingaz, Coleman, Primus) je oko 70kn a punjenje ove boce me dođe 20ak kn tako da radije uzmem (kada to mogu) ovu bocu nego neki mini-kuhalo.


[Vrh] Go down
mali mačak
lingua
lingua
avatar

Male
Broj postova : 352
Godine : 40
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 06.11.2009

PostajNaslov: Re: Kuhala i gorivo za kuhalo   09.12.12 11:36

E da, to je to... Ali postoji i jos manja i tanja boca koja se puni.
[Vrh] Go down
divlji grab
lingua
lingua


Male
Broj postova : 317
Godine : 43
Lokacija : Kaštela
Datum registracije : 02.01.2011

PostajNaslov: Re: Kuhala i gorivo za kuhalo   09.12.12 20:20
O tome sam pričao. "Dobra naša kuvarica, di je sve bila i kuvala.."
[Vrh] Go down
NAVIGATOR
master
master
avatar

Male
Broj postova : 7274
Godine : 43
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 05.04.2010

PostajNaslov: Re: Kuhala i gorivo za kuhalo   10.12.12 2:10

divlji grabe
takvu sam ja imao, identičnu i još jednu narančastu sa dva plamenika. prošla je ta cijelu jugu i dobar dio europe(u autu)
[Vrh] Go down
Frenky
spikač
spikač
avatar

Male
Broj postova : 923
Godine : 63
Lokacija : Osijek
Datum registracije : 18.10.2012

PostajNaslov: Re: Kuhala i gorivo za kuhalo   10.12.12 2:14

ja i dan danas imam takvu bocu i nezamjenjiva je za autdor kotlić
[Vrh] Go down
divlji grab
lingua
lingua


Male
Broj postova : 317
Godine : 43
Lokacija : Kaštela
Datum registracije : 02.01.2011

PostajNaslov: Re: Kuhala i gorivo za kuhalo   10.12.12 19:50

Vjerujem da su vam slična iskustva sa mojima. Jačina plamena na ovoj bucki je dosta dobra, kava se brzo napravi, podgrijavalo se i kuhalo svašta, pa i ozbiljnih obroka, tipa gulaš i fažol. Ujedno, kad bi pao mrak, namontirala bi se ova mala lampa koja osvijetli oko sebe u krugu 10 metara.
[Vrh] Go down
puls
guru
guru
avatar

Male
Broj postova : 2909
Godine : 40
Lokacija : ZG
Datum registracije : 05.03.2010

PostajNaslov: Re: Kuhala i gorivo za kuhalo   10.12.12 20:14

Ove boce punite sami ili?

Moraju li imati valjan atest?
[Vrh] Go down
neven
lingua
lingua
avatar

Male
Broj postova : 393
Godine : 50
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 21.09.2009

PostajNaslov: Re: Kuhala i gorivo za kuhalo   11.12.12 15:04

Puls !
Ove boce od 3 litre moglo se puniti samo na plinskoj stanici na Savišću bar sam ih jedno vrijeme
tamo punio poslije sam uzeo veču bocu.Što se tiče atesta sam radnik koji ti puni bocu vidi u kakvom je stanju i može a i ne treba ovisi o tome kakve je volje zatražit da kupiš novu bocu.
[Vrh] Go down
puls
guru
guru
avatar

Male
Broj postova : 2909
Godine : 40
Lokacija : ZG
Datum registracije : 05.03.2010

PostajNaslov: Re: Kuhala i gorivo za kuhalo   11.12.12 15:34

Hvala, znam da tako nekako funkcionira....

Mislio sam (a i načuo nešto o tome) da je moguće nešto u samogradnji izvesti da se pune iz kućne (10 kg) boce...
[Vrh] Go down
Frenky
spikač
spikač
avatar

Male
Broj postova : 923
Godine : 63
Lokacija : Osijek
Datum registracije : 18.10.2012

PostajNaslov: Re: Kuhala i gorivo za kuhalo   11.12.12 16:02

puls je napisao/la:
Hvala, znam da tako nekako funkcionira....

Mislio sam (a i načuo nešto o tome) da je moguće nešto u samogradnji izvesti da se pune iz kućne (10 kg) boce...


naravno da se može puniti, samo trebaš imati priključak na jednu i drugu bocu bez redukcionog ventila i veliku bocu okrenuti naopačke da iz nje teče tekuća faza.

kombinacija no.2 je da napraviš priključak za punjenje na auto pumpi

kombinacija no.3 je da meni doneseš bocu i platiš cugu da ti je napunim.
[Vrh] Go down
puls
guru
guru
avatar

Male
Broj postova : 2909
Godine : 40
Lokacija : ZG
Datum registracije : 05.03.2010

PostajNaslov: Re: Kuhala i gorivo za kuhalo   11.12.12 16:30

kombinacija 1.....imaš li kakvu skicu za samogradnju?

kombinacija 3.....palac gore, ako se kad odlučim da "oživim" svoju bocu, javim ti se..
[Vrh] Go down
Frenky
spikač
spikač
avatar

Male
Broj postova : 923
Godine : 63
Lokacija : Osijek
Datum registracije : 18.10.2012

PostajNaslov: Re: Kuhala i gorivo za kuhalo   11.12.12 17:11

puls je napisao/la:
kombinacija 1.....imaš li kakvu skicu za samogradnju?

kombinacija 3.....palac gore, ako se kad odlučim da "oživim" svoju bocu, javim ti se..nemam skicu, ali trebaš dva priključaka koji na se jednoj strani našerafe na ventil boce, a na rugoj strani se natakne crijevo, ništa bez tokara...
[Vrh] Go down
puls
guru
guru
avatar

Male
Broj postova : 2909
Godine : 40
Lokacija : ZG
Datum registracije : 05.03.2010

PostajNaslov: Re: Kuhala i gorivo za kuhalo   11.12.12 17:20

kužim...na ovu stranu do velike boce bi se mogao iskoristiti original nepovratni ventil koji ima potreban priključak za crijevo, a na drugu stranu samo priključak bet nepovratnog...
[Vrh] Go down
divlji grab
lingua
lingua


Male
Broj postova : 317
Godine : 43
Lokacija : Kaštela
Datum registracije : 02.01.2011

PostajNaslov: Re: Kuhala i gorivo za kuhalo   11.12.12 17:40

Ljudi, nemojte se zafrkavat da ne bi bilo belaja. Kupite jednom u životu ovu malu bocu i imate je cijeli život.
[Vrh] Go down
Frenky
spikač
spikač
avatar

Male
Broj postova : 923
Godine : 63
Lokacija : Osijek
Datum registracije : 18.10.2012

PostajNaslov: Re: Kuhala i gorivo za kuhalo   11.12.12 20:29

puls je napisao/la:
kužim...na ovu stranu do velike boce bi se mogao iskoristiti original nepovratni ventil koji ima potreban priključak za crijevo, a na drugu stranu samo priključak bet nepovratnog...
nisam siguran na kaj misliš, ali mislim da ventil koji ti zoveš nepovratni je ustvari redukcioni i kroz taj ide tekuća faza ako izvrneš bocu, samo je mali protok.
[Vrh] Go down
Frenky
spikač
spikač
avatar

Male
Broj postova : 923
Godine : 63
Lokacija : Osijek
Datum registracije : 18.10.2012

PostajNaslov: Re: Kuhala i gorivo za kuhalo   11.12.12 20:30

divlji grab je napisao/la:
Ljudi, nemojte se zafrkavat da ne bi bilo belaja. Kupite jednom u životu ovu malu bocu i imate je cijeli život.pa takve i imamao, smao je u zagrebu ponestalo punitelja plina u kamp boce.
[Vrh] Go down
divlji grab
lingua
lingua


Male
Broj postova : 317
Godine : 43
Lokacija : Kaštela
Datum registracije : 02.01.2011

PostajNaslov: Re: Kuhala i gorivo za kuhalo   11.12.12 21:32

Ima li u Zaprešiću, Gorici ili Sesvetama?
[Vrh] Go down
FrankyRC
spikač
spikač
avatar

Male
Broj postova : 546
Godine : 32
Lokacija : Makarska
Datum registracije : 19.11.2011

PostajNaslov: Re: Kuhala i gorivo za kuhalo   30.12.12 3:47

Jel ima itko iskustva sa kuhalima na alkohol il etanol gel na večim visinama tipa 2000m-4000m i minus temperaturama?
[Vrh] Go down
Sponsored content
PostajNaslov: Re: Kuhala i gorivo za kuhalo   

[Vrh] Go down
 
Kuhala i gorivo za kuhalo
[Vrh] 
Stranica 3 / 8.Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next
 Similar topics
-
» BCB CRUSADER KUHALO
» Punjenje kartuša
» MRE grijac kao kuhalo
» IMPROVIZIRANO KUHALO
» MRE - Meals Ready to Eat

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
FORUM PREŽIVLJAVANJA :: OPREMA :: INDIVIDUALNA OPREMA-
Forum(o)Bir: