FORUM PREŽIVLJAVANJA

prvi Hrvatski forum preživljavanja, bushcrafta, pustolovine i prirode
 
Početna stranicaO autoruRegistracijaLogin

Share
 

 Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi

Go down 
Go to page : 1, 2, 3, 4  Next
Autor/icaPoruka
Mshai
spikač
spikač
Mshai

Male
Broj postova : 652
Godine : 35
Lokacija : kraj drva života
Datum registracije : 29.01.2009

Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi Empty
PostajNaslov: Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi   Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi Empty15.05.09 20:48

Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi Procorbis

Ovo nije survival topic... ali nikad ne znaš kakvo će ti znanje baš sutra moći zatrebati i spasiti glavu.Pa hajdemo se stvarno i detaljno upoznati sa opremom. Idemo naučiti jedni druge kako razlikovati kvalitetno od nekvalitetnog. Nismo sigurni u naziv nekog komada obuće, odjeće, alata...? Naučimo jedni druge. Od nekud se treba krenuti i neka ovaj topic bude za sveopće upoznavanje sa najširim spektrom opreme koja bi se mogla naći na putu s nama u našemu ruksaku. Svatko tko primjeti da sam nešto preskočio neka dopiše i doda neki predmet i ja ću ga uvrstiti na listu i time pretvoriti ovo u malu virtualnu enciklopediju od A do Ž o opremi za sve aktivnosti u prirodi.


VODA

Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi Voda

Voda je početak početaka za bilo kakav odlazak u prirodu. Kad kažem voda, time mislim na čuture, hidratacijske sustave, termosice i slično što nose našu vodu, tj. bilo koju drugu tekućinu.
Čuture postoje svih veličina i gotovo u svim materijalima - od plastike, aluminija, čelika, polikarbonata... itd. Cijena čutura varira od 30kn pa do 200-300kn, a sve ovisi o proizvođaču, litraži i materijalu od kojeg je čutura napravljena. Čovjek bi dnevno trebao popiti 1-2 litre vode. Sa sobom uvijek nosim SIGGovu čuturu od 1litre koja je od aluminija. Plastične čuture nisu dobre za duži period vremena jer se unutarnja stijenka troši, poprima mirise i bakterije.

Što se hidratacijskih sustava (mjehova) tiče njih jako toplo preporučam. Ideja hidratacijskog sustava je da na leđima imate kao malu devinu grbu (svi moderni ruksaci imaju poseban dio za umetnuti hid. sustave) koja može sadržati od 1-4 litre vode u mjehu od posebne gume koja je obično zaštičena vanjskom "košuljicom" iz kojeg preko cijevčice koja vam ide preko ramena pijete vodu non-stop u malim gutljajima i time kontinuirano hidratirate svoje tijelo. Cijene variraju od 100 do 250 kn.

Termosice su odlične ako želite sačuvati tople čajeve ili juhe za jelo. Cijena im je od 80 do 200kn. Svoju termosicu koju baš i ne nosim često jer mi je nepotreban teret sam kupio u konzumu za 35kn. Od aluminija je i po snijegu mi je održala čaj vrlo toplim punih 5 sati.

I mjehovi i čuture i termosice bi se s vremena na vrijeme trebali čistiti tabletama koje su napravljene baš za to.
RUKSACI

Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi Ruksaci

Za jednodnevne izlete najobičniji školski ruksak je sasvim dovoljan. No, za višednevne dobar ruksak, od 70 l pa nadalje stvarno može napraviti nevjerojatnu razliku između magarčevog tegljenja stvari do jedne opterečene ali puno udobnije šetnje. Koliko znam ruksaci se djele na planinarske i alpinističke. Razlika je u njihovom obliku, tj. širini. Alpinistički će pratit vanjsku širinu vašeg tijela i neće imati džepove sastrane koji kad se napune prošire u širinu ruksak i time strše van- razlog tome je što se oblikom željelo maksimalno reducirati šansa da ćete bilo kojim djelom ruksaka zapet za stijenu, razderati ga i slično tako da se alpinistički ruksaci penju u visinu, a planinarski imaju i visinu i širinu. Kod odabira ruksaka obratite pozornost na nekoliko vrlo bitnih detalja:

- MATERIJAL: ako si možete priuštiti uvijek ciljajte na ripstop materijale od kojih je najbolji cordura. Tim materijalom je presvučena gotovo sva oprema američkih specijalaca jer se pokazala najotpornijom na sve moguće uvjete.
- ŠAVOVI: vareni ljepljeni šavovi prije svega. Ti šavovi garantiraju puno veću vodo-otpornost ruksaka od ostalih. Također, bolji ruksaci imaju "tajne" pretince, obično pri dnu, u kojima su smještene "kabanice" za ruksak koji je dodatna zaštita od onih najjačih kiša.
- ANATOMIJA: Kvalitetni ruksak ima 4 anatomski riješena detalja na sebi - 1. anatomski prati oblik leđa - može biti i pojačan aluminijskom konstrukcijom, 2. ima mrežicu koja upija znoj, dobro diše i brzo se suši, 3. ima posebne spužve pri dnu koje se namjeste na kukove tako da oni nose težinu, 4. ima vezicu koja se poveže iznad prsiju koja prenese dio težine i na ramena da koliko-toliko rastereti kralježnicu.
- DODACI: mora imati zatetače i okne na koje se mogu pričvrstiti cepin, dereze, skije... itd. Svaki kvalitetan ruksak to ima. Poželjno je da se do glavnog djela zapremnine može doći odozgo i odozdo. Leđni dio se mora moć korigirat po visini izletnika - od Small, Medium, Large pa do XLarge. Također, da u unutarnjem djelu ima odjeljak za hidratacijski sustav... itd.

Cijena... od 800-pa do 2000kn. Skupo... No, gledajte akcije. Non-stop su nekakve akcije s prodajom ruksaka. Ja sam svoj ruksak koji košta 900kn platio 500.

ŠATORI

Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi Sator

Već je bilo mnogo govora o šatorima, i s punim pravom, jer šator je svakom čovjeku koji ode u prirodu na duže vrijeme pravo utočište od svih vremenskih neprilika koje ga mogu zadesiti.
Šatori mogu biti za jednog čovjeka ili čak za čitavu obitelj. Složeni šator težinom može jedva prelaziti 1kg, ili pak biti težak čak 20ak kg kao što su oni obiteljski. Obično su jedno-slojni ili dvo-slojni. Kad kažemo dvo-slojni to znači da šator ima fizički odjeljenu vanjsku membranu koja prekrije unutarnju membranu koja drži kostur šatora. Vanjski materijal je obično od poliestera ili poliamida. Poliamid je čvršći a poliester je otporniji na UV zrake. Da bi dobili potpuno vodootporan šator moramo uzeti onaj s ljepljenim šavovima. Šator koji NEMA ljepljene, tj. varene šavove će promočiti kod jačih i dužih kiša. Podni dio bi trebao biti od poliamida ili poliestera. Polietilen nije pouzdan materijal za podnu zaštitu. Štapovi koji drže membrane šatora mogu biti od aluminija ili fiberglasa - prednost se daje aluminiju jer je čvršći i otporniji, a lakši od fiberglasa. Klinovi su obično čelični ili aluminijski. Čelični su čvršći ali i teži, aluminijski se lako savijaju. Kvalitetniji šatori će iznutra imati i raznorazne džepove za odlaganje stvari. Također, uzmite u obzir kod odabira šatora da obično pali princip -1 osoba od onog što piše (jer uzmite u obzir da ako nemate prekriven prostor ispred ulaza nemate gdje ostaviti opremu nego unutra sa sobom). Cijene variraju od 200kn pa do 3000 kn za extremne visinske šatore. Kvaliteni šatori za čitavu obitelj su još skuplji, no nikome od nas to ne treba jer dosad nisam nikad vidio čitavu obitelj zajedno na kampiranju (nisu svi za to).
VREĆE ZA SPAVANJE

Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi Vreca

Vreće za spavanje se djele na sintetički punjene i pernate, s unutarnjim materijalima od 100% sintetike ili 100% pamuka. Sintetičke vreće su punjene sa nekakvim šupljim vlaknima, a pernate su punjene sa perjem i paperjem. Pernate vreće bolje griju, ALI, ako se natope vlagom potpuno otkazuju dok to nije slučaj sa sintetičkim vrećama. Pernate vreće su namjenjene extremnim uvjetima na visokim i hladnim mjestima ispod nule - tamo one griju kak spada, gotovo svuda ostalo ih vlaga uništi.
Extremne temperature (svaka vreća ima 3 ili 4 temperature ispisane, extremne su one krajnje gornje i krajnje doljnje) na markicama vreća nemojte gledati!!! Dakle, ako na markici piše da vreća ide na +20 +6 -6 -20, to znači da će vas vreća odlično služiti na temperaturi od +6 i -6. Mjerenja koja su izvedena za extremne temperature su isključivo individualna i niti jedan proizvođač vam neće garantirati da će vas npr ova extremna -20 vreća spasiti od hipotermije na -20 ako nemate dodatnu toplinsku opremu na sebi. To je JAKO BITNO! Također, kvalitetnije vreće se djele na desnu i lijevu vreću, što znači da se dvije mogu spojiti u jednu pomoću zatvarača. Dakle, ako idete s curom, ili cure ako idete s dečkom, znači da se možete spojiti... a kad se spojite... to znači da vam i na -20 može biti toplo uz određene radnje "ispod" pokrivača. (:
Obratite pozornost na dimenzije spakirane vreće, težinu, i veličinu raširene vreće - jer ak ste visoki da vam se ne bi dogodilo da ostanete virit previše iz vreće.PODLOGE ZA SPAVANJE

Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi Podloga11

Radi kvalitetnije izolacije od tla podloge, karimati i napuhujuće podloge su zlata vrijedne. Mnogi se izletnici bude oko 3 ujutro od hladnoće kad im zemlja na kojoj spavaju ukrade njihovu tjelesnu toplinu. Radi bolje izolacije, ali i mekšeg ležaja izmišljene su podloge za spavanje. Cijenom variraju od 30ak kuna pa do 400 kuna. Obične karimate (kakve možete vidjeti da rado koriste yoga praktičari) svojom debljinom i materijalom nisu dovoljno otporni na deranje i bušenje od raznoraznog šumskog tla, također i one napuhujuće podloge djele isti problem. Komfor na njima je najbolji, ali ćete za one kvalitetne morati izdvojiti svotu od kojih 300-injak kuna - i uvijek budno paziti na što ih spuštate. Osobno, svima preporučam podloške od EVAMAT pjene. Koštaju oko 150-200kn, ali i vrijede zadnjeg novčića. Svojom debljinom spadaju među najdeblje podloške, pjena je zadovoljavajuće otporna na deranje i bušenje (premda je riječ o pjeni koja non-stop diše nova rupa od npr. trna neće napraviti nikakvu razliku u udobnosti ležaja). EVAMAT pjenu koju imam koristio sam na već nekoliko kampiranja i vjerujte mi kad kažem (a uostalom pitajte druge forumaše koji me znaju) - na njoj spavam ko top. (:RUKAVICE, ŠAL, KAPA, ČARAPE

Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi Rukavice

Čovjek po noći, kad sunce zađe, ostane usamljen kao toplo tijelo koje isijava i time gubi ogromnu količinu topline. Navodno se oko 70% tjelesne topline gubi samo preko glave i vrata. I zato, bez obzira da li je ljeto ili zima, sa sobom u ruksaku uvijek može dobro doći imati rukavice, šal palestinku ili kakvu drugu maramu, kapu i naravno na nogama kvalitetne čarape.
RUKAVICE - osobno preferiram rukavice s otvorenim prstima radi praktičnosti. Danas mnogi proizvođaći nude rukavice bez prstiju s "kapuljaćom za prste". Od materijala, ako se ne varam, najtraženije su one od kuhane vune. Fora s tim rukavicama je da mogu biti mokre izvana, smrznute, a da iznutra i dalje griju. Nemam ih (još), tak da vam samo prenosim što je meni rečeno. Idealne rukavice bi bile one koje na dlanu imaju prišiveno kožno pojačanje za stisak jer vrlo često moramo koristiti ruke za teže fizičke radove na terenu.
ŠAL, PALESTINKA, MARAMA - Čak i ljeti noći su često vrlo vlažne i prohladne. Radi ugodnog sna, bez potrebe održavanja vatre a da se minimalizira gubljenje tjelesne topline preko vrata - stavlja se šal, palestinka ili marama. Osobno, preferiram palestinku jer je mutlifunkcionalna a svi znamo da je multifunkcionalnost pojedinog predmeta najbitniji temelj svake stvarčice koju furamo sa sobom. Palestinka može poslužiti za imobilizaciju ozlijeđenog extremiteta, za stvaranje hlada ili dodatne "zakrpe" djela skloništa koje je izloženo vjetru, preko nje se može filtrirati voda, grije nas, čuva od sunca, snijega, prašine ili pijeska, može se namotati kao kapa u svrhu čuvanja od sunca, grijanja ili pak prikupljanja znoja... itd.
KAPA - Također, uz gore navedeno ovdje je jako bitna kapa. Ima ona stara planinarska - ako ti je hladno za noge, stavi kapu na glavu. Isprobao, i stvarno pali. Preko glave također gubimo nešto tjelesne topline i kapa je odličan dodatak. Danas, postoje kape od svakakvih materijala, pa čak i vodonepropusnih gore-tex membrana koje garantiraju nepromočivost. Imam jednu takvu gore-tex kapu i mogu je samo nahvalit. Malo šuška, al kad se naviknete na to, odlična je za kišne dane.
BOONIE - I varijacije na temu su također zgodan predmet za imati na sebi. Štiti od sunca, ali je i praktičan jer se na njegov obod mogu prikačiti manji predmeti survival kita (npr. igle, udice, konci i slično). U potrebi kamuflaže, u te utore mogu se zataknuti grane i ostalo zelenilo biljnog svijeta radi razbijanja oku poznate siluete ljudskog tijela. Postoje boonie šeširi od boljih materijala koji su vodonepropusni, tako da se u njima može i prenositi, prikupljati voda i kišnica.
ČARAPE - Sa čarapama nemam nekog iskustva. Znam da alpinisti i planinari preporučaju Lorpen čarape radi kvalitete izrade i dugotrajnosti tih čarapa. Kvalitetna čarapa bi bila ona koja ima zadebljanje u predjelu prstiju i pete jer tamo noga najviše radi i najbrže uništava čarape. Cijena takvih čarapa se kreće od 70 do 150kn i alpinisti mi rekli da stvarno vrijede toliko. Ako netko ima što za nadodati slobodno neka napiše dolje pa ću ubaciti u tekst.

** Ovaj topic pišemo svi zajedno. Ako imate što za nadodati, napišite ispod i ja ću to lako ubaciti unutar teksta. Nastavak slijedi.**

Citat :
Slijedi:
- gojze i visoke tenisice
- kvalitetne jakne
- kompas
- sjekirica, kukri, parang... itd
- špaga
- kutija prve pomoći
- kuhala, pribor za jelo
- Alu folija
- dereze, cepini i gamaše
- naglavne lampe i ostale svjetiljke
- razno


Zadnja promjena: Mshai; 18.11.09 18:04; ukupno mijenjano 2 put/a.
[Vrh] Go down
mimir
lingua
lingua
mimir

Male
Broj postova : 266
Godine : 30
Lokacija : np-kc-zg
Datum registracije : 15.04.2009

Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi Empty
PostajNaslov: Re: Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi   Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi Empty17.05.09 17:21

da
preporuka ako idete nekud van države pogledajte u dućanima sa camping opermom može se naći dosta jeftinije, barem je tak bilo ranije jer kod nas nisam bas naisao na sator koji sam trazil a to je bio za 6 osoba ,naso sam jedan ja mislim i to za par tisuća kuna a vani u njemackoj sam naso za 90eura , a nemogu ga naci na netu, u princiupu bio je vis a vis 6, od globusa, sad ako nekom pomogne pomogne .
[Vrh] Go down
Gost
GostKompletna oprema za višednevni boravak u prirodi Empty
PostajNaslov: Re: Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi   Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi Empty14.06.09 0:04

Naravno da postoji interes. Kad se količina informacija o ovoj temi skupi (u čemu će pomoći svi oni koji pitaju što im nije jasno ili argumentirano i kvalitetno komentiraju iznesene informacije) treba napraviti članak/vodič te ga objaviti u podforumu magazin.

-------
Također bio bilo dobro praviti paralelni topic, gdje bi pala rasprava o alternativnoj opremi tj. onome što možemo iskoristiti za određenu namjenu iako mu to nije prvotna namjena.
Npr. najlon ili šatorsko krilo mogu zamijeniti šator.
vata, tamponi su izvrsni firestarteri
-znači ne alternative iz prirode, nego alternative iz našeg svakodnevnog života (umjetni materijali)
[Vrh] Go down
mariobab
guru
guru
mariobab

Male
Broj postova : 2034
Godine : 56
Lokacija : zg
Datum registracije : 28.01.2009

Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi Empty
PostajNaslov: Re: Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi   Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi Empty14.06.09 0:22

Potpuno se slažem, imam sa sobom žicu za gitaru, koja može poslužiti za manju omču za zamku, a danas je poslužila kao ručka za džezvu...Građevinska cerada mi zamjenjuje šator već godinama, zračnica od bicikla ni drži PSK, a služi i sitno narezana za potpalu...
[Vrh] Go down
http://bushcraft-forum.findtalk.biz/
Mshai
spikač
spikač
Mshai

Male
Broj postova : 652
Godine : 35
Lokacija : kraj drva života
Datum registracije : 29.01.2009

Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi Empty
PostajNaslov: Re: Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi   Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi Empty22.08.09 23:35

Dodane su PODLOGE ZA SPAVANJE, KAPE, ŠAL, RUKAVICE I ČARAPE. Čarape sam loše obradio jer koristim obične pamučne. Slobodno pišite ispod ako imate što dodati.

Nastavak slijedi. Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi 450789
[Vrh] Go down
M5
lingua
lingua
M5

Male
Broj postova : 267
Godine : 39
Lokacija : Dalmacija
Datum registracije : 13.04.2009

Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi Empty
PostajNaslov: Re: Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi   Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi Empty07.09.09 23:09

Daj mi reci zašto polietilensko dno šatora nije pouzdano. U katalogu Iglu Šport-a piše, citiram:'Polietienski podovi su također vodonepropusni a koriste se kod jeftinijih modela šatora odnosno tamo gdje težina i volumen nisu bitni.'
Jeli tu glavni problem težina ili i kvaliteta izolacije? Ima li razlike između ljepljenih i varenih šavova, što se tiče vodonepropusnosti?
[Vrh] Go down
Mshai
spikač
spikač
Mshai

Male
Broj postova : 652
Godine : 35
Lokacija : kraj drva života
Datum registracije : 29.01.2009

Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi Empty
PostajNaslov: Re: Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi   Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi Empty10.09.09 23:15

M5 je napisao/la:
Daj mi reci zašto polietilensko dno šatora nije pouzdano. U katalogu Iglu Šport-a piše, citiram:'Polietienski podovi su također vodonepropusni a koriste se kod jeftinijih modela šatora odnosno tamo gdje težina i volumen nisu bitni.'
Jeli tu glavni problem težina ili i kvaliteta izolacije? Ima li razlike između ljepljenih i varenih šavova, što se tiče vodonepropusnosti?
A, oprosti, nisam vidio.

Ovako,

polietienski podovi su ok, ali su tanji i manje otporni na deranje i slično. Zato i piše da dobiješ na lakoći šatora, ali gubiš na kvaliteti zahtjevnijih terena. Ja na svom imam tlo od poliestera, što je nešto bolje od polietilena ali i dalje moram paziti na deranje. Prava vodootpornost poda se dobiva s onim obično crnim premazom (poliuretanskim) i dno treba biti vareno. Razlika između varenog i ljepljenog je mala, s tim da je vareno ipak bolje zbog načina obrade. Po hijerarhiji od lošeg prema boljem bi išlo - šivano -> ljepljeno -> vareno. Šivano nikako ne jer će ti kroz te male utoriće ulaziti voda. Ljepljeno ili vareno ti je pogodak i oba su ti jako vodootporna, s tim da će ti vareni biti za nijansu otporniji na deranje. I bez obzira kakav šator imao, uvijek sa sobom nosi šatorsko krilo ili vreće za smeće da postaviš ispod šatora. Tako će ti trajati koliko god bude potrebno!

Eto, to ti je iz mog iskustva i priča što su mi pričali prijatelji planinari i alpinisti.
[Vrh] Go down
M5
lingua
lingua
M5

Male
Broj postova : 267
Godine : 39
Lokacija : Dalmacija
Datum registracije : 13.04.2009

Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi Empty
PostajNaslov: Re: Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi   Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi Empty10.09.09 23:23

E hvala ti. Aj mi još samo reci o nepromočivosti, koliki bi trebao biti tzv. vodni stupac? U tom katalogu piše da se sve preko 1000mm smatra potpuno vodootpornim. I koliko je za vjerovat onim deklaracijama na šatorima, što se tiče visine tog stupca?
[Vrh] Go down
Mshai
spikač
spikač
Mshai

Male
Broj postova : 652
Godine : 35
Lokacija : kraj drva života
Datum registracije : 29.01.2009

Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi Empty
PostajNaslov: Re: Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi   Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi Empty11.09.09 0:10

M5 je napisao/la:
U tom katalogu piše da se sve preko 1000mm smatra potpuno vodootpornim. I koliko je za vjerovat onim deklaracijama na šatorima, što se tiče visine tog stupca?
Da, sve iznad 1000mm bi trebalo biti ok. Jedino što ti se može dogodit pri jakih kiša je da ako ne napraviš opkop za odvodnju oko šatora, da ti se takvo vodootporno dno može pretvorit u "barku" koja bi doslovno otplovila ako ti nisi u šatoru. No, nisam nikad čuo da se to nekom dogodilo, ali upozoravaju na to. Gledaj si na tri najbitnije stvari glede šatora:

- da ima ljepljene ili varene šavove
- da ima taj premaz na dnu
- i da je dvoslojan (a to su ti svi srednji i visoko kvalitetni trosezonski šatori)

- plus nije loše uzeti one štapove skeleta šatora da su od aluminija. Fiberglasni su gotovo svima koje znam pukli

Sve ostalo ti je manje bitno.
[Vrh] Go down
M5
lingua
lingua
M5

Male
Broj postova : 267
Godine : 39
Lokacija : Dalmacija
Datum registracije : 13.04.2009

Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi Empty
PostajNaslov: Re: Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi   Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi Empty11.09.09 20:37

Danas sam u Inter sportu vidio McKinley šator od 500-tinjak kn na kojem piše da su spojevi ljepljeni/šivani. Dal' da to zaobiđem u širokom luku?
[Vrh] Go down
Mshai
spikač
spikač
Mshai

Male
Broj postova : 652
Godine : 35
Lokacija : kraj drva života
Datum registracije : 29.01.2009

Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi Empty
PostajNaslov: Re: Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi   Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi Empty11.09.09 22:00

M5 je napisao/la:
Danas sam u Inter sportu vidio McKinley šator od 500-tinjak kn na kojem piše da su spojevi ljepljeni/šivani. Dal' da to zaobiđem u širokom luku?
Slobodno. Kroz te zašive će ti se kod jačih padalina uvlačiti vlaga i voda.
[Vrh] Go down
šaran_porcijaš
bomber
bomber
šaran_porcijaš

Male
Broj postova : 150
Godine : 37
Lokacija : Os-Zg
Datum registracije : 19.04.2009

Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi Empty
PostajNaslov: Re: Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi   Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi Empty11.09.09 22:05

Malo sam se oporavio od majmunova pa da se prikljucim necem normalnom.
Moj je stav da Mckinley kao Intersportova robna marka nije baš firma za krucijalnu opremu.
Što se tiče šatora toplo bi preporučio Salewu osobno posjedujem Denali model i nema šta za prigovorit.
[Vrh] Go down
LUKSA
guru
guru
LUKSA

Male
Broj postova : 2398
Godine : 47
Lokacija : Petrinja
Datum registracije : 21.02.2009

Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi Empty
PostajNaslov: Re: Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi   Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi Empty11.09.09 22:47

kod šatora je bitno za koje godišnje doba je napravljen pa do onih visokogorskih, cjelogodišnji šator je cca. 3000,
ako smo na kampiranju od ožujka do listopada i taj od 500 kn je ok, ako se ima novaca kupuj , ali ako se nema ? Imao sam Mckinley za 6 osoba za ljeto šator velik , spavaš ko gospodin u kampu,
Sad imam čini mi se oregon 3 iste marke za nekih 350 kn na sniženju ja sam prezadovoljan a i onako na preživljavanje ne idem sa takvim šatorom, lako ga je postaviti ali nije za to!Za 350 kn vrijedi svaku lipu i ja ga nebi šivao i krojio za te novce!

Znam da Englezi kažu da nisu toliko bogati da kupuju jeftino!
i slažem se!

Ali otkuda toliko para za sve?
Planinarenje, MTB, Kampiranje, preživljavanje!Za kvalitetnu opremu i sve te aktivnosti treba biti dobro potkožen!

Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi IMG_2038

Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi IMG_1972

Evo kako šator izgleda., predsoblje naprijed, odostraga ista stvar, prostor poseban na zatvarač za obuću, dolje podloga, jedna osoba ga bez problema brzo postavi!

Dobra fora su i oni okrugli šatori kakav ima Damir na Dravi i na !. susretu, postavi se za minutu!
[Vrh] Go down
http://luketic.robert@gmail.com
M5
lingua
lingua
M5

Male
Broj postova : 267
Godine : 39
Lokacija : Dalmacija
Datum registracije : 13.04.2009

Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi Empty
PostajNaslov: Re: Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi   Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi Empty11.09.09 23:41

Baš ovakav sam danas gleda, a bio je i Oregon 4 (za 4 osobe), nešto neznatno skuplji. Ja tražim šator prvenstveno za ljetno kampiranje uz more, ali bi ipak želio nešto pouzdanije, da me ne okupa neki jači ljetni pljusak.
[Vrh] Go down
LUKSA
guru
guru
LUKSA

Male
Broj postova : 2398
Godine : 47
Lokacija : Petrinja
Datum registracije : 21.02.2009

Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi Empty
PostajNaslov: Re: Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi   Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi Empty11.09.09 23:50

Misli da nebi trebao imati problema, opkopati okolo šatora, postaviti i podlogu ispod spavaone i nebi trebalo biti problema!

A voda i u kući nađe svoj put ili bilo gdje!
Tvoja lova, tvoj izbor!
[Vrh] Go down
http://luketic.robert@gmail.com
Mshai
spikač
spikač
Mshai

Male
Broj postova : 652
Godine : 35
Lokacija : kraj drva života
Datum registracije : 29.01.2009

Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi Empty
PostajNaslov: Re: Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi   Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi Empty12.09.09 0:37

M5 je napisao/la:
Baš ovakav sam danas gleda, a bio je i Oregon 4 (za 4 osobe), nešto neznatno skuplji. Ja tražim šator prvenstveno za ljetno kampiranje uz more, ali bi ipak želio nešto pouzdanije, da me ne okupa neki jači ljetni pljusak.
Ako ti 900kn nije previše, pogledaj si seriju od Outdoor Experta - RUPAL ili URAL. Jedina mana tim šatorima je što imaju šipke of fiberglasa. Osim toga, RUPAL šator ti mogu nahvaliti do neba s obzirom da je trosezonski i kako se je ponio za vrijeme jake i duge kiše. A URAL je navodno još nadograđeni RUPAL na bolje. Imaš sad u IGLUu nekakve akcije... tako da ti se itekako isplati ići pogledati tamo. Ako ćeš ići mi se javi da odemo zajedno, jer moram pogledati gamaše.
[Vrh] Go down
Psychotic
bomber
bomber
Psychotic

Male
Broj postova : 120
Godine : 33
Lokacija : Zg
Datum registracije : 08.04.2009

Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi Empty
PostajNaslov: Re: Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi   Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi Empty12.09.09 18:43

LUKSA je napisao/la:


Dobra fora su i oni okrugli šatori kakav ima Damir na Dravi i na !. susretu, postavi se za minutu!

Super je takav sator, postavi se za 20 sec + klinovi :bog: , al zajeban je za nosit bilogdje pjeske, autom super pjeske jedno veliko ne, prosle godine sam se s njim 14 sati navlacio po vlakovima kada sam isao u Češku na kampiranje.
Mislim super je sator, velik je i udoban, ne prokisnjava ni najmanje, 3 dana je kiša pljustala i nije nista prokislo, cak sam i u bari kasnije bio, jedino kondenzacija zajebava, al od tog ne mogu pobjec :bog: .

Drugi sator koji imam je neki jeftini i imam ga vec 4 godine i super mi sluzi, ne znam sad na pamet marku, pogledat cu, ali ono sto hocu reci da ima i oke satora koji nisu toliko razvikani :bog:
[Vrh] Go down
M5
lingua
lingua
M5

Male
Broj postova : 267
Godine : 39
Lokacija : Dalmacija
Datum registracije : 13.04.2009

Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi Empty
PostajNaslov: Re: Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi   Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi Empty12.09.09 21:03

Baš sam gleda ova dva (Ural i Rupal) i sviđaju mi se. Zasad su mi malo preskupi, ali mislim uzimat šator tek tamo na proljeće, pa se možda i nakanim na malo veću investiciju.
[Vrh] Go down
bushman
lingua
lingua
bushman

Male
Broj postova : 317
Godine : 51
Lokacija : INDJIJA,SRBIJA
Datum registracije : 07.05.2009

Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi Empty
PostajNaslov: Re: Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi   Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi Empty12.09.09 23:16

Pored toga sto su fizicki sklone lomljenju,sipke od fibera su mnogo krtije u hladnim vremenskim uslovima.
Zbog toga su one od aluminijuma zastupljene na kvalitetnijim satorima za sva cetiri godisnja doba.
[Vrh] Go down
Lynx
tipko
tipko
Lynx

Male
Broj postova : 67
Godine : 36
Lokacija : Pag
Datum registracije : 07.09.2009

Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi Empty
PostajNaslov: Re: Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi   Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi Empty15.12.09 1:57

Što je bilo s ovom temom? Odlično je počelo i nadam se da će se nastaviti ovaj post što je Mshai odlično napisao. Očekujem s nestrpljenjem kada će da se nastavi.
[Vrh] Go down
campy
tipko
tipko


Male
Broj postova : 90
Godine : 908
Lokacija : Obalica
Datum registracije : 27.09.2009

Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi Empty
PostajNaslov: Re: Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi   Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi Empty15.12.09 15:27

Dvoumim se između šatora Rupal i Ural3 iz Iglu-a....

Preporuka????

Ima li nešto bolje za te pare????
[Vrh] Go down
LUKSA
guru
guru
LUKSA

Male
Broj postova : 2398
Godine : 47
Lokacija : Petrinja
Datum registracije : 21.02.2009

Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi Empty
PostajNaslov: Re: Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi   Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi Empty21.12.09 20:48

Prije tjedan dana naletio sam u Turbo sportu na recimo povoljnu termo potkošulju za sve vrste zimskih aktivnosti!
Jučer prvi puta nosio na izlet i moram priznati da me ugodno iznenadilo!

Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi IMG_1177

majca grije dok ju nosiš, brzo se suši, i diše, znoj odvodi na više slojeve odjeće!
Za te novce toplo preporučam! 129 kn!

A posebno za susret na snijegu , jer znamo da je biti mokar na velikoj hladnoći smrt!

Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi IMG_1175

Pozdrav ekipa!
[Vrh] Go down
http://luketic.robert@gmail.com
Zeljko
bomber
bomber
Zeljko

Male
Broj postova : 116
Godine : 35
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 23.06.2009

Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi Empty
PostajNaslov: Re: Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi   Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi Empty21.12.09 23:06

I ja sam kupio istu tu potkošulju prošli tjedan, toplo preporučam.
[Vrh] Go down
http://www.prezivjeti.com
Ri istra
tipko
tipko


Male
Broj postova : 81
Godine : 40
Lokacija : Rijeka
Datum registracije : 09.01.2010

Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi Empty
PostajNaslov: Re: Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi   Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi Empty10.02.10 17:31

termo odjeca je prava stvar,osobno koristim klace i majcu,100% poliester i nikada je ne bi mjenjo za pamukili nesto slicno. odvaja znoj od koze,tako da si uvijek suh. nadam se da ce mi doci jos koj komplet. marka je kansas,inamjenjen je pomorcima na sjevernim morima. debljina naterijala je 1-2mm,mozda sam i puno rekao.
[Vrh] Go down
Rapidus
zelembara
zelembara
Rapidus

Male
Broj postova : 44
Godine : 31
Lokacija : blizu sunca, di je toplo..
Datum registracije : 26.01.2010

Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi Empty
PostajNaslov: Re: Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi   Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi Empty14.02.10 20:18

može li netko napisat nešto o hard shell jaknama, čini mi se kao odlična stvar za bilo kakav boravak u prirodi, ono što ja znam da su vodonepropusne, vjetronepropusne, da dišu, da izbacuju znoj na vanjsku membaranu, probao sam jednu u iglu sportu, činilo mi se da se neću moć pomaknut, ali je tako koncipirana da prati linije tijela(dakle da ne zapinješ svud uokolo) i daju punu pokretljivost, vareni šavovi, stvar mi se čini prva klasa, gledao sam mille marku ili tako nešto, oni bi trebali bit najbolji, cijena koliko sam skužio je dosta velika oko 2000-4000kn.
pa molim nekog ako zna više i bolje da me ispravi ili nadopuni..
hvala
[Vrh] Go down
Rapidus
zelembara
zelembara
Rapidus

Male
Broj postova : 44
Godine : 31
Lokacija : blizu sunca, di je toplo..
Datum registracije : 26.01.2010

Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi Empty
PostajNaslov: Re: Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi   Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi Empty14.02.10 20:33

ispravak: marka je millet, čuo sam da oni imaju najkvalitetniju opremu, ali da su i cijene visoke, pa može malo i o tome.. hvala
[Vrh] Go down
Rapidus
zelembara
zelembara
Rapidus

Male
Broj postova : 44
Godine : 31
Lokacija : blizu sunca, di je toplo..
Datum registracije : 26.01.2010

Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi Empty
PostajNaslov: Re: Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi   Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi Empty14.02.10 20:59

http://www.milletusa.com/catalogue/popup_image.php?pID=124:125&image=0&typo_prod=1:us neznam slike stavit ali evo link sa slikom jakne, stavim i specifikacije..
[Vrh] Go down
Rapidus
zelembara
zelembara
Rapidus

Male
Broj postova : 44
Godine : 31
Lokacija : blizu sunca, di je toplo..
Datum registracije : 26.01.2010

Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi Empty
PostajNaslov: Re: Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi   Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi Empty14.02.10 21:00

USES
Technical mountaineering / Ice climbing.
MATERIALS
GORE-TEX® Pro Shell Khumbu 3L / GORE-TEX® Pro Shell Varuna stretch 3L / Reinforcement : Super Fabric® (Epoxy resin) / All seams heat sealed
DESCRIPTION
Protective jacket: waterproof, breathable and stretch fabric for ease of movement / Ergonomic integral hood with 3D adjustment and semi-rigid peak / Super Fabric® shoulder reinforcements for maximum resistance to abrasion and piercing / Preformed elbows / Highly protective drop back / 3 zipped waterproof handwarmer pockets / 1 inside pockets / Waterproof underarm zip vents / Velcro adjustable cuffs / Hem adjusts with elastic drawcord and autolocks / Expert Series transfers..
SIZE
S -M - L - XL - XXL
AVERAGE WEIGHT
0,679 kg
[Vrh] Go down
Aries
spikač
spikač
Aries

Male
Broj postova : 669
Godine : 48
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 26.02.2010

Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi Empty
PostajNaslov: Re: Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi   Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi Empty02.03.10 1:07

Po meni su dva osnovna pravila odjevanja za Planinu:

1. Slojevitost

Znači, bolje je obući dvije tanke majice nego jednu debelu - bolje možeš regulirati temperaturu tjela... Neko moje iskustvo govori da ljudi u pravilu pretjeruju s robom kad zimi idu u planinu (pri tome mislim na slojeve koje obuku, ne na ono što nose u ruksaku). Jer, većina njih se oznoji već nakon 15 min... Dok god se krećete tijelo proizvodi toplinu - kritične su pauze za odmor i tu se treba paziti. Bio sam na Ekstremovoj zimskoj turi 06. i 07.02. - vidi www.ekstrem.hr). Na Sv. Juru sam se popeo samo u donjoj majici i tankom fleece-u (zapravo, neka tanka skijaška rolka) te preko poncho kojeg mi je vjetar razbucao (dosta škola koje se bave zimskim planinarenjem zabranjuje nošenje poncha jer kad ga vjetar razbaca - ne vidiš kud gaziš). Osobno, više volim da mi je prvih par minuta friško, pa kasnije ugodno nego da prokuham nakon 15 min (ne zaboravi da znojenjem i dehidriraš). Jedino, to je prilično individualna kategorija (ja volim osjetiti zimu, dok je netko drugi - zimogrizan)


2. Sintetika (pamuk je tabu)

Pamuk u planini (pogotovo zimi) je "zabranjen" jer čim se pamučna majica natopi znojem - počinje pothlađivanje i to može biti opasno. Kod sintetike (razni "quick-dry" materijali) tog efekta nema - sintetika se suši već od topline tjela a znoj prolazi kroz nju i isparava. Gore navedena kombinacije je bila suha nakon 20-tak min (toliko je trajala pauza uz čaj u repetitoru). Sve što vrijedi za sintetiku, vrijedi i za vunu (osobno nemam iskustva s vunom ali izgleda da je čak i kvalitetnija od sintetike). Oba materijala imaju i antibakterijsku obradu pa ne smrde previše kad se oznojiš.

Zašto je ovo bitno? Pa možeš kupiti najbolju (=najskuplju) Goretex (ili npr Event) jaknu - ali ako ispod nosiš neadekvatnu robu (pamuk) - nećeš imati koristi jer će ti služiti isključivo kao windbreaker a windbreaker možeš kupiti za puno manje novaca. Sam izraz "diše" uzmi s velikom dozom rezerve - te membrane (Goretex je membrana) zaista dišu (paropropusne su), ali kad zakuhaš ipak ćeš osjetiti... Mislim da sam negdje baš na ovom forumu pročitao da svaki materijal ima svoja ograničenja - tako je i kod HS jakni. Bitno ih je poznavati da bi se znao postaviti.

Po meni ovo je jako dobra jakna ali mislim da se može i jeftinije proći (košta oko 3000 kn, ili?). Pitanje je naravno što ti treba, kuda se krećeš...

Ja trenutno imam neku non-goretex jaknu pa i ja gledam što uzeti... Jakna koju tražim, treba imati zipove ispod pazuha (za dodatnu ventilaciju) i što manje džepova (manje šavova! - ionako ništa ne nosim po džepovima). I mora biti - CRNA haha...

Inače, u MayaMaya (WestGate) su imali solidnu jaknu ("Alkamin Jacket" - neki njihov 4strech materijal?) za cca. 1500 kn. Meni se nije skroz svidio materijal - tražim nešto robusnije (inače je odličnog kroja: malo je kraća, donekle rastezljiva čak i lijepa - meni osobno bila k'o salivena).

Ah da, planinarske jakne se načelno rade u dva kroja - jedne su malo duže (do ispod guzice - namjenjene su za klasični trekking) a druge imaju kraći kroj. Te kraće su rađene za alpiniste - pojas ih ne hvata pa imaš potpunu pokretljivost.
[Vrh] Go down
NAVIGATOR
master
master
NAVIGATOR

Male
Broj postova : 7287
Godine : 45
Lokacija : Zagreb
Datum registracije : 05.04.2010

Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi Empty
PostajNaslov: Re: Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi   Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi Empty11.04.10 14:53

nisam pročitao sve postove možda je to već neko komentirao, ali najprije da pohvalim temu i autora svi komentari su stvarno na mjestu sve je kratko jednostavno i razumljivo. no imao bi dvije ispravke prva je vezana za šatore najme šipke od aluminija su osjetljivije ,skuplje ali lakše dok su od fiberglasa otpornije drastično teže ali i daleko jeftinije. tako da ćete na svim jeftinim šatorima naći fiberglasne a na malo skupljim one od aluminija. kod manjih šatora recimo za dvije osobe to i nije neka razlika do 0.5 kg je u kompletu lakši šator ako ima aluminijske šipke, ali je daleko veća razlika kod onih za više osoba zna biti i do 5kg teži oni s fiberglas šipkama od istih s aluminijskim. druga ispravka je vezana za gubitak tjelesne topline preko glave i vrata oko 30 a ne 70 posto. oko 40 posto je u području pod pazuhima i u području genitalija i oko 30-40 posto ostatak. s takvim bar ja podacima raspolažem s nekih polarnih tečajeva. slažem se s onom ako ti je zima za noge obuci kapu brdo puta isprobano šljaka.
[Vrh] Go down
Sponsored content
Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi Empty
PostajNaslov: Re: Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi   Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi Empty

[Vrh] Go down
 
Kompletna oprema za višednevni boravak u prirodi
[Vrh] 
Stranica 1 / 4.Go to page : 1, 2, 3, 4  Next

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
FORUM PREŽIVLJAVANJA :: OPREMA :: INDIVIDUALNA OPREMA-
Forum(o)Bir: