tražio sam po forumu i na mnogo mjesta se raspravljalo o grindovima noževa, no sve je to raštrkano po različitim temama pa je zapravo teško izvući neke informacije,
zbog te raštrkanosti često se postavljaju ista pitanja i i otvaraju nove teme na koje već ima tisuće odgovora,
otvaram ovu temu kako bi se o grindovima moglo raspravljati u jednoj temi i kao bi korisnici lakše našli odgovore na pitanja koja ih zanimaju
nisam neki znalac, tj. znam samo osnovne stvari zato ću umjesto objašnjavanja nekih stvari postaviti pitanja na koja će svi korisnici noževa dati svoj odgovor
Imamo 5 osnovnih vrsta grindova a to su:

1. Scandy ili saber grind- veći dio oštrice oštrice je ravno a ostatak pada pod određenim kute do nule (ovaj grind može sadržavati i često sadržava mikro V bevel pa onda to nije "čisti" scandy )
2. Hollow ili konkavan grind- manji dio oštrice je ravan a ostatak pada pod kutem sa unutarnjim udubljenjima u oštrici, i završava sa sekundarnim V bevelom,
3. High flat- manji dio oštrice je ravan a ostatak pada pod kutem do zadnjih nekoliko mm koji završavaju sekundarnim V bevelom
4. Full flat. cijela oštrica pada pod određenim kutom do zadnjih nekoliko mm koji završavaju sekundarnim V bevelom
5. Convex ili konveksna oštrica- cijela oštrica je konveksno zaobljena do ruba oštrice bez ikakvog sekundarnog kuta
ispravite me ako sam nešto krivo napisao,
a sad pitanja:
1. Koje grindove koristite kod svojih oštrica i zašto, znači:
EDC-
lov-
obrada drveta-
obrada hrane-
sječa i batoning-
2. Koji grind omogućije najveću oštrinu?
3. Koji grind najdulje drži oštrinu?
4. Koji grind je najlakše održavati a koji najteže
u pripremljenom prostoru-
u prirodi-
Pitanja su tu čisto orijentacijski i ne morate na njih odgovarati ako ne želite, već pokrećite rasprave, postavljajte vlastita pitanja i pišite vlastita mišljena koja su vezana uz grindove.
malo slika kako tema ne bi bila dosadna:

1. hollow
2. full flat
3. scandi

full convex na meni najljepšem nožu